InviMed Wroclaw
-
WIADOMOŚĆ
-
Olympionica wrote:Ja mialam później więc raczej się nie spotkałyśmy. Mialam intralipid wiec wyszłam chyba o 19:30 ja z każdym kolejnym razem wtajemniczam coraz mniejszą grupę i robię to coraz później.
Z tym 3dpt to chyba przesada, akurat żeby wyszedł komuś test 3dpt to slyszalam chyba tylko o ovitrelle. Zwykły ciążowy wyszedł chyba raz jednej dziewczynie 4dpt ale ona miała blastocyste wylęgająca się czyli klasy 6
Staram się nie myśleć za dużo tylko się czymś zająć bo to i tak nic nie pomaga. Nie wiem co pomaga ostatnio były i ananasy i frytki i wolne i nie pomoglo teraz odpuściłam odpuściłam i to.
Jeszcze dziś przed 15 wrzucili mi w robocie najgorszy projekt tego roku. Termin realizacji 3 tyg. Wysoka persona głównego klienta zadzwoniła bezposrednio do prezesa i mamy zrobić coś co jest niemożliwe i oczywiście musialam dostać t ja
Wiec będzie co ma być - jak się nie uda to sie nie poddam. Może teraz tylko bardziej sloncentruje się na próbowaniu zamiast ciągłym diagnozowaniu.
Strasznie dłuży się czas, poprzednim razem tak nie miałam. Z jednej strony czuję jakieś podekscytowanie, z drugiej strach przed rozczarowanien. Też staram się nie myśleć.. zobaczymy co będzie.2016 - początek starań
2019 - czynnik męski ❌
2021 - IVF ICSI = 7❄
I transfer 4aa - 8tc. krwiak..💔
2022:
12.04 - II transfer 4aa + encorton + neoparin
22dpt - jest serdunio❤️ i krwiak...
Połówkowe: 425 gram miłości 💕
💙It's a boy 💙🧸
Echo serca: zdrowe serduszko🙏🏼
💖38+5 K. 19.12.2022 | 3770 gram | 54cm💖
Mutacja mthfr, niedoczynność tarczycy, zsp. antyfosfolipidowy wykluczony, Ana3 dodatnie, histeroskopia diagn. - wszystko ok.
- Syr 1,23 - -
Dziewczyny kciuki za wysokie bety 🤞🤞🤞 wiadomo to czekanie jest najgorsze ale wierzę że będzie warto 😉
Olympionica, Kejtusia lubią tę wiadomość
👱♀️AMH 1,46 (07.2021), FSH 16,5
cykle: 25-27 dni, owulacje
kariotyp ✅
Frax ✅
przeciwciała przeciwjajnikowe ✅
Homocysteina: 6,84 ✅
mutacje: MTHFR_C677/PAI-1 4G hetero
👱
kariotyp ✅
MSOME ❌ I- 0%, II- 4%
SCD✅
FSH ⬇
testosteron✅ -
Esperanza05 wrote:Dziewczyny kciuki za wysokie bety 🤞🤞🤞 wiadomo to czekanie jest najgorsze ale wierzę że będzie warto 😉
Ty tu opowiadaj co u Ciebie 👍😋⏳
12.2024 IV IMSI 18 komórek, 10 MII, 9 zapłodnień, 8a,10a, 3AA, 4AB
Cross match 54%, reszta immuno ok
08.2024 FET 8a❌
06.2024 FET 8a❌
04.2024 FET 4BA ❌
12.2023 FET 3BB ❌
12.2022 FET 4AB 💔 10 tc [*] ♂️ 😔
01.2022 III IMSI InviMed Wro, długi: 29 kom./19 MII/12 zapłodnień/2x8a, 3bb,4ab,4ba.
25.07.2020 FET 8b: 9dpt bhcg 12, niskie bhcg, krwotoki (krwiaki), niewydolność szyjki 23tc, pessar, hipotrofia - - >ciężki start ale jest na świecie! ♀️💜
12.19 II IMSI AP Kato, długi protokół: 17 komórek/ 8MII/ 4 zapłodnienia/1x8b
06.2019 IMSI AP Kato, krótki 12 komórek/7 MII/5 zapłodnień/ 1 zarodek 2BB ET cb 😥 💔
IUI 03.04.19
Ja: AMH ok 3; mix G-B/Hashi, łuszczyca, RZS, zrosty, PAI homo, KIR AA, przegroda macicy usunięta, Endometrioza II st. (laparo), 3x histero, po cholecystektomii (10.2023). Cd138✔️ NK 6/1
Mąż: MSOME 0%
Walka od 2016 -
Olympionica wrote:Fidorka pgs zmniejsza ryzyko porażki. Ale może byc immuno, może być coś wpływającego na implantacje np przeszkodzy w endometrium, mogą też to być mikrowady zarodkow lub tzw nieprawidłowe mitochondrialne dna których badania nie wykrywają. Próbowałam już zadawać to pytanie wielokrotnie i nikt nie umie odpowiedziec. Ale jak już spróbował się zagnieździć to jest nadzieja, że kolejny się uda. Moje 2 zbadane nawet na chwilę się nie zagnieździły
A ty badałaś immuno? Po świetach mam wizytę w klinice, zobaczę co mi zaproponują, bo ja sama nie wiem czy badać immunologię czy próbować po prostu kolejny raz. Jeszcze myślę o histeroskopiistyczeń 2021 rozpoczęcie leczenia w invimed Wrocław dr. T
30.03 IUI - nieudane
Nieprawidłowy kariotyp u męża - translokacja chromosomu 15 i 21.
AMH 1,86
6.01.22 - start stymulacji Gonal-F 225💪🏻
24.01.22 - mamy 6 blastek!
2.03.22 - wyniki badań genetycznych: 3 zarodki całkowicie zdrowe💪🏻
kwiecień - transfer blastocysty♥️ - ciąża biochemiczna
Histeroskopia - jama macicy ok, wycinki ok.
sierpień - transfer nieudany, została 1 ❄️ -
Bunkierka wrote:Dziewczyny czy któraś z Was podchodziła do in vitro u dr Ż? Bo biję się z myślami czy u Niego podchodzić do całej procedury czy zmienić lekarza prowadzącego.
Co prawda szczęśliwy transfer robił dr Lachowski ale leki się nie zmieniły. Ja sobie tylko stosowałam estrofem dopochwowo przy drugim transferze i rzeczywiście endo było grubsze. -
Nasza historia wrote:Ja podchodziłam. Udało się za 2 razem wiec ja nie mam zastrzeżeń. Fakt jest specyficzny ale zawsze odpowiadał na moje pytania, odpisywał na maile jak chciałam dodatkowe badania to mówił jakie mogę zrobić, był otwarty a prosiłam go już o dodatkowe badania po pierwszym nieudanym transferze.
Co prawda szczęśliwy transfer robił dr Lachowski ale leki się nie zmieniły. Ja sobie tylko stosowałam estrofem dopochwowo przy drugim transferze i rzeczywiście endo było grubsze.2016 - początek starań
2019 - czynnik męski ❌
2021 - IVF ICSI = 7❄
2022:
💙It's a boy 💙🧸
Mutacja mthfr, niedoczynność tarczycy, zsp. antyfosfolipidowy wykluczony, Ana3 dodatnie, histeroskopia diagn. - wszystko ok.
- Syr 1,23 - -
Nasza historia wrote:Ja podchodziłam. Udało się za 2 razem wiec ja nie mam zastrzeżeń. Fakt jest specyficzny ale zawsze odpowiadał na moje pytania, odpisywał na maile jak chciałam dodatkowe badania to mówił jakie mogę zrobić, był otwarty a prosiłam go już o dodatkowe badania po pierwszym nieudanym transferze.
Co prawda szczęśliwy transfer robił dr Lachowski ale leki się nie zmieniły. Ja sobie tylko stosowałam estrofem dopochwowo przy drugim transferze i rzeczywiście endo było grubsze.
A leki, punkcję On przeprowadził i wyznaczenie terminu transferu? Bo boję się bardzo stymulacji i powikłań po punkcji. I teoretycznie zastrzeżeń też nie miałam, ale po konsultacji z dr G, chyba szybciej miałabym dodatkowe badania i nie podchodzili byśmy do 3 IUI... I mam mieszane uczucia i trochę nie wiem co zrobić. I ten lek estrofem sam Ci zaproponował? -
Kejtusia wrote:Stosowalas estrofem i utrogestan razem dopochwowo ?
-
Bunkierka wrote:A leki, punkcję On przeprowadził i wyznaczenie terminu transferu? Bo boję się bardzo stymulacji i powikłań po punkcji. I teoretycznie zastrzeżeń też nie miałam, ale po konsultacji z dr G, chyba szybciej miałabym dodatkowe badania i nie podchodzili byśmy do 3 IUI... I mam mieszane uczucia i trochę nie wiem co zrobić. I ten lek estrofem sam Ci zaproponował?
Nie ma się czego bać, ja bałam się kiedyś zwykłego pobrania krwi a przeszłam dwie stymulację, dwie punkcję, to wszystko siedzi w naszej głowie.
Działaj z ivf, większe szanse. Powodzenia
Ps. Estrofem to lek przy in vitro przy sztucznym cyklu. Każda dostaje z tym, ze ja miałam problem z cienkim endometrium i wyczytałam na forum, ze dziewczyny stosują dopochwowo i się lepiej wchłania. Porównanie- przy 1 transferze doustnie endo ledwo 8, a przy drugim transferze dopochwowo 9,5. Lekarzowi nie mówiłam, niektóre dziewczyny pisały, ze lekarze proponowali dopochwowo- wiec to nie jest zakazane.Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 kwietnia 2022, 10:10
-
Nasza historia. Dziękuję Ci za odpowiedź. Żałuję trochę 3 podejść. Wolałabym o jedno mniej a zrobić dodatkowe badania. O ile to nie jest tajemnica. Szczęśliwy transfer oprócz dodatkowego leku, wykonałaś jakieś dodatkowe badania i coś jeszcze wprowadziłaś? I wiesz jaki był powód 1 nie udanej procedury? Na co zwrócić uwagę? Przepraszam, że dopytuję. Chciałabym, marzy mi się, (że skoro zostaję nam tylko taka droga, bo ani IUI, ani naturalne starania nie idą) podejść raz i przygotować się maksymalnie jak się do tego. Ze względów zdrowotnych i finansowych. I każda podpowiedź, wskazówka z Waszego doświadczenia jest dla mnie bardzo cenne.
-
Bunkierka wrote:Nasza historia. Dziękuję Ci za odpowiedź. Żałuję trochę 3 podejść. Wolałabym o jedno mniej a zrobić dodatkowe badania. O ile to nie jest tajemnica. Szczęśliwy transfer oprócz dodatkowego leku, wykonałaś jakieś dodatkowe badania i coś jeszcze wprowadziłaś? I wiesz jaki był powód 1 nie udanej procedury? Na co zwrócić uwagę? Przepraszam, że dopytuję. Chciałabym, marzy mi się, (że skoro zostaję nam tylko taka droga, bo ani IUI, ani naturalne starania nie idą) podejść raz i przygotować się maksymalnie jak się do tego. Ze względów zdrowotnych i finansowych. I każda podpowiedź, wskazówka z Waszego doświadczenia jest dla mnie bardzo cenne.
W sumie pierwszy transfer udał się bo beta doszła do 600, a później zaczela spadac, wiec to tzw ciąża biochemiczna. Dlatego lekarz powiedział, ze to dobry prognostyk i zazwyczaj po ciążach biochemicznych udaje się zajsc już w ciaze właściwa. I tak u mnie się stało. Jednak po pierwszym transferze( ciąży biochemicznej) poprosiłam o dodatkowe badania. Dr Ż zalecił sprawdzenie immunologii, te badania robiłam w klinice- białko c, s, antykoagulant tocznia, p/ciała kardiolipidowe igg igm, p/ciała glikoproteinie igg igm, homocysteina, antytrobina. Ja na Twoim miejscu zrobiłabym je tez po pierwszym nieudanym in vitro. Dałam za te badania Ok.2 tys wiec jeszcze bym się wstrzymała na Twoim miejscu.
Przed in vitro zrób sobie homocysteine i mutacje mthfr- mi wyszła delikatna mutacja i przed drugim transferem zaczęłam stosować witaminy z gr b i kwas foliowy metylowane- bo przy mojej mutacji zwykle witaminy się nie wchłaniały.
Wiec to co zmieniłam przed drugim transferem to estrofem dopochwowo i witaminy metylowane na mutacje mthfr.
Przed punkcja dobrze się odżywiaj, dużo białka, wody i witaminki. Zobaczysz ile wyjdzie zarodków z punkcji i wtedy bym zadecydowała. Jak będziesz mieć 3 i mniej zarodki to porób badania a jak więcej, to pierwszy transfer zrób wg zaleceń lekarza, gdyby pierwszy się nie udał to wtedy zrób dodatkowe badania. Ja bym tak zrobiła z ta wiedza jaka mam teraz. -
Kaya321 wrote:Olympionica powiedz proszę gdzie robiłaś biopsje endometrium z cd 56 i cd 138? We Wrocławiu ?
Tomasz Walasek Gynea Smolec chyba 700 zł płaciłam, czeka się miesiąc na wyniki.ONA: 37 l. AMH 2,55 (2020) -> 2,23 (2022)
ON: 39 l. Nieprawidłowy kariotyp, Translokacja robertsonowska (13,14), słaba koncentracja i morfologia
I IVF / IMSI + PGT-SR
13.01.2021 Punkcja, 21 komórek pobranych -> 18 dojrzałych i zapłodnionych -> 13 trzydniowych zarodkow -> 6 blastek -> 3 prawidłowe zarodki po badaniu genetycznym
❄️4AA ❄️4AB ❄️ 4BB
21.04.2021 Transfer 1❄️4AA beta <0,2 💔 😢 -> immunologia prof. Malinowski Łódź, leki i sczepienia limfocytami
22.12.2021 Transfer 2❄️4AB beta <0,2 💔 😢 -> histero + biopsja endo cd56, cd138
12.04.2022 Transfer 3❄️4BB beta <0,2 💔 😢 -> Reprofit Czechy, ERA test, przesuniete okno implantacyjne o 24 h
II IVF / PICSI + MACS + PGT-SR 17 MII -> 10 ❄️
09.03.2023 Transfer 4 Reprofit Brno
4dpt II, 5dpt 13,7, 7 dpt 45,5, 9 dpt 109, 11 dpt 243, 14 dpt 739 -
fidorka144 wrote:A ty badałaś immuno? Po świetach mam wizytę w klinice, zobaczę co mi zaproponują, bo ja sama nie wiem czy badać immunologię czy próbować po prostu kolejny raz. Jeszcze myślę o histeroskopii
Tak Malinowski mi zbadał chyba wszystko co było do zbadania, jestem obstawiona rowniez potężna ilością leków (encortolon, prograf, plaquenil, heparyna, acard, intralipid). Ostatnio tez byłam nq drugim transferze choc troszkę ich mniej było i w innej konfiguracji. I beta również 0.ONA: 37 l. AMH 2,55 (2020) -> 2,23 (2022)
ON: 39 l. Nieprawidłowy kariotyp, Translokacja robertsonowska (13,14), słaba koncentracja i morfologia
I IVF / IMSI + PGT-SR
13.01.2021 Punkcja, 21 komórek pobranych -> 18 dojrzałych i zapłodnionych -> 13 trzydniowych zarodkow -> 6 blastek -> 3 prawidłowe zarodki po badaniu genetycznym
❄️4AA ❄️4AB ❄️ 4BB
21.04.2021 Transfer 1❄️4AA beta <0,2 💔 😢 -> immunologia prof. Malinowski Łódź, leki i sczepienia limfocytami
12.04.2022 Transfer 3❄️4BB beta <0,2 💔 😢 -> Reprofit Czechy, ERA test, przesuniete okno implantacyjne o 24 h
Nasza historia wrote:Ten lek estrofem to nie był dodatkowy, tylko zastosowałam go przy drugim transferze dopochwowo. Jeśli będziesz iść cyklem sztucznym, to tez go dostaniesz. Jeśli nie masz problemu z grubością endometrium, to stosuj doustnie. Ja mam zazwyczaj cienkie, dlatego spróbowałam dopochwowo- ale tez nie wiem czy to był klucz do sukcesu.
W sumie pierwszy transfer udał się bo beta doszła do 600, a później zaczela spadac, wiec to tzw ciąża biochemiczna. Dlatego lekarz powiedział, ze to dobry prognostyk i zazwyczaj po ciążach biochemicznych udaje się zajsc już w ciaze właściwa. I tak u mnie się stało. Jednak po pierwszym transferze( ciąży biochemicznej) poprosiłam o dodatkowe badania. Dr Ż zalecił sprawdzenie immunologii, te badania robiłam w klinice- białko c, s, antykoagulant tocznia, p/ciała kardiolipidowe igg igm, p/ciała glikoproteinie igg igm, homocysteina, antytrobina. Ja na Twoim miejscu zrobiłabym je tez po pierwszym nieudanym in vitro. Dałam za te badania Ok.2 tys wiec jeszcze bym się wstrzymała na Twoim miejscu.
Przed in vitro zrób sobie homocysteine i mutacje mthfr- mi wyszła delikatna mutacja i przed drugim transferem zaczęłam stosować witaminy z gr b i kwas foliowy metylowane- bo przy mojej mutacji zwykle witaminy się nie wchłaniały.
Wiec to co zmieniłam przed drugim transferem to estrofem dopochwowo i witaminy metylowane na mutacje mthfr.
Przed punkcja dobrze się odżywiaj, dużo białka, wody i witaminki. Zobaczysz ile wyjdzie zarodków z punkcji i wtedy bym zadecydowała. Jak będziesz mieć 3 i mniej zarodki to porób badania a jak więcej, to pierwszy transfer zrób wg zaleceń lekarza, gdyby pierwszy się nie udał to wtedy zrób dodatkowe badania. Ja bym tak zrobiła z ta wiedza jaka mam teraz.
Te badania, które napisałaś wyżej mam już zrobione:) Wyszły mi 2 mutację, jedna ta co Ty masz (czyli witaminy z grupy b w innej formie) i dodatkowo pai w tej gorszej wersji, czyli acard i może heparyna ale to po pozytywnym teście. Dziękuję Ci za wiadomość)Nasza historia lubi tę wiadomość
-
Bunkierka wrote:Dziewczyny czy któraś z Was podchodziła do in vitro u dr Ż? Bo biję się z myślami czy u Niego podchodzić do całej procedury czy zmienić lekarza prowadzącego.
A czego si obawiasz? Mi stymulacje dobrze przeprowadził. 21 jajek, w tym 18 dojrzałych, bez hiperki, kilka dni mialam dolegliwości ale do przeżycia w tym jeden jajnik mam schowany za macica, bardzo słabo widoczny. Transfer sie jeszcze nie udał ale jest wiele dziewczyn na forum FB które piszą że im się udał za pierwszym razem.
Bierzesz ten q10 ubiquinol? Badania są że pomaga - tylko 200-600 dawka i najlepiej 3 mce.
Ż trzeba jasno mówić czego się oczekuje. wtedy stara się dopasować. Albo dopytywać. Raczej nie narzuca się ze swoimi pomysłami.ONA: 37 l. AMH 2,55 (2020) -> 2,23 (2022)
I IVF / IMSI + PGT-SR
❄️4AA ❄️4AB ❄️ 4BB
Podobno przed punkcja warto zbadać równiez krzywa cukrową i insulinowa. jeśli wyjdzie coś nie tak to podobno to również wpływa na jakość i ilość komorek lub później zarodkow. Ja nie badałam, ale u mnie cała stymulacja i punkcja wyszły prawidłowo.
Co do heparyny - przepisuje się ja głównie przy stwierdzonej tronbofili, mutacji pai. Ja mam tylko mthfr, biorę cały czas metylowane witaminy z grupy B oraz kwas foliowy ( wszystko osobno - tak doradzila mi Jaszczureczka ) ale biorę ten neoparin profilaktycznie. Niestety dr. L nie chciał dać żadnych dodatkowych leków, więc obgadalam sprawę z moją ginekolog z poza kliniki i trzymam się jej słów: nie zaszkodzi, a może pomóc. Encorton 1mg biorę też na silnie dodatnie ana3 do jakiego czasu w ogóle się bierze ten lek ? Wie któraś z Was ?
No i te dwa dodatkowe leki biorę od dnia transferu. Takie zalecenie mojej gin, której, dodam że ufam i czuję się bardzo zaopiekowana na ten moment przez nią - a to jest ważne.2016 - początek starań
2019 - czynnik męski ❌
2021 - IVF ICSI = 7❄
2022:
💙It's a boy 💙🧸
- Syr 1,23 - -
Olympionica wrote:A czego si obawiasz? Mi stymulacje dobrze przeprowadził. 21 jajek, w tym 18 dojrzałych, bez hiperki, kilka dni mialam dolegliwości ale do przeżycia w tym jeden jajnik mam schowany za macica, bardzo słabo widoczny. Transfer sie jeszcze nie udał ale jest wiele dziewczyn na forum FB które piszą że im się udał za pierwszym razem.
Bierzesz ten q10 ubiquinol? Badania są że pomaga - tylko 200-600 dawka i najlepiej 3 mce.
Ż trzeba jasno mówić czego się oczekuje. wtedy stara się dopasować. Albo dopytywać. Raczej nie narzuca się ze swoimi pomysłami.
Właśnie boję się stymulacji (hiperki i guzów w piersi, jako efekt uboczny), boję się też że coś zostanie mi uszkodzone podczas punkcji... Samego transferu się nie obawiam. Obawiam się wszystkiego co jest przed:/ Ja robiłam krzywą w tamtym roku i mam wyrzuty insuliny. Ale reguluję ją już dietą i piję inozytol czysty. Nie biorę tego q10.
To tak w skrócie. A jak dr Ż podchodzi do immunologi? -
Ż. uznaje immunologie ale sam jej nie prowadzi.
Moim zdaniem skończy się na niepotrzebnym strachu mnóstwo kobiet ma codziennie punkcję jakby były z tego poważne powikłania byłoby o tym głośno. Owszem kilkudniowy dyskomfort czy plamienia, ale raczej nic więcej. Jak mu powiesz ze boisz się hiperki to może ewentualnie słabiej poprowadzić kosztem mniejszej ilości komorek. Mi nic takiego nie było kilka dni czułam lekki bol koło żeber.
Rozmawiałam dzis z embriologiem. Twierdzi że mają dużo wyższe wskaźniki ciąż że zbadanych zarodkow nawet do 60-70% więc moze to tylko ja taka felerna jestem albo może niedługo i dla mnie szczęście się usmiechnieONA: 37 l. AMH 2,55 (2020) -> 2,23 (2022)
I IVF / IMSI + PGT-SR
❄️4AA ❄️4AB ❄️ 4BB
4dpt II, 5dpt 13,7, 7 dpt 45,5, 9 dpt 109, 11 dpt 243, 14 dpt 739