Forum Starając się z pomocą medyczną IN VITRO z niskim AMH
Odpowiedz

IN VITRO z niskim AMH

Oceń ten wątek:
  • Mała86 Autorytet
    Postów: 1981 2849

    Wysłany: 30 października 2019, 22:14

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny dziękuje wam wszystkie za odpowiedzi , jesteście niezastąpione 😘😘😘

    sisi, Ari, Niezwykła, Dżoana12 lubią tę wiadomość

    Laparotomia rak jajnika 2014
    chemioterapia 2014
    AMH 2015 0,05
    AMH 2018 0,3
    IVF 02.2019 dwa pęcherzyki, brak transferu :(
    MTHFR układ homoz. 677C-T
    IVF 11.2019 8 pęcherzyków , 2 jajeczka, 1 zapłodnione , transfer 3-dnio., 10 -komór. :(
  • Ari Autorytet
    Postów: 6143 4946

    Wysłany: 30 października 2019, 22:46

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mała86 wrote:
    Dziękuje za odpowiedz
    Biorę a raczej brałam tez
    mio- inositol
    Pregna plan tam jest metylowany kwas foliowy 600
    Wit c
    B complex
    Vit vit D
    Koenzym
    Kwas omega
    Wit E
    Acard
    Mace
    Olej z wiesiołka
    Melatonina
    Zioła
    (Może o czymś zapomniałam)

    Ale teraz już zostałam tylko przy witaminach i pregna plan No i ten B complex i acard
    Odkąd zaczęłam stymulację, bo w ogóle w klinice powiedzieli żeby nic nie brać oprócz kwasu
    Tylko wiesiołka już nie bierz!

    "Gdy staje się oczywiste, że nie mogę osiągnąć celu, nie porzucam go, zmieniam jedynie sposób działania." 07.17r. IUI :( 08.17r. IUI :( 09.17r. IUI :( 10.17r. IUI :( 11.17r. hbIMSI 7 oocytow, 4 zaplodnione, transfer 2, 0 mrozakow :( 03.18r. ICSI 2 oocytow, 2 zaplodbione, transfer 2, 10tydz.lyzeczkowanie :( 07.18r. IMSI 5 oocytow, 4zaplodnione, transfer 2, 0 mrozakow, za niska beta :( 01.19r. IMSI 1 oocyt , 0 zaplodnionych :( 07.19r. IMSI cykl naturalny modyfikowany 3 oocyty,3 zaplodnione, transfer 2,0 mrozakow. 11dp. beta 10,60; 13dp. beta 17,90; 16dp. beta 11,50👎
  • Ari Autorytet
    Postów: 6143 4946

    Wysłany: 30 października 2019, 22:47

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    adriette wrote:
    Ja mam mutację MTHFR i gin mi powiedział, że w ciazy właśnie ten kwas foliowy 5mg będzie trzeba brać i że kwasu foliowego nigdy za wiele, bo wydała się z moczem.
    Kwas foliowy jak najbardziej,chodzi o po,stale z grupy b.

    "Gdy staje się oczywiste, że nie mogę osiągnąć celu, nie porzucam go, zmieniam jedynie sposób działania." 07.17r. IUI :( 08.17r. IUI :( 09.17r. IUI :( 10.17r. IUI :( 11.17r. hbIMSI 7 oocytow, 4 zaplodnione, transfer 2, 0 mrozakow :( 03.18r. ICSI 2 oocytow, 2 zaplodbione, transfer 2, 10tydz.lyzeczkowanie :( 07.18r. IMSI 5 oocytow, 4zaplodnione, transfer 2, 0 mrozakow, za niska beta :( 01.19r. IMSI 1 oocyt , 0 zaplodnionych :( 07.19r. IMSI cykl naturalny modyfikowany 3 oocyty,3 zaplodnione, transfer 2,0 mrozakow. 11dp. beta 10,60; 13dp. beta 17,90; 16dp. beta 11,50👎
  • Ari Autorytet
    Postów: 6143 4946

    Wysłany: 30 października 2019, 22:48

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Megii_81 wrote:
    dobre z tym ananasem, a co innego jeść jak ananas szkodzi ? :(
    W jakim sensie szkodzi?

    "Gdy staje się oczywiste, że nie mogę osiągnąć celu, nie porzucam go, zmieniam jedynie sposób działania." 07.17r. IUI :( 08.17r. IUI :( 09.17r. IUI :( 10.17r. IUI :( 11.17r. hbIMSI 7 oocytow, 4 zaplodnione, transfer 2, 0 mrozakow :( 03.18r. ICSI 2 oocytow, 2 zaplodbione, transfer 2, 10tydz.lyzeczkowanie :( 07.18r. IMSI 5 oocytow, 4zaplodnione, transfer 2, 0 mrozakow, za niska beta :( 01.19r. IMSI 1 oocyt , 0 zaplodnionych :( 07.19r. IMSI cykl naturalny modyfikowany 3 oocyty,3 zaplodnione, transfer 2,0 mrozakow. 11dp. beta 10,60; 13dp. beta 17,90; 16dp. beta 11,50👎
  • Ari Autorytet
    Postów: 6143 4946

    Wysłany: 30 października 2019, 22:49

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Maggi wrote:
    A czy przy naturalnych staraniach też brać magnez w drugiej fazie cyklu?
    Tak, cały miesiąc.

    "Gdy staje się oczywiste, że nie mogę osiągnąć celu, nie porzucam go, zmieniam jedynie sposób działania." 07.17r. IUI :( 08.17r. IUI :( 09.17r. IUI :( 10.17r. IUI :( 11.17r. hbIMSI 7 oocytow, 4 zaplodnione, transfer 2, 0 mrozakow :( 03.18r. ICSI 2 oocytow, 2 zaplodbione, transfer 2, 10tydz.lyzeczkowanie :( 07.18r. IMSI 5 oocytow, 4zaplodnione, transfer 2, 0 mrozakow, za niska beta :( 01.19r. IMSI 1 oocyt , 0 zaplodnionych :( 07.19r. IMSI cykl naturalny modyfikowany 3 oocyty,3 zaplodnione, transfer 2,0 mrozakow. 11dp. beta 10,60; 13dp. beta 17,90; 16dp. beta 11,50👎
  • Ari Autorytet
    Postów: 6143 4946

    Wysłany: 30 października 2019, 22:54

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niezwykła wrote:
    No bo jak się tego nie widzi to bardzo smakuje to fakt. Jak nie pracowałam tam to też rzarlam haha 😂 jak wieprzek. Jak już widziałam co robią to masakra. Kiedyś był artykuł w Mcdon w Włocławku sanepid znalazł w szejkach sperme możecie mi nie wierzyć ale tak było w necie gdzieś to pewnie znajdziecie Mc zamknęli heh śmieszne ale prawdziwe.
    Jaki morał
    Wypij szejka a znajdziesz w ciąże 😂
    Wczesniej mi nie smakowały.Mysle,ze teraz w tych śmieciowych restauracjach mimo wszystko się pozmieniało.Znam kilka młodych osób ,które pracują w gastronomii typu fast food i chyba teraz tam bardziej dbają o higienę itp. ,aniżeli w innych restauracjach. Łącznie z nadmiernym myciem rąk i określonym czasie,produkty,które są jeszcze dobre czesto wyrzucane...Mam też znajomych ,którzy mają restauracje i tam pomimo tego,że wygląd i menu dosc ekskluzywny, to raczej wolałabym tam nie jeść i nie pić wody,która jest zwykła kranowa.

    Dżoana12, sisi lubią tę wiadomość

    "Gdy staje się oczywiste, że nie mogę osiągnąć celu, nie porzucam go, zmieniam jedynie sposób działania." 07.17r. IUI :( 08.17r. IUI :( 09.17r. IUI :( 10.17r. IUI :( 11.17r. hbIMSI 7 oocytow, 4 zaplodnione, transfer 2, 0 mrozakow :( 03.18r. ICSI 2 oocytow, 2 zaplodbione, transfer 2, 10tydz.lyzeczkowanie :( 07.18r. IMSI 5 oocytow, 4zaplodnione, transfer 2, 0 mrozakow, za niska beta :( 01.19r. IMSI 1 oocyt , 0 zaplodnionych :( 07.19r. IMSI cykl naturalny modyfikowany 3 oocyty,3 zaplodnione, transfer 2,0 mrozakow. 11dp. beta 10,60; 13dp. beta 17,90; 16dp. beta 11,50👎
  • Skittles Autorytet
    Postów: 1208 1502

    Wysłany: 30 października 2019, 22:57

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    adriette wrote:
    Ja mam mutację MTHFR i gin mi powiedział, że w ciazy właśnie ten kwas foliowy 5mg będzie trzeba brać i że kwasu foliowego nigdy za wiele, bo wydała się z moczem.
    O dzieki za info!

    07.2018 amh 0,3, 36 lat, POF, MTHFR
    07.2018 1 inf Invicta dl. protokół, 1 komórka, 1 zarodek (brak rozwoju po 2 dobie), brak transferu
    11.2018 amh 0,86
    12.2018 2 inf Novum na cyklu natur. lekko stymulowanym, 2 pecherzyki pekly przed punkcja
    01.2019 3 inf Novum krótki protokół z antagonista, 2 komorki (1 komórka się nie zapłodniła, 2 komórka źle się podzieliła), brak zarodka
    02.2019 ciaza naturalna - 11.2019 Synek 😍
  • Skittles Autorytet
    Postów: 1208 1502

    Wysłany: 30 października 2019, 23:01

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    adriette wrote:
    Acard zalecany jest przy mutacji PAI.
    No wlasnie, nie mam PAI i Acardu nie bralam ...

    07.2018 amh 0,3, 36 lat, POF, MTHFR
    07.2018 1 inf Invicta dl. protokół, 1 komórka, 1 zarodek (brak rozwoju po 2 dobie), brak transferu
    11.2018 amh 0,86
    12.2018 2 inf Novum na cyklu natur. lekko stymulowanym, 2 pecherzyki pekly przed punkcja
    01.2019 3 inf Novum krótki protokół z antagonista, 2 komorki (1 komórka się nie zapłodniła, 2 komórka źle się podzieliła), brak zarodka
    02.2019 ciaza naturalna - 11.2019 Synek 😍
  • Megii_81 Autorytet
    Postów: 783 1174

    Wysłany: 30 października 2019, 23:49

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ari wrote:
    W jakim sensie szkodzi?

    tak jak bym miała wrzody, ostatnio po zjedzeniu ananasa surowego dwukrotnie z bólu nie wiedziałam jak sie nazywam :( wcześniej nigdy tak nie miałam, nawet jak trochę dodałam do koktajlu

    👶
  • Niezwykła Autorytet
    Postów: 775 396

    Wysłany: 31 października 2019, 00:28

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Skittles wrote:
    Ojej ...
    Same dobroci skarbie haha

    ***musi być dobrze.***
    >07.2019 Niskie Amh :( 0,08
    >07.2019 wysokie fsh :( 22
    > 2019 stymulacja pierwsza od wrzesnia
    __________
    02.2020 fsh 7.
  • Niezwykła Autorytet
    Postów: 775 396

    Wysłany: 31 października 2019, 00:32

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    adriette wrote:
    Ja mam mutację MTHFR i gin mi powiedział, że w ciazy właśnie ten kwas foliowy 5mg będzie trzeba brać i że kwasu foliowego nigdy za wiele, bo wydała się z moczem.
    Widzisz mi kazali brać na początku 5mg on jest na receptę poronilam. po czym 15mg nie mam mutacji homocysteina też w normie bo 6.5.
    Poziom kwasu badalam mam 30 na zakres 17 praktycznie 2x powiększony od razu musiałam odstawić wszystko co z kwasem nawet Wit b

    ***musi być dobrze.***
    >07.2019 Niskie Amh :( 0,08
    >07.2019 wysokie fsh :( 22
    > 2019 stymulacja pierwsza od wrzesnia
    __________
    02.2020 fsh 7.
  • MonikA_89! Autorytet
    Postów: 7315 10347

    Wysłany: 31 października 2019, 06:42

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    adriette wrote:
    Ja mam mutację MTHFR i gin mi powiedział, że w ciazy właśnie ten kwas foliowy 5mg będzie trzeba brać i że kwasu foliowego nigdy za wiele, bo wydała się z moczem.
    Tu się nie zgodzę. Za wysoki kwas foliowy, to może powodować to, że homocysteina zacznę rosnąć, a tego raczej nie chcemy. Jeśli masz mutacje mthfr, to nie przyswajasz syntetycznego kwasu foliowego. Przy mutacji heterozygotycznej (jeden gen prawidłowy, drugi zmutowany) czasem lekarze każą brać syntetyk+metyl, ale przy homozygotycznej, ja bym brała tylko metyle. U mnie jest hetero, a i tak odstawiłam wszystkie syntetyki, tak na wszelki wypadek
    A ten wspomniany 5mg jest folianem?

    Niezwykła lubi tę wiadomość

    oar843r8jpmp224p.png

    6 lat starań o kropka
    _____________________
    Wrzesień '20 transfer dwóch maluchów 10dpt 422,85 😍 13dpt 1570 ♥️ 19dpt dwa pęcherzyki w macicy😍 25dpt mamy serduszka!
    Marzec '20 - AZ blastusia 😭
    Luty '20 - IVF z KD nowa dawczyni = nowa nadzieja
    😭
    Styczeń '20 - IVF z KD! Nie rozmroziły się komórki...
    Grudzień '19 - IMSI - brak zarodków 😭
    Październik '19 - IMSI - brak zarodków 😭
    Maj '19 - criotransfer ❄️, cb 😭
    Kwiecień '19 - IMSI, transfer bliźniaków nieudany 😭
    Wrzesień '18 - nadzieja w naprotechnologii
    Maj '18 - IVF -Poronienie zatrzymane Synek 13tc [*] 😭
    Sierpień '17- rozpoczęcie leczenia w Invimed
    Przeciwciała p/otoczce komórki jajowej, aTPO i aTG, 120mln plemników, 50% ruch postępowy, morfologia 1%, SCD 21%, MTHFR hetero, PAI homo, AMH : mar18- 1.5, gru18- 0.99, sie19-1.8, lis19- 2.2 , kir AA, NK 18%, CD4/CD8 1,62
  • Monalisar Autorytet
    Postów: 1222 2126

    Wysłany: 31 października 2019, 07:14

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Skittles wrote:
    A ile już jesteś na diecie? Wiadomo jednemu wystarczy miesiąc, a innej osobie pół roku lub więcej ... ostatnio czytałam historie, ze dziewczyna po diecie jesiennej i wiosennej zaszła w ciąże... wiec trochę dużej się zeszło...
    dokładnie ta dieta jest smaczna, dania sa szybkie do przygotowania i najważniejsze plodnosciowe, samemu trudno połączyć te wszystkie produkty i wprowadzić jak najwiecej w swoje menu... u mnie tez to wygladalo tak, ze obiady jedlam pracowe, ale tez mamy zdrowa kuchnie...
    jak się bierze udział w webinarach, można się wiele nauczyć i zawsze są podawane jakieś fajne nowe przepisy... Najlepiej samemu zgłębić temat tej diety, uczestniczyć w webinarach, kupić diete i wprowadzić w swoje życie to co najbardziej komuś pasuje...

    Skittles a Ty stosowałaś wersję bezpłatną diety czy miałaś wykupioną jesienną dietę płodności? Zastanawiam się też nad e-bookiem 28 dni do płodności, ale nie wiem czy warto? W sensie czy jest coś o czym nie wiem :) Może ktoś posiada takowy?

    atdchdgexzsa3c7x.png

    AMH 1,11-grudzien 2018
    AMH 0,67-pazdziernik 2019
    Mutacja MTHFR heterozygota
    04.2019 ciąża naturalna-poronienie 7 tc.
    10.2019 ciąża naturalna
    21.11.2019 bije serduszko ♥️
    04.07.2020 Pola jest już z Nami 3480 g 52 cm
  • Margot Autorytet
    Postów: 774 882

    Wysłany: 31 października 2019, 07:34

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam diety wiosna, lato, jesień (wiosnę kupiłam i nie umiałam jej wprowadzić w życie, dopiero latem się spielam). I 28 dni też mam, jest kilka porad, przepisów, ale czy to coś czego nie wiesz to nie wiem.

    3jgxrjjgzy0s1crp.png

    33 lata
    I ciąża naturalna - Maja ur. 05/2015 <3
    od 12/2017 - starania o 2 dziecko
    03/2019 - Gameta Gdynia
    04/2019 - jajowody drożne
    05/2019 - AMH 0,713 ;(
    05-07/2019 - Stymulacje Aromkiem :(
    08-10/2019 4x IUI - nieudane :(
    01/2020 IVF długi protokól; punkcja ( 11 kumulusów, 7 MII, 6 zapłodnionych, 0 zarodków :( )
    02/2020 - AMH 0,456 :(
    03/2020 - cud II kreski! 13dpo bhcg 141 mIU/ml; 15dpo bhcg 304 mIU/ml; 18dpo 1279 mIU/ml; 24dpo 11630 mIU/ml; 🥰
    30/03 jest <3

    Czekam na spełnienie marzeń o dużej rodzinie ...
  • Mała86 Autorytet
    Postów: 1981 2849

    Wysłany: 31 października 2019, 07:58

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ari wrote:
    Tylko wiesiołka już nie bierz!

    Pewnie ze nie biorę :)
    Biorę tylko witaminy już :)

    Ari lubi tę wiadomość

    Laparotomia rak jajnika 2014
    chemioterapia 2014
    AMH 2015 0,05
    AMH 2018 0,3
    IVF 02.2019 dwa pęcherzyki, brak transferu :(
    MTHFR układ homoz. 677C-T
    IVF 11.2019 8 pęcherzyków , 2 jajeczka, 1 zapłodnione , transfer 3-dnio., 10 -komór. :(
  • Monalisar Autorytet
    Postów: 1222 2126

    Wysłany: 31 października 2019, 08:00

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Margot wrote:
    Ja mam diety wiosna, lato, jesień (wiosnę kupiłam i nie umiałam jej wprowadzić w życie, dopiero latem się spielam). I 28 dni też mam, jest kilka porad, przepisów, ale czy to coś czego nie wiesz to nie wiem.
    Margot a czy mogła bym Cię poprosić o podanie nazw dań występujących w diecie jesiennej? Bo mam od nich dietę bezpłatną i zastanawiam się, czy dania się nie powtarzają. Z góry serdecznie dziękuję.

    Ari lubi tę wiadomość

    atdchdgexzsa3c7x.png

    AMH 1,11-grudzien 2018
    AMH 0,67-pazdziernik 2019
    Mutacja MTHFR heterozygota
    04.2019 ciąża naturalna-poronienie 7 tc.
    10.2019 ciąża naturalna
    21.11.2019 bije serduszko ♥️
    04.07.2020 Pola jest już z Nami 3480 g 52 cm
  • Mała86 Autorytet
    Postów: 1981 2849

    Wysłany: 31 października 2019, 08:01

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    MonikA_89! wrote:
    Tu się nie zgodzę. Za wysoki kwas foliowy, to może powodować to, że homocysteina zacznę rosnąć, a tego raczej nie chcemy. Jeśli masz mutacje mthfr, to nie przyswajasz syntetycznego kwasu foliowego. Przy mutacji heterozygotycznej (jeden gen prawidłowy, drugi zmutowany) czasem lekarze każą brać syntetyk+metyl, ale przy homozygotycznej, ja bym brała tylko metyle. U mnie jest hetero, a i tak odstawiłam wszystkie syntetyki, tak na wszelki wypadek
    A ten wspomniany 5mg jest folianem?
    Zgadzam się
    Mój lekarz tez tak twierdzi, i czytałam kilka artykułów na ten temat . Ze za dużo kwasu niestety może zaszkodzić . I bądź tu mądry 🤔

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 października 2019, 08:02

    Niezwykła, MonikA_89! lubią tę wiadomość

    Laparotomia rak jajnika 2014
    chemioterapia 2014
    AMH 2015 0,05
    AMH 2018 0,3
    IVF 02.2019 dwa pęcherzyki, brak transferu :(
    MTHFR układ homoz. 677C-T
    IVF 11.2019 8 pęcherzyków , 2 jajeczka, 1 zapłodnione , transfer 3-dnio., 10 -komór. :(
  • adriette Ekspertka
    Postów: 190 230

    Wysłany: 31 października 2019, 08:21

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    MonikA_89! wrote:
    Tu się nie zgodzę. Za wysoki kwas foliowy, to może powodować to, że homocysteina zacznę rosnąć, a tego raczej nie chcemy. Jeśli masz mutacje mthfr, to nie przyswajasz syntetycznego kwasu foliowego. Przy mutacji heterozygotycznej (jeden gen prawidłowy, drugi zmutowany) czasem lekarze każą brać syntetyk+metyl, ale przy homozygotycznej, ja bym brała tylko metyle. U mnie jest hetero, a i tak odstawiłam wszystkie syntetyki, tak na wszelki wypadek
    A ten wspomniany 5mg jest folianem?
    Nie mam pojęcia czy folian, ale pewnie nie. Ja przed badaniem poziomu kwasu foliowego przez jakiś czas nie brałam, a i tak wyszedł mi w górnej granicy i stąd było moje pytanie.Powiedzial, że te 5mg to w ciąży dopiero. Mutację mam hetero. Odpowiedź była do mojej sytuacji, a ja mam w normie. Nie wiem co by powiedział gdyby poziom był za wysoki. Ja póki co biorę folian 800 mcg .

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 października 2019, 08:26

    AMH X 2018 - 0,75
    AMH IV 2019 - 0,43
    MTHFR A1298C - u.hetero.
    PAI-1 - u.homo.
    obniżone białka c i s
    antykoagulant toczniowy +
    ANA1 +
    V 2019 ciąża naturalna - poronienie zatrzymane w 8 tc
    XI 2019 lametta+pregnyl
  • Skittles Autorytet
    Postów: 1208 1502

    Wysłany: 31 października 2019, 08:37

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monalisar wrote:
    Margot a czy mogła bym Cię poprosić o podanie nazw dań występujących w diecie jesiennej? Bo mam od nich dietę bezpłatną i zastanawiam się, czy dania się nie powtarzają. Z góry serdecznie dziękuję.
    Sa to raczej nowe przepisy, mam diete zimowa jednak
    f595c3db44eb.png

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 października 2019, 08:42

    Liolia, Ari lubią tę wiadomość

    07.2018 amh 0,3, 36 lat, POF, MTHFR
    07.2018 1 inf Invicta dl. protokół, 1 komórka, 1 zarodek (brak rozwoju po 2 dobie), brak transferu
    11.2018 amh 0,86
    12.2018 2 inf Novum na cyklu natur. lekko stymulowanym, 2 pecherzyki pekly przed punkcja
    01.2019 3 inf Novum krótki protokół z antagonista, 2 komorki (1 komórka się nie zapłodniła, 2 komórka źle się podzieliła), brak zarodka
    02.2019 ciaza naturalna - 11.2019 Synek 😍
  • Monalisar Autorytet
    Postów: 1222 2126

    Wysłany: 31 października 2019, 08:41

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Skittles wrote:
    Sa to raczej nowe przepisy e1e9817c6fe7.png
    Skittles dziękuję 😘

    atdchdgexzsa3c7x.png

    AMH 1,11-grudzien 2018
    AMH 0,67-pazdziernik 2019
    Mutacja MTHFR heterozygota
    04.2019 ciąża naturalna-poronienie 7 tc.
    10.2019 ciąża naturalna
    21.11.2019 bije serduszko ♥️
    04.07.2020 Pola jest już z Nami 3480 g 52 cm
‹‹ 1317 1318 1319 1320 1321 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

Suchość pochwy - najczęstsze przyczyny, objawy i leczenie

Suchość pochwy to wstydliwa dolegliwość, która dotyka wielu kobiet. Kiedy się pojawia? Jakie są najczęstsze przyczyny problemów z odpowiednim nawilżeniem pochwy? Czy suchość pochwy można leczyć? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Zespół Policystycznych Jajników (PCOS) – dieta dla płodności

Zespół policystycznych jajników (PCOS, Policystyczne Jajniki) to jedno z najczęściej występujących zaburzeń endokrynologicznych u kobiet. Dotyczy 5-10% kobiet w wieku rozrodczym i jest najczęstszą przyczyną zaburzeń owulacji i problemów z zajściem w ciążę. Przeczytaj jakie są objawy PCOS, jak wpływa ono na starania o dziecko oraz w jaki sposób możesz pomóc sobie dietą.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Pierwsze objawy ciąży - po czym poznać, że możesz być w ciąży

Starając się zajść w ciążę, często nie potrafimy przestać interpretować każdego, nawet najmniejszego ukłucia w jajniku i nie traktować go jako potencjalnego objawu ciąży. Które z objawów mogą faktycznie coś znaczyć i z czym możemy je pomylić? Które z objawów ciążowych na wczesnym etapie ciąży są po prostu rzadko spotykane? Zapoznaj się z listą pierwszych objawów ciążowych!

CZYTAJ WIĘCEJ
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego