X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się z pomocą medyczną In vitro z komórką dawczyni
Odpowiedz

In vitro z komórką dawczyni

Oceń ten wątek:
  • KarolinaKika Autorytet

Wysłany: 2 października, 09:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Raija86 wrote:
    W Invicie podają typ budowy. To akurat było dla mnie dość ważne. Jestem wysoka i szczupła, więc wybrałam bardzo wysoką dawczynię o budowie ektomorficznej. Akurat kolor oczu, czy włosów to był dla mnie drugorzędny temat.
    Tak wiem widziałam w ich banku te informacje . U mnie nie podają takich danych

1 IVF - 5 🥚- 2 zarodki / 29.07 ET 2 zarodków ❌
    2 IVF -3 🥚- 1 zarodek /26.09 ET 1 zarodek trzydniowy ❌
    3 IVF długi protokół - 4 🥚 - 2 zarodki / 22.02 ET
    7dpt beta 52,8 9dpt beta 149 11dpt beta 410 13dpt beta 1205
    07.04 poronienie 7/9 tc 💔
    4 IVF czerwiec długi protokół - 3🥚-1 zarodek nie przetrwał . Brak transferu

AMH 10.23 -0,65
    06.24 -0,47
    05.25 - 0,44
  • Baylee Autorytet

Wysłany: 2 października, 10:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Typ budowy, odcień skóry,kolor włosów i oczu, wzrost i grupa krwi no i wiek, informacji czy mają dzieci nie ma
    Dawczynie nie są pacjentkami invicty tylko typowo są jako dawczynie gdzie muszą spełnić określone warunki i są przebadane ,mają być przede wszystkim zdrowe

W invimed te 6 lat temu miałam więcej danych bo też poza wzrostem wagę podana, wykształcenie , opis tej osoby co lubi i jakie ma usposobienie, zdjęcie z dzieciństwa i czy posiada dzieci, teraz takich danych nie ma ale fenotypowe ( kolor włosów, oczu, wzrost, budowa) powinny być podawane obowiązkowo

2017-endometrioza
    2018-POF/POI
    2018-decycja o KD , uzyskane 3 zarodki
    2019-udany drugi criotransfer 3 dniowego zarodka z KD invimed ( intralipid, encorton, neoparin, acard, estrofem, luteina, progesterone besins)

porod w 38 t, ciąża zagrożona ( krwiak, skrócona szyjka)

2025-decyzja o KD invicta, kwalifikacja do refundacji z MZ
  • Raija86 Ekspertka

Wysłany: 2 października, 10:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Baylee wrote:
    Typ budowy, odcień skóry,kolor włosów i oczu, wzrost i grupa krwi no i wiek, informacji czy mają dzieci nie ma
    Dawczynie nie są pacjentkami invicty tylko typowo są jako dawczynie gdzie muszą spełnić określone warunki i są przebadane ,mają być przede wszystkim zdrowe

W invimed te 6 lat temu miałam więcej danych bo też poza wzrostem wagę podana, wykształcenie , opis tej osoby co lubi i jakie ma usposobienie, zdjęcie z dzieciństwa i czy posiada dzieci, teraz takich danych nie ma ale fenotypowe ( kolor włosów, oczu, wzrost, budowa) powinny być podawane obowiązkowo
    Fajnie byłoby wiedzieć usposobienie! Tutaj "martwiłam" się najbardziej. Ja spokojna i bardzo pozytywna, mój mąż też podobnie i zastanawiałam się, jaki córka będzie miała charakter. Ale z tego, co zdążyłam już zauważyć, to też bardzo pozytywne, wesołe i cierpliwe dzieciątko :) wszyscy są nią zachwyceni.

Angelles lubi tę wiadomość

age.png
    Rocznik 86
    Mąż 74 (wszystkie wyniki ok)
    Bardzo niskie AMH: 0,5
    Luty 2023: 1. in vitro na własnych komórkach
    Słaba odpowiedź, pobrano 3 komórki, do transferu przetrwała jedna. Beta 0
    Luty 2024: decyzja o in vitro z KD
    Kwiecień: wybór idealnej dawczyni, transport komórek z Warszawy do klinki Invicta we Wrocławiu.
    Maj 2024: mąż oddaje nasienie, jego wyniki dają nam gwarancję 1 blastocyty.
    Po 5 dniach mamy 3 z 6! Mrożenie. 3 czerwca transfer.
    5dpt: beta 9, niski progesteron, więcej leków
    10dpt: beta 239
    12 dpt: beta 457.4
    14dpt: beta 1377
    14dpt: widać pęcherzyk
    21dpt: beta 18130
    6t2d: 5 mm i serduszko <3
    11t3d: badania Nifty ok, będzie dziewczynka :)
    20t5d: badanie połówkowe: wszystko w porządku
    30t2d: trzecie badanie prenatalne: wszystko w ok
  • KarolinaKika Autorytet

Wysłany: 2 października, 10:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dostałam info że będę mieć mrożone zarodki :/ tak jak myślałam pewnie koniec października początek listopada

AMH 10.23 -0,65
    06.24 -0,47
    05.25 - 0,44
  • gwen143 Znajoma

Wysłany: 2 października, 11:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KarolinaKika wrote:
    Żartujesz sobie ? Przecież nikt zdjęcia nie ma do wyboru . Dawczynię są badane i przede wszystkim mają być zdrowe z wywiadem potwierdzającym brak wad genetycznych w rodzinie . Fenotyp ma być zgodny czyli grupa krwi , kolor oczu , włosów , budowa ciała czy duży nos nie ma to znaczenia

myślę ze akurat typ budowy tez ma znaczenie bo jednak rzutuje na podobieństwo , mi podali dokładny wzrost i wagę który idealnie pasuje do mnie..

wiem że to nie konkurs i kartki z wyborem ale każda z nas chciałaby jednak żeby aby jak najwięcej było punktów wspólnych, jestem gotowa na dawczynie ale mimo to mnie momentami przytłacza myśl ze jednak to nie będą moje geny

2019 urodziłam syna ( naturals) w wieku 35l

41l. on 39l.

Od 2022 starania o rodzeństwo
    AMH=0,8, wiek 40l ( 2024.11)
    FSH - 5,37 ( 20.08.24)
    LH - 4,5 (20.08.24)
    TSH - 1,7

05.2024 ciąża naturalna, poronienie w 9t,

09.2024 pierwsze podejście do IVF , krótki protokół, 5 jajeczek, 3 zapłodnione , żadne nie rozwinęło się do blastocysty

11.2024 drugie podejscie do IVF , dlugi protokół, 4 jajeczka, 3 zapłodnione ,1 blastka niestety beta 10 dpt 2,1 :(

02.2025 trzecie podejscie do IVF , długi protokól duże dawki menopur 225+ gonal 150
    10 pobranych , 8 dojrzałych , 5 się zapłodniło tylko 1 blastka 3.A.B transfer nieudany

05.2025 4 podejście do IVF
    Długi protokół te same dawki co w 3 próbie
    Z 7 które było widać na USG żadne nie nadawało się do zapłodnienia - albo puste albo niedojrzałe :(

2 ministymulacje w Czechach - brak blastocysty..

Startuje z KD..
  • KarolinaKika Autorytet

Wysłany: 2 października, 11:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    gwen143 wrote:
    myślę ze akurat typ budowy tez ma znaczenie bo jednak rzutuje na podobieństwo , mi podali dokładny wzrost i wagę który idealnie pasuje do mnie..

wiem że to nie konkurs i kartki z wyborem ale każda z nas chciałaby jednak żeby aby jak najwięcej było punktów wspólnych, jestem gotowa na dawczynie ale mimo to mnie momentami przytłacza myśl ze jednak to nie będą moje geny
    Tak zgadzam się z tobą ale odstające uczy czy duży nos to już przesada przecież to nie koncert życzeń
    Też chciałbym żeby dziecko było podobne ale ja jakoś nie zastanawiam się nad tym aż tak
    Chcę po prostu zostać mamą i będę to dziecko kochać najbardziej na świecie

Brzoza, Baylee, małgorzatek, Trinity_Nea lubią tę wiadomość

AMH 10.23 -0,65
    06.24 -0,47
    05.25 - 0,44
  • Angelles Autorytet

Wysłany: 2 października, 19:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KarolinaKika wrote:
    Żartujesz sobie ? Przecież nikt zdjęcia nie ma do wyboru . Dawczynię są badane i przede wszystkim mają być zdrowe z wywiadem potwierdzającym brak wad genetycznych w rodzinie . Fenotyp ma być zgodny czyli grupa krwi , kolor oczu , włosów , budowa ciała czy duży nos nie ma to znaczenia
    Tak jak dziewczyny piszą w Invicta masz podane informacje na temat budowy ciała i u mnie lekarz zwracał na to uwagę. Jestem dosyć szczupła 168 cm i ok 50 kg ( czasami plus parę kg od sterydów 😜) z kolei maz jest sporo większy ( też ćwiczy regularnie) i u mnie dawczyni to ektomorfik. Endomorfik był ostatecznością ze względu na ew. późniejsza ciążę - duże dziecko i problemy z donoszeniem. Podobno też dawczynie z cechami bardzo wyróżniającymi się ( odstające uszy, duże nosy itp) nie przechodzą kwalifikacji już na początku. Bardzo szczupłe kobiety stymuluje się zazwyczaj ciężej dlatego tez kwalifikują według konkretnych przedziałów BMI.
    Bardzo fajne by były informacje odnośnie cech osobowości. My z mężem ogólnie jesteśmy bardzo pozytywni z tym, że ja to od dziecka wulkan energii a on ostoja spokoju. Hehe także wesoło mamy. Ale najważniejsze oczywiście żebyśmy się w końcu doczekali Naszego szczęścia. 🙏

KarolinaKika, Trinity_Nea lubią tę wiadomość

♀️♂️ obydwoje po 38
    On - zdrowy
    Ona: AMH (1.26 - 02.2023, 1.08- maj 2023, O.26- 01.2024).
    Allo mlr: 28.3
    Cross mach: 35.9
    CMT:9%
    Wszystkie przeciwciała: ujemne
    V Leiden: ujemny
    Czynnik II (protrombiny) brak mutacji
    Czynnik VR2: brak mutacji
    MTHFR: układ heterozygotyczny
    Zespół łamliwego chromosomu X: brak
    Kir Bx z delecją 2DL5, 2DS1 i 2DS5,
    Obydwoje HLA-C: C2C2
    Pod opieką kliniki od 2023
    3 próby na swoich komórkach, KRAKOVI
    1) jedna blas,chora po PGT
    2) nic nie dotrwało do 5 doby
    3) mini stymu - no answer
    DECYZJA KD, INVICTA
    dawczyni 25 lat:
    6 komórek, 4 blastocysty( 511,522,523), PGT: 3 ok
    1 transfer: 11.2024 - beta 0
    Atosiban na moją prośbę:
    2 transfer: 03.2025- beta 0
    Histeroskopia- stan zapalny endo(10 dni Metronidazol, Macmirror, Unidox)
    3 transfer: 06.2025, poronienie w 8 t.c 💔
    znowu:10 dni Metronidazol, Macmirror, Unidox
    NOWA DAWCZYNI-25l
    6 komórek, 4 blasto(2x:511 i 2x:522)
    Po PGT: 2 ok (511 i 522)
    Encorton, Accofil, Clexane,No spa,
  • KarolinaKika Autorytet

Wysłany: 2 października, 20:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale tylko w invicta są te dane :) ja dostałam tylko info na temat koloru włosów i oczu :)

AMH 10.23 -0,65
    06.24 -0,47
    05.25 - 0,44
  • Baylee Autorytet

Wysłany: 2 października, 20:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dlatego nie wiem własnie po co takie informacje są zatajane jak typ budowy czy nawet waga i wzrost
    to nie są dane identyfikujące
    po 2 nie wyobrazam sobie ze para ona 155 a on 170 wezmą dawczynie 180 albo odwrotnie, ludzie powinni byc swiadomi tego a juz widzialam kilka razy, ze klinika wybiera ze tak powiem brzydko na łapu capu i sie nic nie zgadza i ludzie potem odmawiaja i wolą czekac, żeby jednak była ta zgodnosc fenotypu

ja sie tez balam duzego dziecka, moj mąż jest bardzo wysoki i jak sie urodzil wazyl prawie 5 kg :/
    na szczescie nasza córeczka urodzila sie ledwo powyzej 3 kg, tak czy siak i tak bylam szyta i mialam pekniecie szyjki macicy, nie wyobrazam sobie urodzic dziecka o wadze 4 kg i więcej

Angelles, Raija86, Katorella, Cara lubią tę wiadomość

2017-endometrioza
    2018-POF/POI
    2019-udany drugi criotransfer 3 dniowego zarodka z KD invimed ( intralipid, encorton, neoparin, acard, estrofem, luteina, progesterone besins)

• Katorella Znajoma

Wysłany: 2 października, 23:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KarolinaKika wrote:

Moim zdaniem ma duże znaczenie. Nie tylko dla rodzicow ważne jest by dziecko w jakimś stopniu przypominało choćby jednego z nich, któremu odebrana została szansa na naturalne spłodzenie. Chodzi o dobro dziecka żeby ono też nie odstawało od rodziców wizualnie bo później w tym świecie zaczynają się trudne i dociekliwe pytania otoczenia z którymi nie zawsze dziecko sobie radzi…
    Wiem że dziecko może mieć cechy dziadów czy pradziadków, ale jeśli ktoś decyduje się na taki krok jakim jest KD to naprawdę powinni więcej informacji udzielać…tym bardziej jak ktoś zauważył, opis postury lub czy ma nadwagę, bądź tendencję do niej, jaki kształt sylwetki, czy szeroki nos, wysokie czoło nie ujawni tożsamości dawcy…

Janis, Cara, Angelles lubią tę wiadomość

• Giosiek Autorytet

Wysłany: 3 października, 04:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też słyszałam, że dawczynie o zbyt charakterystycznych cechach typu duży nos czy odstające uszy są dyskwalifikowane. Nie wiem czy jest to zasada w każdej klinice, ale uważam, że powinna być.
    Dawczyni powinna mieć te cechy dość neutralne, by nie przekazać dziecku swojej „nietypowej urody”.
    Co do informacji podawanych przez kliniki, to moim zdaniem powinna być narzucona standaryzacja i powinny one podawać podstawowe dane. Osobiście bardzo nie podoba mi się, że niektóre zatajają te informacje, zwłaszcza wiek (który jest potrzebny do wyliczenia ryzyk na badaniach prenatalnych). Podejrzewam, że zabezpieczają się przed tym, żeby pacjentki nie były niezadowolone z wyboru niepodobnej do nich dawczyni. Skoro nic o niej nie wiedzą, to nie będę zgłaszały sprzeciwu.

W mojej pierwszej klinice, gdzie podchodziliśmy do KD nie dano mi wyboru dawczyni. Mąż oddał nasienie do depozytu, a oni mieli w międzyczasie szukać dziewczyny. Jakież było moje zdziwienie, gdy po paru miesiącach dostałam informację, że mamy zamrożone 4 zarodki i żebym dała znać, kiedy chcę podejść do transferu. Zapytałam o dawczynię i dowiedziałam się, że jest po 30-stce oraz że kolor włosów i grupę krwi ma męża. Przez to dziecko mogło urodzić się z grupą, która z mojej nigdy by nie powstała. Spędzało mi to początkowo sen z powiek, ale postanowiłam, że będę martwiła się o to po porodzie, jeśli faktycznie będzie czym.
    To nie była duża klinika i mieli małą bazę dawczyń. Dobrali nam więc dziewczynę najbardziej do nas pasującą.
    Po poronieniu ostatniego zarodka zmieniliśmy klinikę na większą. Miała ona dużą bazę dawczyń i dobrali nam dziewczynę idealnie do mnie pasującą. Według opisu moja bliźniaczka, tylko kilkanaście lat młodsza.

Podsumowując, to obie kliniki podały nam te same informacje o dawczyni, z tym, że jedna przed jej stymulacją, a druga dopiero po zamrożeniu zarodków.
    (Obie procedury mieliśmy w Czechach.)

Raija86, Angelles lubią tę wiadomość

age.png

preg.png
  • KarolinaKika Autorytet

Wysłany: 3 października, 07:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ile osób tyle opinii :)

AMH 10.23 -0,65
    06.24 -0,47
    05.25 - 0,44
  • Valletta Autorytet

Wysłany: 3 października, 08:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KarolinaKika wrote:
    Ale tylko w invicta są te dane :) ja dostałam tylko info na temat koloru włosów i oczu :)

Nie prawda.
    Ja w Gyncentrum dostałam pełen komplet danych od koloru włosów, po strukturę włosa (loki, fale, proste) koloru oczu, skóry, typ sylwetki (ektomorfik etc), waga, wiek, gr krwi, typ narodowości (europejska etc), czy na potwierdzona płodność.
    Na tej podstawie wybieraliśmy, w każdej procedurze dwie propozycje, łącznie widziałam 4, dostawałam to na kartce i mogłam spokojnie się zastanowić. Plus wiem,że to nie pacjentki kliniki tylko dawczynie oddające tylko w tym celu (na tym mi zależało, żeby nie była obciążona chorobami, kiedyś to faktycznie bywały komórki nadmiarowe pacjentek np też z endometriozą).

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 października, 08:11

👩36l endometrioza, niedoczynność tarczycy, Amh 0.9 🧔🏻‍♂️35l zdrowy

🖇 Starania z przerwami od 10/2019
    🩺 2021-2023 leczenie endometriozy (III laparoskopie, 6m sztucznej menopauzy 💉Zoladex).

☘️ I IVF 07/2023 ❄️
    08/2023 - histeroskopia diagnostyczna, NK, CD138, EndoBiome, próbny transfer. Leczenie stanu zapalnego endometrium 💊
    FET- 03/2024 - 6dpt - 7.2, 8dpt - 31,30- cb 💔 (accofil)
    ☘️ II IVF 11/2024 ❄️ - ET <2.3 (accofil, encorton, neoparin, acard, intralipid).

☘️ III IVF 02/2025 ❄️ - ET <2.3 (accofil, encorton, neoparin, acard, atosiban)
    🍀 IV IVF 04/2025 ❄️❄️ - FET 22/04 ❄️- 6dpt - ⏸ 7dpt - 52 🥹, 10dpt - 236 🥹 13dpt - 1362, 16dpt - 5134 (acard, neoparin, prograf, accofil, 2x immunoglobuliny).

4 IVF / 4 transfery / jeden 4BB -Baby Girl 🩷 🍼
    preg.png
  • KarolinaKika Autorytet

Wysłany: 3 października, 09:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Valletta wrote:
    Nie prawda.
    Ja w Gyncentrum dostałam pełen komplet danych od koloru włosów, po strukturę włosa (loki, fale, proste) koloru oczu, skóry, typ sylwetki (ektomorfik etc), waga, wiek, gr krwi, typ narodowości (europejska etc), czy na potwierdzona płodność.
    Na tej podstawie wybieraliśmy, w każdej procedurze dwie propozycje, łącznie widziałam 4, dostawałam to na kartce i mogłam spokojnie się zastanowić. Plus wiem,że to nie pacjentki kliniki tylko dawczynie oddające tylko w tym celu (na tym mi zależało, żeby nie była obciążona chorobami, kiedyś to faktycznie bywały komórki nadmiarowe pacjentek np też z endometriozą).
    No to super
    Ale jak widzisz nie wszystkie kliniki takie dane podają
    Ja jestem w swojej klinice i w niej zostałam ze względu na lekarza do którego mam zaufanie no ale niestety nie podali mi za dużo danych . Będę pytać wiadomo bo chciałbym żeby dziecko było podobne i do mnie :)

AMH 10.23 -0,65
    06.24 -0,47
    05.25 - 0,44
  • Baylee Autorytet

Wysłany: 3 października, 10:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    w invickie tez jest struktura wlosow i typ narodowosci:) zapomnialam dodać

ja mam juz wszystkie wymagane wyniki badan z invicty

jeszcze tylko mąż zrobil dzisiaj badania nasienia i kolejne w poniedzialek takze za tydzien mam nadzieje, ze beda wszystkie wyniki juz

swoją droga kojarzycie ile w invicie czeka sie na wynik nasienia ten podstawowy?
    bo hba i scd robimy w bocianie

KarolinaKika, Angelles lubią tę wiadomość

2017-endometrioza
    2018-POF/POI

• Janis Znajoma

Wysłany: 3 października, 10:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Valletta wrote:
    Nie prawda.

Hej, zastanawiam się nad przeniesieniem do Gyncentrum i podejściem do procedury z KD. Czy te wszystkie informacje uzyskałaś przy procedurze z programu MZ? W jakim mieście? Jestem ciekawa, czy we wszystkich placówkach Gyncentrum wygląda to podobnie. I jeszcze jedno pytanie - jak długo czekałaś na komórki? 🙂

• Valletta Autorytet

Wysłany: 3 października, 10:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Janis wrote:
    Hej, zastanawiam się nad przeniesieniem do Gyncentrum i podejściem do procedury z KD. Czy te wszystkie informacje uzyskałaś przy procedurze z programu MZ? W jakim mieście? Jestem ciekawa, czy we wszystkich placówkach Gyncentrum wygląda to podobnie. I jeszcze jedno pytanie - jak długo czekałaś na komórki? 🙂

Tak, miałam w tym roku dwie procedury z KD w ramach programu MZ i za każdym razem był ten sam komplet, dwie propozycje w procedurze i sama wybierałam na wizycie.
    Gyncentrum ma sporą bazę i na www piszą,że czeka się do 7 dni, u nas to się sprawdziło, bo w każdy z dwóch procedur czekaliśmy na telefon max 3 dni. Widziałam ich 4 propozycje, wszystkie w ok 23-26l. Katowice. Natomiast pierwsze komórki transportowali do nas z Krakowa. Z tego co wiem w Gyncentrum dawczynie oddają komórki właśnie albo w KRK albo Katowice.

🩺 2021-2023 leczenie endometriozy (III laparoskopie, 6m sztucznej menopauzy 💉Zoladex).

☘️ I IVF 07/2023 ❄️
    08/2023 - histeroskopia diagnostyczna, NK, CD138, EndoBiome, próbny transfer. Leczenie stanu zapalnego endometrium 💊
    ☘️ II IVF 11/2024 ❄️ - ET <2.3 (accofil, encorton, neoparin, acard, intralipid).

🍀 IV IVF 04/2025 ❄️❄️ - FET 22/04 ❄️- 6dpt - ⏸ 7dpt - 52 🥹, 10dpt - 236 🥹 13dpt - 1362, 16dpt - 5134 (acard, neoparin, prograf, accofil, 2x immunoglobuliny).

preg.png
  • Valletta Autorytet

Wysłany: 3 października, 10:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KarolinaKika wrote:
    No to super
    Ale jak widzisz nie wszystkie kliniki takie dane podają
    Ja jestem w swojej klinice i w niej zostałam ze względu na lekarza do którego mam zaufanie no ale niestety nie podali mi za dużo danych . Będę pytać wiadomo bo chciałbym żeby dziecko było podobne i do mnie :)

No nie wszystkie, dlatego przyznam że ja wybierałam klinikę pod KD i bazy i jawność informacji. Chciałam mieć kontrolę nad procesem, nie wyobrażam sobie,że nie mam żadnych informacji, prócz wieku w przypadku ciąży do prenatalnych.
    Przed wyborem kliniki warto podzwonić, popytać jakie bazy ile się czeka, czy to pacjentki kliniki czy zdrowe dawczynie, czy podają dane fenotypowe czy nie etc. Dlatego nie ma co wprowadzać w błąd, że tylko invicta tak robi, bo wchodzą tu dziewczyny szukać informacji;) ile klinik tyle procedur, najlepiej w swoim regionie podzwonić :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 października, 10:41

Baylee, Angelles lubią tę wiadomość

☘️ I IVF 07/2023 ❄️

preg.png
  • Cara Ekspertka

Wysłany: 3 października, 10:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Giosiek wrote:
    Też słyszałam, że dawczynie o zbyt charakterystycznych cechach typu duży nos czy odstające uszy są dyskwalifikowane. Nie wiem czy jest to zasada w każdej klinice, ale uważam, że powinna być.
    Dawczyni powinna mieć te cechy dość neutralne, by nie przekazać dziecku swojej „nietypowej urody”.
    Co do informacji podawanych przez kliniki, to moim zdaniem powinna być narzucona standaryzacja i powinny one podawać podstawowe dane. Osobiście bardzo nie podoba mi się, że niektóre zatajają te informacje, zwłaszcza wiek (który jest potrzebny do wyliczenia ryzyk na badaniach prenatalnych). Podejrzewam, że zabezpieczają się przed tym, żeby pacjentki nie były niezadowolone z wyboru niepodobnej do nich dawczyni. Skoro nic o niej nie wiedzą, to nie będę zgłaszały sprzeciwu.

W mojej pierwszej klinice, gdzie podchodziliśmy do KD nie dano mi wyboru dawczyni. Mąż oddał nasienie do depozytu, a oni mieli w międzyczasie szukać dziewczyny. Jakież było moje zdziwienie, gdy po paru miesiącach dostałam informację, że mamy zamrożone 4 zarodki i żebym dała znać, kiedy chcę podejść do transferu. Zapytałam o dawczynię i dowiedziałam się, że jest po 30-stce oraz że kolor włosów i grupę krwi ma męża. Przez to dziecko mogło urodzić się z grupą, która z mojej nigdy by nie powstała. Spędzało mi to początkowo sen z powiek, ale postanowiłam, że będę martwiła się o to po porodzie, jeśli faktycznie będzie czym.
    To nie była duża klinika i mieli małą bazę dawczyń. Dobrali nam więc dziewczynę najbardziej do nas pasującą.
    Po poronieniu ostatniego zarodka zmieniliśmy klinikę na większą. Miała ona dużą bazę dawczyń i dobrali nam dziewczynę idealnie do mnie pasującą. Według opisu moja bliźniaczka, tylko kilkanaście lat młodsza.

Podsumowując, to obie kliniki podały nam te same informacje o dawczyni, z tym, że jedna przed jej stymulacją, a druga dopiero po zamrożeniu zarodków.
    (Obie procedury mieliśmy w Czechach.)
    Giosiek, a możesz zdradzić, która to klinika w Czechach nie dala Ci tych informacji przed zapłodnieniemkl komórek? Jestem o krok od podjęciu decyzji o KD w Czechach, no ale nie wyobrażam sobie, żebym nie miała wpływu na wybór dawczyni :/

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 października, 10:46

Trinity_Nea lubi tę wiadomość

• Janis Znajoma

Wysłany: 3 października, 10:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Valletta wrote:
    Tak, miałam w tym roku dwie procedury z KD w ramach programu MZ i za każdym razem był ten sam komplet, dwie propozycje w procedurze i sama wybierałam na wizycie.
    Gyncentrum ma sporą bazę i na www piszą,że czeka się do 7 dni, u nas to się sprawdziło, bo w każdy z dwóch procedur czekaliśmy na telefon max 3 dni. Widziałam ich 4 propozycje, wszystkie w ok 23-26l. Katowice. Natomiast pierwsze komórki transportowali do nas z Krakowa. Z tego co wiem w Gyncentrum dawczynie oddają komórki właśnie albo w KRK albo Katowice.

Dzięki wielkie za informacje 🙂
    Super, że podają te wszystkie dane, w całym tym procesie, który jest jednak dość trudny (decyzja o KD), przynajmniej nie dokłada się stresu przez niewiedzę. W obecnej klinice, w której (jeszcze :P) jestem, pytałam o KD i powiedziano mi, że nie udzielają absolutnie żadnych informacji, jedynie mogą zdradzić wiek, ale to dopiero przy badaniach prenatalnych. Dla mnie to nie do pomyślenia, nie miałabym 100% zaufania i cały czas martwiłabym się, czy dobrze dobrali dawczynię.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 października, 11:02

Valletta, Angelles lubią tę wiadomość

‹‹ 771 772 773 774 775 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Bolesne miesiączki - skąd się biorą bóle miesiączkowe? Przyczyny, objawy, leczenie.

Bolesne miesiączki mogą występować nawet u 75% kobiet w wieku rozrodczym! Jakie są najczęstsze przyczyny bólu miesiączkowego? Czym jest bolesne miesiączkowanie pierwotne, a czym wtórne? Kiedy bolesne miesiączkowanie wymaga konsultacji z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ

O tym jak kalendarz dni płodnych zjednoczył kobiety podczas starania o dziecko - relacja ze spotkania Ovu dzieci!

Jeśli kiedykolwiek zastanawiałaś się co sprawia, że kobiety, matki są tak silne i wytrzymałe, to musisz to przeczytać! My znamy już odpowiedź – nasza moc leży w relacjach jakie potrafimy tworzyć z innymi kobietami. Wsparcie jakie sobie dajemy i energię do działania jaką sobie nawzajem przekazujemy jest wartością o której należy mówić głośno! Dowodem na to jest ta relacja z wyjątkowego zdarzenia – zlotu użytkowniczek OvuFriend i BellyBestFriend, wspaniałych kobiet, cudownych Mam! Przeczytaj, jak kalendarz dni płodnych zjednoczył kobiety podczas starania o dziecko  

CZYTAJ WIĘCEJ

3 kluczowe płaszczyzny wsparcia męskiej płodności

Za problemy z płodnością w równym stopniu odpowiadają czynniki żeńskie, jak męskie. Jednak problemy z płodnością u mężczyzn w dalszym ciągu są większym tabu. Czas to zmienić! Jakie są najważniejsze i kluczowe płaszczyzny wsparcia męskiej płodności? Co w sytuacji, gdy wyniki nasienia nie napawają optymizmem? Które składniki są istotne w kontekście męskiej płodności? Wszystko wyjaśnia diagnosta laboratoryjny, seminolog - mgr anal. med. Piotr Nazarek. 

CZYTAJ WIĘCEJ