X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się z pomocą medyczną Inseminacja 2018
Odpowiedz

Inseminacja 2018

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 23 września 2018, 11:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monik jaki wynik ma mąż? Przykro mi, że wcześniej nie zlecono Wam tego badania :/ i rozumiem tę zmianę kliniki. Trzymam kciuki cały czas i daj znać niebawem jak po 1szej wizycie :)

• monik123 Autorytet

Wysłany: 23 września 2018, 11:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Selina wrote:
    Monik jaki wynik ma mąż? Przykro mi, że wcześniej nie zlecono Wam tego badania :/ i rozumiem tę zmianę kliniki. Trzymam kciuki cały czas i daj znać niebawem jak po 1szej wizycie :)
    41%...a powinno być powyżej 80...ponoć picsi jest w stanie to obejść.
    Dziękuję Selina za miłe słowa :)
    U Ciebie histero na początku października? Dobrze pamiętam?

Starania od 02.2016
    Nk 24->10% HBA 52% morfologia 2%-4%
    2xIUI :(
    02.2019 pICSI - 4 zarodki - 1xcb
    06.2020 pICSI - 8 zarodków
    08.2020 - crio 1x 2BB ;(
    11.2020 - crio 2x 3AA ;(
    01.2021 - crio 1 x 3AA ;(
    Zostały 4❄
  • Lenaa86 Autorytet

Wysłany: 23 września 2018, 11:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czesc dziewczyny. Jak już kiedyś pisałam staram się już ponad rok o dziecko. W tym miesiącu miałam sono-hsg - wyszło ok, reszta badań też niby dobrze. Mąż ma morfologie 3-4% i dużo leukocytów w nasieniu - myślicie, że te leukocyty mogą być problemem?. Miałam mieć inseminację w najbliższym czasie, ale lekarz postanowił mnie jeszcze postymulować przez 3 miesiące. Najgorsze jest to, że od kilku miesięcy kilka dni przed okresem mam już plamienia. Dzisiaj 22 dc (cykle mam 28-29 dni) a ja już plamię. lekarz to bagatelizuje, a może właśnie w tym leży problem? Wiem, że to pytanie nie na temat ale czytam Was od bardzo dawna i jesteście moja skarbnicą wiedzy

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 września 2018, 11:44

35 l.
    Starania od 2017 r.
    Styczeń 2019 - histero
    Luty 2019 - cb 😔
    2 x IUI 👎
    1 IVF - 2 blastki, beta 0
    2 IVF - 0 blastek
    3 IVF - 2 blastki, cb
    Zmiana kliniki
    4 IVF - 🥰
  • nick nieaktualny

Wysłany: 23 września 2018, 12:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lenka9419 wrote:
    Ja miałam już druga IUI i po tym żadnego monitoringu tylko po 14 dniach test.

Lenka9419 zapytam z ciekawości - w której klinice nie robią usg ani tuż przed IUI ani po dwóch dniach by potwierdzić owulację?

monik123 szkoda, że nie powiedzieli Wam o tych badaniach wcześniej :( My mieliśmy pełne badania nasienia i drożność jajowodów już w pierwszym miesiącu w klinice. Wtedy uważaliśmy to trochę za przesadę, ale jednak chyba lepiej sprawdzić od razu wszystko co się da i nie mieć wątpliwości.

Kiara?

• nick nieaktualny

Wysłany: 23 września 2018, 13:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    monik123 wrote:
    To faktycznie, ivf i to jakaś metoda specjalną nie? Chyba picsi się wybiera przy złym wiązaniu z hialuronianiem. Kurde z za dużo chyba o tym wiem ;)
    Fakt, mogli Wam to badanie zlecić już na dzień dobry tam gdzie do IUI podhodziliscie. Jaka to była klinika?
    Ja tak, 5.10. mam histero w planie. Żeby planów nic nie pokrzyżowało, żadne plamienie po @, to idę jutro zrobić biocenozę, żeby mieć już komplet jak tam przyjdę :P

Lenaa86 jak są leukocyty w nasieniu, to należałoby zrobić posiew nasienia. Możliwe, że mąż ma bakterie, która wpływa na gorsze wyniki nasienia. Nie zlecali Wam tego? Szczerze hmm nie podchodzilabym do IUI zanim nie dowiedziałabym się o co kaman z nasieniem.
    Co do plamien możliwe że masz niedomoge lutealną, badałaś proga 7-9dpo? Dostajesz może Dupka albo lutke na 2fc?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 września 2018, 13:09

monik123 lubi tę wiadomość

• Lenaa86 Autorytet

Wysłany: 23 września 2018, 14:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lenaa86 jak są leukocyty w nasieniu, to należałoby zrobić posiew nasienia. Możliwe, że mąż ma bakterie, która wpływa na gorsze wyniki nasienia. Nie zlecali Wam tego? Szczerze hmm nie podchodzilabym do IUI zanim nie dowiedziałabym się o co kaman z nasieniem.
    Co do plamien możliwe że masz niedomoge lutealną, badałaś proga 7-9dpo? Dostajesz może Dupka albo lutke na 2fc?[/QUOTE]

Tak, były posiewy, wszystko wyszło czysto i lekarz przestał zwracać na to uwagę. Co do proga to robiłam w zeszłym cyklu gdzie sytuacja z plamieniami była podobna i w 22 dc miałam 11 (nie pamiętam jednostek, ale lekarz stwierdził że ok). Zastanawiam się ciągle jakie badania mogłabym zrobić jeszcze ja i mąż żeby określić skąd się biorą u mnie te plamienia a u niego te leukocyty, normę ma przekroczona 7 razy...

35 l.
    Starania od 2017 r.
    Styczeń 2019 - histero
    Luty 2019 - cb 😔
    2 x IUI 👎
    2 IVF - 0 blastek
    3 IVF - 2 blastki, cb
    Zmiana kliniki
    4 IVF - 🥰
  • nick nieaktualny

Wysłany: 23 września 2018, 14:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Freyja wrote:
    Lenka9419 zapytam z ciekawości - w której klinice nie robią usg ani tuż przed IUI ani po dwóch dniach by potwierdzić owulację?

monik123 szkoda, że nie powiedzieli Wam o tych badaniach wcześniej :( My mieliśmy pełne badania nasienia i drożność jajowodów już w pierwszym miesiącu w klinice. Wtedy uważaliśmy to trochę za przesadę, ale jednak chyba lepiej sprawdzić od razu wszystko co się da i nie mieć wątpliwości.

Kiara?
    Medart

• monik123 Autorytet

Wysłany: 23 września 2018, 14:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Selina wrote:
    To faktycznie, ivf i to jakaś metoda specjalną nie? Chyba picsi się wybiera przy złym wiązaniu z hialuronianiem. Kurde z za dużo chyba o tym wiem ;)
    Fakt, mogli Wam to badanie zlecić już na dzień dobry tam gdzie do IUI podhodziliscie. Jaka to była klinika?
    Ja tak, 5.10. mam histero w planie. Żeby planów nic nie pokrzyżowało, żadne plamienie po @, to idę jutro zrobić biocenozę, żeby mieć już komplet jak tam przyjdę :P
    Przez przypadek polubiłam. No właśnie HBA wykazuje, że plemniki mają niską zdolność do połączenia się z komórka jajową i przy tym stosuje się pICSI

IUI robiliśmy w Gyncentrum, oni chyba nawet tego badania nie robią u siebie, więc go nie zlecają :/ szkoda, że tyle czasu zmarnowaliśmy, bo o kasie już nie myślę...a lekarz twierdził, że nie ma się do czego przyczepić, dobrze, że dzięki forum drążyłam temat dalej.

Tym razem już dojdzie do histero :) wszystko się wyjaśni i oby ten październik był dla nas łaskawy ;)

Selina lubi tę wiadomość

Starania od 02.2016
    08.2020 - crio 1x 2BB ;(
    11.2020 - crio 2x 3AA ;(
    Zostały 4❄
  • monik123 Autorytet

Wysłany: 23 września 2018, 14:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Freyja wrote:

Kiara?
    To prawda, lepiej od razu wszystko sprawdzić...no cóż czasu nie cofniemy, oby teraz było tylko lepiej

Starania od 02.2016
    08.2020 - crio 1x 2BB ;(
    11.2020 - crio 2x 3AA ;(
    Zostały 4❄
  • nick nieaktualny

Wysłany: 23 września 2018, 15:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lenaa86 wrote:
    Co do plamien możliwe że masz niedomoge lutealną, badałaś proga 7-9dpo? Dostajesz może Dupka albo lutke na 2fc?

Tak, były posiewy, wszystko wyszło czysto i lekarz przestał zwracać na to uwagę. Co do proga to robiłam w zeszłym cyklu gdzie sytuacja z plamieniami była podobna i w 22 dc miałam 11 (nie pamiętam jednostek, ale lekarz stwierdził że ok). Zastanawiam się ciągle jakie badania mogłabym zrobić jeszcze ja i mąż żeby określić skąd się biorą u mnie te plamienia a u niego te leukocyty, normę ma przekroczona 7 razy...[/QUOTE]
    Ale to był posiew nasienia a nie posiewy z cewki, tak? Bo to 2 różne sprawy
    Co mąż zażywa? U mojego duża poprawa była jak do FertilMan dołożyły wit.C 1000j i Mace. Po 10 miesiącach fragmentacja DNA poprawiła się z 33% na 7,5% i morfo z 3% skoczyła na 6% :)
    A wynik proga 11 wcale nie jest dobry. Mnie Finowie mówili, że powyżej 15 jest potrzebny do utrzymania ciazy. Taki 11 owszem świadczy o owu, ale jest on niski przy staraniach. Wg.mnie to niedomoga ciałka żółtego i trzeba by posuplementowac go w 2fc

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 września 2018, 15:07

• Lenaa86 Autorytet

Wysłany: 23 września 2018, 15:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Selina wrote:
    Ale to był posiew nasienia a nie posiewy z cewki, tak? Bo to 2 różne sprawy
    Co mąż zażywa? U mojego duża poprawa była jak do FertilMan dołożyły wit.C 1000j i Mace. Po 10 miesiącach fragmentacja DNA poprawiła się z 33% na 7,5% i morfo z 3% skoczyła na 6% :)
    A wynik proga 11 wcale nie jest dobry. Mnie Finowie mówili, że powyżej 15 jest potrzebny do utrzymania ciazy. Taki 11 owszem świadczy o owu, ale jest on niski przy staraniach. Wg.mnie to niedomoga ciałka żółtego i trzeba by posuplementowac go w 2fc
    Mąż robił posiew i z cewki i nasienia, nic nie wyszło, dlatego lekarz odpuścił dociekanie skąd to się bierze. Z suplementów bierze też FertilMan i przez 2 miesiące morfologia poprawiła się o 1%,reszte parametrow ma w normie. Leczyłam się chwilę w Macierzynstwie i wtedy jak w 22dc miałam proga 6 to lekarz też mówił że ok :-/. Jestem świeżo po tym hsg, liczyłam na cud, że może coś się "oczyściło" i zaskoczy a tu znowu to plamienie :-(

35 l.
    Starania od 2017 r.
    Styczeń 2019 - histero
    Luty 2019 - cb 😔
    2 x IUI 👎
    2 IVF - 0 blastek
    3 IVF - 2 blastki, cb
    Zmiana kliniki
    4 IVF - 🥰
  • Marilen Autorytet

Wysłany: 23 września 2018, 16:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    monik123 wrote:

U nas wyszło 67% ( norma 80%) i dr zakwalifikował do IUI ( już drugiej). No mam nadzieję, że dr wie co robi...

7u229jcgzsq578gy.png
  • Meggie1 Autorytet

Wysłany: 23 września 2018, 17:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam wszystkich. W listopadzie podchodzimy z mężem do pierwszej inseminacji. Mamy stwierdzona niepłodność idiopatyczną - niepłodność niewiadomego pochodzenia. Wyniki mamy idealne, mąż nasienie bardzo dobre, ja jajowody drożne, wszystko jak w zegarku a ciąży jak nie było tak nie ma przez 1,5 roku. We wtorek idę na kolejny monitoring, dzis jestem w 10dc. Lekarz trochę mnie zdołował, bo powiedział ze mam się nie nastawiać, ze przy pierwszym razie się uda. Wytyczył mi ścieżkę - 2 inseminacje, laparoskopia, trzecia inseminacja i in vitro. Trochę przerażajace...

KIR AA
    HLA-C c2c2 (oboje)
    NK 26%
    PAI-1 hetero
  • monik123 Autorytet

Wysłany: 23 września 2018, 17:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marilen wrote:
    U nas wyszło 67% ( norma 80%) i dr zakwalifikował do IUI ( już drugiej). No mam nadzieję, że dr wie co robi...
    Z tego, co czytałam to jeśli wynik jest poniżej 80% to kwalifikuje się do in vitro...może tutaj się wypowiedzą na ten temat dziewczyny, które mają większą wiedzę...co lekarz to opinia

Starania od 02.2016
    08.2020 - crio 1x 2BB ;(
    11.2020 - crio 2x 3AA ;(
    Zostały 4❄
  • Izaw Autorytet

Wysłany: 23 września 2018, 18:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    monik123 wrote:
    Przez przypadek polubiłam. No właśnie HBA wykazuje, że plemniki mają niską zdolność do połączenia się z komórka jajową i przy tym stosuje się pICSI

IUI robiliśmy w Gyncentrum, oni chyba nawet tego badania nie robią u siebie, więc go nie zlecają :/ szkoda, że tyle czasu zmarnowaliśmy, bo o kasie już nie myślę...a lekarz twierdził, że nie ma się do czego przyczepić, dobrze, że dzięki forum drążyłam temat dalej.

Tym razem już dojdzie do histero :) wszystko się wyjaśni i oby ten październik był dla nas łaskawy ;)

Monik, to chyba zależy od lekarza, nasz lekarz prowadzący tylko podstawowe badania zalecił, a jak byłam na monitoringu u innego bo naszej akurat nie było, to wtedy zlecili jeszcze HBA i msome i jeszcze coś tam, i robią w Gyncentrum, aczkolwiek w tym cenniku na stronie nie ma o tym informacji.

Fajnie byłoby trafić na lekarza który kompleksowo od A do Z się zajmie, a nie samemu trzeba szukać albo chodzić do różnych lekarzy może akurat na coś innego zwróci uwagę :/ mam nadzieję że u Was już teraz z górki będzie, przynajmniej wiecie gdzie leży problem.

27 lat
    9cs
  • AnnMari Autorytet

Wysłany: 23 września 2018, 18:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć Monik123, my mieliśmy HBA 66% i dwie inseminacje , niestety nieudane.
    Teraz jestem już po procedurze invitro metodą ICSI , i zapłodniły się wszystkie 6 komórek , i wczoraj miałam transfer 3-dniowego zarodka :) A wyniki nasienia mieliśmy bardzo kiepskie .
    monik123 wrote:
    Z tego, co czytałam to jeśli wynik jest poniżej 80% to kwalifikuje się do in vitro...może tutaj się wypowiedzą na ten temat dziewczyny, które mają większą wiedzę...co lekarz to opinia

Selina, Freyja, Lolka30 lubią tę wiadomość

atdci09khi15hlgl.png

l22n8ribh51eiidq.png

Starania od 05.2015r.
    Gameta Gdynia od 09.2017r.
    2IUI - nieudane, 1IUI odwołane
    ICSI- wrzesień 2018
    22.09.2018 transfer - 9dpt - 93.37 , 11dpt 337 19dpt 6080
    17.06.2020 criotransfer - 10dpt - 337, 12dpt - 901.76, 22dpt -8000 23dpt - <3
  • Marilen Autorytet

Wysłany: 23 września 2018, 18:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    monik123 wrote:

A nie biorą pod uwagę innych wyników? Może to zależy czy ilość jest taka, że są w stanie oczyścić i pozyskać po spreparowaniu konieczną do IUI ilość?

7u229jcgzsq578gy.png
  • monik123 Autorytet

Wysłany: 23 września 2018, 18:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AnnMari wrote:
    Cześć Monik123, my mieliśmy HBA 66% i dwie inseminacje , niestety nieudane.
    Teraz jestem już po procedurze invitro metodą ICSI , i zapłodniły się wszystkie 6 komórek , i wczoraj miałam transfer 3-dniowego zarodka :) A wyniki nasienia mieliśmy bardzo kiepskie .
    O rety to świetnie, że wszystkie komórki zostały zapłodnione :) dajesz nadzieję, bo ja boję się, że może być problem z zarodkami przy tak niskim HBA. Czyli macie 5 zarodków zamrożonych? :) mam nadzieję, że ujrzysz pozytywną betę za dwa tygodnie :)

Starania od 02.2016
    08.2020 - crio 1x 2BB ;(
    11.2020 - crio 2x 3AA ;(
    Zostały 4❄
  • monik123 Autorytet

Wysłany: 23 września 2018, 19:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marilen wrote:
    A nie biorą pod uwagę innych wyników? Może to zależy czy ilość jest taka, że są w stanie oczyścić i pozyskać po spreparowaniu konieczną do IUI ilość?
    Kurcze nie wiem...z lekarzem nie omawialiśmy jeszcze tego wyniku, bo w październiku wizyta, a ja wiem tyle ile stąd wyczytam ;)
    Tak jak piszesz oby Twój lekarz wiedział co robi ;)

Starania od 02.2016
    08.2020 - crio 1x 2BB ;(
    11.2020 - crio 2x 3AA ;(
    Zostały 4❄
  • monik123 Autorytet

Wysłany: 23 września 2018, 19:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Izaw wrote:
    Monik, to chyba zależy od lekarza, nasz lekarz prowadzący tylko podstawowe badania zalecił, a jak byłam na monitoringu u innego bo naszej akurat nie było, to wtedy zlecili jeszcze HBA i msome i jeszcze coś tam, i robią w Gyncentrum, aczkolwiek w tym cenniku na stronie nie ma o tym informacji.

Fajnie byłoby trafić na lekarza który kompleksowo od A do Z się zajmie, a nie samemu trzeba szukać albo chodzić do różnych lekarzy może akurat na coś innego zwróci uwagę :/ mam nadzieję że u Was już teraz z górki będzie, przynajmniej wiecie gdzie leży problem.
    Dziękuję, też mam taką nadzieję ;)
    Wkurza mnie to bardzo, że niektórzy lekarze omijają pewne kwestie, a potem wychodzą problemy...dobrze, że jest to forum...z niego dowiedziałam się więcej niż od byłego lekarza.

Izaw lubi tę wiadomość

Starania od 02.2016
    08.2020 - crio 1x 2BB ;(
    11.2020 - crio 2x 3AA ;(
    Zostały 4❄
‹‹ 870 871 872 873 874 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Badania w ciąży - sprawdź, które warto wykonać

Zastanawiasz się jakie badania czekają cię w ciąży? Czemu służą takie badania i kiedy się je wykonuje? Przeczytaj jakie rodzaje badań i testów czekają przyszłą mamę i dlaczego są one ważne. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Karmienie piersią - wszystko o diecie, która zapewni zdrowie Twojemu dziecku

Podawanie mleka matki to najlepszy, naturalny sposób karmienia niemowląt. Zapewnia on dziecku prawidłowy rozwój, zdrowie i umacnia więź emocjonalną z matką. Należy także pamiętać, że znaczenie ma długość okresu karmienia piersią. Najlepiej, jeśli do ukończenia szóstego miesiąca życia dieta malca składa się wyłącznie z mleka mamy.

CZYTAJ WIĘCEJ

Endometrioza – zagadkowa choroba powodująca niepłodność

Jeżeli dokuczają Ci silne bóle brzucha przed oraz w trakcie miesiączki, odczuwasz ból przy współżyciu, nie możesz zajść w ciążę - objawy te mogą wskazywać na endometriozę, tajemniczą chorobę, która może powodować niepłodność. Ale nie mając powyższych objawów, mając regularne, niebolesne miesiączki może okazać się, że ta sama choroba powoduje u ciebie problemy z płodnością. Dlaczego?

CZYTAJ WIĘCEJ