Forum Starając się z pomocą medyczną INSEMINACJA edycja 2016
Odpowiedz

INSEMINACJA edycja 2016

Oceń ten wątek:
  • KeepCalm Autorytet
    Postów: 1354 1217

    Wysłany: 24 lipca 2017, 13:48

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    jatoszka a stymulowalas sie czyms ? i ktorato iui ?

    tez mi sie nie chce wierzyc ze cala klinika ale moze.. zadzwon moze do kliniki i zapytaj a nie lekarza ( tak tylko zeby sie upewnic )


    szatanka powodzenia na usg! :*

    2.02. 2019 poczatek stymulacji 1 IVF, PICSI
    14.02 - punkcja / hiperstymulacja (transfer odroczony), 3 blastki ❄️❄️❄️,25.03 - crio 2 zarodkow.
    15.04 - dwa serduszka <3 <3
    22.10 Maluszki sa z nami (32 tc.stan
    704b2a6a48.png[
  • jatoszka Autorytet
    Postów: 1001 534

    Wysłany: 24 lipca 2017, 14:34

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    zastanawiałam się właśnie czy się stymulować bo tak wszystko pod górkę -dzwoniłam w 2dc - biorę clo . iui 4 ale po przerwie-pierwsza udana połowicznie potem 3 nie :-(

    w5wqrl68v17z1bgh.png
    km5stv73corlpm49.png
    Nasze Aniołki 31.08.2009 [*][*] 30.08.2016 [*]
  • Rafi969 Znajoma
    Postów: 29 9

    Wysłany: 24 lipca 2017, 16:10

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć.

    Drogie panie chciałem zapytać: jeżeli moja żona miała sprawdzaną drożność
    4 lata temu i wszystko było ok to czy po tym czasie powinno się to badanie powtórzyć?

    Pozdrawiam Rafał

  • Cccierpliwa Autorytet
    Postów: 16758 8375

    Wysłany: 24 lipca 2017, 19:24

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja bylam u rodzinnego z tym gardlem i oczywiscie zapalenie :/ gardlo zawalone co stwierdzil nim jeszcze popatrzyl :/ temp 37,1 choc wcale sie podgoraczkowo nie czuje... no i skończyło sie antybiotykiem 3x1 i zwolnieniem do czwartku przynajmniej... jakos coraz czerniej widze ten cykl :/

    klz99vvjque3qhv3.png

    https://walkaorodzicielstwo.blogspot.de
    Starania start -> 2013
    [*] 10tc (2015)
    [*]8tc (2018)
    3xIUI :(
    1 ICSI
    ->23.11 punkcja (24-27.11 hiperstymulacja/hospitalizacja)
    ->27.11 transfer 🐣🐣
    ->14dpt beta 1700
    ->21dpt beta 10275
    ->31dpt biją <3 <3
    -> 39dpt bije <3
    -> 18.08.2018 (40+0) córeczka <3

    25.08.2020 termin w klinice leczenia niepłodności
    25.08 -> start Cyclo Progynova
    14.09 -> 💉
    25.09 -> Punkcja
  • szatanka Autorytet
    Postów: 1991 1302

    Wysłany: 25 lipca 2017, 09:47

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cierpliwa, mam nadzieję, że Ci to przeziębienie pomoże, pamiętaj jak u mnie było :)


    Byłam na USG i na szczęście wszystko dobrze. Jest jeden kurczak, a właściwie dopiero pęcherzyk żółtkowy. Mam przyjść po urlopie 10 sierpnia i wtedy będzie już ponoć widać <3.

    Ciąży pozamacicznej nie stwierdziła, a ból przypisała dwukrotnie powiększonym jajnikom. Tak że się odstresowuję i jadę na urlop :)

    vaola86, ja1986, ninkali lubią tę wiadomość

    klz9bd3m9oljt4xc.png

    13.05.2020 - nasza Lilianka jest już z nami ❤️
  • szatanka Autorytet
    Postów: 1991 1302

    Wysłany: 25 lipca 2017, 09:49

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rafi969 wrote:
    Cześć.

    Drogie panie chciałem zapytać: jeżeli moja żona miała sprawdzaną drożność
    4 lata temu i wszystko było ok to czy po tym czasie powinno się to badanie powtórzyć?

    Pozdrawiam Rafał

    Rafał, 4 lata to baaaardzo dużo, wiele się mogło w tym czasie w jajowodach wydarzyć. Moim zdaniem warto powtórzyć badanie, ale lepiej, żeby wypowiedział się lekarz (zresztą, musi dać skierowanie ;)).

    klz9bd3m9oljt4xc.png

    13.05.2020 - nasza Lilianka jest już z nami ❤️
  • Cccierpliwa Autorytet
    Postów: 16758 8375

    Wysłany: 25 lipca 2017, 09:52

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szatanka :*
    Cudne wiesci! Bedzie dobrze juz teraz :)

    klz99vvjque3qhv3.png

    https://walkaorodzicielstwo.blogspot.de
    Starania start -> 2013
    [*] 10tc (2015)
    [*]8tc (2018)
    3xIUI :(
    1 ICSI
    ->23.11 punkcja (24-27.11 hiperstymulacja/hospitalizacja)
    ->27.11 transfer 🐣🐣
    ->14dpt beta 1700
    ->21dpt beta 10275
    ->31dpt biją <3 <3
    -> 39dpt bije <3
    -> 18.08.2018 (40+0) córeczka <3

    25.08.2020 termin w klinice leczenia niepłodności
    25.08 -> start Cyclo Progynova
    14.09 -> 💉
    25.09 -> Punkcja
  • jatoszka Autorytet
    Postów: 1001 534

    Wysłany: 25 lipca 2017, 10:21

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rafi969 wrote:
    Cześć.

    Drogie panie chciałem zapytać: jeżeli moja żona miała sprawdzaną drożność
    4 lata temu i wszystko było ok to czy po tym czasie powinno się to badanie powtórzyć?

    Pozdrawiam Rafał
    u mnie zmieniło się w ciągu roku a co mówić w ciągu 4 :-) powinna powtórzyć :-)

    w5wqrl68v17z1bgh.png
    km5stv73corlpm49.png
    Nasze Aniołki 31.08.2009 [*][*] 30.08.2016 [*]
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 25 lipca 2017, 10:56

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny czy badalyscie kiedys lh i estradiol zeby okreslic kiedy bedzie owu? Nigdy nie sprawdzalam w ten sposob a ciezko ustalic kiedy pekaja mi pecherzyki. Ostatnio pekl jeszcze przed IUI i nie chce aby w tym miesiacu bylo to samo. Nie chce tez zrobic za wczesnie... Kurcze nie wiem juz jak sie w wstrzelic... Co gorsze brak u mnie jak na razie śluzu plodnego a IUI planowane jest wstepnie na czwartek...

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 lipca 2017, 10:46

  • Bea_ Autorytet
    Postów: 808 231

    Wysłany: 25 lipca 2017, 11:26

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    vaola86 wrote:
    Dziewczyny czy badalyscie kiedys lh i estradiol zeby okreslic kiedy bedzie owu? Nigdy nie sprawdzalam w ten sposob a ciezko ustalic kiedy pekaja mi pecherzyki. Ostatnio pekl jeszcze przed IUI i nie chce aby w tym miesiacu bylo to samo. Nie chce tez zrobic za wczesnie... Kurcze nie wiem juz jak sie w wstrzelic... Co gorsze brak u mnie jak na razie śluzu plodnego a IUI planowane jest wstepnie na czwartek...
    Tak, ja badałam kilkakrotnie. E2 odpowiada za dojrzałość pęcherzyka (bez leków 200 jednostek i więcej), LH - za pękanie. W sumie nie wiem, przy jakiej wartości pęka, ale kiedy było poniżej 10, to oznaczało, że proces się jeszcze nie rozpoczął i można bazować na Ovitrelle, czyli 36h od zastrzyku.

    gannkw7i858ouu0g.png
  • Cccierpliwa Autorytet
    Postów: 16758 8375

    Wysłany: 25 lipca 2017, 11:32

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    vaola86 wrote:
    Dziewczyny czy badalyscie kiedys lh i estradiol zeby okreslic kiedy bedzie owu? Nigdy nie sprawdzalam w ten sposob a ciezko ustalic kiedy pekaja mi pecherzyki. Ostatnio pekl jeszcze przed IUI i nie chce aby w tym miesiacu bylo to samo. Nie chce tez zrobic za wczesnie... Kurcze nie wiem juz jak sie w wstrzelic... Co gorsze brak u mnie jak na razie śluzu plodnego a IUI planowane jest wstepnie na czwartek...

    U mnie badaja w klinice w 1dc i pozniej przy kazdym.monitoringu zeby ten odpowiedni moment dobrzr wyznaczyc... u mnie ogolnie usg to jedno ale.glownie bazuja na badaniach krwi...

    klz99vvjque3qhv3.png

    https://walkaorodzicielstwo.blogspot.de
    Starania start -> 2013
    [*] 10tc (2015)
    [*]8tc (2018)
    3xIUI :(
    1 ICSI
    ->23.11 punkcja (24-27.11 hiperstymulacja/hospitalizacja)
    ->27.11 transfer 🐣🐣
    ->14dpt beta 1700
    ->21dpt beta 10275
    ->31dpt biją <3 <3
    -> 39dpt bije <3
    -> 18.08.2018 (40+0) córeczka <3

    25.08.2020 termin w klinice leczenia niepłodności
    25.08 -> start Cyclo Progynova
    14.09 -> 💉
    25.09 -> Punkcja
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 25 lipca 2017, 12:01

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cccierpliwa wrote:
    U mnie badaja w klinice w 1dc i pozniej przy kazdym.monitoringu zeby ten odpowiedni moment dobrzr wyznaczyc... u mnie ogolnie usg to jedno ale.glownie bazuja na badaniach krwi...

    Kurcze Dziewczyny jestem juz w trzeciej klinice i w zadnej nie zaproponowano mi nawet takich badan podczas monitoringu. Wydaje mi sie to naprawde zasadne zeby okreslic ten moment. Czy ja w koncu trafie na porzadna klinike czy juz zawsze bede czuc ten niedosyt.

    LH i estradiol nalezy robic rano czy mozna o kazdej porze dnia?

  • Cccierpliwa Autorytet
    Postów: 16758 8375

    Wysłany: 25 lipca 2017, 12:17

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mozna o kazdej porze dnia... mi pobierajazawsze po monitoringu bez wzgledu czy jade rano czy popoludniu... podobnie w 1dc moge przyjechac o dowolnej porze

    klz99vvjque3qhv3.png

    https://walkaorodzicielstwo.blogspot.de
    Starania start -> 2013
    [*] 10tc (2015)
    [*]8tc (2018)
    3xIUI :(
    1 ICSI
    ->23.11 punkcja (24-27.11 hiperstymulacja/hospitalizacja)
    ->27.11 transfer 🐣🐣
    ->14dpt beta 1700
    ->21dpt beta 10275
    ->31dpt biją <3 <3
    -> 39dpt bije <3
    -> 18.08.2018 (40+0) córeczka <3

    25.08.2020 termin w klinice leczenia niepłodności
    25.08 -> start Cyclo Progynova
    14.09 -> 💉
    25.09 -> Punkcja
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 25 lipca 2017, 12:20

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cccierpliwa wrote:
    Mozna o kazdej porze dnia... mi pobierajazawsze po monitoringu bez wzgledu czy jade rano czy popoludniu... podobnie w 1dc moge przyjechac o dowolnej porze

    Dzieki chyba zrobie żeby nawet dla siebie wiedziec i moze bardziej wyczuc swoj organizm. Tylko czemu znowu cos trzeba robic na wlasna reke. A pytalam nawet o to lekarza skad wiadomo kiedy robic IUI skoro kazdej kobiecie pecherzyki pekaja przy innej wielkosci, ale nie zasugerowal zeby np. badac poziom hormonow, ehhhh...

  • szatanka Autorytet
    Postów: 1991 1302

    Wysłany: 25 lipca 2017, 12:27

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vaola, mi raz na podstawie wyników estradiolu i lh odroczono iui, bo się okazało, że pęcherzyk był niedojrzaly. W udanym cyklu badalam tylko estradiol, bo i tak brałam ovitrelle i na tej podstawie ginka ustaliła dzień inseminacji. Uważam, że warto to badać, bo inaczej jest takie robienie na oko.

    Jeśli nikt ci tego nie proponuje, to idź zbadaj sobie sama. Jeśli estradiol będzie poniżej 200 na pęcherzyk, to zadzwoń do giną i mu wygarnij, że czwartek to za wczesnie.

    Ccierpliwa, ale ciebie strasznie często kluja! Nie mówili nic, że to może powodować zrosty? Ja teraz robię sobie dłuższy "detoks" od pobierania krwi, bo ostatnio już co chwila byłam kluta, po urlopie pójdę dopiero na badania I trymestru.

    klz9bd3m9oljt4xc.png

    13.05.2020 - nasza Lilianka jest już z nami ❤️
  • Cccierpliwa Autorytet
    Postów: 16758 8375

    Wysłany: 25 lipca 2017, 12:32

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szatanka a no kluja ok 3-4 razy na cykl... ale.u mnie jest tak ze nie rozpoczna stymulacji poki nie.maja pewnosci ze wszystko ok.i hormony spadly i nie kaza wziac ovitrelle bez pewnosci ze hormony nie sa na odpowiednim poziomie... w tym cyklu tez pobierali mi w czwartek i dali recepte na ovitrelle mimo ze pecherzyki byly male jeszcze ale nie wiadomo co w.krwi... okazalo sie ze owu sie nie zbliza i w poniedzialek znow mialam monitoring i na podstawie usg lekarz wstepnie ustalil zeby we wtorek brac ovitrelle i w srode iui a po wynikach krwi dzwonili do mnie ze mam brac ovitrelle i iui na wtorek przesunieta bo w srode bedzie za pozno... no a pozniej kluja na koniec cyklu na bete i proga...

    klz99vvjque3qhv3.png

    https://walkaorodzicielstwo.blogspot.de
    Starania start -> 2013
    [*] 10tc (2015)
    [*]8tc (2018)
    3xIUI :(
    1 ICSI
    ->23.11 punkcja (24-27.11 hiperstymulacja/hospitalizacja)
    ->27.11 transfer 🐣🐣
    ->14dpt beta 1700
    ->21dpt beta 10275
    ->31dpt biją <3 <3
    -> 39dpt bije <3
    -> 18.08.2018 (40+0) córeczka <3

    25.08.2020 termin w klinice leczenia niepłodności
    25.08 -> start Cyclo Progynova
    14.09 -> 💉
    25.09 -> Punkcja
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 25 lipca 2017, 13:16

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    szatanka wrote:
    Vaola, mi raz na podstawie wyników estradiolu i lh odroczono iui, bo się okazało, że pęcherzyk był niedojrzaly. W udanym cyklu badalam tylko estradiol, bo i tak brałam ovitrelle i na tej podstawie ginka ustaliła dzień inseminacji. Uważam, że warto to badać, bo inaczej jest takie robienie na oko.

    Jeśli nikt ci tego nie proponuje, to idź zbadaj sobie sama. Jeśli estradiol będzie poniżej 200 na pęcherzyk, to zadzwoń do giną i mu wygarnij, że czwartek to za wczesnie.

    Ccierpliwa, ale ciebie strasznie często kluja! Nie mówili nic, że to może powodować zrosty? Ja teraz robię sobie dłuższy "detoks" od pobierania krwi, bo ostatnio już co chwila byłam kluta, po urlopie pójdę dopiero na badania I trymestru.

    Musze to w takim razie sprawdzic u siebie. A badalas tez lh czy tylko estradiol? U mnie ostatnio pecherzyk pekl albo pare godz. po ovitrelle albo jeszcze przed zastrzykiem wiec mialam widocznie swoj naturlany pik lh wczesniej niz zostal podany zastrzyk, a zostal podany przy 20mm wiec na ovitrelle nie moge do konca polegac.
    Alez to wszystko jest ciezkie do ogarniecia. Szatanka przy jakim plus/minus poziomie estradiolu mialas ustalane IUI?

    Czy jezeli w srode mam usg to powinnam zrobic badanie krwi dzis i jutro czy wystarczy tylko jeden raz?

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 lipca 2017, 13:07

  • KeepCalm Autorytet
    Postów: 1354 1217

    Wysłany: 25 lipca 2017, 13:52

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    szatanka tak sie ciesze ze wszystko dobrze :) trzymam kciuki za kurczaczka :)

    szatanka lubi tę wiadomość

    2.02. 2019 poczatek stymulacji 1 IVF, PICSI
    14.02 - punkcja / hiperstymulacja (transfer odroczony), 3 blastki ❄️❄️❄️,25.03 - crio 2 zarodkow.
    15.04 - dwa serduszka <3 <3
    22.10 Maluszki sa z nami (32 tc.stan
    704b2a6a48.png[
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 25 lipca 2017, 19:10

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny mam wyniki:

    LH 11,72 mIU/ml (norma srodek cyklu 9,06-74,24 mIU/ml)
    Estradiol 308 pg/ml (norma faza owulacji 41,00-389 pg/ml)

    Dzis 13 dc, wczoraj na usg dwa pecherzyki 13mm i 16mm. Ten LH nie za niski? W czwartek mialam miec wstepnie IUI. A jakie Wy mialyscie wyniki przed owulacja?
    Mam juz przez to wszystko mega stresa zeby trafic w dobry dzien :(

  • szatanka Autorytet
    Postów: 1991 1302

    Wysłany: 25 lipca 2017, 20:01

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cccierpliwa wrote:
    Szatanka a no kluja ok 3-4 razy na cykl... ale.u mnie jest tak ze nie rozpoczna stymulacji poki nie.maja pewnosci ze wszystko ok.i hormony spadly i nie kaza wziac ovitrelle bez pewnosci ze hormony nie sa na odpowiednim poziomie... w tym cyklu tez pobierali mi w czwartek i dali recepte na ovitrelle mimo ze pecherzyki byly male jeszcze ale nie wiadomo co w.krwi... okazalo sie ze owu sie nie zbliza i w poniedzialek znow mialam monitoring i na podstawie usg lekarz wstepnie ustalil zeby we wtorek brac ovitrelle i w srode iui a po wynikach krwi dzwonili do mnie ze mam brac ovitrelle i iui na wtorek przesunieta bo w srode bedzie za pozno... no a pozniej kluja na koniec cyklu na bete i proga...

    Z jednej strony bardzo dobrze, że kłują, bo najlepiej opierać się na badaniach krwi, wtedy wszystko dobrze widać. Z drugiej strony mnie martwi ta liczba wkłuć, ale może niepotrzebnie. Ja mam ogólnie słabe żyły, cienkie i niezbyt widoczne, ale zawsze jakoś się tym babkom udawało wkłuć, natomiast ostatnio miałam kilka razy taki przypadek, że już nawet takie starsze, doświadczone wbijały się, a krew nie leciała, więc musiały szukać nowego miejsca. Wydaje mi się, że to od tego ciągłego pobierania, ale może się mylę.

    vaola, wydaje mi się, że masz jeden dojrzały pęcherzyk (chyba uznaje się za dojrzałe takie powyżej 16), więc ten wynik jest dla niego ok, bo powyżej 200. Drugi pewnie jeszcze podgoni do czwartku i gdybyś zbadała jutro, pewnie byłoby powyżej 400. Co do LH, dokładnie się na tym nie znam, bo LH badałam tylko raz i wtedy było jeszcze dużo za wcześnie (poniżej 10), ale tu chyba jest napisane, że powinno być w momencie piku powyżej 20:

    http://www.forumginekologiczne.pl/artykul/nieplodnosc-kobieca-interpretacja-wynikow-badan-hormonalnych-czesc-1-hormony-przysadkowe/1873

    jednak tym można się chyba nie przejmować, bo pewnie dostaniesz coś na pękanie i sama sobie zaindukujesz owulację. Ważne, że pęcherzyki do czwartku chyba zdążą dojrzeć oba. Ale zaraz, skoro masz mieć IUI w czwartek, to pewnie już dziś bierzesz jakiś zastrzyk?

    Oj, ciężko mi pomóc, bo słabo się na tym znam, ale wydaje mi się, że nie jest źle. Jeśli masz możliwość, to skontaktuj się z lekarzem i powiedz mu, jaki masz wynik, on będzie wiedział co robić.

    Ja w ostatnim cyklu, w 9dc miałam estradiol powyżej 600, ale miałam 3 pęcherzyki i jeden malutki. Od tego momentu ginka postanowiła odczekać jeszcze 2 dni do inseminacji, kazała wywołać pik LH ovitrellem i 36 godzin później była IUI. Czułam, że pierwszy pęcherzyk pękł dokładnie chwilę przed zabiegiem, a kolejny niedługo potem (3. nie wiadomo, czy w ogóle pękł), ale przez cały czas się bałam, że przy takim wysokim estradiolu mój naturalny pik LH (nie badałam)już nastąpił, i że pękną wcześniej :D Jak widać, niepotrzebnie.

    klz9bd3m9oljt4xc.png

    13.05.2020 - nasza Lilianka jest już z nami ❤️
‹‹ 781 782 783 784 785 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

Planowanie ciąży, czyli o tym jakie badania przed ciążą warto wykonać

Planowanie ciąży to ważny moment w życiu każdej kobiety. Zastanawiasz się jakie badania przed ciążą warto wykonać? A może warto pomyśleć o dodatkowych szczepieniach? Co zrobić, aby zwiększyć swoje szanse na zdrową, szczęśliwą ciążę? Przeczytaj, które szczepienia musisz zrobić jeszcze przed rozpoczęciem starań, a które spokojnie możesz zrobić nawet będąc już w ciąży. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Koronawirus a problemy z płodnością - o emocjach w obliczu pandemii

Pandemia koronawirusa szczególnie mocno uderza w pary starające się o dziecko lub zmagające się z niepłodnością. Jak radzić sobie z emocjami w tym trudnym czasie? Na czym skupić swoją energię i uwagę? Jak obecny czas może przysłużyć się płodności? Czy z obecnej sytuacji można wyciągnąć dobrą lekcję? O tym wszystkim opowiada doświadczona psycholog, każdego dnia wspierająca pary w drodze do rodzicielstwa - Justyna Kuczmierowska. 

CZYTAJ WIĘCEJ

7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz owulacji OvuFriend

Wydaje Ci się, że działanie kalendarza owulacji sprowadza się tylko do wyznaczania dni płodnych i terminu owulacji? Nic bardziej mylnego! Podczas prowadzenia obserwacji w kalendarzu OvuFriend możesz dowiedzieć się o rzeczach, które wspomogą Twoje starania o dziecko. Poznaj 7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz dni płodnych! 

CZYTAJ WIĘCEJ
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego