IVF
-
WIADOMOŚĆ
-
reni kiedy ja zapytałam swojej lekarki o kosmetyki, perfumy to powiedziała że nie trzeba jakoś specjalnie siebie traktować. Tyle, że po transferze używać kosmetyków bez parabenów.
Ja w dniu każdej punkcji i transferu miałam jak zwykle lekki makijaż. Tyle że rano myłam się po prostu wodą. bez żadnych żeli, balsamów itd...
-
nick nieaktualny
-
Reni wrote:te informacje nt. kosmetyków macie od lekarzy czy wyczytałyście na forum?
Kurcze wychodzi na to, że znowu mi o czymś nie powiedzieli
W mojej klinice bylo napisane aby w dniu punkcji nie uzywac kosmetykow zapachowych.
Umylam normalnym szamponem wlosy, delikatnym zelem cialo, nie uzylam balsamu i perfum + zero makijazu.
To co wazne - nie mozna miec pomalowanych paznokci u rak (ja mam na stopach hybryde i anestezjolog pozwolila zostawic) bo na podstawie ukrwienia pod plytka tak jak w trakcie kazdej operacji wiedza czy nic zlego nie dzieje sie w trakcie zabiegu.
Przy transferze nie bylo tyle zalecen ale ja postapilam jak wyzejale lekki roz na policzkach musial byc
Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 lipca 2015, 10:40
Reni lubi tę wiadomość
7.03.2017 - Nina jest z nami
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyAntonelka wrote:W mojej klinice bylo napisane aby w dniu punkcji nie uzywac kosmetykow zapachowych.
Umylam normalnym szamponem wlosy, delikatnym zelem cialo, nie tylko uzylam balsamu i perfum + zero makijazu.
To co wazne - nie mozna miec pomalowanych paznokci u rak (ja mam na stopach hybryde i anestezjolog pozwolila zostawic) bo na podstawie ukrwienia pod plytka tak jak w trakcie kazdej operacji wiedza czy nic zlego nie dzieje sie w trakcie zabiegu.
Przy transferze nie bylo tyle zalecen ale ja postapilam jak wyzejale lekki roz na policzkach musial byc
Ja tez mialm hybryde na rekach i stopach i tylko zapytali czy to hybryda czy zwykly lakier. Powiedzialam, ze hybryda i wszystko bylo ok. W dzien punkcji , ani w dzien transferu nie mialam perfum, umylam sie zelem z serii simple- naturalnym bez mydla i mialam leciusienki majijaz. Zrobilam to dlatego nie bo mi kazali, ale dlatego bo tak wyczytalam na forum. -
Tak sobie teraz myślę że niby z tymi kosmetykami nie można tych z parabenami i zapachami bo unoszą się w powietrzu. A co to da jak doktor co robi transfer lub punkcję jest piękny, wychuchany,pachnący, wymyty czymkolwiek. I tak wtedy tych parabenów w powietrzu jest tyle że hoho.
Reni lubi tę wiadomość
Luty 2016 - 2 ivf, 4 blastki, transfer 4 bb 23.02, beta 10 dpt 119, 13 dpt 408, 15 dpt 1243, 17.03 23 dpt mamy, 31.10.2016 synuś jest z nami
Crio 4cc 29.11. 7dpt 53 9dpt 125 12dpt 430. 23.12.17 24dpt najpiękniejszy prezent świąteczny, mamy ❤️ -
nick nieaktualnyzielinka_97 wrote:Tak sobie teraz myślę że niby z tymi kosmetykami nie można tych z parabenami i zapachami bo unoszą się w powietrzu. A co to da jak doktor co robi transfer lub punkcję jest piękny, wychuchany,pachnący, wymyty czymkolwiek. I tak wtedy tych parabenów w powietrzu jest tyle że hoho.
Dobrze powiedziane Zielinka. Moj maz tez podczas dnia transferu nie mial nic na sobie tzn nawet kulki pod pachy nie uzylA od pielegniarki czulam perfumy jak mnie kladla na lozko
-
zielinka_97 wrote:Tak sobie teraz myślę że niby z tymi kosmetykami nie można tych z parabenami i zapachami bo unoszą się w powietrzu. A co to da jak doktor co robi transfer lub punkcję jest piękny, wychuchany,pachnący, wymyty czymkolwiek. I tak wtedy tych parabenów w powietrzu jest tyle że hoho.
Wg mnie to chodzi o to, ze wszystki znieczulajace leki stosowane przy zabiegach moga spowodowac reakcje alergiczna jesli wejda w interakcje z kosmetykami.
pragnaca dzidziusia lubi tę wiadomość
7.03.2017 - Nina jest z nami
-
Antonelka, ja do histero znieczulałam się pachnąca
Chodziło mi bardziej o pogląd że te wszystkie substancje oddziałują niekorzystnie na zarodek. Nie wydaje mi się żeby w klinikach lekarze i embriolodzy mieli jakieś specjalne wytyczne, jak się umyć przed przyjściem do pracy.
Daruję sobie perfumy, bo lubię mocne i grażynę umyję jakimś naturalnym żelem. Resztę sobie jednak daruję.agulas, Kava lubią tę wiadomość
Luty 2016 - 2 ivf, 4 blastki, transfer 4 bb 23.02, beta 10 dpt 119, 13 dpt 408, 15 dpt 1243, 17.03 23 dpt mamy, 31.10.2016 synuś jest z nami
Crio 4cc 29.11. 7dpt 53 9dpt 125 12dpt 430. 23.12.17 24dpt najpiękniejszy prezent świąteczny, mamy ❤️ -
takasobieja wrote:Profesor mi oznaczał progesteron co wizytę. Ale już RB oznaczyla ostatnie badanie przed punkcja.
Dziewczyny na razie się nie denerwujedo info ile się zaplodnilo.
To mój drugi krótki protokół z antagonista. Mam pco. Się pięknie i bezproblemowo stymuluje małymi dawkami. Hm zastanawia mnie jedno. . Chciałam oddać komorki do adopcji za Free. A gameta mi na to ze mam pco a oni biorą komórki od zdrowych całkowicie kobiet. Rozumiem. Ale u nich trzeba płacić za taką komórkę. Ja chciałabym żeby moje oddali za free. Jeśli któraś już by chciała. Różne są sytuacje. Są może ciut gorszej jakości Ale za darmo ktoś w końcu by je przygarnal. Poza tym moje pco to takie pco że jeden lekarz mi je stwierdza a inny mówi ze niech się inni pukna, bo nie samo amh o tym świadczy
Wiesz to dziwne. Ja mam pco i świadczy o tym nie tylko wynik amh, a klinika bez problemu wzięła ode mnie 7 komórek. -
Hej
Dziewczyny ale się rozpisałyście
Takasobieja trzymam kciuki
Anna225 ja miałam zalecenia robić zastrzyki do wysokości pępka a nie na jego wysokości.
Zresztą na yt jest pięknie pokazane jak to robić i w jakich miejscach.mysza89, Anna255 lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Minuśka: Mi własnie lekarz powiedział "żyć normalnie"
mogę jeździć na rowerze (po ścieżkach, nie górach), jeść wszystko i nawet alkoholu trochę nie zaszkodzi
wiadomo nie upijać się, ale jak najdzie mnie ochota na kieliszek wina to czemu nie
wiadomo nie skakać ze spadochronemale można ćwiczyć itd
we wszystkim trzeba zachować umiar
a co sądzicie o pastach do zębów? tam też są składniki, które mogłyby zaszkodzić maluchowi
Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 lipca 2015, 12:37
Kava lubi tę wiadomość
-
Reni gdyby przeanalizować powietrze którym oddychamy, a skład kurzu w domu, czy jak się coś na butach przyniesie... to dopiero jest chemia
ja podzielam pogląd Minuśki że nie należy przeginać, ot nie spryskiwać (zwłaszcza okolic Grażyny) ) perfumami i zarodek jeśli jest tym jedynym to sobie poradzi. "Tam" i tak żadna chemia z kosmetyków nie dociera.
Reni, Anna255, Kava, Konwalia lubią tę wiadomość