X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się z pomocą medyczną INVIMED POZNAŃ
Odpowiedz

INVIMED POZNAŃ

Oceń ten wątek:
  • Kiraaa Autorytet

Wysłany: 19 maja 2023, 13:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    stokrotka2 wrote:
    Myślę, że warto sprobować. Na mnie zawsze lametta dobrze wpływała. Ja na stymlowanym miałam zawsze cos ok 11 mm. Może warto tez dorzucic jakies suplementy lub diete na endometrium.

z takich naturalnych rzeczy i supli mam wrażenie że próbowałam już wszystkiego :p od vit E, medarginu, oleju lnianego, oleju z wiesiołka, orzechów brazylijskich, migdałów, moreli i czerwonego wina :D i chyba za wiele to nie zmieniło.

Problem jest taki, że nawet w chwili stymulacji do punkcji gdzie hormony wystrzelone w kosmos i konieczne było odłożenie świeżego transferu endo urosło max do 9 mm. Więc chyba jakiś cudów w tej kwestii nie osiągniemy nigdy

starania od czerwca 2022
    👩🏼30 lat
    hashimoto
    AMH 4,1
    kariotyp✅
    Owulacje własne ✅
    cross match 12%
    Kir Bx
    ANA 3 ✅ oprócz dsDNA, które słabo dodatnie
    ALLO - MLR 30,6 %
    👦🏻 32 lata
    Ciężka oligoteratozoospermia o nieznanej etiologii
    Kariotyp ✅
    Hormony ✅
    Badanie urologiczne ✅
    Badanie w kierunku mikrodelecji regionu AZF chromosomu Y ✅
    Badanie w kierunku mutacji w genie CFTR ✅
    niedoczynność tarczycy, zbyt wysoka prolaktyna, helicobacter,i bakterie w nasieniu,
    HLA DQ2/DQ8 ❌ > dieta bezglutenowa

Luty 2023 I IVF - ICSI
    - 4 ❄️
    - dwa transfery nieudane
    - trzeci transfer - podane dwa zarodki; 8+2 - poronienie (puste jajo płodowe)

zmiana kliniki z invimed Pozna na Medart
    luty 2024 - usg macicy 3d
    kwiecień 2024 - histeroskopia
    II IVF - 6.05.2024 pobrano 20 🥚▶️3❄️❄️❄️--> po PGT-a 2 prawidłowe i 1 nieprawidłowy
  • stokrotka2 Ekspertka

Wysłany: 19 maja 2023, 13:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kiraaa wrote:
    z takich naturalnych rzeczy i supli mam wrażenie że próbowałam już wszystkiego :p od vit E, medarginu, oleju lnianego, oleju z wiesiołka, orzechów brazylijskich, migdałów, moreli i czerwonego wina :D i chyba za wiele to nie zmieniło.

Problem jest taki, że nawet w chwili stymulacji do punkcji gdzie hormony wystrzelone w kosmos i konieczne było odłożenie świeżego transferu endo urosło max do 9 mm. Więc chyba jakiś cudów w tej kwestii nie osiągniemy nigdy
    To chyba rzeczywiscie taka uroda, ale skoro odbyl sie transfer to widocznie taka grubosc wystarczy. A Accard mialas po transferze?

38 lat, córeczka sn, starania o drugie dziecko od 3 lat, 5 IUI - nieudane, 1 ICSI - 5 blastek, 2x 4AA, 4BB, 4BA, 3BB
  • Haniiia28 Przyjaciółka

Wysłany: 19 maja 2023, 13:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    betii2300 wrote:
    Ja przy drugim transferze, który miałam w czwartek tydzień temu też miałam badanego proga i wyszło 29 to nic więcej mi nie dorzuciła. Dziś czekam na wyniki bety...

To dobry wynik. Ja wczoraj po transferze miałam niecałe 13 więc dlatego dorzuciala . Trzymam kciuki za betę:)

INVIMED POZNAŃ

☆ Nadzieja to matka tych,którzy nie boją się rzucać myśli w daleką przyszłość ☆

👱‍♀️ 28 lat ( Euthyrox 50, Bromocorn 0,5 tabletki )
    🧒 30 lat ( Sermatrop Alfa )

♧ 21.04 --> punkcja ( pobrano 21 komórek, 15 dojrzałych , 11 zapłodnionych ) ♡
    Mamy 11❄️
    ♧ 18.05 transfer 4ba♡
  • betii2300 Koleżanka

Wysłany: 19 maja 2023, 13:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kiraaa wrote:
    Beti a miałaś jakieś objawy po transferze? Bo ja miałam przez kilka dni takie ćmienie jakby okresowe i mega delikatne plamienia, więc szczerze myślałam, że może to dobry znak i jest implantacja, a tu jednak dupa. A Ty cokolwiek czułaś / czujesz?

Ja praktycznie od pierwszego dnia czułam jakieś ciągnięcie i bóle okresowe, w 3 dniu jakoś doszedł ból lędźwi ale już ustąpił. W drugim dniu brałam nospe i jeszcze później raz się zdarzyło. Plamienia u mnie nie wystąpiły do dnia dzisiejszego. Nadal często pobolewa mnie podbrzusze i ciągnie, kłuje, ale nic nie biorę na to. W pierwszym transferze w kwietniu miałam podobnie, ale bóle wystąpiły od razu po transferze i były o wiele mocniejsze, a wtedy nie wiedziałam, że mozna brać nospe. Jakoś w tym transferze od początku czułam się inaczej, byłam spokojniejsza z myślą, że moze się uda tym razem.

Kiraaa lubi tę wiadomość

• MarToosia Autorytet

Wysłany: 19 maja 2023, 13:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mysza28 wrote:
    Są tu mamy z transferu 2❄️?
    Ja w innej klinice niakam transfer 2ch blastocyst i nie dały ciąży... W Invined przy 3cim transferze podano nam 2 blastocysty z 6tej doby i mamy córkę 😉

2019r. leczenie w MedArt

🔸 3 IUI
    🔸 3 zarodki, 2 transfery blastocyst

2020r. rozpoczęcie leczenia w
    Invimed

🔸15.07.2020 transfer ❄️blastocysta
    (5dniowa) 4BB --> syn 💙

🔸31.05.2022 transfer ❄️blastocysta
    (5dniowa) 4BB --> 😔

🔸30.06.2022 transfer ❄️❄️
    blastocysty (6dniowe) 4AB, 4BB ... --> córka 🩷
    beta (7dpt) 143,80
    beta (11dpt) 668,50
    beta (15dpt) 1919,00
    beta (19dpt) 4760,80
    26dpt ♥️
  • Kulka Ekspertka

Wysłany: 19 maja 2023, 13:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny gdzie w Poznaniu badałyście Allo MLR, cross match, CBA cytokiny i profil limfocytarny? 🤔

👩🏼 34l 🧔🏻‍♂️41l
    Starania od 2020r🥰

Stymulacja lamettą - styczeń 2021r cb 😔

1 procedura in vitro IMSI (zapłodniono 6 komórek) :
    🔹3BB z 5 doby - bhcg <1,10❌
    🔹4BB z 6 doby 11tc zabieg łyżeczkowania (serduszko przestało bić) 👼😭
    🔹4BB z 5 doby bhcg ?❌
    🔹4BB z 5 doby bhcg <2,30❌

ona:
    - AMH 2,78ng/mL
    -mutacja C677T heterozygota
    - mutacja A1298C heterozygota
    - trombofilia
    - ANA profil 1- ujemny
    -polimorfizm 4g/5g -wykazano obecność
    - histeroskopia - wszystko ok ✅
    - endometrium - wzorowe✅

on:
    -plemniki 100% wady główki (pogorszenie wyników po rocznej suplementacji) 😔

2 procedura in vitro ICSI ( zapłodniono 9 komórek):
    -z 5 doby mamy 2x4AB i 4BB
    -z 6 doby mamy 4BB
    ❄️❄️❄️❄️
    Kolejne badania :
    🔹KIR bx
    Zmiana immunologa
    🔹Komórki NK
    🔹Cytokiny test CBA

Niech się stanie wreszcie cud... 🙏
  • angie Ekspertka

Wysłany: 19 maja 2023, 14:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kulka wrote:
    Dziewczyny gdzie w Poznaniu badałyście Allo MLR, cross match, CBA cytokiny i profil limfocytarny? 🤔

Badałam tylko profil limfocytarny w diagnostyce na dabrowskiego. Ale dzwoniłam że allo i cross match też robią, o CBA nie pytałam.
    Tylko warto zadzwonić i dopytac bo robią w określonych dniach albo godzinach. A cenowo wychodziło jak w Łodzi - pytałam w lutym/marcu

Ivf '22 ❄️❄️ ❌
    Ivf '23 ❄️❄️❄️❄️🤞

12.04 transfer 💞
    6dpt -8, 8dpt-46, 10dpt-127, 12dpt 293, 16dpt - 1958, 22dpt-19550 ✊ 27 dpt - ❤️

👩32 🧔33
    💙

preg.png
  • Kiraaa Autorytet

Wysłany: 19 maja 2023, 14:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    stokrotka2 wrote:
    To chyba rzeczywiscie taka uroda, ale skoro odbyl sie transfer to widocznie taka grubosc wystarczy. A Accard mialas po transferze?

Tak acard tez ! Doktor mówił ze przyjmuje się jako minimum 7-8 mm ale tak naprawdę nie ma żadnych badań które potwierdziłyby większa skuteczność od tej grubości. I ze miał udany transfer na grubości nawet poniżej 6 mn

starania od czerwca 2022
    👩🏼30 lat
    hashimoto
    AMH 4,1
    kariotyp✅
    Owulacje własne ✅
    cross match 12%
    Kir Bx
    ALLO - MLR 30,6 %
    👦🏻 32 lata
    Kariotyp ✅
    Hormony ✅
    Badanie urologiczne ✅
    niedoczynność tarczycy, zbyt wysoka prolaktyna, helicobacter,i bakterie w nasieniu,

Luty 2023 I IVF - ICSI
    - 4 ❄️
    - dwa transfery nieudane

II IVF - 6.05.2024 pobrano 20 🥚▶️3❄️❄️❄️--> po PGT-a 2 prawidłowe i 1 nieprawidłowy
  • Kiraaa Autorytet

Wysłany: 19 maja 2023, 14:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    betii2300 wrote:
    Ja praktycznie od pierwszego dnia czułam jakieś ciągnięcie i bóle okresowe, w 3 dniu jakoś doszedł ból lędźwi ale już ustąpił. W drugim dniu brałam nospe i jeszcze później raz się zdarzyło. Plamienia u mnie nie wystąpiły do dnia dzisiejszego. Nadal często pobolewa mnie podbrzusze i ciągnie, kłuje, ale nic nie biorę na to. W pierwszym transferze w kwietniu miałam podobnie, ale bóle wystąpiły od razu po transferze i były o wiele mocniejsze, a wtedy nie wiedziałam, że mozna brać nospe. Jakoś w tym transferze od początku czułam się inaczej, byłam spokojniejsza z myślą, że moze się uda tym razem.

Dzięki wielkie za odpowiedź. Czyli te objawy to w sumie mogą znaczyć wszystko i nic 🤷🏼‍♀️ Trzymam kciuki za dalszy dobry rozwój i przyrosty 💞

starania od czerwca 2022
    👩🏼30 lat
    hashimoto
    AMH 4,1
    kariotyp✅
    Owulacje własne ✅
    cross match 12%
    Kir Bx
    ALLO - MLR 30,6 %
    👦🏻 32 lata
    Kariotyp ✅
    Hormony ✅
    Badanie urologiczne ✅

Luty 2023 I IVF - ICSI
    - 4 ❄️
    - dwa transfery nieudane

• Kulka Ekspertka

Wysłany: 19 maja 2023, 14:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    angie wrote:
    Badałam tylko profil limfocytarny w diagnostyce na dabrowskiego. Ale dzwoniłam że allo i cross match też robią, o CBA nie pytałam.
    Tylko warto zadzwonić i dopytac bo robią w określonych dniach albo godzinach. A cenowo wychodziło jak w Łodzi - pytałam w lutym/marcu
    Ok dzięki😉 w klinice powiedzieli mi 850 za allo więc szukam czegokolwiek i gdziekolwiek taniej 🙈 ale to pewnie tyle kosztuje 😏

👩🏼 34l 🧔🏻‍♂️41l
    Starania od 2020r🥰

Stymulacja lamettą - styczeń 2021r cb 😔

1 procedura in vitro IMSI (zapłodniono 6 komórek) :
    🔹3BB z 5 doby - bhcg <1,10❌
    🔹4BB z 6 doby 11tc zabieg łyżeczkowania (serduszko przestało bić) 👼😭
    🔹4BB z 5 doby bhcg ?❌
    🔹4BB z 5 doby bhcg <2,30❌

ona:
    - AMH 2,78ng/mL
    -mutacja C677T heterozygota
    - mutacja A1298C heterozygota
    - trombofilia
    - ANA profil 1- ujemny
    -polimorfizm 4g/5g -wykazano obecność
    - histeroskopia - wszystko ok ✅
    - endometrium - wzorowe✅

on:
    -plemniki 100% wady główki (pogorszenie wyników po rocznej suplementacji) 😔

2 procedura in vitro ICSI ( zapłodniono 9 komórek):
    -z 5 doby mamy 2x4AB i 4BB
    -z 6 doby mamy 4BB
    ❄️❄️❄️❄️
    Kolejne badania :
    🔹KIR bx
    Zmiana immunologa
    🔹Komórki NK
    🔹Cytokiny test CBA

Niech się stanie wreszcie cud... 🙏
  • angie Ekspertka

Wysłany: 19 maja 2023, 14:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Apropo immunologii będę zwalniać termin do doc Paśnika 12.06 godz. 13.40 gdyby któraś z was była zainteresowana poproszę o informację 😊

Ivf '22 ❄️❄️ ❌
    Ivf '23 ❄️❄️❄️❄️🤞

12.04 transfer 💞

👩32 🧔33
    💙

preg.png
  • iska0108 Autorytet

Wysłany: 19 maja 2023, 14:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Angie jak wizyta???
    Ja mam Paśnika na 19.07, ale może przygarnęłabym Twój termin :)

👱🏻‍♀️26 🧔🏻‍♂️33
    Starania od 09.2021
    KIR AA, endometrioza, niedoczynność tarczycy.
    AMH 0,7-0,9 (03.22) ➡️ 1,45 ng/ml (06.22) ➡️ 1,7 ng/ml (09.22) ➡️ 1,63 ng/ml 🆗 ➡️ 0,9 ng/ml (10.23)
    03.23 I IVF
    ❄️4BA❄️4BA❄️3BB
    28.03 FET ❄️4BA 💚
    5dpt ⏸️ | 8dpt 25,24 |10dpt 49,94 | 14 dpt 436,9 | 16 dpt 1304 | 20dpt 5219 | 24dpt 9860 | 27dpt 💚 6+3 💔👼 łyżeczkowanie x2 😫
    18.09 FET ❄️4BA ❌(accofil, EG)
    13.11 FET ❄️3BB ❌(accofil, EG, heparyna)
    01.24 II IVF ❌

➡️ Zmiana kliniki.
    07.24 III IVF ❄️ 5AA po PGT-A
  • Mysza28 Autorytet

Wysłany: 19 maja 2023, 14:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MarToosia wrote:
    Ja w innej klinice niakam transfer 2ch blastocyst i nie dały ciąży... W Invined przy 3cim transferze podano nam 2 blastocysty z 6tej doby i mamy córkę 😉
    Super gratuluję ♥️. Ja się naczytalam o nadal się wącham. A mogę podpytać czy ten drugi się w ogóle nie przyjol czy później nie rozwijał się?

• Kiraaa Autorytet

Wysłany: 19 maja 2023, 14:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mysza28 wrote:
    Super gratuluję ♥️. Ja się naczytalam o nadal się wącham. A mogę podpytać czy ten drugi się w ogóle nie przyjol czy później nie rozwijał się?

No właśnie, też się zastanawiałam. Jak to jest gdy np. jeden zarodek się rozwija prawidłowo a drugi nie? Co wtedy się dzieje? Ten, który się nie rozwija się jakoś niejako wchłania?

Mysza28 lubi tę wiadomość

starania od czerwca 2022
    👩🏼30 lat
    hashimoto
    AMH 4,1
    kariotyp✅
    Owulacje własne ✅
    cross match 12%
    Kir Bx
    ALLO - MLR 30,6 %
    👦🏻 32 lata
    Kariotyp ✅
    Hormony ✅
    Badanie urologiczne ✅

Luty 2023 I IVF - ICSI
    - 4 ❄️
    - dwa transfery nieudane

• angie Ekspertka

Wysłany: 19 maja 2023, 15:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    iska0108 wrote:
    Angie jak wizyta???
    Ja mam Paśnika na 19.07, ale może przygarnęłabym Twój termin :)

Byłam też wczoraj bo bardzo się boje 🙈 bąbelek rośnie, serduszko bije wszystko ok. Chwilowo ta wizyta mnie uspokoiła. Następna na koniec miesiąca.

Możesz spróbować zamienić termin na wcześniejszy na forum na fb, chyba że wiesz że będziesz potrzebować dwie wizyty to spoko 😊

Ivf '22 ❄️❄️ ❌
    Ivf '23 ❄️❄️❄️❄️🤞

12.04 transfer 💞

👩32 🧔33
    💙

preg.png
  • Mysza28 Autorytet

Wysłany: 19 maja 2023, 15:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kiraaa wrote:
    No właśnie, też się zastanawiałam. Jak to jest gdy np. jeden zarodek się rozwija prawidłowo a drugi nie? Co wtedy się dzieje? Ten, który się nie rozwija się jakoś niejako wchłania?
    Może się jakieś doświadczone wypowiedzą 😉

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 maja 2023, 15:26

• iska0108 Autorytet

Wysłany: 19 maja 2023, 15:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    angie wrote:
    Byłam też wczoraj bo bardzo się boje 🙈 bąbelek rośnie, serduszko bije wszystko ok. Chwilowo ta wizyta mnie uspokoiła. Następna na koniec miesiąca.

Możesz spróbować zamienić termin na wcześniejszy na forum na fb, chyba że wiesz że będziesz potrzebować dwie wizyty to spoko 😊

Zaprosiłam do przyjaciółek, cho 😘

angie lubi tę wiadomość

👱🏻‍♀️26 🧔🏻‍♂️33
    Starania od 09.2021
    KIR AA, endometrioza, niedoczynność tarczycy.
    AMH 0,7-0,9 (03.22) ➡️ 1,45 ng/ml (06.22) ➡️ 1,7 ng/ml (09.22) ➡️ 1,63 ng/ml 🆗 ➡️ 0,9 ng/ml (10.23)
    03.23 I IVF
    ❄️4BA❄️4BA❄️3BB
    28.03 FET ❄️4BA 💚
    5dpt ⏸️ | 8dpt 25,24 |10dpt 49,94 | 14 dpt 436,9 | 16 dpt 1304 | 20dpt 5219 | 24dpt 9860 | 27dpt 💚 6+3 💔👼 łyżeczkowanie x2 😫
    18.09 FET ❄️4BA ❌(accofil, EG)
    13.11 FET ❄️3BB ❌(accofil, EG, heparyna)
    01.24 II IVF ❌

➡️ Zmiana kliniki.
    07.24 III IVF ❄️ 5AA po PGT-A
  • lukaszkowa Autorytet

Wysłany: 19 maja 2023, 18:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kiraaa wrote:
    To zależy na jakim etapie to się stanie. Ja miałam podane dwa. W pewnym momencie dostalam bardzo silnego krwawienia i tego pewna nigdy nie bede ale w szpitalu na usg po drugim zarodku zostal "cień" a jeden dalej się trzymał ale krwawienie było tak silne, że bylo wysokie ryzyko, ze ten drugi tez popłynie.

Generalnie, podkreślę bardzo, że to moja własna opinia - mając jedno dziecko i będąc obecnie w ciąży z drugim gryzę się w dupe, że brałam "tak sobie o" dwa zarodki na raz. Z mojej strony to było dość bezmyślne bo po prostu chciałam być w ciąży. Ale teraz bardziej więdząc z czym to się je - jakie są ryzyka, jak przebiega ciąża, badania prenatalne, potem poród i samo ogarnianie dwóch maluszków nigdy przenigdy nie zdecydowałabym się na dwa. Teraz np. w ciąży pozno zrobilam bete i mialam bardzo wysokie wartosci i balam się blizniat okrutnie. Trzeba mieć naprawde siłę fizyczną i psychiczną żeby to dzwignąć moim zdaniem. Ja sobie myslalam "o będę miała 2 od razu, super" no... bym się przeliczyła :). Musisz zajrzeć w siebie i pomyśleć czy dasz radę, czy będziesz miała pomoc bliskich.

👪🐶🌲
    Invimed Poznań
    Udana II procedura IVF, 4 transfer (Intralipid, Prograf, Encorton).
    Janek - 13/07/2021 4130g, 58cm szczęścia.
    Marzec 2023 - ciąża naturalna.
    Basia - 6/12/2023 3680g
  • Mysza28 Autorytet

Wysłany: 19 maja 2023, 20:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lukaszkowa wrote:
    To zależy na jakim etapie to się stanie. Ja miałam podane dwa. W pewnym momencie dostalam bardzo silnego krwawienia i tego pewna nigdy nie bede ale w szpitalu na usg po drugim zarodku zostal "cień" a jeden dalej się trzymał ale krwawienie było tak silne, że bylo wysokie ryzyko, ze ten drugi tez popłynie.

Generalnie, podkreślę bardzo, że to moja własna opinia - mając jedno dziecko i będąc obecnie w ciąży z drugim gryzę się w dupe, że brałam "tak sobie o" dwa zarodki na raz. Z mojej strony to było dość bezmyślne bo po prostu chciałam być w ciąży. Ale teraz bardziej więdząc z czym to się je - jakie są ryzyka, jak przebiega ciąża, badania prenatalne, potem poród i samo ogarnianie dwóch maluszków nigdy przenigdy nie zdecydowałabym się na dwa. Teraz np. w ciąży pozno zrobilam bete i mialam bardzo wysokie wartosci i balam się blizniat okrutnie. Trzeba mieć naprawde siłę fizyczną i psychiczną żeby to dzwignąć moim zdaniem. Ja sobie myslalam "o będę miała 2 od razu, super" no... bym się przeliczyła :). Musisz zajrzeć w siebie i pomyśleć czy dasz radę, czy będziesz miała pomoc bliskich.
    Dziękuję że opsialas swoją sytuację. Jest o czym myśleć

• Kiraaa Autorytet

Wysłany: 20 maja 2023, 12:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mysza28 wrote:
    Dziękuję że opsialas swoją sytuację. Jest o czym myśleć[/QUOTE

Ja również dziękuje Łukaszkowa. szkoda ze nikt w zasadzie nie mówi o tym z lekarzy w trakcie podejmowania tych decyzji. Myśle, ze na pewno w takim razie kolejny transfer nie zdecydujemy się od razu na dwa zarodki…

starania od czerwca 2022
    👩🏼30 lat
    hashimoto
    AMH 4,1
    kariotyp✅
    Owulacje własne ✅
    cross match 12%
    Kir Bx
    ALLO - MLR 30,6 %
    👦🏻 32 lata
    Kariotyp ✅
    Hormony ✅
    Badanie urologiczne ✅

Luty 2023 I IVF - ICSI
    - 4 ❄️
    - dwa transfery nieudane

‹‹ 2047 2048 2049 2050 2051 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Czego nie jeść  w ciąży - 7 produktów zabronionych

Ciąża to okres wzrostu apetytu i wielu zachcianek kulinarnych. Czy oznacza to zatem, że możesz pozwolić sobie na wszystko i jeść do woli? Niestety nie. Zapoznaj się czego nie jeść w ciąży, aby zachować bezpieczeństwo dla rozwijającego się płodu. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Insulinooporność - zasady żywieniowe, dieta i objawy.

Czym jest insulinooporność? Insulinooporność a dieta - na czym polega zależność? Jak odżywiać się przy insulinooporności? Które produkty spożywcze warto włączyć do diety, a z których warto zrezygnować? Artykuł napisany przez Zosię i Anię z Akademii Płodności. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Zespół Policystycznych Jajników – objawy PCOS, leczenie podczas starania o dziecko

Zespół Policystycznych Jajników również znane jako PCOS lub Policystyczne Jajniki, to jedno z najczęstszych zaburzeń endokrynologicznych u kobiet. Jakie są objawy PCOS? Jak wygląda proces diagnozy i leczenia? I najważniejsze jak PCOS wpływa na płodność i starania o dziecko. 

CZYTAJ WIĘCEJ