IN VITRO z niskim AMH
-
WIADOMOŚĆ
-
Dziewczyny, tak z innej beczki, robię zakupy w Biedrze, a tu przy kasie kolorowe gazetki i co? Okładkowy temat "Gali" cyt. " nigdy nie jest za późno na macierzyństwo" (sic!) . Kupuję, a w środku znane gwiazdy, wiek 43-55, wszystkie w ciąży, szczęśliwe, po prostu super, pełna afirmacja późnego macierzyństwa, nic tylko rodzić, nawet w wieku 55 lat. I ups, tylko przy jednej pani info, że było ivf. Niestety świadomość że wcale nie musi być tak kolorowo przychodzi dopiero po lekturze takich forów jak nasze, na które zwykle trafia sie kiedy już wiadomo, ze będzie problem. Szkoda, wielka szkoda, ze w mediach i prasie tworzy sie taką iluzję, potem skutek jest taki, ze coraz więcej kobiet daje sie nabrać i potem cierpi...
Właściwie to pasowałoby napisać do jakiś organizacji kobiecych, aby rozkręciły poważną debatę o świadomym macierzyństwie. Bo w kółko o prawie do decyzji, prawie wyboru (partnera, czy i ile mieć dzieci, prawie do przerwania ciąży etc), a nic o sytuacjach, gdzie natura / los decyduje za nas- bo umówmy się - na chorobę, niepłodność, świadomie nikt się nie pisze. Świadomość społeczna - zero, wiedza u zwykłych ginow- zero, wsparcie nfz - fikcja.Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 lipca 2018, 11:35
Bea77_2, 4me, Alberta, sylwia80, Domili, Lil_m, Mika10, Lukrecja, Blastka, klamka, Kitty.Noir, karolcia35, eM80, Niezapominajka5 lubią tę wiadomość
3 lata starań, amh 0.7-0.8 endometrioza II st, 3xiui nieudane, 1xivf niedane, 2x niespodzianka - naturals
-
Lil_m wrote:Tak. Coś Ci urosło?
W ogole IUI na totalnie naturalnym cyklu bo do tej pory owulki były bardzo ok. Zobaczymy co z tego wszystkiego bedzie...Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 lipca 2018, 11:55
karolcia35 lubi tę wiadomość
-
AmVormittag wrote:Dziewczyny, tak z innej beczki, robię zakupy w Biedrze, a tu przy kasie kolorowe gazetki i co? Okładkowy temat "Gali" cyt. " nigdy nie jest za późno na macierzyństwo" (sic!) . Kupuję, a w środku znane gwiazdy, wiek 43-55, wszystkie w ciąży, szczęśliwe, po prostu super, pełna afirmacja późnego macierzyństwa, nic tylko rodzić, nawet w wieku 55 lat. I ups, tylko przy jednej pani info, że było ivf. Niestety świadomość że wcale nie musi być tak kolorowo przychodzi dopiero po lekturze takich forów jak nasze, na które zwykle trafia sie kiedy już wiadomo, ze będzie problem. Szkoda, wielka szkoda, ze w mediach i prasie tworzy sie taką iluzję, potem skutek jest taki, ze coraz więcej kobiet daje sie nabrać i potem cierpi...
Właściwie to pasowałoby napisać do jakiś organizacji kobiecych, aby rozkręciły poważną debatę o świadomym macierzyństwie. Bo w kółko o prawie do decyzji, prawie wyboru (partnera, czy i ile mieć dzieci, prawie do przerwania ciąży etc), a nic o sytuacjach, gdzie natura / los decyduje za nas- bo umówmy się - na chorobę, niepłodność, świadomie nikt się nie pisze. Świadomość społeczna - zero, wiedza u zwykłych ginow- zero, wsparcie nfz - fikcja.
-
nick nieaktualnyCześć - tak chyba 200-300 jeden dojrzały. Gdzieś też czytałam że 150-200.
Ale wielkość jest ładna. Estradiol podskoczy - on rośnie dosyć szybko.
Co do artykułu- sama jestem ofiarą takiej fikcji medialnej ... fakt że nie miałam wcześniej z kim mieć dzieci ale nie sądziłam że po 35 będę mieć takie problemy (amh, bezowulacyjne)wynik mnie zabił...
Ginekolog nigdy nie mówił o amh - inaczej wcześniej bym badała ... i wtedy bym szybciej kopnęła w pupę ex mężastraciłam 15 lat z nim ...
A teraz obudziłam się z ręka w nocniku ...
klamka, Dagimka lubią tę wiadomość
-
Chyba w laboratoriach Synevo to robią, są takie w Warszawie?
Bea77_2 lubi tę wiadomość
Rocznik ''86/ POF/ [*] 8tc XII 2017
VII 2017 - AMH <0.01, FSH 96 -> mezoterapia jajników IX 2017
MTHFR: C6777 homozygota CC, A1298C homozygota AA, niedobór białka S -
nick nieaktualny
-
Ja nie mam pojecia niestety nie jestem z Warszawy a jesli chodzi o NK to w ogole to tez nie jest takie proste bo tych badan jest chyba sporo roznych. Ktos mial badane? To podchodzi pod immunologie? Bo ja maialam tylko proste jedno badanie. Subpopulacje limfocytow.
-
nick nieaktualny4me wrote:Ja nie mam pojecia niestety nie jestem z Warszawy a jesli chodzi o NK to w ogole to tez nie jest takie proste bo tych badan jest chyba sporo roznych. Ktos mial badane? To podchodzi pod immunologie? Bo ja maialam tylko proste jedno badanie. Subpopulacje limfocytow.
Tak - to immunologia -
Mika10 wrote:Dawka 3x500 z czego ta ostatnia nocna xr. Odstawiłam slodzone napoje, zero cukru do kawy herbaty, chleb pszenny zmieniony na taki z mąki 2000, ale szczerze to za wiele nie zmieniłam a poszło ponad 10 kg w dół w tempie ekspresowym. Diabetolog kazała wszystko co niedozwolone zagryzac orzechami i pestkami wiec to tez robie jak juz mnie najdzie
Zastanawiam się co jeszcze mogę zrobić, zbadać i jak się przygotować do procedury. Wy tu tak dużo różnych rzeczy bierzecie a ja w sumie regularnie to tylko tą d3 w dawce 2000 a poziom tylko 27. Homocysteine badałam teraz i mam poziom 10 ale nie wiem czy to ok czy nie ok.
Pełny panel tarczycowy robie za tydzień i do tego krzywą cukrowo-insulinowa. Może to te wyrzuty insuliny tak psuły jajka i moje AMH? Organizm ludzki to jednak zagadka.
Poziom homocysteiny do starań to 5-7. Ja mam 10.30 i to jest za dużo.
Jak śledzisz to forum to juz wiesz że tsh nie może być za wysokie do starań.
Na jakoć jajek mogę Ci polecić Q10, L-arginina i inozytol (ja biorę inofem)Niezapominajka5 lubi tę wiadomość
-
4me wrote:Ja sie powtorze bo znow mnie nachodzi ta sama refleksja... Niestety uważam, ze suplementowanie czegokolwiek na wlasna rękę a zwlaszcza bez info do lekarza moze przyniesc odwrotne skutki niz te, o ktore walczymy. To co u jednego pomaga u innego z innymi schorzeniami moze zaszkodzic.
Przyklad q10-jesli rzeczywiscie podnosi poziom NK-nie wiem czy to prawda-to suplementowanie go w ilosci np 500mg zamiast zalecanych przez lekarza 100mg moze miec skutki fatalne dla takich oosb jak ja, ktore poziom NK maja za wysoki.
Pomijam juz sklad suplementow, ktore nie podlegaja zadnym regulacjom i badaniom obowiazkowym a ostatnie badania ich jakosci wykazaly w nich nawet bakterie typu ecoli...
Ja do niedawna ufałam bardzo lekarzom, uczyli się, wiedzą co robią. Ale tak jak obecnie patrzę wstecz to od 2015 r nie trafiłam na specjalistę który od początku do końca wiedziałby co robić. Nawet dr L z Novum nic nie mówił o suplementacji z wyjątkiem DHEA. Ale jak przychodzisz i mowisz co bierzesz to sprzeciwu nie ma. Ewentualnie każą skorygować lub sprawdzić poziomy by dostosować dawki. -
Bea77_2 wrote:Dziewczyny gdzie w Warszawie można szybko zbadać te KIRy czy jak to się nazywa jak również NK? Czy KIRy to badanie obojga partnerów?
W Instytucje Hematologii i Transfuzjologii na Ursynowie. Ja tam robiłam, ale ogólnie nie polecam, na wyniku nie podają jaki się ma genotyp i jakich Kirow brakuje tylko wypisują jakie się ma, za badanie zapłaciłam 555 zł z pobraniem krwi.
Niestety nie znalazłam innego miejsca w Warszawie.Bea77_2 lubi tę wiadomość
MTHFR 1298A - C homozygota,IO,PCO, NK 12,7%, KIR AA, Jajowody drożne, AMH 4.3. -
nick nieaktualny
-
Blastka wrote:To dużą dawkę dostałaś. Ja mam tylko 500x1 XR. Ja odkąd zaczęłam brać to mam większą ochotę na słodkie niż wcześniej. Też tak miałaś?
Poziom homocysteiny do starań to 5-7. Ja mam 10.30 i to jest za dużo.
Jak śledzisz to forum to juz wiesz że tsh nie może być za wysokie do starań.
Na jakoć jajek mogę Ci polecić Q10, L-arginina i inozytol (ja biorę inofem)
Tą homocysteine zbadalam pierwszy raz w życiu właśnie po lekturze tego forum ale co dalej z nią robić, jak się to zbija? -
Mika10 wrote:Ogromną ochotę na słodkie to mam dopiero teraz jak odstawilam mete. W czasie brania tej dawki 1500 nie chcialo sie słodyczy. Musze nad tym jakoś zapanować. Problem w tym ze jak rzucam fajki to ide w słodkie i odwrotnie. A wiadomo - obie te rzeczy nie służą
Tą homocysteine zbadalam pierwszy raz w życiu właśnie po lekturze tego forum ale co dalej z nią robić, jak się to zbija? -
Dziewczyny czy mozna zrobic AMH po poronieniu, czy wynik bedzie miarodajny czy trzeba czekac do kolejnego cyklu?
Bea wiem ze bedziesz podchodzic do stymulacji w Novum. Czy transfer bedziesz robic z mrozonych czy od razu po pick upie? Jakiego zdania ogolnie jest Lewandowski?
Ja osobiscie PGS juz nie bede robic, mam niestety podobne zdanie do Lewandowskiego i oczywiście inne niz zalecenia w Invicta:).
Moj zarodek 6.1.1. przebadany genetycznie-zdrowy okazał sie pustym jajem, wiec nie widze sensu robienia tego badania. Mozliwe ze uszkodzili mi ten zarodek przy pobieraniu biopsji, mozliwe ze nie odczekali 3 godzin po pobraniu tylko odrazu zamrozili...duzo tych mozliwych a ja juz nie mam sil sie nad tym zastanawiac.Izka36
"Nie poddawaj się! przeważnie to ten ostatni klucz z pęku otwiera drzwi" -
Bea77_2 wrote:Dziewczyny gdzie w Warszawie można szybko zbadać te KIRy czy jak to się nazywa jak również NK? Czy KIRy to badanie obojga partnerów?
Zapytaj dziewczyn na watku Immunologia
Bedziecie robic?Bea77_2 lubi tę wiadomość
Bedzie tak, jak chcesz zeby bylo. -
Hej dziewczyny. Potrzebuje Waszej porady. Jestem nowa chociaż poczytuje Was już od dłuższego czasu. Jestem 10 dni po transferze 1 zarodka w 3 dobie po punkcji. Wczoraj zrobiłam test z moczu w ciagu dnia i wyszła blada druga kreska. Dzisiaj zrobiłam rano i wyszła już mocno widoczna druga kreska. Mam zalecenia wykonania bety 14 dni po transferze czy sądzicie że jak zrobię jutro czyli 11dni po tranferze to będzie wynik już miarodajny czy jeszcze za wcześnie? Powiem szczerze ze po tych 2 testach nie jestem w stanie wytrwac do 14 doby.Syn 2011r
Starania od 2015r
Poronienie 2016r
Choroba Hashimoto, AMH 0.4
ICSI 06.2018, 11dpt beta250, 13dpt beta590,