X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się z pomocą medyczną 🔥❤️Inseminacja 2023 ❤️🔥
Odpowiedz

🔥❤️Inseminacja 2023 ❤️🔥

Oceń ten wątek:
  • KamiKami Przyjaciółka

Wysłany: 4 grudnia 2023, 18:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KarolinaAnastazja wrote:
    Kochane,
    ja w sobotę miałam podgląd to mam na jednym jajniku dwa jajka 13 i 11mm na drugim jest jeden 8-9mm ale raczej nie dogoni załogi.

W środę na kontrolę i już będziemy wiedzieć kiedy będzie IUI.

Czy lekarz kazał Wam badać estriadol na wizyty ? moja tylko testy owulacyjne.. ale Estradiol zbadam na własną rękę.
    Mi kazal zbadać Estradiol. Z kolei ja robiłam testy na własną rękę:)

• Emi_Lusia Koleżanka

Wysłany: 4 grudnia 2023, 18:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magali92 wrote:
    Obstawiam, ze to Aromek spowodowal. Lekarz nic nie powiedzial, oprocz tego ze mam sie zglosic za 2 dni, zobaczymy ale bedziemy chyba od razu robic inseminacje, ze mamy byc razem, wiec chyba mimo wszystko chce ja zrobic. Patrzylam ze w poprzednim cyklu juz po peknieciu pecherzyka w cyklu naturalnym mialam endo okolo 8mm. Dzis wypije wino plus pojem orzechow, zobaczymy ;)

Cześć,
    U mnie przed ostatnim iUI też endo cienkie bo 4,5mm w 11dc. Pani Doktor kazała mi wziąć Acard na noc i dwa dni później Endo 8,4 😍
    Nam Pani doktor mówiła że poniżej 7mm nie robiłaby IUI bo trochę szkoda kasy.
    Zobaczysz co Ci powie na wizycie

Magali92 lubi tę wiadomość

• Emi_Lusia Koleżanka

Wysłany: 4 grudnia 2023, 18:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KarolinaAnastazja wrote:
    Kochane,
    ja w sobotę miałam podgląd to mam na jednym jajniku dwa jajka 13 i 11mm na drugim jest jeden 8-9mm ale raczej nie dogoni załogi.

W środę na kontrolę i już będziemy wiedzieć kiedy będzie IUI.

Czy lekarz kazał Wam badać estriadol na wizyty ? moja tylko testy owulacyjne.. ale Estradiol zbadam na własną rękę.
    Hej, ja zawsze mam badany Estradiol, progesteron i Lh 2h przed wizyta 😊
    Ale jak widać na wątku to każdy lekarz podchodzi inaczej

KarolinaAnastazja lubi tę wiadomość

• Magali92 Znajoma

Wysłany: 4 grudnia 2023, 19:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Emi_Lusia wrote:
    Cześć,
    U mnie przed ostatnim iUI też endo cienkie bo 4,5mm w 11dc. Pani Doktor kazała mi wziąć Acard na noc i dwa dni później Endo 8,4 😍
    Nam Pani doktor mówiła że poniżej 7mm nie robiłaby IUI bo trochę szkoda kasy.
    Zobaczysz co Ci powie na wizycie
    Dziekuje za odpowiedz, szkoda ze mi nie doradziła. A jaki acard, ile mg? Moze jutro zakupie i tez wezme na noc, nie zaszkodzi chyba. U nas NFZ wiec w sumie nic nie szkodzi mi zrobic, i tak juz duzo czasu na to poswiecilismy w tym miesiacu.

• Malyna Ekspertka

Wysłany: 4 grudnia 2023, 19:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magali92 wrote:
    Dziekuje za odpowiedz, szkoda ze mi nie doradziła. A jaki acard, ile mg? Moze jutro zakupie i tez wezme na noc, nie zaszkodzi chyba. U nas NFZ wiec w sumie nic nie szkodzi mi zrobic, i tak juz duzo czasu na to poswiecilismy w tym miesiacu.

Standardowo bierze się 75mg, ale u mnie lepszy efekt był po 150. A chodzi o kwas acetylosalicylowy, więc jak masz to możesz wziąć 1/4 tabletki polopiryny 😉

Magali92 lubi tę wiadomość

• Emi_Lusia Koleżanka

Wysłany: 4 grudnia 2023, 20:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magali92 wrote:
    Tak jak pisze Malyna chodzi o polopiryne. Ja brałam acard 150. 2 dni po 1 tabletce na noc.

• jo_ana Autorytet

Wysłany: 4 grudnia 2023, 20:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Acard osiąga swoje właściwości po stosowaniu przez minimum 2 tygodnie, więc to raczej nie to miało wpływ na wzrost endometrium, a na pewno nie w ciągu 2 dniu.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 grudnia 2023, 20:23

🌱Rozpoczęcie starań 01/2021
    👼🏻 Poronienie 9/12 tc 11/2021 💔

Moje ♡ 𝑊𝑒𝑟𝑜𝑛𝑖𝑘𝑎 04.2011
    ———————————————————
    Od 2023 KLINIKA W NL
    🔸 5 x stymulacja
    🔸 3 x IUI
    🔸 IVF: 03/2024, mamy 18 ❄️
    Ryzyko OHSS, transfer odroczony
    14/05 (N) I FET ❄️ nieudany
    15/06 (N) II FET ❄️ cb 💔
    13/08 (S) III FET ❄️ 7 tc 💔
  • Marikamb Autorytet

Wysłany: 4 grudnia 2023, 21:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej,
    Prawdopodobnie w tym roku czeka mnie pierwsza inseminacja.
    Prawdopodobnie ponieważ jest to zależne od tego z którego jajnika będzie owulacja, jeśli z prawego to działamy. Jeśli z lewego odpuszczamy (lewy jajowód niedrożny). Cykl naturalny, stymulacje zaczniemy dopiero w styczniowym cyklu.

Decyzja zapadnie na wizycie w środę, jednak ja już nie mogę się na niczym skupić, chciałam poczytać jakieś pozytywne historie, ale ciężko o takie. Chciałabym podejść z chłodną głową, ale wiadomo jak jest. Jakieś rady na ten „pierwszy raz”?

🏋️🏃‍♀️
    Marzec 2022 8tc 💔 poronienie wstrzymane - łyżeczkowanie 😭
    Starania od VI 2022
    💁‍♀️
    AMH 1,97 ng/ml
    TSH - 2,020
    9.11 - wykryty 1 mały guzek tarczycy

Mutacja MTHRF 1298A > układ heterozygotyczny
    Kariotypy ✅

Badanie drożności 10.10.23
    Prawy jajowód drożny
    Lewy jajowód niedrożny
    💁‍♂️
    Kariotypy ✅
    Morfologia: 3%

11.12.2023 - IUI ❌
    31.01.2024 - IUI ❌
    27.02.2024 - IUI ❌

11.09 punkcja 💉 -> 17 🥚 -> 4❄️
    6BB (hatched blastocysta)
    4BB (blastocysta)
    4AB (blastocysta)
    5/6BB (hatched blastocysta)

16.10 I transfer blastocysta 4AB ✖️
    II transfer ⏳
  • Doris8 Autorytet

Wysłany: 5 grudnia 2023, 08:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marikamb wrote:
    Hej,
    Prawdopodobnie ponieważ jest to zależne od tego z którego jajnika będzie owulacja, jeśli z prawego to działamy. Jeśli z lewego odpuszczamy (lewy jajowód niedrożny). Cykl naturalny, stymulacje zaczniemy dopiero w styczniowym cyklu.

Decyzja zapadnie na wizycie w środę, jednak ja już nie mogę się na niczym skupić, chciałam poczytać jakieś pozytywne historie, ale ciężko o takie. Chciałabym podejść z chłodną głową, ale wiadomo jak jest. Jakieś rady na ten „pierwszy raz”?

Rada jedna: wyluzuj, wyśpij się przed, na pewno zrobiłaś już wszystko co mogłaś :)
    Poczytaj troszkę o wymiarach pęcherzyka, endo, badaniach estradiolu itp, żeby nie dać się na nic naciąć. Ale przede wszystkim zadbaj o relaks swój i partnera.

My do pierwszej iui podeszliśmy najprawdopodobniej już ze stanem zapalnym męża bo dzień czy dwa po mnie zaraził przeziębieniem. Czytałam 2 teorie - 1, że przy przeziębieniu organizm zwalcza wszystko jak leci, a 2, że przeziębienie wręcz pomaga bo organizm jest nim zajęty, a komórka jajowa spokojnie płynie do celu. U nas skutek przy tym podejściu był negatywny, Stary przy stanie zapalnym miał bardzooo podwyższona lepkość. Dołożyłam na miesiąc kilka supli by wszystko upłynnić i przyspieszyć transport ewentualnie zapłodnionej komórki i udało się w kolejnym październikowym cyklu 💛 co prawda wczoraj wyszłam ze szpitala, ale dalej jesteśmy w komplecie 💪

Trzymam kciuki! Dużo spokoju, wiary, relaksu i cierpliwosci! Zadbaj o to co możesz, a reszta już nie jest w Waszych rękach 💚

Marikamb lubi tę wiadomość

🏡👩‍❤️‍👨
    🙎‍♀️ 32'
    🙎‍♂️34'

09.23 1 IUI ❌️
    10.23 2 IUI ✅️
    03.11 ⏸️
    20.11 pierwsze usg 😍
    20.11 3mm, mamy ♥️
    08.12 9tc, mamy 23,3 mm😍 - krwiak😩
    28.12 prenatalne OK 👶 5,2cm 11+6,
    niskie ryzyka 🤞

🩷14.07, 21.09, 10/10, 3030g🩷

age.png
  • jo_ana Autorytet

Wysłany: 5 grudnia 2023, 08:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marikamb wrote:
    Hej,

Ciężko coś doradzić z własnego doświadczenia wiem m, że forum nie pomaga w wyluzowaniu, im więcej się tu wchodzi im więcej się czyta tym bardziej się człowiek nakręca i skupia na tym wszystkim. Ja psychicznie czuję się lepiej gdy zaglądam tutaj mniej i zajmuje się innymi rzeczami.

Marikamb lubi tę wiadomość

🌱Rozpoczęcie starań 01/2021
    👼🏻 Poronienie 9/12 tc 11/2021 💔

Moje ♡ 𝑊𝑒𝑟𝑜𝑛𝑖𝑘𝑎 04.2011
    ———————————————————
    Od 2023 KLINIKA W NL
    🔸 5 x stymulacja
    🔸 3 x IUI
    🔸 IVF: 03/2024, mamy 18 ❄️
    Ryzyko OHSS, transfer odroczony
    14/05 (N) I FET ❄️ nieudany
    15/06 (N) II FET ❄️ cb 💔
    13/08 (S) III FET ❄️ 7 tc 💔
  • Doris8 Autorytet

Wysłany: 5 grudnia 2023, 08:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magali92 wrote:
    Hej. Dziewczyny, przygotowujemy sie do 1wszej inseminacji. Dziś mam 10 dc, jestem po stymulacji aromkiem. Pęcherzyk dominujący w dniu dzisiejszym to ok 17 mm. Niestety endometrium to tylko 3.5mm. Doktor powiedziala ze endo słabe na razie. Mam sie zglosic za 2 dni i że prawdopodobnie będziemy robić inseminacje. To endo to chyba za cienkie? Myslicie ze moze urosnac odpowiednio w 2 dni? Ja tak zgłupiałam w tym gabinecie ze nic nie dopytalam, a że to 1wszy raz to nie wiem co i jak...
    Miałaś jakikolwiek poprzedni cykl monitorowany czy tylko ten teraz do iui? Za dwa dni będzie można oszacować czy pęcherzyk rośnie bardziej 1mm na dobę czy bardziej 3 i może warto będzie wtedy przełożyć iui na 13dc rano, pogadaj o takiej opcji z lekarzem. Trzymam kciuki za Twoje endo, ale ostrożnie bo jak dalej będzie cienkie to szkoda hajsu i nerwów troszkę, a lepiej od następnego cyklu dołożyć do diety orzechy czy olej z wiesiołka i do owu powinno być już lepiej ☺️ Trzymam kciuki!

🏡👩‍❤️‍👨
    🙎‍♀️ 32'
    🙎‍♂️34'

09.23 1 IUI ❌️
    10.23 2 IUI ✅️
    03.11 ⏸️
    20.11 pierwsze usg 😍
    20.11 3mm, mamy ♥️
    niskie ryzyka 🤞

age.png
  • Anulka92 Koleżanka

Wysłany: 5 grudnia 2023, 09:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Polazlam znowu dziś na betę...🤦🤦🤦nie wytrzymam do 14.12 do pierwszego USG. Jutro okolo 15 wynik.

Doris8, magda_o lubią tę wiadomość

• Doris8 Autorytet

Wysłany: 5 grudnia 2023, 10:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja nie wiem czy wytrzymam do piątku, ale chyba jakoś muszę- wtedy mam kontrolę czy wszystko ok 🙈
    Jednak usłyszałam historie, którą wolałabym odslyszec. Jedna z lekarek, która uczestniczyła w moim wypisie 👹(na szczęście nie przeprowadzała badania), a wcześniej oznajmila, ze badania usg juz nie bedzie bo za czesto jak na wczesna ciaze (to jak chcesz k!@#a sprawdzić czy krwiak się wchłania czy rośnie?!).
    Otóż przyjmowała kiedyś kobietę z poronieniem zatrzymanym, ostry bol brzucha, wszystko było do czyszczenia. A owa Pani doktor przy przyjęciu powiedziała,że wszystko jest ok, serduszko bije, bo... tak jej bardziej pasowało w papierach. Na szczęście inny lekarz przez przypadek przyszedł na to badanie i została ostateczne zdiagnozowana poprawnie, a ja modlę się, żeby to tylko ta jedna świruska miała takie praktyki...
    😱😱😱

Anulka92 lubi tę wiadomość

🏡👩‍❤️‍👨
    🙎‍♀️ 32'
    🙎‍♂️34'

09.23 1 IUI ❌️
    10.23 2 IUI ✅️
    03.11 ⏸️
    20.11 pierwsze usg 😍
    20.11 3mm, mamy ♥️
    niskie ryzyka 🤞

age.png
  • Magali92 Znajoma

Wysłany: 5 grudnia 2023, 11:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Doris8 wrote:
    Miałaś jakikolwiek poprzedni cykl monitorowany czy tylko ten teraz do iui? Za dwa dni będzie można oszacować czy pęcherzyk rośnie bardziej 1mm na dobę czy bardziej 3 i może warto będzie wtedy przełożyć iui na 13dc rano, pogadaj o takiej opcji z lekarzem. Trzymam kciuki za Twoje endo, ale ostrożnie bo jak dalej będzie cienkie to szkoda hajsu i nerwów troszkę, a lepiej od następnego cyklu dołożyć do diety orzechy czy olej z wiesiołka i do owu powinno być już lepiej ☺️ Trzymam kciuki!
    Dziękuję Ci za odpowiedz. Calego cyklu nie mialam monitorowanego, jedynie owulacje czy sa itp. Orzechy jem i olej z wiesiolka stosuje od dawna wiec akurat to mi nie pomoże :) zobaczymy co bedzie, wg mnie jutro juz trzeba robic iui jesli ma byc bo dzis juz.mnie kluje jajnik i mam plodny sluz.
    Ps. Za Ciebie trzymam kciuki :)

• Anulka92 Koleżanka

Wysłany: 5 grudnia 2023, 11:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Doris8 wrote:
    Ja nie wiem czy wytrzymam do piątku, ale chyba jakoś muszę- wtedy mam kontrolę czy wszystko ok 🙈
    Jednak usłyszałam historie, którą wolałabym odslyszec. Jedna z lekarek, która uczestniczyła w moim wypisie 👹(na szczęście nie przeprowadzała badania), a wcześniej oznajmila, ze badania usg juz nie bedzie bo za czesto jak na wczesna ciaze (to jak chcesz k!@#a sprawdzić czy krwiak się wchłania czy rośnie?!).
    Otóż przyjmowała kiedyś kobietę z poronieniem zatrzymanym, ostry bol brzucha, wszystko było do czyszczenia. A owa Pani doktor przy przyjęciu powiedziała,że wszystko jest ok, serduszko bije, bo... tak jej bardziej pasowało w papierach. Na szczęście inny lekarz przez przypadek przyszedł na to badanie i została ostateczne zdiagnozowana poprawnie, a ja modlę się, żeby to tylko ta jedna świruska miała takie praktyki...
    😱😱😱

Co za szalona kobieta 🤦🤦🤦 lekarz lekarzowi nie równy

• magda_o Ekspertka

Wysłany: 5 grudnia 2023, 13:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Doris8 wrote:
    😱😱😱

Whaat? 🤯 No to w ogóle jakiś kosmos 🤦 i weź zaufaj lekarzom słysząc takie historie.

Doris ja jeszcze pozwolę sobie odnieść się do Twojego pytania wcześniejszego, kiedy pytałaś o to kiedy powiedzieć pracodawcy. Mam podobny dylemat, ale zdecydowałam że powiem najszybciej jak to będzie możliwe, czyli po pierwszy USG kiedy będzie widać zarodek i będę miec pewność, że on tam jest. Bardzo dużo zależy od tego, jakie masz relacje z przełożonym, ale w takich kwestiach uważam, że warto mówić wcześniej z prośbą o zachowanie tajemnicy, jeśli nie chcesz żeby ktoś o tym jeszcze wiedział. Przede wszystkim wiedząc o tym fakcie łatwiej jest wytłumaczyć nieplanowana nieobecność, nie trzeba migać się wychodząc w trakcie pracy na badania/wizyty. A co najważniejsze przełożony może zaplanować sobie czas Twojej nieobecności - czy to rekrutacja nowej osoby, czy rozdzielenie zadań na inne osoby. To tak ode mnie, bo pamiętam że pytałaś:)
    No i dużo zdrówka dla Was :)

• magda_o Ekspertka

Wysłany: 5 grudnia 2023, 13:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anulka92 wrote:
    Polazlam znowu dziś na betę...🤦🤦🤦nie wytrzymam do 14.12 do pierwszego USG. Jutro okolo 15 wynik.

Daj znać jak tam wynik ✌️

Anulka92 lubi tę wiadomość

• Doris8 Autorytet

Wysłany: 5 grudnia 2023, 15:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    magda_o wrote:
    Whaat? 🤯 No to w ogóle jakiś kosmos 🤦 i weź zaufaj lekarzom słysząc takie historie.

Doris ja jeszcze pozwolę sobie odnieść się do Twojego pytania wcześniejszego, kiedy pytałaś o to kiedy powiedzieć pracodawcy. Mam podobny dylemat, ale zdecydowałam że powiem najszybciej jak to będzie możliwe, czyli po pierwszy USG kiedy będzie widać zarodek i będę miec pewność, że on tam jest. Bardzo dużo zależy od tego, jakie masz relacje z przełożonym, ale w takich kwestiach uważam, że warto mówić wcześniej z prośbą o zachowanie tajemnicy, jeśli nie chcesz żeby ktoś o tym jeszcze wiedział. Przede wszystkim wiedząc o tym fakcie łatwiej jest wytłumaczyć nieplanowana nieobecność, nie trzeba migać się wychodząc w trakcie pracy na badania/wizyty. A co najważniejsze przełożony może zaplanować sobie czas Twojej nieobecności - czy to rekrutacja nowej osoby, czy rozdzielenie zadań na inne osoby. To tak ode mnie, bo pamiętam że pytałaś:)
    No i dużo zdrówka dla Was :)
    Tak, wcześniej chciałam poczekać do 12tc, ale przy poronieniu zagrażającym to już dawno nieaktualne pytanie :) czekam jeszcze teraz na wizytę kontrolna najpierw i będę informować, jak już będę wiedziała o czym.

🏡👩‍❤️‍👨
    🙎‍♀️ 32'
    🙎‍♂️34'

09.23 1 IUI ❌️
    10.23 2 IUI ✅️
    03.11 ⏸️
    20.11 pierwsze usg 😍
    20.11 3mm, mamy ♥️
    niskie ryzyka 🤞

age.png
  • Doris8 Autorytet

Wysłany: 5 grudnia 2023, 15:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, przeszukakam internet i nie wiem. Któraś z Was wie co oznaczają takie oznaczenia na usg?
    BG:71 🔽BD:79 🤔
    Internety nie znają takich skrótów lub ja coś źle wpisuję, pomóżcie jeśli jesteście w mocy 🙏

fotka poniżej
    https://zapodaj.net/plik-oGsvtFEQka

🏡👩‍❤️‍👨
    🙎‍♀️ 32'
    🙎‍♂️34'

09.23 1 IUI ❌️
    10.23 2 IUI ✅️
    03.11 ⏸️
    20.11 pierwsze usg 😍
    20.11 3mm, mamy ♥️
    niskie ryzyka 🤞

age.png
  • Anulka92 Koleżanka

Wysłany: 6 grudnia 2023, 08:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Doris nic na necie nie ma. Chyba nic nie znajdziesz...

‹‹ 121 122 123 124 125 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Leczenie IVF i preimplantacyjne badania genetyczne - nowa nadzieja dla niepłodnych par

Preimplantacyjne badania genetyczne (PGT) mogą być bardzo pomocne dla par, które od dłuższego czasu starają się o dziecko, mają za sobą nieudane transfery, czy przykre doświadczenia związane z utratą ciąży. Jakie korzyści dają badania PGT? Jak wykonanie badań PGT może zwiększać szanse na powodzenie in vitro? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Raport "Jak rodzą Polki?" - doświadczenia kobiet na temat opieki okołoporodowej w Polsce

Fundacja “Rodzić po ludzku” w czerwcu opublikowała najnowszy raport na temat opieki okołoporodowej w Polsce. Jak rodzą Polki? Jak wygląda opieka okołoporodowa w naszym kraju? Przeczytaj zaskakujące wnioski!   

CZYTAJ WIĘCEJ

Witaminy niezbędne podczas starań o dziecko, w czasie ciąży i podczas karmienia

Organizm podczas ciąży ma wyjątkowe potrzeby na składniki odżywcze, witaminy i minerały. Które są szczególnie istotne? Czego nie może zabraknąć w diecie przyszłej mamy? Jakie witaminy warto zażywać podczas starań o dziecko, w czasie ciąży i podczas karmienia? 

CZYTAJ WIĘCEJ