🍀IVF po nieudanych IUI 🍀
-
WIADOMOŚĆ
-
MagdaLena88 wrote:Ależ żadna z nas nie bierze latami czy ciągle miesiącami tych leków. Zresztą dawki są naprawdę niskie. No i co warto wspomnieć, leczenie po przeszczepach to immunosupresja i są kobiety, które muszą je stosować pomimo ciąży i godzą się na ryzyko. Trochę ciężko to do nas porównać. Ja nie wzięłam dotychczas żadnego leku zaleconego przez immunologa. Ale nie chcę się bać, że robię krzywdę sobie i dziecku. I jak będzie trzeba to je wezmę.
Mq przyczyn wad letalnych jest niestety cała masa. Ileż to wad powstało de novo. Wiadomo, każdy szuka jakiegoś wytłumaczenia swojej tragedii. Ale myślę, że my i tak jesteśmy już przewrażliwione, po wielu traumach. Po co nam rzucać na głowę kolejny stres, z cyklu uważajcie na doktor Jarosz bo wasze dziecko będzie miało wady letalne. I to rzucone zaraz po tym,że w ciąży mam ochotę na kwaśne ogórki i żelki.
Kiedyś sporo dziewczyn ostrzegało przed szczepieniami limfocytami męża organizm może się tak przestawić ciąża już nie będzie możliwa czy to źle nie uważam , że dobrze mamy świadomość możemy iść na jeszcze jedną konsultacje .Tak samo pisałaś o suplementach Q10 nie przypominam sobie aby było zaznaczone , że nie mogą brać osoby z wysokimi komórkami NK ponieważ to je jeszcze bardziej wywala tutaj nawet dr J nie zaleca Q10 przy wysokim CD56Wiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 09:59
-
Patisonek 25 wrote:Magdalena w którym momencie napisałam żebyście uważały na dr Jarosz bo dziecko będzie miało wady?. To że ona ma taki przypadek to nie znaczy że któraś z nas tak będzie miała.. Ja też jestem po leczeniu immunosupresyjnym tak dla przypomnienia Więc no.. I walczyłam kilka lat... Więc zostaw teksty typu jesteś w ciąży a my walczymy itd... bo mi też nie było łatwo , nie zapominaj że miałam cholernie trudna drogę i nikomu tego nie życzę... 🥺 idę bo nie mam zamiaru być obrażana. Człowiek nie może wyrazić własnego zdania bo zaraz wylewa się hejt.
Trzymajcie się dziewczyny i trzymam kciuki 💋
I tak, ja już kiedyś pisałam,że to jest wątek o in vitro, fajnie ,że ciężarówki tu wpadają. Ale uważam, że powinien powstać osobny wątek dla ciężarówek. A tutaj powinny zostać tylko tematy związane z procesem. Kto chce może nam kibicować, my możemy tam wpadać. Ale nie każdemu łączenie ciążowych zachcianek z takimi wiadomościami dobrze robi na głowę. Mamy tutaj kilka bardzo wrażliwych dziewczyn, w tym i ja, które mogą źle odebrać takie wiadomości. Dla mnie po prostu Twoja wzmianka o koleżance i łączenie jej tragedii z doktor Jarosz na naszym wątku była nie na miejscu. Ja jestem chwilę po wizycie u pani doktor, wstąpiła we mnie nowa nadzieja , a tutaj wchodzę i widzę taki post. No wybaczcie, zagotowało się we mnie.Wiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 10:38
Alexis93 lubi tę wiadomość
Ona 37 lat-AMH 12.24. 0,9 08.25-1,42 Kir BX
On 40 lat-morfoglia 0%❗️
Kariotypy prawidłowe
10-12. 24' 3×IUI ❌️
03.01.25. Kwalifikacja do In Vitro✅️
27.01.25. Start stymulacji.
05.02. Punkcja-6🥚 1 zarodek 4.1.1
10.02.I. Transfer🐣 beta 5dpt 2,1💔 9dpt 0,3💔
25.03. 25' 2 stymulacja
02.04. Punkcja 6🥚 ❄️3.2.2
22.05. II. Transfer🐣 beta 6dpt 0,7💔
06.07-diagnostyka I suplementacja
biopsja endometrium 24.07-Cd138✅️CD56 >200⛔️
Sierpień-start w nowej klinice -
Patisonek 25 wrote:Magdalena w którym momencie napisałam żebyście uważały na dr Jarosz bo dziecko będzie miało wady?. To że ona ma taki przypadek to nie znaczy że któraś z nas tak będzie miała.. Ja też jestem po leczeniu immunosupresyjnym tak dla przypomnienia Więc no.. I walczyłam kilka lat... Więc zostaw teksty typu jesteś w ciąży a my walczymy itd... bo mi też nie było łatwo , nie zapominaj że miałam cholernie trudna drogę i nikomu tego nie życzę... 🥺 idę bo nie mam zamiaru być obrażana. Człowiek nie może wyrazić własnego zdania bo zaraz wylewa się hejt.
Trzymajcie się dziewczyny i trzymam kciuki 💋
W tym:
„Z tym leczeniem dr Jarosz bym ogólnie mocno uważała, znajoma musi mieć zakończona ciążę przez nią w 14 tc ma przez te leki od niej maluch masę wad letalnych i jest bez szans”
Może nie miałaś tego na myśli, ale ja zrozumiałam to tak jak Magdalena i nie dziwię się, że się zagotowała tym bardziej, że pamiętałam, że sama miałaś immunosupresję, a straszysz nas lekami od immunologa. Mogłaś to inaczej sformułować. Nikt nie umniejsza Twoim przejściom i wszystkie Ci kibicujemy.
MagdaLena88, Alexis93 lubią tę wiadomość
Starania o pierwsze🤱 od I 2022
✅ 👩🏼 AMH, BMI, CD138, sonoHSG
⭕️ Hashimoto, kirAA, IO
✅ 👱🏻♂️
2025
❌Puregon + Zivafert + Accofil + Encorton + Luteina
❌ Mensinorm + Zivafert + Accofil + Encorton + Luteina
❌czerwiec IUI -
Frajda wrote:W tym:
„Z tym leczeniem dr Jarosz bym ogólnie mocno uważała, znajoma musi mieć zakończona ciążę przez nią w 14 tc ma przez te leki od niej maluch masę wad letalnych i jest bez szans”
Może nie miałaś tego na myśli, ale ja zrozumiałam to tak jak Magdalena i nie dziwię się, że się zagotowała tym bardziej, że pamiętałam, że sama miałaś immunosupresję, a straszysz nas lekami od immunologa. Mogłaś to inaczej sformułować. Nikt nie umniejsza Twoim przejściom i wszystkie Ci kibicujemy.Ona 37 lat-AMH 12.24. 0,9 08.25-1,42 Kir BX
On 40 lat-morfoglia 0%❗️
Kariotypy prawidłowe
10-12. 24' 3×IUI ❌️
25.03. 25' 2 stymulacja
Sierpień-start w nowej klinice -
No to musiałyście mnie źle odebrać ale też każdy przypadek jest inny i nie ma co tego brać do siebie bo ja caly czas uważam ze warto robić badania immunologiczne bo zwykle tam siedzi największy problem i tylko podałam przykład tej dziewczyny. Każda droga nie jest latwa... owszem bo po jej leczeniu tak było ale to nie znaczy że każda tak będzie miała taki przypadek zdarza się raz na ileś kobiet i w tym też mogę być ja .... I w żadnym wypadku nie chciałam tutaj nikogo urazić 🫣 zwłaszcza że jestem w tym razem z Wami bo wiem jaka trudna i wyboista jest droga do marzeń.. uciekam się pakować. Spokojnego dniaStarania od 2021
🖤Poronienia nawykowe 🖤
💔01.2022 /12.2022 /10.2023 💔
👱♀️35 L 👨36 L 🐕
8 IUI ❌️
Zmiana lekarza 11.2024
➡️2025 IVF MZ
Kwalifikacja 23.01 ✅️
Rozpisanie stymulacji 31.03✅️
Start stymulacji 4.04🍀
(Mensinorm150 jm, Puergon 50jm, Orgalutran 0.25 mg)
Zivafert 5000j.m x2
1 podgląd 09.04 🥚2 podgląd 11.04🥚3 podgląd 14.04
Punkcja 16.04, pobrano 3🥚
Mamy ❄️ 4.3.3
transfer 15.07🤰🏼
15.08 7+1 tc,CRL 5mm ❤️110/min,GS 2 cm, YS 4mm
29.08 9tc+1d CRL 2.20 cm 🐻
10.09 10+6tc CRL 3.76 cm 🐼
Sanco⏳️
-
Dziewczyny ,kochane. Spokojnie. Po co od razu kłótnie. Według mnie oczywiście każde leczenie i każdy lek moze mieć mniejsze bądź większe skutki uboczne. Ale my w leczeniu niepłodności bierzemy na siebie ryzyko. Nawet głupi ibuprofen może doprowadzić do ciężkiej niewydolności nerek. Także uważam ,że my jesteśmy nieźle naszprycowane różnymi substancjami, ale po to jesteśmy pod opieką specjalistów,by ważyć potencjalne ryzyko do korzyści.
Odnośnie wad letalnych to mogę tylko powiedzieć ,że moja córeczka takie miała. Wiedziałam o tym od 14tc. Długa droga i historia za mną. Ale nie życzę nikomu takiego scenariusza, a zwłaszcza kobiecie ,która jest po leczeniu immunosupresyjnym -przypuszczam ,że leczyła niepłodność i tym sposobem trafiła do dr.J. -wiec dramat jeszcze większy. Aż chciałabym ją teraz przytulić i powiedzieć ,że czasami lepiej pozwolić odejść dziecku ,bo jeszcze wiele przed nią. Także patisonek jako dobrą koleżanką,mam nadzieję,że w tych trudnych momentach jesteś przy niej. De facto -sytuacja z moją córka bardzo szybko zweryfikowała listę "przyjaciół" i " znajomych". Niestety.
Ale wracając do tematu. Ja miałam robiony szereg badań ,każda możliwa jednostkę chorobową, nic nie znaleźli. Genetycznie zdrowa dziewczynka, pod względem rozwojowym już nie było ciekawie. I tu podkresle,że bezpośredniej przyczyny nie znaleźli, nas nawet żaden lekarz nie osmielił się jakiś przypuszczeń robić. A przypomnę ,że ciąża była z 26 tyg. Więc nie był to "mały material" do badań tylko już konkretne dziecko, które przeszło sekcje zwłok. Nie znaleziono nic, co mogłoby zrobić tego typu wady. Lekarz na spotkaniu posekcyjnym tylko mi powiedział ,że czasami tak po prostu się dzieje. I oni nie umieją wyjaśnić dlaczego.
I nie piszę tego by wzbudzić litość,bo każda z nas ma swoją trudna historię i nie licytujmy się. Ale pisze to po to ,że nikt nigdy nie da nam gwarancji na zdrowe dziecko. Nawet badanie zarodków. To są 3 najczęstsze trisomie. A chorób genetycznych jest masa. Są wady rozwojowe, są choroby metaboliczne o których dowiadujemy się po porodzie. A są też po prostu wypadki ,któremu może ulec nasze dziecko. My nie jesteśmy w stanie przewidzieć wszystkiego.
Proszę, nie kłóćmy się. My tutaj powinniśmy się wspierać, kibicować sobie i cieszyć się każdym ,choć malutkim sukcesem.
Patisonek bądź przy swojej koleżance, na pewno to doceni 🫂🫂 bardzo trudne zadanie przed tobą 😟
08.2012 26tc💔
👩
pcos❌amh11,1❌ IO❌HbA1C❌insulina❌
lewy jajowód niedrożny❌
kariotyp✅ TSH✅ AntyTPO 10✅ cytologia✅ biopsja szyjki✅ hpv ✅
👦
azoospermia❌
kariotyp❌
1iui 04.2022-09.05⏸️
Beta hcg:10.05 90.1/12.05 -214
24.05-5t3 jest zarodek
07.06 -8t2 ❤️crl16 mm.
24.06 10t5-crl 36.7 mm tętno170
04.07 prenatalne-12t1-crl 5.16 cm
09.08 17t2 175g💙
29.08- 20t2 połówkowe🆗350g 21t3- 392g/24t6-670g/28t6-1400g/31t2- 1900g/32t3-2100g/35t3-2800g/37t3-3400g
01.2023-38t6d/3950g/56cm👶
WRACAMY
11.24 iui❌
💉28.02-24dc START
11.03punkcja-23🥚➡️MII19➡️9❄️
14.04.2025 FET+EG 4AA cb💔
9.6.2025 FET 4AA cb💔
VII.25 cd138✅ cd56-40%‼️
17.IX.25 FET+EG ⏳(estrofem, cyclogest,besins, metformina, acard, neoparin ,encorton + intralipid) 🙏 -
Paulla, ja uważam, ale może źle myślę, że właśnie każda z nas ma swoją historię, i każda z nas jest dorosła, i doskonale wie, że leki mają skutki uboczne, że sukces in vitro, w ogóle sukces ciąży to zdrowe dziecko w ramionach. I każda z nas o to walczy jak najlepiej potrafi. Pewnych rzeczy się nie przeskoczy. Ale, i tutaj może się mylę, nie pomaga nam wrzucanie z "bomby" kolejnej tragedii. Ja mam, stety/niestety dużo historii o tym, że pozornie zdrowe ciąże po porodzie, źle się zakończyły. Ale nie będę opowiadać tych historii na wątku, dziewczynom, które cieszą się z pozytywnych badań prenatalnych. Po co? w Jakim celu?
Dlatego nie rozumiem jak ma nam pomóc historia opisana przez Patisonka, poza dodatkowymi nerwami, niepokojem czy dobrze robię biorąc te leki, a może w ogóle najlepiej zrezygnować, skoro tak to się może skończyć. Nie ujmuję tragedii tej dziewczyny, ale czasem trzeba wiedzieć, że nie wszystko wszędzie wypada. I tyle.Ona 37 lat-AMH 12.24. 0,9 08.25-1,42 Kir BX
On 40 lat-morfoglia 0%❗️
Kariotypy prawidłowe
10-12. 24' 3×IUI ❌️
25.03. 25' 2 stymulacja