X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Odpowiedz

IVF

Oceń ten wątek:
  • Nadira Autorytet

Wysłany: 19 lutego 2016, 09:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Choco, mój mąż ma hipogonandyzm i za nasze niepowodzenia też teoretycznie lekarze obwiniją plemniki. Pamiętam słowa jednego lekarza na którego trafiliśmy, że jeśli weźniemy komórki jajowe od zdrowej i młodej kobiety i plemniki od zdrowego, młodego mężczyzny to też może zdarzyć się sytuacja że nie uzyska się w takiej procedurze zdrowych zarodków bo to przede wszystkim zależy od szczęścia i nikt nie jest w stanie powiedzieć dlaczego tak jest. Więc chyba warto próbować.
    Co do badań my zrobiliśmy całą genetykę, posiew nasienia na początku, badania hormonalne i morfologię plemnika. Jest też test fragmentacji DNA plemnika, ale różne opinię o tym badaniu słyszałam. Jedni zalecają inni mówią że jest to zbędny koszt. Możecie zdecydować się na IMSI albo FAMSI żeby zwiększyć szanse.
    Powodzenia!

choco lubi tę wiadomość

ex2bcwa1oc4n8lw7.png
    ex2b3e5enw2ksmqc.png
    ex2b4z17x0iw5y73.png
  • Natu93 Autorytet

Wysłany: 19 lutego 2016, 09:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czesc wszystkim

jestem 2 dni po transferze 2x 5aa
    Bola mnie cycki po bokach ale nie wiem czy to przez to

Eh zwarjuje do testowania; ((

choco, karina76 lubią tę wiadomość

Bliźniaki <3
    Najprawdpodobniej Parka <3
  • ma_pi Autorytet

Wysłany: 19 lutego 2016, 09:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natu93 wrote:
    Czesc wszystkim

Cycki bolą od progesteronu na tym etapie.

• Anatolka Autorytet

Wysłany: 19 lutego 2016, 09:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    arlenka wrote:
    Choco w klinice odradzali genetykę tłumacząc że to nic nie wniesie - nic się tam nie da "wyleczyć". Zrobiliśmy na własną rękę.

Bez sensu jest takie podejście lekarza. Leczyć się tego nie da - owszem, ale prawem pacjenta jest znać swoją sytuację zdrowotną w pełni. Badanie takie wnieść może tyle, że para zaprzestanie starań z własnymi komórkami i nie będzie się narazala na kolejne porażki z ich powodu (jeśli coś rzeczywiście w genetyke wyjdzie źle). Daje też ewentualną świadomość przeniesienia potencjalnych wad na dziecko, wiedzę o ryzyku poronień itp. To duża wiedza i ważna... Mimblii lekarz też odradzal kariotypy i wyszło jak wyszlo...

Co do dób 1-3 i kolejnych jest tak jak dziewczyny piszą.

Chooco, wiesz, że lekarz nadal Was nie może wykluczyć z programu MZ? Jajka były, a brak zarodków to inna bajka i nie powód.

Facetowi można sprawdzić: kariotyp, mutacje, POSIEW nasienia za grosze, fragmentacje dna plemnika. To takie najbardziej oczywiste.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 lutego 2016, 09:48

choco lubi tę wiadomość

1usa3e5e6fqireg4.png

3ca106616b.png
  • Ainaa Autorytet

Wysłany: 19 lutego 2016, 09:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natu93 wrote:
    Czesc wszystkim

Natu93 - to moze byc wszystko i leki i zagnieżdżenie, każdy organizm inaczej reaguje.
    Życze Powodzenia i spokoju do dnia testu (kiedy planujesz testowac/betowac?)

Czy to Wasze pierwsze IVF? Długo sie staracie?

Aina
  • choco Autorytet

Wysłany: 19 lutego 2016, 09:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Brtii zgadzam się z Tobą. Lepiej zbadać i wiedzieć gdzie jest problem i wiedzieć że nic z tego i rozważyć inne opcje (adopcja czy plemniki/komórka dawcy) niż strzelać i albo się uda albo nie.
    Hormon wzrostu podobno powoduje że komórki są lepiej genetycznie rozwinięte. Nie umiem tego dokładnie wyjaśnić. To w miarę nowa metoda, w Polsce jeszcze nie zbyt popularna. Na necie znalazłam tylko jeden artykuł na ten temat. Stosuje ją podobno tylko Kriobank w Białymstoku.

Anatolka wiem że nie może (chyba że na dawce byśmy się zdecydowali), ale on już nic tym razem nie mówił o wykluczaniu. Nawet sam powiedział że możemy spróbować jeszcze raz.
    Wtedy narobił zamieszania bo chyba myślał że uda się zarobić, a przez to ja narobiłam zamieszania tutaj ;-)

Natu trzymam kciuki, a bolące cycki to podobno pozytywny znak.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 lutego 2016, 09:57

**********************Gang 18+***********************
  • arlenka Autorytet

Wysłany: 19 lutego 2016, 10:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczęta żeby nie było wątpliwości ja nie jestem przeciwniczką robienia genetyki ;) Choco pytala o stanowisko kliniki w tej kwestii wiec odpowiedziałam, a jak już wcześniej wspomniałam badania i tak zrobiliśmy ;) nie jestem pewna czy mój post byl jasny :)

V.2014 I ICSI :( X.2014 II ICSI :( V.2015 III ICSI :(
    XII.2015 IV ICSI transfer 12.12. <3
    gg6415nmbr1yje5o.png
  • Natu93 Autorytet

Wysłany: 19 lutego 2016, 10:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mijmy nadzieje ale ten czas wgl nie leci; (
    Szkoda ze nie ma szczegolnego znaku ze sie udalo;/

Bliźniaki <3
  • Natu93 Autorytet

Wysłany: 19 lutego 2016, 10:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ainaa wrote:
    Natu93 - to moze byc wszystko i leki i zagnieżdżenie, każdy organizm inaczej reaguje.
    Życze Powodzenia i spokoju do dnia testu (kiedy planujesz testowac/betowac?)

Czy to Wasze pierwsze IVF? Długo sie staracie?

staramy sie okolo 3 lata
    to nasze pierwsze ivf. Chce wierzyc ze udane xD

A chce testowac nie wiem wlasnie czy 7dt cos bedzie widac, czyli w srode

Bliźniaki <3
  • Anatolka Autorytet

Wysłany: 19 lutego 2016, 10:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    arlenka wrote:
    Dziewczęta żeby nie było wątpliwości ja nie jestem przeciwniczką robienia genetyki ;) Choco pytala o stanowisko kliniki w tej kwestii wiec odpowiedziałam, a jak już wcześniej wspomniałam badania i tak zrobiliśmy ;) nie jestem pewna czy mój post byl jasny :)

Było jasne. Bez sensu jest, uważam, podejście lekarza... Nie powinien odmawiać pacjentom diagnostyki, szczególnie podstawowej w innych miejscach.

Hormon wzrostu przynosi efekty głównie przy "poor responders" a Chooco jajka ma...

1usa3e5e6fqireg4.png

3ca106616b.png
  • Ainaa Autorytet

Wysłany: 19 lutego 2016, 10:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natu93 - macie rewelacyjne zarodki, wiec szanse są ogromne!
    Niby każa testować 14 dni po transferze, ale mi dr Żak pozwalał juz w 12 dpp, a Ty punkcje miałas w piątek, więc w środę bedzie własnie 12 dpp. Ale to chyba bete bys musiała zrobić.

A jaka jest u Was przyczyna braku dzidziusia do tej pory, jesli mozna spytac?

Aina
  • Anatolka Autorytet

Wysłany: 19 lutego 2016, 10:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wygrzebalam:
    https://books.google.pl/books?id=mb6_EBznhoYC&pg=PT121&lpg=PT121&dq=hormon+wzrostu+ivf&source=bl&ots=px7qvjvMlN&sig=6k8CeqL3AAITdbd_bt_DhvuBS-s&hl=pl&sa=X&ved=0ahUKEwiVhtvSvYPLAhXDiCwKHXY_DToQ6AEIITAD#v=onepage&q=hormon%20wzrostu%20ivf&f=false

1usa3e5e6fqireg4.png

3ca106616b.png
  • arlenka Autorytet

Wysłany: 19 lutego 2016, 10:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anatolka wrote:
    Było jasne. Bez sensu jest, uważam, podejście lekarza... Nie powinien odmawiać pacjentom diagnostyki, szczególnie podstawowej w innych miejscach.

Hormon wzrostu przynosi efekty głównie przy "poor responders" a Chooco jajka ma...

Anatolka ja też jajka miałam, ale w szczęśliwym podejściu hormon brałam. Miałam tez ta laparotomię, wydaje mi się że posprzątanie brzuszka (jak to kiedyś ujęłaś ;) ) pomoglo w tym że maluszek został ze mną. Ale embriologicznie też było lepiej i nie wiem czy to nie zasługa właśnie hormonu.

Anatolka lubi tę wiadomość

gg6415nmbr1yje5o.png
  • Natu93 Autorytet

Wysłany: 19 lutego 2016, 10:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ainaa wrote:
    Natu93 - macie rewelacyjne zarodki, wiec szanse są ogromne!
    Niby każa testować 14 dni po transferze, ale mi dr Żak pozwalał juz w 12 dpp, a Ty punkcje miałas w piątek, więc w środę bedzie własnie 12 dpp. Ale to chyba bete bys musiała zrobić.

A jaka jest u Was przyczyna braku dzidziusia do tej pory, jesli mozna spytac?

Pierwotny brak miesiaczki a co za tym idzie owulacji i wgl

bylam stymulowana na clo ale nic sie nie dzialo.
    gonalem roslo pęcherzyków duzo duzo ale male

i decyzja o in vitro

Bliźniaki <3
  • Ainaa Autorytet

Wysłany: 19 lutego 2016, 10:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niech Wam sie uda to IVF - trzymam kciuki, a jesteś mi o tyle bliższa, że jesteś pacjentką "mojego" lekarza!
    Trzymam kciuki.

Aina
  • Ainaa Autorytet

Wysłany: 19 lutego 2016, 11:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Arlenko - widze, że Wam udało sie 4 IVF, napiszesz mi, co było przyczyna braku powodzeń, czemu decyzje o IVF... my po 3 nieudanym i troszke sił juz brak, ale, jak widze, że komus udało się za 4, 5... to nadzieja wraca...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 lutego 2016, 10:58

Aina
  • nick nieaktualny

Wysłany: 19 lutego 2016, 11:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    arlenka wrote:
    Anatolka ja też jajka miałam, ale w szczęśliwym podejściu hormon brałam. Miałam tez ta laparotomię, wydaje mi się że posprzątanie brzuszka (jak to kiedyś ujęłaś ;) ) pomoglo w tym że maluszek został ze mną. Ale embriologicznie też było lepiej i nie wiem czy to nie zasługa właśnie hormonu.

A jakie wskazania do brania tego hormonu? Badalas może ten hormon z krwi? W sumie u kogo się uznaje ten "poor responders"? Ile trzeba mieć jajeczek przy stymulacji żeby u niego ta przypadłość była?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 lutego 2016, 11:01

• Natu93 Autorytet

Wysłany: 19 lutego 2016, 11:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ainaa
    jaki swiat maly:)

a jesli moge zapytac jakie ty masz powody ze tyle razy niepowodzenie?:(

moze sie kiedys widzialysmy:P

Bliźniaki <3
  • Izabela23 Autorytet

Wysłany: 19 lutego 2016, 11:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie. Nurtuje mnie jedna rzecz od wczoraj... Czy podczas stymulacji do ivf można współżyć bez zabezpieczenia? Tak mi przyszło do głowy,że nie zapytałam lekarza, a gdyby tak popękały te pęcherzyki to mógłby być problem... u mnie dzisiaj 5ds

PCO,hashimoto,wtòrny brak @,brak owu

wwgzvfxmo5sww7ny.png

ANIOŁEK 28 tc <3
  • arlenka Autorytet

Wysłany: 19 lutego 2016, 11:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Brtiii86 wrote:
    A jakie wskazania do brania tego hormonu? Badalas może ten hormon z krwi? W sumie u kogo się uznaje ten "poor responders"? Ile trzeba mieć jajeczek przy stymulacji żeby u niego ta przypadłość była?

Niestety nie mam wielkiej wiedzy jeśli chodzi o hormon wzrostu. Nie miałam żadnego badania stwierdzającego jego poziom we krwi. Podobno to taki specyfik o ogólnym dobrym wpływie na organizm, stosują go np sportowcy czy aktorzy (stać ich ;) ) bo poprawia cerę itd oraz korzystnie wpływa na metabolizm. Podobno taki "eliksir młodości" przy okazji ma mieć korzystny wpływ na jakość komórek jajowych (były badania) i plemników (tu chyba z badaniami gorzej). Ja za bardzo w ten hormon nie wierzyłam, ale przez to jak się zakończyło ostatnie podejście już nie wiem co o tym myśleć ;)

gg6415nmbr1yje5o.png
‹‹ 2955 2956 2957 2958 2959 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

11 największych mitów dotyczących starania o dziecko, w które być może jeszcze wierzysz

Niektóre nieprawdziwe stwierdzenia przekazywane są z ust do ust tak długo, że bez zastanowienia w nie wierzymy. Przeczytaj jakie są największe mity na temat starania o dziecko i upewnij się, że „nie padłaś ich ofiarą”.

CZYTAJ WIĘCEJ

Naturalne sposoby łagodzenia bólu porodowego

Poród nierozerwalnie łączy się z bólem. Ten fakt wiele przyszłych mam napawa lękiem. Bez względu na to, czy rodzą po raz pierwszy czy po raz kolejny, wizja skurczy powoduje pytanie: czy dam radę? Co, jeśli nie wytrzymam? Na szczęście jest wiele łagodnych, niefarmakologicznych metod, które mogą pomóc oswoić porodowe bóle.

CZYTAJ WIĘCEJ

10 ważnych rzeczy dotyczących Twoich piersi, które warto wiedzieć

Piersi - symbol kobiecości, płodności i namiętności. Mężczyźni je uwielbiają, a kobiety często zbyt surowo je oceniają. Przeczytaj jak dbać o piersi, co wynaleźli ostatnio polscy naukowcy, jakie objawy powinny Cię zaniepokoić i w jaki sposób piersi mogą wesprzeć Twoje starania o ciążę.   

CZYTAJ WIĘCEJ