X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się z pomocą medyczną Inseminacja 2018
Odpowiedz

Inseminacja 2018

Oceń ten wątek:
  • on___ Koleżanka

Wysłany: 29 maja 2018, 11:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas po 1 nieudanej AID plan jest taki, że podchodzimy na tym cyklu do 2 próby. Jeśli sie nie uda to robimy drożność jajowodów, miesiąc przerwy i kolejne podejście. Dr proponowała żeby teraz zrobić drożność i kolejna inseminacja po drożności ale ostateczna decyzje nam zostawiła.
    I najważniejsze, sama stwierdziła, że pierwsza inseminacja była raczej za późno zrobiona. Pęcherzyk pękł w niedziele wieczorem, inseminacja w poniedziałek o 16. Inseminacje robiła inna dr niż ta, która stwierdziła ze była za późno....

• Jaszmurka Autorytet

Wysłany: 29 maja 2018, 11:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wg mnie podchodzenie do IUI bez droznosci jest strata czasu i kasy.

jatoszka, Selina, ja1986, Maju, gosia1992, tolerancyjna, Pionerka, Malinowa5 lubią tę wiadomość

thgfugpjfonf59xe.png
  • Lolka30 Autorytet

Wysłany: 29 maja 2018, 12:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć wszystkim,
    jakiś czas temu przeczytałam cały wątek od początku i od tamtego momentu śledzę go na bieżąco, ale dopiero dziś zdecydowałam się dołączyć. My staramy się o ciążę 2,5 roku, w tym miesiącu mieliśmy 2 IUI, w piątek mam zrobić betę (Dzień dziecka, bardzo proszę o kciuki :)). U nas jedynym zdiagnozowanym problemem (póki co) były obniżone parametry nasienia. Piszę były, bo przy obu IUI parametry były już w normie, biorąc pod uwagę pierwsze wyniki sprzed roku poprawiły się kilkukrotnie, także liczę, że w końcu się uda ( każda z Nas liczy ;)). Są tu jakieś dziewczyny z Wrocławia?
    P.S. Do IUI jestem stymulowana Clo i Ovitrelle i też przeraża mnie coraz bardziej wystający brzuch ;).

Selina, Nathi2468 lubią tę wiadomość

Starania od 2015
    👩 37 lat, hashimoto, IO, bielactwo, AMH - 1,12
    👨🏻 38 lat, oligoteratozoospermia
    Kariotypy OK
    2018
    1 IUI - ❌ 2 IUI -❌ 3 IUI -cb
    4 IUI - ❤️
    Kwiecień 2019 - mamy synka

2024 powrót do kliniki
    Sierpień
    Podejście do IUI - brak dawki inseminacyjnej- rezygnacja z IUI
    Wrzesień
    I procedura ICSI długi protokół
    Październik
    💉7🥚 4 dojrzałe
    4 blastki 4BB
    PGT-A 3 z wadami genetycznymi, 1 nieinformatywny
    Grudzień
    10.12. transfer nieinformatywnego
    7dpt beta 3, 13dpt beta <0,2

Styczeń 2025
    Start II procedury, długi protokół
  • Ojkaojka Autorytet

Wysłany: 29 maja 2018, 12:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    on___ wrote:
    U nas po 1 nieudanej AID plan jest taki, że podchodzimy na tym cyklu do 2 próby. Jeśli sie nie uda to robimy drożność jajowodów, miesiąc przerwy i kolejne podejście. Dr proponowała żeby teraz zrobić drożność i kolejna inseminacja po drożności ale ostateczna decyzje nam zostawiła.
    I najważniejsze, sama stwierdziła, że pierwsza inseminacja była raczej za późno zrobiona. Pęcherzyk pękł w niedziele wieczorem, inseminacja w poniedziałek o 16. Inseminacje robiła inna dr niż ta, która stwierdziła ze była za późno....

W jakiej klinice robicie IUI? Drożne jajowody to warunek konieczny do zabiegu, inaczej to nie ma sensu

• nick nieaktualny

Wysłany: 29 maja 2018, 12:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    On ale kto Wam w ogóle robi IUI bez drożności? To strata kasy naprawdę. Jajowody trzeba sprawdzić, nawet jak są drozne, to płyn je dobrze przepłuka i IUI będzie miało po tym sens. Można zrobić to w tym samym cyklu (o ile robi się drożność za pomocą usg), no chyba że finanse Was trzymają, to podzielcie na 2 cykle. Ja osobiście nie robiłabym 2 IUI bez drożności

• ja1986 Autorytet

Wysłany: 29 maja 2018, 12:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    tolerancyjna wrote:
    Dziękuję Kochana! A jak Wy się czujecie? Jak malutka - choć już pewnie nie taka malutka ;)

uwierz mi że ja teraz do malutkich nie należe :p brzuch już mnie wyprzedza , a mała ma już ponad 2kg :p ale czujemy się ogólnie dobrze , trochę to ciepło mnie spowalnia bo nic mi się nie chce , ale ogólnie jest oki :)

do87, tolerancyjna, Nathi2468, Selina lubią tę wiadomość

16.09.2016 I AID :( 18.10.2016 II AID :) CP :( usunięty prawy jajowód 06.06.2017 III AID :(
    02.11.2017 IV AID :) beta 14 dpo 99,96 18dpo 521,08
    iv09vcqgxm883epp.png
  • Lolka30 Autorytet

Wysłany: 29 maja 2018, 12:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    on___ zgadzam się z dziewczynami, że lepiej zrobić drożność najpierw. Strata kasa to jedno, ale ważniejszy powód to możliwość ciąży pozamacicznej jeśli występuje niedrożność, a taka ciąża to już poważniejsze komplikacje.

Starania od 2015
    Kariotypy OK
    2018
    4 IUI - ❤️

2024 powrót do kliniki
    Sierpień
    Wrzesień
    Październik
    💉7🥚 4 dojrzałe
    4 blastki 4BB
    Grudzień

Styczeń 2025
  • ja1986 Autorytet

Wysłany: 29 maja 2018, 12:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kiara1992. wrote:
    Hej dziewczyny . Ściskam te którym się niestety nie udało. Trzymam kciuki za te testujace niedługo .
    Ja dziś nam 12 dc i byłam na monitoringu . Mam 3 pęcherzyki , 2 po ok 14mm i 1 12,8 mm . Endo 10,2 mm.
    W czwartek mam zrobić wieczorem zastrzyk i inseminacja w piątek i druga w sobotę. Mam nadzieję że urosną ładnie do tego czasu te pęcherzyki bo w czwartek jest święto I robiąc zastrzyk monitoringu nie będę miała bo zamknięte . Także mam nadzieję że Pani doktor wszystko dobrze wyliczyla , choć dziwi mnie że jak będzie tak późno zawsze miałam 14 dc A teraz inseminacja 16 i 17 dc będzie bo narazie pęcherzyki za małe. Ja mam urlop do niedzieli Także zamierzam tylko odpoczywać .

Kiara ja też zawsze miałam ovu w 14 dniu a za 4 iui dopiero 16 dc i pęcherzyk jeszcze był widoczny , a co najlepsze nie byłam wtedy niczym stymulowana , także głowa do góry ,trzymam kciuki:)

16.09.2016 I AID :( 18.10.2016 II AID :) CP :( usunięty prawy jajowód 06.06.2017 III AID :(
    02.11.2017 IV AID :) beta 14 dpo 99,96 18dpo 521,08
    iv09vcqgxm883epp.png
  • Ojkaojka Autorytet

Wysłany: 29 maja 2018, 12:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lolka30 wrote:
    Cześć wszystkim,
    jakiś czas temu przeczytałam cały wątek od początku i od tamtego momentu śledzę go na bieżąco, ale dopiero dziś zdecydowałam się dołączyć. My staramy się o ciążę 2,5 roku, w tym miesiącu mieliśmy 2 IUI, w piątek mam zrobić betę (Dzień dziecka, bardzo proszę o kciuki :)). U nas jedynym zdiagnozowanym problemem (póki co) były obniżone parametry nasienia. Piszę były, bo przy obu IUI parametry były już w normie, biorąc pod uwagę pierwsze wyniki sprzed roku poprawiły się kilkukrotnie, także liczę, że w końcu się uda ( każda z Nas liczy ;)). Są tu jakieś dziewczyny z Wrocławia?
    P.S. Do IUI jestem stymulowana Clo i Ovitrelle i też przeraża mnie coraz bardziej wystający brzuch ;).

Powodzenia! My tez mamy 2,5 roku starań za sobą, w tym niecały rok pod okiem lekarzy. Żałuję, że dopiero teraz podchodzimy do iui ale lepiej późno niz wcale

• on___ Koleżanka

Wysłany: 29 maja 2018, 12:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W novum robimy inseminacje, może zle sie wyraziłem. Drożność przez usg miała robiona i jest Ok. Chodzi o ta drożność bardziej zaawansowana.... czyli nawet jeśli drożność przez usg robiona i Ok to nie ma sensu robić inseminacji? To dlaczego nikt nam o tym nie powiedział wcześniej.

• Lolka30 Autorytet

Wysłany: 29 maja 2018, 12:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ojkaojka też żałuję, że dopiero w tym roku poszliśmy do kliniki. Wcześniej korzystaliśmy tylko z konsultacji u ginekologa, endokrynologa i urologa w Luxmedzie, jednak w klinice podchodzą do tematu kompleksowo noi specjalizują się w tym temacie...Ale czasu nie cofniemy, trzeba patrzeć w przyszłość i działać póki starczy sił, wiary i pieniędzy niestety :/

Starania od 2015
    Kariotypy OK
    2018
    4 IUI - ❤️

2024 powrót do kliniki
    Sierpień
    Wrzesień
    Październik
    💉7🥚 4 dojrzałe
    4 blastki 4BB
    Grudzień

Styczeń 2025
  • Maju Ekspertka

Wysłany: 29 maja 2018, 12:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zdecydowalismy się z mezem na podejście do 2 IUI. Wczoraj miałan USG. Dzisiaj na jade na 2 IUI ... Po pierwszym nieudanym IUI miałam mega dola wiec teraz staram się bardziej podejść z dystansem do tego ( chociaż i tak wiem ,ze oszukuje sama siebie) ...

Starania od 2016 r.,laparoskopia 15.05.17 Endometrioza I stopnia ,AMH= 0,9 ,
    Hormony ok ,Jajowody drożne (w lewym wolniejszy przepływ) , Nasienie ok,
    27.04.18 1 IUI :( lametta+ovitrel
    29.05.18 2 IUI :( lametta+pregnyl
    22.06.18 3 IUI :( lametta+pregnyl
    Przerwa ->wakacje->zmiana lekarza
  • nick nieaktualny

Wysłany: 29 maja 2018, 12:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    on___ wrote:
    W novum robimy inseminacje, może zle sie wyraziłem. Drożność przez usg miała robiona i jest Ok. Chodzi o ta drożność bardziej zaawansowana.... czyli nawet jeśli drożność przez usg robiona i Ok to nie ma sensu robić inseminacji? To dlaczego nikt nam o tym nie powiedział wcześniej.

Po prostu wszystkie zrozumiałyśmy, że nie miała robionego żadnego badania drożności. Sono-hsg jak najbardziej jest dobrą metodą oceny drożności jajowodów, ale jeśli lekarz chce powtórzyć badanie starą/standardową metodą, to najwyraźniej ma jakieś argumenty ku temu.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 maja 2018, 13:30

• nick nieaktualny

Wysłany: 29 maja 2018, 13:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    On dokładnie tak jak pisze Freya, napisałeś że będzie miała robiona drożność po 2 nie udanej IUI, skąd miałyśmy wiedzieć że było wcześniej sono hsg ;) Zaawansowana drożność to pewnie chodzi o selektywne hsg albo laparoskopię? To już operacja, aczkolwiek dużo może powiedzieć.
    Skoro po hsg było wszystko ok, to działajcie z kolejną IUI

• on___ Koleżanka

Wysłany: 29 maja 2018, 13:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Selina wrote:
    On dokładnie tak jak pisze Freya, napisałeś że będzie miała robiona drożność po 2 nie udanej IUI, skąd miałyśmy wiedzieć że było wcześniej sono hsg ;) Zaawansowana drożność to pewnie chodzi o selektywne hsg albo laparoskopię? To już operacja, aczkolwiek dużo może powiedzieć.
    Skoro po hsg było wszystko ok, to działajcie z kolejną IUI
    Tak chodzi o selektywne hsg. Mieliśmy 1 nieudana, teraz 2 i jeśli bedzie nieudana to zrobimy drożność.

Selina lubi tę wiadomość

• Aneczka2014 Przyjaciółka

Wysłany: 29 maja 2018, 13:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Grisella wrote:
    Aneczka, a kiedy zaczynasz cykl? Może coś się wyjaśni w pracy do tego czasu?
    Ja daję sobie czas do końca tygodnia na decyzję, wizyta u gina co prawda dopiero we wtorek, ale musimy jeszcze zrobić badania na wirusy, wygasły nam stare:( właśnie, zapomniałam, że w marcu mieliśmy mieć 1 iui, ale pęcherzyk nie chciał rosnąć:( u mnie w pracy też oczywiście nie wiedzą...

Trzymam kciuki, żebyśmy obie dobrze zdecydowały!
    Niestety nie wiem kiedy zacznę cykl bo jest torbiel i lekarz kazał czekać na miesiączkę i do 5 dnia cyklu przyjechać i wtedy zadecyduje jakie leczenie dalej. Chyba lepiej nie myśleć na zapas bo oszaleje.:-(

• Susula Autorytet

Wysłany: 29 maja 2018, 14:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurcze czy ja dobrze czytam że w maju jeszcze nikomu się nie udało? To jest statystycznie niemożliwe więc teraz pewnie będzie wysyp

MedArt 12/2018
    0d1y3e3kubh4ex0j.png
  • Maju Ekspertka

Wysłany: 29 maja 2018, 15:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ten maj to jakas porażka ... Oby czerwiec drogie dziewczynki był dla nas najlepszym miesiącem w życiu

Starania od 2016 r.,laparoskopia 15.05.17 Endometrioza I stopnia ,AMH= 0,9 ,
    Hormony ok ,Jajowody drożne (w lewym wolniejszy przepływ) , Nasienie ok,
    27.04.18 1 IUI :( lametta+ovitrel
    29.05.18 2 IUI :( lametta+pregnyl
    22.06.18 3 IUI :( lametta+pregnyl
    Przerwa ->wakacje->zmiana lekarza
  • taśta Autorytet

Wysłany: 29 maja 2018, 15:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lolka30 ja jestem z Wrocławia :) gdzie i u kogo się leczysz?

My do pierwszej IUI podchodziliśmy bez jakiegokolwiek badania drożności ale decyzja zapadła taka przez to że doszło 2 razy do ciąży tylko nie zostały utrzymane najprawdopodobniej przez zły materiał od plemnika ;) W czerwcu wracamy do kliniki i zobaczymy czy tym razem też nam zrobi bez drożności.

po 6 latach starań, po drodze 2 aniołki, 1 IUI czerwiec 2015 <3 Invimed Wrocław
    powrót po rodzeństwo-
    IUI 18.10.2018 :(
    IUI 11.2018 odwołana
    IUI 12.12.2018 odwołana
    11.2019 ICSI 10 kom., 5 zarodków- transfer 3-dniowca 1 klasy :( zero mrozaków :(
    ja- 36 lat, ponoć wszystko ok, AMH 1,5
    mąż- 35 lat, bardzo słabe nasienie, zwapnienia w jądrach
  • Lolka30 Autorytet

Wysłany: 29 maja 2018, 17:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    taśta my w invimedzie u dr Ż. Byliśmy najpierw w invictcie, ale po pierwszej wizycie zrezygnowaliśmy z tej kliniki.

Starania od 2015
    Kariotypy OK
    2018
    4 IUI - ❤️

2024 powrót do kliniki
    Sierpień
    Wrzesień
    Październik
    💉7🥚 4 dojrzałe
    4 blastki 4BB
    Grudzień

Styczeń 2025
‹‹ 485 486 487 488 489 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Karuzela łóżeczkowa, która rośnie razem z dzieckiem

Karuzele do łóżeczka to nie tylko dekoracja – pomagają stymulować zmysły malucha i wspierają jego rozwój. Kolorowe, poruszające się elementy przyciągają uwagę dziecka, rozwijając wzrok oraz koordynację. Dodatkowo, delikatna muzyka i spokojne ruchy karuzeli mogą działać kojąco, pomagając maluchowi w wyciszeniu się przed snem.

CZYTAJ WIĘCEJ

Owulacja – kiedy owulacja zwiększy szanse na zajście w ciążę

Kiedy owulacja? Większość kobiet wie, że owulacja to czas, w którym możliwe jest zajście w ciążę. Ale kiedy dokładnie ona występuje, jakie są objawy owulacji, jak ją rozpoznać lub co może na nią wpływać nie dla wszystkich jest oczywiste. Kilka faktów na ten temat oraz parę prostych instrukcji jak obserwować swoje ciało pomoże Ci wielokrotnie zwiększyć szanse na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ

Problemy z zajściem w ciążę - 13 niepokojących objawów

Czy problemy z zajściem w ciążę można przewidzieć? Przeczytaj listę 13 potencjalnych symptomów, którym powinnaś się bliżej przyjrzeć. Nieregularme miesiączki, obfite miesiączki, niskie libido czy utrata włosów - nie ignoruj tych i innych symptomów mogących świadczyć o zaburzeniach hormonalnych czy innych schorzeniach powodujących problemy z zajściem w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ