X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się z pomocą medyczną Inseminacja 2018
Odpowiedz

Inseminacja 2018

Oceń ten wątek:
  • Lolka30 Autorytet

Wysłany: 28 lipca 2018, 19:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W jakim celu podaje się ten itralipid?

Starania od 2015
    👩 37 lat, hashimoto, IO, bielactwo, AMH - 1,12
    👨🏻 38 lat, oligoteratozoospermia
    Kariotypy OK
    2018
    1 IUI - ❌ 2 IUI -❌ 3 IUI -cb
    4 IUI - ❤️
    Kwiecień 2019 - mamy synka

2024 powrót do kliniki
    Sierpień
    Podejście do IUI - brak dawki inseminacyjnej- rezygnacja z IUI
    Wrzesień
    I procedura ICSI długi protokół
    Październik
    💉7🥚 4 dojrzałe
    4 blastki 4BB
    PGT-A 3 z wadami genetycznymi, 1 nieinformatywny
    Grudzień
    10.12. transfer nieinformatywnego
    7dpt beta 3, 13dpt beta <0,2

Styczeń 2025
    II procedura, długi protokół, hbIMSI
    Punkcja 14.02. Pobrano 5🥚 1❄️5BB
    Marzec 2025 Leczenie stanu zapalnego endometrium
    Maj 2025
    13.05. Transfer 6BB
  • Hipp Ekspertka

Wysłany: 28 lipca 2018, 21:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niby ma działać na podwyższony poziom komórek NK które zwalczają zarodek. Przez cały rok brałam to świństwo co 3 tyg i oprócz pustego portfela to nic to nie dało. Moja ginekolog i jeszcze dwóch innych uważa to za scieme. Generalnie jest to preparat białkowy do żywienia dożylnego. Na komórki NK udowodnione naukowo działanie mają tylko sterydy i wlewy z sandoglobulin.

Starania od czerwca 2016
    27 lat
    V IUI - nieudane
    Słabe nasienie, pco,
    histero i laparo... Ok
    Operacja żylaków powrózka nasiennego.
    Ciągła walka z infekcjami :'(
  • Hipp Ekspertka

Wysłany: 28 lipca 2018, 21:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój poprzedni ginekolog brał za jeden wlew 400 zł więc wyobraźcie sobie te koszty..... Miałabym na ivf zaoszczędzone

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 lipca 2018, 21:04

Starania od czerwca 2016
    27 lat
    V IUI - nieudane
    Słabe nasienie, pco,
    histero i laparo... Ok
    Operacja żylaków powrózka nasiennego.
    Ciągła walka z infekcjami :'(
  • Lolka30 Autorytet

Wysłany: 28 lipca 2018, 21:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aha, to faktycznie zdzierstwo straszne. Zwlaszcza jeśli nie pomogło :/.

Starania od 2015
    Kariotypy OK
    2018
    4 IUI - ❤️

2024 powrót do kliniki
    Sierpień
    Wrzesień
    Październik
    💉7🥚 4 dojrzałe
    4 blastki 4BB
    Grudzień

Styczeń 2025
    Maj 2025
    13.05. Transfer 6BB
  • agutelka Przyjaciółka

Wysłany: 28 lipca 2018, 21:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ze mną leżały trzy babki przed kolejnymi zabiegami którym pomogło więc wierzę że ma sens

Hipp lubi tę wiadomość

• evkill Autorytet

Wysłany: 28 lipca 2018, 22:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie ma jednej i słusznej drogi dlatego, że na każdego działa coś innego. Jednym coś pomoże innym nie. Skoro lekarze podejmują pewne działania tzn że komuś pomogły.

Od 2 dni źle się czuje, jakbym była chora, mimo upałów jest mi zimno i jednocześnie gorąco. Najgorsza jest zmiana temperatury, gdy wchodzę do chłodniejszego pomieszczenia od razu mam dreszcze. W nocy na zmianę pocę się i marznę. Zakażenie, które miałam wczoraj mi przeszło.

moja historia

"Gdy nie mamy w sobie gniewu, nie mamy też wrogów, gdy pożera nas nienawiść, widzimy wrogów wszędzie"
  • kalade Autorytet

Wysłany: 29 lipca 2018, 08:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Byłam wczoraj na warsztatach w nowej klinice i dostaliśmy folder informacjyjny na temat niepłodności w Polsce. Dr Szamatowicz (pierwsze IVF w Polsce), że: "najwięcej wątpliwości budzi proponowanie leczenia za pomocą IUI. Okazało się,że odsetek ciąż po zastosowaniu IUI w przypadku niepłodności niewyjaśnionej oraz w minimalnej i łagodnej endometriozie jest taki sam jak w grupie par nie stosujących żadnego leczenia."
    I bądź tu człowieku mądry.

Leoś (*)
    31.07 crio 4AB, 22dpt: serduszko 😍
    qb3c3e5e32vinlzd.png
  • evkill Autorytet

Wysłany: 29 lipca 2018, 08:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To po co w takim razie robią iui? Dla kasy? U nas lekarze, którzy na co dzień nie zajmują się niepłodnością, mówili tylko ivf, natomiast jeden z kliniki niepłodności twierdzil, że naturalnie mamy szansę, drugi natomiast specjalista zajmujący się tylko i wyłącznie niepłodnościa zaproponował iui 3x. Potem IVf.

moja historia

"Gdy nie mamy w sobie gniewu, nie mamy też wrogów, gdy pożera nas nienawiść, widzimy wrogów wszędzie"
  • kalade Autorytet

Wysłany: 29 lipca 2018, 08:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    evkill wrote:
    To po co w takim razie robią iui? Dla kasy? U nas lekarze, którzy na co dzień nie zajmują się niepłodnością, mówili tylko ivf, natomiast jeden z kliniki niepłodności twierdzil, że naturalnie mamy szansę, drugi natomiast specjalista zajmujący się tylko i wyłącznie niepłodnościa zaproponował iui 3x. Potem IVf.
    Nie wiem Evkill:( co lekarz to inne opinie i podejście. Nie ma jednej, właściwej drogi i żadnych odgórnych wytycznych, jak postępować w poszczególnych przypadkach.
    Zaluje tylko, że straciłam teraz 3 miesiące na ta IUI i czekanie na IUI, zamiast iść od razu na IVF przy mojej endometriozie.

Leoś (*)
    qb3c3e5e32vinlzd.png
  • Ambriel Autorytet

Wysłany: 29 lipca 2018, 08:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kalade kurczę niedobra wiadomość, ale na chłopski rozum zawsze jest więcej szansy kiedy dokładnie dobiorą czas, stymulują pęcherzyki, poprawiają nasienie które ma krótszą drogę i jeszcze obstawią lekami.

evkill, Xkali lubią tę wiadomość

16ud3e3kawcg16cq.png
    36 lat
    5 lat starań
    endometrioza I stopień, hiperprolaktynemia, MTHFR C677 T hetero PAI I hetero immunologia
    3x IUI nie udane
    09.2019 start IV
  • MagdRy Autorytet

Wysłany: 29 lipca 2018, 09:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kalade wrote:
    Byłam wczoraj na warsztatach w nowej klinice i dostaliśmy folder informacjyjny na temat niepłodności w Polsce. Dr Szamatowicz (pierwsze IVF w Polsce), że: "najwięcej wątpliwości budzi proponowanie leczenia za pomocą IUI. Okazało się,że odsetek ciąż po zastosowaniu IUI w przypadku niepłodności niewyjaśnionej oraz w minimalnej i łagodnej endometriozie jest taki sam jak w grupie par nie stosujących żadnego leczenia."
    I bądź tu człowieku mądry.

Ja jestem po drugiej IUI i też mnie naszly mysli czy IUI to nie jest troche naciaganie. Skoro przy paranetrach nasienia ruchu postepowy 70% sie nie udaje to wtedy co musi byc zeby sie udalo. Dzis 9dpo i tez ciazowo sie nie czuje. Tym bardziej ze lekarza podaja ze niby 3 pierwsze IUI maja najwieksze szane co dla mnie i meza jest malo logiczne. Czyli 3 pierwsze stosunki naturalne moga dac ciaze 4 juz raczej nie ... ? :D co za roznica czy IUI jest 2,3 czy 20? Kazda ma taka sama szanse

oar8s65gim9bi84v.png

• kalade Autorytet

Wysłany: 29 lipca 2018, 09:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wydaje mi się, że inseminacja ma sens w przypadku, gdy jest problem ze śluzem. Mi też lekarka mówiła, że największe szanse są po 3-4 IUI a później maleją. Też tego wszystkiego już nie rozumiem:(

Leoś (*)
    qb3c3e5e32vinlzd.png
  • IGA Autorytet

Wysłany: 29 lipca 2018, 10:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AnnMari wrote:
    Mi kazał najpierw zrobić test, a dopiero później jak będą 2 kreski to bęte i progesteron. My mieliśmy tylko jedną wizytę i tak się wszystko ładnie poskładało :) Ovitrell dostałam dopiero dzisiaj 2h przed IUI . My mamy problem z nasieniem, także nasza próbka miała 1 milion plemników , o tak jest więcej niż ostatnio, bo bylo 800 000.
    Dziwne ze dostalas otrivelle 2 godziny przed zabiegiem. Ja mam zawsze odstep 24 godzin.

b79b4656f3.png

Luty 2018-laparoskopia, usuniety 6cm potworniak z czescia jajnika
    30.05.18 I 29.06.18- 😥, 28.08.18-3 UIU Odwolana za slabe nasienie
    13.09.18 - odwołany start z IMSI - torbiel
    I IMSI 08.10.18
    transer 8B I 7B )😢
    crio 26.11 - 2BB - cb
    II IMSI krotkie- 0 zarodkow
    III IMSI z KD luty 2019
    04.03.19- FET KD (9A I 9B) -.cb
    14.05.19- FET 2 bla(AZ)-😢
    Wrzesien 2019- FET KD 4 A 😢
    12.11.19- Fet AZ4 BB cb
    16.12.19- AZ 6.1.1 (:
    5dpt-10,1 8dpt- 51,1, 11 dpt- 154,1, 14 dpt- 649,1,17 dpt-2290 pecherzyk 7 mm, 23 dpt-13900, 26 dpt ❤+ krwiak 7 tydzien * 💔
    20.03.20 - AZ 6.1.1 cudzie trwaj :)
    badania nieprawidlowosci:Allo- z partnerem 38 % i z dawcą 15%, Ana 1 I 2i 3 dodatnie,MTHFR 6777C-T układ hetero,PAI- 1 układ homo
  • kalade Autorytet

Wysłany: 29 lipca 2018, 10:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    IGA wrote:
    Dziwne ze dostalas otrivelle 2 godziny przed zabiegiem. Ja mam zawsze odstep 24 godzin.
    Ja też brałam kilka godzin przed, jakieś 5.

Leoś (*)
    qb3c3e5e32vinlzd.png
  • evkill Autorytet

Wysłany: 29 lipca 2018, 10:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ambriel wrote:
    Kalade kurczę niedobra wiadomość, ale na chłopski rozum zawsze jest więcej szansy kiedy dokładnie dobiorą czas, stymulują pęcherzyki, poprawiają nasienie które ma krótszą drogę i jeszcze obstawią lekami.
    Zgadzam się z tym, na pewno zwiększa to szanse.

Xkali lubi tę wiadomość

moja historia

• evkill Autorytet

Wysłany: 29 lipca 2018, 10:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kalade wrote:
    Wydaje mi się, że inseminacja ma sens w przypadku, gdy jest problem ze śluzem. Mi też lekarka mówiła, że największe szanse są po 3-4 IUI a później maleją. Też tego wszystkiego już nie rozumiem:(
    Jeżeli jest problem z nasieniem to również ma to sens, bo skraca im to drogę a do tego są jeszcze czymś wzmacniane, żeby szybciej się ruszały. Też nie rozumiem dlaczego te szanse maleją, albo dlaczego lekarze mówią, że jeśli danej parze iui nie jest dedykowana to i za 100x się nie uda.

moja historia

• Lolka30 Autorytet

Wysłany: 29 lipca 2018, 10:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Inseminacja to prosta metoda, która tak naprawdę niewiele problemów jest w stanie wyeliminować. Przy wrogim śluzie, czy nieznacznie obniżonych parametrach nasienia powinna pomóc, ale jak nie znamy przyczyny niepłodności albo wiemy, że na nasz problem inseminacja nie ma zbyt dużego wpływu, to ja bym się zastanawiała nad przeznaczeniem tej kasy na pogłębienie diagnostyki lub dołożeniem do IVF. IUI to przecież tylko wybranie najbardziej ruchliwych plemników, wsadzenie ich do pożywki żeby nie padły za szybko i podanie ich do macicy. Jeśli plemniki są słabe genetycznie, jeśli komórka jajowa jest słabej jakości, jeśli jest problem z zagnieżdżaniem (z powodu immunologii, polipów, torbieli, endometriozy, czy czegokolwiek innego) to IUI nie będzie miała większego wpływu na powodzenie iż naturalne starania bo, po prostu nie jest rozwiązaniem na te problemy. Uważam, że to jest duży błąd klinik, które wszystkim proponują zacząć od IUI, nawet jeśli nie ma ona żadnego pozytywnego wpływu na problem pary. To po prostu strata czasu i pieniędzy. Przy niepłodności idiopatycznej próbowałabym ze 2-3 razy max i jeśli nie byłoby skutku to kasę przeznaczyłabym na pogłębienie diagnostyki. Natomiast jeśli wiadomo, że u pary jedynym problem są obniżone parametry nasienia to uważam, że warto zrobić więcej IUI, bo tu jednak ta metoda zwiększa szanse, tylko trzeba też trafić z innymi warunkami koniecznymi do ciąży. Zdrowa starająca się para statystycznie raz w roku zajdzie w ciażę, więc przy słabszym nasieniu czy wrogim śluzie myślę że warto zrobić więcej IUI, chyba że z powodu wieku lub innych powodów para woli szybciej podejść do IVF. Takie jest moje zdanie na ten moment, może za jakiś czas będę mieć inną pespektywę i ocenię to inaczej, bo od początku leczenia też mój pogląd ewoluował i zdaję sobie też sprawę, że wiele z was może mieć inne zdanie. Ja wierzę, że w naszym przypadku IUI ma sens, co nie znaczy że na pewno nam pomoże.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 lipca 2018, 10:55

evkill, kalade, Maju lubią tę wiadomość

Starania od 2015
    Kariotypy OK
    2018
    4 IUI - ❤️

2024 powrót do kliniki
    Sierpień
    Wrzesień
    Październik
    💉7🥚 4 dojrzałe
    4 blastki 4BB
    Grudzień

Styczeń 2025
    Maj 2025
    13.05. Transfer 6BB
  • evkill Autorytet

Wysłany: 29 lipca 2018, 11:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MagdRy wrote:
    Ja jestem po drugiej IUI i też mnie naszly mysli czy IUI to nie jest troche naciaganie. Skoro przy paranetrach nasienia ruchu postepowy 70% sie nie udaje to wtedy co musi byc zeby sie udalo. Dzis 9dpo i tez ciazowo sie nie czuje. Tym bardziej ze lekarza podaja ze niby 3 pierwsze IUI maja najwieksze szane co dla mnie i meza jest malo logiczne. Czyli 3 pierwsze stosunki naturalne moga dac ciaze 4 juz raczej nie ... ? :D co za roznica czy IUI jest 2,3 czy 20? Kazda ma taka sama szanse
    Kochana w drugim tygodniu ciąży nie ma żadnych objawów, wcześniej dowiedz się z bety niż poczujesz się w ciąży. Nie szukaj u siebie objawów bo to bardzo obciąża psyche, przynajmniej u mnie tak było. Jaką macie morfologię?

moja historia

• AnnMari Autorytet

Wysłany: 29 lipca 2018, 12:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też się nad tym zastanawiałam. Ostatnio miałam Ovitrell w sobotę wieczorem, a w poniedziałek IUI.
    Nie wiem, pewnie to takie zabezpieczenie, żeby pęcherzyk na pewno pękł.

IGA wrote:

atdci09khi15hlgl.png

l22n8ribh51eiidq.png

Starania od 05.2015r.
    Gameta Gdynia od 09.2017r.
    2IUI - nieudane, 1IUI odwołane
    ICSI- wrzesień 2018
    22.09.2018 transfer - 9dpt - 93.37 , 11dpt 337 19dpt 6080
    17.06.2020 criotransfer - 10dpt - 337, 12dpt - 901.76, 22dpt -8000 23dpt - <3
  • MagdRy Autorytet

Wysłany: 29 lipca 2018, 16:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    evkill wrote:
    Kochana w drugim tygodniu ciąży nie ma żadnych objawów, wcześniej dowiedz się z bety niż poczujesz się w ciąży. Nie szukaj u siebie objawów bo to bardzo obciąża psyche, przynajmniej u mnie tak było. Jaką macie morfologię?

Ja nie szukam :) czasem nawet zapominam,ze byla IUI a ja za dwa dni mam testowac :p ale zawsze myslalam,ze bede czula ze to to :D nie wiem taka kobieca intuicja :) u nas morfologia z ostaniego badania 2% z wczesniejszego 3% a jeszcze wcześniejszego 5% :) wiec sie waha. Plemnikow mamy sporo bo ponad 124 mln w ejakulacie. Ruch dosc slaby chociaz teraz postepowy byl 40% a po podaniu pozywki 70%

oar8s65gim9bi84v.png

‹‹ 694 695 696 697 698 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Ranking TOP produktów zwiększających szanse na zajście w ciążę

Wybrane produkty, które mogą zwiększyć szanse na zajście w ciążę, skrócić starania o dziecko i szybciej przybliżyć Cię do wymarzonego celu. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Krew miesiączkowa - kolor krwi podczas okresu

Czy to normalne, że krew miesiączkowa zmienia swój kolor i konsystencję? Czy brązowy kolor krwi podczas okres powinien Cię niepokoić, czy jest to zjawisko naturalne? Kiedy krwawienie miesiączkowe wymaga konsultacji z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Progesteron - dlaczego jest tak ważny podczas starania o dziecko?

Progesteron to jeden z najważniejszych hormonów dla kobiecej płodności. Jaką rolę odgrywa podczas starania o dziecko, przy zapłodnieniu i we wczesnej ciąży? Jakie są normy i co się dzieje, kiedy stężenie progesteronu jest za niskie? Jak wygląda leczenie luteiną dopochwową i doustną? 

CZYTAJ WIĘCEJ