Inseminacja 2018
-
WIADOMOŚĆ
-
W jakim celu podaje się ten itralipid?Starania od 2015
👩 37 lat, hashimoto, IO, bielactwo, AMH - 1,12
👨🏻 38 lat, oligoteratozoospermia
Kariotypy OK
2018
1 IUI - ❌ 2 IUI -❌ 3 IUI -cb
4 IUI - ❤️
Kwiecień 2019 - mamy synka
2024 powrót do kliniki
Sierpień
Podejście do IUI - brak dawki inseminacyjnej- rezygnacja z IUI
Wrzesień
I procedura ICSI długi protokół
Październik
💉7🥚 4 dojrzałe
4 blastki 4BB
PGT-A 3 z wadami genetycznymi, 1 nieinformatywny
Grudzień
10.12. transfer nieinformatywnego
7dpt beta 3, 13dpt beta <0,2
Styczeń 2025
II procedura, długi protokół, hbIMSI
Punkcja 14.02. Pobrano 5🥚 1❄️5BB
Marzec 2025 Leczenie stanu zapalnego endometrium
Maj 2025
13.05. Transfer 6BB -
Niby ma działać na podwyższony poziom komórek NK które zwalczają zarodek. Przez cały rok brałam to świństwo co 3 tyg i oprócz pustego portfela to nic to nie dało. Moja ginekolog i jeszcze dwóch innych uważa to za scieme. Generalnie jest to preparat białkowy do żywienia dożylnego. Na komórki NK udowodnione naukowo działanie mają tylko sterydy i wlewy z sandoglobulin.Starania od czerwca 2016
27 lat
V IUI - nieudane
Słabe nasienie, pco,
histero i laparo... Ok
Operacja żylaków powrózka nasiennego.
Ciągła walka z infekcjami :'( -
Mój poprzedni ginekolog brał za jeden wlew 400 zł więc wyobraźcie sobie te koszty..... Miałabym na ivf zaoszczędzone
Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 lipca 2018, 21:04
Starania od czerwca 2016
27 lat
V IUI - nieudane
Słabe nasienie, pco,
histero i laparo... Ok
Operacja żylaków powrózka nasiennego.
Ciągła walka z infekcjami :'( -
Aha, to faktycznie zdzierstwo straszne. Zwlaszcza jeśli nie pomogło
.
Starania od 2015
Kariotypy OK
2018
4 IUI - ❤️
2024 powrót do kliniki
Sierpień
Wrzesień
Październik
💉7🥚 4 dojrzałe
4 blastki 4BB
Grudzień
Styczeń 2025
Maj 2025
13.05. Transfer 6BB -
Nie ma jednej i słusznej drogi dlatego, że na każdego działa coś innego. Jednym coś pomoże innym nie. Skoro lekarze podejmują pewne działania tzn że komuś pomogły.
Od 2 dni źle się czuje, jakbym była chora, mimo upałów jest mi zimno i jednocześnie gorąco. Najgorsza jest zmiana temperatury, gdy wchodzę do chłodniejszego pomieszczenia od razu mam dreszcze. W nocy na zmianę pocę się i marznę. Zakażenie, które miałam wczoraj mi przeszło.moja historia
"Gdy nie mamy w sobie gniewu, nie mamy też wrogów, gdy pożera nas nienawiść, widzimy wrogów wszędzie" -
Byłam wczoraj na warsztatach w nowej klinice i dostaliśmy folder informacjyjny na temat niepłodności w Polsce. Dr Szamatowicz (pierwsze IVF w Polsce), że: "najwięcej wątpliwości budzi proponowanie leczenia za pomocą IUI. Okazało się,że odsetek ciąż po zastosowaniu IUI w przypadku niepłodności niewyjaśnionej oraz w minimalnej i łagodnej endometriozie jest taki sam jak w grupie par nie stosujących żadnego leczenia."
I bądź tu człowieku mądry. -
To po co w takim razie robią iui? Dla kasy? U nas lekarze, którzy na co dzień nie zajmują się niepłodnością, mówili tylko ivf, natomiast jeden z kliniki niepłodności twierdzil, że naturalnie mamy szansę, drugi natomiast specjalista zajmujący się tylko i wyłącznie niepłodnościa zaproponował iui 3x. Potem IVf.moja historia
"Gdy nie mamy w sobie gniewu, nie mamy też wrogów, gdy pożera nas nienawiść, widzimy wrogów wszędzie" -
evkill wrote:To po co w takim razie robią iui? Dla kasy? U nas lekarze, którzy na co dzień nie zajmują się niepłodnością, mówili tylko ivf, natomiast jeden z kliniki niepłodności twierdzil, że naturalnie mamy szansę, drugi natomiast specjalista zajmujący się tylko i wyłącznie niepłodnościa zaproponował iui 3x. Potem IVf.
Zaluje tylko, że straciłam teraz 3 miesiące na ta IUI i czekanie na IUI, zamiast iść od razu na IVF przy mojej endometriozie. -
Kalade kurczę niedobra wiadomość, ale na chłopski rozum zawsze jest więcej szansy kiedy dokładnie dobiorą czas, stymulują pęcherzyki, poprawiają nasienie które ma krótszą drogę i jeszcze obstawią lekami.
evkill, Xkali lubią tę wiadomość
36 lat
5 lat starań
endometrioza I stopień, hiperprolaktynemia, MTHFR C677 T hetero PAI I hetero immunologia
3x IUI nie udane
09.2019 start IV -
kalade wrote:Byłam wczoraj na warsztatach w nowej klinice i dostaliśmy folder informacjyjny na temat niepłodności w Polsce. Dr Szamatowicz (pierwsze IVF w Polsce), że: "najwięcej wątpliwości budzi proponowanie leczenia za pomocą IUI. Okazało się,że odsetek ciąż po zastosowaniu IUI w przypadku niepłodności niewyjaśnionej oraz w minimalnej i łagodnej endometriozie jest taki sam jak w grupie par nie stosujących żadnego leczenia."
I bądź tu człowieku mądry.
Ja jestem po drugiej IUI i też mnie naszly mysli czy IUI to nie jest troche naciaganie. Skoro przy paranetrach nasienia ruchu postepowy 70% sie nie udaje to wtedy co musi byc zeby sie udalo. Dzis 9dpo i tez ciazowo sie nie czuje. Tym bardziej ze lekarza podaja ze niby 3 pierwsze IUI maja najwieksze szane co dla mnie i meza jest malo logiczne. Czyli 3 pierwsze stosunki naturalne moga dac ciaze 4 juz raczej nie ... ?co za roznica czy IUI jest 2,3 czy 20? Kazda ma taka sama szanse
-
AnnMari wrote:Mi kazał najpierw zrobić test, a dopiero później jak będą 2 kreski to bęte i progesteron. My mieliśmy tylko jedną wizytę i tak się wszystko ładnie poskładało
Ovitrell dostałam dopiero dzisiaj 2h przed IUI . My mamy problem z nasieniem, także nasza próbka miała 1 milion plemników , o tak jest więcej niż ostatnio, bo bylo 800 000.
Luty 2018-laparoskopia, usuniety 6cm potworniak z czescia jajnika
30.05.18 I 29.06.18- 😥, 28.08.18-3 UIU Odwolana za slabe nasienie
13.09.18 - odwołany start z IMSI - torbiel
I IMSI 08.10.18
transer 8B I 7B )😢
crio 26.11 - 2BB - cb
II IMSI krotkie- 0 zarodkow
III IMSI z KD luty 2019
04.03.19- FET KD (9A I 9B) -.cb
14.05.19- FET 2 bla(AZ)-😢
Wrzesien 2019- FET KD 4 A 😢
12.11.19- Fet AZ4 BB cb
16.12.19- AZ 6.1.1 (:
5dpt-10,1 8dpt- 51,1, 11 dpt- 154,1, 14 dpt- 649,1,17 dpt-2290 pecherzyk 7 mm, 23 dpt-13900, 26 dpt ❤+ krwiak 7 tydzien * 💔
20.03.20 - AZ 6.1.1 cudzie trwaj
badania nieprawidlowosci:Allo- z partnerem 38 % i z dawcą 15%, Ana 1 I 2i 3 dodatnie,MTHFR 6777C-T układ hetero,PAI- 1 układ homo -
Ambriel wrote:Kalade kurczę niedobra wiadomość, ale na chłopski rozum zawsze jest więcej szansy kiedy dokładnie dobiorą czas, stymulują pęcherzyki, poprawiają nasienie które ma krótszą drogę i jeszcze obstawią lekami.
Xkali lubi tę wiadomość
moja historia
kalade wrote:Wydaje mi się, że inseminacja ma sens w przypadku, gdy jest problem ze śluzem. Mi też lekarka mówiła, że największe szanse są po 3-4 IUI a później maleją. Też tego wszystkiego już nie rozumiem:(moja historia
Inseminacja to prosta metoda, która tak naprawdę niewiele problemów jest w stanie wyeliminować. Przy wrogim śluzie, czy nieznacznie obniżonych parametrach nasienia powinna pomóc, ale jak nie znamy przyczyny niepłodności albo wiemy, że na nasz problem inseminacja nie ma zbyt dużego wpływu, to ja bym się zastanawiała nad przeznaczeniem tej kasy na pogłębienie diagnostyki lub dołożeniem do IVF. IUI to przecież tylko wybranie najbardziej ruchliwych plemników, wsadzenie ich do pożywki żeby nie padły za szybko i podanie ich do macicy. Jeśli plemniki są słabe genetycznie, jeśli komórka jajowa jest słabej jakości, jeśli jest problem z zagnieżdżaniem (z powodu immunologii, polipów, torbieli, endometriozy, czy czegokolwiek innego) to IUI nie będzie miała większego wpływu na powodzenie iż naturalne starania bo, po prostu nie jest rozwiązaniem na te problemy. Uważam, że to jest duży błąd klinik, które wszystkim proponują zacząć od IUI, nawet jeśli nie ma ona żadnego pozytywnego wpływu na problem pary. To po prostu strata czasu i pieniędzy. Przy niepłodności idiopatycznej próbowałabym ze 2-3 razy max i jeśli nie byłoby skutku to kasę przeznaczyłabym na pogłębienie diagnostyki. Natomiast jeśli wiadomo, że u pary jedynym problem są obniżone parametry nasienia to uważam, że warto zrobić więcej IUI, bo tu jednak ta metoda zwiększa szanse, tylko trzeba też trafić z innymi warunkami koniecznymi do ciąży. Zdrowa starająca się para statystycznie raz w roku zajdzie w ciażę, więc przy słabszym nasieniu czy wrogim śluzie myślę że warto zrobić więcej IUI, chyba że z powodu wieku lub innych powodów para woli szybciej podejść do IVF. Takie jest moje zdanie na ten moment, może za jakiś czas będę mieć inną pespektywę i ocenię to inaczej, bo od początku leczenia też mój pogląd ewoluował i zdaję sobie też sprawę, że wiele z was może mieć inne zdanie. Ja wierzę, że w naszym przypadku IUI ma sens, co nie znaczy że na pewno nam pomoże.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 lipca 2018, 10:55
evkill, kalade, Maju lubią tę wiadomość
Starania od 2015
Kariotypy OK
2018
4 IUI - ❤️
2024 powrót do kliniki
Sierpień
Wrzesień
Październik
💉7🥚 4 dojrzałe
4 blastki 4BB
Grudzień
Styczeń 2025
Maj 2025
13.05. Transfer 6BB -
MagdRy wrote:Ja jestem po drugiej IUI i też mnie naszly mysli czy IUI to nie jest troche naciaganie. Skoro przy paranetrach nasienia ruchu postepowy 70% sie nie udaje to wtedy co musi byc zeby sie udalo. Dzis 9dpo i tez ciazowo sie nie czuje. Tym bardziej ze lekarza podaja ze niby 3 pierwsze IUI maja najwieksze szane co dla mnie i meza jest malo logiczne. Czyli 3 pierwsze stosunki naturalne moga dac ciaze 4 juz raczej nie ... ?
co za roznica czy IUI jest 2,3 czy 20? Kazda ma taka sama szanse
moja historia
Też się nad tym zastanawiałam. Ostatnio miałam Ovitrell w sobotę wieczorem, a w poniedziałek IUI.
Nie wiem, pewnie to takie zabezpieczenie, żeby pęcherzyk na pewno pękł.
IGA wrote:Dziwne ze dostalas otrivelle 2 godziny przed zabiegiem. Ja mam zawsze odstep 24 godzin. -
evkill wrote:Kochana w drugim tygodniu ciąży nie ma żadnych objawów, wcześniej dowiedz się z bety niż poczujesz się w ciąży. Nie szukaj u siebie objawów bo to bardzo obciąża psyche, przynajmniej u mnie tak było. Jaką macie morfologię?
Ja nie szukamczasem nawet zapominam,ze byla IUI a ja za dwa dni mam testowac :p ale zawsze myslalam,ze bede czula ze to to
nie wiem taka kobieca intuicja
u nas morfologia z ostaniego badania 2% z wczesniejszego 3% a jeszcze wcześniejszego 5%
wiec sie waha. Plemnikow mamy sporo bo ponad 124 mln w ejakulacie. Ruch dosc slaby chociaz teraz postepowy byl 40% a po podaniu pozywki 70%