INVIMED POZNAŃ
-
WIADOMOŚĆ
-
lukaszkowa wrote:To zależy na jakim etapie to się stanie. Ja miałam podane dwa. W pewnym momencie dostalam bardzo silnego krwawienia i tego pewna nigdy nie bede ale w szpitalu na usg po drugim zarodku zostal "cień" a jeden dalej się trzymał ale krwawienie było tak silne, że bylo wysokie ryzyko, ze ten drugi tez popłynie.
Generalnie, podkreślę bardzo, że to moja własna opinia - mając jedno dziecko i będąc obecnie w ciąży z drugim gryzę się w dupe, że brałam "tak sobie o" dwa zarodki na raz. Z mojej strony to było dość bezmyślne bo po prostu chciałam być w ciąży. Ale teraz bardziej więdząc z czym to się je - jakie są ryzyka, jak przebiega ciąża, badania prenatalne, potem poród i samo ogarnianie dwóch maluszków nigdy przenigdy nie zdecydowałabym się na dwa. Teraz np. w ciąży pozno zrobilam bete i mialam bardzo wysokie wartosci i balam się blizniat okrutnie. Trzeba mieć naprawde siłę fizyczną i psychiczną żeby to dzwignąć moim zdaniem. Ja sobie myslalam "o będę miała 2 od razu, super" no... bym się przeliczyła . Musisz zajrzeć w siebie i pomyśleć czy dasz radę, czy będziesz miała pomoc bliskich.38 lat, córeczka sn, starania o drugie dziecko od 3 lat, 5 IUI - nieudane, 1 ICSI - 5 blastek, 2x 4AA, 4BB, 4BA, 3BB -
Mysza28 wrote:Dziękuję że opsialas swoją sytuację. Jest o czym myśleć
Ja absolutnie nikogo nie chce odwodzić od tego, zniechęcać lub straszyc. Lekarz na to inaczej patrzy, on chce osiągnąć ciąże, nie będzie w niej chodził a potem wychowywał - to go nie obchodzi. Po prostu wiem jak silne pragnienie ma każda z nas i zaślepione wezmiemy na plecy wszystko. A ja po prostu miałam zryty czerep... wiecie, jeden, drugi, trzeci transfer to jakby mi lekarz powiedział, że może podamy trzy to pewnie też bym to rozważyła. To wcale nie jest hop siup.
Jeśli ktoś wie, że będzie miał wsparcie od początku (rodzice, teście, mąż, znajomi), jest w dobrej kondycji psychicznej i fizycznej, ma dobre warunki na dwójkę na raz i rozważył scenariusz ewentualnie umiarkowanie zły, że jedno z blizniat po porodzie bedzie musialo zostać w szpitalu i jest wiadome, że z drugim maluszkiem będzie kto miał być. To czemu nie👪🐶🌲
Invimed Poznań
Udana II procedura IVF, 4 transfer (Intralipid, Prograf, Encorton).
Janek - 13/07/2021 4130g, 58cm szczęścia.
Marzec 2023 - ciąża naturalna.
Basia - 6/12/2023 3680g -
lukaszkowa wrote:Ja absolutnie nikogo nie chce odwodzić od tego, zniechęcać lub straszyc. Lekarz na to inaczej patrzy, on chce osiągnąć ciąże, nie będzie w niej chodził a potem wychowywał - to go nie obchodzi. Po prostu wiem jak silne pragnienie ma każda z nas i zaślepione wezmiemy na plecy wszystko. A ja po prostu miałam zryty czerep... wiecie, jeden, drugi, trzeci transfer to jakby mi lekarz powiedział, że może podamy trzy to pewnie też bym to rozważyła. To wcale nie jest hop siup.
Jeśli ktoś wie, że będzie miał wsparcie od początku (rodzice, teście, mąż, znajomi), jest w dobrej kondycji psychicznej i fizycznej, ma dobre warunki na dwójkę na raz i rozważył scenariusz ewentualnie umiarkowanie zły, że jedno z blizniat po porodzie bedzie musialo zostać w szpitalu i jest wiadome, że z drugim maluszkiem będzie kto miał być. To czemu nie
No właśnie chyba to jest problem tych starań ze tak strasznie nam zależy i jednocześnie się niecierpliwimy tak bardzo, ze jesteśmy stanie zdecydować się na wszystko nie zawsze znając do końca konsekwencje.starania od czerwca 2022
👩🏼30 lat
hashimoto
AMH 4,1
kariotyp✅
Owulacje własne ✅
cross match 12%
Kir Bx
ANA 3 ✅ oprócz dsDNA, które słabo dodatnie
ALLO - MLR 30,6 %
👦🏻 32 lata
Ciężka oligoteratozoospermia o nieznanej etiologii
Kariotyp ✅
Hormony ✅
Badanie urologiczne ✅
Badanie w kierunku mikrodelecji regionu AZF chromosomu Y ✅
Badanie w kierunku mutacji w genie CFTR ✅
niedoczynność tarczycy, zbyt wysoka prolaktyna, helicobacter,i bakterie w nasieniu,
HLA DQ2/DQ8 ❌ > dieta bezglutenowa
Luty 2023 I IVF - ICSI
- 4 ❄️
- dwa transfery nieudane
- trzeci transfer - podane dwa zarodki; 8+2 - poronienie (puste jajo płodowe)
zmiana kliniki z invimed Pozna na Medart
luty 2024 - usg macicy 3d
kwiecień 2024 - histeroskopia
II IVF - 6.05.2024 pobrano 20 🥚▶️3❄️❄️❄️--> po PGT-a 2 prawidłowe i 1 nieprawidłowy -
Mysza28 wrote:Super gratuluję ♥️. Ja się naczytalam o nadal się wącham. A mogę podpytać czy ten drugi się w ogóle nie przyjol czy później nie rozwijał się?2019r. leczenie w MedArt
🔸 3 IUI
🔸 3 zarodki, 2 transfery blastocyst
2020r. rozpoczęcie leczenia w
Invimed
🔸15.07.2020 transfer ❄️blastocysta
(5dniowa) 4BB --> syn 💙
🔸31.05.2022 transfer ❄️blastocysta
(5dniowa) 4BB --> 😔
🔸30.06.2022 transfer ❄️❄️
blastocysty (6dniowe) 4AB, 4BB ... --> córka 🩷
beta (7dpt) 143,80
beta (11dpt) 668,50
beta (15dpt) 1919,00
beta (19dpt) 4760,80
26dpt ♥️ -
lukaszkowa wrote:Ja absolutnie nikogo nie chce odwodzić od tego, zniechęcać lub straszyc. Lekarz na to inaczej patrzy, on chce osiągnąć ciąże, nie będzie w niej chodził a potem wychowywał - to go nie obchodzi. Po prostu wiem jak silne pragnienie ma każda z nas i zaślepione wezmiemy na plecy wszystko. A ja po prostu miałam zryty czerep... wiecie, jeden, drugi, trzeci transfer to jakby mi lekarz powiedział, że może podamy trzy to pewnie też bym to rozważyła. To wcale nie jest hop siup.
Jeśli ktoś wie, że będzie miał wsparcie od początku (rodzice, teście, mąż, znajomi), jest w dobrej kondycji psychicznej i fizycznej, ma dobre warunki na dwójkę na raz i rozważył scenariusz ewentualnie umiarkowanie zły, że jedno z blizniat po porodzie bedzie musialo zostać w szpitalu i jest wiadome, że z drugim maluszkiem będzie kto miał być. To czemu nie
Przepraszam, że wcinam się w dyskusje, podczytuje bo mam koleżanek co się leczy w invimedzie jak postępują poczynania i sama jestem mamą bliźniaków z ciąży naturalnej po inseminacji, osobiście mam takie samo podejście jak Ty, kocham moje dzieci nad życie ale nigdy świadomie już bym nie dopuściła do ciąży bliźniaczej, u mnie akurat dzieci zdrowe, ciąża donoszona, natomiast koleżanka w ciąży 2k2o dzieci urodzone w 35 tygodniu tydzień już całkowicie bezpieczny, niestety tak się potoczyło, że mają objawy wczesniactwa łącznie z retinopatią oczek, niestety nie cofnęło się, noszą okulary, wystąpił również zespół podkradania gdzie niby w ciąży 2k2o bywa rzadko jeden z bliźniaków przestał rosnąć urodził się z wagą poniżej 2k, ciąża bliźniacza jest obarczana wysokim ryzykiem, wiadomo pojedyncza też, po swoich przejściach to powinna być bardzo świadoma decyzjaWiadomość wyedytowana przez autora: 20 maja 2023, 16:56
20.07.2022 urodziły sie nasze bliźniaki Julian 💙 Zoja 🧡 -
Gosia9305 wrote:Przepraszam, że wcinam się w dyskusje, podczytuje bo mam koleżanek co się leczy w invimedzie jak postępują poczynania i sama jestem mamą bliźniaków z ciąży naturalnej po inseminacji, osobiście mam takie samo podejście jak Ty, kocham moje dzieci nad życie ale nigdy świadomie już bym nie dopuściła do ciąży bliźniaczej, u mnie akurat dzieci zdrowe, ciąża donoszona, natomiast koleżanka w ciąży 2k2o dzieci urodzone w 35 tygodniu tydzień już całkowicie bezpieczny, niestety tak się potoczyło, że mają objawy wczesniactwa łącznie z retinopatią oczek, niestety nie cofnęło się, noszą okulary, wystąpił również zespół podkradania gdzie niby w ciąży 2k2o bywa rzadko jeden z bliźniaków przestał rosnąć urodził się z wagą poniżej 2k, ciąża bliźniacza jest obarczana wysokim ryzykiem, wiadomo pojedyncza też, po swoich przejściach to powinna być bardzo świadoma decyzja
... trzymajcie się!!👪🐶🌲
Invimed Poznań
Jeśli ktoś wie, że będzie miał wsparcie od początku (rodzice, teście, mąż, znajomi), jest w dobrej kondycji psychicznej i fizycznej, ma dobre warunki na dwójkę na raz i rozważył scenariusz ewentualnie umiarkowanie zły, że jedno z blizniat po porodzie bedzie musialo zostać w szpitalu i jest wiadome, że z drugim maluszkiem będzie kto miał być. To czemu nie -
Gosia9305 wrote:Przepraszam, że wcinam się w dyskusje, podczytuje bo mam koleżanek co się leczy w invimedzie jak postępują poczynania i sama jestem mamą bliźniaków z ciąży naturalnej po inseminacji, osobiście mam takie samo podejście jak Ty, kocham moje dzieci nad życie ale nigdy świadomie już bym nie dopuściła do ciąży bliźniaczej, u mnie akurat dzieci zdrowe, ciąża donoszona, natomiast koleżanka w ciąży 2k2o dzieci urodzone w 35 tygodniu tydzień już całkowicie bezpieczny, niestety tak się potoczyło, że mają objawy wczesniactwa łącznie z retinopatią oczek, niestety nie cofnęło się, noszą okulary, wystąpił również zespół podkradania gdzie niby w ciąży 2k2o bywa rzadko jeden z bliźniaków przestał rosnąć urodził się z wagą poniżej 2k, ciąża bliźniacza jest obarczana wysokim ryzykiem, wiadomo pojedyncza też, po swoich przejściach to powinna być bardzo świadoma decyzja
-
Mysza28 wrote:Rozumiem😊Mlodym kobietom podają zazwyczaj 1 zarodek a ewentualnie dwa jak jest po 35 rokiem życia czego nie rozumiem bo przeciez wiek tu odgrywa bardzo ważną rolę i uważam że ciężej jest później taka ciążę utrzymać. Ja martwię się bardziej powikłaniami niż późniejszym wychowaniem. Co gdyby stracić oba zarodki gdyby jeden nie przetrwał itp. poprostu nie wiem czy mam jeszcze siły żeby wytrzymać kolejna stratę, łyżeczkowanie itp. też kwestia liczby ❄️. Mamy 4ba❄️z 5doby, 4bb❄️ z 6 doby i 2x3bb ❄️ z 5 doby. Więc też bez rewelacji. Pytam tutaj na forum o wasze doświadczenia i opinie bo podejrzewam co powie mój lekarz jutro.
Ja miałam jedną ❄️5 doby 3ba i 3 ❄️ z 6 doby. Przed pierwszym transferem lekarz mówił ze gdyby się nie powiodło to drugi rozważyłby podanie od razu dwóch ❄️, bo jego zdaniem te z 6 doby trochę gorzej rokują. mam 29 lat. Wcześniej myślałam ze może się na to zdecyduje, ale skłaniam się żeby raz jeszcze spróbować z 1 ❄️ i ewentualnie przy trzecim transferze może spróbować podać dwie. Ale tez jutro idziemy na konsultacje to przegadać. A u kogo jesteś ?starania od czerwca 2022
👩🏼30 lat
hashimoto
AMH 4,1
kariotyp✅
Owulacje własne ✅
cross match 12%
Kir Bx
ALLO - MLR 30,6 %
👦🏻 32 lata
Kariotyp ✅
Hormony ✅
Badanie urologiczne ✅
niedoczynność tarczycy, zbyt wysoka prolaktyna, helicobacter,i bakterie w nasieniu,
Luty 2023 I IVF - ICSI
- 4 ❄️
- dwa transfery nieudane
II IVF - 6.05.2024 pobrano 20 🥚▶️3❄️❄️❄️--> po PGT-a 2 prawidłowe i 1 nieprawidłowy -
Kiraaa wrote:Ja miałam jedną ❄️5 doby 3ba i 3 ❄️ z 6 doby. Przed pierwszym transferem lekarz mówił ze gdyby się nie powiodło to drugi rozważyłby podanie od razu dwóch ❄️, bo jego zdaniem te z 6 doby trochę gorzej rokują. mam 29 lat. Wcześniej myślałam ze może się na to zdecyduje, ale skłaniam się żeby raz jeszcze spróbować z 1 ❄️ i ewentualnie przy trzecim transferze może spróbować podać dwie. Ale tez jutro idziemy na konsultacje to przegadać. A u kogo jesteś ?
Ja mam 30 lat i już dwa transfery pojedyncze nie udane.
Jestem u dr L. W piątek byłam na monitoringu u dr m bo mojego nie było lekarza i też wykorzystałam okazję żeby się podpytać. On stwierdził że generalnie skłaniał by się do transferu pojedynczego ale też stwierdził że nie zna całej mojej historii leczenia itp. Bardziej też mówił o życiu po porodzie gdyby się udało mieć dwójkę że będzie co robić... A na koniec podsumował że to zależy ode mnie jak uważam. A ty u kogo jesteś ? -
Mysza28 wrote:.
Ja mam 30 lat i już dwa transfery pojedyncze nie udane.
Jestem u dr L. W piątek byłam na monitoringu u dr m bo mojego nie było lekarza i też wykorzystałam okazję żeby się podpytać. On stwierdził że generalnie skłaniał by się do transferu pojedynczego ale też stwierdził że nie zna całej mojej historii leczenia itp. Bardziej też mówił o życiu po porodzie gdyby się udało mieć dwójkę że będzie co robić... A na koniec podsumował że to zależy ode mnie jak uważam. A ty u kogo jesteś ?
Ja jestem u dr S. to podejście lekarzy tez się różni jak widać. Nie jest to łatwa decyzjastarania od czerwca 2022
👩🏼30 lat
hashimoto
AMH 4,1
kariotyp✅
Owulacje własne ✅
cross match 12%
Kir Bx
ALLO - MLR 30,6 %
👦🏻 32 lata
Kariotyp ✅
Hormony ✅
Badanie urologiczne ✅
Luty 2023 I IVF - ICSI
- 4 ❄️
- dwa transfery nieudane
Kiraaa wrote:Ja jestem u dr S. to podejście lekarzy tez się różni jak widać. Nie jest to łatwa decyzja
Kiraaa lubi tę wiadomość
-
Mysza28 wrote:Rozumiem😊Mlodym kobietom podają zazwyczaj 1 zarodek a ewentualnie dwa jak jest po 35 rokiem życia czego nie rozumiem bo przeciez wiek tu odgrywa bardzo ważną rolę i uważam że ciężej jest później taka ciążę utrzymać. Ja martwię się bardziej powikłaniami niż późniejszym wychowaniem. Co gdyby stracić oba zarodki gdyby jeden nie przetrwał itp. poprostu nie wiem czy mam jeszcze siły żeby wytrzymać kolejna stratę, łyżeczkowanie itp. też kwestia liczby ❄️. Mamy 4ba❄️z 5doby, 4bb❄️ z 6 doby i 2x3bb ❄️ z 5 doby. Więc też bez rewelacji. Pytam tutaj na forum o wasze doświadczenia i opinie bo podejrzewam co powie mój lekarz jutro.
Ponieważ prawdopodobieństwo, że przyjmą się dwa zarodki spada wraz z wiekiem. Większe ryzyko jest u młodych kobiet. Takie badania czytałam kiedyś, bo sama miałam rozkminę czy wziąć dwa czy jeden do transferu.Mysza28 lubi tę wiadomość
Leon ur. 28.02.2023 ❤️ -
Dżoanniks wrote:Ponieważ prawdopodobieństwo, że przyjmą się dwa zarodki spada wraz z wiekiem. Większe ryzyko jest u młodych kobiet. Takie badania czytałam kiedyś, bo sama miałam rozkminę czy wziąć dwa czy jeden do transferu.
-
Mysza28 wrote:A mogę spytać ile masz lat? Bo widzę że też miałaś dwa
Mysza28 lubi tę wiadomość
👪🐶🌲
Invimed Poznań
Dziewczyny jeszcze co do tego łyżeczkowania mam dwa pytania. Jeśli mam skierowanie to mogę obojętnie kiedy jechać do szpitala, czy najpierw tam dzwonić? I jeszcze jak długo trwa taki pobyt w szpitalu? 🫣
A co do podania dwóch ❄️ dr. S przed pierwszym transferem powiedział mi, że gdyby ten się nie udał, to przy kolejnym proponowałby podanie dwóch. Mam 25 lat i w tym momencie nie zgodziłabym się na to, mając za sobą ten transfer „udany” z jedną blastką.👱🏻♀️26 🧔🏻♂️33
Starania od 09.2021
KIR AA, endometrioza, niedoczynność tarczycy.
AMH 0,7-0,9 (03.22) ➡️ 1,45 ng/ml (06.22) ➡️ 1,7 ng/ml (09.22) ➡️ 1,63 ng/ml 🆗 ➡️ 0,9 ng/ml (10.23)
03.23 I IVF
❄️4BA❄️4BA❄️3BB
28.03 FET ❄️4BA 💚
5dpt ⏸️ | 8dpt 25,24 |10dpt 49,94 | 14 dpt 436,9 | 16 dpt 1304 | 20dpt 5219 | 24dpt 9860 | 27dpt 💚 6+3 💔👼 łyżeczkowanie x2 😫
18.09 FET ❄️4BA ❌(accofil, EG)
13.11 FET ❄️3BB ❌(accofil, EG, heparyna)
01.24 II IVF ❌
➡️ Zmiana kliniki.
07.24 III IVF ❄️ 5AA po PGT-A -
Mysza28 wrote:A no niestety nikt nie mówił że będzie łatwo. Powodzenia jutro, daj znać co ustaliliscie. Ja zadam mnóstwo pytań i też się z tobą podzielę. Cokolwiek wybierzesz to będzie dobry wybór 😊
Ja mam wrażenie ze doktor już jest zawsze przerażony jak przychodzę smażę swoją lista pytań 😂 dzięki! To pozostajemy w kontakcie ! Chetnie się wymienię ustaleniami 💞Mysza28 lubi tę wiadomość
starania od czerwca 2022
👩🏼30 lat
hashimoto
AMH 4,1
kariotyp✅
Owulacje własne ✅
cross match 12%
Kir Bx
ALLO - MLR 30,6 %
👦🏻 32 lata
Kariotyp ✅
Hormony ✅
Badanie urologiczne ✅
Luty 2023 I IVF - ICSI
- 4 ❄️
- dwa transfery nieudane
iska0108 wrote:Dziewczyny jeszcze co do tego łyżeczkowania mam dwa pytania. Jeśli mam skierowanie to mogę obojętnie kiedy jechać do szpitala, czy najpierw tam dzwonić? I jeszcze jak długo trwa taki pobyt w szpitalu? 🫣
A co do podania dwóch ❄️ dr. S przed pierwszym transferem powiedział mi, że gdyby ten się nie udał, to przy kolejnym proponowałby podanie dwóch. Mam 25 lat i w tym momencie nie zgodziłabym się na to, mając za sobą ten transfer „udany” z jedną blastką.
Dzięki za ten wpis! Widzisz podobnie dr S podchodzi w takim razie. Bardzo mi przykro, ze nie udało się teraz Tobie. Śledziłam Twoja historie 🥺 ale walczymy dalej 💪🏻💪🏻💪🏻 Trzymam tez kciuki żeby zabieg poszedł sprawnie !
starania od czerwca 2022
👩🏼30 lat
hashimoto
AMH 4,1
kariotyp✅
Owulacje własne ✅
cross match 12%
Kir Bx
ALLO - MLR 30,6 %
👦🏻 32 lata
Kariotyp ✅
Hormony ✅
Badanie urologiczne ✅
Luty 2023 I IVF - ICSI
- 4 ❄️
- dwa transfery nieudane
II IVF - 6.05.2024 pobrano 20 🥚▶️3❄️❄️❄️--> po PGT-a 2 prawidłowe i 1 nieprawidłowy