🍀IVF po nieudanych IUI 🍀
- 

WIADOMOŚĆ
- 

MagdaLena88 wrote:Ależ żadna z nas nie bierze latami czy ciągle miesiącami tych leków. Zresztą dawki są naprawdę niskie. No i co warto wspomnieć, leczenie po przeszczepach to immunosupresja i są kobiety, które muszą je stosować pomimo ciąży i godzą się na ryzyko. Trochę ciężko to do nas porównać. Ja nie wzięłam dotychczas żadnego leku zaleconego przez immunologa. Ale nie chcę się bać, że robię krzywdę sobie i dziecku. I jak będzie trzeba to je wezmę.
 Mq przyczyn wad letalnych jest niestety cała masa. Ileż to wad powstało de novo. Wiadomo, każdy szuka jakiegoś wytłumaczenia swojej tragedii. Ale myślę, że my i tak jesteśmy już przewrażliwione, po wielu traumach. Po co nam rzucać na głowę kolejny stres, z cyklu uważajcie na doktor Jarosz bo wasze dziecko będzie miało wady letalne. I to rzucone zaraz po tym,że w ciąży mam ochotę na kwaśne ogórki i żelki.
 Kiedyś sporo dziewczyn ostrzegało przed szczepieniami limfocytami męża organizm może się tak przestawić ciąża już nie będzie możliwa czy to źle nie uważam , że dobrze mamy świadomość możemy iść na jeszcze jedną konsultacje .Tak samo pisałaś o suplementach Q10 nie przypominam sobie aby było zaznaczone , że nie mogą brać osoby z wysokimi komórkami NK ponieważ to je jeszcze bardziej wywala tutaj nawet dr J nie zaleca Q10 przy wysokim CD56Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 września, 09:59 
- 

Cytat - z tym leczeniem doktor Jarosz ogólnie bym uważała znajoma musi mieć zakończone przez nie ciążę w 14 tygodniu, ma przez te leki od niej maluch masę wad letalnych. To nie ja napisałam tylko Ty. I tak wiem, że miałaś długą drogę I długą immunosupresję , dlatego jestem bardzo zdziwiona Twoją jasną opinią, bo ja tutaj widzę jasny przekaz -leczenie doktor Jarosz, wada letalna i zakończenie ciąży. Nie chciałam Ciebie urazić a jedynie zwrócić uwagę, że takie przykre historie, nie poparte na ten moment żadnym pewnym badaniem źle nam robią na głowę i nerwy. Bo chwytamy się ostatniej deski ratunku i mamy nadzieję a ktoś ją nam odbiera.Patisonek 25 wrote:Magdalena w którym momencie napisałam żebyście uważały na dr Jarosz bo dziecko będzie miało wady?. To że ona ma taki przypadek to nie znaczy że któraś z nas tak będzie miała.. Ja też jestem po leczeniu immunosupresyjnym tak dla przypomnienia Więc no.. I walczyłam kilka lat... Więc zostaw teksty typu jesteś w ciąży a my walczymy itd... bo mi też nie było łatwo , nie zapominaj że miałam cholernie trudna drogę i nikomu tego nie życzę... 🥺 idę bo nie mam zamiaru być obrażana. Człowiek nie może wyrazić własnego zdania bo zaraz wylewa się hejt.
 Trzymajcie się dziewczyny i trzymam kciuki 💋
 I tak, ja już kiedyś pisałam,że to jest wątek o in vitro, fajnie ,że ciężarówki tu wpadają. Ale uważam, że powinien powstać osobny wątek dla ciężarówek. A tutaj powinny zostać tylko tematy związane z procesem. Kto chce może nam kibicować, my możemy tam wpadać. Ale nie każdemu łączenie ciążowych zachcianek z takimi wiadomościami dobrze robi na głowę. Mamy tutaj kilka bardzo wrażliwych dziewczyn, w tym i ja, które mogą źle odebrać takie wiadomości. Dla mnie po prostu Twoja wzmianka o koleżance i łączenie jej tragedii z doktor Jarosz na naszym wątku była nie na miejscu. Ja jestem chwilę po wizycie u pani doktor, wstąpiła we mnie nowa nadzieja , a tutaj wchodzę i widzę taki post. No wybaczcie, zagotowało się we mnie.Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 września, 10:38  Alexis93 lubi tę wiadomość
                                Ona 37 lat-AMH 12.24. 0,9 08.25-1,42 Kir BX, Homocysteina 11,86❗️ Alexis93 lubi tę wiadomość
                                Ona 37 lat-AMH 12.24. 0,9 08.25-1,42 Kir BX, Homocysteina 11,86❗️
 On 40 lat-morfoglia 0%❗️
 Kariotypy prawidłowe
 10-12. 24' 3×IUI ❌️
 Styczeń 25-1 procedura-6🥚 1 zarodek 4.1.1
 10.02.I. Transfer🐣 beta 5dpt 2,1💔 9dpt 0,3💔
 Marzec 25'-2 procedura 6🥚 1❄️3.2.2
 22.05. II. Transfer🐣 beta 6dpt 0,7💔
 Zmiana kliniki Invicta➡️Bocian
 biopsja endometrium CD56 >200❌️
 Cross Match- 60,2%❌️
 2 cykle wyciszenia jajników
 ✨️Jeśli mnie słyszy Bóg, to chcę zaciągnąć dług, nie każ mi czekać już...✨️
- 

Patisonek 25 wrote:Magdalena w którym momencie napisałam żebyście uważały na dr Jarosz bo dziecko będzie miało wady?. To że ona ma taki przypadek to nie znaczy że któraś z nas tak będzie miała.. Ja też jestem po leczeniu immunosupresyjnym tak dla przypomnienia Więc no.. I walczyłam kilka lat... Więc zostaw teksty typu jesteś w ciąży a my walczymy itd... bo mi też nie było łatwo , nie zapominaj że miałam cholernie trudna drogę i nikomu tego nie życzę... 🥺 idę bo nie mam zamiaru być obrażana. Człowiek nie może wyrazić własnego zdania bo zaraz wylewa się hejt.
 Trzymajcie się dziewczyny i trzymam kciuki 💋
 W tym:
 „Z tym leczeniem dr Jarosz bym ogólnie mocno uważała, znajoma musi mieć zakończona ciążę przez nią w 14 tc ma przez te leki od niej maluch masę wad letalnych i jest bez szans”

Może nie miałaś tego na myśli, ale ja zrozumiałam to tak jak Magdalena i nie dziwię się, że się zagotowała tym bardziej, że pamiętałam, że sama miałaś immunosupresję, a straszysz nas lekami od immunologa. Mogłaś to inaczej sformułować. Nikt nie umniejsza Twoim przejściom i wszystkie Ci kibicujemy.

MagdaLena88, Alexis93 lubią tę wiadomość
                                Starania o pierwsze🤱 od I 2022 MagdaLena88, Alexis93 lubią tę wiadomość
                                Starania o pierwsze🤱 od I 2022

✅ 👩🏼 AMH, BMI, CD138, sonoHSG
 ⭕️ Hashimoto, kirAA, IO

✅ 👱🏻♂️

2025
 czerwiec IUI ❌
 wrzesień IVF - ❄️❄️❄️❄️
- 

Dokładnie o to chodzi. Na pewno Patisonek miała co innego na myśli, co sama zauważyłam że chciała dobrze , ale wyszło niezbyt fortunnie i mocno jednostronnie.Frajda wrote:W tym:
 „Z tym leczeniem dr Jarosz bym ogólnie mocno uważała, znajoma musi mieć zakończona ciążę przez nią w 14 tc ma przez te leki od niej maluch masę wad letalnych i jest bez szans”

Może nie miałaś tego na myśli, ale ja zrozumiałam to tak jak Magdalena i nie dziwię się, że się zagotowała tym bardziej, że pamiętałam, że sama miałaś immunosupresję, a straszysz nas lekami od immunologa. Mogłaś to inaczej sformułować. Nikt nie umniejsza Twoim przejściom i wszystkie Ci kibicujemy.Ona 37 lat-AMH 12.24. 0,9 08.25-1,42 Kir BX, Homocysteina 11,86❗️
 On 40 lat-morfoglia 0%❗️
 Kariotypy prawidłowe
 10-12. 24' 3×IUI ❌️
 Cross Match- 60,2%❌️
- 

No to musiałyście mnie źle odebrać ale też każdy przypadek jest inny i nie ma co tego brać do siebie bo ja caly czas uważam ze warto robić badania immunologiczne bo zwykle tam siedzi największy problem i tylko podałam przykład tej dziewczyny. Każda droga nie jest latwa... owszem bo po jej leczeniu tak było ale to nie znaczy że każda tak będzie miała taki przypadek zdarza się raz na ileś kobiet i w tym też mogę być ja .... I w żadnym wypadku nie chciałam tutaj nikogo urazić 🫣 zwłaszcza że jestem w tym razem z Wami bo wiem jaka trudna i wyboista jest droga do marzeń.. uciekam się pakować. Spokojnego dniaStarania od 2021
 🖤Poronienia nawykowe 🖤
 💔01.2022 /12.2022 /10.2023 💔

👱♀️35 L 👨36 L 🐕

8 IUI ❌️

Zmiana lekarza 11.2024
 ➡️2025 IVF MZ
 Kwalifikacja 23.01 ✅️
 Rozpisanie stymulacji 31.03✅️
 Start stymulacji 4.04🍀
 (Mensinorm150 jm, Puergon 50jm, Orgalutran 0.25 mg)
 Zivafert 5000j.m x2
 1 podgląd 09.04 🥚2 podgląd 11.04🥚3 podgląd 14.04
 Punkcja 16.04, pobrano 3🥚
 Mamy ❄️ 4.3.3

transfer 15.07🤰🏼
 15.08 7+1 tc,CRL 5mm ❤️110/min,GS 2 cm, YS 4mm
 29.08 9tc+1d CRL 2.20 cm
 10.09 10+6tc CRL 3.76 cm
 Sanco niskie ryzyka Niunia 🩷
 23.09 prenatalne 12+5tc 6.45 cm🐭
 01.10 13+6tc CRL 8.23 cm 🐇
 18.11 połówkowe

- 

Dziewczyny ,kochane. Spokojnie. Po co od razu kłótnie. Według mnie oczywiście każde leczenie i każdy lek moze mieć mniejsze bądź większe skutki uboczne. Ale my w leczeniu niepłodności bierzemy na siebie ryzyko. Nawet głupi ibuprofen może doprowadzić do ciężkiej niewydolności nerek. Także uważam ,że my jesteśmy nieźle naszprycowane różnymi substancjami, ale po to jesteśmy pod opieką specjalistów,by ważyć potencjalne ryzyko do korzyści.

Odnośnie wad letalnych to mogę tylko powiedzieć ,że moja córeczka takie miała. Wiedziałam o tym od 14tc. Długa droga i historia za mną. Ale nie życzę nikomu takiego scenariusza, a zwłaszcza kobiecie ,która jest po leczeniu immunosupresyjnym -przypuszczam ,że leczyła niepłodność i tym sposobem trafiła do dr.J. -wiec dramat jeszcze większy. Aż chciałabym ją teraz przytulić i powiedzieć ,że czasami lepiej pozwolić odejść dziecku ,bo jeszcze wiele przed nią. Także patisonek jako dobrą koleżanką,mam nadzieję,że w tych trudnych momentach jesteś przy niej. De facto -sytuacja z moją córka bardzo szybko zweryfikowała listę "przyjaciół" i " znajomych". Niestety.
 Ale wracając do tematu. Ja miałam robiony szereg badań ,każda możliwa jednostkę chorobową, nic nie znaleźli. Genetycznie zdrowa dziewczynka, pod względem rozwojowym już nie było ciekawie. I tu podkresle,że bezpośredniej przyczyny nie znaleźli, nas nawet żaden lekarz nie osmielił się jakiś przypuszczeń robić. A przypomnę ,że ciąża była z 26 tyg. Więc nie był to "mały material" do badań tylko już konkretne dziecko, które przeszło sekcje zwłok. Nie znaleziono nic, co mogłoby zrobić tego typu wady. Lekarz na spotkaniu posekcyjnym tylko mi powiedział ,że czasami tak po prostu się dzieje. I oni nie umieją wyjaśnić dlaczego.
 I nie piszę tego by wzbudzić litość,bo każda z nas ma swoją trudna historię i nie licytujmy się. Ale pisze to po to ,że nikt nigdy nie da nam gwarancji na zdrowe dziecko. Nawet badanie zarodków. To są 3 najczęstsze trisomie. A chorób genetycznych jest masa. Są wady rozwojowe, są choroby metaboliczne o których dowiadujemy się po porodzie. A są też po prostu wypadki ,któremu może ulec nasze dziecko. My nie jesteśmy w stanie przewidzieć wszystkiego.
 Proszę, nie kłóćmy się. My tutaj powinniśmy się wspierać, kibicować sobie i cieszyć się każdym ,choć malutkim sukcesem.

Patisonek bądź przy swojej koleżance, na pewno to doceni 🫂🫂 bardzo trudne zadanie przed tobą 😟 Patisonek 25 lubi tę wiadomość Patisonek 25 lubi tę wiadomość 

08.2012 26tc💔

👩
 pcos❌amh11,1❌ IO❌HbA1C❌insulina❌
 lewy jajowód niedrożny❌
 kariotyp✅ TSH✅ AntyTPO 10✅ cytologia✅ biopsja szyjki✅ hpv ✅

👦
 azoospermia❌
 kariotyp❌

1iui 04.2022-09.05⏸️
 Beta hcg:10.05 90.1/12.05 -214
 24.05-5t3 jest zarodek
 07.06 -8t2 ❤️crl16 mm.
 24.06 10t5-crl 36.7 mm tętno170
 04.07 prenatalne-12t1-crl 5.16 cm
 09.08 17t2 175g💙
 29.08- 20t2 połówkowe🆗350g 21t3- 392g/24t6-670g/28t6-1400g/31t2- 1900g/32t3-2100g/35t3-2800g/37t3-3400g

01.2023-38t6d/3950g/56cm👶

WRACAMY
 11.24 iui❌
 💉28.02-24dc START
 11.03punkcja-23🥚➡️MII19➡️9❄️
 14.04.2025 FET+EG 4AA cb💔
 9.6.2025 FET 4AA cb💔
 VII.25 cd138✅ cd56-40%‼️
 17.IX.25 FET4AA+EG ❌(estrofem, cyclogest,besins, metformina, acard, neoparin ,encorton + intralipid)
 Czekamy na ciebie 💚
- 

Paulla, ja uważam, ale może źle myślę, że właśnie każda z nas ma swoją historię, i każda z nas jest dorosła, i doskonale wie, że leki mają skutki uboczne, że sukces in vitro, w ogóle sukces ciąży to zdrowe dziecko w ramionach. I każda z nas o to walczy jak najlepiej potrafi. Pewnych rzeczy się nie przeskoczy. Ale, i tutaj może się mylę, nie pomaga nam wrzucanie z "bomby" kolejnej tragedii. Ja mam, stety/niestety dużo historii o tym, że pozornie zdrowe ciąże po porodzie, źle się zakończyły. Ale nie będę opowiadać tych historii na wątku, dziewczynom, które cieszą się z pozytywnych badań prenatalnych. Po co? w Jakim celu?
 Dlatego nie rozumiem jak ma nam pomóc historia opisana przez Patisonka, poza dodatkowymi nerwami, niepokojem czy dobrze robię biorąc te leki, a może w ogóle najlepiej zrezygnować, skoro tak to się może skończyć. Nie ujmuję tragedii tej dziewczyny, ale czasem trzeba wiedzieć, że nie wszystko wszędzie wypada. I tyle.Ona 37 lat-AMH 12.24. 0,9 08.25-1,42 Kir BX, Homocysteina 11,86❗️
 On 40 lat-morfoglia 0%❗️
 Kariotypy prawidłowe
 10-12. 24' 3×IUI ❌️
 Cross Match- 60,2%❌️
- 

Ja powiem tylko od siebie, że zgadzam się z tym, że powinnyśmy zachować dużą ostrożność z ferowaniem wyroków ze to czy tamto spowodowało u kogoś utratę ciązy/wady letalne czy inne tragedie. Żaden rzetelny lekarz nie powie tego z całą pewnością z co dopiero my owszem wyedukowane, ale przecież amatorki. A takie kontrowersje tylko powodują, że zbiegną się tu trolle zachecone awanturą a nie naszymi historiami. Rozumiem też, ze takie rewelacje budzą emocje u tych z nas ktore wciąż są w procesie. Wielokrotnie powtarzalysmy, ze jesteśmy tu po to by sie wspierać i chyba generalnie całkiem dobrze nam to idzie 🫶

Ale chcę tez powiedzieć, ze bardzo bym nie chciała, zeby nasze mamuski opuściły ten wątek. Zakladalysmy go razem, tak wyszło, że jesteśmy na różnych etapach, ale strasznie byłoby mi szkoda utracić dziewczyny, ktore nas wspierają i zawsze trzymają za nas kciuki 🙄 I zresztą z wzajemnością 🤞🤞 Mq1991, Karolove, Nowa2024, Agnesss88, Patisonek 25, Lily1234, Frajda lubią tę wiadomość
                                PCOS, starania o drugiego 👶🏼 Mq1991, Karolove, Nowa2024, Agnesss88, Patisonek 25, Lily1234, Frajda lubią tę wiadomość
                                PCOS, starania o drugiego 👶🏼

styczeń 2025 ➡️ start IVF 🚀
 Rekovelle 8 ug + Orgalutran + Gonapeptyl
 23 pobrane ➡️ 16 MII ➡️ 10 ❄️

kwiecień ➡️ 1. transfer 5AA ❌️
 maj ➡️ 2. transfer 4AB ❌️
 czerwiec ➡️ 3. transfer 4AB❌️
 czerwiec ➡️ histeroskopia + cd138 ✅️
 sierpień ➡️ 4. transfer 4BB ❌️
 wrzesień ➡️ 5. transfer 4AB + 4AC ❌️
 październik ➡️ 6. transfer 4AB + 4BC
 14 dpt: betaHCG 1285 mlU/mL 🙀😻
 17 dpt: GS 5mm, YS 1 mm 🥰

Zostało 2 ❄️
- 

Sporo tu emocji widzę 🥺
 Ja też uważam, że wrzucanie info na temat tragedii koleżanki Patisonek, to trochę za gruby kaliber na tym forum. Bo na jakieś podstawie lekarz stwierdził, że wada letalna powstała na skutek przyjmowania leków? To równie dobrze mógł być przykry przypadek.. na który niestety nie mamy wpływu. Jako osoba konsultująca się z dr Jarosz i przyjmująca zalecane przez nią leki także poczułam lekki niepokój. Chociaż znam skutki uboczne i godzę się na to ryzyko. Jednak co innego mieć tą świadomość, a co innego czytać o tym na forum w kategoriach takiej tragedii. Chociaż zdaje sobie sprawę, że nie chciałaś nic złego. Licze, ze mimo wszystko skład naszego forum pozostanie nie zmieniony (lub tylko większy) i że dalej będziemy siebie wspierać wzajemnie, tak jak do tej pory. Akurat ja także cenię obecność naszych kochanych ciężarnych 😊 i chociaż nie udzielę się na temat zachcianek ciążowych, tak lubię mieć świadomość, że dalej nas czytają i trzymają kciuki ❤️

Padło też pytanie wcześniej o NAC - ja biorę 600mg i odstawiam po transferze. Lactovaginal nie brałam po histero, ale sama włączyłam ze 2 msc temu i kontynuuje aplikowanie co 2-3 dni 😊 Mq1991, kicia_kocia, Frajda lubią tę wiadomość
                                ♀️30 l. ---> AMH 5,11 (1.25r.) Mq1991, kicia_kocia, Frajda lubią tę wiadomość
                                ♀️30 l. ---> AMH 5,11 (1.25r.)
 5.24 - udrożnienie jajowodu
 kir Bx (-2DS1, 2DS3, 2DS5, 3DS1), HLA-C C1/C2
 PAI-1, MTHFR - hetero
 ANA1, białko C, S, panel limf. (NK we krwi 10%) - ✔️
 ♂️ 34 l.
 4. 24 - embolizacja ŻPN
 obniżone parametry nasienia

kariotypy - ✔️
 Cross-match: 36,3 (2.25r.), 32,1% (9.25r.) ✖️

10.2024 - 11.2024 -2x IUI ✖️
 --> zmiana kliniki<-- 28.12 kwalif. IVF
 10.01 - stymulacja - Ovaleap, Cetrotide, Gonapeptyl
 23.01 - Punkcja- 6 zapl. komorek - 5 x ❄️
 18.02 - I FET ✖️ || 20.03 - II FET ✖️ CB💔
 23.04 III FET ✖️(accofil, encorton, acard, prolutex, estrofem, besins, cyclogest)

5.25 - histero (usunięte polipy) + biopsja
 cd138 - ✔️ || cd56 ✖️
 7/8. 25- immunosupresja
 26.08 IV FET ✖️|| 30.09 V FET ✖️
 (accofil, encorton, neoparin, acard, prolutex, cyclogest, besins, estrofem)
- 

Podpisuję się pod tym dwoma rękami! Kazda z nas przeszła ciężką drogę, tak się złożyło że dla niektórych z nas ta droga jest dłuższa. Pozostaje nam tylko cieszyć się ze szczęścia dziewczyn, którym się udało i liczyć, że i my kiedyś dołączymy do ich gronakicia_kocia wrote:Ale chcę tez powiedzieć, ze bardzo bym nie chciała, zeby nasze mamuski opuściły ten wątek. Zakladalysmy go razem, tak wyszło, że jesteśmy na różnych etapach, ale strasznie byłoby mi szkoda utracić dziewczyny, ktore nas wspierają i zawsze trzymają za nas kciuki 🙄 I zresztą z wzajemnością 🤞🤞 
  kicia_kocia, Karolove, Nowa2024, Alicee2024, Pauuulaa, Patisonek 25, Lily1234 lubią tę wiadomość
                                👱♀️ 33l👦🏻36l kicia_kocia, Karolove, Nowa2024, Alicee2024, Pauuulaa, Patisonek 25, Lily1234 lubią tę wiadomość
                                👱♀️ 33l👦🏻36l
 Starania od 08.2020, CP 💔 w 2022, Klinika leczenia niepłodności (Ovum Lublin) od 10.2023, 4 x stymulacja owulacji, 3 x IUI.
 AMH 7,34, Cross-match 30,2%, CD56❌️

2025 Start IVF ✅️
 -25.01 - stymulacja (Ovaleap, Cetrotide, Gonapeptyl)
 -10.02 - punkcja, ❄️❄️❄️❄️❄️
 -08.03/08.04 - I i II FET (Estrofem, Besins, Cyclogest, Prolutex, Accofil, Encorton, Acard)❌️
 -08.05 - III FET (Estrofem, Besins, Cyclogest, Prolutex, Accofil, Encorton, Acard, Neoparin) 7dpt beta 59, 9dpt 179, 11dpt 399, 13dpt 908, 19dpt USG, 21dpt 💔
 -17.07 IV FET ❌️
 -10.2025 antybiotykoterapia 🛋
 -11.2025 immunosupresja 🛋
 -12.2025 V FET❔️⏳️
 Została ❄️

It's always darkest before the dawn
- 

Na forum pojawiają się różne informacje, najlepiej byłoby czytać tylko te pozytywne, ale tak się nie da. Ja sama napisałam Wam o poronieniu, choć nie chciałam, żeby żadna z Was się wystraszyła. Z drugiej strony, ukrywać tego się nie da – musiałabym całkowicie skasować konto i założyć nowe. A uwierzcie, myślałam o tym nauczona doświadczeniem dlaczego wycofałam się z forum. Myślałam, co poczuje np. Daga, która transferowała ze mną w tym samym dniu, dlatego czekałam, ile mogłam, by napisać Wam że u mnie nie ma happy endingu (póki co). Miałam pytania do dziewczyn z grupy "Poronienie", więc nie mogłam czekać w nieskończoność, ale nie chciałam, żebyście zobaczyły mnie w tamtej grupie, po tym jak zniknęłam bez słowa.

Jestem przekonana, że zarówno dziewczyna, która wrzuciła tabelkę z podziałem zarodków, jak i Patisonek, nie chciały źle. Nie pomyślały, że mogłyby swoimi informacjami kogoś zasmucić. Na pewno następnym razem będą bardziej ostrożne. Na forum szukamy pocieszenia, wsparcia, rzetelnych informacji i radosnych nowin 🤱 Ale pamiętajmy, że jesteśmy tu różne, z różnymi doświadczeniami i poglądami na temat IVF. Każdy z nas ma swoją drogę, a to, co dla jednej osoby jest pozytywne, dla innej może być bolesne.
 Po prostu, bądźmy dla siebie wyrozumiałe i starajmy się dzielić tym co nas spotyka, ale też nie zapominajmy o tym, by być wrażliwymi na innych 😗Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 września, 15:16  kicia_kocia, Agnesss88, Alicee2024, Frajda lubią tę wiadomość
                                👩🏻36 lat kicia_kocia, Agnesss88, Alicee2024, Frajda lubią tę wiadomość
                                👩🏻36 lat
 👨🏻 33 lata - zdrowy ✅
 Starania od 2022 roku

Kariotypy OK ✅
 FraX OK ✅
 AMH 1,5 (10.24) -> 0,3 (01.25) -> 0,7 (03.25) -> 0,4 (06.25) -> 1,2 (09.25)

Mięśniaki, torbiel endometrialna (endometrioza III bądź IV stopnia), niedoczynność tarczycy (Euthyrox 50)

Od 11.2024 r. program MZ IVF
 1 IVF
 Od 11.2024 - dieta przeciwzapalna, zdrowe jedzenie
 03.12 (4dc) - 09.12.2024 stymulacja Menopur, Orgalutran, Ovitrelle. 10.12 - punkcja, pobrana 1 komórka, padła w 2 dobie, 0❄️
 02.2025 - mezoterapia jajników
 Od 02.2025 do 06.2025 - akupunktura

2 IVF
 27.04 (2dc) - 11.05.2025 stymulacja Gonapeptyl daily, Gonal, Menopur, Ovitrelle. 12.05 - punkcja, pobrana 1 komórka -> 1❄️ 4.3.3. (6 doba) -> 16.06 - transfer FET -> 8t 💔 poronienie
 08.2025 - biopsja endometrium -> zapalenie -> antybiotyk
 Od 08/09.2025 - komora normobaryczna, akupunktura, siłownia, suplementacja

3 IVF
 2026? Czekamy na 💵
- 

Ja wierzę w to, że dr Jarosz jest po to żebym pomagać, jest doktorem nauk medycznych, przecież nie jest jakimś szarlatanem 😅 więc to co wam przepisuje musi być podparte wiedzą naukową ☺️ U mnie w klinice też jest podobne postępowanie, nieudane transfery, szczególnie przebadanych zarodków to wskazania do badania endometrium i immunologii, u nas przyjmuje dr Sydor, też widziałam, że dziewczyny na forum dzielą się wiedzą w tych spotkań, wymieniają terminami itp

Ja dziewczyny wracam od lekarza z dodatkowej nieprzewidzianej wizyty 😬 ja wciąż na noc aplikowałam dopochwowo luteinę i podczas właśnie aplikacji nagle polecialo trochę krwi, takie duże krople okresowe, nie mini kropeczki, podczas zakładania podpaski w łazience żeby dokładnie sprawdzić ile tego będzie wyszedł ze mnie skrzep i krwawienie się skończyło 😳 całą noc czułam jak Maluszek się wiercił więc przerażenia nie było ale każda taka akcja to wiadomo dla nas nowe nieznane strachy. Na szczęście doktor nie widzi nic niepokojącego, pochwa czysta, łożysko nie przoduje, nie odkleja się, powiedział, żeby się pooszczedzac przez najbliższe dni, leżeć głównie, jeśli by się powtarzało to szpital i obserwacja ale wg Niego raczej nie powinno być to konieczne 🍀i oczywiście nastąpiło to dzień po tym jak dodaliśmy z mężem na relację zdjęcie z wesela z moim widocznym brzuszkiem 🙈 już nic nie dodaje, koniec, to nie na moje nerwy 🫣

Problemy i komplikacje mogą pojawiać się na każdym etapie i w każdym momencie, nie wiemy co jeszcze przed nami, co jeszcze przyniesie nam los, tak jak piszecie każda historia jest inna, ja żyję waszymi historiami i rozterkami bo przez wszystkie przewija się prawda, tutaj życie nie jest podkoloryzowane jak socialach, co bardzo sobie cenię i wszystkie was ściskam 😘 ❤️ Lily1234 lubi tę wiadomość
                                ♀️ 37 AMH 1,51 Lily1234 lubi tę wiadomość
                                ♀️ 37 AMH 1,51
 ♂️ 36

Starania od 2020 roku

10-12.2024 - 3xIUI ❌

13.01.2025 - Wizyta kwalifikacyjna do IVF ✔️
 21.02.2025 - start stymulacji 💉 Ovuleap, Menopur
 01.03.2025 Punkcja, z 10 pęcherzyków pobrano 5 oocytów, tylko 2 dojrzałe komórki, jedna się zapłodniła... Jedna blastka 🫶
 06.03.2025 Transfer zarodka 3bc
 9 dpt Beta 79, 11 dpt Beta 207, 13 dpt Beta 393, 15 dpt Beta 881, 19 dpt Beta 4221, 25dpt Beta 20448
 09.04.2025 - 6t 6d USG jest bijące ❤️🥹CRL 0,63 cm
 22.04.2025 - 8t 5d krwawienie 🥲 krwiak 3,2x1,75, zarodek z ❤️ CRL 2,26 cm
 05.05.2025 10t 4d krwiak 2,25x0,75, CRL 3,83
 19.05.2025 12t 4d CRL 5,91
 26.05.2025 Prenatalne, niskie ryzyka, Syn 💙
 17.10.2025 waga 2520 g

- 

Ok, rozumie ciebie. Tylko chciałam na własnym przykładzie pokazać ,że mimo wad letalnych wcale nie jest łatwo znaleźć przyczynę. I żaden lekarz nigdy nic nie domiewal,gdy nie miał pewność. Dlatego uważam , że mogło to być kwestia przypadku z tymi lekami. Ja miałam ciążę naturalna z córką i też przyczyny nie poznałam. A leków żadnych nie brałam. Poprostu tak się złożyło i nikt na to wpływu nie miał.MagdaLena88 wrote:Paulla, ja uważam, ale może źle myślę, że właśnie każda z nas ma swoją historię, i każda z nas jest dorosła, i doskonale wie, że leki mają skutki uboczne, że sukces in vitro, w ogóle sukces ciąży to zdrowe dziecko w ramionach. I każda z nas o to walczy jak najlepiej potrafi. Pewnych rzeczy się nie przeskoczy. Ale, i tutaj może się mylę, nie pomaga nam wrzucanie z "bomby" kolejnej tragedii. Ja mam, stety/niestety dużo historii o tym, że pozornie zdrowe ciąże po porodzie, źle się zakończyły. Ale nie będę opowiadać tych historii na wątku, dziewczynom, które cieszą się z pozytywnych badań prenatalnych. Po co? w Jakim celu?
 Dlatego nie rozumiem jak ma nam pomóc historia opisana przez Patisonka, poza dodatkowymi nerwami, niepokojem czy dobrze robię biorąc te leki, a może w ogóle najlepiej zrezygnować, skoro tak to się może skończyć. Nie ujmuję tragedii tej dziewczyny, ale czasem trzeba wiedzieć, że nie wszystko wszędzie wypada. I tyle.
 A odnośnie lekow- otóż tak, bierzemy dużo, ale po to jesteśmy pod opieką specjalistów,żeby pilnowali naszych wyników.
 I tak myślę ,że nie powinno się sugerować ,że coś stało się przez leki od tego czy tamtego lekarza. To może być krzywdzące jak dla lekarza ,tak i jego pacjentek ,które mogą stracić zaufanie. I rozumiem ,że człowiek się wszystkiego chwyta. Podejmuje trudne decyzje.

Ale też myślę ,że nie potrzebnie aż tak na Patisonka naskoczylismy. Po prostu chciała zwrócić na to uwagę, ale i tak nie zmienia to faktu, że będziemy się leczyć ,bo co nam innego pozostaje? Różne rzeczy mogą się przytrafić i chyba każda z nas ma tego świadomość.

Już nie chce nawet pisać ,że u mnie druga ciąża super zdrowa, a podczas porodu komplikacje były. I wcale to nie oznacza ,że u innych też tak może być. Po prostu się tak stało, zbiegło się kilka rzeczy ,na które nie miało się wpływu. 🤷
 Z drugiej strony to wszystko jest częścią życia. W magiczny sposób nikt przed nami nie usunie przeszkód,bo my po przejściach. Będziemy się spotykać z różnymi ludźmi i w różnych sytuacjach i nie wyobrażam sobie ,że miałabym nie mówić o swoich doświadczeniach , czy np udawać ,że mojego dziecka nie ma ,bo komuś może być przykro. Też walczyłam i nadal walczę.
 I nie chce nic mówić ,ale dziewczyny ,które już są w ciąży kiedyś sugerowały odejście na inny wątek by nikogo nie urazić, to niemal jednogłośnie było pisane ,że nikomu to nie przeszkadza i żeby zostały . Mało tego nie raz czytałam jak to dobrze ,że się odzywają ,bo są dowodem na to ,że w końcu się uda i dają nam nadzieję. Czyli co mają być tu ,ale się nie odzywać czy jak? Przecież są na innym etapie życia i jasne ,że będą opisywać swoje zachcianki, wyprawki , badania itp. 

08.2012 26tc💔

👩
 lewy jajowód niedrożny❌

👦
 azoospermia❌
 kariotyp❌

1iui 04.2022-09.05⏸️
 24.05-5t3 jest zarodek
 07.06 -8t2 ❤️crl16 mm.
 09.08 17t2 175g💙
 29.08- 20t2 połówkowe🆗350g 21t3- 392g/24t6-670g/28t6-1400g/31t2- 1900g/32t3-2100g/35t3-2800g/37t3-3400g

WRACAMY
 11.24 iui❌
 💉28.02-24dc START
 9.6.2025 FET 4AA cb💔
 VII.25 cd138✅ cd56-40%‼️
 17.IX.25 FET4AA+EG ❌(estrofem, cyclogest,besins, metformina, acard, neoparin ,encorton + intralipid)
 Czekamy na ciebie 💚
- 

Ależ dziewczyny, przecież nasze Ciężarówki, nie mają stąd znikać. Chodzi o to, że ten wątek poświęcony byłby procedurze, i dziewczyny mogą nam kibicować, dzielić się doświadczeniem, trzymać kciuki. Ale chodziło tylko ,żeby tematy typu badania prenatalne, ciążowe zachcianki, wyprawka itp były na innym wątku. Tak by ktoś kto jest po którymś nieudanym transferze, nie trafił ze swoim bólem pod post o tym jak ktoś wybiera wózek. Jak ktoś nie ma siły na takie newsy, to po prostu nie zajrzy na wątek ciążowy. Tak samo jak ciężarówka poczuje ,że nasze zmagania to już dla niej za dużo przykrych wspomnień, nie musi tu zaglądać. Taka luźna propozycja. Każdy mógby pisać i tu i tam. Ale byłoby przejrzyściej. Tak samo było na wątku o inseminacji. Wątek o zabiegach i wątek ciążowo-dzieciowy. Niektóre z nas nie były nigdy w ciąży, nie mają dzieci, więc te ciążowe rozkmniny są totalną czarną magią. Tak samo jak dla kogoś komu udało się za pierwszym razem, rozkmniny o immunologii.
 No ,ale rozumiem ,że Wam Tak pasuje i nie będę się upierać przy moim pomyśle. Po prostu potrafi tu być dziennie po 5 stron do nadrobienia i łatwo się pogubić w czymś ważnym, bo łączymy tematy typowo in vitro z typowo ciążowymi wymianami doświadczeń. A zaraz dojdą typowo Bobasowe rozmowy o kolkach, kupkach itpRobi się nieco chaotycznie.
 Ja wiem po dzisiejszym, że robię sobie przerwę od naszego wątku i forum. Wiem ,że życie to nie bajka. Ale uważam,że przywoływanie historii swoich koleżanek w takim kontekście było mocno nie na miejscu. Jak kogoś uraziłam to przepraszam. Ale ja podchodzę ostatni raz do in vitro I będę się oszukiwać, że wszystko będzie dobrze tym razem. Że się uda.Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 września, 16:29 Ona 37 lat-AMH 12.24. 0,9 08.25-1,42 Kir BX, Homocysteina 11,86❗️
 On 40 lat-morfoglia 0%❗️
 Kariotypy prawidłowe
 10-12. 24' 3×IUI ❌️
 Cross Match- 60,2%❌️
- 

Oczywiście jest to kwestia otwarta. Ja nie jestem przeciwko ani za opcja wspólnego wątku,ani osobnego 🙂 tylko mam nadzieję,że niedługo się wszystkie stąd wyprowadzimy na wątek ciazowo- dzięciowy. Naprawdę mocno w to wierzę, że każda z nas która walczy w końcu wygra ta walkę 🙏🙏MagdaLena88 wrote:Ależ dziewczyny, przecież nasze Ciężarówki, nie mają stąd znikać. Chodzi o to, że ten wątek poświęcony byłby procedurze, i dziewczyny mogą nam kibicować, dzielić się doświadczeniem, trzymać kciuki. Ale chodziło tylko ,żeby tematy typu badania prenatalne, ciążowe zachcianki, wyprawka itp były na innym wątku. Tak by ktoś kto jest po którymś nieudanym transferze, nie trafił ze swoim bólem pod post o tym jak ktoś wybiera wózek. Jak ktoś nie ma siły na takie newsy, to po prostu nie zajrzy na wątek ciążowy. Tak samo jak ciężarówka poczuje ,że nasze zmagania to już dla niej za dużo przykrych wspomnień, nie musi tu zaglądać. Taka luźna propozycja. Każdy mógby pisać i tu i tam. Ale byłoby przejrzyściej. Tak samo było na wątku o inseminacji. Wątek o zabiegach i wątek ciążowo-dzieciowy. Niektóre z nas nie były nigdy w ciąży, nie mają dzieci, więc te ciążowe rozkmniny są totalną czarną magią. Tak samo jak dla kogoś komu udało się za pierwszym razem, rozkmniny o immunologii.
 No ,ale rozumiem ,że Wam Tak pasuje i nie będę się upierać przy moim pomyśle. Po prostu potrafi tu być dziennie po 5 stron do nadrobienia i łatwo się pogubić w czymś ważnym, bo łączymy tematy typowo in vitro z typowo ciążowymi wymianami doświadczeń. A zaraz dojdą typowo Bobasowe rozmowy o kolkach, kupkach itpRobi się nieco chaotycznie.
 Ja wiem po dzisiejszym, że robię sobie przerwę od naszego wątku i forum. Wiem ,że życie to nie bajka. Ale uważam,że przywoływanie historii swoich koleżanek w takim kontekście było mocno nie na miejscu. Jak kogoś uraziłam to przepraszam. Ale ja podchodzę ostatni raz do in vitro I będę się oszukiwać, że wszystko będzie dobrze tym razem. Że się uda.
 Ja już też się nie odzywać na temat mojej historii ,ani tej pozytywnej, ani straty. Ani porażek... Przepraszam jeśli ktoś poczuł się urażony postami o mojej teraźniejszości. Na pewno nie było to celowe.

A tak z innej strony. Wczoraj podczas toalety miałam śluz i nitkami krwi. Pomyślałam ,że pewnie od globulek. Zbagatelizowałem to.
 Ale dziś rano już wyleciała ze mnie ilość dużego paznokcia. Śluz z krwią. Od tamtej pory nic się nie dzieje. Myślicie że to tylko jakieś podrażnienie podczas aplikacji? Choć ja nic nie czułam ,by się zadrapać czy coś. A może reakcja na mix leków? Nie krwawie.

08.2012 26tc💔

👩
 lewy jajowód niedrożny❌

👦
 azoospermia❌
 kariotyp❌

1iui 04.2022-09.05⏸️
 24.05-5t3 jest zarodek
 07.06 -8t2 ❤️crl16 mm.
 09.08 17t2 175g💙

WRACAMY
 11.24 iui❌
 💉28.02-24dc START
 9.6.2025 FET 4AA cb💔
 VII.25 cd138✅ cd56-40%‼️
 Czekamy na ciebie 💚
- 

Postaram się nadrobić te 5 dni kiedy mnie nie było. Mam nadzieję, że u Was Dziewczyny wszystko dobrze 🙂 Tymczasem pozdrawiam z ostatnich chwil z gorącej Turcji i przesyłam trochę słoneczka🌴

P.S. życzcie mi powodzenia, bo lądowanie przewiduje na godz. 2.00 w Katowicach, a muszę jeszcze dojechać do Wrocławia i o 7.00 być w pracy 🤡

Pauuulaa, Agnesss88, kicia_kocia, Alicee2024, Mq1991, Paprykaa, Frajda lubią tę wiadomość
                                👩🏽 36 l. Pauuulaa, Agnesss88, kicia_kocia, Alicee2024, Mq1991, Paprykaa, Frajda lubią tę wiadomość
                                👩🏽 36 l.
 AMH 1,72

👱🏽♂️ 36 l.
 ❌AZOOSPERMIA

❌ IUI 12.2024 ❌ IUI 01.2025

✅ 03.2025 Kwalifikacja do IVF
 ✅ 05.05.2025 start stymulacji - krótki protokół
 💉 Gonal-f, Orgalutran
 ❌17.05.2025 Punkcja (16 pęcherzyków, pobrano 5 komórek, żadna nie nadawała się do zapłodnienia )

Czerwiec, lipiec, sierpień 2025 - suplementacja

✅ 09.09.2025 start stymulacji nr 2 (protokół długi)
 💉Gonapeptyl Daily, Menopur
 07.10.2025 Punkcja (9 pęcherzyków, pobrano 8 komórek, 4 dojrzałe, 2 ❄️ )
 04.11.2025 transfer Zarodka
- 

No to dobry czas będziesz musiała mieć 😬 powodzenia jutro w pracy 👍Kama89wroc wrote:Postaram się nadrobić te 5 dni kiedy mnie nie było. Mam nadzieję, że u Was Dziewczyny wszystko dobrze 🙂 Tymczasem pozdrawiam z ostatnich chwil z gorącej Turcji i przesyłam trochę słoneczka🌴

P.S. życzcie mi powodzenia, bo lądowanie przewiduje na godz. 2.00 w Katowicach, a muszę jeszcze dojechać do Wrocławia i o 7.00 być w pracy 🤡 Kama89wroc lubi tę wiadomość Kama89wroc lubi tę wiadomość 

08.2012 26tc💔

👩
 lewy jajowód niedrożny❌

👦
 azoospermia❌
 kariotyp❌

1iui 04.2022-09.05⏸️
 24.05-5t3 jest zarodek
 07.06 -8t2 ❤️crl16 mm.
 09.08 17t2 175g💙

WRACAMY
 11.24 iui❌
 💉28.02-24dc START
 9.6.2025 FET 4AA cb💔
 VII.25 cd138✅ cd56-40%‼️
 Czekamy na ciebie 💚
- 

Agness, dobrze ze wszystko dobrze 🫶🤞 Kurcze te ciaże po ivf wymagaja ciągłej czujności 🫣

Pauuulaa, mi sie w tym cyklu tez zdarzyły takie mikro nitki zabarwione krwia jak bylam na samym estrofemie. Ale w sumie minęło i jakos specjalnie o tym nie myslalam potem i nawet nie dopytałam lekarza 🤔

Kama, trzymamy kciuki za dobre spanko w samolocie i potem sprawny dojazd. To bedzie szalony pierwszy dzien po urlopie 🤪

Widzę, ze jutro szykuje nam sie ciekawy diagnostycznie dzień 🍀🍀🍀

MagdaLena, daj sobie chwilę, forum potrafi byc triggerujace. My tu jesteśmy, rozumiemy i wspieramy 🫶 Pauuulaa, Kama89wroc lubią tę wiadomość
                                PCOS, starania o drugiego 👶🏼 Pauuulaa, Kama89wroc lubią tę wiadomość
                                PCOS, starania o drugiego 👶🏼

styczeń 2025 ➡️ start IVF 🚀
 Rekovelle 8 ug + Orgalutran + Gonapeptyl
 23 pobrane ➡️ 16 MII ➡️ 10 ❄️

kwiecień ➡️ 1. transfer 5AA ❌️
 maj ➡️ 2. transfer 4AB ❌️
 czerwiec ➡️ 3. transfer 4AB❌️
 czerwiec ➡️ histeroskopia + cd138 ✅️
 sierpień ➡️ 4. transfer 4BB ❌️
 wrzesień ➡️ 5. transfer 4AB + 4AC ❌️
 październik ➡️ 6. transfer 4AB + 4BC
 14 dpt: betaHCG 1285 mlU/mL 🙀😻
 17 dpt: GS 5mm, YS 1 mm 🥰

Zostało 2 ❄️
- 

Właśnie na estrofemie było ok. Ale jak został dodany progesteron i na kolejny dzień encorton. To rano się pojawilo. Acard biorę od początku cyklu,więc to pewnie nie to. Zresztą przy poprzednim transferze też miałam i nie miałam żadnego krwawienia. Wczoraj były nitki krwi w śluzie,a dziś rano jakby glutek / skrzep krwi 🫣 ale tylko rano się pojawił i do tej pory czysto. 🤷 Zobaczę jak dalej, może to od mieszanki leków? Jak jutro też będzie to chyba muszę do doktorka pisać...kicia_kocia wrote:Agness, dobrze ze wszystko dobrze 🫶🤞 Kurcze te ciaże po ivf wymagaja ciągłej czujności 🫣

Pauuulaa, mi sie w tym cyklu tez zdarzyły takie mikro nitki zabarwione krwia jak bylam na samym estrofemie. Ale w sumie minęło i jakos specjalnie o tym nie myslalam potem i nawet nie dopytałam lekarza 🤔

Kama, trzymamy kciuki za dobre spanko w samolocie i potem sprawny dojazd. To bedzie szalony pierwszy dzien po urlopie 🤪

Widzę, ze jutro szykuje nam sie ciekawy diagnostycznie dzień 🍀🍀🍀

MagdaLena, daj sobie chwilę, forum potrafi byc triggerujace. My tu jesteśmy, rozumiemy i wspieramy 🫶 kicia_kocia lubi tę wiadomość kicia_kocia lubi tę wiadomość 

08.2012 26tc💔

👩
 lewy jajowód niedrożny❌

👦
 azoospermia❌
 kariotyp❌

1iui 04.2022-09.05⏸️
 24.05-5t3 jest zarodek
 07.06 -8t2 ❤️crl16 mm.
 09.08 17t2 175g💙

WRACAMY
 11.24 iui❌
 💉28.02-24dc START
 9.6.2025 FET 4AA cb💔
 VII.25 cd138✅ cd56-40%‼️
 Czekamy na ciebie 💚
- 

@Agness Mam nadzieję, że to jednorazowa akcja i nie bedziesz musiala jechac do szpitala 🍀🤞 niech tam Maluszek jeszcze grzecznie siedzi w brzuszku przez najbliższe 10 tygodni 😊
 @Magdalena czasem taka przerwa od forum jest dobra. Mam nadzieję, że trochę przewietrzysz głowę i do nas szybko wrócisz 
 @Paula może tak być, ze to podrażnienie. Jeśli nie będzie się powtarzac, to raczej nie ma się czym martwić   Pauuulaa lubi tę wiadomość
                                👱♀️ 33l👦🏻36l Pauuulaa lubi tę wiadomość
                                👱♀️ 33l👦🏻36l
 Starania od 08.2020, CP 💔 w 2022, Klinika leczenia niepłodności (Ovum Lublin) od 10.2023, 4 x stymulacja owulacji, 3 x IUI.
 AMH 7,34, Cross-match 30,2%, CD56❌️

2025 Start IVF ✅️
 -25.01 - stymulacja (Ovaleap, Cetrotide, Gonapeptyl)
 -10.02 - punkcja, ❄️❄️❄️❄️❄️
 -08.03/08.04 - I i II FET (Estrofem, Besins, Cyclogest, Prolutex, Accofil, Encorton, Acard)❌️
 -08.05 - III FET (Estrofem, Besins, Cyclogest, Prolutex, Accofil, Encorton, Acard, Neoparin) 7dpt beta 59, 9dpt 179, 11dpt 399, 13dpt 908, 19dpt USG, 21dpt 💔
 -17.07 IV FET ❌️
 -10.2025 antybiotykoterapia 🛋
 -11.2025 immunosupresja 🛋
 -12.2025 V FET❔️⏳️
 Została ❄️

It's always darkest before the dawn