✨ IVF LUTY 2025 ✨
-
WIADOMOŚĆ
-
Insane wrote:Ja też planuję koksować się na full tylko do punkcji/ewentualnie transferu na ile mi zostanie tego, co mam, a potem już przejść na suple rekomendowane przez PTGiP plus jakiś magnez od transferu. Żeby dać odpocząć głowie i portfelowi. A i tak odżywiam się naprawdę zdrowo.
Ja właśnie też uważam co jem, a te wszystkie suple to potem robi się parę stów miesięcznie…🙎♀️30: wszystko ok, naturalne owulacje
01.2024 AMH 2,7
11.2024 AMH 1,87 (Diagnostyka)
12.2024 AMH 1,66 (Synevo)
Hormony ✅
Jajowody drożne ✅
👨29: 09.2023 morfologia 2%, 04.2024 morfologia 5%
🍼Starania od 06.2023
👨⚕️Klinika leczenia niepłodności od 01.2024
💔05.2024 ⏸️ (12 cs), CP, jajowód zachowany, laparoskopia
06.2024 1 IUI ❌ (aromek+ovitrelle)
10.2024 2 IUI ❌ (naturalny cykl)
—————————
🍀🍀🍀Start IVF MZ🍀🍀🍀
📆 14.12.2024 wizyta kwalifikacyjna ✅
📆 15.01.2025 start stymulacji 💉💉💉 (Menopur, Puregon+Orgalutran, Ovitrelle)
📆 27.01.2025 punkcja, pobrano 9 🥚, mamy ❄️❄️❄️❄️ -
Nowa, koenzym Q10 podobno podnosi poziom komórek NK, ja z niego zrezygnowałam do transferów i już nie wróciłam. Zostałam przy magnezie, metylowanej formie kwasu foliowego, B12, D3, kwasach omega3 i probiotyku, dodatkowo jem sobie orzeszki brazylijskie 😁. I to by było na tyle, zrezygnowałam z wielu innych suplementów, które brałam do punkcji, żeby podkoksować jajka i jakoś czuje się z tym lepiej 😉
Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 lutego, 22:09
Nowa2024, BangBang lubią tę wiadomość
♀️91'♂️ 89' 👩❤️👨 16cs naturalnych
KIR Bx (+2DS2,+2DS3,-2DS1,-2DS5,-3DS1), HLA-C: ona C1, on C2, cytokiny, kom.NK 20%, mutacje hetero: czynnik V R2, MTHFR, PAI-1, ANA1,2 dodatnie, cross match=22%‼️
Kariotypy, hormony, drożność, wymazy✅, nasienie - morfologia z 2% na 4%
IVF - 17🥚(❄️ 6🥚,❄️ 5 zarodkow)
10.2024 FET 5dn blastka 8dpt 💔
11.2024 FET 5dn blastka 8dpt 💔 -
Aksandra wrote:Nowa, koenzym Q10 podobno podnosi poziom komórek NK, ja z niego zrezygnowałam do transferów i już nie wróciłam. Zostałam przy magnezie, metylowanej formie kwasu foliowego, B12, kwasach omega3 i probiotyku, dodatkowo jem sobie orzeszki brazylijskie 😁. I to by było na tyle, zrezygnowałam z wielu innych suplementów, które brałam do punkcji, żeby podkoksować jajka i jakoś czuje się z tym lepiej 😉
Ja brałam b-complex ale teraz mam jeszcze gdzieś na tydzień modulator homocysteiny bo miałam na poziomie 10. Jak skończę opakowanie to pójdę zbadać i zobaczymy czy pomogło 😉
A orzeszki brazylijskie też wcinam of course 😁
Jak dowiem się w którym cyklu odbędzie się transfer to zacznę się rozglądać gdzie teraz kupię arbuza i powoli będę chciała wprowadzić ten koktajl płodności z burakami 😁Aksandra lubi tę wiadomość
🙎♀️30: wszystko ok, naturalne owulacje
01.2024 AMH 2,7
11.2024 AMH 1,87 (Diagnostyka)
12.2024 AMH 1,66 (Synevo)
Hormony ✅
Jajowody drożne ✅
👨29: 09.2023 morfologia 2%, 04.2024 morfologia 5%
🍼Starania od 06.2023
👨⚕️Klinika leczenia niepłodności od 01.2024
💔05.2024 ⏸️ (12 cs), CP, jajowód zachowany, laparoskopia
06.2024 1 IUI ❌ (aromek+ovitrelle)
10.2024 2 IUI ❌ (naturalny cykl)
—————————
🍀🍀🍀Start IVF MZ🍀🍀🍀
📆 14.12.2024 wizyta kwalifikacyjna ✅
📆 15.01.2025 start stymulacji 💉💉💉 (Menopur, Puregon+Orgalutran, Ovitrelle)
📆 27.01.2025 punkcja, pobrano 9 🥚, mamy ❄️❄️❄️❄️ -
Odnośnie aktywności fizycznej po transferze obserwuję taką kobietę na insta która jest pielęgniarka i trenerem z Australii i tam dość mocno zaleca się aktywność fizyczna po transferze ponieważ wysiłek powoduje że każda nasza komórka jest lepiej dokrwiona co ma pomóc w implementacji tak w skrócie, czytając też media zagraniczne dużo pisze się żeby ten ruch faktycznie był.
Mnie po transferze doktor zaleciła dwa dni totalnego lenistwa i rozwagę co do aktywności a wczoraj ktoś polecił tutaj wywiad doktora Ciepiela z polozna_w_invitro i doktor w pewnym momencie odniósł się do tej aktywności stwierdzając że nie ma pojęcia jak merytorycznie się do tego odnieść ale kiedy kobieta zapewnia sobie ruch po transferze odsetek udanego in vitro wzrasta. Dość ciekawe. Ja sama postanowiłam że przy kolejnym transferze postaram się podejść do sprawy jak najbardziej naturalnie jeśli tylko samopoczucie mi na to pozwoli nie będę nic zmieniać w swojej aktywności.Rakieta_P🚀 lubi tę wiadomość
Starania od 2019;
2023 - 2 ciąże, 2 poronienia 10t ❌❌
2024 - 0 ciąży
2025 - NADZIEJA
13.12.2024 punkcja = 8 ❄️❄️❄️❄️❄️❄️❄️❄️
7.01.2025
I transfer ❄️
12.01.2025
na teście ⏸️
15.01.2025 🔬🩸
8dpt - B-HCG 48,1 PROG 28,9
10dpt - B-HCG 55,4 PROG 31
13dpt - B-HCG 8,8 -
Puszkina wrote:Ja postanowiłam zostać przy zestawie: Wit D, Omega3, kwas foliowy, Wit B12, B complex, magnez i NAC. B12, D i kwas foliowy mam na poziomie nie jakimś super wysokim, więc muszę się dosuplementowac i tak 😊
Jeszcze uzupełniłam pytanie o melatonine:
Melatonina to hormon, który pełni kluczową rolę w regulacji rytmu dobowego i cyklu snu. W kontekście leczenia in vitro, melatonina jest również badana pod kątem jej potencjalnego wpływu na płodność, jako że wykazuje działanie przeciwutleniające i może wpływać na jakość komórek jajowych oraz procesy związane z implantacją zarodka.
Potencjalne korzyści melatoniny w in vitro:
Poprawa jakości komórek jajowych: Istnieją badania sugerujące, że melatonina może poprawiać jakość komórek jajowych, zwłaszcza u kobiet w wieku późniejszym, ponieważ działa jako silny przeciwutleniacz, który chroni komórki przed stresem oksydacyjnym. Może także wspomagać cykl jajnikowy i poprawiać odpowiedź jajników na stymulację.
Poprawa jakości zarodków: Melatonina może również poprawić jakość zarodków poprzez swoje właściwości ochronne, szczególnie w kontekście ochrony przed stresem oksydacyjnym i poprawy metabolizmu komórkowego.
Poprawa szans na implantację: Niektóre badania sugerują, że melatonina może wspomagać proces implantacji zarodka, pomagając w regulacji cyklu menstruacyjnego oraz wpływając na odpowiedź endometrium na zarodek.
Potencjalne ryzyko lub wątpliwości:
Zaburzenia rytmu hormonalnego: Choć melatonina może być korzystna, jej stosowanie w niewłaściwym czasie lub w nadmiarze może wpłynąć na równowagę hormonalną, co może zaburzać cykle menstruacyjne lub inne procesy związane z płodnością. W kontekście in vitro, niewłaściwe dawkowanie lub czas przyjmowania może zakłócić rytm hormonalny, co może wpływać na skuteczność procedury.
Interakcje z innymi lekami: Jeśli kobieta przyjmuje inne leki hormonalne w ramach stymulacji jajników (np. gonadotropiny), melatonina może wpływać na ich działanie. Z tego względu warto skonsultować stosowanie melatoniny z lekarzem.
Ogólna rekomendacja:
Melatonina jest stosunkowo bezpieczna, ale zaleca się, aby jej stosowanie przed transferem zarodka było skonsultowane z lekarzem prowadzącym. W niektórych przypadkach lekarz może zalecić jej stosowanie, zwłaszcza jeśli zachodzi potrzeba poprawy jakości komórek jajowych lub regulacji rytmu dobowego, jednak w innych przypadkach może być wskazane wstrzymanie się z jej suplementacją w okresie bezpośrednio przed transferem. Wszystko zależy od indywidualnych potrzeb pacjentki i specyfiki procedury in vitro.2015 naturals 👧 🩷
❌️Amh:
06/2024 0,4 😢;
07/2024 0,5;
09/2024 0,6
01/2025 0,8 😀
✅️Inhibina b 47
✅️FSH 08/2024 11,50; 01/2025 6,77 🥰
✅️Kariotyp
✅️FMR1
✅️Regularne cykle
✅️Histeroskopia - stan zapalny C138, wyleczone
✅️Drożność jajowodów
✅️Homocysteina 3,81
✅️KIR BX 5/5
💊 euthyrox 50, tardyferon, oxodil combo
💊wit D, E, C, rutyna, jod, inozytol, kwas alfa-lipinowy, Q10, l-karnityna, NAC, resweratol, komplex B, cynk, melatonina, l-glutation, omega, laktoferyna, sanprobi IBS
🍀Start IVF grudzień 2024🍀
23.12.2024 Start stymulacji
💉puregon 450, orgalutran, ovitrelle, decapeptyl
04.01.2025 Punkcja 3 🥚-> 2 dojrzałe komórki 🌞🌞 -> 1 zapłodniona komórka -> 1 piękna blastka ❄️
🌱03.2025 FET ❤️🤞🍀 -
BangBang wrote:Odnośnie aktywności fizycznej po transferze obserwuję taką kobietę na insta która jest pielęgniarka i trenerem z Australii i tam dość mocno zaleca się aktywność fizyczna po transferze ponieważ wysiłek powoduje że każda nasza komórka jest lepiej dokrwiona co ma pomóc w implementacji tak w skrócie, czytając też media zagraniczne dużo pisze się żeby ten ruch faktycznie był.
Mnie po transferze doktor zaleciła dwa dni totalnego lenistwa i rozwagę co do aktywności a wczoraj ktoś polecił tutaj wywiad doktora Ciepiela z polozna_w_invitro i doktor w pewnym momencie odniósł się do tej aktywności stwierdzając że nie ma pojęcia jak merytorycznie się do tego odnieść ale kiedy kobieta zapewnia sobie ruch po transferze odsetek udanego in vitro wzrasta. Dość ciekawe. Ja sama postanowiłam że przy kolejnym transferze postaram się podejść do sprawy jak najbardziej naturalnie jeśli tylko samopoczucie mi na to pozwoli nie będę nic zmieniać w swojej aktywności.
Nie trzeba biegać maratonów czy dźwigać ciężarów. Po prostu nie leżeć. U mnie dziełem przypadku najładniejsze zagniezdżenia - pozytywna beta w 4dpt - były wtedy gdy miałam najwięcej ruchu. I nie - nie chodzi o to, że uprawiałam jakiś sport. O to u mnie ciężko 😜
Dlaczego taka "modna" staje się joga na zagniezdżenie? No właśnie m.in. o to lepsze ukrwienie chodzi 😉
Położenie się na kanapie nie spowoduje, że zarodek magicznie przyklei się do endometrium, bo my będziemy w bezruchu. Ale już lepiej ukrwione endometrium może się do tego przyczynić. Ruch to jeden z tych czynników. Ale heparyna czy accard też na to ukrwienie właśnie wpływają.Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 lutego, 23:39
Puszkina lubi tę wiadomość
37👩AMH 13,40(20')10,75(22')7,73(24')
❌IO/PCOS/KIR AA/PAI/MTHFR/adeno/mięśniak
✔️kariotyp/CBA/IMK+treg/ANA/ASA/ACA/APL/PPb2/PPT/
LA/helikobacter/MUCh/celiaklia/pasożyty
-14kg jest owu!
38🧔
❌HLA C1C2
✔️kariotyp/nasienie/ASA
VITROLIVE SZCZECIN
03-10/22 HyCoSy✓3xIUI
BOCIAN SZCZECIN
1. ICSI 12/22 (IMSI,Fertilechip,ES) 14🥚11 MII 6❄️
01/23➡️5AA❌EG
02/23➡️5BB❌EG
03/23 immuno+IPLE❌histero✓
05/23➡️4AA❌EG+accofil+ivig
06/23➡️2x3BB💔EG+intralipid+accofil 6tc cb
09/23➡️5CB💔leki jw.+AH cb?
ALLO 0->33,2
CROSS 23,3->16,7->23,7->15->13,5
2. ICSI 07/24(PICSI,Fertilechip,ES) 13🥚13 MII 8❄️
CD138✓
09/24➡️5AA💔EG+intralipid+accofil+plaquenil+
encorton A.👼7tc
11/24➡️5AA❌ leki jw.+prograf
12/24➡️5AA💔leki jw. 5tc cb
01/25 minihistero❌CD138✓USG 3D✓z kontrastem✓
diphereline->FET 🌈
"Choćby się spóźniał cud, ja będę czekać, uciszę swój cały świat, by słyszeć Twój szept..." -
linka wrote:Puszkina bardzo przydatne informacje, właśnie tego szukałam 😊 ja z moim chatem nie mogę się dogadać 😅 z jakiego korzystasz? Czy mogłabyś jeszcze wyszukać info o inozytolu?
Ja korzystam z darmowej wersji chata GPT bez logowania się. I lubię sobie czasem z nim porozmawiać 😅
Wyłuskałam te informacje które dotyczą inozytolu przed i po transferze, wcześniej był jeszcze pozytywny wpływ na jakość komórek, a później była jego standardowa formułka o konsultacji z lekarzem, więc już nie będę tego wklejać:
Korzyści z suplementacji inozytolem przed transferem zarodka:
Regulacja cyklu menstruacyjnego: Inozytol może wspomagać regulację cyklu menstruacyjnego, co jest korzystne przed zabiegami in vitro, w tym przed transferem zarodka, ponieważ stabilizuje środowisko hormonalne, umożliwiając lepsze przygotowanie endometrium do implantacji.
Potencjalne korzyści po transferze:
Wsparcie implantacji: Inozytol może wpłynąć na poprawę jakości endometrium, co zwiększa szanse na pomyślną implantację zarodka. Badania sugerują, że mio-inozytol wspomaga rozwój i funkcjonowanie komórek endometrium, dzięki czemu może sprzyjać udanej implantacji.
Wspomaganie równowagi hormonalnej po transferze: Inozytol może pomóc w utrzymaniu równowagi hormonalnej, szczególnie w kontekście poziomów insuliny i estrogenów, które odgrywają kluczową rolę w procesie implantacji i utrzymania ciąży.
Potencjalne ryzyko i wątpliwości:
Niektóre badania sugerują wpływ na poziomy insuliny: Choć inozytol może poprawiać odpowiedź na insulinę u kobiet z PCOS, w niektórych przypadkach (np. u kobiet z niską odpowiedzią na insuliny) może być konieczne monitorowanie poziomu glukozy i insuliny, szczególnie w przypadku, gdy kobieta przyjmuje leki obniżające poziom cukru.
Interakcje z innymi lekami: Inozytol, mimo że jest stosunkowo bezpieczny, może wchodzić w interakcje z lekami stosowanymi w leczeniu PCOS lub hormonami stosowanymi w procedurze in vitro.👩🏻38l
Początki endometriozy 🚩
genetyka i immunologia ✅
histeroskopia, droznosc jajowodów, biopsja endo✅
AMH: 3,4 po 3 stymulacjach IVF: 2,9
Słaba jakość komórek jajowych🚩
🧔🏻♂️37l
Zdrowy jak ryba, nasienie💪 ✅
06.21 ⏸️ ciąza naturalna, 1cs
07.21 nasze 30 mm szczęscia, jest ❤️
08.21 10tc poronienie, zaśniad groniasty częściowy💔
07.23, 09.23, 11.23 trzy stymulacje IVF. Łącznie 3 ❄️ po PGTA lub bez PGTA
07.24 FET ❄️ 3BB, CB 💔
09.24 FET ❄️ 5BC, beta 7dpt <2.3
10.24 FET ❄️ 5CC, beta 9dpt <2.3
11.24 mezoterapia jajników 💉
01.25 IVF nr 4. Pobranych 12🥚 -> dojrzałych 8 -> zaplodnionych 6 -> mamy 4 ❄️ -> PGTA 3 zdrowe ❄️🥹
⏳ 02.25 lub 03.25 transfer 🤍
"Ciągle mamy nadzieję. I we wszystkich sprawach lepiej mieć nadzieję, niż ją stracić.”🤍 -
Rakieta_P🚀 wrote:Ruch to lepszy przepływ krwi w naszym organizmie, co za tym idzie lepsze ukrwienie wszystkich komórek, a z nich składają się nasze organy. Jednym z nich jest macica 😊 proste 😊
Nie trzeba biegać maratonów czy dźwigać ciężarów. Po prostu nie leżeć. U mnie dziełem przypadku najładniejsze zagniezdżenia - pozytywna beta w 4dpt - były wtedy gdy miałam najwięcej ruchu. I nie - nie chodzi o to, że uprawiałam jakiś sport. O to u mnie ciężko 😜
Dlaczego taka "modna" staje się joga na zagniezdżenie? No właśnie m.in. o to lepsze ukrwienie chodzi 😉
Położenie się na kanapie nie spowoduje, że zarodek magicznie przyklei się do endometrium, bo my będziemy w bezruchu. Ale już lepiej ukrwione endometrium może się do tego przyczynić. Ruch to jeden z tych czynników. Ale heparyna czy accard też na to ukrwienie właśnie wpływają.
To ja to na poczet mojego przyszłego transferu wyciągam wniosek, że jeśli będę kontynuować spacery/chodzenie na bieżni(jak powietrze paskudne 😉) + joga (odpuszczę sobie tą wymagającą i dynamiczną, ale takie 15-39 min lżejsze flow) będzie ok 🤓👩🏻38l
Początki endometriozy 🚩
genetyka i immunologia ✅
histeroskopia, droznosc jajowodów, biopsja endo✅
AMH: 3,4 po 3 stymulacjach IVF: 2,9
Słaba jakość komórek jajowych🚩
🧔🏻♂️37l
Zdrowy jak ryba, nasienie💪 ✅
06.21 ⏸️ ciąza naturalna, 1cs
07.21 nasze 30 mm szczęscia, jest ❤️
08.21 10tc poronienie, zaśniad groniasty częściowy💔
07.23, 09.23, 11.23 trzy stymulacje IVF. Łącznie 3 ❄️ po PGTA lub bez PGTA
07.24 FET ❄️ 3BB, CB 💔
09.24 FET ❄️ 5BC, beta 7dpt <2.3
10.24 FET ❄️ 5CC, beta 9dpt <2.3
11.24 mezoterapia jajników 💉
01.25 IVF nr 4. Pobranych 12🥚 -> dojrzałych 8 -> zaplodnionych 6 -> mamy 4 ❄️ -> PGTA 3 zdrowe ❄️🥹
⏳ 02.25 lub 03.25 transfer 🤍
"Ciągle mamy nadzieję. I we wszystkich sprawach lepiej mieć nadzieję, niż ją stracić.”🤍 -