X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Odpowiedz

IVF

Oceń ten wątek:
  • problemik Autorytet

Wysłany: 1 stycznia 2018, 10:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry :)

Nowy Rok przyniósł mi bladzioszka :)

Malutki bo wysikany po 4 godzunach i po wypiciu 2 litrów kompotu :P

Mój cud niech trwa i rozwija się dobrze. Choć od początku widać, że to charakterny leniuch ;)

madlenka, Karola1985, Kabełka, wombi, Alrauna1987, Erl, emka29, CarPer, Cccierpliwa, Kozisina, Natka-matka wariatka :), Sabinkak, magda_31, Flowwer, Asia_88, kokosowa40, KarenMillen, edloteh, niezapominajka2017, Milkowiec, Asiula86, jasmina6, lipcowka86 lubią tę wiadomość

dr9Ip2.png[/url]
    07.2016 Crio :(
    II ICSI - ⛄⛄⛄⛄⛄⛄
    11.2016 et 4tc :(
    02;07;09.2017 crio :(
    11.2017 leczenie immuno
    12.2017 crio ☃☃4tc :(
    III ICSI ⛄⛄
    4.2018 crio :(
    07.2018 pożegnanie z Novum
    10.2018 telefon do OA (tylko tel...)
    07.2021 IV ICSI nowa nadzieja <3
    07.2021 💔🥺
    08.2021 💔🥺
    10.2021💔💔🥺
    12.2021 V ICSI ⛄⛄⛄
    01.2022 ET... czekamy
    7dpt - 27,5
    10dpt - 151
    16dpt - 1478
    27dpt <3
    04.2022 - poznaliśmy płeć - synek <3
    05.2022 - 21tc usg połówkowe 340g <3
    09.2022 💙🤱3500g 55cm zdrowy synek 🥰❤️🍼
  • Cccierpliwa Autorytet

Wysłany: 1 stycznia 2018, 11:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wszystkiego dobrego w Nowym roku!
    Zeby kazda tu walczaca zobaczyla dwie kreski i skonczyla z nimi na porodowce

Flowwer, kokosowa40, madwitka, Evaa, KateB lubią tę wiadomość

Vf81p2.pngvqiep2.png

Instagram
    @invitro.mama

Rozpakowane mamusie

https://walkaorodzicielstwo.blogspot.de
    Starania start -> 2013
    [*] 10tc (2015)
    [*]8tc (2018)
    3xIUI :(
    1 ICSI
    ->23.11 punkcja (24-27.11 hiperstymulacja/hospitalizacja)
    ->27.11 transfer 🐣🐣
    ->14dpt beta 1700
    ->21dpt beta 10275
    ->31dpt biją <3 <3
    -> 39dpt bije <3
    -> 18.08.2018 (40+0) córeczka <3

-> 25.08.2020 termin w klinice leczenia niepłodności
    -> 25.08 start Cyclo Progynova
    -> 14.09 💉
    -> 25.09 Punkcja
    -> 29.09 Transfer 🐣
    -> 14dpt beta 1700
    -> 23dpt <3
    -> 16.06.2021 (39+5) synek <3

⬇️ moja lista wyprawkowa ⬇️
    http://walkaorodzicielstwo.blogspot.com/2018/11/lista-wyprawkowa.html?m=1
  • kokosowa40 Przyjaciółka

Wysłany: 1 stycznia 2018, 15:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć :)
    Nie mogę się doczekać już kolejnego spotkania z lekarzem ... Już bym wiedziała co robić dalej . Czy będzie przerwa , czy brać kolejnego malucha ...Ech , coś mi ten czas wolno płynie . Nie mogę się skupić na czymś innym tylko myślę o kolejnym transferze :)
    Ciekawa jestem czy ten mrozaczek jest mocny . I tak sobie ciągle rozmyślam . Jestem jakaś dziwnie spokojna . Jak nie ja ...
    No nic , dobrego dnia kochane ....

kokosowa40
  • Evaa Autorytet

Wysłany: 1 stycznia 2018, 15:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny wszystkiego co najlepsze w nowym 2018roku....zycze tu kazdej walczacej upragnionego maluszka <3
    Ja wracam wlasnie w tym roku po' rodzenstwo dla Malej ...mamy 3mrozaki bardzo bym chciala zeby sie jeszcze raz udalo...

kokosowa40, jasmina6, Bella93, mięsko lubią tę wiadomość

,,Dopoki walczysz,jestes zwyciezca,, Sw.Augustyn
  • nick nieaktualny

Wysłany: 2 stycznia 2018, 06:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć Dziewczyny, mam pytanie odnośnie ivf... Przeczytałam umowę kliniki na temat oocytow i zarodków...i że prawo zakłada że moje sprawne zarodki po 20latach muszę oddać do dawstwa tak samo się stanie w przypadku śmierci... Bylam pewna, że mam 3 opcje jak z oocytami... I ja nie chce oddawać mojego materiału genetycznego nikomu co mnie wyklucza z ivf... Zastanawiam się nad tym czy tylko ja mam z tym klopot, czy któraś z Was miała rozterki? :(

• madlenka Autorytet

Wysłany: 2 stycznia 2018, 08:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja nie miałam z tym problemu. Tym bardziej ze to sie dzieje po 20 latach. Bardziej patrzyłam na to ze mogłabym komuś pomoc nawet wczesniej. Nie chciałam tego rozpamiętywać w kwestii „moje dziecko gdzieś chodzi po świecie”. Jak narazie to zycie zdecydowało za mnie bo miałam tylko jeden zarodek.

qdkk2n0ao2txirxa.png
  • Kate82 Znajoma

Wysłany: 2 stycznia 2018, 08:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    http://nieplodnirazem.pl/oddam-zarodki-do-adopcji-13-pytan-na-temat-adopcji-prenatalnej/
    Ciekawie opisane ale mnie zastanawia 8 punkt.

• jasmina6 Autorytet

Wysłany: 2 stycznia 2018, 09:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja liczę na to, że jakieś siły wyższe zdecydują za mnie, głupie ale na chwile obecną będąc w ciąży ześwirowałabym myśląc o mojej trójce na koloniach zimowych, jak pójście po rodzeństwo uda się za pierwszym razem to będę myśleć co zrobić z pozostałą dwujką. Do tego czasu może dojrzejemy z mężem do AZ.

3i49uay3vn9a2peg.png
    Mlr 0%, trzy szczepienia i wynik nadal 0%, doszczepianie pullowanymi - wynik 34,9!
    Dodatnie MTHFR w układzie heterozygotycznym mutacji A1298C.
    Dwa Aniołki - kwiecień 2015, październik 2015
  • madlenka Autorytet

Wysłany: 2 stycznia 2018, 09:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kate ale to chodzi o to czy rodzice byli zdrowi. Rok i miejsce w sumie tak ale z pewnością nie ma nazwisk czy imion.

qdkk2n0ao2txirxa.png
  • Asia_88 Autorytet

Wysłany: 2 stycznia 2018, 09:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ninkali wrote:
    Zastanawiam się nad tym czy tylko ja mam z tym klopot, czy któraś z Was miała rozterki? :(
    Na pewno nie tylko Ty :) Chyba większość par ma problem z tym zapisem. Też się tym przejęliśmy przed 1 procedurą, ale zawsze jest jakieś wyjście.. Po pierwsze to trochę było naiwne z naszej strony myśleć, ze od razu sie uda i zarodki nam zostaną - wyszło jak wyszło, uzyskać choć jeden ładny zarodek było bardzo trudno. Po drugie w ciągu 20 lat ustawa może sie przecież zmienić. A po 3 - masz prawo przetransportować swoje zamrożone zarodki do innego kraju, w którym utylizacja jest legalna.

m2tKp2.png
    "Kiedy decydujesz się na dziecko, zgadzasz się, że od tej chwili Twoje serce będzie przebywało poza Twoim ciałem."
  • Mag85 Autorytet

Wysłany: 2 stycznia 2018, 10:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asia_88 wrote:
    Na pewno nie tylko Ty :) Chyba większość par ma problem z tym zapisem. Też się tym przejęliśmy przed 1 procedurą, ale zawsze jest jakieś wyjście.. Po pierwsze to trochę było naiwne z naszej strony myśleć, ze od razu sie uda i zarodki nam zostaną - wyszło jak wyszło, uzyskać choć jeden ładny zarodek było bardzo trudno. Po drugie w ciągu 20 lat ustawa może sie przecież zmienić. A po 3 - masz prawo przetransportować swoje zamrożone zarodki do innego kraju, w którym utylizacja jest legalna.
    Lepiej zutylizowac zarodki niz pozwolic zeby sie urodzily z nich dzieciaczki parom ktore tak jak my wiele przeszly i beda to dzieciatko kochac nad zycie? Rozumiem, ze to trudne, ale wybor miedzy utylizacja a AZ przynajmniej dla mnie jest skandaliczny.

Bardolka lubi tę wiadomość

7pqmag4.png
  • Asia_88 Autorytet

Wysłany: 2 stycznia 2018, 10:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dla mnie też. Napisałam tylko jakie są opcje dla tych, którzy nie godza sie na zmuszanie ich do AZ.

m2tKp2.png
    "Kiedy decydujesz się na dziecko, zgadzasz się, że od tej chwili Twoje serce będzie przebywało poza Twoim ciałem."
  • kokosowa40 Przyjaciółka

Wysłany: 2 stycznia 2018, 10:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć :)
    Mam podobne zdanie do Madlenki na temat adopcji zarodków .
    Trzeba umieć sobie pomagać ... a życie i tak samo zweryfikuje . Ja po pierwszej procedurze tak naprawdę miałam tylko dwa zarodki choć pobrano u mnie 13 oocytów . Zapłodniły się tylko 3 z czego jeden przestał się rozwijać ...więc zostały dwa . Jeden mi podano a drugi na mnie czeka ...więc też nie mam problemu . Wręcz bym powiedziała , że żałuję , że nie ma więcej ...

Dziś mam ostatni dzień urlopu ...jutro powrót do pracy .
    Dobrego dnia :)

kokosowa40
  • Bella93 Autorytet

Wysłany: 2 stycznia 2018, 11:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mag85 wrote:
    Lepiej zutylizowac zarodki niz pozwolic zeby sie urodzily z nich dzieciaczki parom ktore tak jak my wiele przeszly i beda to dzieciatko kochac nad zycie? Rozumiem, ze to trudne, ale wybor miedzy utylizacja a AZ przynajmniej dla mnie jest skandaliczny.
    Ciezki temat. Ja tez nie bylabym w stanie oddac zarodkow do AZ. Reszta nasienia z procedury i moje komorki tez poszly do utylizacji, w zarodkach nie widze nic wiecej niz polaczenia tych dwoch ww.
    Ale nawet przy pierwszej procedurze nie zastanawialam sie nad tematem "co jesli zostana mi zarodki".

Moja historia leczenia
    Kajetan 10tc & Eliza 11tc 🖤

Matylda 🩷11.08.2022

Zoya🤎 Vincent🩶
    preg.png
  • Asia_88 Autorytet

Wysłany: 2 stycznia 2018, 11:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moim zdaniem to powinna być decyzja pary - a nie obligatoryjny punkt umowy. Nie lubię jak się mnie do czegoś zmusza, a w tym przypadku państwo to robi.

ninkali, Ania:gdzie ta ciaza!, gosia81 lubią tę wiadomość

m2tKp2.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 2 stycznia 2018, 12:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję za wasze opinie. Temat ciężki. Każdy robi jak uważa. Ale dobrze mieć różne opcje. Uważam że każdy powinien mieć prawo wyboru. A opcja z mniejsza ilością do zapłodnienia też ok. Pogadam z ginem. Bardzo mi pomogło. Tyle jest rzeczy przed ivf

• zohasamoha Autorytet

Wysłany: 2 stycznia 2018, 12:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To, ze w Polsce nie można niszczyć zarodków nas jeszcze ratuje, że IVF jest legalne... niewiadomo jak długo:( Bo przecież Ci, którzy twierdzą, że to nieetyczne twierdzą, ze niszczy się zarodki, a to nieprawda! Jak ktoś nie jest gotowy na oddanie zarodka, niech zapładnia np 2 komórki,.. powodzenia!
    Jest tyle par, które walczą o dziecko całymi latami... ja byłabym zachwycona, gdyby komuś udało się z mojego zarodka! Jak podchodziłam do procedury, to licytowałam się z losem, ze jeśli będę miała więcej zarodków,niż nam potrzeba, to oddam do adopcji:D Na razie mam dwa- po jednego wrócę z pewnością:D jak się uda, to trzeci oddam:D
    Ale tak jak mówicie- to jest indywidualna decyzja każdej pary i szanuję każde zdanie:)
    Dziewczyny! Dużo zdrowych ciąż w Nowym Roku:**

Czynnik męski - mała ruchliwość, morfologia 3%
    piu3vfxmpkmz0k5w.png
    26.09 transfer 2 zarodków 8A
    8 dpt beta 19,37, 10dpt 51,88 13 dpt 198,7 17dpt 833,9
  • lipcowka86 Autorytet

Wysłany: 2 stycznia 2018, 13:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny a co się dzieje z zarodkami nieprawidłowymi po PGS/PGD ??

qdkk6iye60nsfj4p.png
  • Bella93 Autorytet

Wysłany: 2 stycznia 2018, 13:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    zohasamoha wrote:
    Jak ktoś nie jest gotowy na oddanie zarodka, niech zapładnia np 2 komórki,.. powodzenia!
    To nie jest zbyt fair, skoro place tyle co inni to chce miec "takie same" szanse, dlaczego mialaby mnie spotkac "kara" za to ze nie chce oddac reszty zarodkow do AZ?
    Moim zdaniem to jest nieetyczne.

Glosy ze zarodki sa niszczone, wynikaja tylko i wylacznie z braku aktualnej wiedzy, w koncu zakaz niszczenia obowiazuje od ok 2lat.

Asia_88, madwitka, ninkali, gosia81 lubią tę wiadomość

Moja historia leczenia
    Kajetan 10tc & Eliza 11tc 🖤

Matylda 🩷11.08.2022

Zoya🤎 Vincent🩶
    preg.png
  • zohasamoha Autorytet

Wysłany: 2 stycznia 2018, 13:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bella93 wrote:

Glosy ze zarodki sa niszczone, wynikaja tylko i wylacznie z braku aktualnej wiedzy, w koncu zakaz niszczenia obowiazuje od ok 2lat.
    Zgadzam się z Tobą, że wynika to z niewiedzy! Ale jeśli będzie można niszczyć zarodki, przy obecnym rządzie i głupocie ludzi, IVF może być nielegalne...a to dopiero będzie niesprawiedliwe:( smutne to:(

Czynnik męski - mała ruchliwość, morfologia 3%
    piu3vfxmpkmz0k5w.png
    26.09 transfer 2 zarodków 8A
    8 dpt beta 19,37, 10dpt 51,88 13 dpt 198,7 17dpt 833,9
‹‹ 5373 5374 5375 5376 5377 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Pozytywny test ciążowy i co dalej?

A więc stało się! Zrobiłaś test ciążowy i wynik wyszedł pozytywny. Gratulacje! To co zapewne wiesz na pewno, to fakt, że przed Tobą wiele zmian. Jakie to będą zmiany, czego się teraz spodziewać? Przeczytaj na co powinnaś być gotowa, jak się do tego przygotować i co po kolei powinnaś  zrobić gdy już wiesz, że pod Twoim sercem zagościło nowe życie.

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak radzić sobie z poczuciem winy i ze wstydem?

Poczucie winy i wstydu może wpływać na to, jak postrzegasz siebie, jakie decyzje podejmujesz i jak budujesz relacje z innymi. Jeśli nie umiesz ich rozpoznać i zrozumieć, mogą Cię przytłaczać, odbierać energię i podcinać pewność siebie. Nie musisz w tym tkwić. Nauka rozróżniania tych emocji i skutecznego radzenia sobie z nimi pomoże Ci odzyskać wewnętrzny spokój i lepszy kontakt ze sobą.

CZYTAJ WIĘCEJ

Pierwsze objawy ciąży – czyli po czym poznać że jesteś w ciąży jeszcze przed wykonaniem testu ciążowego?

„Po czym poznać że jestem w ciąży?” - to pytanie zadaje sobie wiele kobiet, zarówno tych które starają się o dziecko jak i tych które podejrzewają, że być może zaszły w ciążę. Odpowiedź nie jest łatwa i jednoznaczna. 

CZYTAJ WIĘCEJ