Nie przegap okazji!

Aktywuj abonament Premium w OvuFriend od dziś do 30 listopada a otrzymasz od nas prezent:

Skorzystaj z okazji i wypróbuj nasze nowości - jesteśmy przekonani, że Ci się spodoba! W każdym momencie możesz zrezygnować.

Jesteśmy dla Ciebie i szybko odpowiadamy na każde Twoje pytanie: [email protected]!

Promocja trwa do 30 listopada 2020 roku.

Aktywuj abonament Zamknij
Forum Starając się z pomocą medyczną Interpretacja wyników
Odpowiedz

Interpretacja wyników

  • AUTOR
    WIADOMOŚĆ
    1 2
Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 24 października 2013, 13:18

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Interpretacja wyników

  • nick nieaktualny

    Wysłany: 24 października 2013, 13:19

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czy któraś z Was Dzwieczyny mogłaby mi coś o mich wynikach powiedzieć?

    FSH 2,83 - norma fazy folikularnej 3,03 - 8,08 mlU/ml

    LH 7,38 - norma fazy folikularnej 1,8 - 11,78 mlU/ml

    Prolaktyna 14,03 - norma 5,18 - 26,53 ng/ml

    Testosteron 98,49 - norma 10,83 - 56,94 ng/dl

    w tamtym m-c robiłam ogólne wyniki wsyztsko OK,

    TSH 1,832 norma 0,350 - 4,940

    Ale nie wiele mi te wyniki mówią...

  • Madzia85 Ekspertka
    Postów: 171 173

    Wysłany: 24 października 2013, 13:42

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Beti z testosteronem nie wiem, ale te FSH i LH też miałam wynik powyżej jeden jak Ty: 7,38/2,83=2,6
    To powodowało u mnie, że nie miałam okresu, albo miałam bardzo spóźniony.
    U mnie po tych wynikach kazał zrobić AMH i dopiero zaczął leczenie.

    "PCOS rozwija się, gdy jajniki są stymulowane przez nadmierne ilości męskich hormonów (androgenów), w szczególności testosteronu, oraz przez nadmierne uwalnianie hormonu luteinizującego (LH) albo wysoki poziom insuliny we krwi (hiperinsulinemia) u tych kobiet, których jajniki są czułe na ten bodziec."

    masz jedno i drugie podwyższone, więc pewnie czeka Cie leczenie, ale zawsze grunt to wiedzieć co jest grane i rozpocząć leczenie
    będzie dobrze :-)

    GYNCENTRUM
    31/10/15 kriotransfer - wczesne blastocysty BB i BB
    Ciąża biochem: 6dpt-4,1 9dpt-18,1 11dpt-21,8 16dpt-8
    04/03/16 transfer - zarodek 2-dniowy
    - zamrożona wczesna blastocysta AB
    10 dpt-0
  • olka1985 Debiutantka
    Postów: 14 0

    Wysłany: 6 listopada 2013, 13:06

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć, mam ogromną prośbę czy możecie się wypowiedzieć na temet moich wyników bo ja już zgłupiałam czytając informacje na rożnych forach.

    5 DC zrobiłam badania:

    1. TSH 3,59 nIU/ml - i tu gin powiedziała, że za wysoki poziom

    2. FT4 1,15 ng/dl

    3. FSH 5,95 mIU/ml

    4. LH 3,64 mIU/ml

    5. Estradiol 44,48 pg/ml

    6. Prolaktyna 587,6 mIU/l

    7. Testosteron 44,09 ng/dl


    20 dnia cyklu - 7 dni po owulacji zrobiłam badania:

    1. Progesteron 12,70 ng/ml

    2.abty-TOP 6,06 IU/ml

    3. anty-TG 24,37 IU/ml


    I tak ginekolog przepisał mi bromergon

    Endo - kazał przyjmować raz dzienne jedną tabletkę JODID 200
    i kazał zrobić badania insuliny, witaminy D3 metabolit 25, kortyzol.

    Od 14 miesięcy z mężem staramy się o dziecko i sama już nie wiem co ze mną nie tak może macie jakieś zdanie w tym temacie z góry dziękuję


    olka
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 7 listopada 2013, 15:06

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie jestem tu nowa.Wczoraj odebralam wyniki hormonale moze mi ktos powiedziec co oznaczają ? z góry dziękuje


    FSH 4,15mIU/mI
    LH 3,06mIU/mI
    a i jeszcze prolaktyna 8,26ng/mL

  • iwmar Koleżanka
    Postów: 53 10

    Wysłany: 7 listopada 2013, 19:26

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    olka 1985 bierz bromergon ja po 2 miesiacach zaszłam a wczesniej przez 16 miesiecy nic bralam clo dostawalam zastrzyki i dopiero kiedy okazalo sie ze mam prolaktyne przy granicach normy dostalam bromergon i sie udalo wiedz bierz go nie zaszkodzi a moze pomoc najlepiej brac wieczorem na noc

  • olka1985 Debiutantka
    Postów: 14 0

    Wysłany: 8 listopada 2013, 09:06

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    dzięki za odpowiedź iwmar i właśnie tak robię biorę bromka na noc 1 tab

    olka
  • Fedra Autorytet
    Postów: 9361 19564

    Wysłany: 13 listopada 2013, 15:32

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    olka1985 wrote:
    Cześć, mam ogromną prośbę czy możecie się wypowiedzieć na temet moich wyników bo ja już zgłupiałam czytając informacje na rożnych forach.

    5 DC zrobiłam badania:

    1. TSH 3,59 nIU/ml - i tu gin powiedziała, że za wysoki poziom

    2. FT4 1,15 ng/dl

    3. FSH 5,95 mIU/ml

    4. LH 3,64 mIU/ml

    5. Estradiol 44,48 pg/ml

    6. Prolaktyna 587,6 mIU/l

    7. Testosteron 44,09 ng/dl


    20 dnia cyklu - 7 dni po owulacji zrobiłam badania:

    1. Progesteron 12,70 ng/ml

    2.abty-TOP 6,06 IU/ml

    3. anty-TG 24,37 IU/ml


    I tak ginekolog przepisał mi bromergon

    Endo - kazał przyjmować raz dzienne jedną tabletkę JODID 200
    i kazał zrobić badania insuliny, witaminy D3 metabolit 25, kortyzol.

    Od 14 miesięcy z mężem staramy się o dziecko i sama już nie wiem co ze mną nie tak może macie jakieś zdanie w tym temacie z góry dziękuję

    TSH to tarczyca i faktycznie wynik jest za wysoki przy staraniach dobrze by miał około 2...

    prolaktyna mi się wydaje za wysoka ale nie mam norm pod ręka trzeba by to było sprawdzić...

    co do progesteronu po owu mógłby by być większy dobry jest w okolicach 16 wiem że przy takich wynikach gin Dziewczyną przepisywał dupka lub luteinę...

    17.04.2013 - 29.06.2013 - 11 tydz <3
    2015 Nati <3
    2017 Suzi <3
  • aga.just Autorytet
    Postów: 3042 1296

    Wysłany: 27 listopada 2013, 19:43

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Proszę o pomoc. Moja ostatnia @ - 26.09, więc dawno, dawno, dawno temu...

    Byłam na konsultacji u lekarza (7.11.2013), dostałam leki na wywołanie okresu - lutenyl (beta hcg robiłam, wynik negatwyny).
    Leki jednak nie zadziałały, nadal okresu brak, a jestem już ponad tydzień od ich ostawienia (5 dni po 2 tabletki).
    W poniedziałek (25.11) byłam znów na kontrolnym usg, obraz ok, nadal jestem w cyklu z września, brak dominującego pęcherzyka, czekamy na @.
    Dostałam skierowanie na badania hormonalne, wizytę mam dopiero za 2 tyg, dlatego proszę Was o pomoc w interpretacji wyników:

    TSH 0,65 uIU/ml (norma 0,27-4,2)
    FT3 3,26 pg/ml (norma 2,00-4,40)
    FT4 1,44 pg/ml (norma 0,93-1,7)
    FSH 7,9 ng/dl (f. lutealna 1,7-7,7)
    LH 5,9 mlU/ml (f. lutealna 1,0-11,4)
    progesteron 1,20 nh/ml (f. lute. 1,7-27)
    prolaktyna 6,1 ng/ml (norma 4,8- 23,3)
    HCG negatywnie

  • nick nieaktualny

    Wysłany: 24 sierpnia 2016, 11:39

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny,odebrałam dziś wyniki.PRL powala :-(
    Wyniki.Badanie robione w 7 dc
    LH 6,33 U/L (2,4-12,6) FAZA FOLIKULARNA,14,0-95,6 FAZA OWULRNA
    FSH 4,34 U/L(3,5-12,5)FAZA FOLIKULARNA,4,7-21,5 FAZA OWULARNA
    ESTRIADOL 124,50 pg/ml FAZA FOLIKULARNA(7-12 dc)12-250
    PROLAKTYNA 937,50 ulU/ml norma 102,00-496,00

  • nick nieaktualny

    Wysłany: 24 sierpnia 2016, 11:58

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny spójrzcie proszę na wyniki,prolaktyna załamka :-(
    Wyniki.Badanie robione w 7 dc
    LH 6,33 U/L (2,4-12,6) FAZA FOLIKULARNA,14,0-95,6 FAZA OWULRNA
    FSH 4,34 U/L(3,5-12,5)FAZA FOLIKULARNA,4,7-21,5 FAZA OWULARNA
    ESTRIADOL 124,50 pg/ml FAZA FOLIKULARNA(7-12 dc)12-250
    PROLAKTYNA 937,50 ulU/ml norma 102,00-496,00

  • AgnieszkaH Autorytet
    Postów: 1040 398

    Wysłany: 28 sierpnia 2016, 21:09

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oprócz prolaktyny warto by też obniżyć lekami Lh. Prolaktynę łatwo zbijesz bromergonem lub droższym dostinexem także nie martw się. Miesiąc leczenia i już powinna trzymać sięw normie:)

    AgnieszkaH
    33 lata
    Starania od 2014r. (HSG, Laparoskopia, Histeroskopia, Biopsja, Scratching)
    4 Cykle stymulowane 😢 3 IUI 😢
    1 IVF ICSI 2 komórki - 1 zarodek - ET 3-dniowca 18.02.2019 😢
    2 IVF ICSI+MACS 6 komórek - 3 blastki 😍
    FET - a któż to wie...???
    Nierówna walka z ureaplasma od 2015r - czas ją w końcu wygrać!!!

    Problemy: immunologia, cienkie endometrium, słabe komórki, nadkrzepliwość, PCO, zrosty, polip, mięśniak itd...
    KIR Bx bez implantacyjnych, mąż C1C2, allo MLR 47%
  • pannamigota Znajoma
    Postów: 20 2

    Wysłany: 10 marca 2017, 21:19

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny czy któraś z Was mogłaby mi pomóc w interpretacji wyników?

    badania robione w 4dc.

    FSH 4,72 mlU/ml [norma 3,5 - 12,5]
    LH 7,91 mlU/ml [2,4 - 12,5]
    Estradiol 26,00 pq/ml [12,5 - 156]
    Progesteron 0,407 ng/ml [0,2 - 1,5]
    Prolaktyna 24,97 ng/ml [4,79 - 23,5] - 3-4 miesięcy wcześniej ok. 12
    Testosteron 49,79 ng/dl [8,4 - 48,1]
    TSH 1,71 ulU/ml

  • AgnieszkaH Autorytet
    Postów: 1040 398

    Wysłany: 11 marca 2017, 14:18

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Stosunek LH do FSH wskazywałby na PCOS i ten leciutko podniesiony testosteron. Reszta wyników jest OK. Tylko ta prolaktyna troszkę za wysoka ale może coś ją podniosło skoro wcześniej była prawidłowa.

    AgnieszkaH
    33 lata
    Starania od 2014r. (HSG, Laparoskopia, Histeroskopia, Biopsja, Scratching)
    4 Cykle stymulowane 😢 3 IUI 😢
    1 IVF ICSI 2 komórki - 1 zarodek - ET 3-dniowca 18.02.2019 😢
    2 IVF ICSI+MACS 6 komórek - 3 blastki 😍
    FET - a któż to wie...???
    Nierówna walka z ureaplasma od 2015r - czas ją w końcu wygrać!!!

    Problemy: immunologia, cienkie endometrium, słabe komórki, nadkrzepliwość, PCO, zrosty, polip, mięśniak itd...
    KIR Bx bez implantacyjnych, mąż C1C2, allo MLR 47%
  • pannamigota Znajoma
    Postów: 20 2

    Wysłany: 12 marca 2017, 18:26

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję za odpowiedź.

    A czy możliwe żeby te hormowy były podniesione przez coś innego niż PCOS, Czy raczej nie ma co się łudzić ze to jednak nie PCOS ? :/

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 marca 2017, 18:20

  • elforia Przyjaciółka
    Postów: 118 45

    Wysłany: 19 lutego 2018, 21:57

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie,

    Czy mogę prosić o pomoc
    Cykle mam średnio po 32-34 dni, ale raz po raz (co4/5miesiecy) mam cykle 40-50 dniowe

    Ostatnio lekarz powiedział, że moje jajniki maja wygląd policystycznych. Na USG 10 dni wczesniej (przed owu) jajniki były ok miały po 5-6 pęcherzyków i nie były powiększone.

    Zbadałam w 3dc
    FSH 3,62 mIU/ml norma f.folik. 3,5-12,5
    LH 9,59 mIU/ml norma f.folik 2,40-12,60
    Estradiol 36,19pg/ml norma f.folik 12,40-233,00
    PRL 11,30 ng/mL norma 4,79 - 23,30
    Testosteron 0,33 ng/mL norma 0,06-0,82
    TSH 1,84 biorę Letrox 25

    Co myślicie? Stosunek LH do FSH 2,6 świadczy o PCO?

    Co i kiedy jeszcze warto zbadać?

    synuś 2011 i córeczka 2013 ❤️❤️❤️
    Euthyrox, Glucophage, Miosytogyn GT
    https://www.fertilityfriend.com/home/ce373
  • Natalyna Debiutantka
    Postów: 12 0

    Wysłany: 5 września 2018, 12:54

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny zrobiłam krzywą cukrową, poniżej moje wyniki, czy któraś z Was mogaby mi pomóc to zinterpretować?

    na czczo:
    glukoza 98,7
    insulina 7,08

    po godzinie przy obciążeniu 75 glukozy
    glukoza: 98,3
    insulina: 49,94

    po 2 godzinach
    glukoza 94,5
    insulina: 43,10

  • AgnieszkaH Autorytet
    Postów: 1040 398

    Wysłany: 13 września 2018, 22:08

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też proszę o pomoc. Wyniki 2dc:
    LH 2.84 mIU/ml
    FSH 2.31 mIU/ml
    Estradiol 210.90 pg/ml !!!?
    Zawsze miałam niski estrogen a teraz takie coś no i martwią mnie niskie wartości LH i FSH. Zawsze były w okolicach 7-9.
    Do lekarza idę dopiero za tydzień.

    AgnieszkaH
    33 lata
    Starania od 2014r. (HSG, Laparoskopia, Histeroskopia, Biopsja, Scratching)
    4 Cykle stymulowane 😢 3 IUI 😢
    1 IVF ICSI 2 komórki - 1 zarodek - ET 3-dniowca 18.02.2019 😢
    2 IVF ICSI+MACS 6 komórek - 3 blastki 😍
    FET - a któż to wie...???
    Nierówna walka z ureaplasma od 2015r - czas ją w końcu wygrać!!!

    Problemy: immunologia, cienkie endometrium, słabe komórki, nadkrzepliwość, PCO, zrosty, polip, mięśniak itd...
    KIR Bx bez implantacyjnych, mąż C1C2, allo MLR 47%
  • palyna Autorytet
    Postów: 995 554

    Wysłany: 15 września 2018, 15:26

    Cytuj  /     /  Zgłoś

    Hej dziewczyny ,

    Potrzebuję porady ... Zrobiłam dziś badanie progesteronu, wynik :42,2 ng/ml
    19 dzień cyklu , jakiś chyba strasznie wysoki?! Dodam, że nie mam zdiagnozowanego PCO. Brałam też zastrzyk z ovitrelle 15 dnia cyklu i biorę duphaston 2x1.
    Czy ovitrelle i duphaston mógł tak zawyżyć wynik ??

    palyna
  • AgnieszkaH Autorytet
    Postów: 1040 398

    Wysłany: 15 września 2018, 16:36

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ovitrelle wspomaga pracę ciałka żółtego więc może mieć wpływ na progesteron. Duphaston nie jest wykrywany przez badanie krwi. A może to ciąża?

    AgnieszkaH
    33 lata
    Starania od 2014r. (HSG, Laparoskopia, Histeroskopia, Biopsja, Scratching)
    4 Cykle stymulowane 😢 3 IUI 😢
    1 IVF ICSI 2 komórki - 1 zarodek - ET 3-dniowca 18.02.2019 😢
    2 IVF ICSI+MACS 6 komórek - 3 blastki 😍
    FET - a któż to wie...???
    Nierówna walka z ureaplasma od 2015r - czas ją w końcu wygrać!!!

    Problemy: immunologia, cienkie endometrium, słabe komórki, nadkrzepliwość, PCO, zrosty, polip, mięśniak itd...
    KIR Bx bez implantacyjnych, mąż C1C2, allo MLR 47%
1 2
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

Planowanie ciąży, czyli o tym jakie badania przed ciążą warto wykonać

Planowanie ciąży to ważny moment w życiu każdej kobiety. Zastanawiasz się jakie badania przed ciążą warto wykonać? A może warto pomyśleć o dodatkowych szczepieniach? Co zrobić, aby zwiększyć swoje szanse na zdrową, szczęśliwą ciążę? Przeczytaj, które szczepienia musisz zrobić jeszcze przed rozpoczęciem starań, a które spokojnie możesz zrobić nawet będąc już w ciąży. 

CZYTAJ WIĘCEJ

14 najczęstszych pytań o Zespół Policystycznych Jajników (PCOS)

Na PCOS, czyli Zespół Policystycznych Jajników może cierpieć nawet 10-15% kobiet w wieku rozrodczym. Czy PCOS jest groźną chorobą? Jakie są najczęstsze przyczny PCOS? Czy Zespół Policystycznych Jajników jest uleczalny? Poznaj odpowiedzi na 14 najczęstszych pytań o PCOS.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Niedobór kwasu foliowego - zaskakujące wyniki badań

Niemalże każda kobieta starająca się o dziecko ma świadomość, że podczas starań oraz w czasie ciąży powinna suplementować kwas foliowy. Jednak najnowsze doniesienia lekarzy wskazują na duże problemy z jego przyswajalnością. Co to oznacza? Niedobór kwasu foliowego - jakie mogą być tego skutki? Nawet pomimo zażywania kwasu foliowego, kobiety w dalszym ciągu mogą być narażone na ryzyko chorób/powikłań związanych z jego niedoborami. Jak temu zaradzić? Przeczytaj najnowsze doniesienia i zalecenia ginekologów.  

CZYTAJ WIĘCEJ
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego