X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się z pomocą medyczną Inseminacja 2018
Odpowiedz

Inseminacja 2018

Oceń ten wątek:
  • kalade Autorytet

Wysłany: 22 maja 2018, 10:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, może głupie pytanie. czy można jeździć na rowerze czy to może zaszkodzić ewentualnemu zagnieżdżeniu

Leoś (*)
    31.07 crio 4AB, 22dpt: serduszko 😍
    qb3c3e5e32vinlzd.png
  • Ojkaojka Autorytet

Wysłany: 22 maja 2018, 11:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Można, można żyć zupełnie normalnie i uprawiać lekkie sporty:) ale tez bez przesady, z jeśli lekarz Ci wyraźnie zabronił. Ja na iui przyjeżdżam rowerem i rowerem wracam

• Anonimek Przyjaciółka

Wysłany: 22 maja 2018, 11:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kalade wrote:
    Serio nie trzeba? Ja też zawsze odpowietrzam
    Nie trzeba. Tu jest przykładowy filmik jak należy podawać lek: https://goo.gl/images/ZsF1oa
    Też się dowiedziałam o tym po fakcie ;)

relg3e5e3c6j2p62.png
    Azoospermia, u mnie wszystko (niby) ok.
    8 x AID bez skutku
    20.11.2018 start in vitro
    06.12.2018 szczęśliwy transfer, brak mrozaków
  • agutelka Przyjaciółka

Wysłany: 22 maja 2018, 11:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję dziewczyny za słowa otuchy. Postanowiliśmy ten miesiąc odpocząć,poprzytulać się bez pomocy medycznej bo w końcu to przyjemniejsze

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 maja 2018, 11:36

• kalade Autorytet

Wysłany: 22 maja 2018, 11:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ojkaojka wrote:
    Można, można żyć zupełnie normalnie i uprawiać lekkie sporty:) ale tez bez przesady, z jeśli lekarz Ci wyraźnie zabronił. Ja na iui przyjeżdżam rowerem i rowerem wracam
    Zapomniałam zapytać, ale też mi się wydaje, że 10km to nie tak dużo. Zaraz wakacje a skończył mi się biket, więc 4 dni będę jeździć:D

Leoś (*)
    31.07 crio 4AB, 22dpt: serduszko 😍
    qb3c3e5e32vinlzd.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 22 maja 2018, 12:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny mam pytanie, jaki kwas foliowy bierzecie? w jakiej dawce? czy robiłyście wczesniej badanie poziomu kwasu foliowego? Ja to tej pory brałam mix witamin dla kobiet Pregna, ale zastanawiam się czy brany oddzielnie nie ma lepszej wchłanialności.

• tolerancyjna Autorytet

Wysłany: 22 maja 2018, 12:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    inka1985 wrote:
    Dziewczyny mam pytanie, jaki kwas foliowy bierzecie? w jakiej dawce? czy robiłyście wczesniej badanie poziomu kwasu foliowego? Ja to tej pory brałam mix witamin dla kobiet Pregna, ale zastanawiam się czy brany oddzielnie nie ma lepszej wchłanialności.
    Ja piję Miovarian, ma on m.in. kwas foliowy w dawce 400 mg (200%, dodatkowo jest on tu w aktywnej postaci kwasu lewomefoliowego)

inka1985 lubi tę wiadomość

3 x IUI :(
    06.18 - I PICSI, z 14 pobranych żadnej zapłodnionej komórki :(
    08.18 - II PICSI, z 15 pobranych żadnej zapłodnionej komórki :(
    03.19 - start III procedury,
    19.06.19 - IMSI + Fertile Chip, 21 pęcherzyków/10 komórek, w pierwszej dobie zero zapłodnień... I nagle cud! Transfer w 3 dobie zarodka 8a, beta 9 dtp 1,97; 10 dpt 1,34 :(
    08.06.20 - transfer AZ :(
    07.07.20 - transfer AZ, 7dpt - beta 75.05, 9dpt - 188.06, 13dpt - 1115
    10 tc 💔
    KD - zero zapłodnień
    KD - świeże komórki - 3 blastki z czego mamy ciążę 🥰
  • oska_m Autorytet

Wysłany: 22 maja 2018, 12:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    inka1985 wrote:

ja biorę 400mg folianu w kompleksie witamin B (B-Right Jarrow) oraz dodatkowe 400mg folianu Solgara. Dawki ustalone z lekarzem :)

1 IVF -1 blastka - criotransfer :( - po immunosupresji
    20.02.19 r. - 2 IVF - 1 blastka - transfer z Accofilem (Kir AA) cud ! :) ❤️
    18.11.19 r. - synuś ❤️
  • nick nieaktualny

Wysłany: 22 maja 2018, 12:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    tolerancyjna wrote:
    Ja piję Miovarian, ma on m.in. kwas foliowy w dawce 400 mg (200%, dodatkowo jest on tu w aktywnej postaci kwasu lewomefoliowego)
    A jak w smaku? ;)

• nick nieaktualny

Wysłany: 22 maja 2018, 12:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    oska_m wrote:
    ja biorę 400mg folianu w kompleksie witamin B (B-Right Jarrow) oraz dodatkowe 400mg folianu Solgara. Dawki ustalone z lekarzem :)
    Oska a na jakiej podstawie ustaliliście z lekarzem dawki? robiłaś badania? cholerka zastanawia mne to bo mój nigdy tematu nie podjął (ale on generalnie mało rozmown jest), więc w sumie jesteście moim jedynym źródłem wiedzy. Niby taka podstawa - kwas foliowy, ale w cholerę dużo jest tych preparatów.

• Anonimek Przyjaciółka

Wysłany: 22 maja 2018, 12:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ojkaojka wrote:

Anonimek trzymam kciuki! Ja (my) akurat mamy diagnozę niepłodności idiopatycznej i w sumie to wolałabym już wiedzieć, że mam np wadę w macicy niż szukać nie wiadomo czego. Za długo już słyszałam, że z nami jest wszystko ok, aż od myślenia o tym wszystkim skoczyła mi prolaktyna :p
    Dokładnie mam tak samo, wolę wiedzieć co jest nie tak, albo co może być nie tak, żeby potem móc coś z tym zrobić. Bezczynność dla mnie jest najgorsza i powoduje właśnie największy stres. A lekarze też podchodzą do nas do bólu schematycznie. Nie wyszło tym razem? Trudno, w następnym cyklu się uda.. I tak w kółko, bez doszukiwania się przyczyn, dlaczego nie dochodzi do zapłodnienia.
    No, wylałam swoje żale po wczorajszej wizycie ;)
    A ja brałam najpierw femibion 1, po którym wyszedł mi kwas ponad normę (21,a norma do 17). Endokrynolog z którym się konsultowałam kazał odstawić i zbadać po 6 tyg., ale z kolei mój lekarz prowadzący nastraszył, że gorszy jest niedomiar i mam brać dalej, obojętnie jaki. Więc zmieniłam na Mollers mama i teraz mam wynik 32. Chyba muszę całkowicie je odstawić, a później przejść na metylowany.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 maja 2018, 12:54

Pionerka lubi tę wiadomość

relg3e5e3c6j2p62.png
    Azoospermia, u mnie wszystko (niby) ok.
    8 x AID bez skutku
    20.11.2018 start in vitro
    06.12.2018 szczęśliwy transfer, brak mrozaków
  • Ojkaojka Autorytet

Wysłany: 22 maja 2018, 13:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jestem już po drugiej IUI, więc proszę o dopisanie mnie do listy :)
    Była robiona na niepękniętych pęcherzykach, ale lekarz stwierdził, że to lada chwila nastąpi, więc mam nadzieję, że w tym cyklu nie zrobią mi znowu żartu i rzeczywiście pękną. A na żadne usg dla sprawdzenia się nie wybieram, będzie co ma być
    Anonimek, no właśnie podchodzą schematycznie, co ma swoje minusy zwłaszcza jeśli przyczyna jest skomplikowana. Z drugiej jednak strony rozumiem, że mają te swoje protokoły postępowania i nie tracą (naszego cennego) czasu na szukanie dziury gdzieś gdzie jej nie ma, kiedy np problemem okazuje się psychika. A wtedy mijają miesiące i lata.
    Ja zaczęłam się ostatnio zagłębiać w immunologię i szukałam przyczyny, ale stwierdziłam, że to jest tak szeroki temat, że chyba nie jestem w stanie. Do tego kilku lekarzy na krzyż, którzy poważnie traktują ten temat i chyba dam sobie spokój. Chyba pójdę na skróty, po kilku inseminacjach spróbujemy invitro

Nathi2468 lubi tę wiadomość

• tolerancyjna Autorytet

Wysłany: 22 maja 2018, 13:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    inka1985 wrote:
    A jak w smaku? ;)
    Generalnie wszędzie jest napisane, że jest on bez smaku.
    Aczkolwiek moje 'francuskie podniebienie' coś obrzydliwego wyczuwa. Ale da się przeżyć :) Ja już piję od ponad roku.

19.06.19 - IMSI + Fertile Chip, 21 pęcherzyków/10 komórek, w pierwszej dobie zero zapłodnień... I nagle cud! Transfer w 3 dobie zarodka 8a, beta 9 dtp 1,97; 10 dpt 1,34 :(
    10 tc 💔
    KD - zero zapłodnień
  • nick nieaktualny

Wysłany: 22 maja 2018, 13:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    tolerancyjna wrote:
    Generalnie wszędzie jest napisane, że jest on bez smaku.
    Aczkolwiek moje 'francuskie podniebienie' coś obrzydliwego wyczuwa. Ale da się przeżyć :) Ja już piję od ponad roku.
    hahahahahahahaha, no dobrze :D dla mnie najważniejsze, że nie jest cytrusowe :P Coś jeszcze łykasz poza tym cudem?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 maja 2018, 13:49

• tolerancyjna Autorytet

Wysłany: 22 maja 2018, 13:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    inka1985 wrote:
    hahahahahahahaha, no dobrze :D dla mnie najważniejsze, że nie jest cytrusowe :P Coś jeszcze łykasz poza tym cudem?
    Hmmm... Bromergon, Vigantoletten, Euthyrox, witaminę C, magnez i teraz jakiś specyfik na wchłonięcie się torbieli.

10 tc 💔
    KD - zero zapłodnień
  • nick nieaktualny

Wysłany: 22 maja 2018, 14:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    tolerancyjna wrote:
    Hmmm... Bromergon, Vigantoletten, Euthyrox, witaminę C, magnez i teraz jakiś specyfik na wchłonięcie się torbieli.
    Ok, czyli ogolnie kwas foliowy, witamina D, magnez i wit C, bo reszta to widzę już jakieś konkretne specyfiki, nie takie co to każdy brac powinien.

Pytam tak, bo mam problem z systematycznością :P i pomyślałam sobie, że jak się może ograniczę do niezbędnego minimum, ale takiego w porządnych dawkach to sie jakoś upilnuję, bo był czas kiedy "teściowa" ustawiła mi kurację, która składala się z 25 tabletek/kapsułek dziennie i mało ducha nie wyzionęłam. No ale ona jest zapatrzona w Jerzego Ziębę, ktory uważa, ze nawet istniejącą próchnicę mozna dietą uleczyć...

• Susula Autorytet

Wysłany: 22 maja 2018, 14:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ojkaojka wrote:
    Jestem już po drugiej IUI, więc proszę o dopisanie mnie do listy :)
    Była robiona na niepękniętych pęcherzykach, ale lekarz stwierdził, że to lada chwila nastąpi, więc mam nadzieję, że w tym cyklu nie zrobią mi znowu żartu i rzeczywiście pękną. A na żadne usg dla sprawdzenia się nie wybieram, będzie co ma być
    Anonimek, no właśnie podchodzą schematycznie, co ma swoje minusy zwłaszcza jeśli przyczyna jest skomplikowana. Z drugiej jednak strony rozumiem, że mają te swoje protokoły postępowania i nie tracą (naszego cennego) czasu na szukanie dziury gdzieś gdzie jej nie ma, kiedy np problemem okazuje się psychika. A wtedy mijają miesiące i lata.
    Ja zaczęłam się ostatnio zagłębiać w immunologię i szukałam przyczyny, ale stwierdziłam, że to jest tak szeroki temat, że chyba nie jestem w stanie. Do tego kilku lekarzy na krzyż, którzy poważnie traktują ten temat i chyba dam sobie spokój. Chyba pójdę na skróty, po kilku inseminacjach spróbujemy invitro
    No kurczaki ciągle obcina mi tekst!
    Trzymam kciuki za udane IUI

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 maja 2018, 14:31

Ojkaojka lubi tę wiadomość

MedArt 12/2018
    0d1y3e3kubh4ex0j.png
  • monik123 Autorytet

Wysłany: 22 maja 2018, 14:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny. Może któraś z Was jest w stanie odpowiedzieć na moje pytanie dotyczące podwyższonej prolaktyny (chciałam napisać na wątku o prolaktynie, ale od dawna nic się tam nie dzieje). Badanie robiłam na czczo w 4dc, wynik to 30 a norma 23. Kochane powiedzcie mi czy taki wynik może utrudniać zajście w ciążę czy nie ma się czym przejmować? Do lekarza idę w czwartek, a do tego czasu wolałabym wiedzieć na co się nastawiać.
    Dziękuję z góry za pomoc. Cały czas Was podczytuję, bo sama będę się niedługo przygotowywać do pierwszej IUI i trzymam kciuki za wszystkie dziewczyny :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 maja 2018, 14:47

Starania od 02.2016
    Nk 24->10% HBA 52% morfologia 2%-4%
    2xIUI :(
    02.2019 pICSI - 4 zarodki - 1xcb
    06.2020 pICSI - 8 zarodków
    08.2020 - crio 1x 2BB ;(
    11.2020 - crio 2x 3AA ;(
    01.2021 - crio 1 x 3AA ;(
    Zostały 4❄
  • oska_m Autorytet

Wysłany: 22 maja 2018, 14:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    inka1985 wrote:
    Oska a na jakiej podstawie ustaliliście z lekarzem dawki? robiłaś badania? cholerka zastanawia mne to bo mój nigdy tematu nie podjął (ale on generalnie mało rozmown jest), więc w sumie jesteście moim jedynym źródłem wiedzy. Niby taka podstawa - kwas foliowy, ale w cholerę dużo jest tych preparatów.

Miałam badany kwas, mam go powyżej normy.

Dostałam dodatkowy kwas jak się okazało, że moja siostra bliźniaczka która też starała się ok 2 lata zaszła w ciąże, córcia ma małą wadę cewy nerwowej i przepuklinę na główce (aktualnie prawie się wszystko wchłonęło więc jest ok). O mutacjach i problemach z kwasem foliowym dowiedziała się w pierwszych tyg ciąży wiec dopiero wtedy zaczęła brać folian w dużej dawce 1,2 mg. Wady cewy są spowodowane także przez to, że organizm nie przetwarza kwas foliowego.

Na tej podstawie dr zwiększyła mi dawkę folianu :)

1 IVF -1 blastka - criotransfer :( - po immunosupresji
    20.02.19 r. - 2 IVF - 1 blastka - transfer z Accofilem (Kir AA) cud ! :) ❤️
    18.11.19 r. - synuś ❤️
  • asienka30 Autorytet

Wysłany: 22 maja 2018, 15:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    monik123 wrote:
    Cześć dziewczyny. Może któraś z Was jest w stanie odpowiedzieć na moje pytanie dotyczące podwyższonej prolaktyny (chciałam napisać na wątku o prolaktynie, ale od dawna nic się tam nie dzieje). Badanie robiłam na czczo w 4dc, wynik to 30 a norma 23. Kochane powiedzcie mi czy taki wynik może utrudniać zajście w ciążę czy nie ma się czym przejmować? Do lekarza idę w czwartek, a do tego czasu wolałabym wiedzieć na co się nastawiać.
    Dziękuję z góry za pomoc. Cały czas Was podczytuję, bo sama będę się niedługo przygotowywać do pierwszej IUI i trzymam kciuki za wszystkie dziewczyny :)
    Prolaktyna powinno badać się chyba w okreslonym dniu cyklu (21 - przynajmniej w niektórych laboratoriach). Lekko podwyższona prolaktyna nie stanowi problemu o ile nie wpływa na owulacje. Trzeba zrobić monitoring cyklu i sprawdzić czy pecherzyki pękają, bo podwyższona może powodować właśnie ze nie będą pękały. Ja np, miałam lekko podwyższona ale owu była i mój gin (również endokrynolog) twierdził ze to nie prolaktyna jest przyczyna niepowodzenia. Mimo to, uparłam się o dostałam Dostinex na obniżenie. Na mnie Dostinex bardzo szybko zadziałał i szybko zbił prolaktyne. Ciezko powiedzieć ile to jest „lekko podwyższona”, to najlepiej jak lekarz się wypowie. Ja na pewno miałam inne normy w lab. Miałam normę do 637 (mU/l), a mój pierwszy wynik wynosił 812

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 maja 2018, 15:18

8jhd5h3.png
    KIR AA, PCO, PAI-1, MTHFR, ANA1 dodatnie, obniżone parametry nasienia
    starania od 2015
    4 nieudane IUI
    operacja zpn - poprawa fragmentacji
    I podejście do IVF: 9 lipca punkcja (16 kumulusow, 8 komórek, 6 dojrzalych), 14 lipca - transfer 1 blastki :(
    3 mrozaczki...
    sierpień 2018 - scratching endometrium
    12 września - crio :(
    11 października - crio :(
    15 .02.2019 - start II procedury
    01.03.2019 - transfer 3-dniowego Kropka; 12 dpt - beta hcg 259,9; 14 dpt - beta hcg 912,4; 17 dpt - beta hcg 2719,0; 20 dpt - beta hcg 8518,0; 23 dpt - beta hcg 22385,0; mamy <3
‹‹ 475 476 477 478 479 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Gdzie rodzić - wybór szpitala do porodu

Poród to wyjątkowa chwila. Wraz ze zbliżającym się terminem porodu, wiele kobiet zastanawia się gdzie rodzić. Warto poświęcić trochę czasu na wybór szpitala, w którym chciałabyś aby przyszło na świat Twoje dziecko. Przeczytaj jak się do tego dobrze przygotować, czym się kierować przy wyborze szpitala i jakie informacje zebrać na temat wybranej placówki.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Testy hormonalne w leczeniu niepłodności

Problemy hormonalne są jedną z najczęstszych przyczyn trudności z zajściem w ciążę. Jakie testy hormonalne warto wykonać podczas diagnostyki i leczenia problemów z płodnością?

CZYTAJ WIĘCEJ

Problemy z płodnością, brak owulacji? 3 przepisy na koktajle wspierające owulację.

Sprawdź jak pyszne i łatwe do zrobienia koktajle, mogą wesprzeć Twoje starania o ciążę. Działaj kompleksowo i wspieraj swoje starania w naturalny sposób. Poznaj 3 propozycje przepisów na pyszne koktajle propłodnościowe. 

CZYTAJ WIĘCEJ