X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Odpowiedz

IVF

Oceń ten wątek:
  • Nadira Autorytet

Wysłany: 19 lutego 2016, 09:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Choco, mój mąż ma hipogonandyzm i za nasze niepowodzenia też teoretycznie lekarze obwiniją plemniki. Pamiętam słowa jednego lekarza na którego trafiliśmy, że jeśli weźniemy komórki jajowe od zdrowej i młodej kobiety i plemniki od zdrowego, młodego mężczyzny to też może zdarzyć się sytuacja że nie uzyska się w takiej procedurze zdrowych zarodków bo to przede wszystkim zależy od szczęścia i nikt nie jest w stanie powiedzieć dlaczego tak jest. Więc chyba warto próbować.
    Co do badań my zrobiliśmy całą genetykę, posiew nasienia na początku, badania hormonalne i morfologię plemnika. Jest też test fragmentacji DNA plemnika, ale różne opinię o tym badaniu słyszałam. Jedni zalecają inni mówią że jest to zbędny koszt. Możecie zdecydować się na IMSI albo FAMSI żeby zwiększyć szanse.
    Powodzenia!

choco lubi tę wiadomość

ex2bcwa1oc4n8lw7.png
    ex2b3e5enw2ksmqc.png
    ex2b4z17x0iw5y73.png
  • Natu93 Autorytet

Wysłany: 19 lutego 2016, 09:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czesc wszystkim

jestem 2 dni po transferze 2x 5aa
    Bola mnie cycki po bokach ale nie wiem czy to przez to

Eh zwarjuje do testowania; ((

choco, karina76 lubią tę wiadomość

Bliźniaki <3
    Najprawdpodobniej Parka <3
  • ma_pi Autorytet

Wysłany: 19 lutego 2016, 09:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natu93 wrote:
    Czesc wszystkim

Cycki bolą od progesteronu na tym etapie.

• Anatolka Autorytet

Wysłany: 19 lutego 2016, 09:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    arlenka wrote:
    Choco w klinice odradzali genetykę tłumacząc że to nic nie wniesie - nic się tam nie da "wyleczyć". Zrobiliśmy na własną rękę.

Bez sensu jest takie podejście lekarza. Leczyć się tego nie da - owszem, ale prawem pacjenta jest znać swoją sytuację zdrowotną w pełni. Badanie takie wnieść może tyle, że para zaprzestanie starań z własnymi komórkami i nie będzie się narazala na kolejne porażki z ich powodu (jeśli coś rzeczywiście w genetyke wyjdzie źle). Daje też ewentualną świadomość przeniesienia potencjalnych wad na dziecko, wiedzę o ryzyku poronień itp. To duża wiedza i ważna... Mimblii lekarz też odradzal kariotypy i wyszło jak wyszlo...

Co do dób 1-3 i kolejnych jest tak jak dziewczyny piszą.

Chooco, wiesz, że lekarz nadal Was nie może wykluczyć z programu MZ? Jajka były, a brak zarodków to inna bajka i nie powód.

Facetowi można sprawdzić: kariotyp, mutacje, POSIEW nasienia za grosze, fragmentacje dna plemnika. To takie najbardziej oczywiste.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 lutego 2016, 09:48

choco lubi tę wiadomość

1usa3e5e6fqireg4.png

3ca106616b.png
  • Ainaa Autorytet

Wysłany: 19 lutego 2016, 09:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natu93 wrote:
    Czesc wszystkim

Natu93 - to moze byc wszystko i leki i zagnieżdżenie, każdy organizm inaczej reaguje.
    Życze Powodzenia i spokoju do dnia testu (kiedy planujesz testowac/betowac?)

Czy to Wasze pierwsze IVF? Długo sie staracie?

Aina
  • choco Autorytet

Wysłany: 19 lutego 2016, 09:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Brtii zgadzam się z Tobą. Lepiej zbadać i wiedzieć gdzie jest problem i wiedzieć że nic z tego i rozważyć inne opcje (adopcja czy plemniki/komórka dawcy) niż strzelać i albo się uda albo nie.
    Hormon wzrostu podobno powoduje że komórki są lepiej genetycznie rozwinięte. Nie umiem tego dokładnie wyjaśnić. To w miarę nowa metoda, w Polsce jeszcze nie zbyt popularna. Na necie znalazłam tylko jeden artykuł na ten temat. Stosuje ją podobno tylko Kriobank w Białymstoku.

Anatolka wiem że nie może (chyba że na dawce byśmy się zdecydowali), ale on już nic tym razem nie mówił o wykluczaniu. Nawet sam powiedział że możemy spróbować jeszcze raz.
    Wtedy narobił zamieszania bo chyba myślał że uda się zarobić, a przez to ja narobiłam zamieszania tutaj ;-)

Natu trzymam kciuki, a bolące cycki to podobno pozytywny znak.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 lutego 2016, 09:57

**********************Gang 18+***********************
  • arlenka Autorytet

Wysłany: 19 lutego 2016, 10:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczęta żeby nie było wątpliwości ja nie jestem przeciwniczką robienia genetyki ;) Choco pytala o stanowisko kliniki w tej kwestii wiec odpowiedziałam, a jak już wcześniej wspomniałam badania i tak zrobiliśmy ;) nie jestem pewna czy mój post byl jasny :)

V.2014 I ICSI :( X.2014 II ICSI :( V.2015 III ICSI :(
    XII.2015 IV ICSI transfer 12.12. <3
    gg6415nmbr1yje5o.png
  • Natu93 Autorytet

Wysłany: 19 lutego 2016, 10:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mijmy nadzieje ale ten czas wgl nie leci; (
    Szkoda ze nie ma szczegolnego znaku ze sie udalo;/

Bliźniaki <3
  • Natu93 Autorytet

Wysłany: 19 lutego 2016, 10:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ainaa wrote:
    Natu93 - to moze byc wszystko i leki i zagnieżdżenie, każdy organizm inaczej reaguje.
    Życze Powodzenia i spokoju do dnia testu (kiedy planujesz testowac/betowac?)

Czy to Wasze pierwsze IVF? Długo sie staracie?

staramy sie okolo 3 lata
    to nasze pierwsze ivf. Chce wierzyc ze udane xD

A chce testowac nie wiem wlasnie czy 7dt cos bedzie widac, czyli w srode

Bliźniaki <3
  • Anatolka Autorytet

Wysłany: 19 lutego 2016, 10:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    arlenka wrote:
    Dziewczęta żeby nie było wątpliwości ja nie jestem przeciwniczką robienia genetyki ;) Choco pytala o stanowisko kliniki w tej kwestii wiec odpowiedziałam, a jak już wcześniej wspomniałam badania i tak zrobiliśmy ;) nie jestem pewna czy mój post byl jasny :)

Było jasne. Bez sensu jest, uważam, podejście lekarza... Nie powinien odmawiać pacjentom diagnostyki, szczególnie podstawowej w innych miejscach.

Hormon wzrostu przynosi efekty głównie przy "poor responders" a Chooco jajka ma...

1usa3e5e6fqireg4.png

3ca106616b.png
  • Ainaa Autorytet

Wysłany: 19 lutego 2016, 10:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natu93 - macie rewelacyjne zarodki, wiec szanse są ogromne!
    Niby każa testować 14 dni po transferze, ale mi dr Żak pozwalał juz w 12 dpp, a Ty punkcje miałas w piątek, więc w środę bedzie własnie 12 dpp. Ale to chyba bete bys musiała zrobić.

A jaka jest u Was przyczyna braku dzidziusia do tej pory, jesli mozna spytac?

Aina
  • Anatolka Autorytet

Wysłany: 19 lutego 2016, 10:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wygrzebalam:
    https://books.google.pl/books?id=mb6_EBznhoYC&pg=PT121&lpg=PT121&dq=hormon+wzrostu+ivf&source=bl&ots=px7qvjvMlN&sig=6k8CeqL3AAITdbd_bt_DhvuBS-s&hl=pl&sa=X&ved=0ahUKEwiVhtvSvYPLAhXDiCwKHXY_DToQ6AEIITAD#v=onepage&q=hormon%20wzrostu%20ivf&f=false

1usa3e5e6fqireg4.png

3ca106616b.png
  • arlenka Autorytet

Wysłany: 19 lutego 2016, 10:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anatolka wrote:
    Było jasne. Bez sensu jest, uważam, podejście lekarza... Nie powinien odmawiać pacjentom diagnostyki, szczególnie podstawowej w innych miejscach.

Hormon wzrostu przynosi efekty głównie przy "poor responders" a Chooco jajka ma...

Anatolka ja też jajka miałam, ale w szczęśliwym podejściu hormon brałam. Miałam tez ta laparotomię, wydaje mi się że posprzątanie brzuszka (jak to kiedyś ujęłaś ;) ) pomoglo w tym że maluszek został ze mną. Ale embriologicznie też było lepiej i nie wiem czy to nie zasługa właśnie hormonu.

Anatolka lubi tę wiadomość

gg6415nmbr1yje5o.png
  • Natu93 Autorytet

Wysłany: 19 lutego 2016, 10:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ainaa wrote:
    Natu93 - macie rewelacyjne zarodki, wiec szanse są ogromne!
    Niby każa testować 14 dni po transferze, ale mi dr Żak pozwalał juz w 12 dpp, a Ty punkcje miałas w piątek, więc w środę bedzie własnie 12 dpp. Ale to chyba bete bys musiała zrobić.

A jaka jest u Was przyczyna braku dzidziusia do tej pory, jesli mozna spytac?

Pierwotny brak miesiaczki a co za tym idzie owulacji i wgl

bylam stymulowana na clo ale nic sie nie dzialo.
    gonalem roslo pęcherzyków duzo duzo ale male

i decyzja o in vitro

Bliźniaki <3
  • Ainaa Autorytet

Wysłany: 19 lutego 2016, 10:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niech Wam sie uda to IVF - trzymam kciuki, a jesteś mi o tyle bliższa, że jesteś pacjentką "mojego" lekarza!
    Trzymam kciuki.

Aina
  • Ainaa Autorytet

Wysłany: 19 lutego 2016, 11:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Arlenko - widze, że Wam udało sie 4 IVF, napiszesz mi, co było przyczyna braku powodzeń, czemu decyzje o IVF... my po 3 nieudanym i troszke sił juz brak, ale, jak widze, że komus udało się za 4, 5... to nadzieja wraca...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 lutego 2016, 10:58

Aina
  • nick nieaktualny

Wysłany: 19 lutego 2016, 11:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    arlenka wrote:
    Anatolka ja też jajka miałam, ale w szczęśliwym podejściu hormon brałam. Miałam tez ta laparotomię, wydaje mi się że posprzątanie brzuszka (jak to kiedyś ujęłaś ;) ) pomoglo w tym że maluszek został ze mną. Ale embriologicznie też było lepiej i nie wiem czy to nie zasługa właśnie hormonu.

A jakie wskazania do brania tego hormonu? Badalas może ten hormon z krwi? W sumie u kogo się uznaje ten "poor responders"? Ile trzeba mieć jajeczek przy stymulacji żeby u niego ta przypadłość była?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 lutego 2016, 11:01

• Natu93 Autorytet

Wysłany: 19 lutego 2016, 11:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ainaa
    jaki swiat maly:)

a jesli moge zapytac jakie ty masz powody ze tyle razy niepowodzenie?:(

moze sie kiedys widzialysmy:P

Bliźniaki <3
  • Izabela23 Autorytet

Wysłany: 19 lutego 2016, 11:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie. Nurtuje mnie jedna rzecz od wczoraj... Czy podczas stymulacji do ivf można współżyć bez zabezpieczenia? Tak mi przyszło do głowy,że nie zapytałam lekarza, a gdyby tak popękały te pęcherzyki to mógłby być problem... u mnie dzisiaj 5ds

PCO,hashimoto,wtòrny brak @,brak owu

wwgzvfxmo5sww7ny.png

ANIOŁEK 28 tc <3
  • arlenka Autorytet

Wysłany: 19 lutego 2016, 11:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Brtiii86 wrote:
    A jakie wskazania do brania tego hormonu? Badalas może ten hormon z krwi? W sumie u kogo się uznaje ten "poor responders"? Ile trzeba mieć jajeczek przy stymulacji żeby u niego ta przypadłość była?

Niestety nie mam wielkiej wiedzy jeśli chodzi o hormon wzrostu. Nie miałam żadnego badania stwierdzającego jego poziom we krwi. Podobno to taki specyfik o ogólnym dobrym wpływie na organizm, stosują go np sportowcy czy aktorzy (stać ich ;) ) bo poprawia cerę itd oraz korzystnie wpływa na metabolizm. Podobno taki "eliksir młodości" przy okazji ma mieć korzystny wpływ na jakość komórek jajowych (były badania) i plemników (tu chyba z badaniami gorzej). Ja za bardzo w ten hormon nie wierzyłam, ale przez to jak się zakończyło ostatnie podejście już nie wiem co o tym myśleć ;)

gg6415nmbr1yje5o.png
‹‹ 2955 2956 2957 2958 2959 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

3 naturalne sposoby na mdłości w ciąży

Mdłości i nudności to jedna z najczęstszych i najbardziej typowych dolegliwości w pierwszych tygodniach ciąży. Czym są one spowodowane i jak sobie pomóc? Poznaj sprawdzone i skuteczne sposoby, jak zmniejszyć mdłości w ciąży.

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak szybko zajść  w ciążę? Unikaj tych 7 rzeczy!

Na pierwszy rzut oka poczęcie dziecka wydaje się proste – wystarczy kochać się i potem tylko czekać na brak miesiączki. Dla potwierdzenia zrobić test ciążowy i załatwione! W rzeczywistości często wygląda to nieco inaczej. Dla wielu par podjęcie decyzji o powiększeniu rodziny i pojawienie się pozytywnego testu ciążowego nie następuje w tym samym miesiącu, kwartale bądź roku. Dlaczego? Przeczytaj, co może utrudniać zajście w ciążę i czego unikać, aby szybko zajść w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Kluczowe składniki dla przyszłej Mamy, czyli co warto suplementować w ciąży

Ciąża to odmienny i wyjątkowy stan, który jest jednocześnie dużym wyzwaniem dla organizmu kobiety. To czas, kiedy zmienia się zapotrzebowanie na składniki odżywcze. Które z nich są szczególnie istotne dla przyszłej mamy i dla rozwijającego się dziecka? Co warto suplementować w ciąży, aby zadbać o zdrowie i rozwój maluszka? 

CZYTAJ WIĘCEJ