X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się z pomocą medyczną Inseminacja 2020 👑
Odpowiedz

Inseminacja 2020 👑

Oceń ten wątek:
  • Lola* Koleżanka

Wysłany: 22 lutego 2020, 11:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    marczelinka2112 wrote:
    Pewnie że można zapytać, a ja chętnie odpowiem bo jak dostaliśmy wynik 0% to się załamałam i szukałam pocieszających opinii. A więc u męża poza morfologia wyszło nieco obniżone fsh . Poszliśmy do androloga i ten przepisał mi Clo i Agapurin. Po miesiącu zrobiliśmy badanie testosteronu i okazał się za wysoki więc musiał odstawić Clo i brał tylko ten drugi lek. I tak do tej pory go bierze, a po 3 miesiącach od wizyty u androloga morfologia tak pięknie podskoczyla, a razem z nią ilość plemników. Ważną rzeczą było również to że mąż przestał palić (nie palił nałogowo ale zdarzało mu się przy weekendzie, czy gdzies tam z kolegami) . Teraz nie pali choć raz na miesiąc mu się zdarzy, ale robię wtedy wojnę ze ja się kluje, jeżdżę na badania a on sobie popala. Trochę mu wjeżdżam na psychikę (ale działa to) . Nawet dzisiaj rozmawialam z położna i mówiła że na wszystkich szkoleniach im mówią że alkohol nie ma wpływu na plemniki, a papierosy bardzo.
    Dziękuję za odpowiedź. Mąż jeszcze nie badał hormonów - ale czym prędzej go do tego zmobilizuje. Narazie próbowaliśmy podleczyć się suplementacją ale nic to nie dało. Dajesz nadzieję ☺️

marczelinka2112 lubi tę wiadomość

• Bąbel Autorytet

Wysłany: 22 lutego 2020, 11:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MoniaSz wrote:
    Laparo mam zaplanowaną na 14 kwietnia bo lekarka podejrzewa endometrioze ktora może być przyczyną tych nie powodzen i ja też tak coś czuję że to może być to. .. to była moja pierwsza IUI.. ja mojemu mężowi nawet nie mówiłam że to było chyba źle zrobione tzn. w złym momencie bo już widzę jego reakcje i wkurzenie ... wiesz najlepiej trafić do lekarza z polecania, sprawdzonego... klinika do której chodzę i lekarka mają naprawdę bardzo dobrą opinię. Sprawdziłam to w szerz i wzdłuż 😋 tylko moje odczucie jest takie - czuje że nie ma takiego podejścia i "parcia" jak ja....

Ja jestem po laparoskopii miałam w maju zeszłego roku tez endometrioza 😡 badałaś CA125 to marker który mówi właśnie o niej 😔 ja miałam większy wiec mnie zoperowali teraz ten nowy lekarz tez mi kazał zbadać i spadł mi do 30 czyli jestem w normie 😊
    Rozumiem Cię doskonale bo to w końcu nam zależy na tym bardziej niż im 💁‍♀️ Wiesz dla nich to tylko kolejna ciąża i statystyki a dla nas nasz długo oczekiwany cud 😍
    Jeśli twierdzisz ze są dobre opinie to według mnie nie powinnaś mieć takiego odczucia... ja zmieniłam na klinikę na med art 👍

MoniaSz, Mad_red lubią tę wiadomość

f3c5740a8e.png
  • Staraczka_2018 Przyjaciółka

Wysłany: 22 lutego 2020, 11:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bąbel wrote:
    MoniaSz i Staraczka2018 jesteście z Poznania? 🤔
    Ja jestem z okolic Krakowa

MoniaSz, Asia8818, Bąbel lubią tę wiadomość

• MoniaSz Ekspertka

Wysłany: 22 lutego 2020, 11:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bąbel wrote:
    Ja jestem po laparoskopii miałam w maju zeszłego roku tez endometrioza 😡 badałaś CA125 to marker który mówi właśnie o niej 😔 ja miałam większy wiec mnie zoperowali teraz ten nowy lekarz tez mi kazał zbadać i spadł mi do 30 czyli jestem w normie 😊
    Rozumiem Cię doskonale bo to w końcu nam zależy na tym bardziej niż im 💁‍♀️ Wiesz dla nich to tylko kolejna ciąża i statystyki a dla nas nasz długo oczekiwany cud 😍
    Jeśli twierdzisz ze są dobre opinie to według mnie nie powinnaś mieć takiego odczucia... ja zmieniłam na klinikę na med art 👍
    Nie badalam i lekarka nic mi też o tym nie mówiła. Może chce sprawdzić wszystko tą laparo , może coś tam znajdą. Stresuje się tym wszystkim i chciałabym już, teraz żeby się udało może dlatego mam takie odczucia co do lekarza. Każde nie powodzenie mnie dołuje a czas leci... a jeśli mogę spytać.. miałaś jakieś objawy endometriozy czy tylko to badanie Ci to wykrylo??

Bąbel lubi tę wiadomość

33 lata
    Starania od 4 lat
    Amh 3,96
    Ja ok
    Mąż ok
    Niepłodność idiopatyczna ??
    1 IUI 25.01 😪 ( stymulacja aromek, ovitrelle )
    7.07 laparo + histero > endometrioza III stopnia 😔
  • nick nieaktualny

Wysłany: 22 lutego 2020, 12:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    niezapominajka12345 wrote:
    No to spokojnie, jeszcze tylko jeden dzień i będzie sobota, zrobisz betę i wszystko będzie jasne. Wiem, że to trudne, bo sama przed chwilą byłam w tej sytuacji (dokładnie tydzien temu), ale uwierz mi, że po pierwszej becie stres i niecierpliwość są jeszcze większe...z każdym kolejnym badaniem:///

Dzisiejsza beta 0,41 niestety... Aczkolwiek nie rozumiem czemu nie 0, bo ovitrelle miałam 3 lutego a inseminacje 5 lutego..

• niezapominajka12345 Autorytet

Wysłany: 22 lutego 2020, 12:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sikam dużo ale w dzien, szybciej chce mi się spac i szybciej się budze, cycki bolą tylko trochę, żyły fioletowe na piersiach nadal są, brzuch czasem pobolewa, kawy narazie nie pije bo się boję hehe chociaż niby 1-2 dziennie można ale narazie odstawiłam 🙄😅
    Mad_red wrote:
    Niezapominajka, a nie masz problemów z częstym sikaniem? Ja budzę się w nocy raz, czasami dwa bo strasznie siku mi się chce, o 3 lub 4 rano. Potem problem,żeby zasnąć, a jak już zasne to o 8:00 jestem nieprzytomna.
    Poza tym kawa mi inaczej smakuje i chce mi się spać. Cycki mnie bolą i wieczorem podbrzusze. Jutro ponowna beta i zobaczymy czy to faktyczne czy subiektywne objawy 😜

Mad_red, Bąbel lubią tę wiadomość

starania od maja 2018 r.
    niedoczynność tarczycy
    nietolerancja glutenu
    Mutacja genu MTHFR_677C-T, MTHFR_1298A-C, PAI-1 4G w układach heterozygotycznych
    AMH 2,19
    Badanie nasienia-ok
    obydwa jajowody drożne
    Niepłodność idiopatyczna?:/
    07.12.2019 r. -1 IUI 👎😞
    03.02.2020 r. - 2 IUI - udana :) jest serduszko❤️✊😊
    nzjdskjos9e2yu1z.png
  • Cyprysek89 Autorytet

Wysłany: 22 lutego 2020, 12:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie było to samo bardzo niski progesteron i też mowilam i sądziłam że iui było za późno, jednak trzeba zdac się na lekarzy w tym wszystkim oni wiedzą lepiej od nas 😍powiedziałas mężowi??
    Mi to chyba tak hormony szaleją ze mam mega różne humorki od płaczliwości po śmiech dziwne uczucie, a no i spac coś nie mogę....zawsze spałam do 9 a teraz 7.30 a ja już wyspana🙈😍

Hej!

Nie powiedziałam bo jak przyjechałam to oglądał mecz Bayernu i nie zwracał na mnie uwagi :-) :-) :-)
    A o 22 poszłam spać bo padam wieczorami jak kawka od tygodnia :-) a dzisiaj w pracy :-(

Hmm ja dzisiaj miałam taki malutki brunatny ślad na bieliźnie i ogólnie gorąco mi i troszkę kole raz z lewej raz z prawej strony

l22ne6ydn4cyrozp.png
  • CinniMinni Autorytet

Wysłany: 22 lutego 2020, 12:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cyprysek89 wrote:
    Hej!

Nie powiedziałam bo jak przyjechałam to oglądał mecz Bayernu i nie zwracał na mnie uwagi :-) :-) :-)
    A o 22 poszłam spać bo padam wieczorami jak kawka od tygodnia :-) a dzisiaj w pracy :-(

Hmm ja dzisiaj miałam taki malutki brunatny ślad na bieliźnie i ogólnie gorąco mi i troszkę kole raz z lewej raz z prawej strony

Cyprysek jutro beta?😄

Mad_red lubi tę wiadomość

36 lat, amh 2, slabe nasienie.

1 IUI 10.02.2020 😒
    2 IUI 7.03.2020 😒

In vitro:
    1 procedura Maj 2020
    ET 05.2020 8A 😒
    FET 26.06. 4BA 😞
    FET 24.07 3BB 😞

2 procedura wrzesien 2020
    ET 14.10.2020 4AA 🍀💝
    5dpt beta 21
    7dpt beta 92
    9dpt beta 255
    12dpt beta 913
    15dpt beta 2924
    21dpt beta >10000 pęcherzyk na usg
    27 dpt jest serduszko❤️
    7.12.2020 test genetyczny Sanco 🍀
    zdrowy chłopiec🌲💙👶

❄❄4BA i 3BB

23.06.2021 synek na świecie ❤️

Wysłany: 22 lutego 2020, 12:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hehe aha;) No to będzie miał niespodziankę;)
    Ja też plamiłam i to chyba z 5-6 dni, także spokojnie;) dopiero teraz ustało uff:) I ja to mocno placiłam mega brązowe i nawet krew.
    Cyprysek89 wrote:
    Hej!

MoniaSz lubi tę wiadomość

starania od maja 2018 r.
    niedoczynność tarczycy
    nietolerancja glutenu
    Mutacja genu MTHFR_677C-T, MTHFR_1298A-C, PAI-1 4G w układach heterozygotycznych
    AMH 2,19
    Badanie nasienia-ok
    obydwa jajowody drożne
    07.12.2019 r. -1 IUI 👎😞
    nzjdskjos9e2yu1z.png
  • Asia8818 Ekspertka

Wysłany: 22 lutego 2020, 13:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Staraczka_2018 wrote:

Ja jestem z Krakowa.
    Dziewczyny najgorsze jest to czekanie mi jeszcze tydzień został 😋😋 ale nie robie bety ani testów będzie co ma być.

CinniMinni, MoniaSz lubią tę wiadomość

• Bąbel Autorytet

Wysłany: 22 lutego 2020, 14:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Staraczka_2018 wrote:
    Ok 😀 a która to była Twoja IUI? 🤔

f3c5740a8e.png

Wysłany: 22 lutego 2020, 14:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bąbel wrote:
    Ok 😀 a która to była Twoja IUI? 🤔
    Moja 4 iui i ostatnia. Ja chodzę prywatnie do ginekologa , który wkręcił nas do programu leczenia niepłodności do szpitala i przez to nie płaciliśmy za iui, tyle co za leki do stymulacji . A z tego programu cztery iui są refundowane .

Bąbel, CinniMinni lubią tę wiadomość

• Bąbel Autorytet

Wysłany: 22 lutego 2020, 14:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MoniaSz wrote:
    Nie badalam i lekarka nic mi też o tym nie mówiła. Może chce sprawdzić wszystko tą laparo , może coś tam znajdą. Stresuje się tym wszystkim i chciałabym już, teraz żeby się udało może dlatego mam takie odczucia co do lekarza. Każde nie powodzenie mnie dołuje a czas leci... a jeśli mogę spytać.. miałaś jakieś objawy endometriozy czy tylko to badanie Ci to wykrylo??
    U mnie to wogole długa historia...
    nigdy nie miałam swojego stałego ginekologa i jak doszliśmy do wniosku ze chcemy starać się o dzidzie to pojechałam do lekarza niby świetny pracuje w szpitalu i wogole i stwierdził ze mam zmianę na jajniku i wysłał mnie na badanie między innymi markery nowotworowe wiec sobie wyobraź jak ryczalam... zrobiłam wyniki wyszły w normie poza tym jednym który miałam podwyższony ale nie dużo chyba o około 2 bo norma była do 35 a ja miałam ponad 37 😔 kazał mi znowu przyjechać na usg i stwierdził ze nic się nie zmieniło i odesłał mnie do poradni ginekologiczno-onkologicznej i tam taki młody lekarz powedzial ze to endometrioza i zapisał mi leki na trzy miesiące które wstrzymały mi okres czyli defakto nie mogliśmy się starać a mówiłam mu o tym ze chcemy mieć dzidziusia i tak w maju udało mi się dostać do takiej dobrej lekarki w okolicy i powiedziała ze laparo bo te tabletki nic nie pomogą to trzeba usunąć i mam usunięte 😊
    Ogólnie od zawsze miałam bolesne miesiączki i ja już byłam nauczona z tym żyć a jakiś takich innnych objawów nie miałam 💁‍♀️

f3c5740a8e.png
  • Bąbel Autorytet

Wysłany: 22 lutego 2020, 14:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sikam dużo ale w dzien, szybciej chce mi się spac i szybciej się budze, cycki bolą tylko trochę, żyły fioletowe na piersiach nadal są, brzuch czasem pobolewa, kawy narazie nie pije bo się boję hehe chociaż niby 1-2 dziennie można ale narazie odstawiłam 🙄😅
    Niezapominajka12345, Mad red Kochane moje ja żyje nadzieja ze już za niedługo do Was dołączę i tez będę mogła pisać o moich objawach 🤣
    Póki co czekam na @ ma przyjść jutro albo w poniedziałek i dzwonię do kliniki umówić się na monitoring 💪🍀🙈

MoniaSz, niezapominajka12345, CinniMinni, Mad_red lubią tę wiadomość

f3c5740a8e.png
  • MoniaSz Ekspertka

Wysłany: 22 lutego 2020, 14:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bąbel wrote:
    U mnie to wogole długa historia...
    nigdy nie miałam swojego stałego ginekologa i jak doszliśmy do wniosku ze chcemy starać się o dzidzie to pojechałam do lekarza niby świetny pracuje w szpitalu i wogole i stwierdził ze mam zmianę na jajniku i wysłał mnie na badanie między innymi markery nowotworowe wiec sobie wyobraź jak ryczalam... zrobiłam wyniki wyszły w normie poza tym jednym który miałam podwyższony ale nie dużo chyba o około 2 bo norma była do 35 a ja miałam ponad 37 😔 kazał mi znowu przyjechać na usg i stwierdził ze nic się nie zmieniło i odesłał mnie do poradni ginekologiczno-onkologicznej i tam taki młody lekarz powedzial ze to endometrioza i zapisał mi leki na trzy miesiące które wstrzymały mi okres czyli defakto nie mogliśmy się starać a mówiłam mu o tym ze chcemy mieć dzidziusia i tak w maju udało mi się dostać do takiej dobrej lekarki w okolicy i powiedziała ze laparo bo te tabletki nic nie pomogą to trzeba usunąć i mam usunięte 😊
    Ogólnie od zawsze miałam bolesne miesiączki i ja już byłam nauczona z tym żyć a jakiś takich innnych objawów nie miałam 💁‍♀️
    Ja właśnie też mam bardzo bolesne miesiączki i różne inne dolegliwości z tym związane... jedyne co u mnie zauważyła to przy ostatnim monitoringu na usg widziała nie regularne endometrium co niby może wskazywać też na endometrioze.. muszę po prostu poczekać do laparo i zobaczymy. Może będę wiedzieć coś więcej... bo na tą chwilę wszystkie nasze wyniki są dobre i nie ma zdiagniziwanej przyczyny nie powodzen ....

Bąbel lubi tę wiadomość

33 lata
    Starania od 4 lat
    Amh 3,96
    Ja ok
    Mąż ok
    Niepłodność idiopatyczna ??
    1 IUI 25.01 😪 ( stymulacja aromek, ovitrelle )
    7.07 laparo + histero > endometrioza III stopnia 😔
  • Bąbel Autorytet

Wysłany: 22 lutego 2020, 14:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Staraczka_2018 wrote:
    Moja 4 iui i ostatnia. Ja chodzę prywatnie do ginekologa , który wkręcił nas do programu leczenia niepłodności do szpitala i przez to nie płaciliśmy za iui, tyle co za leki do stymulacji . A z tego programu cztery iui są refundowane .
    Ja tez właśnie miałam ten program dwie IUI i chodziłam prywatnie a IUI miałam na NFZ i płaciliśmy tylko za leki i za badanie nasienia i za wizyty prywatne oczywiście i podziękowałam już tej Pani doktor która robiła tak żeby doprowadzić do in vitro bo wykonane przez nią te 2 IUI nie byliśmy poprowadzone prawidłowo i coś nas tknęło i zmieniliśmy klinikę na prywatna i wole zapłacić za IUI i mieć to przeprowadzone na najwyższym poziomie 💪 sama widzisz ze nawet ten ovitrelle miałyśmy zle zapisany prawda?
    Ty tez miałaś taka krótka przerwę o ile dobrze pamietam? 🤔

niezapominajka12345 lubi tę wiadomość

f3c5740a8e.png

Wysłany: 22 lutego 2020, 14:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bąbel wrote:
    Ja tez właśnie miałam ten program dwie IUI i chodziłam prywatnie a IUI miałam na NFZ i płaciliśmy tylko za leki i za badanie nasienia i za wizyty prywatne oczywiście i podziękowałam już tej Pani doktor która robiła tak żeby doprowadzić do in vitro bo wykonane przez nią te 2 IUI nie byliśmy poprowadzone prawidłowo i coś nas tknęło i zmieniliśmy klinikę na prywatna i wole zapłacić za IUI i mieć to przeprowadzone na najwyższym poziomie 💪 sama widzisz ze nawet ten ovitrelle miałyśmy zle zapisany prawda?
    Ty tez miałaś taka krótka przerwę o ile dobrze pamietam? 🤔

Tak, ja miałam krótka przerwę od zastrzyku do iui, tylko ze u mnie pęcherzyk pęka szybko po podaniu bo ok 20 godzin po podaniu, miałam już kilka razy podawany zastrzyk i monitoring po podaniu i zawsze szybko pękały nie cały dzień po podaniu ☺️

Bąbel lubi tę wiadomość

Wysłany: 22 lutego 2020, 15:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miejmy nadzieję że okres jednak nie przyjdzie wcale ✊✊✊🙈😍😊 jesteś pod najlepsza opieka teraz więc nawet jak w tym miesiącu się nie uda, to klinika Ci pomoże w odpowiedni sposób ❤️✊
    Bąbel wrote:
    Niezapominajka12345, Mad red Kochane moje ja żyje nadzieja ze już za niedługo do Was dołączę i tez będę mogła pisać o moich objawach 🤣
    Póki co czekam na @ ma przyjść jutro albo w poniedziałek i dzwonię do kliniki umówić się na monitoring 💪🍀🙈

MoniaSz, Bąbel, Mad_red lubią tę wiadomość

starania od maja 2018 r.
    niedoczynność tarczycy
    nietolerancja glutenu
    AMH 2,19
    Badanie nasienia-ok
    obydwa jajowody drożne
    07.12.2019 r. -1 IUI 👎😞
    nzjdskjos9e2yu1z.png
  • zaplątana Autorytet

Wysłany: 22 lutego 2020, 15:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MoniaSz wrote:
    Z okolic Katowic i chodzę do Angeliusa...

MoniaSz do kogo chodzisz do Angeliusa? Jesteś zadowolona? Jak to wygląda w tej klinice? Podchodzą do tematu poważnie, czy tylko odwalić IUI i ciągnąć na in vitro?

Lat 30
    11.2018 laparoskopia - usunięcie torbieli jajnika prawego
    01.2019 histeroskopia - usunięcie polipa jajnika prawego
    10.2019 HSG - prawy jajowód niedrożny
    niedoczynność tarczycy - Euthyrox 25
    wyrzuty PRL - Dostinex
    Klinika leczenia niepłodności InviMed Katowice
    27.11.2019r. AID - owdołana (Aromek+ovi)
    20.12.2019r. AID (Aromek+Ovi) - nieudana
    Zmiana kliniki na Katowice Angelius Provita
    17.08.2021 - startujemy z IVF ✊
    28.08.2021 - punkcja 🥚🥚🥚
    Pobrano 7 komórek, 6 zapłodniono, jest 5 zarodków! 🍀
    02.09.2021 - transfer okruszka 3AB 🙏🍀❤
    Nie przeżył żaden zarodek do stadium blastocysty. Nie mam żadnej śnieżynki.

7dpt: beta - 53.55🍀❤🍀
    progesteron - 19.59 🙏
    9dpt: beta 173.2 🍀❤🍀
    11dpt: beta - 381.07 🍀❤🍀
    progesteron - 16.80 🙏
    13dpt: beta - 1085.70 🍀❤🍀
    25dpt: mamy 2mm okruszka i bijące serduszko! ❤🍀🙏

Naucz się czekać. Bóg ma wszystko na czas.
    Czekam na Ciebie, okruszku. ❤
  • CinniMinni Autorytet

Wysłany: 22 lutego 2020, 15:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bąbel wrote:
    Babel ja to samo. Czekam na okres i umawiam sie do gina. Walczymy dalej. :)

Mad_red lubi tę wiadomość

36 lat, amh 2, slabe nasienie.

1 IUI 10.02.2020 😒
    2 IUI 7.03.2020 😒

In vitro:
    1 procedura Maj 2020
    ET 05.2020 8A 😒
    FET 26.06. 4BA 😞
    FET 24.07 3BB 😞

2 procedura wrzesien 2020
    ET 14.10.2020 4AA 🍀💝
    5dpt beta 21
    7dpt beta 92
    9dpt beta 255
    12dpt beta 913
    15dpt beta 2924
    21dpt beta >10000 pęcherzyk na usg
    27 dpt jest serduszko❤️
    7.12.2020 test genetyczny Sanco 🍀
    zdrowy chłopiec🌲💙👶

❄❄4BA i 3BB

23.06.2021 synek na świecie ❤️
‹‹ 131 132 133 134 135 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Super produkty na okres ciąży, czyli 9 produktów szczególnie polecanych dla kobiet w ciąży

Zapoznaj się z produktami, które są wyjątkowo cenne dla rozwijającego się maleństwa i Twojego nadwyrężonego ciążą organizmu. Postaraj się, aby takie produkty jak kasze, żurawina i migdały w okresie ciąży na stałe zagościły w Twoim menu.

CZYTAJ WIĘCEJ

14 faktów na temat płodności kobiety - owulacja, miesiączka, dni płodne

Owulacja, dni płodne, miesiączka - słyszymy o nich często. Ale czy na pewno mamy wystarczającą wiedzą na temat płodności kobiety? Niektóre sprawy dotyczące cyklu kobiety nie są tak jasne i oczywiste jakby mogło się zdawać. Tutaj znajdziesz 14 najważniejszych faktów, które warto wiedzieć na temat płodności kobiety.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Plamienie i krwawienie międzymiesiączkowe - najczęstsze przyczyny

Czym najczęściej jest spowodowane plamienie lub krwawienie międzymiesiączkowe? Jak odróżnić plamienie od krwawienia z pochwy? Czy brązowe plamienie przed okresem to niepokojący objaw? Kiedy warto skonsultować się z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ