X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się z pomocą medyczną InviMed Wroclaw
Odpowiedz

InviMed Wroclaw

Oceń ten wątek:
  • KateM Autorytet

Wysłany: 12 marca, 17:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AMI wrote:
    Wyobraź sobie że napisałam wczoraj mega długą wypowiedź pod tym postem ale jej nie dodałam tam aby nie robić gównoburzy, bo w sumie nie mam ochoty na żadne kłótnie, nie po to jestem na forum, a też nie chcę wyjść na jakąś wariatkę.

Jednak naprawdę bardzo BARDZO dużo przeczytałam o badaniach genetycznych zarodków. Szczególnie gdy dostałam wynik moich i okazały oba się mozaikami. To był dla mnie szok, bo nigdy wcześniej o tym nic nie słyszałam. Temat mozaiek nadal śledzę na grupkach na FB gdzie każdego dnia są informacje o sukcesach i porażkach po transferze takich zarodków. Oczywiście mówimy o ludziach z całego świata ale głównie z USA.
    Fakty sa takie że w Stanach można transferować zarówno mozaiki jak i nawet "chore zarodki", tylko że nie w każdej klinice. I to jest prawda, że taki chory zarodek ma ok 2 % szans na zdrowe dziecko. Dlaczego tak jest? Ponieważ próbka do PGTA nie pochodzi z węzłą zarodkowego tylko z łożyska i wiadome jest, że może się zdarzyć, że takie dziecko będzie mieć zdorwe komórki a te złe wypadły do łożyska. Tak samo działają mozaiki. Jakiś tam procent tych chorych komórek jest w próbce PGTA ale to nie musi oznaczać, że dziecko będzie chore. I takich przykładów są setki na świecie i ja także mam w brzuchu takie mozaiki.
    Wiedza o mozaikach i ogólnie o kariotypie zarodków na ten moment raczkuje. Stąd te niby pozwy bo to prawda jakiś czas temu nie pozwalano na transfery takich zarodków, gdyż uważano że one są chore. Niektórzy ludzie w USA mają pomrożone takie zarodki z przed lat i teraz je dopiero transferują. Wynika to z postepu wiedzy w tym zakresie, ze zmian rekomendacji Uczelni medycznych i przede wszystkim z doświadczenia, bo po prostu rodzą się z tego zdrowe dzieci.
    Niestety ludzie nie mają szerokiej wiedzy w tej kwestii a już ludzie z USA (bez urazy) ale tam to niektórzy naprawdę mało wiedzą z biologii. I prawdopodobnie też dlatego snują teorie, że to koncerny planowały pozbawić ich dzieci, podczas gdy to wynikało po prostu z niewiedzy. Już kiedyś tu pisałam że pierwszą mozaikę opisano w nauce w latach 90 poprzedniego wieku. To jest całkiem niedawno.
    A w Polsce już prawie wcale nie ma szans na rzetelne opinie i wiedze w temacie innych wyników PGTA niż zdrowe zarodki. Dodatkowym problemem jest nasze (i nie tylko nasze) prawo - które nie pozwala nam decydowac o tym co robimy z zarodkiem pomimo wyników PGTA. W USA np masz prawo nawet chorego sobie transferowac i ludzie to robią. No ale w naszym kraju nie masz prawa nawet decydować o swojej macicy, a co dopiero o zarodkach, i te "chore zarodki " są mrożone i trzymane a ty nic nie możesz z nim zrobić choć to przecież twoje blastki.

Temat ten stał mi się bardzo bliski ze wzgledu na osobiste przeżycia i doświadczenia. I widze jak bardzo brakuje w tym temacie wiedzy, a powielane są jakieś plotki zamiast rzetelne naukowe wypowiedzi lekarzy i badaczy zarodków.

Dobrze, że o tym piszesz. Ja dawno temu zaczęłam olewać tę tematy z Nie-badaniem zarodków. Bo ktoś kto nie jest w Twoich, moich butach nie ma pojęcia.
    2% że zarodek będzie zdrowy mimo badania, a 98% że jest chory, jestem ciekawa jaka byłaby decyzja danej osoby, gdyby stała przed decyzją, miała wykonać amniopunkcję, badać lub terminować ciążę, lub się z nią żegnać w naturalny sposób.
    Uważam, że jeśli mamy hajs, powinniśmy badać zarodki bez znaczenia w jakim wieku czy kariotypy mamy.

sylstaa, AMI, Santi_14 lubią tę wiadomość

kirAA, allo-mlr 0, morfo 0%,2%, Fragmentacja DNA - 28%,ŻPN II st
    Kariotyp❗️BT (11;22)
    03.2022 I IVF - Artemida Białystok
    09.03 punkcja ❄️❄️08.04 transfer 1AA ❄️ 10dpt < 1.1 05.05 transfer 3AA ❄️ 6-6,8-11,10-5 cb💔🖤
    06.2022 II IVF długi protokół
    04.07 punkcja❄️❄️❄️❄️ 08.09 transfer 1BB, accofil + acard 14.09 6dpt <0.2 🖤09.10 transfer 4AA accofil+acard 4dpt - 3,7 6dpt-8,2 8dpt - 4.6 💔🖤
    09.11 transfer 4AA 6-3.5,8-17,9-25,10-27,12-18💔🖤
    14.12 transfer 3AB 5 -13,7 - 27.1 💔🖤
    16.01.2023 - Invimed Wrocław - start
    13.02 punkcja
    8❄️ zbadanych 2❄️BT
    19.04 - 7 transfer 4AA
    4dpt 9, 7dpt 45,10dpt 243, 13dpt 810, 15dpt 1872, 17dpt 3401, 27dpt usg + wlew ivig
    21w3 440g chłopaka 🐥
    28w5 1438g chłopaka🐥
    35w3 2700g chłopaka 🐣
    age.png
  • Minia000 Autorytet

Wysłany: 12 marca, 21:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AMI wrote:
    Wyobraź sobie że napisałam wczoraj mega długą wypowiedź pod tym postem ale jej nie dodałam tam aby nie robić gównoburzy, bo w sumie nie mam ochoty na żadne kłótnie, nie po to jestem na forum, a też nie chcę wyjść na jakąś wariatkę.

Jednak naprawdę bardzo BARDZO dużo przeczytałam o badaniach genetycznych zarodków. Szczególnie gdy dostałam wynik moich i okazały oba się mozaikami. To był dla mnie szok, bo nigdy wcześniej o tym nic nie słyszałam. Temat mozaiek nadal śledzę na grupkach na FB gdzie każdego dnia są informacje o sukcesach i porażkach po transferze takich zarodków. Oczywiście mówimy o ludziach z całego świata ale głównie z USA.
    Fakty sa takie że w Stanach można transferować zarówno mozaiki jak i nawet "chore zarodki", tylko że nie w każdej klinice. I to jest prawda, że taki chory zarodek ma ok 2 % szans na zdrowe dziecko. Dlaczego tak jest? Ponieważ próbka do PGTA nie pochodzi z węzłą zarodkowego tylko z łożyska i wiadome jest, że może się zdarzyć, że takie dziecko będzie mieć zdorwe komórki a te złe wypadły do łożyska. Tak samo działają mozaiki. Jakiś tam procent tych chorych komórek jest w próbce PGTA ale to nie musi oznaczać, że dziecko będzie chore. I takich przykładów są setki na świecie i ja także mam w brzuchu takie mozaiki.
    Wiedza o mozaikach i ogólnie o kariotypie zarodków na ten moment raczkuje. Stąd te niby pozwy bo to prawda jakiś czas temu nie pozwalano na transfery takich zarodków, gdyż uważano że one są chore. Niektórzy ludzie w USA mają pomrożone takie zarodki z przed lat i teraz je dopiero transferują. Wynika to z postepu wiedzy w tym zakresie, ze zmian rekomendacji Uczelni medycznych i przede wszystkim z doświadczenia, bo po prostu rodzą się z tego zdrowe dzieci.
    Niestety ludzie nie mają szerokiej wiedzy w tej kwestii a już ludzie z USA (bez urazy) ale tam to niektórzy naprawdę mało wiedzą z biologii. I prawdopodobnie też dlatego snują teorie, że to koncerny planowały pozbawić ich dzieci, podczas gdy to wynikało po prostu z niewiedzy. Już kiedyś tu pisałam że pierwszą mozaikę opisano w nauce w latach 90 poprzedniego wieku. To jest całkiem niedawno.
    A w Polsce już prawie wcale nie ma szans na rzetelne opinie i wiedze w temacie innych wyników PGTA niż zdrowe zarodki. Dodatkowym problemem jest nasze (i nie tylko nasze) prawo - które nie pozwala nam decydowac o tym co robimy z zarodkiem pomimo wyników PGTA. W USA np masz prawo nawet chorego sobie transferowac i ludzie to robią. No ale w naszym kraju nie masz prawa nawet decydować o swojej macicy, a co dopiero o zarodkach, i te "chore zarodki " są mrożone i trzymane a ty nic nie możesz z nim zrobić choć to przecież twoje blastki.

Temat ten stał mi się bardzo bliski ze wzgledu na osobiste przeżycia i doświadczenia. I widze jak bardzo brakuje w tym temacie wiedzy, a powielane są jakieś plotki zamiast rzetelne naukowe wypowiedzi lekarzy i badaczy zarodków.
    Niesamowicie Ci dziękuję że chciało Ci się udzielić tak wyczerpującej odpowiedzi.
    Ja dopiero rozpoczynam edukowanie się w tym.temacie i od razu akurat ten post.rzucil mi się w oczy, więc ciągle siedziało mi to w głowie.
    Dużo więcej rozumiem po Twojej wypowiedzi.
    Będę rozmawiać z lekarzem, z genetykiem ale teraz już wiem, że chciałabym zarodki zbadać.

🙎‍♀️🙎‍♂️'95 rok
    Starania na poważnie od 01.2023 r.

06.24 start stymulacji lamettą
    08.24 💔 8tc poronienie samoistne

11.24 pierwsza wizyta w klinice

AMH - 2,0💪
    Mycoplasma/ ureaplasma - ujemne 💪
    Kariotypy prawidłowe 💪
    Jajowody drożne 💪
    On: morfologia 0% -> 6% -> 9%💪

03.25 kwalifikacja in vitro 💪
    04.25- stymulacja
    16.04.25 - punkcja, pobrano 6🥚 Mamy jednego ❄️ 6BB
  • Madlen_90 Przyjaciółka

Wysłany: 14 marca, 10:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Odpisały mi już dziewczyny co do poniższego na wątku marcowym. Wyniki są ok. Ale czy w Invimedzie muszę jeszcze iść z nimi do genetyka na konsultację żeby je "przybił" czy już bezpośrednio do mojej doktor JG? Na wizycie kwalifikacyjnej wspomniała tylko, że musimy wykonać te badanie, nie mówiła nic o konsultacji jeszcze więc chyba przyjmie je bez niej? Jak to jest?

DZIEWCZYNY POMOCY!

Kupiliśmy z mężem w pakiecie dla pary badanie kariotypów na stronie testDNA. Stawiliśmy się na pobranie krwi jednocześnie. Wyniki męża przyszły wczoraj a moich nie ma jeszcze. Czy to znaczy, że z moimi coś jest nie tak? Co to za sens, że przychodzi jeden wynik jak zlecone były dla pary? Miała któraś z was tak? Długa była rozbieżność w czasie?

I jeszcze najważniejsze:
    Mąż w wyniku ma napisane
    INTERPRETACJA: "KARIOTYP MĘSKI PRAWIDŁOWY". Następnie zdjęcie prążków w przybliżeniu i pod zdjęciem komentarz:
    "W celu dokładnego omówienia wyniku badania wskazana konsultacja w Poradni Genetycznej.
    W klasycznym badaniu cytogenetycznym zastosowanym podczas analizy nie jest możliwe wykrycie obecności
    submikroskopowych zmian strukturalnych chromosomów poniżej czułości metody (5 -10Mpz). Badanie nie wykrywa
    disomii jednorodzicielskiej i mozaikowości z niewielkim odsetkiem komórek nieprawidłowych."

Czyli wynika z tego, że ta metoda badania nie jest w stanie czegoś tam wykryć. Czy to znaczy, że kupiliśmy złe badanie, złą metodą i zmarnowaliśmy 3 tygodnie? Czy ta interpretacja na początku wyniku "kariotyp męski prawidłowy" jest wystarczająca do procedury?

Co o tym sądzicie? Zestresowałam się i mam karuzelę w głowie.
    Napisałam też tego posta w wątku marcowym ale nie wiem czy wszystkie tam zaglądacie ;(

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 marca, 10:51

🙍‍♀️ 34
    AMH 2,30
    HSG, hormony, biochemia, witaminy ✔️
    Trombofilia wykluczona

🙍‍♂️37
    Morfologia 6%
    HBA, SCD, MiOXSYS ✔️
    Kariotypy oboje ✔️

Starania od 12.2023
    10.2024 - IUI 1 -> ✖️
    11.2024 - IUI 2 -> ✖️

START IVF: 18.02.2025
    1. 08.04.2025 punkcja: pobrano 19 🥚, 13 🥚 ok, 10 🥚 zamrożonych, 1 ❄️4BA
    6.05 - transfer ⏳

❤️ Luty.2022 Synuś - naturalnie
  • Cari09 Ekspertka

Wysłany: 14 marca, 10:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madlen_90 wrote:
    DZIEWCZYNY POMOCY!

Kupiliśmy z mężem w pakiecie dla pary badanie kariotypów na stronie testDNA. Stawiliśmy się na pobranie krwi jednocześnie. Wyniki męża przyszły wczoraj a moich nie ma jeszcze. Czy to znaczy, że z moimi coś jest nie tak? Co to za sens, że przychodzi jeden wynik jak zlecone były dla pary? Miała któraś z was tak? Długa była rozbieżność w czasie?

I jeszcze najważniejsze:
    Mąż w wyniku ma napisane
    INTERPRETACJA: "KARIOTYP MĘSKI PRAWIDŁOWY". Następnie zdjęcie prążków w przybliżeniu i pod zdjęciem komentarz:
    "W celu dokładnego omówienia wyniku badania wskazana konsultacja w Poradni Genetycznej.
    W klasycznym badaniu cytogenetycznym zastosowanym podczas analizy nie jest możliwe wykrycie obecności
    submikroskopowych zmian strukturalnych chromosomów poniżej czułości metody (5 -10Mpz). Badanie nie wykrywa
    disomii jednorodzicielskiej i mozaikowości z niewielkim odsetkiem komórek nieprawidłowych."

Czyli wynika z tego, że ta metoda badania nie jest w stanie czegoś tam wykryć. Czy to znaczy, że kupiliśmy złe badanie, złą metodą i zmarnowaliśmy 3 tygodnie? Czy ta interpretacja na początku wyniku "kariotyp męski prawidłowy" jest wystarczająca do procedury?

Co o tym sądzicie? Zestresowałam się i mam karuzelę w głowie.
    Napisałam też tego posta w wątku marcowym ale nie wiem czy wszystkie tam zaglądacie ;(
    Hej, z wynikiem miałam podobna sytuację, mąż miał- ja nie. Zadzwoniłam na infolinię dopytałam, okazało się, że przekręcili jedną literkę w mailu i był on niepoprawny. Zadzwon i dopytaj. Jeśli chodzi o wynik meza- jest on prawidłowy. W komentarzu zawsze maja taki dopisek jak powyzej: że wynik należy zinterpretować z poradnia genetyczna itd.

• Madlen_90 Przyjaciółka

Wysłany: 14 marca, 10:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję za odpowiedź. A czy musiałaś iść z tym wynikiem do genetyka u nas w klinice czy bezpośrednio do lekarza prowadzącego po prostu?

🙍‍♀️ 34
    AMH 2,30
    HSG, hormony, biochemia, witaminy ✔️
    Trombofilia wykluczona

🙍‍♂️37
    Morfologia 6%
    HBA, SCD, MiOXSYS ✔️
    Kariotypy oboje ✔️

Starania od 12.2023
    10.2024 - IUI 1 -> ✖️
    11.2024 - IUI 2 -> ✖️

START IVF: 18.02.2025
    1. 08.04.2025 punkcja: pobrano 19 🥚, 13 🥚 ok, 10 🥚 zamrożonych, 1 ❄️4BA
    6.05 - transfer ⏳

❤️ Luty.2022 Synuś - naturalnie
  • Lolka30 Autorytet

Wysłany: 14 marca, 11:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madlen_90 wrote:
    Dziękuję za odpowiedź. A czy musiałaś iść z tym wynikiem do genetyka u nas w klinice czy bezpośrednio do lekarza prowadzącego po prostu?
    Z prawidłowymi wynikami kariotypów nie trzeba uścisk genetyka.

Madlen_90 lubi tę wiadomość

Starania od 2015
    👩 37 lat, hashimoto, IO, bielactwo, AMH - 1,12
    👨🏻 38 lat, oligoteratozoospermia
    Kariotypy OK
    2018
    1 IUI - ❌ 2 IUI -❌ 3 IUI -cb
    4 IUI - ❤️
    Kwiecień 2019 - mamy synka

2024 powrót do kliniki
    Sierpień
    Podejście do IUI - brak dawki inseminacyjnej- rezygnacja z IUI
    Wrzesień
    I procedura ICSI długi protokół
    Październik
    💉7🥚 4 dojrzałe
    4 blastki 4BB
    PGT-A 3 z wadami genetycznymi, 1 nieinformatywny
    Grudzień
    10.12. transfer nieinformatywnego
    7dpt beta 3, 13dpt beta <0,2

Styczeń 2025
    II procedura, długi protokół, hbIMSI
    Punkcja 14.02. Pobrano 5🥚 1❄️5BB
  • Cari09 Ekspertka

Wysłany: 14 marca, 11:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madlen_90 wrote:
    Jeśli jest informacja "kariotyp prawidlowy" to znaczy, że jest ok i nie wymaga to wizyty u genetyka

Madlen_90 lubi tę wiadomość

• Lolka30 Autorytet

Wysłany: 14 marca, 11:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny wynik cd 138 mam 4/10. Dostałam doksycykline na 14 dni, ale tylko 1x100. Mam obawy czy to wystarczająca dawka 🫣.

Czy możecie się podzielić swoim doświadczeniem jakie miałyście leczenie przy zapaleniu endometrium?

Starania od 2015
    Kariotypy OK
    2018
    4 IUI - ❤️

2024 powrót do kliniki
    Sierpień
    Wrzesień
    Październik
    💉7🥚 4 dojrzałe
    4 blastki 4BB
    Grudzień

Styczeń 2025
  • sylstaa Autorytet

Wysłany: 14 marca, 14:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lolka30 wrote:
    Dziewczyny wynik cd 138 mam 4/10. Dostałam doksycykline na 14 dni, ale tylko 1x100. Mam obawy czy to wystarczająca dawka 🫣.

Czy możecie się podzielić swoim doświadczeniem jakie miałyście leczenie przy zapaleniu endometrium?
    Ja sama nie miałam, ale przewija się ten temat często na miesięcznych wątkach i wydaje mi się, że zazwyczaj dziewczyny dostają 2x1 przy takim wyniku powyżej 2/10… może dopytaj na marcowym, bo akurat teraz kilka dziewczyn też się leczy🙂

Starania od 04.2022

Chapter 1, AMH 0.8:
    Jajowody drożne, ale kręte
    Kariotypy, histeroskopia✅
    Morfologia 2%
    2 x IUI (06-07.23)
    IMSI (11.23) 3 zarodki, po EMBRACE zdrowy 4AB
    Transfer 01.24 ❄️4AB, 10dpt beta <0.2

Chapter 2, AMH 0.6:
    IMSI (02.24) 3 zarodki, po EMBRACE zdrowe 3AA, 4AA, 4AB
    W międzyczasie dalsza diagnostyka:
    KIR AA (mąż HLA C1C2)
    PAI-1 + czynnik V R2 heterozygota
    cross match 33%, allo 26%, podwyższone CD56
    rezonans w kierunku endometriozy, CD138, ANA✅
    6 x szczepienia pulowane
    Transfer 11.24 ❄️3AA + prograf, encorton, acard, fraxiparine, intralipid, accofil, utm, beta <0.2
    Powtórka badań 12.24: allo 0%, cross match 44%, zmiana immunologa
    Transfer 02.25 ❄️4AA + equoral, encorton, prograf, acard, neoparin, intralipid, accofil, spasmolina, utm, 8dpt beta 2.1, 10dpt beta 0.7
    Transfer 03.25 ❄️4AB + encorton, prograf, acard, neoparin, intralipid, accofil, spasmolina, utm, 8dpt beta <0.2

Chapter 3, AMH 0.42
    biopsja, cross match, cytokiny, IMK⏳
  • Lolka30 Autorytet

Wysłany: 14 marca, 14:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sylstaa wrote:
    Ja sama nie miałam, ale przewija się ten temat często na miesięcznych wątkach i wydaje mi się, że zazwyczaj dziewczyny dostają 2x1 przy takim wyniku powyżej 2/10… może dopytaj na marcowym, bo akurat teraz kilka dziewczyn też się leczy🙂
    Pisałam, ale nie wiem czy się ktoś odniesie. Czat gpt też sugeruje 2x100. Mam 20 tabletek więc przynajmniej na te pierwsze 6 dni mogę sobie zwiększyć.

Starania od 2015
    Kariotypy OK
    2018
    4 IUI - ❤️

2024 powrót do kliniki
    Sierpień
    Wrzesień
    Październik
    💉7🥚 4 dojrzałe
    4 blastki 4BB
    Grudzień

Styczeń 2025
  • Kate@@ Autorytet

Wysłany: 14 marca, 14:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lolka30 wrote:
    Pisałam, ale nie wiem czy się ktoś odniesie. Czat gpt też sugeruje 2x100. Mam 20 tabletek więc przynajmniej na te pierwsze 6 dni mogę sobie zwiększyć.

Od lekarza w Invimedzie miałam rzeczywiście 1x100 i to samą doksycyklinę ale Angelius, gdzie robiłam cd138, zalecił 2x100 i dodatkowo metronidazol. Wybrałam zalecenia z Angeliusa ☺️

👩🏻
    36 lat, PCOS; AMH 6.82; niedoczynność tarczycy
    🧑🏻
    40 lat, problem z morfologią plemników; ruchliwość i ilość poniżej normy

2021 - rozpoczęcie starań
    2.2024 - punkcja (27 🥚 -> 8 ❄️)

❄️2 zdrowe 6AB & 5AB
    ❄️4 nieprzebadane, 1 nieinformatywny

4.2024 - transfer ❄️ 6AB - beta 0 💔
    7.2024 - transfer ❄️ 4AB - cb 💔

28.08.2024 - transfer ❄️ 5AB (acard, neoparin, encorton, intralipid, accofil, relanium, UTM):

6 dpt bHCG 42,2; 8 dpt bHCG 99,1;
    10 dpt bHCG 269; 12 dpt bHCG 869;
    14 dpt bHCG 2352; 26 dpt CRL 0,73cm, jest 💓

1. prenatalne - ryzyka niskie, CRL 6,74cm
    🩵 it's a boy 🩵
    2. prenatalne - 390g
    3. prenatalne - 1560g

preg.png
  • Lolka30 Autorytet

Wysłany: 14 marca, 17:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kate@@ wrote:
    Od lekarza w Invimedzie miałam rzeczywiście 1x100 i to samą doksycyklinę ale Angelius, gdzie robiłam cd138, zalecił 2x100 i dodatkowo metronidazol. Wybrałam zalecenia z Angeliusa ☺️
    Też bym tak wolała szczerze mówiąc.

Starania od 2015
    Kariotypy OK
    2018
    4 IUI - ❤️

2024 powrót do kliniki
    Sierpień
    Wrzesień
    Październik
    💉7🥚 4 dojrzałe
    4 blastki 4BB
    Grudzień

Styczeń 2025
  • Ola4354 Znajoma

Wysłany: 17 marca, 08:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny pytanie wokół tematu - jak się przygotować na pierwszą wizytę u genetyka?

• Santi_14 Autorytet

Wysłany: 17 marca, 09:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny - czy któraś z was była z mężem w ostatnim czasie u androloga - Pawła Stelmacha? My mamy wizytę 7 kwietnia i zastanawiam się czy warto byłoby na wizytę zrobić jakieś badania hormonów u męża?

Czy wy dostaliście jakieś zalecenia w tej kwestii?

Mamy oczywiście świeże wyniki nasienia.

Adaś ❤️ 20.06.2021

1️⃣12.2019 procedura IVF Polmedis Wrocław
    25.01.19 ET 8A -> Bhcg >2,3I/U ❌

2️⃣09.2020 procedura IVF Angelius Katowice M.P.
    29.09.20 ET 8A -> 8dpt Bhcg 16I/U, 10dpt 68I/U, 12dpt 220I/U, 19dpt 3673I/U -> zdrowy synek💙✅

START - powrót po rodzeństwo 💪🏻💪🏻✊🏻
    3️⃣09.2023 trzecia procedura IVF Invimed Wrocław
    Zarodki: 2x8A,4AA,4BB,2x8A
    02.10.23 - ET 2x 8A -> Bhcg >2,3I/U❌
    04.12.23 - FET 4AA -> Bhcg >2,3I/U❌
    27.02.24 - FET 4BB ->Bhcg >2,3 I/U❌
    29.11.24 - FET 2x8A 13dpt 50I/U, 15dpt 90I/U, 17dpt 133I/U, 19dpt 224I/U, 24dpt 804I/U, 31dpt 2033I/U, 31.12.24 CP p.stronna -> leczenie Metotreksatem (bez efektu), 09.01.25 usunięcie prawego jajowodu ❌

4️⃣ Procedura Angelius Katowice -> M.P.🙏🏻❤️
  • Lolka30 Autorytet

Wysłany: 17 marca, 10:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ola4354 wrote:
    Dziewczyny pytanie wokół tematu - jak się przygotować na pierwszą wizytę u genetyka?
    Przygotuj sobie listę pytań. Genetyk w naszej klinice bardzo fajnie wszystko tłumaczy i opowiada o wadach i zaletach badań zarodków, ale jest to taki dość długi monolog z dużą ilością informacji więc jak skończy to możesz zapomnieć o co chcialalas zapytać 😉.
    Wizyta zaczyna się od dość szczegółowego wywiadu rodzinnego w zakresie wad, problemów z płodnością i poronień i w rodzinie u ciebie i partnera. Warto tą wiedzę uzupełnić jeśli masz możliwość oczywiście bo temat delikatny.

Starania od 2015
    Kariotypy OK
    2018
    4 IUI - ❤️

2024 powrót do kliniki
    Sierpień
    Wrzesień
    Październik
    💉7🥚 4 dojrzałe
    4 blastki 4BB
    Grudzień

Styczeń 2025
  • Myaia Przyjaciółka

Wysłany: 17 marca, 11:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej

Ja byłam dzisiaj na UGG
    Dużo pecherzykow w oby jajnikach, niby dobrze to wygląda (ale no ostatnio tez tak bylo)
    Jeszcze dwa dni ovaleap 300j
    I w środę gonapeptyl x2 + ovitrelle x1
    I w piatek punkcja

sylstaa, WannaBe lubią tę wiadomość

Brak owulacji od 2020 roku

♀️93' Nieudane stymulacje
    Jajowody drożne
    Kariotyp ok

♂️92'
    Kariotyp ok
    Badania nasienia ok

INVIMED 06.2024
    09.2024 start stymulacja -> menopur -> gonapeptyl
    09.2024 punkcja - puste pęcherzyki

03.2025r druga stymulacja -> ovaleap -> gonapeptyl + ovitelle
    03.2025 punkcja-> 27 🥚
    6❄️ 5AA, 4AA, 4AA, 4BB, 3BB
  • Osa 🐝 Autorytet

Wysłany: 17 marca, 21:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Myaia wrote:
    Hej

Ja byłam dzisiaj na UGG
    Dużo pecherzykow w oby jajnikach, niby dobrze to wygląda (ale no ostatnio tez tak bylo)
    Jeszcze dwa dni ovaleap 300j
    I w środę gonapeptyl x2 + ovitrelle x1
    I w piatek punkcja

Kciuki 🍀 daj znać po punkcji :)

Myaia lubi tę wiadomość

event.png
    39+1 4000g 56cm ☀️
    👧🏻♡
  • Osa 🐝 Autorytet

Wysłany: 17 marca, 21:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewxyzny mam pytanie z innej beczki, macie do polecenia dermatologa/ lekarza, który zdiagnozuje i poprowadzi osobę z łuszczycą ?

event.png
    39+1 4000g 56cm ☀️
    👧🏻♡
  • Katarzynkowata Znajoma

Wysłany: 17 marca, 22:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny. Nawet nie wiedziałam, że jest forum Invimed Wrocław. To dzięki nim jestem mamą. 😊 Leczę się u dr. Żórawskiego. Tydzień temu wróciłam po zamrożony w 2018 roku zarodek. Dzisiaj 7dpt beta 73. 🥰

just_a_girl, Osa 🐝, sylstaa, Lolka30, LS, Santi_14, Ewa89_89, AMI, Kate@@, WannaBe, Marikamb, Ścigacz lubią tę wiadomość

Ja: '86, Hashimoto, mutacja MTHFR
    On: '83, przeciętne nasienie
    Starania od 2010 r.
    2015 3 nieudane inseminacje
    2016 I IVF Niemcz- 1 zarodek 2-dniowy, ciąża biochemiczna
    2017 zmiana kliniki na Invimed Wrocław, II IVF 2 zarodki 3-dniowe, brak ciąży
    2018 lipiec Invicta Wrocław - nieudana stymulacja, klinika porażka...
    2018 listopad powrót do Invimed Wrocław, III IVF, PICSI, 3 blastocysty, podane 2, 1 zamrożona, ciąża bliźniacza ❤️❤️(chłopiec i dziewczynka)
    2022 - operacja- usunięcie gruczolaka przytarczycy
    2025 marzec - powrót po mrozaka 4bb, test ciążowy 6dpt pozytywny
    7dpt beta 73 ❤️, progesteron 27,8
    9dpt beta 173, progesteron 24,1
    11dpt beta 415, progesteron 20
  • just_a_girl Ekspertka

Wysłany: 17 marca, 23:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Katarzynkowata wrote:
    Cześć dziewczyny. Nawet nie wiedziałam, że jest forum Invimed Wrocław. To dzięki nim jestem mamą. 😊 Leczę się u dr. Żórawskiego. Tydzień temu wróciłam po zamrożony w 2018 roku zarodek. Dzisiaj 7dpt beta 73. 🥰

Ale kawał historii u Ciebie w stopce, wspaniale, że udało się z bliźniakami i tym razem 🥹 spokojnej, zdrowej ciąży 🤩

Ja też u dr Żórawskiego, może gdzieś się minęłyśmy ostatnio pod jego gabinetem 😁 My mamy pierwszy transfer w środę 🤞🤞🤞

Katarzynkowata lubi tę wiadomość

starania od 04.2023
    3 cykle stymulowane: 2x Klomifen + Ovitrelle, 1x Letrozol + Ovitrelle ❌
    02.2025 start in vitro, długi protokół
    14.03 punkcja jajników: pobrano 8 komórek MII
    5 prawidłowych zapłodnień, 2 blastocysty: 3AB, 6BB
    19.03 transfer zarodka 3AB ❌
    18.04 biopsja endometrium

👩🏻'95 (30)
    AMH = 1,2 (08.2024) vs. 2,2 (08.2023)
    hiperprolaktynemia (wyregulowana Dostinex'em) ✅
    1 niedrożny jajowód ❌, naturalne owulacje ✅
    hormony, tarczyca ✅ kariotyp ✅
    KIR Bx, brak 2DS1, 2DS5, 3DS1 ❌

👨🏻'95 (30)
    kariotyp ✅koncentracja, ruchliwość ✅
    morfologia 0% / 4% / 1% ❌ MSOME 0% ❌
    fragmentacja DNA ✅ test HBA ✅
‹‹ 1335 1336 1337 1338 1339 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak zadbać o spokój i relaks w czasie ciąży. Praktyczne porady dla przyszłych mam.

Bycie matką to jedno z najważniejszych i najwspanialszych przeżyć, jakie doświadcza każda kobieta, która rodzi dziecko. Przyjemne i sielskie chwile spędzone z pociechą poprzedza czas nie zawsze spokojnego oczekiwania na poród. W czasie ciąży często jesteśmy tak samo szczęśliwe, jak i zestresowane, a to sprawia, że warto pomyśleć o sobie w kontekście relaksu i odpoczynku. W jaki sposób uprzyjemnić sobie czas oczekiwania na dziecko? Czy ciążowe dolegliwości można jakoś zminimalizować i poddać się domowemu SPA? Oczywiście, że tak. Za chwilę podpowiemy Ci, jak to zrobić skutecznie i bez wielkich przygotowań!

CZYTAJ WIĘCEJ

Niedoczynność tarczycy podczas starania o dziecko

Tarczyca to niewielki gruczoł umiejscowiony na szyi człowieka, który wytwarza hormony i ma ogromny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Dlaczego tak często obniża płodność kobiety? Jak rozpoznać najczęstsze choroby tarczycy: niedoczynność i nadczynność? Przeczytaj w eksperckim artykule w całości poświęconym tarczycy! 

CZYTAJ WIĘCEJ

4 Problemy z zajściem w ciążę, które możesz wykryć z pomocą aplikacji OvuFriend!

Kalendarz owulacji kojarzy Ci się tylko z wyznaczaniem dni płodnych i terminu owulacji? Jego możliwości są dużo większe! Aplikacja może być pomocna w wykrywaniu problemów związanych z płodnością na bardzo wczesnym etapie. O jakich problemach mowa? Co możesz wykryć z pomocą kalendarza? Kliknij i przeczytaj!   

CZYTAJ WIĘCEJ