Forum Starając się z pomocą medyczną INVIMED POZNAŃ
Odpowiedz

INVIMED POZNAŃ

Oceń ten wątek:
  • Lenka9419 Autorytet
    Postów: 298 194

    Wysłany: 1 listopada 2018, 20:11

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asiulka84 wrote:
    Hej Lenka a nie masz możliwości zalatwic recepte? To sa 3 wlacznie z wtorkiem dni ja bym sie obawiala wolalabym miec te zastrzyki.
    No Właśnie niestety nie... Bo mieszkam daleko poza poznaniem i nie mam jak :-( jutro najwyżej do lekarza napisze. Dzieki za odpowiedz.

    p19uyx8d3qd4ul30.png
  • Saja Autorytet
    Postów: 1069 336

    Wysłany: 1 listopada 2018, 23:28

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lenka9419 wrote:
    Cześć dziewczyny. Mam pytanie może któreś z Was tez się to przytrafiło. Otóż kończą mi się zastrzyki neoparin a wizytę mam we wtorek A ostatni zastrzyk wezmę w sobotę. Czy to może coś zaszkodzić ???

    A czemu to bierzesz? Idź do apteki, oni mają możliwość sprzedać lek na receptę bez recepty lekarskiej, tylko muszą wiedzieć po co

    Czynnik męski- ciężki OAT, DFI poniżej 15%

    Starania od 1.1.2016
    11.2016 - diagnoza OAT
    5.2017- embolizacja żpn, bez efektu
    1.2018 - ICSI w Invimed Poznań, OHSS, bez transferu
    4.2018 - I kriotransfer, bez efektu
    5.2018- II kriotransfer, ciąża bliźniacza:)
    1.2019- rodzą się nasze córki
  • Martita92 Autorytet
    Postów: 637 656

    Wysłany: 2 listopada 2018, 06:32

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tak mam że mi dają co potrzebuje, a receptę jak co to donoszę :)

    08 - 2016 rozpoczęcie starań;
    06 - 2018 rozpoczęcie leczenia w InVimed
    19-10-2018 kriotransfer - nieudany
    21-11-2018 II kriotransfer - udany
    17-12-2018 bijące serduszko
    21-08-2019 przychodzi na świat Helenka
    16-07-2020 kriotransfer - nieudany
    17-08-2020 kriotransfer - udany
  • Lenka9419 Autorytet
    Postów: 298 194

    Wysłany: 2 listopada 2018, 06:52

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Saja wrote:
    A czemu to bierzesz? Idź do apteki, oni mają możliwość sprzedać lek na receptę bez recepty lekarskiej, tylko muszą wiedzieć po co
    No właśnie w tym problem ze nie wiem dlaczego lekarz mi to przepisał. Biorę już od momentu IUI lekarz mowil ze to pomoże zajść

    p19uyx8d3qd4ul30.png
  • MonikA_89! Autorytet
    Postów: 7921 11233

    Wysłany: 2 listopada 2018, 08:44

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Neoparin rozrzedza krew. Ja przy mutacji Pai biorę go od 7dpo do @. Brany po owulacji ułatwia zagnieżdżenie a w ciąży zapobiega powstawaniu skrzepów.
    Lenka, a masz w domu acard? Możesz go brać dodatkowo, bo ma podobne działanie.

    qdkk2n0amiu7a1g7.png
    _____________________
    Kwiecień '21 jestem mamą!!! ♥️
    Wrzesień '20 transfer dwóch maluchów 10dpt 422,85 😍 13dpt 1570 ♥️ 19dpt dwa pęcherzyki w macicy😍 25dpt mamy serduszka!
    Marzec '20 - AZ blastusia 😭
    Luty '20 - IVF z KD nowa dawczyni = nowa nadzieja
    😭
    Styczeń '20 - IVF z KD! Nie rozmroziły się komórki...
    Grudzień '19 - IMSI - brak zarodków 😭
    Październik '19 - IMSI - brak zarodków 😭
    Maj '19 - criotransfer ❄️, cb 😭
    Kwiecień '19 - IMSI, transfer bliźniaków nieudany 😭
    Wrzesień '18 - nadzieja w naprotechnologii
    Maj '18 - IVF -Poronienie zatrzymane Synek 13tc [*] 😭
    Sierpień '17- rozpoczęcie leczenia w Invimed
    Przeciwciała p/otoczce komórki jajowej, aTPO i aTG, 120mln plemników, 50% ruch postępowy, morfologia 1%, SCD 21%, MTHFR hetero, PAI homo, AMH : mar18- 1.5, gru18- 0.99, sie19-1.8, lis19- 2.2 , kir AA, NK 18%, CD4/CD8 1,62
  • Saja Autorytet
    Postów: 1069 336

    Wysłany: 2 listopada 2018, 09:30

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiem jak działa neoparin, bo też brałam po ohss. Tylko to nie jest standardowy lek ani przy ivf, ani przy normalnej ciąży, dlatego pytam, na co Lenka go bierze. Ciąża z tego, co widzę już jest:) jeśli on jest brany tak po prostu, bo może pomoże, to bym się nie przejmowała trzydniową przerwą. A w ciąży acard to się chyba rzadko stosuje, nie bierz lepiej nic na własną rękę.

    Czynnik męski- ciężki OAT, DFI poniżej 15%

    Starania od 1.1.2016
    11.2016 - diagnoza OAT
    5.2017- embolizacja żpn, bez efektu
    1.2018 - ICSI w Invimed Poznań, OHSS, bez transferu
    4.2018 - I kriotransfer, bez efektu
    5.2018- II kriotransfer, ciąża bliźniacza:)
    1.2019- rodzą się nasze córki
  • MmOoNnIiKkAa Autorytet
    Postów: 385 154

    Wysłany: 2 listopada 2018, 12:52

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Saja wrote:
    Wiem jak działa neoparin, bo też brałam po ohss. Tylko to nie jest standardowy lek ani przy ivf, ani przy normalnej ciąży, dlatego pytam, na co Lenka go bierze. Ciąża z tego, co widzę już jest:) jeśli on jest brany tak po prostu, bo może pomoże, to bym się nie przejmowała trzydniową przerwą. A w ciąży acard to się chyba rzadko stosuje, nie bierz lepiej nic na własną rękę.
    Ja biorę Acard i będę brała do prawie końca 3 trymestru.

    4 IVF i córka 2019 r. :)
  • MonikA_89! Autorytet
    Postów: 7921 11233

    Wysłany: 2 listopada 2018, 12:56

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi gin powiedziała, że jak już zajdę, to całą ciążę będę na acardzie i heparynie, żeby zapobiec poronieniu oraz w związku z tą nieszczęsną mutacją. JeszCe czekam na wyniki badań w kierunku zespołu antyfosfolipidowego, bo jak coś wyjdzie to tym bardziej będę musiała brać heparynę.
    Wiadomo, że każdy przypadek jest inny i lepiej skonsultować się z lekarzem.
    Neoparin przypisywany jest czasem przy problemach z zagnieżdżeniem. Skoro ciąża jest, to chyba zadziałał :) :)

    Lenka, udało się coś załatwić w sprawie recepty?

    Ja czekam aż się @ rozkręci i od 2dc zaczynam brać clostibergyt, Eby przyspieszyć owulację. W tym cyklu miałam dopiero w 20 dniu. Miałam nadzieję, że się udało zajść w ciążę, ale jak mi 2 dni temu zaczęła spadać temperatura to się załamałam :( Lecę do apteki po kolejne leki i walczę dalej.

    qdkk2n0amiu7a1g7.png
    _____________________
    Kwiecień '21 jestem mamą!!! ♥️
    Wrzesień '20 transfer dwóch maluchów 10dpt 422,85 😍 13dpt 1570 ♥️ 19dpt dwa pęcherzyki w macicy😍 25dpt mamy serduszka!
    Marzec '20 - AZ blastusia 😭
    Luty '20 - IVF z KD nowa dawczyni = nowa nadzieja
    😭
    Styczeń '20 - IVF z KD! Nie rozmroziły się komórki...
    Grudzień '19 - IMSI - brak zarodków 😭
    Październik '19 - IMSI - brak zarodków 😭
    Maj '19 - criotransfer ❄️, cb 😭
    Kwiecień '19 - IMSI, transfer bliźniaków nieudany 😭
    Wrzesień '18 - nadzieja w naprotechnologii
    Maj '18 - IVF -Poronienie zatrzymane Synek 13tc [*] 😭
    Sierpień '17- rozpoczęcie leczenia w Invimed
    Przeciwciała p/otoczce komórki jajowej, aTPO i aTG, 120mln plemników, 50% ruch postępowy, morfologia 1%, SCD 21%, MTHFR hetero, PAI homo, AMH : mar18- 1.5, gru18- 0.99, sie19-1.8, lis19- 2.2 , kir AA, NK 18%, CD4/CD8 1,62
  • MmOoNnIiKkAa Autorytet
    Postów: 385 154

    Wysłany: 2 listopada 2018, 13:04

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    MonikA_89! wrote:
    Mi gin powiedziała, że jak już zajdę, to całą ciążę będę na acardzie i heparynie, żeby zapobiec poronieniu oraz w związku z tą nieszczęsną mutacją. JeszCe czekam na wyniki badań w kierunku zespołu antyfosfolipidowego, bo jak coś wyjdzie to tym bardziej będę musiała brać heparynę.
    Wiadomo, że każdy przypadek jest inny i lepiej skonsultować się z lekarzem.
    Neoparin przypisywany jest czasem przy problemach z zagnieżdżeniem. Skoro ciąża jest, to chyba zadziałał :) :)

    Lenka, udało się coś załatwić w sprawie recepty?

    Ja czekam aż się @ rozkręci i od 2dc zaczynam brać clostibergyt, Eby przyspieszyć owulację. W tym cyklu miałam dopiero w 20 dniu. Miałam nadzieję, że się udało zajść w ciążę, ale jak mi 2 dni temu zaczęła spadać temperatura to się załamałam :( Lecę do apteki po kolejne leki i walczę dalej.
    Ja biorę Acard i właśnie z powodu mutacji genow, zagniezdzenia. I będę brać do 3 trymestru. Powodzenia Monia w Końcu się uda;)

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 listopada 2018, 13:05

    4 IVF i córka 2019 r. :)
  • MonikA_89! Autorytet
    Postów: 7921 11233

    Wysłany: 2 listopada 2018, 13:44

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    MmOoNnIiKkAa wrote:
    Ja biorę Acard i właśnie z powodu mutacji genow, zagniezdzenia. I będę brać do 3 trymestru. Powodzenia Monia w Końcu się uda;)
    Zawsze zostaje ivf w styczniu jak naturalnie się nie uda. Chociaż boję się że poronienie jest powiązane z naszymi niepowodzeniami, dlatego próbuje na razie ustawić organizm

    qdkk2n0amiu7a1g7.png
    _____________________
    Kwiecień '21 jestem mamą!!! ♥️
    Wrzesień '20 transfer dwóch maluchów 10dpt 422,85 😍 13dpt 1570 ♥️ 19dpt dwa pęcherzyki w macicy😍 25dpt mamy serduszka!
    Marzec '20 - AZ blastusia 😭
    Luty '20 - IVF z KD nowa dawczyni = nowa nadzieja
    😭
    Styczeń '20 - IVF z KD! Nie rozmroziły się komórki...
    Grudzień '19 - IMSI - brak zarodków 😭
    Październik '19 - IMSI - brak zarodków 😭
    Maj '19 - criotransfer ❄️, cb 😭
    Kwiecień '19 - IMSI, transfer bliźniaków nieudany 😭
    Wrzesień '18 - nadzieja w naprotechnologii
    Maj '18 - IVF -Poronienie zatrzymane Synek 13tc [*] 😭
    Sierpień '17- rozpoczęcie leczenia w Invimed
    Przeciwciała p/otoczce komórki jajowej, aTPO i aTG, 120mln plemników, 50% ruch postępowy, morfologia 1%, SCD 21%, MTHFR hetero, PAI homo, AMH : mar18- 1.5, gru18- 0.99, sie19-1.8, lis19- 2.2 , kir AA, NK 18%, CD4/CD8 1,62
  • Martita92 Autorytet
    Postów: 637 656

    Wysłany: 2 listopada 2018, 13:45

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Muszę szukać oszczędności... gdzie najtaniej dostane estrofem, prolutex i luteine?

    MonikA_89! lubi tę wiadomość

    08 - 2016 rozpoczęcie starań;
    06 - 2018 rozpoczęcie leczenia w InVimed
    19-10-2018 kriotransfer - nieudany
    21-11-2018 II kriotransfer - udany
    17-12-2018 bijące serduszko
    21-08-2019 przychodzi na świat Helenka
    16-07-2020 kriotransfer - nieudany
    17-08-2020 kriotransfer - udany
  • Lenka9419 Autorytet
    Postów: 298 194

    Wysłany: 2 listopada 2018, 13:55

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    MonikA_89! wrote:
    Mi gin powiedziała, że jak już zajdę, to całą ciążę będę na acardzie i heparynie, żeby zapobiec poronieniu oraz w związku z tą nieszczęsną mutacją. JeszCe czekam na wyniki badań w kierunku zespołu antyfosfolipidowego, bo jak coś wyjdzie to tym bardziej będę musiała brać heparynę.
    Wiadomo, że każdy przypadek jest inny i lepiej skonsultować się z lekarzem.
    Neoparin przypisywany jest czasem przy problemach z zagnieżdżeniem. Skoro ciąża jest, to chyba zadziałał :) :)

    Lenka, udało się coś załatwić w sprawie recepty?

    Ja czekam aż się @ rozkręci i od 2dc zaczynam brać clostibergyt, Eby przyspieszyć owulację. W tym cyklu miałam dopiero w 20 dniu. Miałam nadzieję, że się udało zajść w ciążę, ale jak mi 2 dni temu zaczęła spadać temperatura to się załamałam :( Lecę do apteki po kolejne leki i walczę dalej.
    Tak udalo się . recepte mam donieść bez problemu dostalam zastrzyki :D dzieki dziewczyny za podpowiedz :))
    Aspirn cardio biorę dodatkowo :)

    MonikA_89! lubi tę wiadomość

    p19uyx8d3qd4ul30.png
  • i_ka Autorytet
    Postów: 1590 1194

    Wysłany: 2 listopada 2018, 13:57

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martita92 wrote:
    Muszę szukać oszczędności... gdzie najtaniej dostane estrofem, prolutex i luteine?

    Nie wiem jak z tymi lekami, ale często dobre ceny maja w Aptece Wielkopolskiej w przychodni Posum.

    Ja po 2 miesiącach walki z infekcjami i przyjmowania antybiotyków przy których dr Sroka kazal wstrzymać się z clo, czekam na @, która powinna przyjść na dniach, zaczynam przygodę z clo. Jestem podekscytowana, bo w końcu zacznie się coś dziać

    klz99vvj720njnd5.png
    12.12.2019 mamy ❤️
    Beta7dpt61,21;9dpt177,4;11dpt465,05;14dpt1965,72
    18.11.2019 FET ❄️
    10.2019 II IVF
    ❄️❄️❄️❄️
    —————————————-
    7.2019 FETx2 - beta <0,1
    6.2019 I IVF ❄️❄️
    —————————————-
    9.17 - pocz. starań; 9.18 Invimed
    Endometrioza I st., AMH 1,91
    MTHFR_677C-T hetero, PAI-1 homo
    on: morf. 1% Kariotypy: ok
  • MonikA_89! Autorytet
    Postów: 7921 11233

    Wysłany: 2 listopada 2018, 14:16

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martita92 wrote:
    Muszę szukać oszczędności... gdzie najtaniej dostane estrofem, prolutex i luteine?
    Przez przypadek polubiłam. Prolutex i luteinę najlepiej w Ziko ok 170zl. Nie wiem ile kosztuje w aptece Gemini, możesz przedzwonić, bo oni też mają taniej wiele leków.

    Ja dzisiaj wydałam 300zł na leki...ehh
    Nie rozumiem dlaczego nasza kochana służba zdrowia tak mało leków refunduje :/

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 listopada 2018, 16:13

    qdkk2n0amiu7a1g7.png
    _____________________
    Kwiecień '21 jestem mamą!!! ♥️
    Wrzesień '20 transfer dwóch maluchów 10dpt 422,85 😍 13dpt 1570 ♥️ 19dpt dwa pęcherzyki w macicy😍 25dpt mamy serduszka!
    Marzec '20 - AZ blastusia 😭
    Luty '20 - IVF z KD nowa dawczyni = nowa nadzieja
    😭
    Styczeń '20 - IVF z KD! Nie rozmroziły się komórki...
    Grudzień '19 - IMSI - brak zarodków 😭
    Październik '19 - IMSI - brak zarodków 😭
    Maj '19 - criotransfer ❄️, cb 😭
    Kwiecień '19 - IMSI, transfer bliźniaków nieudany 😭
    Wrzesień '18 - nadzieja w naprotechnologii
    Maj '18 - IVF -Poronienie zatrzymane Synek 13tc [*] 😭
    Sierpień '17- rozpoczęcie leczenia w Invimed
    Przeciwciała p/otoczce komórki jajowej, aTPO i aTG, 120mln plemników, 50% ruch postępowy, morfologia 1%, SCD 21%, MTHFR hetero, PAI homo, AMH : mar18- 1.5, gru18- 0.99, sie19-1.8, lis19- 2.2 , kir AA, NK 18%, CD4/CD8 1,62
  • Mika91 Ekspertka
    Postów: 243 120

    Wysłany: 2 listopada 2018, 23:01

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Prolutex najlepiej kupić w tej aptece naprzeciwko Invimedu. Jak ja kupowałam to kosztował ok. 145 zł.

    97de757a20.png
    PCOS, insulinooporność, cykle bezowulacyjne
    Starania od 06.2015
    03.2017 klinowa resekcja jajników
    02.2018 IUI - nieudana
    07.2018 pierwsza procedura IVF - udana
    24.07.2018 - beta hCG 78,2
    26.07.2018 - beta hCG 192
  • Myshon23 Autorytet
    Postów: 353 149

    Wysłany: 4 listopada 2018, 13:00

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej Dziewczyny, co tu tak cicho?:)

    Anna Ka jak nastrój przed jutrzejszym szpitalem?

    Co do prolutexu to ja się zdziwiłam, że u mnie "na wsi" kosztował tylko 150 zł:)

    W piątek byłam na podglądzie maluchów, jeden ma 19 mam, drugi 16 mam. Serduszka biją jak szalone:) jedyne co mnie martwi, to to, że ten mniejszy ma mały pęcherzyk, mam nadzieję, że sobie poradzi. Dr mówił, że to jeszcze nie jest powód do martwienia się.

    Dziewczyny po kriotransferze, pamiętacie kiedy odstawiałyście estrofem?

    Asiulka84, MonikA_89! lubią tę wiadomość

    atdcvcqgj7jp21h6.png

    01.17-początek starań
    26.02.18-start leczenia w Invimedzie
    30.04.18-sonohsg-nieudane
    12.06.18-histerolaparoskopia-oba jajowody niedrożne
    22.08.18-punkcja, transfer odwołany
    21.09.18-criotransfer
    On: morfologia 3%, scd 28%
    Ona:Amh 3,63
  • Anna Ka Autorytet
    Postów: 681 351

    Wysłany: 4 listopada 2018, 13:25

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie pamiętam już kochana jak to było z estrofem. Świetne że dobrze się rozwijają maluszki. Życzę spokojnej ciąży bez ekscesów. No stresuje się wiadomo. Co powiedzą i ile będą mnie trzymać. Zobaczymy jutro się wszystko okaże.

    Myshon23 lubi tę wiadomość

    l22ncwa1pup21wo8.png

    przeciwciała przeciw osłonce przezroczystej
    cykle bezowoluacyjne / nie pękające pęcherzyki
    słabe nasienie morf. 2%
    Scd 45%

    1 procedura IVF / sierpierń 2017 /3 transfery, 8tc (*)
    2 procedura IVF / lipiec 2018 / ciąża bliźniacza <3 <3

    Dziewczynki urodzone w 35tc
  • MmOoNnIiKkAa Autorytet
    Postów: 385 154

    Wysłany: 4 listopada 2018, 16:40

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    To super Myshon, że maluchy rosną. Trzeba myśleć pozytywnie mniejszy nadgoni :)
    Anna powodzenia jutro, żeby pomogli Wam:)
    Ja jutro mam wizytę troche sie boję w piątek rano jak wstałam to zostałam w zalana brązowo czarna wydzielia i tak od piatku cały czas coś puszcza. Mam nadzieję że ta krew z tego krwiaka. Co tydzien powtarza sie to samo.

    Myshon23 lubi tę wiadomość

    4 IVF i córka 2019 r. :)
  • MonikA_89! Autorytet
    Postów: 7921 11233

    Wysłany: 4 listopada 2018, 16:57

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Myshon, pięknie rosną te Twoje maluchy :) Człowiek się od razu uspokaja jak na USG widzi bijące serduszka <3

    AnnaKa, mam nadzieję, że szybko postawią diagnozę i nie będą Cię długo trzymać w szpitalu. Trzymaj się dzielnie :*

    Monika, jak krew jest ciemna, to znaczy że jest stara i utleniona. Pewnie jakieś resztki z krwiaka wypłynęły. Głowa do góry :)

    Myshon23 lubi tę wiadomość

    qdkk2n0amiu7a1g7.png
    _____________________
    Kwiecień '21 jestem mamą!!! ♥️
    Wrzesień '20 transfer dwóch maluchów 10dpt 422,85 😍 13dpt 1570 ♥️ 19dpt dwa pęcherzyki w macicy😍 25dpt mamy serduszka!
    Marzec '20 - AZ blastusia 😭
    Luty '20 - IVF z KD nowa dawczyni = nowa nadzieja
    😭
    Styczeń '20 - IVF z KD! Nie rozmroziły się komórki...
    Grudzień '19 - IMSI - brak zarodków 😭
    Październik '19 - IMSI - brak zarodków 😭
    Maj '19 - criotransfer ❄️, cb 😭
    Kwiecień '19 - IMSI, transfer bliźniaków nieudany 😭
    Wrzesień '18 - nadzieja w naprotechnologii
    Maj '18 - IVF -Poronienie zatrzymane Synek 13tc [*] 😭
    Sierpień '17- rozpoczęcie leczenia w Invimed
    Przeciwciała p/otoczce komórki jajowej, aTPO i aTG, 120mln plemników, 50% ruch postępowy, morfologia 1%, SCD 21%, MTHFR hetero, PAI homo, AMH : mar18- 1.5, gru18- 0.99, sie19-1.8, lis19- 2.2 , kir AA, NK 18%, CD4/CD8 1,62
  • Ewka90 Autorytet
    Postów: 1042 135

    Wysłany: 4 listopada 2018, 18:07

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny :) dawno mnie tu nie było ale wracam po przerwie :) gratuluję wszystkim którym się udało :)
    Mój mąż zrobił 2 tyg temu ponownie badanie nasienia SCD i czekamy na wyniki. Wiecie może czy wyniki będą dostępne elektronicznie? A może udzielą info przez tel? Mamy kawał drogi do kliniki a wizyta u dr Stoki pod koniec miesiąca dopiero :/

    3i49gu1r7dpjlown.png
‹‹ 159 160 161 162 163 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

Zaburzenia hormonalne - 8 najczęstszych objawów

Zaburzenia hormonalne - jakie są ich najczęstsze objawy? Które objawy powinny Cię skłonić do wizyty u lekarza i diagnostyki w kierunku zaburzeń hormonalnych? Jakie są najczęstsze przyczyny braku równowagi hormonalnej i jak wygląda leczenie? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Płodność mężczyzn - przyczyny obniżonej płodności i sposoby na poprawę

Płodność mężczyzn na przestrzeni lat uległa znacznemu pogorszeniu. Dlaczego jakość nasienia współczesnych mężczyzn jest obniżona? Jakie są najczęstsze przyczyny problemów z płodnością? Co zrobić, aby wesprzeć i poprawić męską płodność?

CZYTAJ WIĘCEJ

Czy jestem w ciąży? - ciąża urojona a widoczne objawy ciąży

Zdarzyło Ci się usłyszeć coś, co bardzo chciałaś usłyszeć lub czego usłyszeć za wszelką cenę nie chciałaś, mimo panującej wokół ciszy? Czasem nasz mózg płata nam figle. Jeśli bardzo czegoś pragniemy, jesteśmy skłonni dostrzegać przejawy tego pragnienia, mimo ich braku. Wiele kobiet starających się o dziecko, co miesiąc zasatanawia się: "Czy jestem w ciąży?", dostrzega u siebie pierwsze objawy ciąży, po czym po wykonaniu testu ciążowego widzi jedną kreskę. Ciąża urojona czy "urojenie ciążowe" - jak je rozpoznać? 

CZYTAJ WIĘCEJ
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego