✨ IVF LUTY 2025 ✨
-
WIADOMOŚĆ
-
Muczylando wrote:Każde działanie jest ok, nawet jeśli błądzimy. Zmarnowane zarodki to też jakaś informacja, wszystko przybliża nas do celu. Nie da się zdiagnozować od razu, podejście lekarzy jest takie, a nie inne i często błądzimy same. Podejście w programie, a komercyjnie też widać że się różni. Sama czuję że zmarnowałam 5 zarodków, bo dopiero teraz robiłam histero z biopsją ale czy mam płakać nad tym? Działamy i szukamy dalej 💪💪💪
To prawda. Masz rację. A u Ciebie jak idzie? Macie przyczynę jednoznacznie określoną?starania od listopada 2023r.
AMH 5,0 ✅
hsg ✅
witaminy ✅
hashimoto 🛑
kariotypy ✅
KIR AA 🛑 HLA-C: C1,C2 / partner C1, C2
homocysteina 7,3
ANA ✅
ASA ✅
mutacja Leiden ✅
układ heterozygotyczny 🛑
adenomioza (łagodna) 🛑
biopsja endometrium 🛑 przewlekłe zapalenie endometrium -> antybiotyk
krzywa glukozowa/insulinowa ✅
hemoglobina glikowana ✅
prolaktyna w obciążeniu metoklopramidem 🛑
pasożyty 🛑 -> antybiotyk
punkcja grudzień 2024
hiperstymulacja, transfer odroczony
22 jajeczka, 6 zamrożonych, 6 zapłodnionych: 5-dniowe 4AA, 3AA i 7-dniową 3BB
I FET styczeń 2025r.
5-dniowa blastocysta 4AA
9dpt beta nie drgnęła
II FET 08.02.2025r.
5-dniowa blastocysta 3AA
estrofem, metypred, acard, luteina, duphaston
7dpt beta nie drgnęła -
OlkaO wrote:Nie dołożę dobrych wieści. Niestety i u mnie beta 7dpt >0,2
Jest mi tak przykro, cały organizm chyba zrobił mnie w balona. Cały czas coś czułam. Miałam nadzieję, że to implantacja. Było tak pięknie…
A teraz nie wiem nawet od czego zacząć, badań mamy tak mało wykonane. Jak myślicie od czego zacząć?
KIR i HLA-C dla mnie a dla partnera HLA-C?
Bardzo mi przykro. 😥
Sprawdzałaś stan zapalny endometrium? Jeśli nie to zaczęłabym od tego. Warto też zrobić pakiet na trombofilię jeśli nie masz tego zrobionego. U mnie po wyleczeniu stanu zapalnego kolejnym krokiem było sprawdzenie Kirow i hla-c i niestety go byl strzał w dziesiątkę. 😞Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 lutego, 16:03
OlkaO lubi tę wiadomość
Starania od 2019
On 35: nieprawidłowy kariotyp męski translokacja 14/21, oligozospermia
Ona 32: MTHFR 1286A>C, PAI-1 4G/5G hetero, AMH:2.96
❌Komórki NK z krwi 21.3%❌KIR AA ❌Cross-match 30,1%
I IVF 12/2023 Reprofit Czechy
🥚10 pobranych, 7 dojrzałych, 6 zapłodnionych, ❄️1 zdrowy
I FET 17/06/2024, BetaHCG: 8dpt- 13.80, 10dpt-8.10 😞
II IVF 10/2024 Invimed Gdynia
🥚16 pobranych, 12 dojrzałych, 8 zapłodnionych, ❄️❄️❄️ PGT-SR (❄️niski stopień mozaicyzmu chromosomu 2, ❄️trisomia 21, ❄️wynik nieinformatywny- 13.12 rebiopsja, zdrowy zarodek 🥹
II FET 28/01/2025 BetaHCG: 8dpt-97.40, 10dpt-174, 13dpt-163 😥 14dpt-115 😥
III FET 28/04/2025 BetaHCG: 8dpt-15.30, 10dpt-13. 😥 -
Miwka wrote:O to może i teraz będzie dobrze
Napisałam do Jarosz. Ale jak mi nie odpowie to nie wiem do kogo będę uderzać. W sumie chciałabym żeby ktoś mi dał coś mocniejszego. Czytałam, że metronizadol i tarvid zazwyczaj dają i przynoszą dobre efekty
Powinna Ci odpisać i wystawić receptę . Ona mojemu lekarzowi podpowiedziała jakie leki ma mi wystawić na zapalenie, więc wie jak to leczyć. 🙂 Dostałam od niej Amoksiklav i Cipropol na 14 dni i udało mi się tym wyleczyć stan zapalny.Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 lutego, 16:09
Starania od 2019
🥚16 pobranych, 12 dojrzałych, 8 zapłodnionych, ❄️❄️❄️ PGT-SR (❄️niski stopień mozaicyzmu chromosomu 2, ❄️trisomia 21, ❄️wynik nieinformatywny- 13.12 rebiopsja, zdrowy zarodek 🥹
Nie wiem czy jest w tym prawda, jak coś to mnie wyprowadźcie z błędu. Kiedyś mi mignęła informacja, że stan zapalny i obecność cd 138 nie zawsze powodują bakterie czasem np adenomioza.
Mam dziecko po prawdopodobnie przeleczeniu stanu zapalnego. Wtedy było kilka komórek cd138 na 1mm. Doksycylina na 10 dni i transfer i 🤰szczęśliwa bez biopsji kontrolnej. Ufałam lekarzowi. Potem w staraniach o rodzeństwo 3 transferu nieudane, następnie doksycylina w ciemno i bio chem. Po bio chemie biopsja i stan zapalny 3 razy większy niż przed udaną ciążą. 10 dni metronidazol+tarivid, potem 10 dni doksycylina, antybiotyk biofazolin do transferu. Znów brak biopsji kontrolnej. Szczerze to też się naczytałam, że sama histero czy biopsja może doprowadzić do stanu zapalnego jeśli by go miały bakterie powodować a miałam już 4 histero. Idzie zgłupieć trochę z tym 🤯 ale widzę, że temat jest teraz na topie
Skąd się to cholerstwo bierze.
A dodam, że partner nie był leczony nigdy mimo moich pytać o to. Jedynie w udanej historii od mojego leczenia prezerwatywy a w bio chemie brałam doxy ale nie używaliśmy prezerwatyw.
Te widzę, że w większości leczą tylko kobietę czasem tylko parę.
Przez lata rozmawiałam z roznymi lekarzami, jedni z klinik mi nawet mówili, że „taki mam organizm” i wszelkie infekcje np górnych dróg oddechowych mogą mi się kumulować w macicy chociażby np przy większym stresie 🤯
Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 lutego, 15:58
-
OlkaO wrote:Zacznę od histerioskopii, zwłaszcza, że diagnoza niepłodność idiopatyczna jest dla mnie nie do przyjęcia. Na pewno coś gdzieś jest.
Jeszcze Wam powiem dziewczyny, że moja znajoma miała 5 transferów i dopiero później wykryli, że ma wodniaka. Usunęli i zaszła w ciążę naturalnie ale czy tak wygląda leczenie w klinice niepłodności?
Ona korzystała wtedy z dofinansowania miasta.
Dla mnie jest niezrozumiałe tyle prób.
Moja lekarz przed 2 transferem powiedziała, że immunologię zlecają po 2 nieudanym.
Szczerze? Jestem zła, że tak szybko podeszliśmy do IVF i nikt nie powiedział o tych wszystkich badaniach a ja chodziłam do ginekologów nawet 4 razy w miesiącu, przeszłam przez wszyskich w pomorskim i jestem pewna, że tutaj nie pomoże nikt.
Wypłakałam się już, jest mi trochę smutno, jestem rozżalona bo mój organizm wysyłał takie sygnały, że myślałam, że dzisiejsza beta to formalność! Nie mam pretensji do lekarzy, może trochę do siebie.
Chciałam zrezygnować z procesu w pierwszej chwili po wynikach bety, chciałam odpocząć kilka miesięcy ale za te kilka miesięcy mam obudzić się z ręką w nocniku, że nie zrobiłam niczego przez ten czas?
Ach… ciężkie to wszystko jest. Dziękuję Wam, że jesteście. Ja z mężem jestem w tym wszystkim sama, nie powiedzieliśmy nikomu, nie zmienimy decyzji.
Życzę nam wszystkim tutaj zostania mamami, czy pierwszy czy kolejny 💚
A ja Ci powiem, że po tym swoim nieudanym transferze trochę jestem zawiedziona lekarzem (mamy wspólnego), bo z tego co widzę nie szuka rozwiązania i to mnie martwi. Dobrze jest wysłać pacjenta do immunologa, ale czasami nie zawsze problem leży w immunologii. Nie wiem czy immunolog wysłałaby Cię na histeriskopię? Dlaczego lekarz sam tego nie zaproponuje. Może pani sprawdzi endometrium. Dlaczego lekarz dokładnie nie przejrzy dokumentów z którymi przychodzimy. 😕 W niektórych klinikach biopsja endometrium jest podstawą do podejścia do transferu. 😥 Sama jestem ciekawa czy jak do niej pojedziemy przed kolejnym transferem (już 3) to czy coś do transferu zmieni. Ty miałaś transfer na sztucznym? Jaki miałaś progesteron przed transferem i po transferze?Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 lutego, 16:06
Starania od 2019
OlkaO wrote:Zacznę od histerioskopii, zwłaszcza, że diagnoza niepłodność idiopatyczna jest dla mnie nie do przyjęcia. Na pewno coś gdzieś jest.
Jeszcze Wam powiem dziewczyny, że moja znajoma miała 5 transferów i dopiero później wykryli, że ma wodniaka. Usunęli i zaszła w ciążę naturalnie ale czy tak wygląda leczenie w klinice niepłodności?
Ona korzystała wtedy z dofinansowania miasta.
Dla mnie jest niezrozumiałe tyle prób.
Moja lekarz przed 2 transferem powiedziała, że immunologię zlecają po 2 nieudanym.
Szczerze? Jestem zła, że tak szybko podeszliśmy do IVF i nikt nie powiedział o tych wszystkich badaniach a ja chodziłam do ginekologów nawet 4 razy w miesiącu, przeszłam przez wszyskich w pomorskim i jestem pewna, że tutaj nie pomoże nikt.
Wypłakałam się już, jest mi trochę smutno, jestem rozżalona bo mój organizm wysyłał takie sygnały, że myślałam, że dzisiejsza beta to formalność! Nie mam pretensji do lekarzy, może trochę do siebie.
Chciałam zrezygnować z procesu w pierwszej chwili po wynikach bety, chciałam odpocząć kilka miesięcy ale za te kilka miesięcy mam obudzić się z ręką w nocniku, że nie zrobiłam niczego przez ten czas?
Ach… ciężkie to wszystko jest. Dziękuję Wam, że jesteście. Ja z mężem jestem w tym wszystkim sama, nie powiedzieliśmy nikomu, nie zmienimy decyzji.
Życzę nam wszystkim tutaj zostania mamami, czy pierwszy czy kolejny 💚
Też wychodzę z takiego założenia tzn nie rozumiem jak można nie „przeswietlic” pary przed IVF. Moja koleżanka lat 41 usłyszała, że po 3ch nieudanych transferach dopiero zaczną się jej przyglądać - dla mnie to nie do pomyśleniastrata zarodków, jej cierpienie fizyczne i psychiczne oczywiście.
U mnie po wywiadzie szczegółowym, moja (najlepsza na świecie) pani Dr dopasowała wymagane badania do mnie (nie ma co każdej z nas zalecać tysięcy badań na dzień dobry , nie można w drugą stronę przeginać też) - sprawdziło się w sumie wszystko tj że mam trombofilie, nietolerancję glutenu i laktozy. HSG oraz wymazy czy badanie pod katem urea/myko itp były oczywiste i były zrobione od razu. Nie ma opcji żeby podjeść do transferu bez wstępnych badań. Na kolejnych wizytach doszły badania KIR i na pewno coś jeszcze o czym zapomniałam. Aaaaa oczywiście obowiązkowe jest badanie biopsji endometrium które wykazało u mnie lekki stan zapalny !
Szkoda, że te kliniki mają tak różne podejścia i kobieta potem jest potraktowana nie do końca jak należy …
Trzymam kciuki za nas wszystkieWiadomość wyedytowana przez autora: 15 lutego, 16:17
OlkaO lubi tę wiadomość
Poronienie 10 tc ciąża bliźniacza jednokosmówkowa dwuowodniowa, naturalna - zdrowe ♂️♂️ 😭😭
Heterozygota MTHFR 1298c ❌
Homozygota PAI -1 4G ❌
Sono-HSG prawidłowe ✅
Gen KIR Bx ✅
AMH ✅✅✅
ANA +++ ❌ ➡️ Encorton ✅
HLA-DQ2/DQ8 +++ ❌
nietolerancja laktozy ❌
Biopsja endometrium nieprawidłowa --> antybiotyki --> prawidłowa ✅
❄️❄️ zdrowe zarodki po NGS
07.02.2025 transfer ❄️ 4.1.1. 🍀
7 dpt bHCG 101 🍀 9 dpt bHCG 359 🍀 11 dpt bHCG 1154 🍀 13 dpt bHCG 3375 🍀 15 dpt bHCG 6825 🍀 17 dpt bHCG 13500
21 dtp pęcherzyk ciążowy i żółtkowy 🍀
7tydz+5 CRL 1,51 cm + ❤️
9tydz+2 CRL 2,7 cm
11+2 CRL 4,8cm
13+3 CRL 7,8 cm
-
Woczekiwaniu wrote:Bardzo mi przykro. 😥
Sprawdzałaś stan zapalny endometrium? Jeśli nie to zaczęłabym od tego. Warto też zrobić pakiet na trombofilię jeśli nie masz tego zrobionego. U mnie po wyleczeniu stanu zapalnego kolejnym krokiem było sprawdzenie Kirow i hla-c i niestety go byl strzał w dziesiątkę. 😞
Nie miałam KIRów. A biopsję mogę wykonać przy okazji histeroskopii?
Chciałabym jakoś za jednym razem.
Masz braki w KIRach? Sorki, że tak pytam ale raczkuję w tym temacie. Wiem, że odpowiadają za implantację zarodka ale u Ciebie nie ma z tym problemu jak widziałam, czy odpowiadają też za utrzymacie zarodka w którymś dniu?starania od listopada 2023r.
AMH 5,0 ✅
hsg ✅
witaminy ✅
hashimoto 🛑
kariotypy ✅
homocysteina 7,3
ANA ✅
ASA ✅
mutacja Leiden ✅
układ heterozygotyczny 🛑
adenomioza (łagodna) 🛑
hemoglobina glikowana ✅
pasożyty 🛑 -> antybiotyk
punkcja grudzień 2024
I FET styczeń 2025r.
5-dniowa blastocysta 4AA
9dpt beta nie drgnęła
II FET 08.02.2025r.
5-dniowa blastocysta 3AA
7dpt beta nie drgnęła -
MagdaLena88 wrote:W poniedziałek miałam transfer blastki 4.1.1 dziś musiałam zrobić betę I hormony dla kliniki 5 dni po transferze. Beta 2.1. Lekarz zadzwonił i mówił że beta powinna być już wyższa. Że szanse na ciążę są minimalne. Leków nie odstawić, ale temat wygląda bardzo pesymistycznie. To był nasz jedyny zarodek💔
Co klinika/ lekarz to inny sposób prowadzenia rozmowy. Spotkałam się z tym, że chcą badania 5dpo ale jak jest megatyw to mówią, że okej to normalne na tym etapie. Myślę, że chce by pacjenci zachowali jeszcze spokój. Z czytania forum myśle, ze szanse maleją szczególnie czy dobrze rozwiniętych blastocystach ale wkleję Ci info, które ja kiedyś znalazłam na ovufriend. Nie trać jeszcze nadziei. Sprawdź w poniedziałek.
Tylko nie umiem wlepić zdjęcia ale to z forum.
1 historia, blastka nie wiem jaka, zakończenie nieznane
5dpo >2.3
7 dpo 2.4
9dpo 4.6
18 dpo 164
2. historia, blastka nie wiem jaka, zdrowy bobas
6dpo 7.53 (także 5dpo mogło chyba nic nie być?)
Ogólnie przyrosty prawidłowe całe czy mimo niskich wartości
10 dpo np 48
OlkaO, MagdaLena88 lubią tę wiadomość
-
Woczekiwaniu wrote:A ja Ci powiem, że po tym swoim nieudanym transferze trochę jestem zawiedziona lekarzem (mamy wspólnego), bo z tego co widzę nie szuka rozwiązania i to mnie martwi. Dobrze jest wysłać pacjenta do immunologa, ale czasami nie zawsze problem leży w immunologii. Nie wiem czy immunolog wysłałaby Cię na histeriskopię? Dlaczego lekarz sam tego nie zaproponuje. Może pani sprawdzi endometrium. Dlaczego lekarz dokładnie nie przejrzy dokumentów z którymi przychodzimy. 😕 W niektórych klinikach biopsja endometrium jest podstawą do podejścia do transferu. 😥 Sama jestem ciekawa czy jak do niej pojedziemy przed kolejnym transferem (już 3) to czy coś do transferu zmieni. Ty miałaś transfer na sztucznym? Jaki miałaś progesteron przed transferem i po transferze?
Też mi się wydaje, że do dwóch razy leci na sztukę. Zresztą tak zabrzmiało to gdy zapytałam czy jakieś dodatkowe badania mam wykonać przed 2 transferem.
Powiedziała, że dopiero przy 2 nieudanym zabieramy się za immunologie, może wtedy zleci histeroskopie.
W zasadzie niby patrzyła na badania, wysłała mnie nawet do endokrynologa żeby zobaczył moje wysokie ATPO i antyTG a ten wypisał mi letrox ale nie brałam bo po co, przeciwciał tym nie zbiję.
Nie badałam progesteronu przed 2 transferem. Myślałam, że mam dzisiaj z betą ale mój ubezpieczyciel coś pomylił i nie było tego badania. Za pierwszym razem sama zbadałam w dniu transferu i wyszedł próg 26.
W jakim dniu cyklu teraz się wybierasz do M.?
starania od listopada 2023r.
AMH 5,0 ✅
hsg ✅
witaminy ✅
hashimoto 🛑
kariotypy ✅
homocysteina 7,3
ANA ✅
ASA ✅
mutacja Leiden ✅
układ heterozygotyczny 🛑
adenomioza (łagodna) 🛑
hemoglobina glikowana ✅
pasożyty 🛑 -> antybiotyk
punkcja grudzień 2024
I FET styczeń 2025r.
5-dniowa blastocysta 4AA
9dpt beta nie drgnęła
II FET 08.02.2025r.
5-dniowa blastocysta 3AA
7dpt beta nie drgnęła -
A i jeszcze kochana, poszukaj histori dziewczyny o nicku „Swatka”. 8dpo 3 dniowego zarodka 2.31, 10 dpo niecałe 23. Urodziła zdrowe dziecka a widzę, że ma już dwójkę
Nie chce dawać złudnych nadziei ale z drugiej strony tyle poświęcamy, że nie możemy tak szybko puszczać wiary w sukces.
Na pewno z wynikiem negatywnym 5 dpo jest więcej na forum negatywnych historii ale pozytywne się zdarzają. Plus to, co na forum to jakiś wycinek kobiet przechodzących in vitro i nie wiadomo czy daje to obraz wyników, które można generalizować na każdy przypadek.
Daj sobie jeszcze 2 dni!!!!!
Hcg 7 dpo, do tej pory jeszcze trzymaj się pozytywnych myśli.OlkaO, MagdaLena88, Jadzia19 lubią tę wiadomość
-
OlkaO wrote:Nie miałam KIRów. A biopsję mogę wykonać przy okazji histeroskopii?
Chciałabym jakoś za jednym razem.
Masz braki w KIRach? Sorki, że tak pytam ale raczkuję w tym temacie. Wiem, że odpowiadają za implantację zarodka ale u Ciebie nie ma z tym problemu jak widziałam, czy odpowiadają też za utrzymacie zarodka w którymś dniu?
Tak, wycinek na cd138 i cd56 możesz wykonać podczas histeroskopii i koniecznie to zrób.
Nie mam żadnego kiru implantacyjnego, więc może dlatego pierwszy transfer się nie udał, ale też prawdopodobnie miałam duży stan zapalny, drugi transfer był już a accofiliem, który działa na kir AA i wlewem z Smodilipdu, który działa na komórki NK. Kir AA raczej też odpowiada za utrzymanie ciąży. U mnie to może być szereg przyczyn, przez który mogło się nie udać. Przede wszystkim za niski progesteron, bo w 6dpt zaczęły mi się dziwne plamienia i dr Jarosz pisała, że do kolejnego transferu mam brać wyższe dawki proga, gdzie lekarz prowadzący uważał, że prog przed transferem jest ok, nie wiem też czy nie miałam za niskiego estrofemu, 5dni przed transferem nie przekraczał 200, więc może słabo mi się wchłaniał i cały czas był na niskim poziomie, może zarodek był za słaby, bo był po rebiopsji, a może jest jeszcze coś czego nie odkryliśmy.Starania od 2019
mart_bart wrote:Też wychodzę z takiego założenia tzn nie rozumiem jak można nie „przeswietlic” pary przed IVF. Moja koleżanka lat 41 usłyszała, że po 3ch nieudanych transferach dopiero zaczną się jej przyglądać - dla mnie to nie do pomyślenia
strata zarodków, jej cierpienie fizyczne i psychiczne oczywiście.
U mnie po wywiadzie szczegółowym, moja (najlepsza na świecie) pani Dr dopasowała wymagane badania do mnie (nie ma co każdej z nas zalecać tysięcy badań na dzień dobry , nie można w drugą stronę przeginać też) - sprawdziło się w sumie wszystko tj że mam trombofilie, nietolerancję glutenu i laktozy. HSG oraz wymazy czy badanie pod katem urea/myko itp były oczywiste i były zrobione od razu. Nie ma opcji żeby podjeść do transferu bez wstępnych badań. Na kolejnych wizytach doszły badania KIR i na pewno coś jeszcze o czym zapomniałam. Aaaaa oczywiście obowiązkowe jest badanie biopsji endometrium które wykazało u mnie lekki stan zapalny !
Szkoda, że te kliniki mają tak różne podejścia i kobieta potem jest potraktowana nie do końca jak należy …
Trzymam kciuki za nas wszystkie
Czyżby MedArt? 🙂Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 lutego, 16:22
mart_bart lubi tę wiadomość
Starania od 2019
mart_bart wrote:Też wychodzę z takiego założenia tzn nie rozumiem jak można nie „przeswietlic” pary przed IVF. Moja koleżanka lat 41 usłyszała, że po 3ch nieudanych transferach dopiero zaczną się jej przyglądać - dla mnie to nie do pomyślenia
strata zarodków, jej cierpienie fizyczne i psychiczne oczywiście.
Trzymam kciuki za nas wszystkie
I co u Ciebie było przyczyną? Jakoś nie chce mi się wierzyć, że nietolerancję pokarmowe mają taki wpływ?
A też jeśli chodzi i zapalenie endometrium to okay ale czy zawsze byłoby prawidłowe a danych dniach cyklu?
Ja nie miałam nigdy podejrzeń co do tego.
HSG i wymazy miałam za jednym razem.
Biopsja endometrium jest inwazyjna mocno z tego co czytam, stan zapalnym i leczenie a później znowu biopsja żeby sprawdzić?starania od listopada 2023r.
AMH 5,0 ✅
hsg ✅
witaminy ✅
hashimoto 🛑
kariotypy ✅
homocysteina 7,3
ANA ✅
ASA ✅
mutacja Leiden ✅
układ heterozygotyczny 🛑
adenomioza (łagodna) 🛑
hemoglobina glikowana ✅
pasożyty 🛑 -> antybiotyk
punkcja grudzień 2024
I FET styczeń 2025r.
5-dniowa blastocysta 4AA
9dpt beta nie drgnęła
II FET 08.02.2025r.
5-dniowa blastocysta 3AA
7dpt beta nie drgnęła -
Woczekiwaniu wrote:Czyżby MedArt? 🙂
YesWoczekiwaniu lubi tę wiadomość
Poronienie 10 tc ciąża bliźniacza jednokosmówkowa dwuowodniowa, naturalna - zdrowe ♂️♂️ 😭😭
Homozygota PAI -1 4G ❌
Sono-HSG prawidłowe ✅
Gen KIR Bx ✅
AMH ✅✅✅
ANA +++ ❌ ➡️ Encorton ✅
HLA-DQ2/DQ8 +++ ❌
nietolerancja laktozy ❌
7 dpt bHCG 101 🍀 9 dpt bHCG 359 🍀 11 dpt bHCG 1154 🍀 13 dpt bHCG 3375 🍀 15 dpt bHCG 6825 🍀 17 dpt bHCG 13500
7tydz+5 CRL 1,51 cm + ❤️
9tydz+2 CRL 2,7 cm
11+2 CRL 4,8cm
13+3 CRL 7,8 cm
-
Woczekiwaniu wrote:Tak, wycinek na cd138 i cd56 możesz wykonać podczas histeroskopii i koniecznie to zrób.
Nie mam żadnego kiru implantacyjnego, więc może dlatego pierwszy transfer się nie udał, ale też prawdopodobnie miałam duży stan zapalny, drugi transfer był już a accofiliem, który działa na kir AA i wlewem z Smodilipdu, który działa na komórki NK. Kir AA raczej też odpowiada za utrzymanie ciąży. U mnie to może być szereg przyczyn, przez który mogło się nie udać. Przede wszystkim za niski progesteron, bo w 6dpt zaczęły mi się dziwne plamienia i dr Jarosz pisała, że do kolejnego transferu mam brać wyższe dawki proga, gdzie lekarz prowadzący uważał, że prog przed transferem jest ok, nie wiem też czy nie miałam za niskiego estrofemu, 5dni przed transferem nie przekraczał 200, więc może słabo mi się wchłaniał i cały czas był na niskim poziomie, może zarodek był za słaby, bo był po rebiopsji, a może jest jeszcze coś czego nie odkryliśmy.
Tak zrobię, tylko gdzie to badanie wykonać bardzo rzetelnie? Mogę pojechać w każde miejsce w Polsce ale chcę żeby było naprawdę dobrze wszystko wykonane.
To jak w takim razie skończyło się u Ciebie, jaka jest przyczyna? Lekarz potrafi cos obstawić?
Ja nie miałam badane proga, estradiolu, niczego przed transferem, w dzień i po.
Tylko tydzień przed progesteron i estradiolstarania od listopada 2023r.
AMH 5,0 ✅
hsg ✅
witaminy ✅
hashimoto 🛑
kariotypy ✅
homocysteina 7,3
ANA ✅
ASA ✅
mutacja Leiden ✅
układ heterozygotyczny 🛑
adenomioza (łagodna) 🛑
hemoglobina glikowana ✅
pasożyty 🛑 -> antybiotyk
punkcja grudzień 2024
I FET styczeń 2025r.
5-dniowa blastocysta 4AA
9dpt beta nie drgnęła
II FET 08.02.2025r.
5-dniowa blastocysta 3AA
7dpt beta nie drgnęła -
OlkaO wrote:I co u Ciebie było przyczyną? Jakoś nie chce mi się wierzyć, że nietolerancję pokarmowe mają taki wpływ?
A też jeśli chodzi i zapalenie endometrium to okay ale czy zawsze byłoby prawidłowe a danych dniach cyklu?
Ja nie miałam nigdy podejrzeń co do tego.
HSG i wymazy miałam za jednym razem.
Biopsja endometrium jest inwazyjna mocno z tego co czytam, stan zapalnym i leczenie a później znowu biopsja żeby sprawdzić?
Nietolerancje pokarmowe powodują ukryte stany zapalne. Można się zdziwić jak bardzo. Odkąd nie jem tego, co mi szkodzi (zero objawów jelitowych), nie jest mi w końcu zimno! Mam więcej energii, a tego co jest ukryte we mnie i się polepszyło, mogę się tylko domyślać. To nie jest zawsze tak, że jest tylko jedna przyczyna poronienia. Mogłoby być combo. U mnie bliźniaki były jednokosmowkowe co na dzień dobry sprawia że ciąża jest podwyższonego ryzyka.
Biopsja endometrium ma wręcz działanie pro zagnieżdżanie, ponieważ podczas niej dochodzi do uszkodzenia lekkiego błony, co skutkuje zwiększonym wydzielaniem kolagenu, celem naprawy tego miejsca, a to może skutkować lepszą „przyczepnoscia” zarodka.
Tak, miałam biopsję, potem 2 tyg anty i znowu biopsja która wyszła już ujemna na szczęście.Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 lutego, 16:32
Jadzia19 lubi tę wiadomość
Homozygota PAI -1 4G ❌
Sono-HSG prawidłowe ✅
Gen KIR Bx ✅
AMH ✅✅✅
ANA +++ ❌ ➡️ Encorton ✅
HLA-DQ2/DQ8 +++ ❌
nietolerancja laktozy ❌
7tydz+5 CRL 1,51 cm + ❤️
9tydz+2 CRL 2,7 cm
11+2 CRL 4,8cm
13+3 CRL 7,8 cm
-
OlkaO wrote:Też mi się wydaje, że do dwóch razy leci na sztukę. Zresztą tak zabrzmiało to gdy zapytałam czy jakieś dodatkowe badania mam wykonać przed 2 transferem.
Powiedziała, że dopiero przy 2 nieudanym zabieramy się za immunologie, może wtedy zleci histeroskopie.
W zasadzie niby patrzyła na badania, wysłała mnie nawet do endokrynologa żeby zobaczył moje wysokie ATPO i antyTG a ten wypisał mi letrox ale nie brałam bo po co, przeciwciał tym nie zbiję.
Nie badałam progesteronu przed 2 transferem. Myślałam, że mam dzisiaj z betą ale mój ubezpieczyciel coś pomylił i nie było tego badania. Za pierwszym razem sama zbadałam w dniu transferu i wyszedł próg 26.
W jakim dniu cyklu teraz się wybierasz do M.?
Na razie się nie wybieram. Pod koniec przyszłego tygodnia chcę sprawdził kał pod kątem helicobacter. Później jak wynik będzie ok, to muszę zrobić cross match dla Jarosz. Na wynik czeka się około 3 tyg, takie info dostałam z labo, więc można powiedzieć, że minie mi cały cykl na czekanie na wyniki, a później nie wiem. Zobaczę co mi Jarosz zaleci. Chyba też muszę trochę odpocząć po tym nieudanym transferze, tym bardziej, że został nam tylko jeden zarodek, a moja głowa trochę ucierpiała. Nie chcę też w nieskończoność przekładać kolejnego podejścia, więc pewnie jakoś pod koniec marca się wybiorę do dr.Starania od 2019
SercePełneMarzeń wrote:Melduję się z kropkiem na pokładzie
trzymajcie kciuki żeby został z nami na 9 mscy
tym razem nie piłam wody na godzinę przed transferem tylko starałam się pić małe łyczki przez 2-3h przed transferem przez co pęcherz był pełny ale nie było parciaOlkaO, SercePełneMarzeń, Nauśka lubią tę wiadomość
🙋♀️ 37
❌
MTHFR - 2x hetero
PAI - homo
Insulinooporności i hiperinsulinemia
Hashimoto
KIR AA
Adenomioza
Cross-match 24,9
✅ AMH - 5,2
🙋🏻♂️ 39
❌ Teratozoospermia:
11/23 - morfologia 0%
09/24 - morfologia 2%
Syn 2018 (3 l. starań)
Obecnie: 5 l. starań - 3 naturalnie
IUI 2024 ❌❌❌
8.10.24 mensinorm 75 jedn., Rekovelle 7 mcg, od 5dc Orgalutran 0,25mg
19.10. punkcja - 7🥚, 6 dojrzałych, 3 MII
2 blastki (2.1.2 i ❄️5.1.2)
24.10. ET 2.1.2 ❌
💔 beta <0,2 mIU/ml
22.11. FET ❄️ 5.1.2 ❌
💔 beta <0,2 mlU/ml
27.12.💉 Diphereline
08.01.2025 💉 Ovaleap 150 💉 Menopur 150
16.01.💉 Menopur 300
22.01. Punkcja: 13🥚, 10 zapłodnionych, 7 MII,
5 doba ❄️2.1.1 ❄️2.1.2
6 doba ❄️ 5.1.1 ❄️5.1.2 ❄️4.2.2.
14.03, 11.04 💉 diphereline
9.05 FET❄️ 5.1.1
5 dpt II😍
6 dpt 16,10
8 dpt 67,9
10 dpt 130,0
To się dzieje naprawdę🥹 -
OlkaO wrote:Tak zrobię, tylko gdzie to badanie wykonać bardzo rzetelnie? Mogę pojechać w każde miejsce w Polsce ale chcę żeby było naprawdę dobrze wszystko wykonane.
To jak w takim razie skończyło się u Ciebie, jaka jest przyczyna? Lekarz potrafi cos obstawić?
Ja nie miałam badane proga, estradiolu, niczego przed transferem, w dzień i po.
Tylko tydzień przed progesteron i estradiol
Niestety nie wiem gdzie dobrze wykonują histeriskopię. Wiem, że na pewno w Invimed możesz zrobić histero, bo mają to w cenniku, ale czy dobrze to nie wiem. Ja robiłam sama biopsję w Invimed. Ale chętnie poczytam o takim miejscu gdzie dobrze wykonują histero.
U mnie nie wiadomo jaka jest przyczyna. Może być kilka przyczyn, tak jak Ci wcześniej o tym pisałam. Nie znam jeszcze zdania lekarza prowadzącego....
Ile Wam zostało jeszcze zarodków? Teraz umawiasz się do Jarosz czy dopiero po histeroskopii?OlkaO lubi tę wiadomość
Starania od 2019
mart_bart wrote:Nietolerancje pokarmowe powodują ukryte stany zapalne. Można się zdziwić jak bardzo. Odkąd nie jem tego, co mi szkodzi (zero objawów jelitowych), nie jest mi w końcu zimno! Mam więcej energii, a tego co jest ukryte we mnie i się polepszyło, mogę się tylko domyślać. To nie jest zawsze tak, że jest tylko jedna przyczyna poronienia. Mogłoby być combo. U mnie bliźniaki były jednokosmowkowe co na dzień dobry sprawia że ciąża jest podwyższonego ryzyka.
Biopsja endometrium ma wręcz działanie pro zagnieżdżanie, ponieważ podczas niej dochodzi do uszkodzenia lekkiego błony, co skutkuje zwiększonym wydzielaniem kolagenu, celem naprawy tego miejsca, a to może skutkować lepszą „przyczepnoscia” zarodka.
Tak, miałam biopsję, potem 2 tyg anty i znowu biopsja która wyszła już ujemna na szczęście.
Faktycznie, tak samo jak niewyleczone Helicobacter Pylori.
Gdybym wiedziała o biopsji to pewnie byśmy zdecydowali się ale to trzeba wykonać w danym dniu cyklu a moja lekarz mówiła, że dopiero po 2 transferze nieudanym.mart_bart lubi tę wiadomość
starania od listopada 2023r.
AMH 5,0 ✅
hsg ✅
witaminy ✅
hashimoto 🛑
kariotypy ✅
homocysteina 7,3
ANA ✅
ASA ✅
mutacja Leiden ✅
układ heterozygotyczny 🛑