X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się z pomocą medyczną 🌸IUI 2021🌸
Odpowiedz

🌸IUI 2021🌸

Oceń ten wątek:
  • WannaBe Autorytet

Wysłany: 30 grudnia 2021, 22:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ostatnio byłam mniej aktywna - chociaż u nas całkiem dużo się dzieje. Święta zleciały szybko, a w Nowy Rok wchodzimy z nowym powerem - zapadła decyzja, że zaczynamy procedurę invitro. Niestety, idziemy długim protokołem ze względu na mój wiek (29 lat) i wysokie AMH, więc chwilę nam to wszystko zajmie. Nadal jeszcze czekamy na kariotypy, wyniki powinny być lada moment.

Dziś byliśmy w nowej klinice i jesteśmy zadowoleni - lekarz poświęcił nam ponad godzinę na rozmowę, analizę wyników, wytłumaczył wszystko krok po kroku, wyczerpująco odpowiedział na nasze pytania. Potwierdził też nasze przypuszczenia - ze względu na wyniki męża nie mamy szans na naturalną ciążę, a robienie kolejnego podejścia z IUI byłoby tylko naciąganiem nas na kasę. Na pytanie męża odnośnie przyjmowania suplementów typu Fertilman, doktor otwarcie przyznał, że niby nie zaszkodzą, ale nie powinniśmy spodziewać się spektakularnych efektów. Zostajemy w tej nowej klinice, czujemy się lepiej zaopiekowani. Niestety nie biorą udziału w programie dofinansowania, ale nie mamy nawet gwarancji, że uda nam się do niego załapać. :(

Trzymam za Was kciuki! Pewnie będę bardziej aktywna w wątkach związanych z IVF, ale tutaj też będę zaglądać, żeby zobaczyć co u Was :) Wszystkiego dobrego w Nowym Roku - jestem pewna, że 2022 przyniesie nam wszystkim same dobre chwile i spełnią się marzenia!

GorzkoGorzko, Zoja101, Esperanza05, Mariposa_2021 lubią tę wiadomość

Starania od 2018
    Ja: 30 lat, AMH 3.83-> 3.1 -> 2.38 ng/ml 😔
    IO, PAI-1, MTHFR heterozygotyczna
    HSG - ok ✔️
    Kariotyp prawidłowy ✔️
    Kir Bx, brak 3 DS-ów ❌
    Podwyższone CD56 ❌ - Medrol + Hydroxychloroquine
    CD138 - ok ✅

Mąż: 33 lata, IO, asthenozoospermia
    2019: morfologia 2%,
    2021: morfologia 3%, MSOME 0%/1%, fragmentacja 30%
    2023: morfologia 4% , fragmentacja 24% 👏🏻,
    Kariotyp prawidłowy ✔️
    HLA-C - C1*07 ✔️

🍷 1 IUI - 09.2021 - Aromek + Ovitrelle
    🍷 1 IVF-ICSI + ZyMot - długi protokół
    - 04.2022 - ET 8A, 4B ❌, 0 ❄️

🍷 2 IVF-IMSI + Fertile Chip - nowa klinika - krótki protokół - 2x8A, ❄️ 4AA, 3BA
    - 10.2023 - ET 2x8A ❌
    - 05.2024 - FET + Embryoglue ❄️ 4AA ❌
    - 06.2024 - FET + Embryoglue ❄️ 3BA 💔 CB, beta 11dpt: 47.9, 13dpt: 47.4, 16dpt: 23.5
  • nick nieaktualny

Wysłany: 31 grudnia 2021, 13:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Długo mnie nie było ale na ten nadchodzący Nowy Rok życzę wszystkim osobom z całej grupy aby każda wyczekała swojej fasolki 🎈🥰😘🎊 dużo zdrowia a tym Paniom co już mają w brzuszku dzidziusie spokojniej ciąży ❤️❤️❤️ja wchodzę w 15 tydzień.

• nick nieaktualny

Wysłany: 1 stycznia 2022, 11:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć, 28 grudnia miała druga inseminację, a 12 stycznia mam zrobić bhcg. Na drugi dzień po ovitrelle miałam silne bóle podbrzusza i lekkie plamienie ale teraz już ok. Przypuszczam że nic z tego nie będzie bo parametry nasienia były kiepskie .... Ja też mam dodatkowo wadę wrodzoną w budowie więc nie wiem czy jest sens startować do 3 próby 😊

• Bala Debiutantka

Wysłany: 1 stycznia 2022, 16:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lucsi wrote:
    Cześć, 28 grudnia miała druga inseminację, a 12 stycznia mam zrobić bhcg. Na drugi dzień po ovitrelle miałam silne bóle podbrzusza i lekkie plamienie ale teraz już ok. Przypuszczam że nic z tego nie będzie bo parametry nasienia były kiepskie .... Ja też mam dodatkowo wadę wrodzoną w budowie więc nie wiem czy jest sens startować do 3 próby 😊
    Jakie parametry nasienia mieliście?

• nick nieaktualny

Wysłany: 1 stycznia 2022, 17:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bala wrote:
    Jakie parametry nasienia mieliście?
    Ph 8,3
    Objętość 2,6
    Koncentracja 17
    Ruch PR (a+b) 8
    Ruch NP (c) 4
    Ruch IM (d) 88

Po preparatyce ocziwiscie ciut lepiej. Badanie nasienia 2tyg wcześniej pokazywało dużo lepsze wyniki więc nie wiem czemu tak się pogorszyły.... Widocznie taka natura

• Bala Debiutantka

Wysłany: 1 stycznia 2022, 17:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lucsi wrote:
    Ph 8,3
    Objętość 2,6
    Koncentracja 17
    Ruch PR (a+b) 8
    Ruch NP (c) 4
    Ruch IM (d) 88

Po preparatyce ocziwiscie ciut lepiej. Badanie nasienia 2tyg wcześniej pokazywało dużo lepsze wyniki więc nie wiem czemu tak się pogorszyły.... Widocznie taka natura
    A morfologia jaka? U nas w sumie problem,, tylko'' z morfologia. Ile plemników mieliście po preparatyce? My nie wiem jakim cudem 12 mln a i tak się nie udało. I też się zastanawiam czy jest sens podchodzić do trzeciej. Jesteśmy po pierwszej. Drugie podejście w tym miesiącu.

• nick nieaktualny

Wysłany: 1 stycznia 2022, 18:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bala wrote:
    A morfologia jaka? U nas w sumie problem,, tylko'' z morfologia. Ile plemników mieliście po preparatyce? My nie wiem jakim cudem 12 mln a i tak się nie udało. I też się zastanawiam czy jest sens podchodzić do trzeciej. Jesteśmy po pierwszej. Drugie podejście w tym miesiącu.

Wyniki po to Objętość 0.5, koncentracja 3, ruch PR 20, ruch NP 5, ruch Im 75. To też bez rewelacji. A morfologia 1. Niby wystarczającodo przeprowadzenia inseminacji ale chyba nie ma na co liczyć....

• Adam Autorytet

Wysłany: 1 stycznia 2022, 22:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lucsi wrote:
    Wyniki po to Objętość 0.5, koncentracja 3, ruch PR 20, ruch NP 5, ruch Im 75. To też bez rewelacji. A morfologia 1. Niby wystarczającodo przeprowadzenia inseminacji ale chyba nie ma na co liczyć....
    Zrobiliście badanie msome? Przy takich wynikach badania rozszerzonego powinno być zalecone a nie robienie iui.

• WannaBe Autorytet

Wysłany: 1 stycznia 2022, 23:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Adam wrote:
    Zrobiliście badanie msome? Przy takich wynikach badania rozszerzonego powinno być zalecone a nie robienie iui.

Potwierdzam to co mówi Adam - chociaż wiadomo jak to jest w klinikach :/ Nam nic nie mówili, podeszliśmy do IUI, chociaż było to z góry skazane na porażkę :/ Jeśli macie możliwość zrobić te badania - to zróbcie i poczekajcie ten jeden cykl.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 stycznia 2022, 23:18

Starania od 2018
    Ja: 30 lat, AMH 3.83-> 3.1 -> 2.38 ng/ml 😔
    IO, PAI-1, MTHFR heterozygotyczna
    HSG - ok ✔️
    Kariotyp prawidłowy ✔️
    Kir Bx, brak 3 DS-ów ❌
    Podwyższone CD56 ❌ - Medrol + Hydroxychloroquine
    CD138 - ok ✅

Mąż: 33 lata, IO, asthenozoospermia
    2019: morfologia 2%,
    2021: morfologia 3%, MSOME 0%/1%, fragmentacja 30%
    2023: morfologia 4% , fragmentacja 24% 👏🏻,
    Kariotyp prawidłowy ✔️
    HLA-C - C1*07 ✔️

🍷 1 IUI - 09.2021 - Aromek + Ovitrelle
    🍷 1 IVF-ICSI + ZyMot - długi protokół
    - 04.2022 - ET 8A, 4B ❌, 0 ❄️

🍷 2 IVF-IMSI + Fertile Chip - nowa klinika - krótki protokół - 2x8A, ❄️ 4AA, 3BA
    - 10.2023 - ET 2x8A ❌
    - 05.2024 - FET + Embryoglue ❄️ 4AA ❌
    - 06.2024 - FET + Embryoglue ❄️ 3BA 💔 CB, beta 11dpt: 47.9, 13dpt: 47.4, 16dpt: 23.5
  • Karolina9 Ekspertka

Wysłany: 2 stycznia 2022, 09:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lucsi wrote:
    Z tego co wiem to nasienie do inseminacji podają od koncentracji 1ml po przygotowaniu chociaż nie wiem jaki jest sens bo 1 milion prawidlowych plemnikow jest potrzebnych do zapłodnienia. U nas wyniki ciut lepsze jednak nadal słabe i lekarz twierdzi, ze nasienie męża jest ok więc umówiliśmy się do androloga i póki co nie będziemy podchodzić do inseminacji. Też odnoszę wrażenie, ze kliniki tylko naciągają na IUI a po 3-4 nieudanych dopiero szukają problemow zamiast sprawdzić wszystko przed i nie narażać ludzi na koszty i stres🧐

PannaNikt86 lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 2 stycznia 2022, 10:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Adam wrote:

Nikt takiego badania nam nie zlecił żeby wykonać wogóle.... Chyba po prostu nie ma sensu bawić się w IUI i marnować czas i pieniędzy...

• Adam Autorytet

Wysłany: 2 stycznia 2022, 11:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lucsi wrote:
    Nikt takiego badania nam nie zlecił żeby wykonać wogóle.... Chyba po prostu nie ma sensu bawić się w IUI i marnować czas i pieniędzy...
    Nie nie. Właśnie nie. Jeśli zrobicie to badanie plus scd to będzie wiadomo czy jest,sens robić iui. Beata z tego forum leczyła męża i siebie co prawda dość długo ale dzisiaj córeczka jest już na świecie. My też daliśmy się naciągnąć na jedno iui a drugi lekarz zaproponował zupełnie coś innego. Iui ma sens ale facet musi być dobrze przebadany.

• Bunkierka Autorytet

Wysłany: 2 stycznia 2022, 12:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolina9 wrote:
    Z tego co wiem to nasienie do inseminacji podają od koncentracji 1ml po przygotowaniu chociaż nie wiem jaki jest sens bo 1 milion prawidlowych plemnikow jest potrzebnych do zapłodnienia. U nas wyniki ciut lepsze jednak nadal słabe i lekarz twierdzi, ze nasienie męża jest ok więc umówiliśmy się do androloga i póki co nie będziemy podchodzić do inseminacji. Też odnoszę wrażenie, ze kliniki tylko naciągają na IUI a po 3-4 nieudanych dopiero szukają problemow zamiast sprawdzić wszystko przed i nie narażać ludzi na koszty i stres🧐

My dopiero niestety po 3 nieudanych próbach (postanowiłam skonsultować nasz przypadek z innym lekarzem z kliniki) i On dopiero dał nam skierowanie na dodatkowe badania. Trochę żałuję zmarnowanego roku oraz kasy na 3 podejścia do IUI oraz kasy na 2 dodatkowe obowiązkowe pakiety badań, które i tak kończą ważność styczeń-luty i znowu będzie je trzeba powtórzyć:/ także gorąco polecam najpierw się zbadać i dopiero później podchodzić do procedur. Jedyny plus jest taki, że jak będziemy może jednak podchodzić do in vitro to będziemy dobrze już zbadani na tyle, że będzie można zminimalizować niepowodzenie do minimum...

💓 39+0

age.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 2 stycznia 2022, 13:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To muszę wysłać męża na te badania w takim razie. Obecnie jesteś przeziębiona ale nie biorę żadnych lekarstw w razie w gdyby jednak cudem się udało. 12 stycznia mam zrobić dopiero bhcg

• nick nieaktualny

Wysłany: 2 stycznia 2022, 14:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A jednak ma te badania, były w innej teczce 😊 robione były przed 1 iui, potem był u urologa i dostał różne tabletki na 3 miesiące. Zrobił seminogram i wyniki były lepsze i w dniu 2 inseminacji parametry spadły.

MSOME 2% prawidłowych plemników, 16% 2stopnia, 8% 3 stopnia i 74% 4stopnia

Test HBA 19% plemników które zostały związane do płytki pokrytej hialuronianem

Test Mar prawidłowy

Test SCA rozpoznanie asthenoteratozoospermia(poza normą ruchliwość, morfologia. Zwiększona liczba leukocytów. Pozostałe parametry w normie)

• nick nieaktualny

Wysłany: 2 stycznia 2022, 14:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Po suplementacji nie robił ponownie tych badań...

• Atopikowa Autorytet

Wysłany: 2 stycznia 2022, 18:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam wszystkich starających sie o 1,2 lub kolejną dzidzie Ja pierwszą wizytę w klinice mam w styczniu, staramy sie z mężem o 2 dziecko juz 3 lata. Mamy po 37 lat. Mialam monitoring owualcji,HSG drożne, miesiączki regularne. Natomiast mąż ma slabe nasienie. Morfologia 2%,ruch tez obniżony ale nie wiele od normy. Zastanawiam sie nad inseminacja ale nie wiem czy ma sens z takimi parametrami nasienia

Ona 38
    Prolaktyna 20,22
    AMH 2022-4,14 2024 maj-1,31 , sierpien 1.54
    Mam P/C p. plemnikowe przeciwko wici plemnika ❌
    HSG - ok
    Monitoring owulacji -ok
    Niche po cc( plamienia od @ do owulacji)
    Histeroskopia:
    -wykonano resekcję elektrodą bipolarną bieguna niszy,usunięcie skrzepów zalegających w niszy.
    -koagulacja miejsc stanu zapalnego naprzeciwko niszy
    - wycięto polipa prawego ujscia jajowodowego
    On
    Morfologia 2% ❌ 1,67❌1,80❌0❌️
    HBA 81%✔
    1 IUI czerwiec 👎
    Start 💉
    9.05- menopur 450 + Orgalutran
    22.05 - punkcja
    Pobrano 4 🥚,zapłodniło się 1, ❌️
  • Sesyjka Autorytet

Wysłany: 2 stycznia 2022, 18:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Atopikowa wrote:
    Witam wszystkich starających sie o 1,2 lub kolejną dzidzie Ja pierwszą wizytę w klinice mam w styczniu, staramy sie z mężem o 2 dziecko juz 3 lata. Mamy po 37 lat. Mialam monitoring owualcji,HSG drożne, miesiączki regularne. Natomiast mąż ma slabe nasienie. Morfologia 2%,ruch tez obniżony ale nie wiele od normy. Zastanawiam sie nad inseminacja ale nie wiem czy ma sens z takimi parametrami nasienia
    Witaj, a powiedz proszę jakie są pozostałe parametry, ilość, ruch, żywotność? Nie sama morfologia jest ważna.

Atopikowa lubi tę wiadomość

age.png
    💏 starania o pierwszego maluszka od 01.2021

👱🏼‍♀️:36
    Owulacje potwierdzone monitoringami
    AMH- 2,6
    MTHFR_1298A>C Układ heterozygotyczny
    09.2021- sono Hsg (oba drożne)
    12.2021- Histeroskopia (usunięty polip 1,5cm )

🙋‍♂️:39
    operacja żylaków 1st.
    morfologia: 2% --> 12%, ruch i żywotność- ok
    HBA, DFI- ok

1.08.2023 👶
  • AnnaMD Autorytet

Wysłany: 2 stycznia 2022, 19:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lucsi wrote:
    A jednak ma te badania, były w innej teczce 😊 robione były przed 1 iui, potem był u urologa i dostał różne tabletki na 3 miesiące. Zrobił seminogram i wyniki były lepsze i w dniu 2 inseminacji parametry spadły.

MSOME 2% prawidłowych plemników, 16% 2stopnia, 8% 3 stopnia i 74% 4stopnia

Test HBA 19% plemników które zostały związane do płytki pokrytej hialuronianem

Test Mar prawidłowy

Test SCA rozpoznanie asthenoteratozoospermia(poza normą ruchliwość, morfologia. Zwiększona liczba leukocytów. Pozostałe parametry w normie)

Z takim hba zakwalifikowali was do IUI?

4aGdp2.png

starania od 12.2019
    3x IUI kwiecień-czerwiec 2021 nieudane
    Czynnik męski

Lipiec start IVF ICSI, 2 ❄️❄️
    30.08.21 I transfer 3.1.3 + embryoglue 10 dpt beta <0,2 mIU/ml
    27.09.21 II transfer 4.2.3 + AH + encorton
    8dpt II; 9dpt beta 45,5; 11dpt beta 131; 15 dpt beta 799 prog 31
    21 dpt pęcherzyk ciążowy i 2,5 mm zarodek
    29 dpt 6 mm zarodek i <3 (6+3)
    9+3 2,8 cm człowieka :)
    12+3 5,9 cm, prenatalne ok i Nifty ok
    23+2 połówkowe 523g chłopca :)
    27+2 1100 g
    30+2 1600 g
    33+2 2200 g
    36+2 3200 g :O
    39+0 3600 g
    18.06.2022 40+4 poród SN 3560 g ❤️
  • nick nieaktualny

Wysłany: 2 stycznia 2022, 19:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AnnaMD wrote:
    Z takim hba zakwalifikowali was do IUI?

Taaak....

‹‹ 278 279 280 281 282 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

10 fascynujących faktów o ciąży, które poznasz dzięki aplikacji OvuFriend!

Jesteś ciekawa co czeka Cię w kolejnym tygodniu ciąży? Jak rozwija się Twój maluszek? A może chciałabyś na bieżąco śledzić objawy swojej ciąży i przyrost wagi na siatkach centylowych dopasowanych indywidualnie dla Ciebie? Sprawdź, co jeszcze fascynującego odkryjesz w trybie ciążowym w aplikacji OvuFriend! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Wysoki testosteron u kobiet - przyczyny, objawy, leczenie

Jakie mogą być przyczyny podwyższonego testosteronu w kobiecym organizmie? Jakie są najczęstsze objawy wysokiego testosteronu u kobiet? Jak wygląda diagnoza i leczenie? 

CZYTAJ WIĘCEJ

7 sposobów jak przetrwać przesilenie wiosenne i jak szybko zajść w ciążę!

Przesilenie wiosenne dla wielu kobiet jest trudnym okresem przejściowym, kiedy mogą pojawiać się problemy ze snem, nadmiernym zmęczeniem, brakiem energii, czy obniżoną koncentracją. Wszystko to może mieć wpływ na gospodarkę hormonalną i kobiecą płodność. Jak w tym czasie przygotować się do ciąży? Jakie są skuteczne sposoby na poprawę płodności? Jak szybko zajść w ciążę, wprowadzając proste nawyki do codziennego stylu życia?

CZYTAJ WIĘCEJ