X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się z pomocą medyczną INVIMED Katowice
Odpowiedz

INVIMED Katowice

Oceń ten wątek:
  • Ada M Autorytet

Wysłany: 13 kwietnia 2023, 18:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    florcia wrote:
    Ja miałam 1 x reprofit super blastka wychodząca z otoczki , 1 x eurofetil też super , za każdym razem i tak beta 0.

Widzisz jesli chodzi o AZ w invimedzie bo tam miałam już 4 razy to ja zapytałam ostatnio, czy mają dzieci to mi powiedzieli, że muszą być dzieci od tej pary by zarodki zostały oddane do adopcji. Bo inaczej nie dają zarodków jeśli para nie ma dzieci 😡 A chyba za pierwszym razem też mi się wydaje że nie mieli dzieci.
    Raz wiem że mieli 1 dziecko. Zdziwiło mnie , że nie chcieli próbować drugi raz. Ale faktycznie może coś w tym jest o czym mówisz.
    Ja mam lekki dylemat co robić czy Reprofit czy invimed 😞
    Z kasa krucho, za nim nazbieramy to myślę że kwestia pół roku do roku 😞
    No i przede wszystkim czy iść w immunologie czy sobie darować 🤦🏼‍♀️ bo już kilka razy accofil i inne leki i tak nic nie dały. 🤦🏼‍♀️🤦🏼‍♀️

Sama jakość wiem że to nie żadna gwarancja, bo dziewczyny mają przebadane zarodki i się nie udaje a z tymi kiepskimi tak 😞

Trochę to loteria i ten szczęśliwy traf....
    Ja jak zaczęłam drążyć ten temat przed transferem to podczas rozmowy z lekarzem i z embriologiem czułam, że nie chcą dużo mówić....i usłyszałam, że nikt nie zmusza mnie do brania tego zarodka.
    Gwarancji nie ma, ja tak się cieszę, bo już drugi transfer dał mi pozytywnyą bete, czyli daje mi nadzieje na przyszłość.
    Ty też będziesz miała swój szczęśliwy transfer, to będzie Twój 7? Dobrze liczę? A siódemka jest przecież szczęśliwa🐞

👩‍🦰+👨>40
    Mimo leczenia brak ciąży naturalnej
    AZ
    ●Reprofit:
    ❄21.01.2022
    Transfer 5 dniowego❌
    ●Invimed Katowice+ immunologia.
    KIR AA, Allo Mlr 33%
    brak implantacyjnych
    Leki:Accofil, encorton, Acard
    20.12. Biopsja CD138+ CD56 ✅
    ❄02.02.2023
    transfer 3 dniowego 9 I-II
    Brak pulsu 8 tydzień💔👼
  • florcia Ekspertka

Wysłany: 13 kwietnia 2023, 18:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja czekam na sobotnią betę i chciałam napisać do C 🫣 bo ja jednak jestem do niej przywiązana i jednak co ona to ona mimo wszystko jej ufam , czułam się u Niej dobrze 😞
    Ogarnęła by mi immunoglobuliny 🫣 ale aż się boje 😞 bo jak nie odpisze 🤦🏼‍♀️ 😞😞😞 ehhhh mam taki mętlik w głowie.

Do dr S nie pójdę już na pewno 😏
    Zostaje mi chyba dr Kobielski, widac, że to bardzo miły facet!
    Zza drzwi było słychać jak zlecał dziewczynie zalecenia po transferze to w tym wszystkim był taki spokój , troska no serio byłam pod wrażeniem 🙂 aż miło się tego słuchało.

1 stymulacja przerwana - brak odpowiedzi 😞
    2 stymulacja - pobrane🥚🥚🥚 po 24 h padły 💔
    Leczenie m.in. : immunosupresja, accofil, prograf,medrol, encorton, Zarzio , heparyna , aspirin Cardio , agapurin , antybiotyk
    2 histeroskopie 21r i 23r-polipowate endometrium.
    Kir BX (brak dużo implantacyjnych ) wyniki z 21r:tnf 10 tys .wysokie il2
    NK 10
    IO, mutacja mthfr
    2x AZ Czechy super ❄️ bety 0
    3x AZ PL blastki bety 0
    3.04.23 transfer nr 6 ❄️❄️ 2x3dniowe- Beta w 12dpt 0 💔
  • Natalia___ Autorytet

Wysłany: 13 kwietnia 2023, 18:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    florcia wrote:
    Ja czekam na sobotnią betę i chciałam napisać do C 🫣 bo ja jednak jestem do niej przywiązana i jednak co ona to ona mimo wszystko jej ufam , czułam się u Niej dobrze 😞
    Ogarnęła by mi immunoglobuliny 🫣 ale aż się boje 😞 bo jak nie odpisze 🤦🏼‍♀️ 😞😞😞 ehhhh mam taki mętlik w głowie.

Zza drzwi było słychać jak zlecał dziewczynie zalecenia po transferze to w tym wszystkim był taki spokój , troska no serio byłam pod wrażeniem 🙂 aż miło się tego słuchało.

Byłam raz u Dr Kobielskiego i mam takie same odczucia ! Tlumaczyl powoli I widać było,że się mocno angażuje. Kto wie może i trafie do niego ...
    Trzymam kciuki za betę! ☺️☺️☺️

Jeśli chodzi o dr C..hmm mam do niej uraz ..nadal nie wystawiła skierowania na histeroskopie, szybciej naprotechnolog mi wystawi niż ona odpisze na moją wiadomość...czekam od lutego

• florcia Ekspertka

Wysłany: 13 kwietnia 2023, 19:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natalia___ wrote:
    Byłam raz u Dr Kobielskiego i mam takie same odczucia ! Tlumaczyl powoli I widać było,że się mocno angażuje. Kto wie może i trafie do niego ...
    Trzymam kciuki za betę! ☺️☺️☺️

Jeśli chodzi o dr C..hmm mam do niej uraz ..nadal nie wystawiła skierowania na histeroskopie, szybciej naprotechnolog mi wystawi niż ona odpisze na moją wiadomość...czekam od lutego
    Ja też tyle czekam 🫣 dlatego wylądowałam u S 😏😞

No nic , może spróbuję do niej napisać w następnym tygodniu, jeśli nie odpisze to w tedy wiem, że pójdę do Pana Doktora 🙈

Pisałam też prośbę o szukanie zarodków ale cisza , nikt nawet nie odpisał. Zadzwonię tam ale w nowym tygodniu.
    Plus jest taki, że jeśli zdążę do września to zapłacę za zarodek i transfer, bo badania ważne . Więc to jeszcze spoko , a w Czechach zarodek już prawie 7 tys 🫣

Leczenie m.in. : immunosupresja, accofil, prograf,medrol, encorton, Zarzio , heparyna , aspirin Cardio , agapurin , antybiotyk
    NK 10
    IO, mutacja mthfr
    3x AZ PL blastki bety 0
  • Natalia___ Autorytet

Wysłany: 13 kwietnia 2023, 19:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    florcia wrote:
    Ja też tyle czekam 🫣 dlatego wylądowałam u S 😏😞

No nic , może spróbuję do niej napisać w następnym tygodniu, jeśli nie odpisze to w tedy wiem, że pójdę do Pana Doktora 🙈

Pisałam też prośbę o szukanie zarodków ale cisza , nikt nawet nie odpisał. Zadzwonię tam ale w nowym tygodniu.
    Plus jest taki, że jeśli zdążę do września to zapłacę za zarodek i transfer, bo badania ważne . Więc to jeszcze spoko , a w Czechach zarodek już prawie 7 tys 🫣

Jejku te ceny są kosmiczne ! 🫨
    Daj znać, czy dr C odpisała
    Ja planuje wrócić dopiero we wrześniu po swojeme ostatnie zarodki. Ewentualnie będę zbierać na immunoglobuliny, koszt też nie mały ale to już będzie moja ostatnia deska ratunku..chociaż ostatnio czytałam na fb o dziewczynie, która też nie mogła w ogóle zajsc w ciaze miała szczepienia, immunosupresję i na koniec immunoglobuliny i transfer się nie udało... zaszła po kilka miesiącach naturalnie ...no normalnie cud 🥰

Rybka85, Moniatka lubią tę wiadomość

• florcia Ekspertka

Wysłany: 13 kwietnia 2023, 20:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natalia___ wrote:
    Jejku te ceny są kosmiczne ! 🫨
    Daj znać, czy dr C odpisała
    Ja planuje wrócić dopiero we wrześniu po swojeme ostatnie zarodki. Ewentualnie będę zbierać na immunoglobuliny, koszt też nie mały ale to już będzie moja ostatnia deska ratunku..chociaż ostatnio czytałam na fb o dziewczynie, która też nie mogła w ogóle zajsc w ciaze miała szczepienia, immunosupresję i na koniec immunoglobuliny i transfer się nie udało... zaszła po kilka miesiącach naturalnie ...no normalnie cud 🥰
    O kurde 😳 to faktycznie cud 😳
    U nas naturalnie nie ma opcji. Brak jajowodów 😞😞😞

Najgorzej że te immunoglobuliny to też nie cudowny środek 🫣 ale co raz więcej dziewczyn ma je zalecone.

Zapisałam się do dr Janosz do Rudy śląskiej. Pracuje też w angelisie i podobnież zajmuje się immunologią.
    Dr Sydor podobnież też ma ostatnio ogromny problem z kontaktem odnosnie wyników badań i dziewczyny się denerwują 😞

Nie wiem tylko czy ta Pani dr zaleca immunoglobuliny a muszę mieć receptę....

Jeszcze napisałam do dr Chełmickiego, on konsultuje pacjentki z reprofit.

NK 10
    IO, mutacja mthfr
    3x AZ PL blastki bety 0
  • MałaMi90 Autorytet

Wysłany: 13 kwietnia 2023, 21:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Skubii wrote:
    Tak, tak może być, że to to 🤗
    Chodziło mi o sam właśnie udział w programie z invimedu.
    Jakie masz odczucia?
    Właśnie się z mężem zastanawiamy czy brać udział czy nie.
    Czytałam w regulaminie, że muszą być spełnione niektóre warunki np. morfologia minimum 1% a u nas na chwilę obecną 0%. Także bijemy się z myślami.

Ja mam dobre odczucia :) co prawda nie liczyłam ale któraś kobietka z tego wątku liczyła i mówiła że jest spora różnica że warto. Jeżeli chodzi o kwalifikacje to lekarz prowadzący kwalifikuje ją miałam za wysokie amh pytałam dr C i pielęgniarki i powiedziały właśnie żeby się nie przejmować bo lekarz kwalifikuje do programu

Skubii, Rybka85 lubią tę wiadomość

Pokrótce:

Ona: niedoczynność tarczycy, endometrioza II stopnia, trombofilia wrodzona, brak KIR z DS allo po szczepieniach 23% co 2 mc doszczepienie

On: MSOME- 1% klasa II, 30mln plemników, Morfologia 1,61% RP 11%

I Procedura
    II Transfer
    9w1d 💔 CRL 24,1 Aniołku Kochamy Cię
    II Procedura
    Zaczynamy
    ❄️❄️❄️❄️❄️ 4x4AA/4BA
    2 przebadane i zdrowe
    Czas start III Procedura 06.2024
    ❄️❄️❄️❄️❄️ 3x4AA/2x4BA
    22.07 beta 59,70 prog 69,91 (6dpt)
    24.07 beta 163,80 prog 68,30 (8dpt)
    26.07 beta 359,60 prog 59.55 (10dpt)
    29.07 beta 1415,40 (13 dpt)
    30.07 pęcherzyk ciążowy 0,43cm
    31.07 beta 3050,40 (15 dpt)
    09.08 CRL 0,51 cm <3 ok 151/min (24dpt)

preg.png[/url]
  • MałaMi90 Autorytet

Wysłany: 13 kwietnia 2023, 21:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Florcia dlaczego kategoryczne nie u dr S? Dr C mówiła Ci że ogarnęłaby immunoglobuliny?

Pokrótce:

Ona: niedoczynność tarczycy, endometrioza II stopnia, trombofilia wrodzona, brak KIR z DS allo po szczepieniach 23% co 2 mc doszczepienie

I Procedura
    II Transfer
    II Procedura
    Zaczynamy
    ❄️❄️❄️❄️❄️ 4x4AA/4BA
    2 przebadane i zdrowe
    ❄️❄️❄️❄️❄️ 3x4AA/2x4BA

preg.png[/url]
  • Natalia___ Autorytet

Wysłany: 13 kwietnia 2023, 21:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    florcia wrote:
    O kurde 😳 to faktycznie cud 😳
    U nas naturalnie nie ma opcji. Brak jajowodów 😞😞😞

Najgorzej że te immunoglobuliny to też nie cudowny środek 🫣 ale co raz więcej dziewczyn ma je zalecone.

Zapisałam się do dr Janosz do Rudy śląskiej. Pracuje też w angelisie i podobnież zajmuje się immunologią.
    Dr Sydor podobnież też ma ostatnio ogromny problem z kontaktem odnosnie wyników badań i dziewczyny się denerwują 😞

Nie wiem tylko czy ta Pani dr zaleca immunoglobuliny a muszę mieć receptę....

Jeszcze napisałam do dr Chełmickiego, on konsultuje pacjentki z reprofit.

Najlepiej do dr Sydora ,on przepisuje immunoglobuliny
    Tak jak piszesz- złotego środka nie ma...
    Trzymam kciuki abyś otrzymała jak najszybciej receptę na immunoglobuliny 😊

florcia lubi tę wiadomość

• florcia Ekspertka

Wysłany: 13 kwietnia 2023, 21:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MałaMi90 wrote:
    Florcia dlaczego kategoryczne nie u dr S? Dr C mówiła Ci że ogarnęłaby immunoglobuliny?
    Źle się u niej czułam , nie odegrała na mnie dobrego wrażenia. W sumie u wielu lekarzy byłam i u niej czułam się źle 😞
    Żałuję, że zdecydowałam się na ten transfer u niej . Wiem że u kogoś innego pewnie i tak by się nie udało ale po prostu nie jestem zadowolona.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 kwietnia 2023, 21:59

NK 10
    IO, mutacja mthfr
    3x AZ PL blastki bety 0
  • florcia Ekspertka

Wysłany: 13 kwietnia 2023, 22:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    florcia wrote:
    Źle się u niej czułam , nie odegrała na mnie dobrego wrażenia. W sumie u wielu lekarzy byłam i u niej czułam się źle 😞 tak na odpieprz.
    Żałuję, że zdecydowałam się na ten transfer u niej .To oczywiście jest tylko moje zdanie , ponieważ chyba większość pacjentek jest zadowolona .
    Pierwsza wizyta była ok, nawet kilka godzin po wizycie dostałam telefon, że doktor S proponuje mi histeroskopie u nich ponieważ maszyna wraca z naprawy. Ale ja podziękowałam, ponieważ ze względow finansowych szłam na NFZ. I od tamtej pory już miło nie było 🫣
    Wiem,
    że u kogoś innego pewnie i tak by się nie udało ale po prostu nie jestem zadowolona.

NK 10
    IO, mutacja mthfr
    3x AZ PL blastki bety 0
  • MałaMi90 Autorytet

Wysłany: 13 kwietnia 2023, 23:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ehh.. To nie miło no..

A co do skargi to miałam gdzieś wizytówkę od dyrektor placówki. Przyszła kiedyś po transferze zapytać co byśmy ulepszyły.. Można y napisać uwagi..

Pokrótce:

I Procedura
    II Transfer
    II Procedura
    Zaczynamy
    ❄️❄️❄️❄️❄️ 4x4AA/4BA
    2 przebadane i zdrowe
    ❄️❄️❄️❄️❄️ 3x4AA/2x4BA

preg.png[/url]
  • Rybka85 Autorytet

Wysłany: 14 kwietnia 2023, 08:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    florcia wrote:

Mnie dr Kobielski pół na pół przygotowywał do drugiej punkcji, bo dr C była na urlopie. Mam bardzo miłe odczucia co do niego. Dam mi swój nr telefonu, po każdych wynikach badań dzwonił i omawiał je, ogólnie kontakt poza klinika super. 🙂 Aż pamiętam, że byłam tak miłe zaskoczona tym, że tak się da, że można. Miałam wtedy myśl, że szkoda, że z dr C tak nie jest. 🤷🏻‍♀️

preg.png

Ja: PAI-1 4G/4G, ANA2 +, ANA3 -, niedobór białka S, nadmiar antytrombina III, KIR AA, NK 10%, mutacja MTHFR, rozjechanego cytokiny, AlloMLR - 0%, AZS, uNK - 667/mm2 --> zbite do 120/mm2
    On: teratozoospermia, HLA C2C2
    ▪️27.06.2023 kriotransfer blastki 4BA z Accofilem, Atosibanem, embrioglue, Encorton, Prograf.
    6dpt - 27,14 🍀 prog 29
    8dpt - 54,79 🍀 prog 24
    10dpt - 162,73 🍀 prog 22
    13dpt - 981,75 🍀 prog 28
    15dpt - 2311 🍀 prog 45
    17dpt - 4651 🍀 prog 22
    24dpt - 20823 🍀 prog 27
    31/07 USG - jest 💜 !!! 🤞🍀🎉
  • florcia Ekspertka

Wysłany: 14 kwietnia 2023, 09:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rybka85 wrote:
    Mnie dr Kobielski pół na pół przygotowywał do drugiej punkcji, bo dr C była na urlopie. Mam bardzo miłe odczucia co do niego. Dam mi swój nr telefonu, po każdych wynikach badań dzwonił i omawiał je, ogólnie kontakt poza klinika super. 🙂 Aż pamiętam, że byłam tak miłe zaskoczona tym, że tak się da, że można. Miałam wtedy myśl, że szkoda, że z dr C tak nie jest. 🤷🏻‍♀️
    To chyba musi być fajny gość 🙂🙂😀😀😀
    No mnie tak zaskoczył przez te drzwi 🫣 jak tej dziewczynie tłumaczył , jeju no mówię Wam 🫣
    A ja usłyszałam noooo była przeszkoda ale jest ok. Dziękuję i powodzenia ... Ja już w tedy miałam i tak dość serdecznie bo wiem jak taki transfer się już kiedyś zakończył 🤦🏼‍♀️🤦🏼‍♀️ a szczerze Wam powiem że po cichu liczyłam, że zmiana lekarza wyjdzie mi na dobre 🫣 że to TEN transfer, inny lekarz ,świeża histeroskopia , antybiotyk.🤦🏼‍♀️
    Ja czuję że maluchy padły przed 5 dobą.

NK 10
    IO, mutacja mthfr
    3x AZ PL blastki bety 0
  • florcia Ekspertka

Wysłany: 14 kwietnia 2023, 10:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rybka85 wrote:
    Rybka a Ty dziś kontrolne badania robisz ?

NK 10
    IO, mutacja mthfr
    3x AZ PL blastki bety 0
  • Rybka85 Autorytet

Wysłany: 14 kwietnia 2023, 11:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    florcia wrote:
    Rybka a Ty dziś kontrolne badania robisz ?

Ja dziś robiłam estradiol i progesteron znów, bo za niski poziom jest. Liczę, że jak jej wyślę wyniki, to mi odpisze jak z wizytą w końcu. Chciałabym wiedzieć, jakiej grubości jest endometrium i w ogóle jakieś konkrety w końcu usłyszeć, kiedy transfer, itd.

Myślisz, że coś nie tak było z kropkami, że nie dotrwały nawet do 5 doby? Najgorsze jest to, że właśnie tego nie dowiemy się pewnie nigdy.😞

preg.png

Ja: PAI-1 4G/4G, ANA2 +, ANA3 -, niedobór białka S, nadmiar antytrombina III, KIR AA, NK 10%, mutacja MTHFR, rozjechanego cytokiny, AlloMLR - 0%, AZS, uNK - 667/mm2 --> zbite do 120/mm2
    ▪️27.06.2023 kriotransfer blastki 4BA z Accofilem, Atosibanem, embrioglue, Encorton, Prograf.
    6dpt - 27,14 🍀 prog 29
    8dpt - 54,79 🍀 prog 24
    10dpt - 162,73 🍀 prog 22
    13dpt - 981,75 🍀 prog 28
    15dpt - 2311 🍀 prog 45
    17dpt - 4651 🍀 prog 22
    24dpt - 20823 🍀 prog 27
  • florcia Ekspertka

Wysłany: 14 kwietnia 2023, 11:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rybka85 wrote:
    Ja dziś robiłam estradiol i progesteron znów, bo za niski poziom jest. Liczę, że jak jej wyślę wyniki, to mi odpisze jak z wizytą w końcu. Chciałabym wiedzieć, jakiej grubości jest endometrium i w ogóle jakieś konkrety w końcu usłyszeć, kiedy transfer, itd.

Myślisz, że coś nie tak było z kropkami, że nie dotrwały nawet do 5 doby? Najgorsze jest to, że właśnie tego nie dowiemy się pewnie nigdy.😞
    Podejrzewam, że tak mogło być 😞 bo od Ady też drugi zarodek który został i miał być hodowany to padł do 5 doby.
    Właśnie najgorsze w tym wszystkim jest to że nie znamy powodu niepowodzenia 😞 czy to wina zarodka, macicy,czy układu immunologicznego 😞😞😞😞😞
    Bo jak zarodek nie ma szans to Chocby cała reszta była super to i tak nic z tego 😞

NK 10
    IO, mutacja mthfr
    3x AZ PL blastki bety 0
  • MałaMi90 Autorytet

Wysłany: 14 kwietnia 2023, 16:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rybka jak wyniki?

Pokrótce:

I Procedura
    II Transfer
    II Procedura
    Zaczynamy
    ❄️❄️❄️❄️❄️ 4x4AA/4BA
    2 przebadane i zdrowe
    ❄️❄️❄️❄️❄️ 3x4AA/2x4BA

preg.png[/url]
  • Rybka85 Autorytet

Wysłany: 14 kwietnia 2023, 17:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Odebrałam badania. Mój estradiol zamiast rosnąć spada.😞 W środę było 151 pg/ml, a dziś jest 147 pg/ml. Napisałam do dr C. Bez odpowiedzi. 😑 Nie wiem co się dzieje, co mam robić. Boje się, że wszystko stracone w tym cyklu. Nic nie idzie jak powinno.😞

preg.png

6dpt - 27,14 🍀 prog 29
    8dpt - 54,79 🍀 prog 24
    10dpt - 162,73 🍀 prog 22
    13dpt - 981,75 🍀 prog 28
    15dpt - 2311 🍀 prog 45
    17dpt - 4651 🍀 prog 22
    24dpt - 20823 🍀 prog 27
  • MałaMi90 Autorytet

Wysłany: 14 kwietnia 2023, 17:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rybka85 wrote:
    Odebrałam badania. Mój estradiol zamiast rosnąć spada.😞 W środę było 151 pg/ml, a dziś jest 147 pg/ml. Napisałam do dr C. Bez odpowiedzi. 😑 Nie wiem co się dzieje, co mam robić. Boje się, że wszystko stracone w tym cyklu. Nic nie idzie jak powinno.😞

O kurczaczku... Masakra i ten brak odpowiedzi... Tak się nie da podchodzić do procedury serio...

Pokrótce:

I Procedura
    II Transfer
    II Procedura
    Zaczynamy
    ❄️❄️❄️❄️❄️ 4x4AA/4BA
    2 przebadane i zdrowe
    ❄️❄️❄️❄️❄️ 3x4AA/2x4BA

preg.png[/url]
‹‹ 402 403 404 405 406 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

7 pytań o poród, których wiele kobiet wstydzi się zadać!

Poród zbliża się wielkimi krokami, a w Twojej głowie w dalszym ciągu kłębią się pytania, których wstydzisz się zadać? Niektóre tematy są na tyle krępujące, że ciężko je poruszyć z partnerem,  na rutynowej wizycie u lekarza, czy przy kawie z koleżankami…Nadszedł jednak czas, żeby rozwiać Twoje wątpliwości! Przeczytaj odpowiedzi na 7 najbardziej wstydliwych pytań związanych z porodem.

CZYTAJ WIĘCEJ

Comiesięczne rozczarowanie... Jak radzić sobie z emocjami, gdy kolejny raz pojawia się jedna kreska?

Dla wielu par każdy kolejny miesiąc bez ciąży jest jak utracona szansa. Trudne emocje kłębią się w pierwszych dniach cyklu. Najczęściej jest to żal, smutek, bezsilność, rozczarowanie... Dlaczego kolejny miesiąc się nie udało? Jak sobie radzić z tymi trudnymi emocjami? Podpowiada Psycholog Niepłodności - Anna Wietrzykowska.

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak zadbać o spokój i relaks w czasie ciąży. Praktyczne porady dla przyszłych mam.

Bycie matką to jedno z najważniejszych i najwspanialszych przeżyć, jakie doświadcza każda kobieta, która rodzi dziecko. Przyjemne i sielskie chwile spędzone z pociechą poprzedza czas nie zawsze spokojnego oczekiwania na poród. W czasie ciąży często jesteśmy tak samo szczęśliwe, jak i zestresowane, a to sprawia, że warto pomyśleć o sobie w kontekście relaksu i odpoczynku. W jaki sposób uprzyjemnić sobie czas oczekiwania na dziecko? Czy ciążowe dolegliwości można jakoś zminimalizować i poddać się domowemu SPA? Oczywiście, że tak. Za chwilę podpowiemy Ci, jak to zrobić skutecznie i bez wielkich przygotowań!

CZYTAJ WIĘCEJ