🌸IUI 2021🌸
-
WIADOMOŚĆ
-
Ostatnio byłam mniej aktywna - chociaż u nas całkiem dużo się dzieje. Święta zleciały szybko, a w Nowy Rok wchodzimy z nowym powerem - zapadła decyzja, że zaczynamy procedurę invitro. Niestety, idziemy długim protokołem ze względu na mój wiek (29 lat) i wysokie AMH, więc chwilę nam to wszystko zajmie. Nadal jeszcze czekamy na kariotypy, wyniki powinny być lada moment.
Dziś byliśmy w nowej klinice i jesteśmy zadowoleni - lekarz poświęcił nam ponad godzinę na rozmowę, analizę wyników, wytłumaczył wszystko krok po kroku, wyczerpująco odpowiedział na nasze pytania. Potwierdził też nasze przypuszczenia - ze względu na wyniki męża nie mamy szans na naturalną ciążę, a robienie kolejnego podejścia z IUI byłoby tylko naciąganiem nas na kasę. Na pytanie męża odnośnie przyjmowania suplementów typu Fertilman, doktor otwarcie przyznał, że niby nie zaszkodzą, ale nie powinniśmy spodziewać się spektakularnych efektów. Zostajemy w tej nowej klinice, czujemy się lepiej zaopiekowani. Niestety nie biorą udziału w programie dofinansowania, ale nie mamy nawet gwarancji, że uda nam się do niego załapać.
Trzymam za Was kciuki! Pewnie będę bardziej aktywna w wątkach związanych z IVF, ale tutaj też będę zaglądać, żeby zobaczyć co u Was Wszystkiego dobrego w Nowym Roku - jestem pewna, że 2022 przyniesie nam wszystkim same dobre chwile i spełnią się marzenia!GorzkoGorzko, Zoja101, Esperanza05, Mariposa_2021 lubią tę wiadomość
Starania od 2018
Ja: 30 lat, AMH 3.83-> 3.1 -> 2.38 ng/ml 😔
IO, PAI-1, MTHFR heterozygotyczna
HSG - ok ✔️
Kariotyp prawidłowy ✔️
Kir Bx, brak 3 DS-ów ❌
Podwyższone CD56 ❌ - Medrol + Hydroxychloroquine
CD138 - ok ✅
Mąż: 33 lata, IO, asthenozoospermia
2019: morfologia 2%,
2021: morfologia 3%, MSOME 0%/1%, fragmentacja 30%
2023: morfologia 4% , fragmentacja 24% 👏🏻,
Kariotyp prawidłowy ✔️
HLA-C - C1*07 ✔️
🍷 1 IUI - 09.2021 - Aromek + Ovitrelle
🍷 1 IVF-ICSI + ZyMot - długi protokół
- 04.2022 - ET 8A, 4B ❌, 0 ❄️
🍷 2 IVF-IMSI + Fertile Chip - nowa klinika - krótki protokół - 2x8A, ❄️ 4AA, 3BA
- 10.2023 - ET 2x8A ❌
- 05.2024 - FET + Embryoglue ❄️ 4AA ❌
- 06.2024 - FET + Embryoglue ❄️ 3BA 💔 CB, beta 11dpt: 47.9, 13dpt: 47.4, 16dpt: 23.5 -
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyCześć, 28 grudnia miała druga inseminację, a 12 stycznia mam zrobić bhcg. Na drugi dzień po ovitrelle miałam silne bóle podbrzusza i lekkie plamienie ale teraz już ok. Przypuszczam że nic z tego nie będzie bo parametry nasienia były kiepskie .... Ja też mam dodatkowo wadę wrodzoną w budowie więc nie wiem czy jest sens startować do 3 próby 😊
-
Lucsi wrote:Cześć, 28 grudnia miała druga inseminację, a 12 stycznia mam zrobić bhcg. Na drugi dzień po ovitrelle miałam silne bóle podbrzusza i lekkie plamienie ale teraz już ok. Przypuszczam że nic z tego nie będzie bo parametry nasienia były kiepskie .... Ja też mam dodatkowo wadę wrodzoną w budowie więc nie wiem czy jest sens startować do 3 próby 😊
-
nick nieaktualnyBala wrote:Jakie parametry nasienia mieliście?
Objętość 2,6
Koncentracja 17
Ruch PR (a+b) 8
Ruch NP (c) 4
Ruch IM (d) 88
Po preparatyce ocziwiscie ciut lepiej. Badanie nasienia 2tyg wcześniej pokazywało dużo lepsze wyniki więc nie wiem czemu tak się pogorszyły.... Widocznie taka natura -
Lucsi wrote:Ph 8,3
Objętość 2,6
Koncentracja 17
Ruch PR (a+b) 8
Ruch NP (c) 4
Ruch IM (d) 88
Po preparatyce ocziwiscie ciut lepiej. Badanie nasienia 2tyg wcześniej pokazywało dużo lepsze wyniki więc nie wiem czemu tak się pogorszyły.... Widocznie taka natura -
nick nieaktualnyBala wrote:A morfologia jaka? U nas w sumie problem,, tylko'' z morfologia. Ile plemników mieliście po preparatyce? My nie wiem jakim cudem 12 mln a i tak się nie udało. I też się zastanawiam czy jest sens podchodzić do trzeciej. Jesteśmy po pierwszej. Drugie podejście w tym miesiącu.
Wyniki po to Objętość 0.5, koncentracja 3, ruch PR 20, ruch NP 5, ruch Im 75. To też bez rewelacji. A morfologia 1. Niby wystarczającodo przeprowadzenia inseminacji ale chyba nie ma na co liczyć.... -
Lucsi wrote:Wyniki po to Objętość 0.5, koncentracja 3, ruch PR 20, ruch NP 5, ruch Im 75. To też bez rewelacji. A morfologia 1. Niby wystarczającodo przeprowadzenia inseminacji ale chyba nie ma na co liczyć....
-
Adam wrote:Zrobiliście badanie msome? Przy takich wynikach badania rozszerzonego powinno być zalecone a nie robienie iui.
Potwierdzam to co mówi Adam - chociaż wiadomo jak to jest w klinikach Nam nic nie mówili, podeszliśmy do IUI, chociaż było to z góry skazane na porażkę Jeśli macie możliwość zrobić te badania - to zróbcie i poczekajcie ten jeden cykl.Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 stycznia 2022, 23:18
Starania od 2018
Ja: 30 lat, AMH 3.83-> 3.1 -> 2.38 ng/ml 😔
IO, PAI-1, MTHFR heterozygotyczna
HSG - ok ✔️
Kariotyp prawidłowy ✔️
Kir Bx, brak 3 DS-ów ❌
Podwyższone CD56 ❌ - Medrol + Hydroxychloroquine
CD138 - ok ✅
Mąż: 33 lata, IO, asthenozoospermia
2019: morfologia 2%,
2021: morfologia 3%, MSOME 0%/1%, fragmentacja 30%
2023: morfologia 4% , fragmentacja 24% 👏🏻,
Kariotyp prawidłowy ✔️
HLA-C - C1*07 ✔️
🍷 1 IUI - 09.2021 - Aromek + Ovitrelle
🍷 1 IVF-ICSI + ZyMot - długi protokół
- 04.2022 - ET 8A, 4B ❌, 0 ❄️
🍷 2 IVF-IMSI + Fertile Chip - nowa klinika - krótki protokół - 2x8A, ❄️ 4AA, 3BA
- 10.2023 - ET 2x8A ❌
- 05.2024 - FET + Embryoglue ❄️ 4AA ❌
- 06.2024 - FET + Embryoglue ❄️ 3BA 💔 CB, beta 11dpt: 47.9, 13dpt: 47.4, 16dpt: 23.5 -
Lucsi wrote:Wyniki po to Objętość 0.5, koncentracja 3, ruch PR 20, ruch NP 5, ruch Im 75. To też bez rewelacji. A morfologia 1. Niby wystarczającodo przeprowadzenia inseminacji ale chyba nie ma na co liczyć....
PannaNikt86 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyAdam wrote:Zrobiliście badanie msome? Przy takich wynikach badania rozszerzonego powinno być zalecone a nie robienie iui.
Nikt takiego badania nam nie zlecił żeby wykonać wogóle.... Chyba po prostu nie ma sensu bawić się w IUI i marnować czas i pieniędzy... -
Lucsi wrote:Nikt takiego badania nam nie zlecił żeby wykonać wogóle.... Chyba po prostu nie ma sensu bawić się w IUI i marnować czas i pieniędzy...
-
Karolina9 wrote:Z tego co wiem to nasienie do inseminacji podają od koncentracji 1ml po przygotowaniu chociaż nie wiem jaki jest sens bo 1 milion prawidlowych plemnikow jest potrzebnych do zapłodnienia. U nas wyniki ciut lepsze jednak nadal słabe i lekarz twierdzi, ze nasienie męża jest ok więc umówiliśmy się do androloga i póki co nie będziemy podchodzić do inseminacji. Też odnoszę wrażenie, ze kliniki tylko naciągają na IUI a po 3-4 nieudanych dopiero szukają problemow zamiast sprawdzić wszystko przed i nie narażać ludzi na koszty i stres🧐
My dopiero niestety po 3 nieudanych próbach (postanowiłam skonsultować nasz przypadek z innym lekarzem z kliniki) i On dopiero dał nam skierowanie na dodatkowe badania. Trochę żałuję zmarnowanego roku oraz kasy na 3 podejścia do IUI oraz kasy na 2 dodatkowe obowiązkowe pakiety badań, które i tak kończą ważność styczeń-luty i znowu będzie je trzeba powtórzyć także gorąco polecam najpierw się zbadać i dopiero później podchodzić do procedur. Jedyny plus jest taki, że jak będziemy może jednak podchodzić do in vitro to będziemy dobrze już zbadani na tyle, że będzie można zminimalizować niepowodzenie do minimum... -
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyA jednak ma te badania, były w innej teczce 😊 robione były przed 1 iui, potem był u urologa i dostał różne tabletki na 3 miesiące. Zrobił seminogram i wyniki były lepsze i w dniu 2 inseminacji parametry spadły.
MSOME 2% prawidłowych plemników, 16% 2stopnia, 8% 3 stopnia i 74% 4stopnia
Test HBA 19% plemników które zostały związane do płytki pokrytej hialuronianem
Test Mar prawidłowy
Test SCA rozpoznanie asthenoteratozoospermia(poza normą ruchliwość, morfologia. Zwiększona liczba leukocytów. Pozostałe parametry w normie)
-
nick nieaktualny
-
Witam wszystkich starających sie o 1,2 lub kolejną dzidzie Ja pierwszą wizytę w klinice mam w styczniu, staramy sie z mężem o 2 dziecko juz 3 lata. Mamy po 37 lat. Mialam monitoring owualcji,HSG drożne, miesiączki regularne. Natomiast mąż ma slabe nasienie. Morfologia 2%,ruch tez obniżony ale nie wiele od normy. Zastanawiam sie nad inseminacja ale nie wiem czy ma sens z takimi parametrami nasienia
Ona 38
Prolaktyna 20,22
AMH 2022-4,14 2024 maj-1,31 , sierpien 1.54
Mam P/C p. plemnikowe przeciwko wici plemnika ❌
HSG - ok
Monitoring owulacji -ok
Niche po cc( plamienia od @ do owulacji)
Histeroskopia:
-wykonano resekcję elektrodą bipolarną bieguna niszy,usunięcie skrzepów zalegających w niszy.
-koagulacja miejsc stanu zapalnego naprzeciwko niszy
- wycięto polipa prawego ujscia jajowodowego
On
Morfologia 2% ❌ 1,67❌1,80❌0❌️
HBA 81%✔
1 IUI czerwiec 👎
Start 💉
9.05- menopur 450 + Orgalutran
22.05 - punkcja
Pobrano 4 🥚,zapłodniło się 1, ❌️ -
Atopikowa wrote:Witam wszystkich starających sie o 1,2 lub kolejną dzidzie Ja pierwszą wizytę w klinice mam w styczniu, staramy sie z mężem o 2 dziecko juz 3 lata. Mamy po 37 lat. Mialam monitoring owualcji,HSG drożne, miesiączki regularne. Natomiast mąż ma slabe nasienie. Morfologia 2%,ruch tez obniżony ale nie wiele od normy. Zastanawiam sie nad inseminacja ale nie wiem czy ma sens z takimi parametrami nasienia
Atopikowa lubi tę wiadomość
💏 starania o pierwszego maluszka od 01.2021
👱🏼♀️:36
Owulacje potwierdzone monitoringami
AMH- 2,6
MTHFR_1298A>C Układ heterozygotyczny
09.2021- sono Hsg (oba drożne)
12.2021- Histeroskopia (usunięty polip 1,5cm )
🙋♂️:39
operacja żylaków 1st.
morfologia: 2% --> 12%, ruch i żywotność- ok
HBA, DFI- ok
1.08.2023 👶 -
Lucsi wrote:A jednak ma te badania, były w innej teczce 😊 robione były przed 1 iui, potem był u urologa i dostał różne tabletki na 3 miesiące. Zrobił seminogram i wyniki były lepsze i w dniu 2 inseminacji parametry spadły.
MSOME 2% prawidłowych plemników, 16% 2stopnia, 8% 3 stopnia i 74% 4stopnia
Test HBA 19% plemników które zostały związane do płytki pokrytej hialuronianem
Test Mar prawidłowy
Test SCA rozpoznanie asthenoteratozoospermia(poza normą ruchliwość, morfologia. Zwiększona liczba leukocytów. Pozostałe parametry w normie)
Z takim hba zakwalifikowali was do IUI?
starania od 12.2019
3x IUI kwiecień-czerwiec 2021 nieudane
Czynnik męski
Lipiec start IVF ICSI, 2 ❄️❄️
30.08.21 I transfer 3.1.3 + embryoglue 10 dpt beta <0,2 mIU/ml
27.09.21 II transfer 4.2.3 + AH + encorton
8dpt II; 9dpt beta 45,5; 11dpt beta 131; 15 dpt beta 799 prog 31
21 dpt pęcherzyk ciążowy i 2,5 mm zarodek
29 dpt 6 mm zarodek i (6+3)
9+3 2,8 cm człowieka
12+3 5,9 cm, prenatalne ok i Nifty ok