IVF
-
WIADOMOŚĆ
-
Ja jeszcze raz dużymi literami napiszę, nie dajcie się kiwać dziewczyny. Czy IVF jest komercyjne, na MZ czy w ramach badań klinicznych jeśli
a) jesteście ubezpieczone w Polsce
b) lekarz ma umowę z NFZ
c) spełniacie wskazania refundacyjne leku
to lekarz ma obowiązek wypisać lek refundowany a apteka takowy sprzedać nawet jeśli macie na recepcie JEDNĄ ampułkę, fiolkę, tabletkę itp. Nie ma że nie dzielą opakowań itp. Dzielą a lekarz wypisuje tyle ile trzeba a nie z nadwyżką.
1 lipca każdego roku zmieniają się listy leków refundowanych (wszystkich nie tylko do ivf).
i tak
Gonapaptyl Daily ampułkostrzykawki- refundowany jak do tej pory
Menopur 1200j i 600j- refundowany jak do tej pory
Gonal F 900j, 300j, 75j- refundowany jak do tej pory
Fostimon 75j- refundowany jak do tej pory
Luteina dopochwowa 50 i 100 mg- refundowana jak do tej pory
Luteina podjęzykowa 50 mg- refundowana jak do tej pory
na recepcie tam gdzie odpłatność musi być literka "R"
estrofem 1 i 2 mg- refundowany jak do tej pory odpłatność 30%
jeśli macie wątpliwości to zawsze sparwdźcie lek na tej stronie (trzeba wpisać nazwę)
http://bil.aptek.pl/servlet/bil/ref_start
pilnujcie lekarzy (mylą się są tylko ludźmi) i farmaceutów (też się mylą) bo i tak na IVF wydajemy kupę kasyMimbla, duza, Tosia 1981, Viki26, tulipanna, Beata.D lubią tę wiadomość
-
Myszko34, Anatolka kiedyś wspominała że można gina klinicznego poprosić o zaświadczenie o leczeniu Luteiną i po receptę na Luteinę iść do lekarza POZ. Wtedy ten lekarz POZ wypisze Ci receptę na Luteinę z ryczałtem.
Jeśli Luteina Ci służy to możesz ją podpytać o szczegóły,mam nadzieję że dobrze pamiętam wypowiedź.
-
Mimbla wrote:Myszko34, Anatolka kiedyś wspominała że można gina klinicznego poprosić o zaświadczenie o leczeniu Luteiną i po receptę na Luteinę iść do lekarza POZ. Wtedy ten lekarz POZ wypisze Ci receptę na Luteinę z ryczałtem.
Jeśli Luteina Ci służy to możesz ją podpytać o szczegóły,mam nadzieję że dobrze pamiętam wypowiedź.
Mimbla wiem ,ze jest taka mozliwosc.Tylko ,że tydzien temu dostalam od lekarza klinicznego recepte na luteine , za którą zapłaciłam 3,60 zł, a wczoraj jak byłam na usg dostałam kolejna recepte na luteine i zapłaciłam juz 54 zł wiec ma to miejsce w tej samej klinice i tego nza bardzo nie rozumie. W jeden dzień wypisuja lek za grosze, a tydzien póżniej juz za 54zł wiem ,ze w porownaniu z luteinusem jest to i tak tanio, ale coś tu jest nie tak.myszka34 -
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyHej - jestem tu nowa.
Ogólnie jestem po 1 podejściu do ICSI - stymulowana gonal i cetrotide.
Transfer odwołany- wysoki progesteron. Mam 2 blastusie 1 AA - 3 dni temu był transferowny i 1BB mrozak czeka.
Cykl sztuczny ze wzgledu na brak owulacji - progynowa 3x1 luteina 2x2 duphaston 3x1 acard 1x1 encorton 2x1 nospa omegamed optima.
Transfer miałam blastusi 1AA w poniedziałek 29.06 o godz 12.30 miałam bolesne przygotowanie do transferu - chodzi o wziernik i ten cewnik. reszta pikuś.
Ogólnie nie mam żadnych objawów - po transferze troche krwawiłam. Teraz trochę odzywa się macica ale bardzo delikatnie zazwyczaj z rana.
Dziewczyny czy wy też nic nie czujecie czy tylko ja tak mam - moze nic sie tam nie dzieje? Nie wiem - matwie sie juz bym chciała wszystko wiedzieć. -
Ja też brałam 1 zastrzyk Prolutexa dziennie, również ładnie działał i wychodził w badaniu, jak dla mnie pięknie dopracowany lek, szkoda tylko że nie sprzedają go w ampułkostrzykawkach..
myszaaa lubi tę wiadomość
-
Hej mógłby mi ktos wytłumaczyc jak wygląda dalej długi protokół po gonapeptylu?co dalej?zaczyna sie stymulacja czy czeka na "@"?jak to jest?mieszkam 150 km od kliniki musze zgrac to z uczelnią pracą męża chociaż tak mniej wiecej.
mysza89
Leczenie od 2012 roku ,stymulacja clo 8 cykli ciąża biochemiczna 11 .10.2013 . 5.2014 clo 6 cykli bez rezultatu, maj 2015 kwalifikacja,12.06.15 @ -zaczynamy anty10.07 start stymulacji -Menopur +gonapeptyl,20.07 pick up,ET 25.07 blastusi 4BB
5.11 crio 4 BB
luty-3BC:(
2018 córeczka
2023 córeczka -
nick nieaktualnyvvv008 wrote:Hej mógłby mi ktos wytłumaczyc jak wygląda dalej długi protokół po gonapeptylu?co dalej?zaczyna sie stymulacja czy czeka na "@"?jak to jest?mieszkam 150 km od kliniki musze zgrac to z uczelnią pracą męża chociaż tak mniej wiecej.
z tego co wiem, dziewczyny w trakcie brania gonapeptylu czy zaraz po nim mialy wprowadzone juz zastrzyki z menopuru...mysza89 lubi tę wiadomość
-
vvv008 wrote:Hej mógłby mi ktos wytłumaczyc jak wygląda dalej długi protokół po gonapeptylu?co dalej?zaczyna sie stymulacja czy czeka na "@"?jak to jest?mieszkam 150 km od kliniki musze zgrac to z uczelnią pracą męża chociaż tak mniej wiecej.
nie czeka się na @. po gonapeptylu zaczyna sie stymulacje bez czekania. Jakoś +/- 10 dni trwa.Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 lipca 2015, 20:31
-
Mimbla wrote:Myszko34, Anatolka kiedyś wspominała że można gina klinicznego poprosić o zaświadczenie o leczeniu Luteiną i po receptę na Luteinę iść do lekarza POZ. Wtedy ten lekarz POZ wypisze Ci receptę na Luteinę z ryczałtem.
Pisałam, że można od gina, ale nie wiem czy od klinicznego czy musi być gin przyjmujący na NFZ. Ja mam takie zaświadczenie dla rodzinnego - prawda, ale od gina z przychodni na NFZ i nie wiem czy gin z prywatnej kliniki moze takie coś wypisać i co najważniejsze czy NFZ będzie to respektował. Nie wiem.
Luteina 200mg nie jest lekiem refundowanym. Tylko 100 i 50 mg - Tea z resztą chwilę wczesniej wkleiła takie info. -
Anatolka wrote:nie czeka się na @. po gonapeptylu zaczyna sie stymulacje bez czekania. Jakoś +/- 10 dni.
Dziękuje za informacje troche to ułatwi sprawe ,że nie bedzie @ wszystko będzie szybciej .
Biorę ovulastan i gonapeptyl co 2 dzien i podplamiam troszke drJ ,że może sie zdarzyć ale to trwa czy to normalne??mysza89
Leczenie od 2012 roku ,stymulacja clo 8 cykli ciąża biochemiczna 11 .10.2013 . 5.2014 clo 6 cykli bez rezultatu, maj 2015 kwalifikacja,12.06.15 @ -zaczynamy anty10.07 start stymulacji -Menopur +gonapeptyl,20.07 pick up,ET 25.07 blastusi 4BB
5.11 crio 4 BB
luty-3BC:(
2018 córeczka
2023 córeczka