X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się z pomocą medyczną *inseminacja 2025*
Odpowiedz

*inseminacja 2025*

Oceń ten wątek:
  • ZNataliaMa Przyjaciółka

Wysłany: 7 kwietnia, 20:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alexa12 wrote:
    Ogólnie to ja 30 lat, M 29. no z badaniami jest średnio tutaj. W 2023 roku robiłam w Polsce wszystkie badania. Wszystko było ok u mnie. Chodziłam do 3 różnych ginekologów (tu w Niemczech) i wszyscy mówili po prostu, że wszystko ok, że trzeba czekać. w tamtym roku miałam badania robione w różnych dniach cyklu i było w porządku... Też wszystko w normie, w tym roku u rodzinnego robiłam badania krwi, tarczyca ok, wszystko dobrze. W tamtym roku M robił badania nasienia, ale nie dostaliśmy wyników na kartce, tylko to były badania takie, że lekarz powiedzial „no za dużo ich nie ma, ale są inne metody zaplodnienia“ jakieś zapalenie miał M., dostał antybiotyk, mieliśmy jechać na ponowne badania nasienia, ale ciągle jak dzwoniliśmy nie było „sprzętu“ do badan. W marcu byłam u ginekolog, dała skierowanie do Kliniki, niedługo mamy wizytę. Trochę się obawiam tej wizyty, bo owszem rozmawiam po niemiecku, ale nie znam napewno wielu słów związanych z tym tematem itd. 🫣 napewno łatwiej by było w Polsce, ale dojazdy itd, no ciężko… zobaczymy co będzie. Może trochę chaotycznie napisałam.. problem w Niemczech jest taki, że nie ma laboratoriów. W Polsce można iść i po prostu zrobić. No i nigdy nie dostałam żadnych wyników na kartce. Nie rozumiem tego totalnie…
    Hej Alexa, witam Cię na grupie 🤗
    Doskonale Cię rozumiem. Ja z kolei mieszkam w Danii. Tutaj też nie ma możliwości zrobienia badań na własną rękę. Jak wyszedł mi test pozytywny, to chciałam zbadać betaHCG. Na szczęście mój lekarz rodzinny to Polak, to jakoś wybłagałam u niego te badanie. Ale tylko jeden raz, nie mogłam już zbadać po 48h.
    Na szczęście są miejsca, gdzie można zrobić USG prywatnie i nie kosztuje to majątek.
    Co do języka, to jeśli rozmawiasz po niemiecku, to na pewno sobie poradzisz 😊 polecam przetłumaczyć sobie te specjalistyczne słówka przed wizytą. Ja jestem w Danii 20 miesięcy i dogadałam się bez problemu, a język duński jest okrutnie trudny, szczególnie jeśli chodzi o wymowę 🫣
    Pozdrawiam Cię i trzymam kciuki ❤️

Ola8999 lubi tę wiadomość

• Ola8999 Autorytet

Wysłany: 7 kwietnia, 20:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Amelia super ściąga 😍

Dziewczyny a słyszałyście o globulkach feminum pregna? Zawierają inozytol, bierze się 3 co drugi dzień w okresie owulacyjnym. Zastanawiam się nad nimi ale nie wiem jak w połączeniu z inseminacja 🧐

Nie zazdroszczę braku możliwości robienia badań bez skierowania, ale z drugiej strony tak jest może zdrowiej dla głowy.. słucha się lekarza a nie kombinuje na własną rękę.

Co do in vitro, dopiero co pisałam że nie jestem zdecydowana a tu dziś wiadomość, że klinika do której wybieram się na iui nie przyjmuje nowych par bo skończyły się środki. Jakoś tak smutno teraz.

Amelia96, dzenixa lubią tę wiadomość

♀️35 ♂️37
    start 06.2023
    AMH 1.2 🤔
    Morfo 2% ruch 3+19+7% koncentracja 116mln dfi 3,5 hba 82 mar 13
    Owulacje ☑️
    Drożność ☑️
    Biopsja endometrium stan zapalny cd138 9/1, unidox 💊
    Histeroskopia hist pat: polipy endometrialne wycięte ✂️
    ➡️ maj IUI ❓
    ➡️ koniec maja kwalifikacja ivf ❓ 🙈
  • Lily1234 Koleżanka

Wysłany: 7 kwietnia, 20:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ola8999 wrote:
    Amelia super ściąga 😍

Dziewczyny a słyszałyście o globulkach feminum pregna? Zawierają inozytol, bierze się 3 co drugi dzień w okresie owulacyjnym. Zastanawiam się nad nimi ale nie wiem jak w połączeniu z inseminacja 🧐

Nie zazdroszczę braku możliwości robienia badań bez skierowania, ale z drugiej strony tak jest może zdrowiej dla głowy.. słucha się lekarza a nie kombinuje na własną rękę.

Co do in vitro, dopiero co pisałam że nie jestem zdecydowana a tu dziś wiadomość, że klinika do której wybieram się na iui nie przyjmuje nowych par bo skończyły się środki. Jakoś tak smutno teraz.

Może w ten dziwny sposób miałaś się dowiedzieć czego naprawdę chcesz? :) masz możliwość skorzystania z innej kliniki?

On & Ona 30 lat

Starania od września 2023 r.
    Styczeń 2024 - 💔 8 tyg 4 dni

Grudzień 2024 - IUI pierwsze podejście
    Luty 2025 - IUI podejście drugie

Wysłany: 7 kwietnia, 20:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ola8999 wrote:

Tak, jest to trochę uciążliwe. Chociaż jak pogada się z nimi, że chciałoby się mieć zrobione jakieś badania, to raczej nie ma problemu. Trzeba mieć po prostu rzeczowe argumenty.
    Ja przed przystąpieniem do IUI miałam nawet zbadane serce i rentgen głowy 🤭 serce ze względu na kurację Dostinexem, a głowę ze względu na za wysoką prolaktyne (lekarz chciał zobaczyć, czy nie mam guza przysadki, który mógłby powodować wzrost prolaktyny).
    Teraz miałam robione hormony tarczycy i TSH drastycznie mi spadło, czekam na wizytę u endokrynologa. Mam nadzieje, że wszystko będzie w porządku. 14.04 mam wizytę u mojej ginekolog w Polsce, już skreślam dni w kalendarzu 🥹

• Ola8999 Autorytet

Wysłany: 7 kwietnia, 21:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lily1234 wrote:
    Może w ten dziwny sposób miałaś się dowiedzieć czego naprawdę chcesz? :) masz możliwość skorzystania z innej kliniki?
    Może to znak 🤣 tak klinik tak do 50km jest z kilka, będziemy myśleć, no chyba nie wszystkim się skończy nagle dofinansowanie a jeśli tak .. zobaczymy. Póki co i tak plan jest narazie na iui. O klinice w sensie program in vitro myślałam tak od lipca.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 kwietnia, 21:12

Lily1234 lubi tę wiadomość

♀️35 ♂️37
    start 06.2023
    AMH 1.2 🤔
    Morfo 2% ruch 3+19+7% koncentracja 116mln dfi 3,5 hba 82 mar 13
    Owulacje ☑️
    Drożność ☑️
    Biopsja endometrium stan zapalny cd138 9/1, unidox 💊
    Histeroskopia hist pat: polipy endometrialne wycięte ✂️
    ➡️ maj IUI ❓
    ➡️ koniec maja kwalifikacja ivf ❓ 🙈
  • Alexa12 Debiutantka

Wysłany: 7 kwietnia, 21:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ZNataliaMa wrote:
    Hej Alexa, witam Cię na grupie 🤗
    Doskonale Cię rozumiem. Ja z kolei mieszkam w Danii. Tutaj też nie ma możliwości zrobienia badań na własną rękę. Jak wyszedł mi test pozytywny, to chciałam zbadać betaHCG. Na szczęście mój lekarz rodzinny to Polak, to jakoś wybłagałam u niego te badanie. Ale tylko jeden raz, nie mogłam już zbadać po 48h.
    Na szczęście są miejsca, gdzie można zrobić USG prywatnie i nie kosztuje to majątek.
    Co do języka, to jeśli rozmawiasz po niemiecku, to na pewno sobie poradzisz 😊 polecam przetłumaczyć sobie te specjalistyczne słówka przed wizytą. Ja jestem w Danii 20 miesięcy i dogadałam się bez problemu, a język duński jest okrutnie trudny, szczególnie jeśli chodzi o wymowę 🫣
    Pozdrawiam Cię i trzymam kciuki ❤️

No wizytę mamy 24.04, także już niedługo. Myślę, że nas jakoś pokieruja, w końcu… może coś ruszymy do przodu. Moj lekarz rodzinny też Polak, w sumie Polka. No niemiecki też do jakiś łatwych (i przyjemnych 😳) nie należy. Już właśnie nauczyłam się dużo nowych słów, które pewnie się przydadzą 😁. Jak człowiek się spotyka z takimi problemami, to zaczyna jeszcze bardziej żałować, że nie mieszka w Polsce 🫣.
    Dziękuję bardzo i ja również pozdrawiam serdecznie! ♥️

• Alexa12 Debiutantka

Wysłany: 7 kwietnia, 21:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ola8999 wrote:
    Amelia super ściąga 😍

No niestety, no i ciężko właśnie jest się doprosić czegokolwiek. Jak chciałam w tym roku badania tarczycy, krwi zrobić to musiałam zrobić termin do rodzinnego, powiedzieć czemu chce te badania robić. W Polsce bym po prostu poszła do laboratorium, zapłaciła i tyle. A ostatnio rzadko w Polsce bywam, jak już to bardziej tak spontanicznie na chwilę.
    No a teraz stresuje się tą wizytą strasznie, że wyjdzie coś co mnie podłamie jeszcze bardziej. Albo, że będzie to trwało wiecznie, bo ciekawe jak to będzie z terminami, czy będą mieli czy nie… no cóż, czas pokaże.

• kitka_ Autorytet

Wysłany: 8 kwietnia, 08:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Staraczka99 wrote:
    Dziewczyny pamiętam, że ktoś też pisał, że miał inseminacje w zeszły poniedziałek 31.03 jak ja tylko nie pamiętam kto a mam pytanie🙈
    Kiedy zamierzasz testować? Ja teoretycznie powinnam 12.04 w sobotę tak mi powiedziała Pani dr, ale zastanawiam się czy może już w piątek pójść na betę. Ja z tych w gorącej wodzie kąpanych i najlepiej to już bym chciała wiedzieć😅
    Dziś już zrobiłam pierwszy test 9dni po ovitrelle i 7 dni po IUI żeby zobaczyć czy już zeszło i trochę żeby zobaczyć 2 kreski mimo, że wiem, że to dalej lek. Wyszedł bladzioch straszny ledwo dostrzegalny, więc trochę nadziei się we mnie tli, ale też nie wiem jak długo schodzi ze mnie ovitrelle bo nigdy nie pozwalałam sobie na takie wczesne testowanie przy tym zastrzyku🤦🏼‍♀️

to chyba ja,
    ktoś ostatnio pisał, żeby testować 14 dni po ovi. Ale jak zaczęłaś testować co dziennie i obserwujesz jak się wypłukuje to też dobry pomysł.
    U mnie lekarka powiedziała testować 15 dni po IUI, więc jeszcze dłużej. Ostatnio nie zdarzyłam i okres przyszedł.

Jak wiesz, że nie wytrzymasz z testowaniem to sposób testowania co dziennie, żeby wyłapać czas wypłukania ovi wydaje się najlepszy 🙂

Trzymam kciuki 🤞

Staraczka99 lubi tę wiadomość

starania o pierwsze od czerwca 2023
    34l.👱🏻‍♀️ 32l.👨

03.2024 💔 9tc

07.24 cytologia, hpv negatywny (zabieg konizacji w 2022)✅
    10.24 hormony OK, jajowody drożne✅
    11.24 biocenoza, MUCHa✅ badania nasienia ✅
    12.24 histeroskopia i biopsja endo ✅
    02.25 IUI Puregon+Ovitrelle, Cyclogest ❌
    03.25 IUI Puregon+Ovitrelle, Cyclogest 🤞🍀

zmiana na klinikę prywatną ❔➡️ maj
  • kitka_ Autorytet

Wysłany: 8 kwietnia, 08:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Amelia96 wrote:
    Ja miałam robione HSG bez tego Sono chyba 🤔 w każdym razie kontrast miałam podawany i robili mi zdjęcia rentgenowskie, to przy tym byłam tylko na przeciwbólowych nie miałam kroplówki :) i w sumie nic mi nie było delikatne skurcze jak na zbliżający się okres ☺️nawet Pani dr była w szoku że od razu wstałam, to nie wiem jak przechodzą to inne dziewczyny 🫣

też miałam HSG z rentgenem. Dostałam antybiotyk, żeby wziąc na noc przed i już bez przeciwbólowych ani nic. Taki ból trochę okresyjny, ale słaby. Gorzej przeszłam histeroskopię..

starania o pierwsze od czerwca 2023
    34l.👱🏻‍♀️ 32l.👨

03.2024 💔 9tc

07.24 cytologia, hpv negatywny (zabieg konizacji w 2022)✅
    10.24 hormony OK, jajowody drożne✅
    11.24 biocenoza, MUCHa✅ badania nasienia ✅
    12.24 histeroskopia i biopsja endo ✅
    02.25 IUI Puregon+Ovitrelle, Cyclogest ❌
    03.25 IUI Puregon+Ovitrelle, Cyclogest 🤞🍀

zmiana na klinikę prywatną ❔➡️ maj
  • Sienia555 Ekspertka

Wysłany: 8 kwietnia, 10:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny, czy można dołączyć?
    Ja w czerwcu lub lipcu będę miała 1 inseminację. czy można mieć to robione w tym samym miesiącu co drożność?
    I mam też drugie pytanie, u nas nie ma przyczyny braku ciąży… więc mam
    pytanie do tych z was którym się udało IUI, znacie przyczyny niepowodzeń starań naturalnych?

Ja ogólnie jestem już totalnie załamana tym wszystkim i powiem że nie wierzę zbytnio w powodzenie tego ale może akurat zdarzy się cud

natalka94, Ola8999, Ang15 lubią tę wiadomość

Wysłany: 8 kwietnia, 11:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sienia555 wrote:
    Ja w czerwcu lub lipcu będę miała 1 inseminację. czy można mieć to robione w tym samym miesiącu co drożność?
    pytanie do tych z was którym się udało IUI, znacie przyczyny niepowodzeń starań naturalnych?

Ja ogólnie jestem już totalnie załamana tym wszystkim i powiem że nie wierzę zbytnio w powodzenie tego ale może akurat zdarzy się cud
    Hej 🙋‍♀️ zapraszamy do nas 😊
    Miałaś może robiony test penetracji plemników? U mnie najprawdopodobniej wrogi śluz powodował niepowodzenia przy naturalnych staraniach. Pierwsza IUI i sukces 😁

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 kwietnia, 11:44

dzenixa lubi tę wiadomość

• anett13 Ekspertka

Wysłany: 8 kwietnia, 11:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sienia555 wrote:

Hej, hej moj lekarz mówił że jak robię drożność to inseminacja w kolejnym cyklu.
    Mi się udała dwa razy i nie znam przyczyny niepowodzeń, ale byłam młodsza miałam 30 i 32 lata. Ale ostatnio czytałam, że udała się pierwsza dziewczynie co miała 38.

I IUI udana ❤️ córka 2019
    II IUI udana ❤️córka 2021

III IUI-6.03.2025❌
    IV IUI-2.04.2025❌
  • Lillka Ekspertka

Wysłany: 8 kwietnia, 11:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Amelia96 wrote:
    Widzę że przybywa nas tu dużo przed świętami 🫣 i z jednej strony przykre że to akurat my nadal musimy trwać w tej niepłodności, a z drugiej dobrze że mamy w sobie wsparcie 🫶
    A tu mała ściągawka, jeśli o kimś zapomniałam wybaczcie i przypomijcie się w kom to dopisze :)
    🍀IUI kwiecień
    Budyń śmietankowy,Ola8999,Daga121222,
    natalka94, dzenixa, Amelia96, Nelcia08, Aurora13,Julia24

Jeszcze ja! Jeszcze ja! 😆😆😆😆

dzenixa lubi tę wiadomość

👰‍♀️29 🤵32

Starania od 2021
    Z pomocą medyczną od 2024 👩‍⚕️
    30.01 - IUI ❌
    12.03 - 💉
    13.03 - IUI ❌
    07.04 sonoHSG
    13.03 - 💉
    14.04 - IUI 🍀🤞🏻

💁🏼‍♂️ DFI 30,2% ❌
    💁🏼‍♀️100-115 glukoza, reszta 🆗

💊Wit d, b, e, selen, cynk, l-arginina, karnityna, glucophage, kwas foliowy,
    🌿zioła na płodność
  • Sienia555 Ekspertka

Wysłany: 8 kwietnia, 11:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ZNataliaMa wrote:
    Hej 🙋‍♀️ zapraszamy do nas 😊
    Miałaś może robiony test penetracji plemników? U mnie najprawdopodobniej wrogi śluz powodował niepowodzenia przy naturalnych staraniach. Pierwsza IUI i sukces 😁
    Nie! Opowiesz o tym więcej? :) chętnie go zrobię

• Sienia555 Ekspertka

Wysłany: 8 kwietnia, 11:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lillka wrote:
    Jeszcze ja! Jeszcze ja! 😆😆😆😆
    Cześć! Miło poznać. Ja właśnie skończyłam 31 lat… niedługo minie nam rok starań naturalnych ale dla mnie to jest niemożliwe że wszystko jest OK a mimo to ciąży brak: więc coś musi być nie tak.

Wysłany: 8 kwietnia, 11:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sienia555 wrote:
    Nie! Opowiesz o tym więcej? :) chętnie go zrobię
    Są ponoć dwie wersje tego testu.
    Ja miałam następującą, w dniu okołoowulacyjnym lekarz pobrał próbkę śluzu z macicy. W tym samym czasie mąż oddał nasienie. Następnie połączyli śluz z plemnikami pod mikroskopem i okazało się, że wszystkie plemniki umierają w kontakcie ze śluzem (brak ruchu) ☹️
    IUI właśnie pozwala na ominięcie tego śluzu.
    Ja płaciłam w czerwcu 2024 około 1000zł w Poznaniu za te badanie.

• Fler Przyjaciółka

Wysłany: 8 kwietnia, 13:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć Dziewczyny 🙂 można dołączyć? 🙂
    Opiszę po krotce, że będziemy się decydować na inseminacje w sumie głównie dlatego że lekarz polecał żeby spróbować nim pójdziemy w invitro. Niestety zdaje sobie sprawę ż tego, że przy wynikach męża szanse są raczej znikome, ale cóż wolę spróbować niż później żałować 🤷‍♀️ wyniki męża są w stopce i te ostatnie są raczej wynikiem przestymulowania go clostilbegytem. W lutym wdrożyliśmy rozszerzona suplementację i z jakiegoś powodu wierzę w to, że przyniesie ona oczekiwany efekt.
    Mówi się że do inseminacji potrzebna jest koncentracja plemników co najmniej 5 a najlepiej 10mln/ml także mam nadzieję że choć tyle się uda…
    Czytałam też tu na forum, że zdarzały się inseminacje zakończone sukcesem przy gorszych wynikach. Jakie macie doświadczenia w tym zakresie? 🤔
    W każdym razie byłam teraz 5 dni na letrozolu a w piątek idziemy sprawdzić, z którego jajnika będzie owulacja, bo żeby nie było za łatwo jeden mam niedrożny 😅 także oczywiście będziemy podchodzić do inseminacji tylko gdy owulacja będzie w prawego.

Ola8999, Ang15 lubią tę wiadomość

Starania od 11.2023
    👩🏼 jeden niedrożny jajowód
    Amh 1.9
    🧔🏻‍♂️5.2024 operacja żpn
    Przed operacją
    Koncentracja 2mln/ml
    Całkowita ilość 4,7 mln
    Po 7 msc od operacji
    Koncentracja 5,2 mln
    Całkowita ilość 13 mln
    Po 11 msc od operacji
    Koncentracja 4,4 mln
    Całkowita ilość 14,3 mln
  • dzenixa Koleżanka

Wysłany: 8 kwietnia, 13:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sienia555 wrote:
    Cześć! Miło poznać. Ja właśnie skończyłam 31 lat… niedługo minie nam rok starań naturalnych ale dla mnie to jest niemożliwe że wszystko jest OK a mimo to ciąży brak: więc coś musi być nie tak.
    Tak, doskonale to rozumiem. U nas też wszystko super, w porządku, stymulujemy owulację, biorę leki, wszystkie wyniki OK, nawet raz miałam 4 pęcherzyki i ciąży brak 👀 jak wszystko pójdzie jak trzeba to w przyszłym tygodniu pierwsza IUI. Wczoraj wzięłam pierwsza tabletkę Clostilbegyt i naprawdę po 10 min myślałam że zejdę z tego świata. Już kiedyś przechodziłam przez stymulację tym lekiem w połączeniu z Lametta i wszystko było ok, jedyne bóle jakie czułam to faktycznie owulację (normalnie nie czuję, bo zapewne ich nie mam 😋). No i wczoraj taka niespodzianka 🙃 a jeszcze 4 tabletki przede mną. Kurczę, czego to się nie robi żeby mieć tego bombelka. Dziewczyny, my to jesteśmy wytrwałe babki 🔥🔥🔥

Lillka, Lily1234, Ola8999, Ang15, MojaKreseczka lubią tę wiadomość

💁‍♀️32 🤦‍♂️30
    Od 2020 starania na luzie
    05.22 drożność 🆗
    03.25 start klinika leczenia niepłodności
    13.04 ovitrelle (od 5dc Clostilbegyt)
    14.04 inseminacja
    ——————————-
    Ona: AMH: 2,71✅ TSH: 1,39 ✅ Prolaktyna: 37,11 - Hiperprolaktynemia czynnościowa ❌ Cykle bezowulacyjne ❌
    💊 Dostinex, Pregna DHA, Ovarin, Wit. D 2000, Collagen
    On: morfologia 2%, koncentracja 22mln/ml, ŁZS
    💊 Bimzelx, Wit. B,D, Omega
  • Sienia555 Ekspertka

Wysłany: 8 kwietnia, 13:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A jak radzicie sobie z bólem związanym z tym że dookoła ludzie mają po 2-3 dzieci, wszystkie planowane i po chwili od planu już pojawia się ciąża? Mnie to tak strasznie dobija, moje wszystkie plany i marzenia póki co ciągle się nie spełniają :( w domu jest tak cicho, już myślę nad przygarnięciem psa…

• Lillka Ekspertka

Wysłany: 8 kwietnia, 13:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sienia555 wrote:
    A robiliście badania plemników? Mój mąż chodził do lekarza, zlecał badania plemników, jego zdaniem wszystko było ok. Poszliśmy do innego lekarza, zlecił fragmentację dna i tu się okazało, że jest problem.

👰‍♀️29 🤵32

Starania od 2021
    Z pomocą medyczną od 2024 👩‍⚕️
    30.01 - IUI ❌
    12.03 - 💉
    13.03 - IUI ❌
    07.04 sonoHSG
    13.03 - 💉
    14.04 - IUI 🍀🤞🏻

💁🏼‍♂️ DFI 30,2% ❌
    💁🏼‍♀️100-115 glukoza, reszta 🆗

💊Wit d, b, e, selen, cynk, l-arginina, karnityna, glucophage, kwas foliowy,
    🌿zioła na płodność
‹‹ 12 13 14 15 16 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

7 faktów o karmieniu piersią, o których nie miałaś pojęcia

Czy wiesz, że karmienie piersią może zmniejszyć ryzyko zachorowania na nowotwór jajnika oraz piersi? A czy słyszałaś, że mleko matki zmienia się nawet w trakcie jednej sesji karmienia? Poznaj 7 faktów ciekawych i nieoczywistych faktów na temat karmienia piersią! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Gdzie rodzić - wybór szpitala do porodu

Poród to wyjątkowa chwila. Wraz ze zbliżającym się terminem porodu, wiele kobiet zastanawia się gdzie rodzić. Warto poświęcić trochę czasu na wybór szpitala, w którym chciałabyś aby przyszło na świat Twoje dziecko. Przeczytaj jak się do tego dobrze przygotować, czym się kierować przy wyborze szpitala i jakie informacje zebrać na temat wybranej placówki.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Endometrioza a starania o ciążę - poruszające historie trzech kobiet

Endometrioza jest na tyle niezbadaną jeszcze do końca chorobą, że postawienie prawidłowej diagnozy może zająć lata... A właściwa diagnoza i szybkie podjęcie odpowiedniego leczenia, to najważniejsza kwestia szczególnie w przypadku kobiet, które starają się o dziecko. Trzy kobiety podzieliły się z nami swoimi doświadczeniami w drodze do diagnozy endometriozy i upragnionego macierzyństwa. Przeczytaj historie, które dodają skrzydeł i nadziei, że pomimo trudów będzie dobrze! 

CZYTAJ WIĘCEJ