X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się z pomocą medyczną IN VITRO z niskim AMH
Odpowiedz

IN VITRO z niskim AMH

Oceń ten wątek:
  • Mała86 Autorytet

Wysłany: 17 kwietnia 2019, 09:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bunia12345 wrote:
    Ja mam w domu ale jak Ci to przesłać kurier ??

No właśnie boje się ze się zepsuje i mieszkam w Anglii wiec będzie długo szło :/ czekam na informacje od lekarza napisał mi SMS: poczekaj coś wymyślę :p

Laparotomia rak jajnika 2014
    chemioterapia 2014
    AMH 2015 0,05
    AMH 2018 0,3
    IVF 02.2019 dwa pęcherzyki, brak transferu :(
    MTHFR układ homoz. 677C-T
    IVF 11.2019 8 pęcherzyków , 2 jajeczka, 1 zapłodnione , transfer 3-dnio., 10 -komór. :(
  • happilyeverafter Autorytet

Wysłany: 17 kwietnia 2019, 09:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mała86 wrote:
    witaj, a robilas badanie hsg na droznosc jajowodow?
    czesto pary marnuja czas na inseminacje a jajowody sa nie drozne i nic z tego, czego ci nie zycze.
    pozostale wyniki przynajmnijej z towjjej strony przynajmniej raczej nie sa jakims problemem.
    powodzenia z inseminacja

Piękne dzięki Mała86 za komentarz :-) Nie, nie robiłąm hsg, lekarz prowadzący z kliniki novum przy badaniu powiedział że cały cykl przebiega prawidłowo i na razie nie ma konieczności robić hsg. Do tej pory skupialiśmy się na mężu i jego problemach (bardzo ciężki przypadek azoospermii :( nie wiemy czy poddamy się leczeniu czy skorzystamy z banku nasienia :( ), dlatego chciałam wiedzieć czy przy takich parametrach AMH powinniśmy się już zacząć śpieszyć czy chwile jeszcze mamy. A czy mogłabyś poradzić mi jakie suplementy należy brać na podniesienie poziomu AMH? Serdecznie dziękuję za wsparcie :*

2020r. nasz Cud, nasze Życie 🤍 córeczka 💕🧸🧚‍♂️🩰
    2024r. kolejny Cud 👶 synek 💙🦁⚽

The true miracle is having faith no matter what👣✨🍀

Wysłany: 17 kwietnia 2019, 09:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ari wrote:
    Nie mas niskiego amh, tylko zastnow sie ile razy chcesz probowac iui, bo chyba lepiej kase przeznaczyc na inv, bynajmniej wiekse szanse.

Dzięki Ari za odpowiedź :-) Nie wiem ile razy planujemy ale myślę, że przynajmniej raz spróbuję inseminacji (jeśli będziemy korzystać z nasienia dawcy). Ja nawet nie mam jak sprawdzić jak wygląda realnie moja sytuacja bo do tej pory staraliśmy się tylko naturalnie zajść w ciążę. Teraz wiemy, że przy tak ciężkiej azoospermii u męża mamy nikłe szanse nawet na in vitro :( Proces spermatogenezy zatrzymał się na bardzo wczesnym etapie, możemy poddać się leczeniu ale lekarze odradzają bo szanse są minimalne a koszty ogromne. Dlatego chciałam dowiedzieć co sądzicie o moim AMH - czy mamy jeszcze czas zająć się leczeniem męża (planowane około pół roku) czy jednak skupić się na razie na banku i pomyśleć o pierwszym dziecku, a męża zacząć leczyć mimo tego i zobaczymy co dalej. A czy moglabyś podpowiedzieć jakie sumplementy przyjmować na podniesienie AMH? Będę wdzieczna :-)

• sisi Autorytet

Wysłany: 17 kwietnia 2019, 10:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mała86 wrote:
    Sisi masz dalej zastrzyk ovitrelle ? I czy czasem nie wybierasz się na wycieczkę do Londynu ?😁
    Kurde mam problem z zakupem , nigdzie w aptekach nie maja na stanie a mogą zamówić tylko jak będę mieć receptę , a receptę dostanę za tydzień w czwartek a dzień później już lecę do polski i nie wiem co robić . Ahh to UK !
    Poczta tez słabo jakbyś mi wysłała bo przecież musi być w lodowce. Nie wiem co robić 😱😱😱😱
    Tak się składa, że mam dwa, chętnie Ci odstąpię, trzebaby wysłać kurierem jednodniowym. Zostawiłam nawet te woreczki lodowe które były w paczce z lekami. Teraz jestem u mamy w Niemczech i wracam w sobotę, nie wiem jak pracują kurierzy w święta ale we wtorek mogłabym nadać i tego samego dnia albo nastepnego byłoby u Ciebie.

20/07/2017 Helenka 3620 i 58cm
    19/11/2019 Majeczka 3560 i 55cm
    19/02/2021 Anielka 2860
  • sisi Autorytet

Wysłany: 17 kwietnia 2019, 10:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Liolia wrote:
    O to mnie podoba się :) wydaję się że mój najmniejszy pęcherzyk osiągnie 15 mm :)
    Tak, bo idealnie jak mają 20 ale 15mm też ma szansę na dojrzałą komórkę.

Liolia lubi tę wiadomość

19/02/2021 Anielka 2860
  • sisi Autorytet

Wysłany: 17 kwietnia 2019, 10:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewi28 wrote:
    W jakich godzinach robicie sobie zastrzyki podczas stymulacji? I zawsze o jednakowych?
    Ja robiłam rano, najlepiej żeby różnica nie wynosiła więcej jak 3h

19/02/2021 Anielka 2860
  • Dżoana12 Autorytet

Wysłany: 17 kwietnia 2019, 10:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ari wrote:
    A ile placisz za wizyte?
    Pierwsza była najdroższa, bo najdłuższa przez to oczyszczanie i zapłaciłam 300 zł, kolejne mają być 80 lub 150 w zależności co organizm będzie potrzebował.

Ari lubi tę wiadomość

f2wli09kdwzw3u6b.png

2/01/2020 transfer 2 zarodków
    15/01 bhcg 580,12 :) 17/01 bhcg 1546,10 😊
    5/02 jest serducho
  • eM80 Autorytet

Wysłany: 17 kwietnia 2019, 11:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    happilyeverafter wrote:
    Moje Drogie,

Zajrzałam na ten wątek z uwagi na niski poziom AMH – mój wynik 0,96. Wyniki FSH – 8,41, LH – 9,07. Glukoza i insulina w normie. Prolaktyna też (choć w teście na prolaktynę po obciążeniu wyszła mi prolaktynemia czynnościowa – wzrost 20-krotny i 12-krotny) – biorę Bromergon 1 tabl. Dziennie. Mam 32 lata i cykle bardzo regularne co 27 dni, standardowe objawy: ból w podbrzuszu etc. Przy monitoringu jajeczkowania wszystko wyszło gładko. Czy w związku z niskim AMH powinnam obawiać się, że będzie problem przy procedurze inseminacji (mąż ma problemy i dlatego będziemy wspomagać się medycznie). Pozdrawiam wszystkie forumowiczki i dziękuję za wszelkie komentarze.

Witaj,
    amh prawidlowe jest powyzej 2 , obnizony wynik swiadczy o wyczerpujacej sie lub obnizonej rezerwie jajnikowej , co czasem sie przeklada na jakosc pozostalych jajeczek a czasem wcale. Rownie dobrze moze Ci sie udac inseminacja za pierwszym razem nawet z obizonym amh , ciezko to okreslic na pewno nie na podstawie samego amh , pozostale hormony masz w normie wiec glowa do gory , a z tym naszym amh wszystko wychodzi w praniu.
    Czas pol roku to nie jest jakos znaczacy dla wartosci amh , wiec jesli chcecie sprobowac in vitro z plemnikami meza po podleczeniu to ja bym sie amh zbytnio nie przejowala i probowala , zwlaszcza ze masz dopiero ;) 32 lata. Pozdrawiam i powodzenia , zeby poszlo po Waszej mysli :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 kwietnia 2019, 12:05

Dżoana12, klamka, happilyeverafter lubią tę wiadomość

38 lat, starania od 2013
    2016 - amh 0.97, miesniaki , hashimoto
    2017, 4x IUI nieudane, amh 0.76
    2018, kumulacja komórek x2
    2018.07, amh 1.13, wrzesien 1 ICSI :(
  • Mała86 Autorytet

Wysłany: 17 kwietnia 2019, 14:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sisi wrote:
    Tak się składa, że mam dwa, chętnie Ci odstąpię, trzebaby wysłać kurierem jednodniowym. Zostawiłam nawet te woreczki lodowe które były w paczce z lekami. Teraz jestem u mamy w Niemczech i wracam w sobotę, nie wiem jak pracują kurierzy w święta ale we wtorek mogłabym nadać i tego samego dnia albo nastepnego byłoby u Ciebie.

Jestem po rozmowie z lekarzem, powiedziałam o tobie, on powiedział ze mało prawdopodobne se będę potrzebowała zastrzyk zrobić w Anglii wiec on będzie na mnie czekał z zastrzykiem w Polsce, ale jak jakimś cudem będę potrzebowała zastrzyk wcześniej wtedy będę korzystać z twoich usług !!
    O rany ale ciężkie to do zorganizowani logistycznie 🤦🏻‍♀️

sisi lubi tę wiadomość

chemioterapia 2014
    AMH 2015 0,05
    AMH 2018 0,3
    IVF 11.2019 8 pęcherzyków , 2 jajeczka, 1 zapłodnione , transfer 3-dnio., 10 -komór. :(
  • Mała86 Autorytet

Wysłany: 17 kwietnia 2019, 14:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    happilyeverafter wrote:
    Piękne dzięki Mała86 za komentarz :-) Nie, nie robiłąm hsg, lekarz prowadzący z kliniki novum przy badaniu powiedział że cały cykl przebiega prawidłowo i na razie nie ma konieczności robić hsg. Do tej pory skupialiśmy się na mężu i jego problemach (bardzo ciężki przypadek azoospermii :( nie wiemy czy poddamy się leczeniu czy skorzystamy z banku nasienia :( ), dlatego chciałam wiedzieć czy przy takich parametrach AMH powinniśmy się już zacząć śpieszyć czy chwile jeszcze mamy. A czy mogłabyś poradzić mi jakie suplementy należy brać na podniesienie poziomu AMH? Serdecznie dziękuję za wsparcie :*

A czy przypadkiem najlepszym rozwiązaniem przy azoospermii nie jest ICSI? Przecież potrzebują tylko dna z plemników ? Ale za bardzo się nie znam.
    Amh się nie przejmuj na razie , suplementuj DHEA, koenzym Q10, myo-inositol lub isofolik, vit D3, kwas foliowy, maca, zestaw wit B i k :)

happilyeverafter lubi tę wiadomość

chemioterapia 2014
    AMH 2015 0,05
    AMH 2018 0,3
  • Ari Autorytet

Wysłany: 17 kwietnia 2019, 15:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewi28 wrote:
    W jakich godzinach robicie sobie zastrzyki podczas stymulacji? I zawsze o jednakowych?
    To chyba zalezy od rodzaju stymulacji.Ja moje mialam robic tylko wieczorem i mialam ustalic jedna, stala godzine.

"Gdy staje się oczywiste, że nie mogę osiągnąć celu, nie porzucam go, zmieniam jedynie sposób działania." 07.17r. IUI :( 08.17r. IUI :( 09.17r. IUI :( 10.17r. IUI :( 11.17r. hbIMSI 7 oocytow, 4 zaplodnione, transfer 2, 0 mrozakow :( 03.18r. ICSI 2 oocytow, 2 zaplodbione, transfer 2, 10tydz.lyzeczkowanie :( 07.18r. IMSI 5 oocytow, 4zaplodnione, transfer 2, 0 mrozakow, za niska beta :( 01.19r. IMSI 1 oocyt , 0 zaplodnionych :( 07.19r. IMSI cykl naturalny modyfikowany 3 oocyty,3 zaplodnione, transfer 2,0 mrozakow. 11dp. beta 10,60; 13dp. beta 17,90; 16dp. beta 11,50👎
  • Ari Autorytet

Wysłany: 17 kwietnia 2019, 15:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    happilyeverafter wrote:
    Dzięki Ari za odpowiedź :-) Nie wiem ile razy planujemy ale myślę, że przynajmniej raz spróbuję inseminacji (jeśli będziemy korzystać z nasienia dawcy). Ja nawet nie mam jak sprawdzić jak wygląda realnie moja sytuacja bo do tej pory staraliśmy się tylko naturalnie zajść w ciążę. Teraz wiemy, że przy tak ciężkiej azoospermii u męża mamy nikłe szanse nawet na in vitro :( Proces spermatogenezy zatrzymał się na bardzo wczesnym etapie, możemy poddać się leczeniu ale lekarze odradzają bo szanse są minimalne a koszty ogromne. Dlatego chciałam dowiedzieć co sądzicie o moim AMH - czy mamy jeszcze czas zająć się leczeniem męża (planowane około pół roku) czy jednak skupić się na razie na banku i pomyśleć o pierwszym dziecku, a męża zacząć leczyć mimo tego i zobaczymy co dalej. A czy moglabyś podpowiedzieć jakie sumplementy przyjmować na podniesienie AMH? Będę wdzieczna :-)
    Gdybym byla na Twoim miejscu, to probowalabym mimowszystko z nasieniem meza.Suplementacja min.3miesiace+ to co lekarz przepisze.Poczytaj wczesniejsze posty podawalam spis suplementow dla facetow.Probujac nic nie tracisz, no moze oprocz kasy:)Czy w klinice, w ktorej sie leczysz maja androloga?

"Gdy staje się oczywiste, że nie mogę osiągnąć celu, nie porzucam go, zmieniam jedynie sposób działania." 07.17r. IUI :( 08.17r. IUI :( 09.17r. IUI :( 10.17r. IUI :( 11.17r. hbIMSI 7 oocytow, 4 zaplodnione, transfer 2, 0 mrozakow :( 03.18r. ICSI 2 oocytow, 2 zaplodbione, transfer 2, 10tydz.lyzeczkowanie :( 07.18r. IMSI 5 oocytow, 4zaplodnione, transfer 2, 0 mrozakow, za niska beta :( 01.19r. IMSI 1 oocyt , 0 zaplodnionych :( 07.19r. IMSI cykl naturalny modyfikowany 3 oocyty,3 zaplodnione, transfer 2,0 mrozakow. 11dp. beta 10,60; 13dp. beta 17,90; 16dp. beta 11,50👎
  • Mała86 Autorytet

Wysłany: 17 kwietnia 2019, 16:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ari wrote:
    Gdybym byla na Twoim miejscu, to probowalabym mimowszystko z nasieniem meza.Suplementacja min.3miesiace+ to co lekarz przepisze.Poczytaj wczesniejsze posty podawalam spis suplementow dla facetow.Probujac nic nie tracisz, no moze oprocz kasy:)Czy w klinice, w ktorej sie leczysz maja androloga?

Popieram

chemioterapia 2014
    AMH 2015 0,05
    AMH 2018 0,3
  • Bunia12345 Ekspertka

Wysłany: 17 kwietnia 2019, 22:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mała 86 Bardzo proszę napisz mi oczywiście jak możesz nazwy badań po angielsku które powinnam jutro zrobić u GP chodzi i mutacje genu i rezerwę jajnikowa nie chce czegoś przegapić bardzo Cię proszę oczywiście jak masz czas i ochotę dziękuje a i jeszcze jedno miałam mieć monitoring w sobotę u polskiej doktorki i wizyta odwołana ja to mam szczęście u co teraz nie wiem ??

• Mała86 Autorytet

Wysłany: 18 kwietnia 2019, 07:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bunia12345 wrote:
    Mała 86 Bardzo proszę napisz mi oczywiście jak możesz nazwy badań po angielsku które powinnam jutro zrobić u GP chodzi i mutacje genu i rezerwę jajnikowa nie chce czegoś przegapić bardzo Cię proszę oczywiście jak masz czas i ochotę dziękuje a i jeszcze jedno miałam mieć monitoring w sobotę u polskiej doktorki i wizyta odwołana ja to mam szczęście u co teraz nie wiem ??
    U Gp to nie wiem czy ci tak zrobią, no chyba ze się strasz o darmowe inv z nhs ?
    Skróty badan są dokładnie jak po polski tylko czytasz po angielsku:
    Zacznij od podstawowych badan:
    AMH ( Antimullerian Hormone) ,
    FSH ( follicle stimulating hormone)
    LH (luteinizing hormone )te 3 w 3 dniu cyklu
    Poza tym zrob :
    progesterone i Rubella .
    Ja znalazłam polskie laboratorium i tam robię badania prywatnie wtedy możesz sprawdzić poziom vit D i dhea ( dehydroepiandrosterone sulfate) żeby wiedzieć ile suplementów brać ale tego nie zrobią ci na pewno na nhs.
    Jeżeli się starasz o dofinansowanie musisz tez mieć ważny servical Screening test czyli cytologię .
    Jak sobie coś przypomnę to dopisze . Powodzenia

chemioterapia 2014
    AMH 2015 0,05
    AMH 2018 0,3
  • nick nieaktualny

Wysłany: 18 kwietnia 2019, 08:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 września 2019, 09:08

Dżoana12 lubi tę wiadomość

• Mała86 Autorytet

Wysłany: 18 kwietnia 2019, 08:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bunia12345 wrote:

Aha a jeżeli chodzi o mutacje genu to ja zamawiałam zestaw online z polski na stronie TestDNA.pl i oni wysyłają ci taki zestaw z wacikiem , robisz wymaz z policzka , odsyłacz poczta i dostajesz wyniki na maila. Mi lekarz polecił zrobić na trombofilie

chemioterapia 2014
    AMH 2015 0,05
    AMH 2018 0,3
  • AniaK Ekspertka

Wysłany: 18 kwietnia 2019, 09:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mała86 wrote:
    U Gp to nie wiem czy ci tak zrobią, no chyba ze się strasz o darmowe inv z nhs ?
    Skróty badan są dokładnie jak po polski tylko czytasz po angielsku:
    Zacznij od podstawowych badan:
    AMH ( Antimullerian Hormone) ,
    FSH ( follicle stimulating hormone)
    LH (luteinizing hormone )te 3 w 3 dniu cyklu
    Poza tym zrob :
    progesterone i Rubella .
    Ja znalazłam polskie laboratorium i tam robię badania prywatnie wtedy możesz sprawdzić poziom vit D i dhea ( dehydroepiandrosterone sulfate) żeby wiedzieć ile suplementów brać ale tego nie zrobią ci na pewno na nhs.
    Jeżeli się starasz o dofinansowanie musisz tez mieć ważny servical Screening test czyli cytologię .
    Jak sobie coś przypomnę to dopisze . Powodzenia
    Czesc dziewczyny z wyspy :) Moje GP powiedzialo mi ze badanie AMH jest zbyt nowatorskie zeby je zrobic, ze w UK go nie uznaja ale "specjalista" w szpitalu kazal mi je zrobic. Reszte zrobili mi w GP ale dopiero po paru wizytach. Ja tez robie wiekszosc badan w prywatnym laboratorium nie sa to male koszty ale robia Ci co chesz od reki. Jest jeszcze cos takiego jak medichecks https://www.medichecks.com/ wysylasz im probke krwi i robia ci wybrane badania. W moim share na IVF z NHS czeka sie 2 lata, i ja juz nie spelnaim kryteriow do darmowego IVF ale kazde shire ma rozne zasady w zaleznosci od ilosci chetnych. Takie info dostalam w szpitalu, jezeli bym sie przeprowdzila mozliwe ze czas oczekiwania bylby krotszy i granica wieku wyzsza.

AMH: 0.1
    Endometrioza IV stopnia / Laparoskopia / Torbiele Enfometrilane
    Invimed Wroclaw
    02/2019: Przygotowania do IVF z KD
  • Mała86 Autorytet

Wysłany: 18 kwietnia 2019, 09:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AniaK wrote:
    Czesc dziewczyny z wyspy :) Moje GP powiedzialo mi ze badanie AMH jest zbyt nowatorskie zeby je zrobic, ze w UK go nie uznaja ale "specjalista" w szpitalu kazal mi je zrobic. Reszte zrobili mi w GP ale dopiero po paru wizytach. Ja tez robie wiekszosc badan w prywatnym laboratorium nie sa to male koszty ale robia Ci co chesz od reki. Jest jeszcze cos takiego jak medichecks https://www.medichecks.com/ wysylasz im probke krwi i robia ci wybrane badania. W moim share na IVF z NHS czeka sie 2 lata, i ja juz nie spelnaim kryteriow do darmowego IVF ale kazde shire ma rozne zasady w zaleznosci od ilosci chetnych. Takie info dostalam w szpitalu, jezeli bym sie przeprowdzila mozliwe ze czas oczekiwania bylby krotszy i granica wieku wyzsza.

Ja byłam wysyłana od szpitala do szpitala przez mój szpital onkologiczny ale się nie kwalifikowałam ze względu na miejsce zamieszkania i straciłam na to dwa lata , tam zrobili mi amh i inne badania. Jak wróciłam do gp i ona wysłała mnie do odpowiedniego szpitala to w ciągu 4 miesięcy miałam inv . Niestety zafundowali mi tylko jedno podejście . W Anglii ilość podejść zależy od miejsca w którym mieszkasz od cancilu. Dodatkowo zlali mnie w tym szpitalu No bo nie prywatnie i tylko jedno podejście na nhs , nikt się nie przejął , odbebnili i odesłali do domu. Strata czasu i nerwów tylko. Jestem dla na siebie ze liczyłam na NHS a mogłam w tym czasie odkładać pieniądze na prywatne leczenie. :/

chemioterapia 2014
    AMH 2015 0,05
    AMH 2018 0,3

Wysłany: 18 kwietnia 2019, 09:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ari wrote:

Dzięki Ari i Mała86. Tak, leczymy się w Novum u dr Wolskiego od roku, starania od prawie 2. Dr sam powiedział że leczenia by się nie podejmował bo sytuacja jest fatalna i to po prostu wyrzucanie pieniędzy. Ale mąż i tak już zdecydował że idzie na leczenie, ja mogę tylko czekać. Suplementy mamy, wywalają się z szafek, wszystko zamówiłam rok temu, nie brał nic, powiedział że to i tak nic nie daje. Liczy że przy leczeniu hormonalnym stanie się cud. Mi się już tego dziecko nawet nie chce, mam straszną depresję. Bardzo wiele przeszłam, żeby w ogóle móc myśleć o dziecku, a potem okazało się że nie możemy. Wszystkie te kłótnie z teściami że jakoś inni mogą mieć dzieci, co z nami jest nie tak, czemu jestem taką karierowiczką, tylko sobie nie myślmy, jak się pojawią dzieci to na nich nie licz, oni mają po 55 lat są i tak już starzy (wnuków = 0). Jestem ze wszystkim sama, rodzina męża zerwałą z nim wszelkie kontakty, u męża problem jest po śwince w wieku 7 lat, nie leczonej, brak szczepień, liczne powikłania po chorobie (całkowita głuchota jednego ucha), do lekarza teściowa (pielęgniarka z zawodu) zaprowadziła go kilka lat po śwince jak babcia zauważyła, że nie słyszy już całkiem. Starszy brat męża ma niedorozwoj, brak obu jąder, wszystko przez zaniedbania matki. Dziewczyny wybaczcie że się tak uzewnętrzniam, ale świat mi się zawalił. W dodatku moja mama ma raka, leczymy ją gdzie możemy, ale czasem nie mam już sił. Mam wrażenie że jestem ze wszystkim sama. Wiem, że nie powinnam marudzić tylko wspierać męża i tak też zrobię. Dziękuję Wam dziewczyny że zechciałyście poświęcić mi chwilę.

‹‹ 786 787 788 789 790 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Układ immunologiczny a problemy z płodnością, czyli czym jest niepłodność immunologiczna

Układ immunologiczny, czyli inaczej odpornościowy ma niebagatelny wpływ na płodność. Niekiedy czynniki immunologiczne mogą być bezpośrednią przyczyną niepłodności. Czy problemy z implantacją zarodka albo nawracającymi poronieniami mogą być wywołane przez czynniki immunologiczne? W jakich przypadkach rozważyć konsultację ze specjalistą - immunologiem? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Suchość pochwy - najczęstsze przyczyny, objawy i leczenie

Suchość pochwy to wstydliwa dolegliwość, która dotyka wielu kobiet. Kiedy się pojawia? Jakie są najczęstsze przyczyny problemów z odpowiednim nawilżeniem pochwy? Czy suchość pochwy można leczyć? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Stres oksydacyjny w plemnikach jako przyczyna męskiej niepłodności

Wiadomo, że stres może mieć negatywny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Ale co ma wspólnego stres oksydacyjny z plemnikami? Czy może być on przyczyną męskiej niepłodności? Dowiedz się, skąd bierze się stres oksydacyjny oraz jak diagnozuje się jego obecność w męskim nasieniu?

CZYTAJ WIĘCEJ