Partner Akcji

AKCJA "SUPLEMENTY Z SENSEM"

Męska płodność - jakie składniki naprawdę warto suplementować w czasie starań o dziecko?
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Odpowiedz

IVF

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 26 marca 2018, 21:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    problemik wrote:
    Tak, co u Ciebie?

Musiałam się upewnić :)
    Znowu nie szło książkowo u nas, nakłuto 7 pęcherzyków, pobrano 5 komórek, ale tylko dwie były dojrzałe.
    Zapłodniły się, punkcja była w środę, a w sobotę transfer. Były 2 zarodki: 4B i 5B, lekarz podał ten silniejszy.
    Efekty poznamy za tydzień, choć trudno mi się cieszyć i nastawiać pozytywnie, ciężko mi uwierzyć, że zarodek pokona szwankującą genetykę.. Ale nadzieja jest, nie powiem, że nie..

A u Ciebie jak sytuacja wygląda?? :)

• Ewee Autorytet

Wysłany: 26 marca 2018, 21:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bella93 wrote:
    Ee tam, duzo jest kobiet, ktore lajtowo przeszly stymulacje, punkcje wspominaja jako fajny odlot, transfer bezproblemowy i pozytywna beta, mrozaki, a niektore nie biora heparyny. Pelen lajt :) najwiekszy bol przy IVF to jego final - porod

Hmm no dla mnie to tak na razie wygląda punkcje przyjemny odlot, stymulacja też bezproblemowa tylko faktycznie zastrzyki z clexany trochę piekły.
    No i poród w moim przypadku (smutne okoliczności) pomimo wszystko też nie był taki straszny, oksytocyna działa, a myślałam że nie dam rady...I teraz pewnie jak się już uda też bym wolała poród sn, ale że będę chciała być jak najszybciej to będzie możliwe z Maleństwem dlatego wybiorę cc.

Ewee
  • pysia Autorytet

Wysłany: 26 marca 2018, 21:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    *MiKi23* wrote:
    Nie nie słyszałam i widać też jeszcze nie było :( dziś jestem 24dpt więc nie wiem czy powinno już być?

Ja bylam na wizycie 23dpt i byl tylko pecherzyk. 34dpt widziałam serduszko :) nie stresuj sie :)

*MiKi23* lubi tę wiadomość

uwo9qqmzfcz2axe8.png
    Luty 2015-HSG,3iui :(
    1 IMSI:1 crio blastkiAB beta:8dpt 3,71/10dpt 1,17 :(
    2 crio:(
    Szczep.immuno
    2 IMSI: 3 transfery :(
    3 IMSI: blastka 9dpt beta82/11dpt:beta252/13dpt:beta 708 / 34dpt:jest <3
  • karolcia35 Autorytet

Wysłany: 26 marca 2018, 21:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alrauna1987 wrote:
    Ile czasu stosowalas tez zel? Jakies skutki uboczne?
    Chyba coś ok 10 dni. Podczas długiego protokołu. Skutków ubocznych brak.

AMH 0,54
    10.2014 IMSI 2 zarodki :( beta <0,1
    05.2015 brak oocytów
    03.2016 brak oocytów
    08.2016 IMSI 1 zarodek, ciąża pozamaciczna :(
    02.2017 IMSI 2 zarodki :( beta <0,1
    mlr 0%, I seria szczepień mlr 38% :)
    10.2017 IMSI 3 zarodki 01.2018 crio :( 03.2018 crio :( 09.2018 crio :(
    12.2018 IMSI 2 zarodki 2-dniowe 4b i 5b w oczekiwaniu na crio...
    NK 16,5%
    07.2019 crio 4b, 12 dpt - 99,8; 13 dpt - 185,6; 15 dpt - 825,6; 17 dpt - 2509; 21 dpt - 4942 :( ciąża ektopowa
  • problemik Autorytet

Wysłany: 27 marca 2018, 06:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Never u nas goracy tydzien ;)

Asia_88 lubi tę wiadomość

dr9Ip2.png[/url]
    07.2016 Crio :(
    II ICSI - ⛄⛄⛄⛄⛄⛄
    11.2016 et 4tc :(
    02;07;09.2017 crio :(
    11.2017 leczenie immuno
    12.2017 crio ☃☃4tc :(
    III ICSI ⛄⛄
    4.2018 crio :(
    07.2018 pożegnanie z Novum
    10.2018 telefon do OA (tylko tel...)
    07.2021 IV ICSI nowa nadzieja <3
    07.2021 💔🥺
    08.2021 💔🥺
    10.2021💔💔🥺
    12.2021 V ICSI ⛄⛄⛄
    01.2022 ET... czekamy
    7dpt - 27,5
    10dpt - 151
    16dpt - 1478
    27dpt <3
    04.2022 - poznaliśmy płeć - synek <3
    05.2022 - 21tc usg połówkowe 340g <3
    09.2022 💙🤱3500g 55cm zdrowy synek 🥰❤️🍼
  • nick nieaktualny

Wysłany: 27 marca 2018, 07:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czy zauważylyscie jakieś zmiany po stosowaniu luteiny/lutinusa? W sensie np dość często parcie na pęcherz i takie lekkie cmienie w podbrzuszu i wzdecie? Albo wrażenie lekkiego obrzmienia albo uczucia lekkiego stanu zapalnego?

• Madagaskar Autorytet

Wysłany: 27 marca 2018, 07:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Frelcia wrote:
    Czy zauważylyscie jakieś zmiany po stosowaniu luteiny/lutinusa? W sensie np dość często parcie na pęcherz i takie lekkie cmienie w podbrzuszu i wzdecie? Albo wrażenie lekkiego obrzmienia albo uczucia lekkiego stanu zapalnego?
    Ja miałam na luteine dopochwowa uczelenie i to chyba dosyć czeste :/ swedzenie pieczenie wrrrr nic przyjemnego.

Wysoki prg w fazie folikularnej, Niedoczynność tarczycy;
    3 x ciąża pozam. natural.- usunięte oba jajowody;
    3 Kliniki;
    4 x ICSI, 8 transferów, 10 zarodków, 1 x cb
    Ostani transfer 18.08.2020 r.
    Nasz mały wielki cud 🙏❤️
    8dpt- beta 88; 10dpt- beta 234; 13dpt- beta 1199; 15dpt- beta 3100
    16dpt- pęcherzyk ciążowy
    24dpt -❤️
    1. USG Prenatalne z Sanco - zdrowa 👧
    2. USG Połówkowe ✅
    3. USG III trym ✅
    2021 r. - córka mój cały Świat
  • nick nieaktualny

Wysłany: 27 marca 2018, 07:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja właśnie ani swedzenia ani pieczenia a wrażenie pełnego pęcherza i takiego "rozciagania " macicy. Jakkolwiek smiesznie to brzmi. I byłam ciekawa na co działa lutka.

• problemik Autorytet

Wysłany: 27 marca 2018, 08:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Frelcia wrote:

To nie progesteron a poczatek hiperki.

Szkoda ze lekrz nie wspomnial ci nic o diecie wysokobialkowej i LEKKOSTRAWNEJ. A Ty jeszcze kebaba wcinasz.

Pij duzo wody i jedz cos lekkiego. To tego produkty wysokobialkowe. Odpoczywaj dyzo.

dr9Ip2.png[/url]
    07.2016 Crio :(
    II ICSI - ⛄⛄⛄⛄⛄⛄
    11.2016 et 4tc :(
    02;07;09.2017 crio :(
    11.2017 leczenie immuno
    12.2017 crio ☃☃4tc :(
    III ICSI ⛄⛄
    4.2018 crio :(
    07.2018 pożegnanie z Novum
    10.2018 telefon do OA (tylko tel...)
    07.2021 IV ICSI nowa nadzieja <3
    07.2021 💔🥺
    08.2021 💔🥺
    10.2021💔💔🥺
    12.2021 V ICSI ⛄⛄⛄
    01.2022 ET... czekamy
    7dpt - 27,5
    10dpt - 151
    16dpt - 1478
    27dpt <3
    04.2022 - poznaliśmy płeć - synek <3
    05.2022 - 21tc usg połówkowe 340g <3
    09.2022 💙🤱3500g 55cm zdrowy synek 🥰❤️🍼
  • nick nieaktualny

Wysłany: 27 marca 2018, 10:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wygrzebalam ulotkę z lutinusa. " częste działania niepożądane: ból głowy, rozdecie brzucha, ból brzucha, nudności i skurcze macicy"

Nie mam hiperki. Na usg wszystko w porządku.

• czar-nula Autorytet

Wysłany: 27 marca 2018, 10:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Frelcia wrote:
    Raczej to nie są skutki uboczne lutinusa, po nim to swędzenie i pieczenie w pochwie, ja musiałam chodzić z podpaską ;/ zamieniłam to dziadostwo na luteine z powrotem. Tak jak problemik pisze może to być jakaś lekka hiperka. A przechodzi Ci trochę jak się kładziesz?

4 lata walki, 3 nieudane transfery
    leczenie immuno JP i...
    crio 7dpt 58,78 9dpt 104,23 12dpt 540,27 :)
    tb73e6yd8jub8trg.png
    2019 naturalsik :)
    w5wqroeqgd7aoonm.png
  • szatanka Autorytet

Wysłany: 27 marca 2018, 10:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    milunia_86 wrote:
    nam zostało z 6 zaplodnionych tez tylko 1 blastocysta. pani nam powiedziala ze jak komurki przestaja sie rozwijac po 3 dniu to prawdopodobnie wina plemniczkow bo przez pierwsze doby wiecej brane w rozwoju jest z kom zenskiej a pozniej z meskiej i rzeczywiscie. Zleciła nam msome i wyszlo ze mamy tylko 3% dobrych plemniczkow reszta jest najgorszej 4 kateg z wadami.

Milunia, i co z tym dalej robicie? Jakaś inna procedura, jakieś inne leki, jakie są zalecenia? Nam też właśnie powiedziano, że skoro popadały po 3. dobie, to może być czynnik męski i trzeba męża przebadać. Wkurza mnie jednak, że mówią to teraz, jak już zainwestowaliśmy tyle pieniędzy i emocji. Mój mąż morfologię zawsze miał na granicy normy lub poniżej, rok temu nawet 2%, ale zarówno androlog, jak i moja ginka mówili mu, że tak bardzo nadrabia ilością (typu 250 milionów w ejakulacie), że można uznać, że to nie jest problem. No to nic z tym nie robił. Nikt się nawet nie zająknął, że w grę wchodzi jeszcze nieprawidłowe DNA, nawet przy prawidłowej morfologii. Przecież takie badanie kosztuje niewiele przy wszystkich tych kosztach. Może, gdybyśmy je zrobili, to mąż mógłby się jakoś przygotować, a może i tak to by nic nie dało...? Nie znam się, mam wiele pytań, ale odpowiedź poznam zapewne dopiero za 2 tygodnie. Faktem jest, że zaszliśmy w ciążę właśnie wtedy, kiedy mąż dużo pracował na naszej świeżo kupionej działce pod dom, wtedy myśleliśmy, że to dzięki mojej zaleczonej endometriozie. A może nie tylko?

Lunk_a wrote:
    Ja też zmienialam klinike. W mojej świetnej w cudzyslowie miejscowej pobrali mi 10kom, 4 puste, 5 sie zaplodnilo, zadna nawet nie dotrwala po zapłodnieniu do 3doby.
    Dopiero mialam po tym dola i to delikatnie mówiąc. Mówili ze mam niewartosciowe kom jaj zle beznadziejne i w ogole. Nie mowiac o plemnikach.
    A to bylo jeszxze po poronieniu z ciazy przez iui to juz w ogole mialam różne mysli

No właśnie, my też mieliśmy trudną historię - wady genetyczne płodu, więc obawy są tym większe, czy wszystko jest z nami w porządku.

czar-nula wrote:
    U nas przy drugiej procedurze zastosowano IMSI-MSOME bo mąż miał morfologię 2% i wyniki dużo lepsze. Przy 1 procedurze też zarodki padały po 3 dobie (przynajmniej te które chcieli hodować do blastocysty)
    Też chyba byśmy taką teraz chcieli. Swoją drogą, myślałam, że to jakaś ogromna różnica w cenie, a u nas w klinice to zaledwie 800 zł różnicy.
    Lusia 1234 wrote:
    Lekarz kazał powtórzyć mężowi badania nasienia, morfologię, test haba czy jakoś tak. Ma pogrzebać trochę w kwestii męskiej. jeśli teraz ten transfer się nie powiedzie mamy brać pod uwagę immunologa. Dostałam jeszcze encorton. I nie wiem czy się do końca dobrze po nim czuje, trochę mnie mdli i taka przyćmiona jestem, a może to nie wina leku tylko tak po prostu się złożyło.

Dzięki, to tylko mnie utwierdza w przekonaniu, w którą stronę iść.

Asia_88 wrote:
    A jak ktoś na Neoparin narzeka to niech sobie lepiej nie planuje Prolutexu, to dopiero jest zabawa :D

A to ciekawe. Mnie po proluteksie nie jest dosłownie nic, choć faktycznie na początku trochę brzuch pobolewał, ale zaczęłam się wbijać bliżej pępka, tam gdzie spodnie na pewno mi potem nie ocierają i jest zupełnie ok. Za to bardzo mnie uczulał cetrodide - po wkłuciu przez godzinę miałam zaczerwienienie i swędziało.

Kabi wrote:
    Ja zrobiłam bęte 8dpt i tez wyszła 0. Nie łudziłam się że wzrośnie bo przy blastce już beta by wyszła. I odstawiłam leki 10dpt (bo dla lekarza wynik 8dpt jest nieważne, on tylko bierze pod uwagę 14dpt więc poszłam na kompromis i zrobiłam bete tez 10dpt chociaż wiedziałam czego się spodziewać).
    Szatanka i jakie masz plany dalej? Widze że jesteśmy w podobnej sytuacji, tez masz endo Ist. i tez jesteście w klinice w zs. Tyle że ja nigdy nie byłam w ciąży...
    Mi tez pierwsze podejście się nie powiodło :( Tez się zastanawiałam czy by zmienić klinikę... jeżeli nastepna procedura się nie uda to na pewno zmienimy. W Szczecinie wogole nie mają metody IMSI tylko ICSI.

A wy jakie macie dalsze postanowienia? Chcecie jeszcze probowac?
    My zapisaliśmy się do immunologa do Łodzi w w czasie kiedy będziemy czekac na nastepna procedurę no i mam skierowanie na kilka badań pod względem hormonów i komorek jajowych.

Ja ostatecznie poczekam do jutra, to będzie 11dpt no i zapewne wyjdzie jedno wielkie zero. Plany? No tak jak mówię, przebadamy męża i zapewne będziemy chcieli to IMSI, a może nawet, w oczekiwaniu na kolejną stymulację, przejedziemy się do Krakowa na inseminację z sortowaniem plemników MACS, bo widziałam, że tam coś takiego robią. Nie wiem, najpierw muszę porozmawiać z lekarzem, ale coraz bardziej mi się wydaje, że moja endometrioza to faktycznie mógł być mały problem.

A na jakie badania dokładnie masz skierowanie? Możesz mi napisać, u kogo się leczysz? Ja u JW.

Aha, i jeszcze jedno - dlaczego piszesz, że u nas nie robią IMSI? W cenniku jest, masz jakieś konkretne info?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 marca 2018, 10:12

klz9bd3m9oljt4xc.png

13.05.2020 - nasza Lilianka jest już z nami ❤️
  • nick nieaktualny

Wysłany: 27 marca 2018, 10:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    czar-nula wrote:
    Raczej to nie są skutki uboczne lutinusa, po nim to swędzenie i pieczenie w pochwie, ja musiałam chodzić z podpaską ;/ zamieniłam to dziadostwo na luteine z powrotem. Tak jak problemik pisze może to być jakaś lekka hiperka. A przechodzi Ci trochę jak się kładziesz?

Tylko że to nie jest ból. Przejdę się jutro jeszcze raz na usg przed transferem.

• nick nieaktualny

Wysłany: 27 marca 2018, 10:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    szatanka wrote:
    Ja ostatecznie poczekam do jutra, to będzie 11dpt no i zapewne wyjdzie jedno wielkie zero. Plany? No tak jak mówię, przebadamy męża i zapewne będziemy chcieli to IMSI, a może nawet, w oczekiwaniu na kolejną stymulację, przejedziemy się do Krakowa na inseminację z sortowaniem plemników MACS, bo widziałam, że tam coś takiego robią. Nie wiem, najpierw muszę porozmawiać z lekarzem, ale coraz bardziej mi się wydaje, że moja endometrioza to faktycznie mógł być mały problem.

A na jakie badania dokładnie masz skierowanie? Możesz mi napisać, u kogo się leczysz? Ja u JW.

Aha, i jeszcze jedno - dlaczego piszesz, że u nas nie robią IMSI? W cenniku jest, masz jakieś konkretne info?

Szatanka też podchodzisz w Szczecinie?
    Kabi na pewno jest IMSI bo właśnie my takie robimy ;) Dzisiaj u mnie 6ds

szatanka lubi tę wiadomość

• czar-nula Autorytet

Wysłany: 27 marca 2018, 11:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My przy pierwszej procedurze mieliśmy samo IMSI, w drugiej dopłacaliśmy 350 zł za MSOME żeby obejrzeć i wybrać plemniki pod jeszcze większym powiększeniem.

szatanka lubi tę wiadomość

4 lata walki, 3 nieudane transfery
    leczenie immuno JP i...
    crio 7dpt 58,78 9dpt 104,23 12dpt 540,27 :)
    tb73e6yd8jub8trg.png
    2019 naturalsik :)
    w5wqroeqgd7aoonm.png
  • Madagaskar Autorytet

Wysłany: 27 marca 2018, 12:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie wiem ile w tym prawdy ale kiedys znalazlam taka informacje na temat IMSI MSOME
    „MSOME (ang. Motile Sperm Organelle Morphology Examination) to badanie budowy organelli plemnika w ruchu, a IMSI (ang. Intracytoplasmic Morphologically Selected Sperm Injection) to wstrzyknięcie uprzednio zbadanego sposobem MSOME plemnika; nie ma więc IMSI bez uprzedniego zrobienia MSOME.”

jowita198600 lubi tę wiadomość

Wysoki prg w fazie folikularnej, Niedoczynność tarczycy;
    3 x ciąża pozam. natural.- usunięte oba jajowody;
    3 Kliniki;
    4 x ICSI, 8 transferów, 10 zarodków, 1 x cb
    Ostani transfer 18.08.2020 r.
    Nasz mały wielki cud 🙏❤️
    8dpt- beta 88; 10dpt- beta 234; 13dpt- beta 1199; 15dpt- beta 3100
    16dpt- pęcherzyk ciążowy
    24dpt -❤️
    1. USG Prenatalne z Sanco - zdrowa 👧
    2. USG Połówkowe ✅
    3. USG III trym ✅
    2021 r. - córka mój cały Świat
  • szatanka Autorytet

Wysłany: 27 marca 2018, 12:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MisiaZ88 wrote:
    Szatanka też podchodzisz w Szczecinie?
    Kabi na pewno jest IMSI bo właśnie my takie robimy ;) Dzisiaj u mnie 6ds
    Tak, w Szczecinie. No właśnie zdziwiło mnie, to co mówi Kabi, bo w cenniku widnieje. Myślałam, że może jakiś nieaktualny jest, czy coś.

klz9bd3m9oljt4xc.png

• szatanka Autorytet

Wysłany: 27 marca 2018, 12:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madagaskar wrote:
    Nie wiem ile w tym prawdy ale kiedys znalazlam taka informacje na temat IMSI MSOME
    „MSOME (ang. Motile Sperm Organelle Morphology Examination) to badanie budowy organelli plemnika w ruchu, a IMSI (ang. Intracytoplasmic Morphologically Selected Sperm Injection) to wstrzyknięcie uprzednio zbadanego sposobem MSOME plemnika; nie ma więc IMSI bez uprzedniego zrobienia MSOME.”
    Też mi się tak wydawało...

Madagaskar lubi tę wiadomość

klz9bd3m9oljt4xc.png

• szatanka Autorytet

Wysłany: 27 marca 2018, 12:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    czar-nula wrote:
    My przy pierwszej procedurze mieliśmy samo IMSI, w drugiej dopłacaliśmy 350 zł za MSOME żeby obejrzeć i wybrać plemniki pod jeszcze większym powiększeniem.
    A mieliście stwierdzoną fragmentację DNA, czy jakiś inny problem? Sorki jeśli już o tym mówiłaś, a nie pamiętam.

klz9bd3m9oljt4xc.png

• KaśkaKwa Autorytet

Wysłany: 27 marca 2018, 12:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lunk_a wrote:
    Ja robilam codziennie. Serio. Zawsze sama pytalam co i jak to doszlam do wniosku ze co mi szkodzi robic codziennie moze pomoge komuś i odpowiem tak jak teraz :)
    Czwartek- ovitrelle
    Sobota- punkcja
    Wtorek- transfer
    Testy pozytywne.
    W niedzielę test negatywny.
    W pon rano negatywny ale brzuch bolał jak na okres
    W poniedziałek wieczorem test 10 pozytywny oczywiście cien ale pozytywny.
    Wtorek beta 15 testy juz pozytywne
    Powodzenia:)

Czyli tydzień po transferze ;-)
    Ja mam dziś tydzień po transferze, wczoraj brzuch na okres, ale się cholernie boję. Stara a głupia cała ja ....

cd7c541a76.png
    35 lat / 9 lat starań / 3xIUI /
    3xICSI/1x(*)6tc
    ET-09.10 / 9dpt-II 10dpt-198,99 13dpt-1046,69 15dpt-3295,10 22 dpt - 2xz 2,4mm 35dpt-<3 <3 - PARKA !
‹‹ 5547 5548 5549 5550 5551 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Witaminy na męską płodność - które najważniejsze?

Powszechnie wiadomo, że witaminy są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Jaką jednak rolę odgrywają witaminy na męską płodność? Po jakie produkty sięgać, by dostarczać witamin, które mogą poprawić jakość nasienia i zwiększyć szanse na zajście w ciążę? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciąża pozamaciczna - czym jest i jakie są objawy ciąży pozamacicznej?

Ciąża pozamaciczna (ektopowa) zdarza się raz na 90-100 przypadków ciąży. Jest to ciąża, która zamiast w macicy rozwija się poza nią. Objawy ciąży pozamacicznej nie są jednoznaczne. Trudno ją czasem rozpoznać, bo na początku objawy są podobne do ciąży o prawidłowym przebiegu. Na późniejszym etapie pojawia się ból podbrzusza, krwawienie oraz brak prawidłowego przyrostu hormonu hCG. 

CZYTAJ WIĘCEJ

6 składników, które mogą wesprzeć Twoją płodność i zwiększyć szanse na zajście w ciążę!

Dowiedz się, które składniki są ważne i istotne w kontekście płodności. Jakie produkty mogą zwiększać szanse na zajście w ciążę i tym samym przyśpieszać starania o dziecko? Poznaj proste i sprawdzone przepisy na zastosowanie 6 składników wspierających płodność!

CZYTAJ WIĘCEJ