🌼 IUI 🌼 - czyli inseminacja w pigułce
-
WIADOMOŚĆ
-
Dziewczyny jestem 10 dzień po pierwszej IUI. Dostałam luteinę dopochwową 2x1. Biorę ja pierwszy raz. Ale boli mnie brzuch to taki typowy ból miesiączkowy, od środy
Myślałam, że przy luteinie nie ma objawów zwiastujących okres, dopóki się jej nie odstawi. Jak było u Was? Czy to normalne? -
LILA_33 wrote:U mnie też nikt nie widział polipa .. a przez 2 lata starań chodziłam do różnych lekarzy, nawet w klinice nikt nic nie zobaczył, dopiero przypadkowy lekarz, bo chciałam dostać skierowanie na nfz na drożność, powiedział że najpierw to trzeba zrobić histeroskopie i usunąć polipa. U mnie to był chyba strzał w 10
Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 lutego 2023, 17:10
2,5 roku starań natural -> 09.23r. 💉start IVF; czynnik męski. Żadnych leków na stałe.
10.23r. - zabieramy malucha do domu 🏡🍀🤞 9dpt beta 56.43 -> 10dpt 112.0 -> 12dpt 310.6 -> 16dpt 1436.3 -> 19dpt 4131.7 -> 23dpt mamy zarodek i migoczące ♥️
8+1 -> 1,68cm maleństwa 🥰 13+1 -> prenatalne+pappa OK 💪 7,56 cm małego 🧸 21+0 -> połówkowe ok,420g 🎀 25+2 -> 903g małej królewny 🥰 30+0 -> 1730g pannicy ♥️ 34+2 -> 2960g 🎀
40+3 -> Królewna jest z nami 😍 4070g,62cm 💕
Na feriach ❄️❄️❄️ -
Cześć dziewczyny, dołączam do Was, czytam od dawna i skorzystałam z wielu rad. Obecnie jestem po I IUI. Od 6 lat brak ciąży, rok zajęło nam dojście do pierwszej próby. IUI było w środę rano, w 13dc. Po preparatyce nasienia w ml było ponad 10mln i martwię się że to za mało na sukces. Co myślicie? Jak było u was? Pozdrawiam i 3mam kciuki za każdą z Was 🤞5 lat starań + 3 leczenia
Ona, 33l 👩🏼
niedoczynność tarczycy ✔ wyleczona infekcja ✔ wyleczona Ureaplasma ✔ drożność ✔
histeroskopia (2 polipy) ✔ podejrzenie CMV > zafałszowane wyniki ✔ CD138 ✔
krzywa cukrowa ✔ IO✔ kir AA ❌
Letrox75, wit.D, kw foliowy
On, 35l 🤵
morfologia 1%>1%>0%>3%
HBA 56%>12%>83% ✔ DFI 8,7% ✔ HDS 30,07% ❌
kariotypy ✔
2 x IUI 02/03.23 > 👎
06.23: I ivf: Menopur 75 + Ovaleap 225 + Orgalutran + Zivafert 5000 + Gonapeptyl Daily > 10dc punkcja > 8 komórek, 6 MII, 6 zapłodnionych > 3 doba średnia jakość > 5 doba👎
07.23: zmiana kliniki > II ivf > Bemfola + Ganirelix + Ovi > 5 komórek > 1 zapłodniona > 1 doba 👎
10.23 > zmiana na EF > III ivf > Elonva + Meriofert + Provera > 14 dc punkcja > ❄️❄️❄️ > 👎
06.24 > zmiana kliniki > IV ivf > ❄️PGTa ✔
histero nr 2 > przewlekły stan zapalny...
"Nigdy nie rezygnuj z tego, o czym nie możesz przestać myśleć nawet na jeden dzień." -
Hej,
Kasia ja jestem po pierwszej próbie i wczoraj wynik negatywny 13d po IUI a u nas było 35mln/ml więc myślę że to nie ma większego znaczenia. Musi się znaleźć jeden ten właściwy który dojdzie tam gdzie trzeba więc u Was akurat może się udać, nie myśl o ilości a o jakości. Trzymam kciuki 😊
pamarancza, jak u Ciebie sytuacja? Ja tez miałam proga dopochwowo i praktycznie cały czas czułam że tam coś się dzieje jakby okresowo więc to chyba tak może być ale u mnie niepowodzenie więc nie wiem jak by było przy ciąży. Logicznie to chyba normalne że coś czuć bo macica się przygotowuje, rozciąga itd.Starania o pierwszego maluszka od 2018 ❤️
~kwiecień-czerwiec 2021 konsultacja w klinice 🇫🇷 -> badania + kwalifikacja do IUI lub IVF
~brak decyzji, wiele przeciwności
~grudzień 2022 wracamy do kliniki
~2023: styczeń - stymulacja do IUI - nie odbyła się
2x IUI: luty❌ marzec ❌
IVF stymulacja z gonalem
06.06 punkcja - 5 oocytów, 3 zarodki
11.06 transfer ❌
Mamy ❄❄
- drożność OK
- adenomioza
- obniżona ruchliwość plemników -> trochę udało się poprawić -
Mia88,
przykro mi, że nie wyszło ale trzeba być dobrej myśli i działać dalej ❤️
Lekarz też powtarza, że wystarczy jeden, najsilniejszy 💪
Czy możesz napisać coś więcej o swojej pierwszej próbie? Mnie udało się wychodowac na clo 3 pęcherzyki z tym że najmniejszy różnił się kształtem od pozostałych i był wątpliwy (22/20/19mm), endo 12mm. IUI bylo w 13dc.5 lat starań + 3 leczenia
Ona, 33l 👩🏼
On, 35l 🤵
morfologia 1%>1%>0%>3%
kariotypy ✔
2 x IUI 02/03.23 > 👎
06.23: I ivf: Menopur 75 + Ovaleap 225 + Orgalutran + Zivafert 5000 + Gonapeptyl Daily > 10dc punkcja > 8 komórek, 6 MII, 6 zapłodnionych > 3 doba średnia jakość > 5 doba👎
07.23: zmiana kliniki > II ivf > Bemfola + Ganirelix + Ovi > 5 komórek > 1 zapłodniona > 1 doba 👎
10.23 > zmiana na EF > III ivf > Elonva + Meriofert + Provera > 14 dc punkcja > ❄️❄️❄️ > 👎
"Nigdy nie rezygnuj z tego, o czym nie możesz przestać myśleć nawet na jeden dzień." -
Ja również miałam IUI w 13dc ale nie znam dokładnych parametrów bo nie miałam już USG przed, w trakcie jedynie przez brzuch ale nic mi nie mierzyly więc byłam trochę zaskoczona. Dwa dni przed wyszło że na monitoringu miałam jeden pęcherzyk z jednej strony 18,5mm i jeden z drugiej 13,5 ale ten raczej nie zdążył urosnąć tak myślę, endometrium 12,5 na ten 11dc i wieczorem robiłam zastrzyk z ovitrelle.
Miałam stymulację puregonem i w poprzednim cyklu stwierdzili że miałam za dużą dawkę bo były 3 dojrzałe pęcherzyki na dwa dni przed IUI więc mi odwołali. Została mi po tym jakaś torbielka ale podobno mam się tym nie przejmować.
Tak więc jeśli miałaś dwa ładne pęcherzyki to masz większe szanse i widzę że progesteron miałaś dopiero od 15dc, ja miałam juz od tego samego dnia, wieczorem tyle że dopochwowo, więc też się zastanawiam czy to jednak nie za wcześnie. Ale u mnie lecą tym samym schematem u wszystkich z tego co zdążyłam się zorientować🙈
Starania o pierwszego maluszka od 2018 ❤️
~kwiecień-czerwiec 2021 konsultacja w klinice 🇫🇷 -> badania + kwalifikacja do IUI lub IVF
IVF stymulacja z gonalem
11.06 transfer ❌
Mamy ❄❄
- drożność OK
- adenomioza
Czyli zupełnie inne podejście niż u mnie, mój pierwszy raz z IUI wygladał tak:
3-7 dc Clo x1
9dc monitoring, 3 pęcherzyki, endo 8mm, zareagował tylko prawy jajnik
11dc monitoring, 3 pęcherzyki, o 22:00 zastrzyk z Ovi
13dc monitoring, nadal 3 pęcherzyki z tym że jeden różnił się kształtem, endo 12mm, śluz > pobranie nasienia > IUI o 9:20 > od wyjścia z kliniki do 14:00 ból brzucha po prawej stronie
14dc godz 10:00 monitoring, wszystkie pęcherzyki pękły, ciałko żółte, 1 pęcherzyk wypełnił się krwią
od 15dc duphaston x 2
29 dc do zrobienia beta i po wyniku tel do kliniki
Z tego co się naczytałam, a było tego sporo to co lekarz to inny schemat... 🤔
Czy będziesz próbować jeszcze raz? Czekasz na wchłonięcie torbielki?
5 lat starań + 3 leczenia
Ona, 33l 👩🏼
On, 35l 🤵
morfologia 1%>1%>0%>3%
kariotypy ✔
2 x IUI 02/03.23 > 👎
nick nieaktualnyHejka dziewczynki coś straszna cisza na ty wątku. Co u Was jak starania może się udało na nadchodzącą wiosnę? Ja już 37 tydzień zaczynam. Trzymajcie kciuki by moja kruszynka była zdrowa i szczęśliwie przyszła na świat. Niebawem do Was dołączę bo zamierzam odrazu starać się o rodzeństwo dla małej mając na względzie moje AMH sprzed ciazy na poziomie 0.5 ❤️😊😍
KasiaBe lubi tę wiadomość
-
Dziewczyny, ostatnio na monitoringu owulacji lekarz powiedział że pęcherzyki pękły ale do jednego wlała się krew. Niby powiedział że ok i że tak się czasem zdarza, ale teraz trochę się martwię. Kilka dni po IUI - chyba z nadmiaru wrażeń wcale o tym nie myślałam (mimo że miałam tego świadomość), ale od kilku dni nie daje mi to spokoju. Czy któraś z was miała coś takiego?5 lat starań + 3 leczenia
Ona, 33l 👩🏼
On, 35l 🤵
morfologia 1%>1%>0%>3%
kariotypy ✔
2 x IUI 02/03.23 > 👎
KasiaBe wrote:Dziewczyny, ostatnio na monitoringu owulacji lekarz powiedział że pęcherzyki pękły ale do jednego wlała się krew. Niby powiedział że ok i że tak się czasem zdarza, ale teraz trochę się martwię. Kilka dni po IUI - chyba z nadmiaru wrażeń wcale o tym nie myślałam (mimo że miałam tego świadomość), ale od kilku dni nie daje mi to spokoju. Czy któraś z was miała coś takiego?
Hej, najpewniej zrobiła się torbiel krwotoczna tez miałam w poprzednim cyklu. Nawet dwie torbiele. Dziś 3dc i się wchłonęły wiec bez obaw ☺️
-
Nat96 wrote:Hej, najpewniej zrobiła się torbiel krwotoczna tez miałam w poprzednim cyklu. Nawet dwie torbiele. Dziś 3dc i się wchłonęły wiec bez obaw ☺️5 lat starań + 3 leczenia
Ona, 33l 👩🏼
On, 35l 🤵
morfologia 1%>1%>0%>3%
kariotypy ✔
2 x IUI 02/03.23 > 👎
KasiaBe wrote:A czy to ma wpływ na ewentualne zajście w ciążę? Wyklucza ciążę z tego pęcherzyka?
Z tego co wiem to nie. Ja miałam cztery pecherzyki, z dwóch zrobiła się torbiel, a dwa ładnie pękły i były cialka żółte. Miałam zrobić normalnie betę i brać leki, wiec torbiel nie byłaby przeszkodą. -
Nat96 wrote:Z tego co wiem to nie. Ja miałam cztery pecherzyki, z dwóch zrobiła się torbiel, a dwa ładnie pękły i były cialka żółte. Miałam zrobić normalnie betę i brać leki, wiec torbiel nie byłaby przeszkodą.5 lat starań + 3 leczenia
Ona, 33l 👩🏼
On, 35l 🤵
morfologia 1%>1%>0%>3%
kariotypy ✔
2 x IUI 02/03.23 > 👎
KasiaBe wrote:U mnie były 3 pęcherzyki, podobno pękły wszystkie, ten z krwią rownież bo wypełnił się po pęknięciu. Ciałko żółte też było widać, biorę dupka i czekam na betę.
Hmm… to może to jednak nie torbiel krwotoczna. Moje dwa pecherzyki wypełniły się krwią i nie pękły, wchłonęły się przy następnym cyklu. A skoro Twój pęcherzyk wypełnił się krwią i pękł.. to nie wiem. Trzymam kciuki 🍀☺️ -
Nat96 wrote:Hmm… to może to jednak nie torbiel krwotoczna. Moje dwa pecherzyki wypełniły się krwią i nie pękły, wchłonęły się przy następnym cyklu. A skoro Twój pęcherzyk wypełnił się krwią i pękł.. to nie wiem. Trzymam kciuki 🍀☺️5 lat starań + 3 leczenia
Ona, 33l 👩🏼
On, 35l 🤵
morfologia 1%>1%>0%>3%
kariotypy ✔
2 x IUI 02/03.23 > 👎
KasiaBe wrote:Czyli zupełnie inne podejście niż u mnie, mój pierwszy raz z IUI wygladał tak:
3-7 dc Clo x1
9dc monitoring, 3 pęcherzyki, endo 8mm, zareagował tylko prawy jajnik
11dc monitoring, 3 pęcherzyki, o 22:00 zastrzyk z Ovi
13dc monitoring, nadal 3 pęcherzyki z tym że jeden różnił się kształtem, endo 12mm, śluz > pobranie nasienia > IUI o 9:20 > od wyjścia z kliniki do 14:00 ból brzucha po prawej stronie
14dc godz 10:00 monitoring, wszystkie pęcherzyki pękły, ciałko żółte, 1 pęcherzyk wypełnił się krwią
od 15dc duphaston x 2
29 dc do zrobienia beta i po wyniku tel do kliniki
Z tego co się naczytałam, a było tego sporo to co lekarz to inny schemat... 🤔
Czy będziesz próbować jeszcze raz? Czekasz na wchłonięcie torbielki?
Hej, przepraszam że tak zniknęłam bez odpowiedzi, ale miałam ciężki weekend i tydzień.
Będę próbować jeszcze raz, zaczęłam stymulację we wtorek, tym razem z Gonalem, okres przyszedł wlasnie w sobotę ale już wcześniej źle się czułam bo bolał mnie kręgosłup a potem przy okresie jeszcze gorzej, dawno tak źle go nie przechodziłam. Mam nadzieje ze to ostatni na dłuuugi czas. Miałam jeszcze przeboje z kliniką bo nie wiedziałam kiedy zacząć stymulację a komunikacja z nimi jest tylko przez maila i już myślałam że będę miała cykl na straty bo kierowali mnie z jednego adresu pod drugi i nikt nie chcial sie zdecydować chyba za co kto tam odpowiada. Jeden wielki burdel i jesli dalej tak będzie to chyba będę musiała zmienić klinikę bo psychicznie nie wyrobię.
Kasia a Ty kiedy idziesz na betę? Doczytałam o tym pęcherzyku z krwią, rozumiem że to stresujące ale mam nadzieję że jakos dajesz radę i jesteś dobrej myśli, w koncu mialas jeszcze dwa dobre pęcherzyki więc dalej trzymamy kciuki 😊 no i naprawdę widzę że jesteś lepiej "zaopiekowana" niż ja więc wierzę że coś w tym jest i się uda!
Nat96, to będzie Twoje pierwsze podejscie do IUI? Jaki jest plan? Za Ciebie również będę trzymać kciuki.
ostatni nadzieja, gratulacje i szczęśliwego rozwiązania! Dużo zdrówka na tej ostatniej prostej 🙂ostatni nadzieja lubi tę wiadomość
Starania o pierwszego maluszka od 2018 ❤️
IVF stymulacja z gonalem
11.06 transfer ❌
Mamy ❄❄
- drożność OK
- adenomioza
Mia88 wrote:Hej, przepraszam że tak zniknęłam bez odpowiedzi, ale miałam ciężki weekend i tydzień.
Będę próbować jeszcze raz, zaczęłam stymulację we wtorek, tym razem z Gonalem, okres przyszedł wlasnie w sobotę ale już wcześniej źle się czułam bo bolał mnie kręgosłup a potem przy okresie jeszcze gorzej, dawno tak źle go nie przechodziłam. Mam nadzieje ze to ostatni na dłuuugi czas. Miałam jeszcze przeboje z kliniką bo nie wiedziałam kiedy zacząć stymulację a komunikacja z nimi jest tylko przez maila i już myślałam że będę miała cykl na straty bo kierowali mnie z jednego adresu pod drugi i nikt nie chcial sie zdecydować chyba za co kto tam odpowiada. Jeden wielki burdel i jesli dalej tak będzie to chyba będę musiała zmienić klinikę bo psychicznie nie wyrobię.
Kasia a Ty kiedy idziesz na betę? Doczytałam o tym pęcherzyku z krwią, rozumiem że to stresujące ale mam nadzieję że jakos dajesz radę i jesteś dobrej myśli, w koncu mialas jeszcze dwa dobre pęcherzyki więc dalej trzymamy kciuki 😊 no i naprawdę widzę że jesteś lepiej "zaopiekowana" niż ja więc wierzę że coś w tym jest i się uda!
Nat96, to będzie Twoje pierwsze podejscie do IUI? Jaki jest plan? Za Ciebie również będę trzymać kciuki.
ostatni nadzieja, gratulacje i szczęśliwego rozwiązania! Dużo zdrówka na tej ostatniej prostej 🙂
Uważam że kolejna próba to dobra decyzja, wiem że może IUI nie daje zawrotnych szans ale jeśli są możliwości to dlaczego nie próbować. My ustaliliśmy że podejdziemy 3 razy i będziemy myśleć o in nvitro. Sugestie że IUI to startą kasy do mnie nie przemawiają bo przy kosztach in vitro to i tak będzie mała część. I też wychodzę z założenia że pieniądze szczęścia nie dają.
Faktycznie coś u Ciebie nie tak z tą mailową komunikacją, dodatkowy, niepotrzebny stres. U mnie telefonicznie załatwiam pilne tematy, najczęściej proszę o rozmowę z położna i ona jest w stanie mi pomóc.
Jeśli chodzi o pęcherzyk to martwi mnie to ale ufam lekarzowi, skoro powiedział że jest ok, że pękł i wypełnił się krwią i to nic bo tak się zdarza to muszę mu wierzyć. Nie wspomniał nic że ten pęcherzyk jest stracony, ale dopytam przy następnej wizycie jak to jest.
Testować powinnam tego 10.03 ale myślę żeby na dzień kobiet zrobić betę. To już będzie 14dpiui... Objawów chyba brak, bo to co odczuwam to chyba moja wyobraźnia 🤭
Ona, 33l 👩🏼
On, 35l 🤵
morfologia 1%>1%>0%>3%
kariotypy ✔
2 x IUI 02/03.23 > 👎
Wczoraj czytałam na pewnej grupie historię dziewczyny która podchodziła do IUI 15 razy, ostatni był szczęśliwy! Więc nie ma rzeczy niemożliwych. Cuda się zdarzają, nie ma co się załamywać i poddawać. Oczywiście historia nie jest z Pl. 🤞
Mia88 lubi tę wiadomość
Ona, 33l 👩🏼
On, 35l 🤵
morfologia 1%>1%>0%>3%
kariotypy ✔
2 x IUI 02/03.23 > 👎
Wow ja nie wiem czy dalabym radę tyle razy. Mąż już teraz mi mówił żeby może jednak próbować od razu in vitro bo tak też nam sugerowali w klinice. Ale teraz jesteśmy na wyjeździe z jego pracy, miałam możliwość z nim jechać więc było łatwiej z IUI, we wtorek mam monitoring więc w pon wracam a on dojedzie jak wyznaczą datę. U nas póki co mamy refundację na wszystko (do 6 IUI) więc dlatego też chcę skorzystać mimo że faktycznie podobno IUI jest mniej skuteczna, ale mam znajome którym się udało więc żal byłoby nie skorzystać tym bardziej że przyczyny niepowodzeń nie znamy.
Kasia no ja bym chyba też z tą betą nie wytrzymała, robiłam test 9dp IUI i był negatywny więc wkedxialam że ovi się wyplukalo, pozniej chyba 12 a betę miałam zleconą 13dpiui więc już wiedziałam że raczej nic z tego. Ale jak chcesz się mniej denerwować to polecam zrobić od razu betę tak jak mówisz 14 dni po będzie już w sam razStarania o pierwszego maluszka od 2018 ❤️
IVF stymulacja z gonalem
11.06 transfer ❌
Mamy ❄❄
- drożność OK
- adenomioza
- obniżona ruchliwość plemników -> trochę udało się poprawić