IVF
-
WIADOMOŚĆ
-
Dziewczyny mam pytanie czy któraś bierze Lutinus? Bo ja biore 3*2 tabl więc opakowanie starcza mi na 3 dni:/ a jest dosyć drogi bo 170 zł. I zastanawiam się nad zmiana na Luteine? Co myślicie działanie przecież maja takie same a Luteina chyba tańsza jest?
Jeśli trzba to oczywiście będę brała ale jeśli Luteina też działa to po co mam tyle płacić?
Niecierpliwa ty pisałaś o Lutinusie i Luteinie że nie ma różnicy? Wizyte mam dopiero 9 marca ale chce też pogadać z moim prywatnym ginem na ten temat więc jeśli możecie to proszę o opinie:)
Jeśli chodzi o wypełniony pęcherz to ja też miałam. Wypiłam ok 0,5 wody i w moim przypadku wystarczyło a i tak miałam problem z leżeniem po transferze bo tak mi się siku chciało..
Miłej nocki ja zmykam spać.. -
ja miałam właśnie prawie 2 miesiące bez leków i okazało się, że super ten cykl, organizm odpoczął od leków, endometrium dobre, pęcherzyk 18mm, wzięłam w sobotę ovitrelle na pęknięcie i w niedziele albo wczoraj miałam owulacje, bo miałam śluz i kuł mnie ten jajnik i się kochaliśmy, a w sobotę mam transfer, od dziś biorę luteinę dopochwowo, ciekawe czy nie będzie bliźniaków[/QUOTE]
Stars nie chce Cie "straszyc" ale byla juz taka sytuacja-ale w USABabka urodzila czworaczki dwa byly z jej naturalnej owulki a dwa z transferu
Takze wiesz rozne przypadki chodza po ludziach
Kochana zycze Ci udanego transferu i wysokiej bety -
hej... lenuś gratuluje dwóch pięknych serduch!!!
Ja się martwię o mojego jednego jedynego eskimoska... przykro mi, że inne nie dały rady... za to jest 4AA, to dobrze????
Wiem że u mnie tez trzeba miec pełen pęcherz. Z tego co wiem, to jeśli usg jest brzuszne to lepiej widac. Wiem jak jeszcze dziewicą byłam heh i mialam usg bo krwawiłam miesiąc to musialam miec pełen pęcherz bo gin mówił, że lepiej widaćLenuś lubi tę wiadomość
Gameta Rzgów
III procedury ivf. (4 mrozaczki)
4 Crio 29.02.15 2x4cc - 7dpt - betaHcg 109.6, 9dpt - 273,6 11dpt- 603,2, 14dpt - 1897
08.09.2016r. - narodziły się moje skarby w 30t+0d.
Leoś 1580g i Laura 1420g. -
nick nieaktualnyma_pi wrote:W takim razie dziwne. Stwierdzili, że mało, a Ty musiałaś szybko lecieć do toalety.
W mojej klinice chwilę się leży po transferze. W tym czasie pielęgniarki nie pozwalają głowy podnieść, ani rąk, a gdzie tam do pójścia do toalety.
Przy pierwszym transferze wypiłam ten litr wody i musiałam troszkę się opróżnić bezpośrednio przed zabiegiem. Potem leżałam te 20 min i zaciskałam nogi. No po prostu nie mogłam się na niczym skupić. Marzyłam o pójściu do toalety.
Bo u mnie ciężko się było wstrzelić. Taki mój urok. Przy inseminacji też był wielki problem... -
Ginger84 wrote:Dziewczyny mam pytanie czy któraś bierze Lutinus? Bo ja biore 3*2 tabl więc opakowanie starcza mi na 3 dni:/ a jest dosyć drogi bo 170 zł. I zastanawiam się nad zmiana na Luteine? Co myślicie działanie przecież maja takie same a Luteina chyba tańsza jest?
Jeśli trzba to oczywiście będę brała ale jeśli Luteina też działa to po co mam tyle płacić?
Niecierpliwa ty pisałaś o Lutinusie i Luteinie że nie ma różnicy? Wizyte mam dopiero 9 marca ale chce też pogadać z moim prywatnym ginem na ten temat więc jeśli możecie to proszę o opinie:)
Jeśli chodzi o wypełniony pęcherz to ja też miałam. Wypiłam ok 0,5 wody i w moim przypadku wystarczyło a i tak miałam problem z leżeniem po transferze bo tak mi się siku chciało..
Miłej nocki ja zmykam spać..
Ja teraz biorę Luteinę 100 mg 3*1 przed crio zaczęłam brać od środy i w niedzielę miałam badany progesteron wyszedł super więc zostaliśmy przy niej
A różnica w cenie jest kolosalnaW moim przypadku nie widzę różnicy między Lutinusem a Luteiną jedynia różnica cenowa
niecierpliwa lubi tę wiadomość
-
Ginger84 wrote:Dziewczyny mam pytanie czy któraś bierze Lutinus? Bo ja biore 3*2 tabl więc opakowanie starcza mi na 3 dni:/ a jest dosyć drogi bo 170 zł. I zastanawiam się nad zmiana na Luteine? Co myślicie działanie przecież maja takie same a Luteina chyba tańsza jest?
Miłej nocki ja zmykam spać..
Ja biorę Lutinus i rzeczywiście jest cholernie drogi. Też myślę, żeby go zastąpić luteiną. Poza tym mam wrazenie, że po jakimś czasie wszystko wylatuje i część białego proszku jest na majtkach:/ Więc szkoda kasy... -
takasobieja wrote:Ja się martwię o mojego jednego jedynego eskimoska... przykro mi, że inne nie dały rady... za to jest 4AA, to dobrze????
Konwalia lubi tę wiadomość
-
Dziś jadę na betę i będę właśnie też badała PRG.. ze zmianą i tak muszę zaczekać do wizyty i zobaczę co mi powiedzą lekarze. Jeśli zmienią to po tyg zrobię znowu badania żeby być spokojniejsza że ta luteina jednak też jest ok..
Dziś czeka mnie wykupienie leków na 2 tyg 800 zł/ masakra wy też tyle płacicie za leki? Bo kurcze coś mi się te ceny nie podobają! Biorę lutinus, duphaston, fragmin i encorton.
-
Ginger84 wrote:Dziś jadę na betę i będę właśnie też badała PRG.. ze zmianą i tak muszę zaczekać do wizyty i zobaczę co mi powiedzą lekarze. Jeśli zmienią to po tyg zrobię znowu badania żeby być spokojniejsza że ta luteina jednak też jest ok..
Dziś czeka mnie wykupienie leków na 2 tyg 800 zł/ masakra wy też tyle płacicie za leki? Bo kurcze coś mi się te ceny nie podobają! Biorę lutinus, duphaston, fragmin i encorton.
Kochana to czekamy z niecierpliwością na piękny przyrost bety! Co do leków to cena Lutinusa też mnie przeraziła, bo bez przesady żeby luteina kosztowała ok 10zł a ten cały Lutinus aż 170zł! Lekkie przegięcie... Ja w tym miesiącu na leki i na dojazdy do kliniki wydałam chyba ze 2 tysiące:/ -
Moja przychodnia POZ. Rozmowa telefoniczna. Godz. 9.10
Ja: Dzień dobry, chciałabym zarejestrować siebie i męża na popołudnie do jakiegoś lekarza (nawet nie wymagałam swojego zadeklarowanego, tylko obojętnie).
Pani Rejestratorka: Na 13.
Ja: Na 13 nie damy rady, zależy mi, żeby było później.
PR: NA PÓŹNIEJ NIE MA NUMERKÓW!
JA (nadal grzecznie): Proszę nas umówić na jutro w takim razie.
PR: Nie umawiamy z wyprzedzeniem. Tylko na konkretny dzień w konkretnym dniu.
Ja: W Rozporządzeniu MZ jest mowa o możliwości, aby pacjent został umówiony wcześniej gdy jest taka potrzeba, więc proszę o umówienie.
PR: My mamy SWOJE przepisy w przychodni i nie umawiamy w ten sposób.
JA (nieco zdenerwowania): Przepisy przychodni nie mogą stać w hierarchii wyżej niż prawo ogólnopolskie.
PR: Jakbym umawiała z wyprzedzeniem to Ci, którzy przyszliby jutro rano pod okienko się zarejestrować nie mogliby iść do lekarza.
JA: A w tej chwili ja nie mogę, bo pracuję.
PR: No to trudno.
Podziękowałam za rozmowę, poprosiłam, żeby Pani mi się przepstawiła. Zanotowałam nazwisko. Zastanawiam się co teraz zrobić? Napisać sobie znów do Śląskiego Oddziału NFZ drugie pismo w identycznej sprawie? Czy macie inne pomysły?Ja jeszcze myślałam o podłożeniu bomby pod tę przychodnie
Dodam, że jest dość spora. 4 lekarzy rodzinnych dla dorosłych i 3 pediatrów chyba... Wiecznie cyrk o 9 rano już. A wcześniej zajęte albo wcale nie odbierają, bo obsługują ludzi przy okienku.
niecierpliwa, renieczka lubią tę wiadomość
-
Ginger84 wrote:Dziś jadę na betę i będę właśnie też badała PRG.. ze zmianą i tak muszę zaczekać do wizyty i zobaczę co mi powiedzą lekarze. Jeśli zmienią to po tyg zrobię znowu badania żeby być spokojniejsza że ta luteina jednak też jest ok..
Ginger, ja dopiero zmieniłam Lutinus na Luteinę kiedy na USG widoczne były serduszka, bałam się wcześniej, ale teraz uważam, że szkoda było mojej kasy. Zapytałam lekarza z GC, czy możemy zmienić, a ten odpowiedział, że na takim etapie już tak i wypisał receptę na luteinę (niestety bez refundacji).
Ja też wydawałam tyle pieniędzy na leki, brałam to samo co Ty - Lutinus 3x2, Fragmin 5000, Duphaston 3x1. Do kliniki chodziłam tylko w pierwszych tygodniach, teraz ciążę prowadzi inny lekarz. Na chwilę obecną wypisywaną mam luteinę refundowaną (3,50zł), Fragmin również (ok. 7 zł zamiast 120), z droższych leków został tylko Duphaston. Teraz dopiero odpoczywam finansowo od tych wszystkich kosztów, które ponosiłam przez ostatnie 2 lata. Co do Luteiny, to dla mnie też są plusy i minusy. Największy plus to taki, że nie wypływa jak Lutinus, tabletka jest 4x mniejsza. Minusem natomiast jest to, że mnie podrażnia, już raz miałam stan zapalny i grzybicę. Tak czy inaczej wolę to i leczenie przeciwgrzybicze od czasu do czasu, niż uczucie po wypływającym Lutinusie, nie mówiąc już o zaoszczędzonych kosztach. Badałam progesteron podczas przyjmowania Lutinusa, a później Luteiny i w moim przypadku wynik jest bardzo podobny. -
hej
mam do Was serdeczna prośbę o odpowiedź w temacie stymulacji przy długim protokole.
Wczoraj byliśmy na kwalifikacji do programu rządowego, udało się nam zakwalifikować. Lekarz powiedział ze to będzie długi, klasyczny protokół.
Mam brać od 1dc antykoncepcję i w 13dc zgłosić się, z tego co zrozumiałam - na kontrolę i recepte na gonal.
Jak przy takim protokole wygląda stymulacja dalej, ile trwa? z tego całego stresu i przejęcia zapomniałam dopytać
-
nick nieaktualnyCześć dziewczyny, dawno mnie nie było.
Rzadko proszę o pomoc, ale w tej wyjątkowej sytuacji prosiłabym o wsparcie.
Czy mogłybyście polubić moje pytanie " Badania hormonalne po poronieniu "?
Zależy mi na odpowiedzi doktora, pozwoli mi to podjąć dalsze decyzje.
Będę wdzięczna.yomegi lubi tę wiadomość
-
triss wrote:hej
mam do Was serdeczna prośbę o odpowiedź w temacie stymulacji przy długim protokole.
Wczoraj byliśmy na kwalifikacji do programu rządowego, udało się nam zakwalifikować. Lekarz powiedział ze to będzie długi, klasyczny protokół.
Mam brać od 1dc antykoncepcję i w 13dc zgłosić się, z tego co zrozumiałam - na kontrolę i recepte na gonal.
Jak przy takim protokole wygląda stymulacja dalej, ile trwa? z tego całego stresu i przejęcia zapomniałam dopytać
Jeśli ma być długi to raczej stawiałabym na gonapeptyl niż gonal na początku. Antykoncepcja nie jest równoznaczna z tym, że protokół jest długi. Przed krótkim też dziewczyny brały.
Jak klasyczny długi to stawiam tak: z 10-12 dni tylko gonapapetylu, a później do niego dołączone zostaną leki na stymulacje na kolejne dni, pewnie też koło 10-14 dni. W tym czasie zaczną się juz podglądania. Jak pęcherzyki będą duże to dostaje się zastrzyk jeszcze na dojrzewanie - Pregnyl, Ovitrelle i niecałe 2 doby czeka sie na punkcję. Poźniej szkiełko i do 5 dni transfer.triss lubi tę wiadomość
-
kuciak wrote:Anatolka - pisać do skutku, az zmienia zasady!!!
Weź daj spokój, żeby o 9 rano nie móc się dostać do lekarza. Sytuacja powtarza się notorycznie. Na litość boską ludzie pracują i nie każdy ma czas, żeby od punkt 8 rano wisieć na telefonie do przychodni i nie mieć nadal gwarancji, że bedzie numerek choć na przybliżoną porę, która pasuje... -
nick nieaktualny