X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Odpowiedz

IVF

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 26 marca 2018, 21:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    problemik wrote:
    Tak, co u Ciebie?

Musiałam się upewnić :)
    Znowu nie szło książkowo u nas, nakłuto 7 pęcherzyków, pobrano 5 komórek, ale tylko dwie były dojrzałe.
    Zapłodniły się, punkcja była w środę, a w sobotę transfer. Były 2 zarodki: 4B i 5B, lekarz podał ten silniejszy.
    Efekty poznamy za tydzień, choć trudno mi się cieszyć i nastawiać pozytywnie, ciężko mi uwierzyć, że zarodek pokona szwankującą genetykę.. Ale nadzieja jest, nie powiem, że nie..

A u Ciebie jak sytuacja wygląda?? :)

• Ewee Autorytet

Wysłany: 26 marca 2018, 21:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bella93 wrote:
    Ee tam, duzo jest kobiet, ktore lajtowo przeszly stymulacje, punkcje wspominaja jako fajny odlot, transfer bezproblemowy i pozytywna beta, mrozaki, a niektore nie biora heparyny. Pelen lajt :) najwiekszy bol przy IVF to jego final - porod

Hmm no dla mnie to tak na razie wygląda punkcje przyjemny odlot, stymulacja też bezproblemowa tylko faktycznie zastrzyki z clexany trochę piekły.
    No i poród w moim przypadku (smutne okoliczności) pomimo wszystko też nie był taki straszny, oksytocyna działa, a myślałam że nie dam rady...I teraz pewnie jak się już uda też bym wolała poród sn, ale że będę chciała być jak najszybciej to będzie możliwe z Maleństwem dlatego wybiorę cc.

Ewee
  • pysia Autorytet

Wysłany: 26 marca 2018, 21:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    *MiKi23* wrote:
    Nie nie słyszałam i widać też jeszcze nie było :( dziś jestem 24dpt więc nie wiem czy powinno już być?

Ja bylam na wizycie 23dpt i byl tylko pecherzyk. 34dpt widziałam serduszko :) nie stresuj sie :)

*MiKi23* lubi tę wiadomość

uwo9qqmzfcz2axe8.png
    Luty 2015-HSG,3iui :(
    1 IMSI:1 crio blastkiAB beta:8dpt 3,71/10dpt 1,17 :(
    2 crio:(
    Szczep.immuno
    2 IMSI: 3 transfery :(
    3 IMSI: blastka 9dpt beta82/11dpt:beta252/13dpt:beta 708 / 34dpt:jest <3
  • karolcia35 Autorytet

Wysłany: 26 marca 2018, 21:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alrauna1987 wrote:
    Ile czasu stosowalas tez zel? Jakies skutki uboczne?
    Chyba coś ok 10 dni. Podczas długiego protokołu. Skutków ubocznych brak.

AMH 0,54
    10.2014 IMSI 2 zarodki :( beta <0,1
    05.2015 brak oocytów
    03.2016 brak oocytów
    08.2016 IMSI 1 zarodek, ciąża pozamaciczna :(
    02.2017 IMSI 2 zarodki :( beta <0,1
    mlr 0%, I seria szczepień mlr 38% :)
    10.2017 IMSI 3 zarodki 01.2018 crio :( 03.2018 crio :( 09.2018 crio :(
    12.2018 IMSI 2 zarodki 2-dniowe 4b i 5b w oczekiwaniu na crio...
    NK 16,5%
    07.2019 crio 4b, 12 dpt - 99,8; 13 dpt - 185,6; 15 dpt - 825,6; 17 dpt - 2509; 21 dpt - 4942 :( ciąża ektopowa
  • problemik Autorytet

Wysłany: 27 marca 2018, 06:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Never u nas goracy tydzien ;)

Asia_88 lubi tę wiadomość

dr9Ip2.png[/url]
    07.2016 Crio :(
    II ICSI - ⛄⛄⛄⛄⛄⛄
    11.2016 et 4tc :(
    02;07;09.2017 crio :(
    11.2017 leczenie immuno
    12.2017 crio ☃☃4tc :(
    III ICSI ⛄⛄
    4.2018 crio :(
    07.2018 pożegnanie z Novum
    10.2018 telefon do OA (tylko tel...)
    07.2021 IV ICSI nowa nadzieja <3
    07.2021 💔🥺
    08.2021 💔🥺
    10.2021💔💔🥺
    12.2021 V ICSI ⛄⛄⛄
    01.2022 ET... czekamy
    7dpt - 27,5
    10dpt - 151
    16dpt - 1478
    27dpt <3
    04.2022 - poznaliśmy płeć - synek <3
    05.2022 - 21tc usg połówkowe 340g <3
    09.2022 💙🤱3500g 55cm zdrowy synek 🥰❤️🍼
  • nick nieaktualny

Wysłany: 27 marca 2018, 07:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czy zauważylyscie jakieś zmiany po stosowaniu luteiny/lutinusa? W sensie np dość często parcie na pęcherz i takie lekkie cmienie w podbrzuszu i wzdecie? Albo wrażenie lekkiego obrzmienia albo uczucia lekkiego stanu zapalnego?

• Madagaskar Autorytet

Wysłany: 27 marca 2018, 07:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Frelcia wrote:
    Czy zauważylyscie jakieś zmiany po stosowaniu luteiny/lutinusa? W sensie np dość często parcie na pęcherz i takie lekkie cmienie w podbrzuszu i wzdecie? Albo wrażenie lekkiego obrzmienia albo uczucia lekkiego stanu zapalnego?
    Ja miałam na luteine dopochwowa uczelenie i to chyba dosyć czeste :/ swedzenie pieczenie wrrrr nic przyjemnego.

Wysoki prg w fazie folikularnej, Niedoczynność tarczycy;
    3 x ciąża pozam. natural.- usunięte oba jajowody;
    3 Kliniki;
    4 x ICSI, 8 transferów, 10 zarodków, 1 x cb
    Ostani transfer 18.08.2020 r.
    Nasz mały wielki cud 🙏❤️
    8dpt- beta 88; 10dpt- beta 234; 13dpt- beta 1199; 15dpt- beta 3100
    16dpt- pęcherzyk ciążowy
    24dpt -❤️
    1. USG Prenatalne z Sanco - zdrowa 👧
    2. USG Połówkowe ✅
    3. USG III trym ✅
    2021 r. - córka mój cały Świat
  • nick nieaktualny

Wysłany: 27 marca 2018, 07:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja właśnie ani swedzenia ani pieczenia a wrażenie pełnego pęcherza i takiego "rozciagania " macicy. Jakkolwiek smiesznie to brzmi. I byłam ciekawa na co działa lutka.

• problemik Autorytet

Wysłany: 27 marca 2018, 08:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Frelcia wrote:

To nie progesteron a poczatek hiperki.

Szkoda ze lekrz nie wspomnial ci nic o diecie wysokobialkowej i LEKKOSTRAWNEJ. A Ty jeszcze kebaba wcinasz.

Pij duzo wody i jedz cos lekkiego. To tego produkty wysokobialkowe. Odpoczywaj dyzo.

dr9Ip2.png[/url]
    07.2016 Crio :(
    II ICSI - ⛄⛄⛄⛄⛄⛄
    11.2016 et 4tc :(
    02;07;09.2017 crio :(
    11.2017 leczenie immuno
    12.2017 crio ☃☃4tc :(
    III ICSI ⛄⛄
    4.2018 crio :(
    07.2018 pożegnanie z Novum
    10.2018 telefon do OA (tylko tel...)
    07.2021 IV ICSI nowa nadzieja <3
    07.2021 💔🥺
    08.2021 💔🥺
    10.2021💔💔🥺
    12.2021 V ICSI ⛄⛄⛄
    01.2022 ET... czekamy
    7dpt - 27,5
    10dpt - 151
    16dpt - 1478
    27dpt <3
    04.2022 - poznaliśmy płeć - synek <3
    05.2022 - 21tc usg połówkowe 340g <3
    09.2022 💙🤱3500g 55cm zdrowy synek 🥰❤️🍼
  • nick nieaktualny

Wysłany: 27 marca 2018, 10:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wygrzebalam ulotkę z lutinusa. " częste działania niepożądane: ból głowy, rozdecie brzucha, ból brzucha, nudności i skurcze macicy"

Nie mam hiperki. Na usg wszystko w porządku.

• czar-nula Autorytet

Wysłany: 27 marca 2018, 10:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Frelcia wrote:
    Raczej to nie są skutki uboczne lutinusa, po nim to swędzenie i pieczenie w pochwie, ja musiałam chodzić z podpaską ;/ zamieniłam to dziadostwo na luteine z powrotem. Tak jak problemik pisze może to być jakaś lekka hiperka. A przechodzi Ci trochę jak się kładziesz?

4 lata walki, 3 nieudane transfery
    leczenie immuno JP i...
    crio 7dpt 58,78 9dpt 104,23 12dpt 540,27 :)
    tb73e6yd8jub8trg.png
    2019 naturalsik :)
    w5wqroeqgd7aoonm.png
  • szatanka Autorytet

Wysłany: 27 marca 2018, 10:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    milunia_86 wrote:
    nam zostało z 6 zaplodnionych tez tylko 1 blastocysta. pani nam powiedziala ze jak komurki przestaja sie rozwijac po 3 dniu to prawdopodobnie wina plemniczkow bo przez pierwsze doby wiecej brane w rozwoju jest z kom zenskiej a pozniej z meskiej i rzeczywiscie. Zleciła nam msome i wyszlo ze mamy tylko 3% dobrych plemniczkow reszta jest najgorszej 4 kateg z wadami.

Milunia, i co z tym dalej robicie? Jakaś inna procedura, jakieś inne leki, jakie są zalecenia? Nam też właśnie powiedziano, że skoro popadały po 3. dobie, to może być czynnik męski i trzeba męża przebadać. Wkurza mnie jednak, że mówią to teraz, jak już zainwestowaliśmy tyle pieniędzy i emocji. Mój mąż morfologię zawsze miał na granicy normy lub poniżej, rok temu nawet 2%, ale zarówno androlog, jak i moja ginka mówili mu, że tak bardzo nadrabia ilością (typu 250 milionów w ejakulacie), że można uznać, że to nie jest problem. No to nic z tym nie robił. Nikt się nawet nie zająknął, że w grę wchodzi jeszcze nieprawidłowe DNA, nawet przy prawidłowej morfologii. Przecież takie badanie kosztuje niewiele przy wszystkich tych kosztach. Może, gdybyśmy je zrobili, to mąż mógłby się jakoś przygotować, a może i tak to by nic nie dało...? Nie znam się, mam wiele pytań, ale odpowiedź poznam zapewne dopiero za 2 tygodnie. Faktem jest, że zaszliśmy w ciążę właśnie wtedy, kiedy mąż dużo pracował na naszej świeżo kupionej działce pod dom, wtedy myśleliśmy, że to dzięki mojej zaleczonej endometriozie. A może nie tylko?

Lunk_a wrote:
    Ja też zmienialam klinike. W mojej świetnej w cudzyslowie miejscowej pobrali mi 10kom, 4 puste, 5 sie zaplodnilo, zadna nawet nie dotrwala po zapłodnieniu do 3doby.
    Dopiero mialam po tym dola i to delikatnie mówiąc. Mówili ze mam niewartosciowe kom jaj zle beznadziejne i w ogole. Nie mowiac o plemnikach.
    A to bylo jeszxze po poronieniu z ciazy przez iui to juz w ogole mialam różne mysli

No właśnie, my też mieliśmy trudną historię - wady genetyczne płodu, więc obawy są tym większe, czy wszystko jest z nami w porządku.

czar-nula wrote:
    U nas przy drugiej procedurze zastosowano IMSI-MSOME bo mąż miał morfologię 2% i wyniki dużo lepsze. Przy 1 procedurze też zarodki padały po 3 dobie (przynajmniej te które chcieli hodować do blastocysty)
    Też chyba byśmy taką teraz chcieli. Swoją drogą, myślałam, że to jakaś ogromna różnica w cenie, a u nas w klinice to zaledwie 800 zł różnicy.
    Lusia 1234 wrote:
    Lekarz kazał powtórzyć mężowi badania nasienia, morfologię, test haba czy jakoś tak. Ma pogrzebać trochę w kwestii męskiej. jeśli teraz ten transfer się nie powiedzie mamy brać pod uwagę immunologa. Dostałam jeszcze encorton. I nie wiem czy się do końca dobrze po nim czuje, trochę mnie mdli i taka przyćmiona jestem, a może to nie wina leku tylko tak po prostu się złożyło.

Dzięki, to tylko mnie utwierdza w przekonaniu, w którą stronę iść.

Asia_88 wrote:
    A jak ktoś na Neoparin narzeka to niech sobie lepiej nie planuje Prolutexu, to dopiero jest zabawa :D

A to ciekawe. Mnie po proluteksie nie jest dosłownie nic, choć faktycznie na początku trochę brzuch pobolewał, ale zaczęłam się wbijać bliżej pępka, tam gdzie spodnie na pewno mi potem nie ocierają i jest zupełnie ok. Za to bardzo mnie uczulał cetrodide - po wkłuciu przez godzinę miałam zaczerwienienie i swędziało.

Kabi wrote:
    Ja zrobiłam bęte 8dpt i tez wyszła 0. Nie łudziłam się że wzrośnie bo przy blastce już beta by wyszła. I odstawiłam leki 10dpt (bo dla lekarza wynik 8dpt jest nieważne, on tylko bierze pod uwagę 14dpt więc poszłam na kompromis i zrobiłam bete tez 10dpt chociaż wiedziałam czego się spodziewać).
    Szatanka i jakie masz plany dalej? Widze że jesteśmy w podobnej sytuacji, tez masz endo Ist. i tez jesteście w klinice w zs. Tyle że ja nigdy nie byłam w ciąży...
    Mi tez pierwsze podejście się nie powiodło :( Tez się zastanawiałam czy by zmienić klinikę... jeżeli nastepna procedura się nie uda to na pewno zmienimy. W Szczecinie wogole nie mają metody IMSI tylko ICSI.

A wy jakie macie dalsze postanowienia? Chcecie jeszcze probowac?
    My zapisaliśmy się do immunologa do Łodzi w w czasie kiedy będziemy czekac na nastepna procedurę no i mam skierowanie na kilka badań pod względem hormonów i komorek jajowych.

Ja ostatecznie poczekam do jutra, to będzie 11dpt no i zapewne wyjdzie jedno wielkie zero. Plany? No tak jak mówię, przebadamy męża i zapewne będziemy chcieli to IMSI, a może nawet, w oczekiwaniu na kolejną stymulację, przejedziemy się do Krakowa na inseminację z sortowaniem plemników MACS, bo widziałam, że tam coś takiego robią. Nie wiem, najpierw muszę porozmawiać z lekarzem, ale coraz bardziej mi się wydaje, że moja endometrioza to faktycznie mógł być mały problem.

A na jakie badania dokładnie masz skierowanie? Możesz mi napisać, u kogo się leczysz? Ja u JW.

Aha, i jeszcze jedno - dlaczego piszesz, że u nas nie robią IMSI? W cenniku jest, masz jakieś konkretne info?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 marca 2018, 10:12

klz9bd3m9oljt4xc.png

13.05.2020 - nasza Lilianka jest już z nami ❤️
  • nick nieaktualny

Wysłany: 27 marca 2018, 10:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    czar-nula wrote:
    Raczej to nie są skutki uboczne lutinusa, po nim to swędzenie i pieczenie w pochwie, ja musiałam chodzić z podpaską ;/ zamieniłam to dziadostwo na luteine z powrotem. Tak jak problemik pisze może to być jakaś lekka hiperka. A przechodzi Ci trochę jak się kładziesz?

Tylko że to nie jest ból. Przejdę się jutro jeszcze raz na usg przed transferem.

• nick nieaktualny

Wysłany: 27 marca 2018, 10:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    szatanka wrote:
    Ja ostatecznie poczekam do jutra, to będzie 11dpt no i zapewne wyjdzie jedno wielkie zero. Plany? No tak jak mówię, przebadamy męża i zapewne będziemy chcieli to IMSI, a może nawet, w oczekiwaniu na kolejną stymulację, przejedziemy się do Krakowa na inseminację z sortowaniem plemników MACS, bo widziałam, że tam coś takiego robią. Nie wiem, najpierw muszę porozmawiać z lekarzem, ale coraz bardziej mi się wydaje, że moja endometrioza to faktycznie mógł być mały problem.

A na jakie badania dokładnie masz skierowanie? Możesz mi napisać, u kogo się leczysz? Ja u JW.

Aha, i jeszcze jedno - dlaczego piszesz, że u nas nie robią IMSI? W cenniku jest, masz jakieś konkretne info?

Szatanka też podchodzisz w Szczecinie?
    Kabi na pewno jest IMSI bo właśnie my takie robimy ;) Dzisiaj u mnie 6ds

szatanka lubi tę wiadomość

• czar-nula Autorytet

Wysłany: 27 marca 2018, 11:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My przy pierwszej procedurze mieliśmy samo IMSI, w drugiej dopłacaliśmy 350 zł za MSOME żeby obejrzeć i wybrać plemniki pod jeszcze większym powiększeniem.

szatanka lubi tę wiadomość

4 lata walki, 3 nieudane transfery
    leczenie immuno JP i...
    crio 7dpt 58,78 9dpt 104,23 12dpt 540,27 :)
    tb73e6yd8jub8trg.png
    2019 naturalsik :)
    w5wqroeqgd7aoonm.png
  • Madagaskar Autorytet

Wysłany: 27 marca 2018, 12:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie wiem ile w tym prawdy ale kiedys znalazlam taka informacje na temat IMSI MSOME
    „MSOME (ang. Motile Sperm Organelle Morphology Examination) to badanie budowy organelli plemnika w ruchu, a IMSI (ang. Intracytoplasmic Morphologically Selected Sperm Injection) to wstrzyknięcie uprzednio zbadanego sposobem MSOME plemnika; nie ma więc IMSI bez uprzedniego zrobienia MSOME.”

jowita198600 lubi tę wiadomość

Wysoki prg w fazie folikularnej, Niedoczynność tarczycy;
    3 x ciąża pozam. natural.- usunięte oba jajowody;
    3 Kliniki;
    4 x ICSI, 8 transferów, 10 zarodków, 1 x cb
    Ostani transfer 18.08.2020 r.
    Nasz mały wielki cud 🙏❤️
    8dpt- beta 88; 10dpt- beta 234; 13dpt- beta 1199; 15dpt- beta 3100
    16dpt- pęcherzyk ciążowy
    24dpt -❤️
    1. USG Prenatalne z Sanco - zdrowa 👧
    2. USG Połówkowe ✅
    3. USG III trym ✅
    2021 r. - córka mój cały Świat
  • szatanka Autorytet

Wysłany: 27 marca 2018, 12:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MisiaZ88 wrote:
    Szatanka też podchodzisz w Szczecinie?
    Kabi na pewno jest IMSI bo właśnie my takie robimy ;) Dzisiaj u mnie 6ds
    Tak, w Szczecinie. No właśnie zdziwiło mnie, to co mówi Kabi, bo w cenniku widnieje. Myślałam, że może jakiś nieaktualny jest, czy coś.

klz9bd3m9oljt4xc.png

• szatanka Autorytet

Wysłany: 27 marca 2018, 12:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madagaskar wrote:
    Nie wiem ile w tym prawdy ale kiedys znalazlam taka informacje na temat IMSI MSOME
    „MSOME (ang. Motile Sperm Organelle Morphology Examination) to badanie budowy organelli plemnika w ruchu, a IMSI (ang. Intracytoplasmic Morphologically Selected Sperm Injection) to wstrzyknięcie uprzednio zbadanego sposobem MSOME plemnika; nie ma więc IMSI bez uprzedniego zrobienia MSOME.”
    Też mi się tak wydawało...

Madagaskar lubi tę wiadomość

klz9bd3m9oljt4xc.png

• szatanka Autorytet

Wysłany: 27 marca 2018, 12:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    czar-nula wrote:
    My przy pierwszej procedurze mieliśmy samo IMSI, w drugiej dopłacaliśmy 350 zł za MSOME żeby obejrzeć i wybrać plemniki pod jeszcze większym powiększeniem.
    A mieliście stwierdzoną fragmentację DNA, czy jakiś inny problem? Sorki jeśli już o tym mówiłaś, a nie pamiętam.

klz9bd3m9oljt4xc.png

• KaśkaKwa Autorytet

Wysłany: 27 marca 2018, 12:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lunk_a wrote:
    Ja robilam codziennie. Serio. Zawsze sama pytalam co i jak to doszlam do wniosku ze co mi szkodzi robic codziennie moze pomoge komuś i odpowiem tak jak teraz :)
    Czwartek- ovitrelle
    Sobota- punkcja
    Wtorek- transfer
    Testy pozytywne.
    W niedzielę test negatywny.
    W pon rano negatywny ale brzuch bolał jak na okres
    W poniedziałek wieczorem test 10 pozytywny oczywiście cien ale pozytywny.
    Wtorek beta 15 testy juz pozytywne
    Powodzenia:)

Czyli tydzień po transferze ;-)
    Ja mam dziś tydzień po transferze, wczoraj brzuch na okres, ale się cholernie boję. Stara a głupia cała ja ....

cd7c541a76.png
    35 lat / 9 lat starań / 3xIUI /
    3xICSI/1x(*)6tc
    ET-09.10 / 9dpt-II 10dpt-198,99 13dpt-1046,69 15dpt-3295,10 22 dpt - 2xz 2,4mm 35dpt-<3 <3 - PARKA !
‹‹ 5547 5548 5549 5550 5551 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Planowanie ciąży, czyli o tym jakie badania przed ciążą warto wykonać

Planowanie ciąży to ważny moment w życiu każdej kobiety. Zastanawiasz się jakie badania przed ciążą warto wykonać? A może warto pomyśleć o dodatkowych szczepieniach? Co zrobić, aby zwiększyć swoje szanse na zdrową, szczęśliwą ciążę? Przeczytaj, które szczepienia musisz zrobić jeszcze przed rozpoczęciem starań, a które spokojnie możesz zrobić nawet będąc już w ciąży. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Super produkty na okres ciąży, czyli 9 produktów szczególnie polecanych dla kobiet w ciąży

Zapoznaj się z produktami, które są wyjątkowo cenne dla rozwijającego się maleństwa i Twojego nadwyrężonego ciążą organizmu. Postaraj się, aby takie produkty jak kasze, żurawina i migdały w okresie ciąży na stałe zagościły w Twoim menu.

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciąża bliźniacza – wszystko co musimy o niej wiedzieć

Ciąża bliźniacza to rodzaj ciąży wielopłodowej, podczas której w macicy kobiety rozwijają się jednocześnie dwa płody. Ciąże bliźniacze stanowią około 1,25% wszystkich ciąż, czyli średnio jeden na sto porodów kończy się przyjściem na świat nie jednego, a dwójki dzieci. Współcześnie coraz więcej ciąż to właśnie ciąże bliźniacze. Przeczytaj i dowiedz się m.in. jak powstaje ciąża bliźniacza, jakie są jej rodzaje i jakie może powodować ryzyka. 

CZYTAJ WIĘCEJ