X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się z pomocą medyczną 🌺 IVF CZERWIEC 2021 🌺
Odpowiedz

🌺 IVF CZERWIEC 2021 🌺

Oceń ten wątek:
  • Morwa Autorytet

Wysłany: 25 czerwca 2021, 19:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Myszka87 wrote:
    Chyba potrzebuje Dziewczyny Waszej pomocy. Od wczoraj wsłuchuje się w każdy ból, każde ukłucie w brzuchu i odchodzę już od zmysłów. Miałam podana 5 dniowa blastke. Teraz trochę zaczyna mnie boleć jak na okres. Mam źle przeczucia że się nie udało... Czy mogę wziąć 1 nospe?? Nie wiem czy już teraz przy takich mniejszych bólach wziąć czy poczekac az zaczną się większe???

A u Was jak było czulyscie że dzieje się coś dobrego?? Jeśli tak to w którym dniu?? Ehhh mega się boję.... Nie mam żadnych mrozaczkow....
    Jak Cię coś niepokoi to bierz nospe i magnez i jak masz jak to się połóż i odpocznij. Mi pomagał na bóle magnez i leżenie. Robiłam tak tylko przy bólach, tzn leżałam. Jak nie bolało to funkcjonowałam normalnie.

jaina_proudmoore, Myszka87 lubią tę wiadomość

• Laura121 Autorytet

Wysłany: 25 czerwca 2021, 19:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Stokrotka 86 wrote:
    Dziewczyny, nie wytrzymam do wtorkowej wizyty- jutro rano umówiłam się na usg do najbliższego dostępnego lekarza. Znowu z luteina poleciała mi jakaś brązowo szara wydzielina. Niby nic nie boli, ale ja oczywiście przetrzepalam cały Internet i w niektórych artykułach piszą że początki poronienia nie muszą być bolesne. Jakoś mój umysł jeśli chodzi o kwestię on vitro nie chce/ nie umie być optymistyczny🙁
    Chociaż logicznie rzecz biorąc to pewnie zwykle plamienie które niczego złego nie wróży. W każdym razie tego się trzymam. Przynajmniej jutro będę wiedziała na czym stoję, do wtorku to bym chyba się nerwowo wykończyła.
    Może sobie szyjkę luteina podraznilas. Ja tak właśnie mam... Odkąd zaczęłam brać te dopochwowo to prawie nie ma dnia żeby coś brązowego nie leciało z tabletka.. Nie mogę się doczekać aż skończę to aplikować. Zapytam może mojej gin czy mogę brać coś innego doustnie żeby zastąpić te dopochwowo. W sumie już dawmo powinnam to zrobić 🙂 🙈 na usg wszytsko ok i nic złego nie ma.

Starania od 2016r.
    AMH 4.88

◼styczeń 2019r. ciąża pozamaciczna( prawy jajowód)
    -HSG
    ◼październik 2019r. ciąża pozamaciczna ( prawy jajowód
    ◼październik 2020r. ciąża pozamaciczna ( lewy jajowód )
    -Laparoskopia ( jajowody lekko zwężone❌ )
    -Histeroskopia ✅

2021r decyzja o ivf...
    17.03.21r. 1 wizyta w klinice Artvimed Kraków
    13.04 rozpoczęcie stymulacji Gonal F 150j + Mensinorm 75j.
    26.04 punkcja
    29.04 transfer 3dniowego zarodka 8A
    9dpt beta 91.4❤
    11dpt beta 204.4❤
    13dpt beta 474.8❤
    18dpt beta 4813❤
    27dpt jest Serduszko ♥
    17.07.21r Badania prenatalne , wszystko w porządku
    Pappa -OK ❤
    6.09.21r. Badanie połówkowe - wszystko ok ❤
    Czekamy na córeczkę😍
    2nn3e6hh1q80o0he.png
  • vona Autorytet

Wysłany: 25 czerwca 2021, 19:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Laura121 wrote:
    Bo tam były inne normy podane 🙂 skala była do 10 🙂

A jakim badaniem można sprawdzić czy się przechorowalo to dziadostwo? I czy trzeba placic?

❤❤❤❤❤❤❤❤
    Beta 02.04 - 134 Wielki Piątek+ 2 kreski na teście
    Beta 06.04 - 522
    Beta 12.04 - 3766
    17.04 Pierwsze USG ❤
    02.06 USG prenatalne + Nifty zdrowa dziewczynka 🥰
    xh3kp2.png
  • Morwa Autorytet

Wysłany: 25 czerwca 2021, 19:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Megi-x wrote:
    Dziewczyny potrzebuje waszej rady. Kiedyś już pytałam o związek heparyny z badaniem aptt.

Biorę clexane 0.4 x 1 i wynik aptt wyszedł mi 20 (norma 26-37). Dzisiaj zrobiłam ponownie i zadzwonili do mnie z diagnostyki że nie byli w stanie zbadać bo powstał skrzep i muszę powtórzyć.

Czy to nie jest dziwne skoro biorę clexane na rozrzedzenie krwi?

Czy ta dawka jest za mała?
    Wysłałaś wyniki lekarzowi ? Jak dla mnie to masz za mała dawkę.

• Laura121 Autorytet

Wysłany: 25 czerwca 2021, 19:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    vona wrote:
    A jakim badaniem można sprawdzić czy się przechorowalo to dziadostwo? I czy trzeba placic?
    Mi w szpitalu jak byłam z krwiakiem zrobili już na wstępie przeciwciała z krwi na tego dziada 🙂 sama nawet nie myślałam o takim badaniu bo w życiu bym nie przypuszczała ze to miałam. A szczepić się nie zamierzam, przynajmniej jak narazie 🙂

Starania od 2016r.
    AMH 4.88

◼styczeń 2019r. ciąża pozamaciczna( prawy jajowód)
    -HSG
    ◼październik 2019r. ciąża pozamaciczna ( prawy jajowód
    ◼październik 2020r. ciąża pozamaciczna ( lewy jajowód )
    -Laparoskopia ( jajowody lekko zwężone❌ )
    -Histeroskopia ✅

2021r decyzja o ivf...
    17.03.21r. 1 wizyta w klinice Artvimed Kraków
    13.04 rozpoczęcie stymulacji Gonal F 150j + Mensinorm 75j.
    26.04 punkcja
    29.04 transfer 3dniowego zarodka 8A
    9dpt beta 91.4❤
    11dpt beta 204.4❤
    13dpt beta 474.8❤
    18dpt beta 4813❤
    27dpt jest Serduszko ♥
    17.07.21r Badania prenatalne , wszystko w porządku
    Pappa -OK ❤
    6.09.21r. Badanie połówkowe - wszystko ok ❤
    Czekamy na córeczkę😍
    2nn3e6hh1q80o0he.png
  • Myszka87 Ekspertka

Wysłany: 25 czerwca 2021, 19:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I am waiting for a miracle wrote:
    Ja zawsze nospę łykałam od transferu jak tylko poczułam nawet najmniejszy ból... max 3 razy dziennie, w zaleceniach od kliniki mamy info, że jak będzie bolało to mamy wziąć... teraz pierwszy raz byłam obstawiona scopolanem na receptę na swoją prośbę... i nic nie czułam, czułam się bezpieczna i w 100% zaopiekowana... odpuściłam w 100% wsłuchiwanie się w siebie... mega polecam... <3
    Dziekuje, wzięłam nospe, ehhh jakie to wszystko stresujące... Postaram się wziąć Twoja radę do serca i odpuścić z tym wsluchiwaniem bo prędzej wykituje❤

Morwa lubi tę wiadomość

In vitro start 2021
    28.04.2021 punkcja mamy 1 ❄4 BB
    23.06.2021 Transfer❄
  • jaina_proudmoore Autorytet

Wysłany: 25 czerwca 2021, 19:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Morwa wrote:
    Jak Cię coś niepokoi to bierz nospe i magnez i jak masz jak to się połóż i odpocznij. Mi pomagał na bóle magnez i leżenie. Robiłam tak tylko przy bólach, tzn leżałam. Jak nie bolało to funkcjonowałam normalnie.
    Polecam. Tez stosuje jeśli czuje rozciąganie czy inne dziwne harce macicy w ciągu dnia.

Myszka87, Morwa lubią tę wiadomość

zDmVp2.png
  • Myszka87 Ekspertka

Wysłany: 25 czerwca 2021, 19:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Morwa wrote:
    Wzięłam nospe i leżę. Dziękuję 😘

Morwa, Yoselyn82 lubią tę wiadomość

In vitro start 2021
    28.04.2021 punkcja mamy 1 ❄4 BB
    23.06.2021 Transfer❄
  • Stokrotka 86 Autorytet

Wysłany: 25 czerwca 2021, 19:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Laura121 wrote:
    Może sobie szyjkę luteina podraznilas. Ja tak właśnie mam... Odkąd zaczęłam brać te dopochwowo to prawie nie ma dnia żeby coś brązowego nie leciało z tabletka.. Nie mogę się doczekać aż skończę to aplikować. Zapytam może mojej gin czy mogę brać coś innego doustnie żeby zastąpić te dopochwowo. W sumie już dawmo powinnam to zrobić 🙂 🙈 na usg wszytsko ok i nic złego nie ma.

Też się nad tym zastanawiałam, ale krew poleciała ok 7 godz od podania luteiny więc chyba za późno. I mam wrażenie że sporo tego było- tak jednorazowo na 3 podtarcia papierem.
    Napisze jutro co u mnie wyszło. Trzymajcie kciuki. Już dzisiaj lepiej nie piszę bo panikuję 😀

Laura121, jaina_proudmoore, kate2friend lubią tę wiadomość

16-01-2022 - synek💙
  • Kejtusia Autorytet

Wysłany: 25 czerwca 2021, 19:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mnie kilka dni temu bardziej bolał brzuch jak na okres. Brałam nospe max. Oczywiście pomyślałam że to koniec. W sumie to i tak się trochę boje.. zrobiłam tylko dwa razy betę. Nie mogę się doczekać tej wizyty. Tak bardzo bym chciała żeby się okazało że wszystko jest dobrze, że jest pęcherzyk... 🙏🙏 o niczym innym bardziej teraz nie marzę... Staram się naprawdę myśleć pozytywnie, nie przyciągać do siebie złych myśli, ale czasem jest to po prostu silniejsze ode mnie😒

Yoselyn82, jaina_proudmoore, Myszka87 lubią tę wiadomość

2016 - początek starań
    2019 - czynnik męski ❌
    2021 - IVF ICSI = 7❄
    I transfer 4aa - 8tc. krwiak..💔

2022:
    12.04 - II transfer 4aa + encorton + neoparin
    22dpt - jest serdunio❤️ i krwiak...
    Połówkowe: 425 gram miłości 💕
    💙It's a boy 💙🧸
    Echo serca: zdrowe serduszko🙏🏼

💖38+5 K. 19.12.2022 | 3770 gram | 54cm💖

Mutacja mthfr, niedoczynność tarczycy, zsp. antyfosfolipidowy wykluczony, Ana3 dodatnie, histeroskopia diagn. - wszystko ok.
    - Syr 1,23 -
  • Megi-x Autorytet

Wysłany: 25 czerwca 2021, 19:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Morwa wrote:
    Wysłałaś wyniki lekarzowi ? Jak dla mnie to masz za mała dawkę.

Immunolog odpisał mi ze heparyna nie wpływa na aptt ale troche mnie to dziwi.

A inny mi nie odpisuje.

jaina_proudmoore lubi tę wiadomość

Starania od 2018.
    05.2019 AZ - Transfer 😔
    03.2020 IVF - Transfer odwołany😔
    06.2020 Transfer 😔
    10.2020 Poronienie w 7t🥲
    01.2021 Poronienie w 6t2d🥲
    05.2021 Transfer 😔
    22.06.2021 Transfer
    03.2022 Córeczka🥰🥰
    18.01.2024 Transfers, 6dpt beta 34, prog 12.6, 8dpt beta 128, próg 10.7, 16dpt beta 1286, próg 53.1
  • Yoselyn82 Autorytet

Wysłany: 25 czerwca 2021, 19:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Morwa wrote:
    Kochana ja już co miałam powiedzieć to napisałam. Czepiasz się ze ktoś jest nowy i nieznany nam to może po tamtej stronie siedzieć Pan Nowak czy Kowalski. Więc Ci napisałam, że to samo możemy pomyśleć o Tobie i o każdej innej użytkowniczce tego forum. To wirtualny świat i dopóki nie spotkasz się z kim w realu nie masz pewności z kim piszesz. Jestem tu dłużej niż ty i uwierz że wiele widziałam. Była tu już taka jedna "fajna" agentka, której się nudziło w szkole i stwierdziła, że sobie zrobi jaja z dziewczyn na forum. Zakładała różne konta, kradła zdjęcia i tworzyła ciekawe życiorysy. Ludzie przeżywali jej historie, które były ściemą. Wiesz jaki był szum na fioletowej jak jedna z dziewczyn udowodniła, że zdjęcia bliźniaczek wrzucone przez ową użytkowniczkę należą do pewnej holenderiki? Momentalnie poznikało wiele nicków niemal z każdego miesiaca. Dlatego trzeba mieć dystans i swój rozum. To że Ty nie kupisz leków nie znaczy, że ktoś inny tego nie zrobi i nie ma potrzeby tego odrazu komentować. Wiele dziewczyn jest w podbramkowej sytuacji, nie mają dofinansowania do leków i jak mają możliwość kupić coś taniej od kogoś z okolicy to z tego korzystają i to jest tylko ich sprawa. Czym dłużej tu pobędziesz tym więcej w sobie zmienisz...

To prawda. Sama kupowałam tutaj leki na forum jak i sprzedawałam leki których już nie potrzebowałam a komuś się przydały . 🥰
    Wiadomo są też osoby które tylko zakładają konta by sprzedać leki , ale jest dużo dziewczyn które się udzielają na forum i są na różnych wątkach i też potrzebują lub sprzedają leki.

jaina_proudmoore lubi tę wiadomość

Mój pierwszy cud - kochany Michałek ❤️❤️❤️

Mój drugi cud - kochany Juluś♥️♥️♥️

Nigdy się nie poddawaj chociaż byłoby to trudne! - Kiedy śmieje się dziecko - śmieje się cały świat
    ❤️❤️❤️
  • Yoselyn82 Autorytet

Wysłany: 25 czerwca 2021, 19:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasika88 wrote:
    Witam Cie kochana ,
    Strasznie Ci dziękuję za troskę.
    Właśnie wracam ze szpitala .
    Z cudownych wiadomości to to , ze dzidzius żyje, mało tego pojawilo się serce które sobie puka i stuka.
    Ze złych wiadomości to ze mam dużego krwiaka który pękł, i dal obfite krwawienie które na szczęście narazie ustalo . Bede teraz pod kontrolą szpitala. Balam się że odesla mnie z kwitkiem bo to w końcu Anglia ale podeszli do sprawy poważnie. Może z racji leczenia in vitro o którym poinformowałam. Ryczałam jak bóbr. Teraz 2 tygodnie zwolnienia z pracy. To był jeden z najgorszych i najpiękniejszych jednocześnie dni w życiu.

Cuuuudowna wiadomość ♥️ tak się cieszę .. to teraz łez i odpoczywaj . Oszczędzaj się jak najwięcej 🥰

Kasika88 lubi tę wiadomość

Nigdy się nie poddawaj chociaż byłoby to trudne! - Kiedy śmieje się dziecko - śmieje się cały świat
    ❤️❤️❤️
  • Morwa Autorytet

Wysłany: 25 czerwca 2021, 19:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Megi-x wrote:
    Immunolog odpisał mi ze heparyna nie wpływa na aptt ale troche mnie to dziwi.

A inny mi nie odpisuje.
    Jak nie wpływa? Ja cała ciążę z córką badałam APTT, PT i INR i według wyniku korygowali mi dawki. Tylko u mnie było powyżej normy więc z dawki schodzilam na mniejszą. Jak było w normie to bylam na tej samej dawce..

• niesprawiedliwa Autorytet

Wysłany: 25 czerwca 2021, 19:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Myszka87 wrote:
    Chyba potrzebuje Dziewczyny Waszej pomocy. Od wczoraj wsłuchuje się w każdy ból, każde ukłucie w brzuchu i odchodzę już od zmysłów. Miałam podana 5 dniowa blastke. Teraz trochę zaczyna mnie boleć jak na okres. Mam źle przeczucia że się nie udało... Czy mogę wziąć 1 nospe?? Nie wiem czy już teraz przy takich mniejszych bólach wziąć czy poczekac az zaczną się większe???

A u Was jak było czulyscie że dzieje się coś dobrego?? Jeśli tak to w którym dniu?? Ehhh mega się boję.... Nie mam żadnych mrozaczkow....

Bierz bierz, lepiej zapobiegać skurczom. Maksymalnie mozesz 3x dziennie. Do tego dorzuć magnez. Ja brałam profilaktycznie od transferu do pozytywnej bety x3 a później właśnie jak miałam bóle 🙂

Myszka87 lubi tę wiadomość

Naturals 2xCP, 2xCB

1️⃣ IVF - 4 blastki
    1 FET 07.20 👎🏻
    2 FET 08.20 👎🏻
    3 FET 04.21 + encorton, zarzio, fraxiparine, acard, AH, embrioglue
    5dpt ⏸ bhcg 20,59
    18dpt pęcherzyk ciążowy
    24dpt zarodek i tętno
    39 tc 🧸🎀 jest z Nami na świecie ♥️

4 FET 11.24 👎🏻 CB

2️⃣ IVF ??
  • Yoselyn82 Autorytet

Wysłany: 25 czerwca 2021, 19:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Myszka87 wrote:
    Wzięłam nospe i leżę. Dziękuję 😘

Magnez , nospa, leżenie, powinno pomóc 🥰

jaina_proudmoore, Myszka87 lubią tę wiadomość

❤️❤️❤️
  • Yoselyn82 Autorytet

Wysłany: 25 czerwca 2021, 19:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Stokrotka 86 wrote:
    Dziewczyny, nie wytrzymam do wtorkowej wizyty- jutro rano umówiłam się na usg do najbliższego dostępnego lekarza. Znowu z luteina poleciała mi jakaś brązowo szara wydzielina. Niby nic nie boli, ale ja oczywiście przetrzepalam cały Internet i w niektórych artykułach piszą że początki poronienia nie muszą być bolesne. Jakoś mój umysł jeśli chodzi o kwestię on vitro nie chce/ nie umie być optymistyczny🙁
    Chociaż logicznie rzecz biorąc to pewnie zwykle plamienie które niczego złego nie wróży. W każdym razie tego się trzymam. Przynajmniej jutro będę wiedziała na czym stoję, do wtorku to bym chyba się nerwowo wykończyła.

Myślę że to dobry pomysł , uspokoisz się. Będzie dobrze. Mooocne kciuki za USG 💪🥰

Stokrotka 86 lubi tę wiadomość

❤️❤️❤️
  • vona Autorytet

Wysłany: 25 czerwca 2021, 19:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Laura121 wrote:
    Mi w szpitalu jak byłam z krwiakiem zrobili już na wstępie przeciwciała z krwi na tego dziada 🙂 sama nawet nie myślałam o takim badaniu bo w życiu bym nie przypuszczała ze to miałam. A szczepić się nie zamierzam, przynajmniej jak narazie 🙂

Dziękuję za odpowiedź. Fajnie ze masz za sobą dziada 😉.
    Też narazie podchodzę do szczepienia jak do jeża, bardzo chce, ale jakiś strach jest z tyłu głowy. Dużo zdrowia życzę oraz żadnych stresujących sytuacji!!

Laura121 lubi tę wiadomość

❤❤❤❤❤❤❤❤
    Beta 02.04 - 134 Wielki Piątek+ 2 kreski na teście
    Beta 06.04 - 522
    Beta 12.04 - 3766
    17.04 Pierwsze USG ❤
    02.06 USG prenatalne + Nifty zdrowa dziewczynka 🥰
    xh3kp2.png
  • Kaś844 Ekspertka

Wysłany: 25 czerwca 2021, 19:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Myszka87 wrote:
    Dziekuje, wzięłam nospe, ehhh jakie to wszystko stresujące... Postaram się wziąć Twoja radę do serca i odpuścić z tym wsluchiwaniem bo prędzej wykituje❤

Myszka87 ja miałam 17.06 transfer 😳 🙉
    Lekarz powiedział,że jeśli będę miała jakieś skurcze (przy pierwszym transferze miałam bardzo silne) to no-spa jak najbardziej. Powiem Ci szczerze,że jeśli cokolwiek zaczyna mnie ćmić to biorę no-spe .

Myszka87 lubi tę wiadomość

• Kalamea Autorytet

Wysłany: 25 czerwca 2021, 19:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I am waiting for a miracle wrote:
    Nie chciałam Wam pisać, bo lęk jest tak ogromny, ciąża po stracie już nie jest taką samą ciążą jak ta pierwsza, wymarzona, którą miało się nadzieję nosić pod sercem do końca ... w której pokładało się całą nadzieję, że w końcu nadejdzie ten dzień, że przytuli się własne dziecko w ramiona...

Bardzo bliska mi osoba powiedziała tak: " Czas na gratulacje będzie po porodzie, teraz przez całą ciążę, będę trzymała kciuki", więc poproszę Was tylko o to <3 A w zasadzie to o podwójne kciuki i ciepłe myśli <3 <3

A więc u mnie wyglądało to tak...
    5dpt cień cienia cienia mojego cienia
    6dpt cień cienia cienia mojego cienia
    7dpt cień cienia mojego cienia

Początkowo nie chciałam wierzyć, miałam na uwadze słowa Kamisi z poprzedniej ciąży, to są oszukańce z Allegro, więc nie nastawiałam się jakoś super... ale nadzieja mała kiełkowała powoli w sercu ...

Więc poleciałam wczoraj wieczorem po niezawodny Facell i siknęłam późnym wieczorem 6dpt... i krzyknęłam po kilku sekundach... " WooW jestem w ciąży "... no i siknęłam też dziś rano dla pewności 7dpt...

https://zapodaj.net/3902895bb2262.jpg.html

Legenda: Facell 7dpt rano/ Facell 6dpt ok 21/22 Allegro 7dpt/6dpt/5dpt

Gratulacje Kochana!!!! Tak się cieszę!!! Mocno trzymam kciuki za Was, rośnijcie zdrowo!!! Musi być dobrze 🥰 Nadzieja daje siłę ♥️😘😘😘

I am waiting for a miracle lubi tę wiadomość

• 2012 - Początek starań • PCOS • Adenomioza • słaba jakość nasienia

06.07.2021
    I IMSI II Transfer FET: blastka 5AA ❄️

🌙 6 dpt ⏸ !! 🙊
    🌙 7 dpt Beta 46,3 🥰
    🌙 9 dpt Beta 134,7 😍
    🌙 14 dpt Beta 1 357,6 🤩
    🌙 24 dpt Pęcherzyk z ciałkiem żółtym 🐣
    🌙 35 dpt ⭐ 7+1 Mamy 1,26 cm człowieczka z bijącym serduszkiem 😭😭♥️♥️♥️♥️
    🌙 23.08.2021 - 9+3 2,65 cm ♥️ tętno 180 ♥️
    🌙 13.09.2021 Badania prenatalne - przezierność karkowa i kość nosowa prawidłowa, Dzidzia mierzy 66,6 mm, czekamy na wyniki krwi

🌙 W marcu 2022 spełniło się marzenie mojego życia!! Na świat przyszedł nasz największy Skarb 💙💙💙

ed7e008b70.png
‹‹ 261 262 263 264 265 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

10 fascynujących faktów o ciąży, które poznasz dzięki aplikacji OvuFriend!

Jesteś ciekawa co czeka Cię w kolejnym tygodniu ciąży? Jak rozwija się Twój maluszek? A może chciałabyś na bieżąco śledzić objawy swojej ciąży i przyrost wagi na siatkach centylowych dopasowanych indywidualnie dla Ciebie? Sprawdź, co jeszcze fascynującego odkryjesz w trybie ciążowym w aplikacji OvuFriend! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Dieta w ciąży - po trymestrach

Odpowiednia dieta w ciąży wpływa nie tylko na przebieg samej ciąży, ale również na zdrowie Twojego dziecka w przyszłości (np. słaby układ odpornościowy dziecka lub problemy z otyłością). Przeczytaj dlaczego dieta w ciąży jest tak istotna, czy kompleks witamin jest w stanie ją zastąpić oraz na co powinnaś zwrócić uwagę w każdym trymestrze ciąży.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak pielęgnować skórę podczas ciąży?

W czasie ciąży skóra wymaga specjalnego traktowania - wystarczy poświęcić kilka minut dziennie, aby zadbać o jej dobrą kondycję i sprawić, by była bardziej elastyczna. Może to być bardzo pomocne w zminimalizowaniu ryzyka powstania rozstępów. Sprawdź, jak pielęgnować skórę podczas ciąży. 

CZYTAJ WIĘCEJ