IVF
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyproblemik wrote:Tak, co u Ciebie?
Musiałam się upewnić
Znowu nie szło książkowo u nas, nakłuto 7 pęcherzyków, pobrano 5 komórek, ale tylko dwie były dojrzałe.
Zapłodniły się, punkcja była w środę, a w sobotę transfer. Były 2 zarodki: 4B i 5B, lekarz podał ten silniejszy.
Efekty poznamy za tydzień, choć trudno mi się cieszyć i nastawiać pozytywnie, ciężko mi uwierzyć, że zarodek pokona szwankującą genetykę.. Ale nadzieja jest, nie powiem, że nie..
A u Ciebie jak sytuacja wygląda?? -
Bella93 wrote:Ee tam, duzo jest kobiet, ktore lajtowo przeszly stymulacje, punkcje wspominaja jako fajny odlot, transfer bezproblemowy i pozytywna beta, mrozaki, a niektore nie biora heparyny. Pelen lajt
najwiekszy bol przy IVF to jego final - porod
Hmm no dla mnie to tak na razie wygląda punkcje przyjemny odlot, stymulacja też bezproblemowa tylko faktycznie zastrzyki z clexany trochę piekły.
No i poród w moim przypadku (smutne okoliczności) pomimo wszystko też nie był taki straszny, oksytocyna działa, a myślałam że nie dam rady...I teraz pewnie jak się już uda też bym wolała poród sn, ale że będę chciała być jak najszybciej to będzie możliwe z Maleństwem dlatego wybiorę cc.
Ewee -
*MiKi23* wrote:Nie nie słyszałam i widać też jeszcze nie było
dziś jestem 24dpt więc nie wiem czy powinno już być?
Ja bylam na wizycie 23dpt i byl tylko pecherzyk. 34dpt widziałam serduszkonie stresuj sie
*MiKi23* lubi tę wiadomość
Luty 2015-HSG,3iui
1 IMSI:1 crio blastkiAB beta:8dpt 3,71/10dpt 1,17
2 crio:(
Szczep.immuno
2 IMSI: 3 transfery
3 IMSI: blastka 9dpt beta82/11dpt:beta252/13dpt:beta 708 / 34dpt:jest
-
Alrauna1987 wrote:Ile czasu stosowalas tez zel? Jakies skutki uboczne?AMH 0,54
10.2014 IMSI 2 zarodkibeta <0,1
05.2015 brak oocytów
03.2016 brak oocytów
08.2016 IMSI 1 zarodek, ciąża pozamaciczna
02.2017 IMSI 2 zarodkibeta <0,1
mlr 0%, I seria szczepień mlr 38%
10.2017 IMSI 3 zarodki 01.2018 crio03.2018 crio
09.2018 crio
12.2018 IMSI 2 zarodki 2-dniowe 4b i 5b w oczekiwaniu na crio...
NK 16,5%
07.2019 crio 4b, 12 dpt - 99,8; 13 dpt - 185,6; 15 dpt - 825,6; 17 dpt - 2509; 21 dpt - 4942ciąża ektopowa
-
Never u nas goracy tydzien
Asia_88 lubi tę wiadomość
[/url]
07.2016 Crio
II ICSI - ⛄⛄⛄⛄⛄⛄
11.2016 et 4tc
02;07;09.2017 crio
11.2017 leczenie immuno
12.2017 crio ☃☃4tc
III ICSI ⛄⛄
4.2018 crio
07.2018 pożegnanie z Novum
10.2018 telefon do OA (tylko tel...)
07.2021 IV ICSI nowa nadzieja
07.2021 💔🥺
08.2021 💔🥺
10.2021💔💔🥺
12.2021 V ICSI ⛄⛄⛄
01.2022 ET... czekamy
7dpt - 27,5
10dpt - 151
16dpt - 1478
27dpt
04.2022 - poznaliśmy płeć - synek
05.2022 - 21tc usg połówkowe 340g
09.2022 💙🤱3500g 55cm zdrowy synek 🥰❤️🍼 -
nick nieaktualny
-
Frelcia wrote:Czy zauważylyscie jakieś zmiany po stosowaniu luteiny/lutinusa? W sensie np dość często parcie na pęcherz i takie lekkie cmienie w podbrzuszu i wzdecie? Albo wrażenie lekkiego obrzmienia albo uczucia lekkiego stanu zapalnego?
swedzenie pieczenie wrrrr nic przyjemnego.
Wysoki prg w fazie folikularnej, Niedoczynność tarczycy;
3 x ciąża pozam. natural.- usunięte oba jajowody;
3 Kliniki;
4 x ICSI, 8 transferów, 10 zarodków, 1 x cb
Ostani transfer 18.08.2020 r.
Nasz mały wielki cud 🙏❤️
8dpt- beta 88; 10dpt- beta 234; 13dpt- beta 1199; 15dpt- beta 3100
16dpt- pęcherzyk ciążowy
24dpt -❤️
1. USG Prenatalne z Sanco - zdrowa 👧
2. USG Połówkowe ✅
3. USG III trym ✅
2021 r. - córka mój cały Świat -
nick nieaktualny
-
Frelcia wrote:Czy zauważylyscie jakieś zmiany po stosowaniu luteiny/lutinusa? W sensie np dość często parcie na pęcherz i takie lekkie cmienie w podbrzuszu i wzdecie? Albo wrażenie lekkiego obrzmienia albo uczucia lekkiego stanu zapalnego?
To nie progesteron a poczatek hiperki.
Szkoda ze lekrz nie wspomnial ci nic o diecie wysokobialkowej i LEKKOSTRAWNEJ. A Ty jeszcze kebaba wcinasz.
Pij duzo wody i jedz cos lekkiego. To tego produkty wysokobialkowe. Odpoczywaj dyzo.[/url]
07.2016 Crio
II ICSI - ⛄⛄⛄⛄⛄⛄
11.2016 et 4tc
02;07;09.2017 crio
11.2017 leczenie immuno
12.2017 crio ☃☃4tc
III ICSI ⛄⛄
4.2018 crio
07.2018 pożegnanie z Novum
10.2018 telefon do OA (tylko tel...)
07.2021 IV ICSI nowa nadzieja
07.2021 💔🥺
08.2021 💔🥺
10.2021💔💔🥺
12.2021 V ICSI ⛄⛄⛄
01.2022 ET... czekamy
7dpt - 27,5
10dpt - 151
16dpt - 1478
27dpt
04.2022 - poznaliśmy płeć - synek
05.2022 - 21tc usg połówkowe 340g
09.2022 💙🤱3500g 55cm zdrowy synek 🥰❤️🍼 -
nick nieaktualny
-
Frelcia wrote:Czy zauważylyscie jakieś zmiany po stosowaniu luteiny/lutinusa? W sensie np dość często parcie na pęcherz i takie lekkie cmienie w podbrzuszu i wzdecie? Albo wrażenie lekkiego obrzmienia albo uczucia lekkiego stanu zapalnego?4 lata walki, 3 nieudane transfery
leczenie immuno JP i...
crio 7dpt 58,78 9dpt 104,23 12dpt 540,27
2019 naturalsik
-
milunia_86 wrote:nam zostało z 6 zaplodnionych tez tylko 1 blastocysta. pani nam powiedziala ze jak komurki przestaja sie rozwijac po 3 dniu to prawdopodobnie wina plemniczkow bo przez pierwsze doby wiecej brane w rozwoju jest z kom zenskiej a pozniej z meskiej i rzeczywiscie. Zleciła nam msome i wyszlo ze mamy tylko 3% dobrych plemniczkow reszta jest najgorszej 4 kateg z wadami.
Milunia, i co z tym dalej robicie? Jakaś inna procedura, jakieś inne leki, jakie są zalecenia? Nam też właśnie powiedziano, że skoro popadały po 3. dobie, to może być czynnik męski i trzeba męża przebadać. Wkurza mnie jednak, że mówią to teraz, jak już zainwestowaliśmy tyle pieniędzy i emocji. Mój mąż morfologię zawsze miał na granicy normy lub poniżej, rok temu nawet 2%, ale zarówno androlog, jak i moja ginka mówili mu, że tak bardzo nadrabia ilością (typu 250 milionów w ejakulacie), że można uznać, że to nie jest problem. No to nic z tym nie robił. Nikt się nawet nie zająknął, że w grę wchodzi jeszcze nieprawidłowe DNA, nawet przy prawidłowej morfologii. Przecież takie badanie kosztuje niewiele przy wszystkich tych kosztach. Może, gdybyśmy je zrobili, to mąż mógłby się jakoś przygotować, a może i tak to by nic nie dało...? Nie znam się, mam wiele pytań, ale odpowiedź poznam zapewne dopiero za 2 tygodnie. Faktem jest, że zaszliśmy w ciążę właśnie wtedy, kiedy mąż dużo pracował na naszej świeżo kupionej działce pod dom, wtedy myśleliśmy, że to dzięki mojej zaleczonej endometriozie. A może nie tylko?
Lunk_a wrote:Ja też zmienialam klinike. W mojej świetnej w cudzyslowie miejscowej pobrali mi 10kom, 4 puste, 5 sie zaplodnilo, zadna nawet nie dotrwala po zapłodnieniu do 3doby.
Dopiero mialam po tym dola i to delikatnie mówiąc. Mówili ze mam niewartosciowe kom jaj zle beznadziejne i w ogole. Nie mowiac o plemnikach.
A to bylo jeszxze po poronieniu z ciazy przez iui to juz w ogole mialam różne mysli
No właśnie, my też mieliśmy trudną historię - wady genetyczne płodu, więc obawy są tym większe, czy wszystko jest z nami w porządku.
czar-nula wrote:U nas przy drugiej procedurze zastosowano IMSI-MSOME bo mąż miał morfologię 2% i wyniki dużo lepsze. Przy 1 procedurze też zarodki padały po 3 dobie (przynajmniej te które chcieli hodować do blastocysty)
Lusia 1234 wrote:Lekarz kazał powtórzyć mężowi badania nasienia, morfologię, test haba czy jakoś tak. Ma pogrzebać trochę w kwestii męskiej. jeśli teraz ten transfer się nie powiedzie mamy brać pod uwagę immunologa. Dostałam jeszcze encorton. I nie wiem czy się do końca dobrze po nim czuje, trochę mnie mdli i taka przyćmiona jestem, a może to nie wina leku tylko tak po prostu się złożyło.
Dzięki, to tylko mnie utwierdza w przekonaniu, w którą stronę iść.
Asia_88 wrote:A jak ktoś na Neoparin narzeka to niech sobie lepiej nie planuje Prolutexu, to dopiero jest zabawa
A to ciekawe. Mnie po proluteksie nie jest dosłownie nic, choć faktycznie na początku trochę brzuch pobolewał, ale zaczęłam się wbijać bliżej pępka, tam gdzie spodnie na pewno mi potem nie ocierają i jest zupełnie ok. Za to bardzo mnie uczulał cetrodide - po wkłuciu przez godzinę miałam zaczerwienienie i swędziało.
Kabi wrote:Ja zrobiłam bęte 8dpt i tez wyszła 0. Nie łudziłam się że wzrośnie bo przy blastce już beta by wyszła. I odstawiłam leki 10dpt (bo dla lekarza wynik 8dpt jest nieważne, on tylko bierze pod uwagę 14dpt więc poszłam na kompromis i zrobiłam bete tez 10dpt chociaż wiedziałam czego się spodziewać).
Szatanka i jakie masz plany dalej? Widze że jesteśmy w podobnej sytuacji, tez masz endo Ist. i tez jesteście w klinice w zs. Tyle że ja nigdy nie byłam w ciąży...
Mi tez pierwsze podejście się nie powiodłoTez się zastanawiałam czy by zmienić klinikę... jeżeli nastepna procedura się nie uda to na pewno zmienimy. W Szczecinie wogole nie mają metody IMSI tylko ICSI.
A wy jakie macie dalsze postanowienia? Chcecie jeszcze probowac?
My zapisaliśmy się do immunologa do Łodzi w w czasie kiedy będziemy czekac na nastepna procedurę no i mam skierowanie na kilka badań pod względem hormonów i komorek jajowych.
Ja ostatecznie poczekam do jutra, to będzie 11dpt no i zapewne wyjdzie jedno wielkie zero. Plany? No tak jak mówię, przebadamy męża i zapewne będziemy chcieli to IMSI, a może nawet, w oczekiwaniu na kolejną stymulację, przejedziemy się do Krakowa na inseminację z sortowaniem plemników MACS, bo widziałam, że tam coś takiego robią. Nie wiem, najpierw muszę porozmawiać z lekarzem, ale coraz bardziej mi się wydaje, że moja endometrioza to faktycznie mógł być mały problem.
A na jakie badania dokładnie masz skierowanie? Możesz mi napisać, u kogo się leczysz? Ja u JW.
Aha, i jeszcze jedno - dlaczego piszesz, że u nas nie robią IMSI? W cenniku jest, masz jakieś konkretne info?
Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 marca 2018, 10:12
-
nick nieaktualnyczar-nula wrote:Raczej to nie są skutki uboczne lutinusa, po nim to swędzenie i pieczenie w pochwie, ja musiałam chodzić z podpaską ;/ zamieniłam to dziadostwo na luteine z powrotem. Tak jak problemik pisze może to być jakaś lekka hiperka. A przechodzi Ci trochę jak się kładziesz?
Tylko że to nie jest ból. Przejdę się jutro jeszcze raz na usg przed transferem. -
nick nieaktualnyszatanka wrote:Ja ostatecznie poczekam do jutra, to będzie 11dpt no i zapewne wyjdzie jedno wielkie zero. Plany? No tak jak mówię, przebadamy męża i zapewne będziemy chcieli to IMSI, a może nawet, w oczekiwaniu na kolejną stymulację, przejedziemy się do Krakowa na inseminację z sortowaniem plemników MACS, bo widziałam, że tam coś takiego robią. Nie wiem, najpierw muszę porozmawiać z lekarzem, ale coraz bardziej mi się wydaje, że moja endometrioza to faktycznie mógł być mały problem.
A na jakie badania dokładnie masz skierowanie? Możesz mi napisać, u kogo się leczysz? Ja u JW.
Aha, i jeszcze jedno - dlaczego piszesz, że u nas nie robią IMSI? W cenniku jest, masz jakieś konkretne info?
Szatanka też podchodzisz w Szczecinie?
Kabi na pewno jest IMSI bo właśnie my takie robimyDzisiaj u mnie 6ds
szatanka lubi tę wiadomość
-
My przy pierwszej procedurze mieliśmy samo IMSI, w drugiej dopłacaliśmy 350 zł za MSOME żeby obejrzeć i wybrać plemniki pod jeszcze większym powiększeniem.
szatanka lubi tę wiadomość
4 lata walki, 3 nieudane transfery
leczenie immuno JP i...
crio 7dpt 58,78 9dpt 104,23 12dpt 540,27
2019 naturalsik
-
Nie wiem ile w tym prawdy ale kiedys znalazlam taka informacje na temat IMSI MSOME
„MSOME (ang. Motile Sperm Organelle Morphology Examination) to badanie budowy organelli plemnika w ruchu, a IMSI (ang. Intracytoplasmic Morphologically Selected Sperm Injection) to wstrzyknięcie uprzednio zbadanego sposobem MSOME plemnika; nie ma więc IMSI bez uprzedniego zrobienia MSOME.”jowita198600 lubi tę wiadomość
Wysoki prg w fazie folikularnej, Niedoczynność tarczycy;
3 x ciąża pozam. natural.- usunięte oba jajowody;
3 Kliniki;
4 x ICSI, 8 transferów, 10 zarodków, 1 x cb
Ostani transfer 18.08.2020 r.
Nasz mały wielki cud 🙏❤️
8dpt- beta 88; 10dpt- beta 234; 13dpt- beta 1199; 15dpt- beta 3100
16dpt- pęcherzyk ciążowy
24dpt -❤️
1. USG Prenatalne z Sanco - zdrowa 👧
2. USG Połówkowe ✅
3. USG III trym ✅
2021 r. - córka mój cały Świat -
MisiaZ88 wrote:Szatanka też podchodzisz w Szczecinie?
Kabi na pewno jest IMSI bo właśnie my takie robimyDzisiaj u mnie 6ds
-
Madagaskar wrote:Nie wiem ile w tym prawdy ale kiedys znalazlam taka informacje na temat IMSI MSOME
„MSOME (ang. Motile Sperm Organelle Morphology Examination) to badanie budowy organelli plemnika w ruchu, a IMSI (ang. Intracytoplasmic Morphologically Selected Sperm Injection) to wstrzyknięcie uprzednio zbadanego sposobem MSOME plemnika; nie ma więc IMSI bez uprzedniego zrobienia MSOME.”Madagaskar lubi tę wiadomość
-
czar-nula wrote:My przy pierwszej procedurze mieliśmy samo IMSI, w drugiej dopłacaliśmy 350 zł za MSOME żeby obejrzeć i wybrać plemniki pod jeszcze większym powiększeniem.
-
Lunk_a wrote:Ja robilam codziennie. Serio. Zawsze sama pytalam co i jak to doszlam do wniosku ze co mi szkodzi robic codziennie moze pomoge komuś i odpowiem tak jak teraz
Czwartek- ovitrelle
Sobota- punkcja
Wtorek- transfer
Testy pozytywne.
W niedzielę test negatywny.
W pon rano negatywny ale brzuch bolał jak na okres
W poniedziałek wieczorem test 10 pozytywny oczywiście cien ale pozytywny.
Wtorek beta 15 testy juz pozytywne
Powodzenia:)
Czyli tydzień po transferze
Ja mam dziś tydzień po transferze, wczoraj brzuch na okres, ale się cholernie boję. Stara a głupia cała ja ....