X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Odpowiedz

IVF

Oceń ten wątek:
  • Mimbla Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2015, 10:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sysiu a Ty nie myślałaś na to 3. podejście zmienić klinikę? Może spróbuj napisać emaila z prośbą o ocenę tego leczenia, do jakiegoś konkurencyjnego Realizatora albo do finansującego całe przedsięwzięcie, MZ?

35+, czynnik męski uwarunkowany genetycznie. 3 x IVF (12.2014, 04.2015, 02.2016)
    d51054bc0b.png
  • Ginger84 Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2015, 10:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sky wrote:
    Cześć dziewczyny, dawno mnie nie było.
    Rzadko proszę o pomoc, ale w tej wyjątkowej sytuacji prosiłabym o wsparcie.
    Czy mogłybyście polubić moje pytanie " Badania hormonalne po poronieniu "?
    Zależy mi na odpowiedzi doktora, pozwoli mi to podjąć dalsze decyzje.

Będę wdzięczna.

Polubione :)

mhsvwn15uuvvbx5t.png
    mhsv6iyefqc96uk2.png

Aniołek [*] 5 tc 11.2014
  • Ginger84 Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2015, 10:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lenuś wrote:
    Ginger, ja dopiero zmieniłam Lutinus na Luteinę kiedy na USG widoczne były serduszka, bałam się wcześniej, ale teraz uważam, że szkoda było mojej kasy. Zapytałam lekarza z GC, czy możemy zmienić, a ten odpowiedział, że na takim etapie już tak i wypisał receptę na luteinę (niestety bez refundacji).
    Ja też wydawałam tyle pieniędzy na leki, brałam to samo co Ty - Lutinus 3x2, Fragmin 5000, Duphaston 3x1. Do kliniki chodziłam tylko w pierwszych tygodniach, teraz ciążę prowadzi inny lekarz. Na chwilę obecną wypisywaną mam luteinę refundowaną (3,50zł), Fragmin również (ok. 7 zł zamiast 120), z droższych leków został tylko Duphaston. Teraz dopiero odpoczywam finansowo od tych wszystkich kosztów, które ponosiłam przez ostatnie 2 lata. Co do Luteiny, to dla mnie też są plusy i minusy. Największy plus to taki, że nie wypływa jak Lutinus, tabletka jest 4x mniejsza. Minusem natomiast jest to, że mnie podrażnia, już raz miałam stan zapalny i grzybicę. Tak czy inaczej wolę to i leczenie przeciwgrzybicze od czasu do czasu, niż uczucie po wypływającym Lutinusie, nie mówiąc już o zaoszczędzonych kosztach. Badałam progesteron podczas przyjmowania Lutinusa, a później Luteiny i w moim przypadku wynik jest bardzo podobny.

Dzięki za info :)
    Te tak zrobię w takim razie. Tylko powiedz mi od czego zależy czy lekarz wypisuje leki refundowane czy nie? Bo boje się że jak pójdę do mojego gina to dostane recepte na pełnopłatne:/

mhsvwn15uuvvbx5t.png
    mhsv6iyefqc96uk2.png

Aniołek [*] 5 tc 11.2014
  • triss Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2015, 10:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dzieki dziewczyny
    wydaje mi się ze powiedział długi - klasyczny.
    Anatolka w przypadku długiego - czy w miedzyczasie czeka sie na @ czy to jest jeden cykl?
    przepraszam za pewnie durne pytania, ale dla mnie to wszystko jest nowe. Z drugiej strony uwielbiam sobie planować wszystko i cięzko mi bez tej wiedzy ;)

• yomegi Ekspertka

Wysłany: 25 lutego 2015, 10:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny, jestem po pierwszej kontrolnej wizycie. Dobrze reaguję na leki, a właściwie to moje jajniki, bo mój stan psychiczny pozostawia wiele do życzenia. Jajnik prawy 5 większych pęcherzyków, kilka mniejszych i to samo na lewym. W piątek kolejna wizyta. Nie wiem czy miałyście tak samo, ale ja złapałam okropnego doła, popłakuję sobie bez powodu, i czuję się totalnie zrezygnowana. :(

Diagnoza: Niepłodność pierwotna idiopatyczna
    2012 starania z medycyną , monitoringi cyklu, stymulacje
    05.2014, 06.2014, 01.2015 -3x IUI wynik negatywny
    21.02.2015 -początek IVF
    3.03.2015 - punkcja jajników - 7 komórek
    3 zarodki - 3,4,5 doba zatrzymany rozwój :((
  • Anatolka Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2015, 10:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    triss wrote:
    dzieki dziewczyny
    wydaje mi się ze powiedział długi - klasyczny.
    Anatolka w przypadku długiego - czy w miedzyczasie czeka sie na @ czy to jest jeden cykl?
    przepraszam za pewnie durne pytania, ale dla mnie to wszystko jest nowe. Z drugiej strony uwielbiam sobie planować wszystko i cięzko mi bez tej wiedzy ;)

Ja nie czekałam na @ po antykach. Też miałam długi za pierwszym razem. Pojawiło się niewielkie krwawienie po antykoncepcji, ale w tym czasie miałam już gonapeptyl (wyciszenie jajników). Właśnie tym gonapeptylem-wyciszającym różni się krótki od długiego.

triss lubi tę wiadomość

1usa3e5e6fqireg4.png

3ca106616b.png
  • Anatolka Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2015, 10:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ginger84 wrote:
    Te tak zrobię w takim razie. Tylko powiedz mi od czego zależy czy lekarz wypisuje leki refundowane czy nie? Bo boje się że jak pójdę do mojego gina to dostane recepte na pełnopłatne:/

To weź od gina zaświadczenie dla lakarza POZ, że stale bierzesz LUTEINĘ i rodzinny będzie Ci wypisywał ze zniżką. Ja mam takie zaswiadczenie u rodzinnego od gina.

1usa3e5e6fqireg4.png

3ca106616b.png
  • czarownica_tea Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2015, 10:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sky- polubione

a ja dziś jeszcze raz idę na USG prenatalne prywatnie. Wczorajsze w szpitalu to jakaś porażka, pani dr zabiegana, spóźniona ok 1,5h i zła, że moje dziecko stało na głowie i nie dało się zmierzyć NT (jakby to była moja wina). Niestety tej dr ktora miała mi robić nie było, przyszedł ktoś z łapanki no i skończyło się tym, że się wkurzyłam i poszłam. Ubieram się i lecę prywatnie :)

niecierpliwa lubi tę wiadomość

dxomcwa16q3sloop.png
  • triss Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2015, 10:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anatolka barrrrrdzo dziekuję :* :)

• Anatolka Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2015, 10:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tea, państwowa służba zdrowia najczesciej jest do D**Y :/ nic wiecej się na ten temat nie da powiedzieć... Choć na szczęscie zdarzajas ie wyjatki :)

Mimbla lubi tę wiadomość

1usa3e5e6fqireg4.png

3ca106616b.png
  • Anatolka Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2015, 10:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sky, co do pytania do prof to chyba musisz napisać je na świeżo, bo On odpowiada tylko na te, które zostały napisane po Jego ostatniej wizycie. Do starych ni wraca. Zwróciłam na to kiedyś uwagę.

1usa3e5e6fqireg4.png

3ca106616b.png
  • Lenuś Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2015, 10:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ginger84 wrote:
    Te tak zrobię w takim razie. Tylko powiedz mi od czego zależy czy lekarz wypisuje leki refundowane czy nie? Bo boje się że jak pójdę do mojego gina to dostane receptę na pełnopłatne:/
    Lekarz musi mieć podpisaną umowę z NFZ, ale ten z Kliniki ma taka umowę i przepisywał bez refundacji. Zapytałam czy przepisze mi Fragmin z 'R', odpowiedział mi że mi się nie należy, bo biorę go profilaktycznie, a nie z jakiegoś konkretnego wskazania typu poronienia, trombofilia itp. Mutacje genów odpowiedzialnych za krzepliwość krwi nie są dla niego wskazaniem. O luteinę już nie pytałam, bo wiedziałam, że to nasza ostatnia wizyta. Tego samego dnia miałam już wypisaną receptę refundowaną od mojej pani doktor. Moja lekarka nie miała problemu z wypisaniem tańszych leków...nie musiałam nawet pytać. Wszystko przepisuje z refundacją - Fragmin, Luteinę, Letrox i inne leki. Myślę, że często jest to dobra wola lekarza.

Beata.D lubi tę wiadomość

• niecierpliwa Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2015, 10:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    czarownica_tea wrote:
    Sky- polubione

a ja dziś jeszcze raz idę na USG prenatalne prywatnie. Wczorajsze w szpitalu to jakaś porażka, pani dr zabiegana, spóźniona ok 1,5h i zła, że moje dziecko stało na głowie i nie dało się zmierzyć NT (jakby to była moja wina). Niestety tej dr ktora miała mi robić nie było, przyszedł ktoś z łapanki no i skończyło się tym, że się wkurzyłam i poszłam. Ubieram się i lecę prywatnie :)

A to juz nie jest za pozno na te badania??

• duza Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2015, 11:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mimbla wrote:
    Sysiu a Ty nie myślałaś na to 3. podejście zmienić klinikę? Może spróbuj napisać emaila z prośbą o ocenę tego leczenia, do jakiegoś konkurencyjnego Realizatora albo do finansującego całe przedsięwzięcie, MZ?
    Ja właśnie zmieniłam klinikę na 3 podejście i jestem na finishu stymulacji pokładając gigantyczne nadzieje w tym podejściu.
    Patrzę, że już chyba nie widać oferty z której ja skorzystałam w Novum - konsultacje po dwóch nieudanych transferach u dr Lewandowskiego. Facet wydał mi się na tyle rzeczowy i kompetentny, że po takiej konsultacji zmieniłam dotychczasową klinikę na Novum, gdzie sam Lewandowski stał się moim dr prowadzącym. Wiadomo, że nikt mi nie może zagwarantować sukcesu, ale ja czuję, że wszyscy się starają i mają takie podejście do pacjenta jakiego oczekuję, więc nastawiam się na sukces, a do tego odczuwam komfort psychiczny - a to bardzo ważne.

aniesiack, niecierpliwa, Lenuś, czarownica_tea, Sky, Beata.D lubią tę wiadomość

zi13vfxmwk074eo4.png
  • Mimbla Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2015, 11:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Popieram.

Jeśli ja będę musiała dotrwać do 3 podejścia (czytaj: drugie In-v będzie nieudane) to na 3 procedurę raczej się umówię do innej kliniki.

Robię wstępne rozeznanie wśród polskich klinik-"liderów", pytam o koszta, uważam że jest to bardzo fajne rozwiązanie.

No i przypominam że jak ktoś ma taki "krzyż" do niesienia jak ja czyli jest się w programie na męskim czynniku - to klinika może ze wszech miar pomóc jeśli tylko chce pożyczając jakiś śmieszny pojemnik. Jazda Pendolino z mrożonymi kijankami po Polsce, to nader interesująca wizja, prawda?

35+, czynnik męski uwarunkowany genetycznie. 3 x IVF (12.2014, 04.2015, 02.2016)
    d51054bc0b.png
  • Sysiaaaaa Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2015, 11:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pisalam do MZ w swojej sprawie, ale oni umywają ręce i cala odpowiedzialność i decyzje spadają na klinikę. Powiem tak... mam umowiona wizytę w innej klinice na 10 marca dopiero i będzie to tylko konsultacja, nie maja juz środków do lipca, a kolejka jest bardzo długa. Chce zasięgnąć opinii innego lekarza z innej kliniki, żeby móc to wykorzysta przy trzeciej procedurze.

Dopóki walczysz jesteś zwycięzcą !!!!

10.02.2019 1 wizyta w OA
  • Mimbla Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2015, 11:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sysiu, jesteś z Warszawy, dobrze kojarzę?
    W Katowicach w jednej z klinik możesz odbyć bezpłatnie konsultację przed 10 marca. Jak zabukujesz sobie pociąg wcześniej to dasz spokojnie radę z kosztami.

Dojazd trwa trochę ale zaliczyłabyś jeszcze jedną opinię.

Jeśli jesteś zainteresowana pomogę Ci w tym - daj tylko znać na priv.

Beata.D lubi tę wiadomość

d51054bc0b.png
  • takasobieja Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2015, 11:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sansivieria wrote:
    Kochana i ze slabszych sa tu ciaze! taki,jak masz to najlepszy w swojej klasie!teraz zadanie dla Ciebie jest takie:odpoczywac,relaksowac sie,doprowadzic organizm i fizycznie i psychicznie do jak najlepszej formy,zeby za nieco ponad miesiac przyjac Twojego Sniezka,a jemu sie bardzo u Ciebie spodobalo:)
    Ah... zaczęłam brać kwas foliowy... w miarę zdrowo się odżywiam już od listopada... schudłam 12kg. Brałam kiedyś juz kwas foliowy i inne cuda... ale potem już straciłam nadzieję i przestałam o to dbać, będzie to będzie... teraz jednak chce go brać w razie gdyby się udało. 13 marca mam wizytę, chce zapytać jak się przygotować, żeby endo było ładne... czy mogę acard brac np... zaopatrzę się też w ananas :)

Gameta Rzgów
    III procedury ivf. (4 mrozaczki :))
    4 Crio 29.02.15 2x4cc - 7dpt - betaHcg 109.6, 9dpt - 273,6 11dpt- 603,2, 14dpt - 1897 ;)
    08.09.2016r. - narodziły się moje skarby w 30t+0d.
    Leoś 1580g i Laura 1420g. <3
  • Sysiaaaaa Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2015, 11:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mimbla wrote:
    Sysiu, jesteś z Warszawy, dobrze kojarzę?
    W Katowicach w jednej z klinik możesz odbyć bezpłatnie konsultację przed 10 marca. Jak zabukujesz sobie pociąg wcześniej to dasz spokojnie radę z kosztami.

Dojazd trwa trochę ale zaliczyłabyś jeszcze jedną opinię.

Jeśli jesteś zainteresowana pomogę Ci w tym - daj tylko znać na priv.
    Tak jestem z Warszawy, to bardzo fajny pomysł, a tym bardziej, ze za darmo.

Dopóki walczysz jesteś zwycięzcą !!!!

10.02.2019 1 wizyta w OA
  • Mimbla Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2015, 12:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A czy ktoś robił w Łodzi kariotypy na NFZ?

d51054bc0b.png
‹‹ 875 876 877 878 879 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

4 składniki diety wspierające owulację!

Problemy z owulacją są bardzo częstą przyczyną trudności z zajściem w ciążę. Dowiedz się, jak za pomocą diety możesz wesprzeć jajeczkowanie! Poznaj, które składniki diety mogą pozytywnie wpływać na owulację, a które mogą przyczyniać się do niepłodności owulacyjnej. Poznaj propozycje propłodnościowych posiłków od Ani i Zosi z Akademii Płodności! 

CZYTAJ WIĘCEJ

"Nie mogę zajść w drugą ciążę" - czym jest niepłodność wtórna?

Gdy wspomnienia z porodu zaczną blednąć, a pierworodny synek lub córeczka wyrosną z etapu pieluch i kaszek, pojawienie się myśli o dalszym powiększeniu rodziny najprawdopodobniej będzie tylko kwestią czasu. Niestety, nie każdej kobiecie udaje się zajść w ciążę po raz drugi. Dlaczego tak się dzieje? Czym jest niepłodność wtórna i jak sobie z nią radzić? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Endometrioza: niewidzialna choroba, która dotyka miliony Polek

Szacuje się, że w Polsce około 2 miliony kobiet cierpi na endometriozę. W artykule dowiesz się o najnowszych metodach diagnozowania i leczenia endometriozy, a także poznasz osobistą historię Małgorzaty, która walczyła z tą chorobą przez 5 lat, aby wreszcie zobaczyć światło w tunelu na swojej drodze do macierzyństwa.

CZYTAJ WIĘCEJ