X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się z pomocą medyczną INVIMED POZNAŃ
Odpowiedz

INVIMED POZNAŃ

Oceń ten wątek:
  • plinka2017 Autorytet

Wysłany: 26 sierpnia 2021, 11:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dobuska wrote:
    No oczywiście zrobisz jak uważasz. Ja po potwierdzeniu ciąży analizowałam wszystkie leki z lekarzem prowadzącym ciąże. I ona i diabetolog kazały schodzić z metforminy sukcesywnie. A moja endokrynolog w ogóle była zła ze ja odstawiłam.
    Kiedyś mój poprzedni ginekolog wysłał mi publikacje naukowa, w której było napisane, żeby metforminy od razu w ciąży nie odstawiać.

Coraz częściej można przeczytać, żeby Metforminy nie odstawiać lub bardzo stopniowo.
    Ja miałam dawkę 500 więc bardzo małą i endokrynolog jak i ginekolog kazali odstawić od razu. Endo stwierdziła, że przy tak małej dawce, nie ma co tego ciągnąć dłużej. Gdybym brała większe dawki, wtedy byłoby stopniowe.

Nat. ciąża - Poronienie 8 t.c. 09.2018
    PCOS, nied. tarczycy, IO
    PAI1 hetero, MTHFR homo
    Od 2018 dalsze starania, IUI, bez skutku
    2021 InVitro IMSI uzyskano 2 blastki

Transfer świeży 2.06.2021 4AA c.bioch.

Transfer 2.07.2021❄️ 4BA 🙏
    6 dpt ⏸️
    10.03.2022 Wiktor 3825 g 🥰

03.2023 walczymy o rodzeństwo 💪
    Pobrane 18 🥚11 dojrzałych
    Mamy 6 ❄️
    3x 4ba, 4bb, 3aa, 3ba

25.04 transfer ❄️ 4ba
    6 dpt ⏸️, 7 dpt beta 64, 9 dpt beta 194, 11 dpt beta 542, 13 dpt beta 1299 , 20 dpt beta 10734, 27 dpt ❤️ 0,75 cm, 30 dpt ❤️ 0,94 cm
    9+4 🖤 dziewczynka. łyżeczkowanie
  • lindalia Autorytet

Wysłany: 26 sierpnia 2021, 11:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dobuska wrote:
    Spokojnie, granica to 92. Przy glukometrze jest 90.
    Przy pierwszych tygodniach to normalne, ze cukier może być zaburzony, bo zle się odżywiasz. Nie ze swojej winy oczywiście. :)
    Ja odżywiam się naprawdę kiepsko. Moje dziecko nie chce jeść niczego co zdrowe, czasem wleci jakiś owoc, albo szpinak w jakimś daniu, ale od warzyw takich jak pomidor to mnie odrzuca. Mięso u mnie w ogóle nie gości, nie mam nawet zamiennika białka, bo np fasola też jest be-be.
    Królują węglowodany!
    Ostatnio zjadłam na obiad 6 (!) ziemniaków gotowanych w mundurkach i zajadałam się jak głupia, bo smakiem przypominały te z ogniska. Oczywiście to był cały mój obiad, bo na resztę nie spojrzałam.
    Pocieszam się, że niektóre kobiety tak wymiotują, że nie jedzą praktycznie nic i dają radę, więc moje miernoty może nie są najgorsze.

• dobuska Autorytet

Wysłany: 26 sierpnia 2021, 11:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja endokrynolog twierdzi, że cukrzyce rozbujało mi właśnie odstawienie metforminy. Czy ma racje? Nie wiem. Z tego co słyszałam, na przykład w Stanach, stosuje się ją już cała ciąże. W Polsce tez są lekarze, którzy nie odstawiają.
    No ja słuchałam ginekolog, bo to jej powierzyłam opiekę nad moim dzieckiem, wiec moja endokrynolog mnie wkurzyła trochę tym swoim marudzeniem. 😄
    Ale masz racje, przy niskich dawkach odstawia się z dnia na dzień, aczkolwiek i tak większość dziewczyn odstawia tak pod koniec 1 trymestru. Na moim lutowym wątku cześć chyba nadal jeszcze odstawia

• dobuska Autorytet

Wysłany: 26 sierpnia 2021, 12:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lindalia wrote:
    Ja odżywiam się naprawdę kiepsko. Moje dziecko nie chce jeść niczego co zdrowe, czasem wleci jakiś owoc, albo szpinak w jakimś daniu, ale od warzyw takich jak pomidor to mnie odrzuca. Mięso u mnie w ogóle nie gości, nie mam nawet zamiennika białka, bo np fasola też jest be-be.
    Królują węglowodany!
    Ostatnio zjadłam na obiad 6 (!) ziemniaków gotowanych w mundurkach i zajadałam się jak głupia, bo smakiem przypominały te z ogniska. Oczywiście to był cały mój obiad, bo na resztę nie spojrzałam.
    Pocieszam się, że niektóre kobiety tak wymiotują, że nie jedzą praktycznie nic i dają radę, więc moje miernoty może nie są najgorsze.
    Powiem tak, to nie Twoje dziecko chce jesc niezdrowo, ale na pewno Twoje dziecko sprawia, że organizm nie chce jeść zdrowo :D
    Przyjdzie drugi trymestr to ogarniesz dietę. Jak z krwi będą Ci wychodzić przekroczenia glukozy, to dostaniesz skierowanie na krzywą. Warto próbować walczyć z jedzeniem wcześniej, bo jeśli krzywa wyjdzie Ci dobrze, to czeka Cie jeszcze jedna po 20 tygodniu. Także mało przyjemnie :/

lindalia lubi tę wiadomość

• Night Autorytet

Wysłany: 26 sierpnia 2021, 12:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dobuska wrote:
    No oczywiście zrobisz jak uważasz. Ja po potwierdzeniu ciąży analizowałam wszystkie leki z lekarzem prowadzącym ciąże. I ona i diabetolog kazały schodzić z metforminy sukcesywnie. A moja endokrynolog w ogóle była zła ze ja odstawiłam.
    Kiedyś mój poprzedni ginekolog wysłał mi publikacje naukowa, w której było napisane, żeby metforminy od razu w ciąży nie odstawiać.
    Teraz to już będę się bała odstawić

Wrzesień 2022 Synek 💙

1 IVF
    25dpt <3
    10dpt 559,92 mIU/ml; 12dpt 1114,44 mIU/ml
    6dpt II kreski
    FET ❄️17.12.2021

Została nam ❄️ 4BB

starania od 02.2016
  • dobuska Autorytet

Wysłany: 26 sierpnia 2021, 12:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Night wrote:
    Teraz to już będę się bała odstawić
    Lepiej w tę stronę. Skonsultujesz w ciąży temat z lekarzem prowadzącym i on Ci powie co i jak.
    W każdym razie życzę Ci tego problemu! :D

Night lubi tę wiadomość

• Danadana Autorytet

Wysłany: 26 sierpnia 2021, 13:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasiu,
    szczere gratulacje! Jesteś super dzielna 😘 powodzenia z Julką 😊

Kassssia lubi tę wiadomość

Danadana
  • Olka2304 Ekspertka

Wysłany: 26 sierpnia 2021, 13:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    plinka2017 wrote:
    A jakie badanie robiłaś, które wykazało, że organizm nie chroni zarodka?
    Jak masz już wyniki to zawsze do przodu, odpowiednie leczenie i powinno być dobrze 🙂
    Ocena cytokin , w sumie to wyszło mi też niskie allo i za wysokie komórki nk , ale już wiemy co nas blokowało w końcu po tylu latach

Najpiękniejszych chwil w życiu nie zaplanujesz. One przyjdą same."
    02.06 - 462 g ❤️👧
    08.04- crl 7.1
    30.03 badania prenatalne 👶 crl 5.5 niskie ryzyka
    21.03 👶crl 3.64
    28.02 USG mamy ❤️
    ⏸️30 dc Bhcg 3.02 774,
    ⏸️32 DC bhcg 5.02 1612
    💉 Szczepienia limfocytami
    Rozjechane cytokiny , Kir AA, komórki NK 24,5 %
    ❄️ 13.11.2020 transfer nieudany
    Transfer 17.08.2020 - nieudany
    💉in vitro - sierpień 2020
    ⛔Mutacja C677T , PAI I

zi13hqvka2bu7x6k.png
  • lukaszkowa Autorytet

Wysłany: 26 sierpnia 2021, 13:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Danadana wrote:
    Kasiu,
    szczere gratulacje! Jesteś super dzielna 😘 powodzenia z Julką 😊
    Jak zyjecie?

👪🐶🌲
    Invimed Poznań
    Udana II procedura IVF, 4 transfer (Intralipid, Prograf, Encorton).
    Janek - 13/07/2021 4130g, 58cm szczęścia.
    Marzec 2023 - ciąża naturalna.
    Basia - 6/12/2023 3680g
  • Danadana Autorytet

Wysłany: 26 sierpnia 2021, 13:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lukaszkowa wrote:
    Jak zyjecie?
    Źle :) i nie będę tutaj ściemniać.
    Młody nie umie ssać, ani pierś ani butelka. Dławi się, krztusi, chodzimy od lekarza do lekarza. Wszyscy już myślą,że jestem wariatką, bo ciągle widzę nowe problemy u Tadka,ale wiem, że coś jest nie tak po prostu.
    Karmienie trwa 1,5h zanim się go na tyle nasyci - pierś plus mm, z przerwami na odbijanie, uspokajanie itd, żeby w ogóle zabrał łyk. Walka. Pediatra ma to gdzieś,bo młody przybiera, więc wg niego się czepiam. Byliśmy też u osteopaty, pomasowal go, jakieś tam napięcia są. Jutro mamy neurologopedę - w sprawie wedzielka. Także diagnoza nadal trwa. Jestem bardzo zmęczona i w dołku psychicznym, niestety. Radość z macierzyństwa jest równa prawie 0.

Danadana
  • lukaszkowa Autorytet

Wysłany: 26 sierpnia 2021, 13:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Danadana wrote:
    Źle :) i nie będę tutaj ściemniać.
    Młody nie umie ssać, ani pierś ani butelka. Dławi się, krztusi, chodzimy od lekarza do lekarza. Wszyscy już myślą,że jestem wariatką, bo ciągle widzę nowe problemy u Tadka,ale wiem, że coś jest nie tak po prostu.
    Karmienie trwa 1,5h zanim się go na tyle nasyci - pierś plus mm, z przerwami na odbijanie, uspokajanie itd, żeby w ogóle zabrał łyk. Walka. Pediatra ma to gdzieś,bo młody przybiera, więc wg niego się czepiam. Byliśmy też u osteopaty, pomasowal go, jakieś tam napięcia są. Jutro mamy neurologopedę - w sprawie wedzielka. Także diagnoza nadal trwa. Jestem bardzo zmęczona i w dołku psychicznym, niestety. Radość z macierzyństwa jest równa prawie 0.
    U mnie Janek wisial przez pierwsze 2-3 tygodnie non stop i chcialam isc tylko siku i byl ryk jakby nie jadl tydzień. Myslalam, ze jest glodny bo doslownie pociumkal i reszte spał wiec nie jadł... No i pewnie był głodny Zadzwoniłam po CDL bo nie mialam juz sił i gówno mi powiedziala, w sensie nic czego bym nie wiedziala ale jedna rzecz mi pomogla. Scisnelam piers i cos tam polecialo i powiedziala, ze na bank mam wystarczającą ilosc mleka skoro tak leci i to zrobiło mi na psychikę albo stał się cud i od następnego dnia wszystko się jakoś naprostowało ale sama myslalam doslownie o wszystkich specjalistach, o ktorych mowisz. Ale pierwszy miesiac byla tragedia. U nas najlepiej sprawdziła się butelka Avent Natural.
    Ja slyszalam, ze w nauce ssania pomoc moze smoczek ale moze to byc jednoczesnie pułapka bo nauczy ssać ale jednak piers to co innego i to moze byc bledne koło...
    A co polozna na to?
    Jak chcesz sie wyzalic to pisz nawet na priv

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 sierpnia 2021, 14:04

👪🐶🌲
    Invimed Poznań
    Basia - 6/12/2023 3680g
  • Danadana Autorytet

Wysłany: 26 sierpnia 2021, 15:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lukaszkowa wrote:
    U mnie Janek wisial przez pierwsze 2-3 tygodnie non stop i chcialam isc tylko siku i byl ryk jakby nie jadl tydzień. Myslalam, ze jest glodny bo doslownie pociumkal i reszte spał wiec nie jadł... No i pewnie był głodny Zadzwoniłam po CDL bo nie mialam juz sił i gówno mi powiedziala, w sensie nic czego bym nie wiedziala ale jedna rzecz mi pomogla. Scisnelam piers i cos tam polecialo i powiedziala, ze na bank mam wystarczającą ilosc mleka skoro tak leci i to zrobiło mi na psychikę albo stał się cud i od następnego dnia wszystko się jakoś naprostowało ale sama myslalam doslownie o wszystkich specjalistach, o ktorych mowisz. Ale pierwszy miesiac byla tragedia. U nas najlepiej sprawdziła się butelka Avent Natural.
    Ja slyszalam, ze w nauce ssania pomoc moze smoczek ale moze to byc jednoczesnie pułapka bo nauczy ssać ale jednak piers to co innego i to moze byc bledne koło...
    A co polozna na to?
    Jak chcesz sie wyzalic to pisz nawet na priv
    Dzięki, naprawdę. Nie miałam czasu tu zaglądać i zapomniałam, jak dużo to daje.
    Ja mam Lansinoh, Avent i Lovi - tylko Lansinoh wchodzi w grę i w ogóle coś pije. Ogólnie to budzi go strzyknięcie nogi - masakra. Nic nie możemy zrobić w domu. Chodzimy, jak przy bombie. Do tego to jedzenie... Ja się czuję okropnie. Mam mleko w piersiach na pewno, u mnie też była CDL - 2,5h próbowała przystawiać go i g*** z tego wyszlo. Kazała mi nie dokarmiać mm - chyba ją pogrzało, bo to już w ogóle bym oszalała. On po prostu nie chce ssać,ale czemu to nie wiemy. Dużą nadzieję pokładam jednak w tym neurologopedzie. Niestety, muszę uzbroić się w cierpliwość, dać Tadkowi czas. Kiepsko mi to wychodzi,ale bardzo się staram...

Danadana
  • lukaszkowa Autorytet

Wysłany: 26 sierpnia 2021, 16:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Danadana wrote:
    Dzięki, naprawdę. Nie miałam czasu tu zaglądać i zapomniałam, jak dużo to daje.
    Ja mam Lansinoh, Avent i Lovi - tylko Lansinoh wchodzi w grę i w ogóle coś pije. Ogólnie to budzi go strzyknięcie nogi - masakra. Nic nie możemy zrobić w domu. Chodzimy, jak przy bombie. Do tego to jedzenie... Ja się czuję okropnie. Mam mleko w piersiach na pewno, u mnie też była CDL - 2,5h próbowała przystawiać go i g*** z tego wyszlo. Kazała mi nie dokarmiać mm - chyba ją pogrzało, bo to już w ogóle bym oszalała. On po prostu nie chce ssać,ale czemu to nie wiemy. Dużą nadzieję pokładam jednak w tym neurologopedzie. Niestety, muszę uzbroić się w cierpliwość, dać Tadkowi czas. Kiepsko mi to wychodzi,ale bardzo się staram...
    Sa grupy na fb "Mamy karmiące. Mleko mamy", "Grupa wsparcia dla mam kp i kpi" i "Mleko modyfikowane na luzie". Obadaj sobie. Ja duzo tam podpatrzyłam.

Zobacz sobie jeszcze to:
    https://wrozkacycuszka.pl/akcesoria/604-flowcup-m2-zestaw-lyzeczki-alternatywa-dla-butelki.html

Moze tymczasowo pomóc

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 sierpnia 2021, 16:11

👪🐶🌲
    Invimed Poznań
    Basia - 6/12/2023 3680g
  • dobuska Autorytet

Wysłany: 26 sierpnia 2021, 18:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurde, Danadana przykro mi, że masz tak ciężko. Niestety z powodu zerowego doświadczenia nie umiem Cię za bardzo wesprzeć ☹️ Ale chcę powiedzieć, że jestem z Tobą i mam nadzieję, że szybko wskoczycie na właściwe tory❤️

• Danadana Autorytet

Wysłany: 26 sierpnia 2021, 19:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki, Dziewczyny! Mam nadzieję, że z tego wyjdę :) cała..

dobuska lubi tę wiadomość

Danadana
  • lindalia Autorytet

Wysłany: 26 sierpnia 2021, 19:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Danadana wrote:
    Dzięki, Dziewczyny! Mam nadzieję, że z tego wyjdę :) cała..
    Pewnie, że wyjdziesz. :) taka dluga i wyboista droga za Wami. Z czasem na pewno z Tadkiem się dogadacie i złapiecie wspólne fale. :)

• Motyl12 Autorytet

Wysłany: 26 sierpnia 2021, 21:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mysza28 wrote:
    Dzięki za odpowiedź . A to sobie poleżę😊. A jak tam z tym transferem po? Mi powiedział że na siłę ze świeżego nie musimy robic ale to zależy kak się będę czuła. No i też zobaczymy czy będzie co transferować. To tez różnie bywa
    Ja świeżego transferu nie mogłam mieć za względu na immunologie. Trzymam kciuki abyś miała chociaż co zamrozić, bo faktycznie ciężko z tymi jajkami🐣✊🍀powodzenia🍀
    Mój drugi transfer w poniedziałek, jestem juz po wlewie z accofilu i intralipidu...co ma być to będzie🙏

Geraltowa lubi tę wiadomość

Udane 2IVF-Zdarzył się cud😍
    Maj 2022r-rodzi się synuś🤱💙
  • kate2friend Autorytet

Wysłany: 26 sierpnia 2021, 21:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Danadana ja wogole swojej nie karmilam bo nie mogla zlapac cycka, denerwowała sie i plakala, sciagalam laktatorem 2tyg ale mialam taki dół ze coraz mniej tego mleka bylo i musialam mieszac z mm. Tez rozne akcje byly z butelkami. Do 4 miesiąca karmilam dziecko na spiaco. Jak mi tylko zasnela to po 3-5min wjeżdżało odrazu mleko. Za kazdym razem jak przychodziła pora karmienia musialam mała uspic zeby ją nakarmic, tak bardzo nie chciala pic z butelki. Wygral avent natural, classic odpadl i dr brown tak samo. Dopiero okolo 5 miesiąca polubila butelke i piła juz nie śpiąc. Moze sproboj dawac mleko jak przysnie po kilku min od razu butla. Ja musialam ladowac do wozka z podwyzszeniem glowki albo w lozeczku kladlam na podusie zeby karmic i później zabieralam po odbiciu. Takie karmienie jakos nas uratowalo w ladnym przybieraniu na wadze bo tak to jak nie spala i dawalam butle np z sama woda to sie dlawila i z mlekiem to samo. Chocby nie wiem jak byla glodna to nie wypila. Musialam powozic..eh bylo ciezko. Ale jak zaczela okolo 5mc jesc łyżeczka kaszke i obiadki to juz bylo coraz lepiej.

thgfs65gpu8ocaxc.png
    2021.05.05 crio blastki 4BB
    5dpt bhcg 20,52; 7dpt bhcg 48,18; 9dpt bhcg 189,84; 13dpt bhcg 1726; 14dpt usg mamy pecherzyk ciazowy
    21dpt bhcg 20544,47 mIU/ml prog 12,87
    2021.05.29 (23dpt) usg mamy serduszko❤
    2021.06.15 usg dzidzia ma 2cm❤
    2021.07.08 usg dzidzia ma 6cm❤
    2021.08.05 usg dziewczynka 150g❤
    2021.09.03 usg ważę juz 330g❤
    2021.10.03 usg ważę 700g❤
    2021.12.22 usg ważę 2,8kg❤
    2022.01.10 3780g 53cm Ewelinka porod cc

Mamy jeszcze 4❄❄❄❄
    2021.04.06 transfer blastki 4AB, 9dpt bhcg 0
    2020.03.19 Ania 52cm, 3680g
    2019.07.29 dzidzia 0,3cm ❤
    11dpt bhcg 959, 9dpt bhcg 354, 7dpt bhcg 81,76
    2019.07.08 FET 4AA godz 14:00 (EG)
    klz9f71xqupqgh4t.png
  • Motyl12 Autorytet

Wysłany: 26 sierpnia 2021, 22:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Olka2304 wrote:
    Ocena cytokin , w sumie to wyszło mi też niskie allo i za wysokie komórki nk , ale już wiemy co nas blokowało w końcu po tylu latach

Myślę że te badania to podstawa i w większości z nas coś wychodzi nie tak. Ale niepłodność immunologiczna moim zdaniem jest najgorsza-ja również mam z tym problem.
    Allo nie badałam bo w klinice nie robią szczepień limfocytami męża więc odpuściłam.
    Powodzenia w dalszym leczeniu-oby w końcu zaskoczyło✊🍀❤

Udane 2IVF-Zdarzył się cud😍
    Maj 2022r-rodzi się synuś🤱💙
  • kate2friend Autorytet

Wysłany: 26 sierpnia 2021, 22:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dobuska juz masz wozke? Ale super, napisz jaki model. My chcemy nowy ale jesli ktos bedzie sprzedawal np po 1 dziecku w bd stanie to wole odkupic taniej. Z Ania mialam 3 wózki i jedyny taco city byl spoko tylko wielka landara i ciezki. Ale moja szybko chciala do spacerowki bo juz po 6mcu jakos. Teraz chce kupic taki 2w1 z duza gondola z podnoszonym zaglowkiem i jakas fajna spacerowka zeby wystarczylo na dluzej. Myslalam o bebetto, ale dopiero zaczynam sie rozgladac. Co do ciuszkow to bede miala od kolezanki po mojej Ani dawalam dla jej corki i teraz wroca do mnie. Mam jeszcze sporo na strychu i musze wkoncu sie zmobilizowac i isc tam ogarnac balagan. Ale tak sobie wmowilam ze zrobie to po polowkowych

thgfs65gpu8ocaxc.png
    2021.05.05 crio blastki 4BB
    5dpt bhcg 20,52; 7dpt bhcg 48,18; 9dpt bhcg 189,84; 13dpt bhcg 1726; 14dpt usg mamy pecherzyk ciazowy
    21dpt bhcg 20544,47 mIU/ml prog 12,87
    2021.05.29 (23dpt) usg mamy serduszko❤
    2021.06.15 usg dzidzia ma 2cm❤
    2021.07.08 usg dzidzia ma 6cm❤
    2021.08.05 usg dziewczynka 150g❤
    2021.09.03 usg ważę juz 330g❤
    2021.10.03 usg ważę 700g❤
    2021.12.22 usg ważę 2,8kg❤
    2022.01.10 3780g 53cm Ewelinka porod cc

Mamy jeszcze 4❄❄❄❄
    2021.04.06 transfer blastki 4AB, 9dpt bhcg 0
    2020.03.19 Ania 52cm, 3680g
    2019.07.29 dzidzia 0,3cm ❤
    11dpt bhcg 959, 9dpt bhcg 354, 7dpt bhcg 81,76
    2019.07.08 FET 4AA godz 14:00 (EG)
    klz9f71xqupqgh4t.png
‹‹ 1279 1280 1281 1282 1283 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Planowanie ciąży, czyli o tym jakie badania przed ciążą warto wykonać

Planowanie ciąży to ważny moment w życiu każdej kobiety. Zastanawiasz się jakie badania przed ciążą warto wykonać? A może warto pomyśleć o dodatkowych szczepieniach? Co zrobić, aby zwiększyć swoje szanse na zdrową, szczęśliwą ciążę? Przeczytaj, które szczepienia musisz zrobić jeszcze przed rozpoczęciem starań, a które spokojnie możesz zrobić nawet będąc już w ciąży. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Sen a zdrowie hormonalne kobiety – jak na siebie wpływają?

Jak sen wpływa na zdrowie hormonalne kobiety? Jakie mogą być skutki niedoboru snu w kontekście kobiecej płodności? Jakie hormony są szczególnie wrażliwe na problemy z bezsennością u kobiet? Jak zadbać o prawidłową higienę snu?

CZYTAJ WIĘCEJ

8 rzeczy, które warto wiedzieć o diagnostyce endometriozy

Diagnoza endometriozy niekiedy trwa latami... Wszystko za sprawą niespecyficznych objawów, które daje to schorzenie. A jak wiadomo - im szybsza diagnoza, tym większa szansa na podjęcie efektywnego leczenia. Przeczytaj najważniejsze i najbardziej kluczowe rzeczy o diagnostyce endometriozy. 

CZYTAJ WIĘCEJ