X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się z pomocą medyczną IN VITRO z niskim AMH
Odpowiedz

IN VITRO z niskim AMH

Oceń ten wątek:
  • Ari Autorytet

Wysłany: 4 marca 2019, 16:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mała86 wrote:
    No ja tez zrobilabym wszystko I oddala kazda kwote, ale w wiekszosci przypadkow slysze u lekarzy ze sie na pewno nie uda I zebym sobie odpuscila I troche brzeczy mi to w glowie w trakcie podejmowania decyzji .

zreszta narobilam sobie przez mojego raka a wlasciwie przez ZUS mnostwo dlugow i dopiero co koniczymy to splacac i boje sie byc znowu w takiej samej sytuacji. Ale jakbym dostala gwarancje to tak moge byc totalnym bankrutem ale z dzieckiem, postawilabym wszystko :)

Faktycznie glupio napisalam do SISI, bo sie dokredytowuje , w kazdym badz razie chodzilo mi o to ze dobrze wybrala z ta klinika , moze zle to ujelam. Creative wydaje mi sie najlepsza opcja caly czas.[/QUOTE Mam nadzieje, ze po tych wszystkich cierpieniach otrzymasz swoj wymarzony prezent. Mozetam" gdzie pracujesz( jesli pracujesz) jest jakis fundusz zdrowotny i na podstawie faktur za poprzednie leczenie otrzymasz jakas rekompensate, a z ubezpieczenia probowalas?

"Gdy staje się oczywiste, że nie mogę osiągnąć celu, nie porzucam go, zmieniam jedynie sposób działania." 07.17r. IUI :( 08.17r. IUI :( 09.17r. IUI :( 10.17r. IUI :( 11.17r. hbIMSI 7 oocytow, 4 zaplodnione, transfer 2, 0 mrozakow :( 03.18r. ICSI 2 oocytow, 2 zaplodbione, transfer 2, 10tydz.lyzeczkowanie :( 07.18r. IMSI 5 oocytow, 4zaplodnione, transfer 2, 0 mrozakow, za niska beta :( 01.19r. IMSI 1 oocyt , 0 zaplodnionych :( 07.19r. IMSI cykl naturalny modyfikowany 3 oocyty,3 zaplodnione, transfer 2,0 mrozakow. 11dp. beta 10,60; 13dp. beta 17,90; 16dp. beta 11,50👎
  • Ari Autorytet

Wysłany: 4 marca 2019, 16:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mała86 wrote:
    Czy ktoras a was suplementuje sie melatonina takze ??
    Tak , ja zazywam przed snem.Ponoc nie mozna po alkoholu.Zastanawialam sie, bo chyba ovaboost ma ja w skladzie, a po suplementacji melantonina nie mozna prowadzic samochodu.

"Gdy staje się oczywiste, że nie mogę osiągnąć celu, nie porzucam go, zmieniam jedynie sposób działania." 07.17r. IUI :( 08.17r. IUI :( 09.17r. IUI :( 10.17r. IUI :( 11.17r. hbIMSI 7 oocytow, 4 zaplodnione, transfer 2, 0 mrozakow :( 03.18r. ICSI 2 oocytow, 2 zaplodbione, transfer 2, 10tydz.lyzeczkowanie :( 07.18r. IMSI 5 oocytow, 4zaplodnione, transfer 2, 0 mrozakow, za niska beta :( 01.19r. IMSI 1 oocyt , 0 zaplodnionych :( 07.19r. IMSI cykl naturalny modyfikowany 3 oocyty,3 zaplodnione, transfer 2,0 mrozakow. 11dp. beta 10,60; 13dp. beta 17,90; 16dp. beta 11,50👎
  • Ari Autorytet

Wysłany: 4 marca 2019, 16:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mała86 wrote:
    Mam przeczucia ze bedzie dobrze u ciebie i trzymam gotaco kciuki.
    Ja sama nie wiem co myslec , w szpitalu onkologicznym zawsze robia mi nadzieje, we wczesniejszym szpitalu w ktorym mialam miec inv tez mowili zeby sie nie martwic ze wystumuluja , ze sie uda itd.
    A w tym szpitalu w ktorym w koncu mialam inv wszyscy jednoglosnie powiedzieli ze nie wyjdzie I juz, no I nie wyszlo. Zlali mnie od poczatku sam fakt ze mialam tylko dwa monitoring na poczatku cyklu I potem w dniu 11 gdzie jeden pecherzyk mial 14 mm a drugi 27 mowi samo przez sie, chcialam przerwac stymulacje ale mi nie pozwolili.
    I wczoraj lekarz mi powiedzial ze nie bylo szans zeby komorka sie dobrze dzielila bo byla przejrzala.

Ja mimo wszytko wierze w to ze sie w koncu uda, ale nie powiem moj optymizm spada z miesiaca na miesiac.
    Znam przypadek, w ktorym udalo sie za 9 razem.

• Ari Autorytet

Wysłany: 4 marca 2019, 16:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sisi wrote:
    Czy taki dobry wybór to się dopiero okaże. Przy pierwszym podejściu dawali mi 5% szans i proszę.

Mam wyniki ale brakuje TSH. Lepsze to niż jakbym musiała wszystko robić.
    Robilas fsh?

• Mała86 Autorytet

Wysłany: 4 marca 2019, 16:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .[/QUOTE Mam nadzieje, ze po tych wszystkich cierpieniach otrzymasz swoj wymarzony prezent. Mozetam" gdzie pracujesz( jesli pracujesz) jest jakis fundusz zdrowotny i na podstawie faktur za poprzednie leczenie otrzymasz jakas rekompensate, a z ubezpieczenia probowalas?[/QUOTE]

Tez mam nadzieje na ten prezent;)
    Troche sie pogubilam o co ci chodzi z tym funduszem czy ubezpieczeniem?
    Jestem pielegniarka I mieszkam w anglii, z normalnego narodowego ubezpieczenia mialam sfinansowany caly zabieg inv wlacznie z lekami, ale tylko ten jeden raz I wiecej mi nie przysluguje. Prywatne ubezpieczenia zdrowotne nie pokrywaja leczenia inv.
    Jezeli ci chodzi natomiast o nowotwor to chorowalam w polsce, niestety ZUS stwierdzil ze oszukuje bo prowadzilam wtedy wlasna firme I mysleli ze placilam tak wysokie skladki na zus bo wiedzialam ze jestem chora I chcialam wyludzic pieniadze. Placilam duzo bo zatrudnialam wiele osob
    I nie wyobrazam sobie jak ktos moglby wiedziec ze ma raka I odlozyc leczenie w czasie zeby miec wiecej kasy jakis absurd poprostu. Tak czy inaczej szpital posadzil ZUS o podwazanie ich decyzji I wygral w tym samym miesiacu. Mi walka z ZUSem zajela 4,5 roku i dopiero w zeszlym miesiacu dostalam zwrot pieniedzy z zusu za leczenie i chorobowe. Niesety kiedy potrzebowalam tych pieniedzy I lezalam przez rok w szpitalu zostalam bez grosza , co pociagnelo mnie I mojego meza w totalne dlugi...
    Wiec sprzedalismy swoje firmy i wszystko co mielismy I wyjechalismy z polski.
    Podliczaja wszystkie rozprawy I adwokatow po wygraniu rozprawy nie wyszlismy nawet na zero.

Nie wiem o co dokladnie ci chodzilo wiec stad cala historyjka w skrocie:)
    tak czy siak to juz przeszlosc i idziemy do przodu:)

Sory za przydlugawe wpisy , ale troche mi sie nudzi w pracy i nie wiem co robic ;p

Lekarz mi wlasnie napisal zeby brac ta melatonine wiec tez juz zamawiam, tez bede brac na noc zeby nie przysypiac w dzien:)

Laparotomia rak jajnika 2014
    chemioterapia 2014
    AMH 2015 0,05
    AMH 2018 0,3
    IVF 02.2019 dwa pęcherzyki, brak transferu :(
    MTHFR układ homoz. 677C-T
    IVF 11.2019 8 pęcherzyków , 2 jajeczka, 1 zapłodnione , transfer 3-dnio., 10 -komór. :(
  • Mała86 Autorytet

Wysłany: 4 marca 2019, 16:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ari wrote:
    Znam przypadek, w ktorym udalo sie za 9 razem.

9 razy wow

chemioterapia 2014
    AMH 2015 0,05
    AMH 2018 0,3
    IVF 11.2019 8 pęcherzyków , 2 jajeczka, 1 zapłodnione , transfer 3-dnio., 10 -komór. :(
  • PannaFerminaDaza Koleżanka

Wysłany: 4 marca 2019, 16:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny :)

Chciałam się przywitać, bo chociaż już kilka raz o coś podpytywałam na różnych wątkach, to zawsze tylko na chwilę z technicznym problemem, a aktualnie jestem w trakcie krótkiego protokołu do naszego pierwszego IVF i trochę zaczynam się stresować, więc podpytywać zapewne będę więcej.

Dzisiaj 8 dzień stymulacji, jutro kolejna wizyta i aktualnie przeżywam to, czy jeżeli lekarz widział 7 pęcherzyków w sobotę, to jakimś cudem może się okazać, że część z nich się wchłonęła przez te 3 dni? Te 7 pęcherzyków to zdaniem lekarza i tak bardzo dobra sytuacja, bo prognozowanych było mniej, a ja zamiast się cieszyć to zamartwiam się ich ewentualnym zniknięciem :) Przepraszam jeżeli pytanie wyda Wam się głupie, ale internet nie udzielił mi rzetelnych informacji na temat ewentualnie znikających pęcherzyków w czasie stymulacji...

IV 2018 (13 dc) - AMH: 0.638
    IV 2018 (3 dc) - AMH: 0.92!
    HSG ok
    Morfologia 2%
    VIII 2018 Clo - 1 cykl
    nieudane podejścia do inseminacji
    II 2019 - AMH: 0.29
    III 2019 - pierwsze IVF
  • Gruzja85 Autorytet

Wysłany: 4 marca 2019, 16:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    PannaFerminaDaza wrote:

Chciałam się przywitać, bo chociaż już kilka raz o coś podpytywałam na różnych wątkach, to zawsze tylko na chwilę z technicznym problemem, a aktualnie jestem w trakcie krótkiego protokołu do naszego pierwszego IVF i trochę zaczynam się stresować, więc podpytywać zapewne będę więcej.

Dzisiaj 8 dzień stymulacji, jutro kolejna wizyta i aktualnie przeżywam to, czy jeżeli lekarz widział 7 pęcherzyków w sobotę, to jakimś cudem może się okazać, że część z nich się wchłonęła przez te 3 dni? Te 7 pęcherzyków to zdaniem lekarza i tak bardzo dobra sytuacja, bo prognozowanych było mniej, a ja zamiast się cieszyć to zamartwiam się ich ewentualnym zniknięciem :) Przepraszam jeżeli pytanie wyda Wam się głupie, ale internet nie udzielił mi rzetelnych informacji na temat ewentualnie znikających pęcherzyków w czasie stymulacji...
    Zniknąć nie znikną, ale niestety mogą być puste albo zawierać niedojrzałe komórki. Ja mam AMH 1.5 (przed pierwszą stymulacją) więc teraz już pewnie będzie niższe i miałam 9 pięknych pęcherzyków i była z tego dupa bo było 7 komórek, w tym 2 niedojrzałe a tylko 3 zapłodniły się...

36 lata, starania o pierwszą ciążę od 01.2017
    1 procedura invitro - krótki protokół -1 transfer świeżych 3 dniowców 8A i 8B😢
    2 transfer 3bb - 6 dpt -34; 8dp- 104; 11dpt - 392; 14 dpt -1272; 25 dpt- ♥️ i jest już na swiecie💗💞💝
    uregulowana niedoczynność tarczycy (spalona riadoaktywnym jodem - kiedyś nadczynność), niskie AMH - 1.5, endometrioza I stopnia, IO, NK 23%, nietoleracje pokarmowe..., krótkie cykle, KIR BX (większość implementacyjnych)
    mąż średnio.
    Teraz druga ciąża z zaskoczenia ...i rośnie druga dziewczyna 🥰🤩🤩
  • Ari Autorytet

Wysłany: 4 marca 2019, 16:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mała86 wrote:
    .[/QUOTE Mam nadzieje, ze po tych wszystkich cierpieniach otrzymasz swoj wymarzony prezent. Mozetam" gdzie pracujesz( jesli pracujesz) jest jakis fundusz zdrowotny i na podstawie faktur za poprzednie leczenie otrzymasz jakas rekompensate, a z ubezpieczenia probowalas?

Tez mam nadzieje na ten prezent;)
    Troche sie pogubilam o co ci chodzi z tym funduszem czy ubezpieczeniem?
    Jestem pielegniarka I mieszkam w anglii, z normalnego narodowego ubezpieczenia mialam sfinansowany caly zabieg inv wlacznie z lekami, ale tylko ten jeden raz I wiecej mi nie przysluguje. Prywatne ubezpieczenia zdrowotne nie pokrywaja leczenia inv.
    Jezeli ci chodzi natomiast o nowotwor to chorowalam w polsce, niestety ZUS stwierdzil ze oszukuje bo prowadzilam wtedy wlasna firme I mysleli ze placilam tak wysokie skladki na zus bo wiedzialam ze jestem chora I chcialam wyludzic pieniadze. Placilam duzo bo zatrudnialam wiele osob
    I nie wyobrazam sobie jak ktos moglby wiedziec ze ma raka I odlozyc leczenie w czasie zeby miec wiecej kasy jakis absurd poprostu. Tak czy inaczej szpital posadzil ZUS o podwazanie ich decyzji I wygral w tym samym miesiacu. Mi walka z ZUSem zajela 4,5 roku i dopiero w zeszlym miesiacu dostalam zwrot pieniedzy z zusu za leczenie i chorobowe. Niesety kiedy potrzebowalam tych pieniedzy I lezalam przez rok w szpitalu zostalam bez grosza , co pociagnelo mnie I mojego meza w totalne dlugi...
    Wiec sprzedalismy swoje firmy i wszystko co mielismy I wyjechalismy z polski.
    Podliczaja wszystkie rozprawy I adwokatow po wygraniu rozprawy nie wyszlismy nawet na zero.

Nie wiem o co dokladnie ci chodzilo wiec stad cala historyjka w skrocie:)
    tak czy siak to juz przeszlosc i idziemy do przodu:)

Sory za przydlugawe wpisy , ale troche mi sie nudzi w pracy i nie wiem co robic ;p

Lekarz mi wlasnie napisal zeby brac ta melatonine wiec tez juz zamawiam, tez bede brac na noc zeby nie przysypiac w dzien:)[/QUOTE]
    No tak trzeba byc zdrowym, zeby moc chorować.Chodzilo mi o Twoja chorobe, ale juz wszystko jasne, w tym przypadku, gdy mialas swoja firme, to inna sprawa.Tak to niestety jest zazwyczaj, ze uczciwi ludzie dostaja po dupie.Wierze jednak, ze wszystko w koncu zostanie wynagrodzone.

Mała86 lubi tę wiadomość

Wysłany: 4 marca 2019, 17:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gruzja85 wrote:
    Zniknąć nie znikną, ale niestety mogą być puste albo zawierać niedojrzałe komórki. Ja mam AMH 1.5 (przed pierwszą stymulacją) więc teraz już pewnie będzie niższe i miałam 9 pięknych pęcherzyków i była z tego dupa bo było 7 komórek, w tym 2 niedojrzałe a tylko 3 zapłodniły się...

To wiem, nie wiadomo co w środku, ale skoro nie znikną to i tak większe szanse, że cokolwiek z tego wyjdzie :)

Ari lubi tę wiadomość

HSG ok
    Morfologia 2%
    VIII 2018 Clo - 1 cykl
    III 2019 - pierwsze IVF
  • Ari Autorytet

Wysłany: 4 marca 2019, 17:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    PannaFerminaDaza wrote:

Czesc, zazdroszcze Ci pierwsego podejscia...chcialabym sie cofnac w czasie i te cholerne wskazowki zegara biologicznego:) Ja, gdy mialam 7( przy czym nie bylo ich wczesniej widac, bo mialo byc mniej), to 4 sie zaplodnily.U nas problemem bylo slabe nasienie, wiec pewnie dlatego sie nie udawalo ( dwa razy beta pozytywna, lecz bez sukcesu).Ciesz się i przede wszystkim zdriwo odzywiaj.Trzymam kciuki.

PannaFerminaDaza lubi tę wiadomość

• Mała86 Autorytet

Wysłany: 4 marca 2019, 17:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    PannaFerminaDaza wrote:

7 pecherzykow przy takim AMH to mysle ze calkiem dobrze, wchlonac sie nie moga ale moga nie urosnac.
    Pozniej jeszcze jak wspomniala Gruzja moga byc puste.
    Ale spokojnie krok po kroku , mysle ze jestes na dobrej drodze wiec sie nie zamartwiaj, tylko glowa do gory i powodzenia :)

PannaFerminaDaza lubi tę wiadomość

chemioterapia 2014
    AMH 2015 0,05
    AMH 2018 0,3
  • Maja25 Autorytet

Wysłany: 4 marca 2019, 17:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ari wrote:
    Tak , ja zazywam przed snem.Ponoc nie mozna po alkoholu.Zastanawialam sie, bo chyba ovaboost ma ja w skladzie, a po suplementacji melantonina nie mozna prowadzic samochodu.
    Ja też biorę, mi lekarz dopisał ja później i tak do leków teraz do stymulacji

Ari, Mała86 lubią tę wiadomość

Starania od 2016 - poronienie 04.2016,
    laparoskopia 12.2017
    Leczenie w Salve Medica Łódź
    10.2018 dr Kłosiński
    Niskie AMH
    (09.18 -0,12)
    (11.2018 -0,45)
    Ja r. 77(42 lata)zdrowa
    Mąż r.76(43 lata) zdrowy
    Czekamy na pierwsze in vitro na własnych komórkach...
    11.03 punkcja 2 komórki zamrozone
    2 stymulację przerwane
    Podchodzimy do tra sferu z 2 komorkami😐
    01.02.20 transfer jedynego zarodka 4a 😢 the end of Dreams on jour own cells...

Wysłany: 4 marca 2019, 17:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mała86 wrote:
    7 pecherzykow przy takim AMH to mysle ze calkiem dobrze, wchlonac sie nie moga ale moga nie urosnac.
    Pozniej jeszcze jak wspomniala Gruzja moga byc puste.
    Ale spokojnie krok po kroku , mysle ze jestes na dobrej drodze wiec sie nie zamartwiaj, tylko glowa do gory i powodzenia :)

Dziękuję :) Lekarz też mi to w ten sposób tłumaczy, chociaż on upiera się również, że z medycznego punktu widzenia AMH 0.9 i 0.3 to właściwie ten sam wynik ;) Będę do Was zaglądać w najbliższych dniach :)

Ari, Mała86, Dżoana12 lubią tę wiadomość

HSG ok
    Morfologia 2%
    VIII 2018 Clo - 1 cykl
    III 2019 - pierwsze IVF
  • Ari Autorytet

Wysłany: 4 marca 2019, 17:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Maja25 wrote:
    Ja też biorę, mi lekarz dopisał ja później i tak do leków teraz do stymulacji
    A jak u Ciebie ze stymulacja?

• Ari Autorytet

Wysłany: 4 marca 2019, 17:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    PannaFerminaDaza wrote:
    Dziękuję :) Lekarz też mi to w ten sposób tłumaczy, chociaż on upiera się również, że z medycznego punktu widzenia AMH 0.9 i 0.3 to właściwie ten sam wynik ;) Będę do Was zaglądać w najbliższych dniach :)
    Koniecznie dawaj znac, ciekawe, bo moze przy kolejym usg okaze sie, ze bedzie wiecej pecherzykow dojrzalych.Kiedy kolejny podglad?

• Mała86 Autorytet

Wysłany: 4 marca 2019, 17:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    PannaFerminaDaza wrote:

Skoro twoj lekarz twierdzi ze 0,9 i 0,3 to to samo to juz go lubie :)

Ari, Dżoana12, sisi lubią tę wiadomość

chemioterapia 2014
    AMH 2015 0,05
    AMH 2018 0,3
  • Ari Autorytet

Wysłany: 4 marca 2019, 17:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mała86 wrote:
    Ja tez:)

Mała86, Dżoana12 lubią tę wiadomość

Wysłany: 4 marca 2019, 17:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mała86 wrote:

Też go za to lubię :) On jest zdania, że amh mówi nam tylko jaka będzie odpowiedź jajników, ale raczej na zasadzie: będzie wysoka, będzie przeciętna, będzie niska lub ewentualnie, że nie rokuje. I jego zdaniem rezerwa to nie wszystko, bo mówi o liczbie pozostałych pęcherzyków, a niekoniecznie o ich jakości. I chociaż nie wiadomo jak z jakością u kogoś konkretnego, dopóki się tego nie sprawdzi w protokole ivf, to zawsze należy być dobrej myśli i po prostu działać.
    Ari wrote:
    Koniecznie dawaj znac, ciekawe, bo moze przy kolejym usg okaze sie, ze bedzie wiecej pecherzykow dojrzalych.Kiedy kolejny podglad?

Jutro, na pewno się podzielę jak sytuacja na froncie :)

sisi, Ari, Dżoana12 lubią tę wiadomość

HSG ok
    Morfologia 2%
    VIII 2018 Clo - 1 cykl
    III 2019 - pierwsze IVF
  • sisi Autorytet

Wysłany: 4 marca 2019, 20:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mała86 wrote:
    Mam przeczucia ze bedzie dobrze u ciebie i trzymam gotaco kciuki.
    Ja sama nie wiem co myslec , w szpitalu onkologicznym zawsze robia mi nadzieje, we wczesniejszym szpitalu w ktorym mialam miec inv tez mowili zeby sie nie martwic ze wystumuluja , ze sie uda itd.
    A w tym szpitalu w ktorym w koncu mialam inv wszyscy jednoglosnie powiedzieli ze nie wyjdzie I juz, no I nie wyszlo. Zlali mnie od poczatku sam fakt ze mialam tylko dwa monitoring na poczatku cyklu I potem w dniu 11 gdzie jeden pecherzyk mial 14 mm a drugi 27 mowi samo przez sie, chcialam przerwac stymulacje ale mi nie pozwolili.
    I wczoraj lekarz mi powiedzial ze nie bylo szans zeby komorka sie dobrze dzielila bo byla przejrzala.

Ja mimo wszytko wierze w to ze sie w koncu uda, ale nie powiem moj optymizm spada z miesiaca na miesiac.
    Mi też co monitoring (miałam 3) gadali, że słabo to wygląda, a na ostatnim, że może w ogóle nie być komórki. Mój pęcherzyk wtedy miał 22mm.
    W grudniu obydwa miały 24 i 25mm i też wydawały mi się przyduże.
    W Create z tego co czytałam kończą stymulację jak pęcherzyk ma max 20mm.
    To u Ciebie pęcherzyk urósł z 14 do 27mm w dwa dni?

Widać, że masz ogarniętego lekarza, a to połowa sukcesu. Wierzę, że będzie dobrze.

Co do melatoniny to myślałam o niej ale w końcu nie kupiłam. I tak mam w pip suplementów.

20/07/2017 Helenka 3620 i 58cm
    19/11/2019 Majeczka 3560 i 55cm
    19/02/2021 Anielka 2860
‹‹ 695 696 697 698 699 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Grzybica pochwy - przyczyny, objawy leczenie

Grzybica pochwy (drożdżyca pochwy, kandydoza pochwy) jest jedną z najczęstszych infekcji kobiecego układu rozrodczego. Jak i dlaczego dochodzi do infekcji? Jakie są objawy grzybicy pochwy? Kiedy warto zgłosić się do lekarza i jak wygląda leczenie drożdżycy pochwy?

CZYTAJ WIĘCEJ

PMS a zdrowie psychiczne i jakość życia. Jak sobie radzić z objawami?

PMS często jest kojarzony głównie z objawami fizycznymi, takimi jak ból brzucha czy wzdęcia. Jednak coraz więcej badań wskazuje, że ma on istotny wpływ również na zdrowie psychiczne kobiet. Dlatego ważne są: zrozumienie związku między PMS a nastrojem i kondycją psychiczną w ogóle oraz nauka skutecznych strategii radzenia sobie z emocjonalnymi skutkami choroby.

CZYTAJ WIĘCEJ

Inseminacja (IUI) koszt i wskazania. Jaka jest skuteczność inseminacji?

Inseminacja domaciczna jest zabiegiem mającym na celu, ułatwienie zapłodnienia, poprzez skrócenie drogi, jaką mają do pokonania plemniki do komórki jajowej. Czy warto ją wykonać, jaki jest koszt i przy jakich schorzeniach odnotowuje się najlepsze rezultaty? Przeczytaj również jakie badania należy wykonać przed inseminacją i jak się do niej przygotować. 

CZYTAJ WIĘCEJ