X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Odpowiedz

INSEMINACJA

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 7 lipca 2015, 13:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    She Wolf wrote:
    Jesli wsystko pojdzie zgodnie z planem to w nowym cyklu, wiec za jakies 2 tygodnie :D

Co do oddania nasienia, to co myslicie o transporcie spreparowanego nasienia?
    Moj szpital jest tak zacofany, ze musimy najpierw jechac do innego szpitala oddac nasienie i po spreparowaniu wrocic z nim do naszego szpitala. Czy to wogole ma sens? Czy plemniki przezyja taki transport?

W przypadku gdy zabieg inseminacji jest przeprowadzany w innym miejscu niż preparatyka nasienia preparat musi być dostarczony na miejsce z zachowaniem najwyższej ostrożności. Plemniki są wrażliwe na zmiany temperatury oraz wibracje; istotne też jest aby czas między preparatyką, a inseminacją był możliwie krótki. Należy też pamiętać, że preparat jest przygotowany w warunkach jałowych, nie należy go otwierać aby nie dopuścić do zakażenia próbki i w konsekwencji do powikłań po zabiegu sztucznej inseminacji.

• nick nieaktualny

Wysłany: 7 lipca 2015, 13:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    She Wolf wrote:
    Migotka w UK podaja dawki aspiryny czyli Acard na poprawe endometrium przy IUI.
    z acardem to ostroznie, ja brałam acard i sie załątwiłam. Wg mnie tylko acard jak lekarz zaleci.

Niektóre choroby i inne okoliczności mogą stanowić przeciwwskazanie do stosowania lub wskazanie do zmiany dawkowania preparatu. W pewnych sytuacjach może okazać się konieczne przeprowadzanie określonych badań kontrolnych.
    Podane poniżej ostrzeżenia w znacznej części dotyczą stosowania kwasu acetylosalicylowego w dawkach przeciwbólowych (1–3 g na dobę) i wystąpienie wymienionych zagrożeń jest mało prawdopodobne podczas stosowania kwasu acetylosalicylowego w małych dawkach (75–150 mg na dobę).
    Należy zachować ostrożność jeżeli kwas acetylosalicylowy stosowany jest u osób:
    · z zaburzeniami czynności wątroby
    · z zaburzeniami czynności nerek
    · z nadwrażliwością na niesteroidowe leki przeciwzapalne i przeciwreumatyczne lub na jakiekolwiek alergeny
    · stosujących równolegle leki przeciwzakrzepowe
    · stosujących ibuprofen (ryzyko zmniejszenia przeciwagregacyjnego działania kwasu acetylosalicylowego)
    · z przebytą chorobą wrzodową lub krwawieniami z przewodu pokarmowego (ryzyko nawrotu choroby wrzodowej i krwawień z przewodu pokarmowego)
    · z niedoborem dehydrogenazy glukozo-6-fosforanowej.
    Jeżeli podejrzewasz lub zdiagnozowano u Ciebie którykolwiek z powyższych stanów przed zastosowaniem preparatu skonsultuj się z lekarzem.
    U chorych z nadwrażliwością na leki z grupy NLPZ tylko lekarz może podjąć decyzję o stosowaniu kwasu acetylosalicylowego, po uprzednim rozważeniu stosunku ryzyka do korzyści w każdym przypadku indywidualnie.
    Stosowanie kwasu acetylosalicylowego może spowodować wystąpienie napadu astmy, skurczu oskrzeli powodującego trudności w oddychaniu lub innych reakcji nadwrażliwości. Zwiększone ryzyko obejmuje chorych na astmę oskrzelową, także jeżeli występowała ona w przeszłości, chorych z nieżytem nosa, polipami nosa, przewlekłymi chorobami układu oddechowego oraz osoby, u których występują reakcje alergiczne na jakiekolwiek alergeny (np. odczyny skórne, świąd, pokrzywka).
    Osoby ze zwiększoną skłonnością do krwawień (chorzy na hemofilię, chorzy z niedoborem witaminy K) oraz osoby przyjmujące leki przeciwzakrzepowe (np. warfarynę czy inne pochodne kumaryny lub heparynę) przed zastosowaniem preparatu powinny skonsultować się z lekarzem. Lekarz po rozważeniu stosunku ryzyka do korzyści podejmie decyzję czy w ich przypadku zalecane jest stosowanie preparatu.
    Preparat może powodować wydłużenie czasu krwawienia, w tym podczas zabiegu chirurgicznego lub po nim (dotyczy to również niewielkich zabiegów chirurgicznych, np. ekstrakcji zęba). Zwykle, po wcześniejszej konsultacji z lekarzem, należy przerwać stosowanie preparatu przed zabiegiem. Kwasu acetylosalicylowego nie należy przyjmować w ciągu 5 dni poprzedzających planowany zabieg chirurgiczny, zwłaszcza w przypadku zabiegu okulistycznego lub otologicznego.
    Kwas acetylosalicylowy, nawet stosowany w małych dawkach, hamuje wydalanie kwasu moczowego. U chorych ze zmniejszonym wydalaniem kwasu moczowego preparat może spowodować napad dny moczanowej.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 lipca 2015, 13:52

• She Wolf Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2015, 14:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aszka dla mnie to normalne, ze przed zastosowaniem kazdego leku czy suplementu trzeba przeczytac ulotke, zeby zobaczyc czy nie ma przeciwskazan do jego brania. Ja tylko mowie co tutaj lekarze podaja jesli jest male endometrium po iui. Ja mam wskazanie do jej zazywania, dlatego ze poronilam. Biore ja z polecenia lekarza ginekologa.

25 cs; 3 IUI udane <3 - 15.04.17
    17 cs <3 2.11.2019
    P. 04.03.2014 - 10tc [*] D. 19.08.2018 - 11tc [*] 5.9.2023 - 5tc [*] <3 <3 <3

45 lat | Hashimoto | Endometrioza | MTHFR 1298A-C homo | Czynnik V(R2) hetero | NK 21,5% —> Encorton 20mg, po 2 cyklach —> NK 8% | ANA2 1:2560 typ drobnoziarnisty
  • Lunk_a Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2015, 14:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć Dziewczyny. Mam do Was pytanie, jestem po usg 9dc, pęcherzyk 13mm i 10mm. Endometrium 7,5mm. I teraz czy ten 10mm rokuje? Czy on się wchłonie czy urośnie? Mialyscie taki przypadek?

Kolejna wizyta w piątek.

iv09i09katk65tr1.png
  • kmb Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2015, 14:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kochana u mnie rosły on może szybko nadrobić wielkością do drugiego. U mnie np. Były podczas IUI chyba 3 ciej. 24,19,22 i mój lekarz na ten 19 i 22 liczył :-P więc bez stresu zobaczysz w piątek na wizycie. :-D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 lipca 2015, 14:13

• Lunk_a Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2015, 14:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A czy to możliwe żeby taki mały podrósl? W ogóle mam nadzieje ze wielkość ok k jak na dzien cyklu. I ze endo ok.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 lipca 2015, 14:18

iv09i09katk65tr1.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 7 lipca 2015, 14:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moze zle mowie ale przeciez pecherzyki rosna 2 mm na dobe, czyli teoretycznie jest to mozliwe, zwlaszcza ze to dopiero 9 dc.

• migot_ka Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2015, 14:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    She Wolf wrote:
    Migotka w UK podaja dawki aspiryny czyli Acard na poprawe endometrium przy IUI.

Acard??? szkoda, że wcześniej o tym nie wiedziałam...jadłam migdały, orzechy, piłam czerwone wino wytrawne i było jeszcze gorzej...;/
    Teraz biorę witaminę E, ale nie sądzę, aby w tym cyklu to coś dało, bo za krótko biorę, ale zobaczymy jutro...

cd6eba17355731e3e3034216a793cfae.png
    Kalendarz ciąży BellyBestFriend
  • nick nieaktualny

Wysłany: 7 lipca 2015, 14:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lunka zalezy jak dlugi masz cykl, ja miałam w dniu podania zastrzyku 17 mm a dzien pozniej 2,02

• She Wolf Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2015, 15:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    migot_ka wrote:
    Acard??? szkoda, że wcześniej o tym nie wiedziałam...jadłam migdały, orzechy, piłam czerwone wino wytrawne i było jeszcze gorzej...;/
    Teraz biorę witaminę E, ale nie sądzę, aby w tym cyklu to coś dało, bo za krótko biorę, ale zobaczymy jutro...

Kochana poczytaj sobie troche o tym. Z tego co wiem to tu zalecaja go dopiero w dniu podnia zastrzyku na pekniecie, jesli endo jest za cienkie, wiec nie jest jeszcze za pozno u Ciebie :D

25 cs; 3 IUI udane <3 - 15.04.17
    17 cs <3 2.11.2019
    P. 04.03.2014 - 10tc [*] D. 19.08.2018 - 11tc [*] 5.9.2023 - 5tc [*] <3 <3 <3

45 lat | Hashimoto | Endometrioza | MTHFR 1298A-C homo | Czynnik V(R2) hetero | NK 21,5% —> Encorton 20mg, po 2 cyklach —> NK 8% | ANA2 1:2560 typ drobnoziarnisty
  • migot_ka Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2015, 15:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki kochana:))) Jutro zapytam:)

cd6eba17355731e3e3034216a793cfae.png
    Kalendarz ciąży BellyBestFriend
  • kmb Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2015, 15:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lunk_a wrote:
    A czy to możliwe żeby taki mały podrósl? W ogóle mam nadzieje ze wielkość ok k jak na dzien cyklu. I ze endo ok.

Endo jak na 9 dzień super. Pęcherzyki też. W piątek zobaczysz, że powiedzą o IUI w weekend :-P

• Lunk_a Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2015, 15:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak długi mam cykl...normalnie 29 dni ale po clo mialam 25 dni. Teraz mam fostimion.
    Też wiem ze 2mm na dzień rosną. No nic zobaczymy. Kmb myślisz ze iui będzie w pt czy sobotę? Owulacja idzie z tego jajnika co ostatnio.
    I czy myślisz ze tdn 10mm urośnie czy wchłonie sie?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 lipca 2015, 15:52

iv09i09katk65tr1.png
  • kmb Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2015, 15:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lunk_a wrote:
    Jak długi mam cykl...normalnie 29 dni ale po clo mialam 25 dni. Teraz mam fostimion.
    Też wiem ze 2mm na dzień rosną. No nic zobaczymy. Kmb myślisz ze iui będzie w pt czy sobotę? Owulacja idzie z tego jajnika co ostatnio.
    I czy myślisz ze tdn 10mm urośnie czy wchłonie sie?

Trudno powiedzieć ale myślę, że weekend może sobota. A co do tego 10mm myślę, że urośnie :-D

• Lunk_a Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2015, 16:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Heh kmb ja też myślę że predzej sobota. A ten 10...hmm juz raz mialam ale na clo takie mniejsze ale w 7dc i one się wchlonely. Choć chyba w 9dc też były jakieś drobne. Okaże się w piątek.

Wiecie co nie pomyślcie sobie źle ale jak coś pójdzie nie teges to robie przerwę od iui do października listopada. Albo robie je na totalnym luzie. Miałam nie testować ale będę, żeby wiedzieć czy iui się udała czy niestety nie i mogę zacząć na nowo ćwiczenia- zawsze byłam mega aktywna cwiczylam dieta zdrowa. A teraz się zapuscilam! Mam tendencje do tycia i każdy dzień nic nie robienia dodaje mi wagi. Teraz specjalnie nic nie ćwiczę. Ostatnio miałam problem z estradiolem bo byłam trochę za chuda. Może i ważę dobrze ale czuje się średnio. Więc albo będziemy robić iui a ja będę ćwiczyć i wszystko robić normalnie albo po prostu odpuścimy do października listopada. Tego cyklu mi już szkoda, skoro miałam taka przerwę od ćwiczeń 2 tyg dłużej mnie nie zbawią. Nie chce sobie potem zarzucac ze przez głupotę cos zepsułam. A tak siedze na swoich 4 literach pracuje ale nie fizycznie wiec ten estradiol powinien być ok.
    Gin mówił mi o wielu przypadkach że dziewczyny mocno cwiczyly i nie mialy miesiączki. Ze miały za dużo testosteronu. Dlatego jeszcze trochę poczekam. Skoro się zdecydowalam dam sobie szansę na maksa taka prawdziwa, na zasadzie że nic przez własną głupotę nie zepsułam.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 lipca 2015, 16:07

iv09i09katk65tr1.png
  • listek Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2015, 16:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześc dziewczyny. Byłam dziś na usg, 6 dni po inseminacji. Jeden pęcherzyk pęknięty, a w drugim zrobiła się torbiel krwotoczna. Ten jeden był pęknięty prawdopodobnie przed inseminacją.
    Czy torbiel krwotoczna wyklucza ciąże, czy możliwe, że zanim powstała torbiel krwotoczna doszło do owulacji?
    Wiecie coś na ten temat? Co Wasi lekarz mówią?

dziękuję i gratuluję ciąż oraz trzymam kciuki za te, które są przed testowaniem :)

5 inseminacji - 😔😔😔😔😔

1 IVF - transfer słabego zarodka w 3 dobie - 😔

2 IVF - brak transferu - ☹️

3. IVF z KD - jedna blastka 3.1.2 - transfer nieudany :(

Ciąża naturalna :) ostatnia miesiączka w maju, czyli teraz 17 tydzień (chłopak:))
  • Lunk_a Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2015, 16:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Torbiel krwotoczna powstaje po owulacji. Czy to jest dokładnie torbiel ciałka żółtego?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 lipca 2015, 16:49

iv09i09katk65tr1.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 7 lipca 2015, 17:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    widzę coraz więcej nas tu ...:)
    dlaczego na @ raz boli już od owulacji a raz chwile przed? ... :(

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 lipca 2015, 17:01

• listek Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2015, 17:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lunk_a wrote:
    Torbiel krwotoczna powstaje po owulacji. Czy to jest dokładnie torbiel ciałka żółtego?

Hmm.. torbiel jajnika? Właściwie to nie wiem. Mówiła, że pęcherzyk nie pękła, ale może zdążył wypuścić jajeczko....

Nie wiem dokłądnie

5 inseminacji - 😔😔😔😔😔

1 IVF - transfer słabego zarodka w 3 dobie - 😔

2 IVF - brak transferu - ☹️

3. IVF z KD - jedna blastka 3.1.2 - transfer nieudany :(

Ciąża naturalna :) ostatnia miesiączka w maju, czyli teraz 17 tydzień (chłopak:))
  • india Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2015, 17:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny ja też się już delikatnie stresuję przed jutrem...

Listek mi się coś kojarzy, ze ja właśnie kiedyś miałam taką torbiel po owulacji właśnie - no chyba, że coś mi się pokręciło

ug378ribe4qdpu6z.png
‹‹ 648 649 650 651 652 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Zespół PCOS – czym jest i jak z nim walczyć?

PCOS to jedno z najczęstszych zaburzeń endokrynologicznych. Jak się objawa? Jakie są metody leczenia? Czy Zespół Policystycznych Jajników może utrudniać zajście w ciążę? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Badania w ciąży - sprawdź, które warto wykonać

Zastanawiasz się jakie badania czekają cię w ciąży? Czemu służą takie badania i kiedy się je wykonuje? Przeczytaj jakie rodzaje badań i testów czekają przyszłą mamę i dlaczego są one ważne. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych - jak zrobić to bezpiecznie?

Wiele kobiet uważa, że odstawienie tabletek antykoncepcyjnych, plastrów, czy innych środków hormonalnych to bardzo prosta sprawa - wystarczy przestać zażywać. Tymczasem warto znać kilka zasad, które sprawią, że odstawienie antykoncepcji będzie bezpieczne, łagodne dla organizmu i pozwoli jak najbardziej zminimalizować ryzyko wystąpienia skutków ubocznych. 

CZYTAJ WIĘCEJ