IVF
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyyourself wrote:jestem nowa w tym temacie a już kilka razy padło wyrażenie "wyciszanie jajników" tzn, branie pigułek antykoncepcyjnych? I czy to zawsze się robi? No i jeśli tak to jak długo te jajniki się wycisza?
Chodzi nie tylko o wyciszanie jajnikow ale rowniez hormonalne, tj. 'wyciszenie' przysadki ktora jest motorem hormonow. Dla tego bierze sie antyki i w trakcie brania wlacza sie gonapeptyl, ktory hamune Twoj organizm przed niekontrolowana produkcja hormonow. Ja tak to cale przedsiewziecie rozumiem i na chlopski rozum probowalam wutlumaczyc, mam nadzieje ze troche pomoglam.
co do antykow to bierze sie opakowanie(czasem dziewczyny dostaja dwa pod rzad ale rzadko), choc ja np. bralam tylko 15 tabletek bo musialam z lekarka dopasowac cykl i terminy do zobowiazan zawodowych. Po pseudo @ po antykach zaczynasz stymulacje (dalej biorac gonapeptyl ktory powoduje 'wyciszenie' Twoich hormonow).
Nie martw sie, szybko to wszystko leci, dni na antykach rowniez:)
Aha a co do tego czy zawsze sa antyki to chyba w krotkim protokole gdzie zaczynasz zabawe na poczatku cyklu nie ma. Jak sie myle to dziewczyny mnie pewnie poprawia:) -
shooa wrote:Chodzi nie tylko o wyciszanie jajnikow ale rowniez hormonalne, tj. 'wyciszenie' przysadki ktora jest motorem hormonow. Dla tego bierze sie antyki i w trakcie brania wlacza sie gonapeptyl, ktory hamune Twoj organizm przed niekontrolowana produkcja hormonow. Ja tak to cale przedsiewziecie rozumiem i na chlopski rozum probowalam wutlumaczyc, mam nadzieje ze troche pomoglam.
co do antykow to bierze sie opakowanie(czasem dziewczyny dostaja dwa pod rzad ale rzadko), choc ja np. bralam tylko 15 tabletek bo musialam z lekarka dopasowac cykl i terminy do zobowiazan zawodowych. Po pseudo @ po antykach zaczynasz stymulacje (dalej biorac gonapeptyl ktory powoduje 'wyciszenie' Twoich hormonow).
Aha a co do tego czy zawsze sa antyki to chyba w krotkim protokole gdzie zaczynasz zabawe na poczatku cyklu nie ma. Jak sie myle to dziewczyny mnie pewnie poprawia:)shooa lubi tę wiadomość
-
asieńka wrote:eh dziewczyny oni mnie wykończą tymi swoimi tekstami, no nic to jutro wycieczka...
asieńka lubi tę wiadomość
-
shooa wrote:Chodzi nie tylko o wyciszanie jajnikow ale rowniez hormonalne, tj. 'wyciszenie' przysadki ktora jest motorem hormonow. Dla tego bierze sie antyki i w trakcie brania wlacza sie gonapeptyl, ktory hamune Twoj organizm przed niekontrolowana produkcja hormonow. Ja tak to cale przedsiewziecie rozumiem i na chlopski rozum probowalam wutlumaczyc, mam nadzieje ze troche pomoglam.
Aha a co do tego czy zawsze sa antyki to chyba w krotkim protokole gdzie zaczynasz zabawe na poczatku cyklu nie ma. Jak sie myle to dziewczyny mnie pewnie poprawia:)
Jeżeli szczęście nie przyszło jeszcze do Ciebie to znaczy, że jest duże i idzie małymi krokami. -
duza wrote:Ja antyki miałam przy krótkim protokole (raz ze względu na torbiel która się nie wchłonęła), za to przy długim protokole nie dostałam antyków, tylko od dwudziestego któregoś dnia cyklu dostałam od razu Gonapeptyl. Ale zwykle chyba wyciszanie hormonów poprzedzone jest również antykami.Jeżeli szczęście nie przyszło jeszcze do Ciebie to znaczy, że jest duże i idzie małymi krokami.
-
kornelia777 wrote:Cześć dziewczyny, przepraszam, że tak się wcinam w dyskusję, ale mam nadzieję, że mnie poratujecie. Planuję podchodzić do crio w najbliższym cyklu. Czekam na @ bo jestem niestety po poronieniu, więc ciężko przewidzieć mi jej termin, ale mam nadzieję, że nadejdzie wkrótce... W związku z tym nie wiem na kiedy umówić wizytę u lekarza i stąd moje pytania, podchodzę w invikcie w gdańsku:
1. tam do crio podchodzi się tylko na cyklu sztucznym?
2. estrofem od 2dc ale dopochwowo czy doustnie??? przed et brałam dopochwowo
3. czy oprócz kwasu foliowego jeszcze jakieś zalecenia???
Będę mega wdzięczna za wszystkie uwagi, może jakaś dobra duszyczka z invicty w gdańsku mi pomoże...:)w zamian obiecuję trzymać za wszystkie kciuki;)
Witaj,
Ja jestem w trakcie przygotowania do crio transferu.
Mam zalecony estrofem od 3dc dwa razy dziennie dopochwowo i kwas foliowy - troszke wyzsza dawke, na recepte.mw 12 dniu cyklu wizyta a wczesniej badania krwi. Od 13 dni cyklu lutinus dopochwowo 3 raz dziennie + estrofem 2 razy dziennie + kwas foliowy.
Mam nadzieje, ze ciutke pomoglam.Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 czerwca 2015, 23:08
kornelia777 lubi tę wiadomość
7.03.2017 - Nina jest z nami
-
nick nieaktualny
-
asieńka wrote:eh dziewczyny oni mnie wykończą tymi swoimi tekstami, no nic to jutro wycieczka...
Trzymam kciuki za wycieczkę i twoje maleństwo
Trzymajcie sie tam i dzielnie walczcie z lekarzem ....mysza89
Leczenie od 2012 roku ,stymulacja clo 8 cykli ciąża biochemiczna 11 .10.2013 . 5.2014 clo 6 cykli bez rezultatu, maj 2015 kwalifikacja,12.06.15 @ -zaczynamy anty10.07 start stymulacji -Menopur +gonapeptyl,20.07 pick up,ET 25.07 blastusi 4BB
5.11 crio 4 BB
luty-3BC:(
2018 córeczka
2023 córeczka -
Ja powiem jedno... trochę posiedzialam w cieniu,a i tak mnie słonko wzięło. Na drugi dzień chodziłam po centrum ogrodniczym aby zakupić kwiaty do ogrodu. No i niestety na rękach ponad łokciem i na dekolcie mam do dziś lekkie zaczerwienienie. Mam raczej karnację średnia i nie opalać się na raka. Dziś raczej to widzę jako delikatnie popękane naczynka krwionośne.
Rozmawiałam o tym z lekarką. .. to stwierdziła że to właśnie raczej od stymulacji a nie od leków które jeszcze biorę.
Liczę na to ze te paskudztwa zejdą.
Tym samym odradzam kąpieli słonecznych podczas stymulacji. ..Nadzieja87 lubi tę wiadomość
-
Moniaa wrote:Ja powiem jedno... trochę posiedzialam w cieniu,a i tak mnie słonko wzięło. Na drugi dzień chodziłam po centrum ogrodniczym aby zakupić kwiaty do ogrodu. No i niestety na rękach ponad łokciem i na dekolcie mam do dziś lekkie zaczerwienienie. Mam raczej karnację średnia i nie opalać się na raka. Dziś raczej to widzę jako delikatnie popękane naczynka krwionośne.
Rozmawiałam o tym z lekarką. .. to stwierdziła że to właśnie raczej od stymulacji a nie od leków które jeszcze biorę.
Liczę na to ze te paskudztwa zejdą.
Tym samym odradzam kąpieli słonecznych podczas stymulacji. ..po za tym kolezanka ciagnie mnie na basen. Niby tez jej odmowilam ze boje sie zlapac jakiegis syfu, w sumie taka prawda ale oczywiscie nie mowilam ze za dwa tyg podchodze do in vitro...
3x IUI- ☹️
2016 - syn
11.2020 crio - negatywny
12.2020 crio- negatywny
Cdn... -
nick nieaktualnyNadzieja przyznam szczerze, ze ja sie troszke opalam. Z filtrami 15 lub 30, oslaniajac pokluty brzuch zeby sie nie poparzyc ale jednak. Przebarwien i oparzen brak.
Yourself u nas z nasieniem to dluga historia, zbadalosmy mu prolaktyne ibokazalo sie ze maz ma gruczolaka przysadki. Wiec bral i bierze bromergon. Z suplementow to 3mce bral vit c 1000mg,vit e 400mg, cynk, q10, lkarnityne 1500mg, kwas foliowy i jadl kilka orzecjow brazylijskich dziennie, zero alkoholu i koniec z fajkami. Nie wiadomo czy pomoglo zbicie prolaktyny czy suplementacja czy wszystko razem.Nadzieja87, Beata.D, Konwalia, yourself lubią tę wiadomość
-
yourself wrote:protkole??? Przeraza mnie to wszystko... Ja tez kibicuje Asience i wszystkim staraczkom!
mówię zupełnie poważnie. A na początek przejrzyj sobie tego ten artykuł - tu chyba w miarę prosto wyjaśniają część podstawowych pojęć związanych z ivf: http://www.polmedis.pl/in_vitro.htm
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyNooo dobra...o 11:45 transfer a do tej pory nie dzwonili..wiec chyba zaczynam sie na niego szykowac:) Luteiny, lutinusy, estrofemy relanium i inne cukierki czas zazyc
poprosze baardzo o kciukijusta1234, mysza89, Konwalia, Tosia 1981, Elmirka, kkisia, duza, klara_bella, Moniaa, Madzia82, Beata.D, Viki26, iga 79, gretka, Anuszka, Asiula86, Idgie, renieczka, Mimbla lubią tę wiadomość