INVIMED POZNAŃ
-
WIADOMOŚĆ
-
dobuska wrote:No oczywiście zrobisz jak uważasz. Ja po potwierdzeniu ciąży analizowałam wszystkie leki z lekarzem prowadzącym ciąże. I ona i diabetolog kazały schodzić z metforminy sukcesywnie. A moja endokrynolog w ogóle była zła ze ja odstawiłam.
Kiedyś mój poprzedni ginekolog wysłał mi publikacje naukowa, w której było napisane, żeby metforminy od razu w ciąży nie odstawiać.
Coraz częściej można przeczytać, żeby Metforminy nie odstawiać lub bardzo stopniowo.
Ja miałam dawkę 500 więc bardzo małą i endokrynolog jak i ginekolog kazali odstawić od razu. Endo stwierdziła, że przy tak małej dawce, nie ma co tego ciągnąć dłużej. Gdybym brała większe dawki, wtedy byłoby stopniowe.Nat. ciąża - Poronienie 8 t.c. 09.2018
PCOS, nied. tarczycy, IO
PAI1 hetero, MTHFR homo
Od 2018 dalsze starania, IUI, bez skutku
2021 InVitro IMSI uzyskano 2 blastki
Transfer świeży 2.06.2021 4AA c.bioch.
Transfer 2.07.2021❄️ 4BA 🙏
6 dpt ⏸️
10.03.2022 Wiktor 3825 g 🥰
03.2023 walczymy o rodzeństwo 💪
Pobrane 18 🥚11 dojrzałych
Mamy 6 ❄️
3x 4ba, 4bb, 3aa, 3ba
25.04 transfer ❄️ 4ba
6 dpt ⏸️, 7 dpt beta 64, 9 dpt beta 194, 11 dpt beta 542, 13 dpt beta 1299 , 20 dpt beta 10734, 27 dpt ❤️ 0,75 cm, 30 dpt ❤️ 0,94 cm
9+4 🖤 dziewczynka. łyżeczkowanie -
dobuska wrote:Spokojnie, granica to 92. Przy glukometrze jest 90.
Przy pierwszych tygodniach to normalne, ze cukier może być zaburzony, bo zle się odżywiasz. Nie ze swojej winy oczywiście.
Królują węglowodany!
Ostatnio zjadłam na obiad 6 (!) ziemniaków gotowanych w mundurkach i zajadałam się jak głupia, bo smakiem przypominały te z ogniska. Oczywiście to był cały mój obiad, bo na resztę nie spojrzałam.
Pocieszam się, że niektóre kobiety tak wymiotują, że nie jedzą praktycznie nic i dają radę, więc moje miernoty może nie są najgorsze. -
Moja endokrynolog twierdzi, że cukrzyce rozbujało mi właśnie odstawienie metforminy. Czy ma racje? Nie wiem. Z tego co słyszałam, na przykład w Stanach, stosuje się ją już cała ciąże. W Polsce tez są lekarze, którzy nie odstawiają.
No ja słuchałam ginekolog, bo to jej powierzyłam opiekę nad moim dzieckiem, wiec moja endokrynolog mnie wkurzyła trochę tym swoim marudzeniem. 😄
Ale masz racje, przy niskich dawkach odstawia się z dnia na dzień, aczkolwiek i tak większość dziewczyn odstawia tak pod koniec 1 trymestru. Na moim lutowym wątku cześć chyba nadal jeszcze odstawia -
lindalia wrote:Ja odżywiam się naprawdę kiepsko. Moje dziecko nie chce jeść niczego co zdrowe, czasem wleci jakiś owoc, albo szpinak w jakimś daniu, ale od warzyw takich jak pomidor to mnie odrzuca. Mięso u mnie w ogóle nie gości, nie mam nawet zamiennika białka, bo np fasola też jest be-be.
Królują węglowodany!
Ostatnio zjadłam na obiad 6 (!) ziemniaków gotowanych w mundurkach i zajadałam się jak głupia, bo smakiem przypominały te z ogniska. Oczywiście to był cały mój obiad, bo na resztę nie spojrzałam.
Pocieszam się, że niektóre kobiety tak wymiotują, że nie jedzą praktycznie nic i dają radę, więc moje miernoty może nie są najgorsze.
Przyjdzie drugi trymestr to ogarniesz dietę. Jak z krwi będą Ci wychodzić przekroczenia glukozy, to dostaniesz skierowanie na krzywą. Warto próbować walczyć z jedzeniem wcześniej, bo jeśli krzywa wyjdzie Ci dobrze, to czeka Cie jeszcze jedna po 20 tygodniu. Także mało przyjemnielindalia lubi tę wiadomość
-
dobuska wrote:No oczywiście zrobisz jak uważasz. Ja po potwierdzeniu ciąży analizowałam wszystkie leki z lekarzem prowadzącym ciąże. I ona i diabetolog kazały schodzić z metforminy sukcesywnie. A moja endokrynolog w ogóle była zła ze ja odstawiłam.
Kiedyś mój poprzedni ginekolog wysłał mi publikacje naukowa, w której było napisane, żeby metforminy od razu w ciąży nie odstawiać.Wrzesień 2022 Synek 💙
1 IVF
25dpt
10dpt 559,92 mIU/ml; 12dpt 1114,44 mIU/ml
6dpt II kreski
FET ❄️17.12.2021
Została nam ❄️ 4BB
starania od 02.2016 -
plinka2017 wrote:A jakie badanie robiłaś, które wykazało, że organizm nie chroni zarodka?
Jak masz już wyniki to zawsze do przodu, odpowiednie leczenie i powinno być dobrze 🙂Najpiękniejszych chwil w życiu nie zaplanujesz. One przyjdą same."
02.06 - 462 g ❤️👧
08.04- crl 7.1
30.03 badania prenatalne 👶 crl 5.5 niskie ryzyka
21.03 👶crl 3.64
28.02 USG mamy ❤️
⏸️30 dc Bhcg 3.02 774,
⏸️32 DC bhcg 5.02 1612
💉 Szczepienia limfocytami
Rozjechane cytokiny , Kir AA, komórki NK 24,5 %
❄️ 13.11.2020 transfer nieudany
Transfer 17.08.2020 - nieudany
💉in vitro - sierpień 2020
⛔Mutacja C677T , PAI I
-
Danadana wrote:Kasiu,
szczere gratulacje! Jesteś super dzielna 😘 powodzenia z Julką 😊👪🐶🌲
Invimed Poznań
Udana II procedura IVF, 4 transfer (Intralipid, Prograf, Encorton).
Janek - 13/07/2021 4130g, 58cm szczęścia.
Marzec 2023 - ciąża naturalna.
Basia - 6/12/2023 3680g -
lukaszkowa wrote:Jak zyjecie?
Młody nie umie ssać, ani pierś ani butelka. Dławi się, krztusi, chodzimy od lekarza do lekarza. Wszyscy już myślą,że jestem wariatką, bo ciągle widzę nowe problemy u Tadka,ale wiem, że coś jest nie tak po prostu.
Karmienie trwa 1,5h zanim się go na tyle nasyci - pierś plus mm, z przerwami na odbijanie, uspokajanie itd, żeby w ogóle zabrał łyk. Walka. Pediatra ma to gdzieś,bo młody przybiera, więc wg niego się czepiam. Byliśmy też u osteopaty, pomasowal go, jakieś tam napięcia są. Jutro mamy neurologopedę - w sprawie wedzielka. Także diagnoza nadal trwa. Jestem bardzo zmęczona i w dołku psychicznym, niestety. Radość z macierzyństwa jest równa prawie 0.Danadana -
Danadana wrote:Źle i nie będę tutaj ściemniać.
Młody nie umie ssać, ani pierś ani butelka. Dławi się, krztusi, chodzimy od lekarza do lekarza. Wszyscy już myślą,że jestem wariatką, bo ciągle widzę nowe problemy u Tadka,ale wiem, że coś jest nie tak po prostu.
Karmienie trwa 1,5h zanim się go na tyle nasyci - pierś plus mm, z przerwami na odbijanie, uspokajanie itd, żeby w ogóle zabrał łyk. Walka. Pediatra ma to gdzieś,bo młody przybiera, więc wg niego się czepiam. Byliśmy też u osteopaty, pomasowal go, jakieś tam napięcia są. Jutro mamy neurologopedę - w sprawie wedzielka. Także diagnoza nadal trwa. Jestem bardzo zmęczona i w dołku psychicznym, niestety. Radość z macierzyństwa jest równa prawie 0.
Ja slyszalam, ze w nauce ssania pomoc moze smoczek ale moze to byc jednoczesnie pułapka bo nauczy ssać ale jednak piers to co innego i to moze byc bledne koło...
A co polozna na to?
Jak chcesz sie wyzalic to pisz nawet na privWiadomość wyedytowana przez autora: 26 sierpnia 2021, 14:04
👪🐶🌲
Invimed Poznań
lukaszkowa wrote:U mnie Janek wisial przez pierwsze 2-3 tygodnie non stop i chcialam isc tylko siku i byl ryk jakby nie jadl tydzień. Myslalam, ze jest glodny bo doslownie pociumkal i reszte spał wiec nie jadł... No i pewnie był głodny Zadzwoniłam po CDL bo nie mialam juz sił i gówno mi powiedziala, w sensie nic czego bym nie wiedziala ale jedna rzecz mi pomogla. Scisnelam piers i cos tam polecialo i powiedziala, ze na bank mam wystarczającą ilosc mleka skoro tak leci i to zrobiło mi na psychikę albo stał się cud i od następnego dnia wszystko się jakoś naprostowało ale sama myslalam doslownie o wszystkich specjalistach, o ktorych mowisz. Ale pierwszy miesiac byla tragedia. U nas najlepiej sprawdziła się butelka Avent Natural.
Ja slyszalam, ze w nauce ssania pomoc moze smoczek ale moze to byc jednoczesnie pułapka bo nauczy ssać ale jednak piers to co innego i to moze byc bledne koło...
A co polozna na to?
Jak chcesz sie wyzalic to pisz nawet na priv
Ja mam Lansinoh, Avent i Lovi - tylko Lansinoh wchodzi w grę i w ogóle coś pije. Ogólnie to budzi go strzyknięcie nogi - masakra. Nic nie możemy zrobić w domu. Chodzimy, jak przy bombie. Do tego to jedzenie... Ja się czuję okropnie. Mam mleko w piersiach na pewno, u mnie też była CDL - 2,5h próbowała przystawiać go i g*** z tego wyszlo. Kazała mi nie dokarmiać mm - chyba ją pogrzało, bo to już w ogóle bym oszalała. On po prostu nie chce ssać,ale czemu to nie wiemy. Dużą nadzieję pokładam jednak w tym neurologopedzie. Niestety, muszę uzbroić się w cierpliwość, dać Tadkowi czas. Kiepsko mi to wychodzi,ale bardzo się staram...Danadana -
Danadana wrote:Dzięki, naprawdę. Nie miałam czasu tu zaglądać i zapomniałam, jak dużo to daje.
Ja mam Lansinoh, Avent i Lovi - tylko Lansinoh wchodzi w grę i w ogóle coś pije. Ogólnie to budzi go strzyknięcie nogi - masakra. Nic nie możemy zrobić w domu. Chodzimy, jak przy bombie. Do tego to jedzenie... Ja się czuję okropnie. Mam mleko w piersiach na pewno, u mnie też była CDL - 2,5h próbowała przystawiać go i g*** z tego wyszlo. Kazała mi nie dokarmiać mm - chyba ją pogrzało, bo to już w ogóle bym oszalała. On po prostu nie chce ssać,ale czemu to nie wiemy. Dużą nadzieję pokładam jednak w tym neurologopedzie. Niestety, muszę uzbroić się w cierpliwość, dać Tadkowi czas. Kiepsko mi to wychodzi,ale bardzo się staram...
Zobacz sobie jeszcze to:
https://wrozkacycuszka.pl/akcesoria/604-flowcup-m2-zestaw-lyzeczki-alternatywa-dla-butelki.html
Moze tymczasowo pomócWiadomość wyedytowana przez autora: 26 sierpnia 2021, 16:11
👪🐶🌲
Invimed Poznań
Mysza28 wrote:Dzięki za odpowiedź . A to sobie poleżę😊. A jak tam z tym transferem po? Mi powiedział że na siłę ze świeżego nie musimy robic ale to zależy kak się będę czuła. No i też zobaczymy czy będzie co transferować. To tez różnie bywa
Mój drugi transfer w poniedziałek, jestem juz po wlewie z accofilu i intralipidu...co ma być to będzie🙏Geraltowa lubi tę wiadomość
Udane 2IVF-Zdarzył się cud😍
Maj 2022r-rodzi się synuś🤱💙 -
Danadana ja wogole swojej nie karmilam bo nie mogla zlapac cycka, denerwowała sie i plakala, sciagalam laktatorem 2tyg ale mialam taki dół ze coraz mniej tego mleka bylo i musialam mieszac z mm. Tez rozne akcje byly z butelkami. Do 4 miesiąca karmilam dziecko na spiaco. Jak mi tylko zasnela to po 3-5min wjeżdżało odrazu mleko. Za kazdym razem jak przychodziła pora karmienia musialam mała uspic zeby ją nakarmic, tak bardzo nie chciala pic z butelki. Wygral avent natural, classic odpadl i dr brown tak samo. Dopiero okolo 5 miesiąca polubila butelke i piła juz nie śpiąc. Moze sproboj dawac mleko jak przysnie po kilku min od razu butla. Ja musialam ladowac do wozka z podwyzszeniem glowki albo w lozeczku kladlam na podusie zeby karmic i później zabieralam po odbiciu. Takie karmienie jakos nas uratowalo w ladnym przybieraniu na wadze bo tak to jak nie spala i dawalam butle np z sama woda to sie dlawila i z mlekiem to samo. Chocby nie wiem jak byla glodna to nie wypila. Musialam powozic..eh bylo ciezko. Ale jak zaczela okolo 5mc jesc łyżeczka kaszke i obiadki to juz bylo coraz lepiej.
2021.05.05 crio blastki 4BB
5dpt bhcg 20,52; 7dpt bhcg 48,18; 9dpt bhcg 189,84; 13dpt bhcg 1726; 14dpt usg mamy pecherzyk ciazowy
21dpt bhcg 20544,47 mIU/ml prog 12,87
2021.05.29 (23dpt) usg mamy serduszko❤
2021.06.15 usg dzidzia ma 2cm❤
2021.07.08 usg dzidzia ma 6cm❤
2021.08.05 usg dziewczynka 150g❤
2021.09.03 usg ważę juz 330g❤
2021.10.03 usg ważę 700g❤
2021.12.22 usg ważę 2,8kg❤
2022.01.10 3780g 53cm Ewelinka porod cc
Mamy jeszcze 4❄❄❄❄
2021.04.06 transfer blastki 4AB, 9dpt bhcg 0
2020.03.19 Ania 52cm, 3680g
2019.07.29 dzidzia 0,3cm ❤
11dpt bhcg 959, 9dpt bhcg 354, 7dpt bhcg 81,76
2019.07.08 FET 4AA godz 14:00 (EG)
-
Olka2304 wrote:Ocena cytokin , w sumie to wyszło mi też niskie allo i za wysokie komórki nk , ale już wiemy co nas blokowało w końcu po tylu latach
Myślę że te badania to podstawa i w większości z nas coś wychodzi nie tak. Ale niepłodność immunologiczna moim zdaniem jest najgorsza-ja również mam z tym problem.
Allo nie badałam bo w klinice nie robią szczepień limfocytami męża więc odpuściłam.
Powodzenia w dalszym leczeniu-oby w końcu zaskoczyło✊🍀❤Udane 2IVF-Zdarzył się cud😍
Maj 2022r-rodzi się synuś🤱💙 -
Dobuska juz masz wozke? Ale super, napisz jaki model. My chcemy nowy ale jesli ktos bedzie sprzedawal np po 1 dziecku w bd stanie to wole odkupic taniej. Z Ania mialam 3 wózki i jedyny taco city byl spoko tylko wielka landara i ciezki. Ale moja szybko chciala do spacerowki bo juz po 6mcu jakos. Teraz chce kupic taki 2w1 z duza gondola z podnoszonym zaglowkiem i jakas fajna spacerowka zeby wystarczylo na dluzej. Myslalam o bebetto, ale dopiero zaczynam sie rozgladac. Co do ciuszkow to bede miala od kolezanki po mojej Ani dawalam dla jej corki i teraz wroca do mnie. Mam jeszcze sporo na strychu i musze wkoncu sie zmobilizowac i isc tam ogarnac balagan. Ale tak sobie wmowilam ze zrobie to po polowkowych
2021.05.05 crio blastki 4BB
5dpt bhcg 20,52; 7dpt bhcg 48,18; 9dpt bhcg 189,84; 13dpt bhcg 1726; 14dpt usg mamy pecherzyk ciazowy
21dpt bhcg 20544,47 mIU/ml prog 12,87
2021.05.29 (23dpt) usg mamy serduszko❤
2021.06.15 usg dzidzia ma 2cm❤
2021.07.08 usg dzidzia ma 6cm❤
2021.08.05 usg dziewczynka 150g❤
2021.09.03 usg ważę juz 330g❤
2021.10.03 usg ważę 700g❤
2021.12.22 usg ważę 2,8kg❤
2022.01.10 3780g 53cm Ewelinka porod cc
Mamy jeszcze 4❄❄❄❄
2021.04.06 transfer blastki 4AB, 9dpt bhcg 0
2020.03.19 Ania 52cm, 3680g