X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się z pomocą medyczną 🍂🍂🌰IVF WRZESIEŃ 2025 🌰🍂🍂
Odpowiedz

🍂🍂🌰IVF WRZESIEŃ 2025 🌰🍂🍂

Oceń ten wątek:
  • Valletta Autorytet

Wysłany: 17 września, 08:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nina94 wrote:
    Dobry pomysł. Już o tym wcześniej myślałam, aby iść na takie usg. Co do biopsji, to nie miałam histeroskopii. Dr Jarosz patrząc na wyniki cytokin wspomniała, że stanu nie ma, bo gdyby był to TNF alfa byłby wysoki. Ale czy faktycznie tak jest? To po co wgl robić biopsję, skoro byśmy wiedzieli o stanie zapalnym z wyniku krwi.
    Nie wiem sama co dalej, czy mam siły na to wszystko.

Ja osobiście u Ciebie widzę kilka jeszcze opcji niezbadanych.
    Masz już kilka transferów za sobą, gdzieś musi tkwić problem.

Jarosz gada głupoty, owszem czasami przy Endo adeno cytokiny są wywalone w kosmos po 90-100tys, a czasami nie (przykład ja, potwierdzona endometrioza, cztery operacje, a tnf miałam 1500, po wyleczeniu stanu zapalnego endometrium jeszcze mniej). Gdyby ktoś chciał mnie diagnozować na podstawie cytokin to bym dalej chodziła z niepotwierdzona endometrioza.. Była ostra afera ostatnio, gdy diagnostyka weszła we współpracę z Ewą Chodakowska i wypuścili pakiet badań krwi "czy masz endometriozę" i dosłownie całe środowisko specjalistów się oburzyło i pakiet zniknął bo - zadne badanie z krwi nie diagnozuje Endo, adeno - to przebiegła choroba, u każdego wygląda inaczej, tylko USG w protokole endometriozy, z dalszym kroków rezonans magnetyczny/ histeroskopia/czy laparo.
    Przy tnf 1500 Sydor kazał nam zrobić histeroskopię, skoro nikt nigdy nie sprawdzał macicy od zewnątrz.. lekarz, który to robił powiedział, że widzi oznaki przewlekłego stanu zapalnego - mam zdjęcia a z wycinków nic nie wyszło więc i tak Sydor dał antybiotyk bo wtedy leczy się stan zapalny na podstawie obrazu.

Jak już kiedyś komuś "dzwoniło w kościele"o adeno to idź tym tropem zrób na start USG w protokole (strona fundacja pokonać endometriozę gdzie leczyć - może w Twojej okolicy masz polecanych lekarzy) i sprawdzenie przede wszystkim macicy - stan zapalny z obrazu/wycinki, czy nie ma zrostów, co powoduje że zarodki się nie przyjmują, co im przeszkadza bo już kilka miałaś ich podanych.. zamiast dawać na ślepo dipherline.

Ps. Nie jesteś beznadziejnym przypadkiem ❤️ są po prostu u Ciebie jeszcze niezbadane terytoria (np macica :D) a tym samym ogrom szans. A to taki standard, że po kilku nieudanych kierują na histeroskopię.
    Wiem,że ciężko jest znajdywać siłę, ale czasami trzeba tych lekarzy ostro przyciskać, czy nawet zmieniać jak nie ma efektów.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 września, 08:36

just_a_girl, sylstaa, Woczekiwaniu, Honorka, Nina94, evcix84 lubią tę wiadomość

👩36l endometrioza, niedoczynność tarczycy, Amh 0.9 🧔🏻‍♂️35l zdrowy

🖇 Starania z przerwami od 10/2019
    🩺 2021-2023 leczenie endometriozy (III laparoskopie, 6m sztucznej menopauzy 💉Zoladex).

☘️ I IVF 07/2023 ❄️
    08/2023 - histeroskopia diagnostyczna, NK, CD138, EndoBiome, próbny transfer. Leczenie stanu zapalnego endometrium 💊
    FET- 03/2024 - 6dpt - 7.2, 8dpt - 31,30- cb 💔 (accofil)
    ☘️ II IVF 11/2024 ❄️ - ET <2.3 (accofil, encorton, neoparin, acard, intralipid).

☘️ KD -III IVF 02/2025 ❄️ - ET <2.3 (accofil, encorton, neoparin, acard, atosiban)
    🍀 KD - IV IVF 04/2025 ❄️❄️ - FET 22/04 ❄️- 6dpt - ⏸ 7dpt - 52 🥹, 10dpt - 236 🥹 13dpt - 1362, 16dpt - 5134 (acard, neoparin, prograf, accofil, 2x immunoglobuliny).

4 IVF / 4 transfery / jeden 4BB -Baby Girl 🩷 🍼
    preg.png
  • Woczekiwaniu Autorytet

Wysłany: 17 września, 08:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nina94 wrote:
    Dziękuję bardzo 💪🏼 nie mam już sił. Straciłam nadzieję. Tak jak ostatni transfer (mimo poronienia) dał mi trochę kopa, że może się udać, tak teraz myślę, że nigdy się nie uda. Poświęcamy na to nasze życie, nie podróżujemy, bo nie ma czasu przez to wszystko albo kasy, w pracy wieczne kombinacje, leki, badania, urlopy i L4. Ciągłe drążenie tematu i dalej nie wiadomo dlaczego?
    Do tego rok temu w szpitalu prawie się wykrwawiłam i wtedy zrozumiałam jakie życie jest kruche.
    Dokąd to wszystko prowadzi? Kiedy czas powiedzieć stop? Ale też nie umiem wyobrazić sobie życia bez chociaż jednego dziecka. Straciłam wiarę i nie wiem co mam dalej robić.

Jestem w bardzo podobnym punkcie do Twojego. Bardzo rzadko jeździmy na wakacje, bo albo brakuje urlopu albo z tyłu głowy mam myśl, że odłożone pieniądze mogą się przydać na rozszerzenie diagnostyki. Na samą myśl o transferze dostaję skrętu. Mi siłę dają nowe pomysły rozszerzania diagnostyki o których czytam tutaj na forum, bo coś musi być przyczyną niepowodzenia.
    Odpocznij przez chwilę, zrób listę badań która chciałabyś zrobić i zapytaj lekarza co o tym myśli.
    Ja na swojej liście ma chwilę obecną mam: histerodkopia, diagnostyka w kierunku adeno i endo, lekarz też wspominał coś o badaniu mikrobiomu, ale wiem czy się na to zdecyduje, bo fundusze na to badanie mogłabym przeznaczyć na coś innego. Może u Ciebie też warto zrobić te badania.

Ciężko powiedzieć do czego to wszystko prowadzi, ale do póki są możliwości leczenia, pomysły rozszerzania diagnostyki to warto walczyć. Dodatkowo procedura in vitro jest refundowana, więc jest to spore odciążenie finansowe, które trzeba wykorzystać, ponieważ nie wiadomo jak długo będziemy mogli z tego korzystać.

A czy Wy badaliście kariotypy?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 września, 08:29

sylstaa lubi tę wiadomość

Starania od 2019
    On 35: nieprawidłowy kariotyp męski translokacja 14/21, oligozospermia

Ona 32: MTHFR 1286A>C, PAI-1 4G/5G hetero, AMH:2.96
    ❌Komórki NK z krwi 21.3%❌KIR AA
    ❌Cross-match luty 2025:30,1%, maj 2025:36.9%.

I IVF 12/2023 Reprofit Czechy
    🥚10 pobranych, 7 dojrzałych, 6 zapłodnionych, ❄️1 zdrowy
    I FET 17/06/2024, BetaHCG: 8dpt- 13.80, 10dpt-8.10 😞

II IVF 10/2024 Invimed Gdynia
    🥚16 pobranych, 12 dojrzałych, 8 zapłodnionych, ❄️❄️❄️ PGT-SR (❄️niski stopień mozaicyzmu chromosomu 2, ❄️trisomia 21, ❄️wynik nieinformatywny- 13.12 rebiopsja, zdrowy zarodek 🥹
    II FET 28/01/2025 BetaHCG: 8dpt-97.40, 10dpt-174, 13dpt-163 😥 14dpt-115 😥
    III FET 28/04/2025 BetaHCG: 8dpt-15.30, 10dpt-13. 😥
  • Woczekiwaniu Autorytet

Wysłany: 17 września, 08:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nina94 wrote:
    Muszę to przemyśleć i zbadać temat. Najgorzej, że Kraków to dla nas drugi koniec Polski 🫣 ale to do ogarnięcia. Teraz to ja szukam w sobie motywacji do dalszej walki.

Z jakiej części Polski jesteś? Północnej?

My jechaliśmy do Tarnowa (500km). Dr Sydor mówił, że kolejna wizyta mogłaby się odbyć online, więc może warto poświęcić ten jeden dzień na wizytę.

Ewentualnie polecanym immunologiem też jest dr Paśnik, chociaż tutaj na forum też różne opinie o nim czytałam.

Starania od 2019

🥚16 pobranych, 12 dojrzałych, 8 zapłodnionych, ❄️❄️❄️ PGT-SR (❄️niski stopień mozaicyzmu chromosomu 2, ❄️trisomia 21, ❄️wynik nieinformatywny- 13.12 rebiopsja, zdrowy zarodek 🥹
  • Nina94 Autorytet

Wysłany: 17 września, 08:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sylstaa wrote:
    Domyślałam się Nina, jak jest Ci ciężko i co czujesz😔🫂 Ja też byłam zrezygnowana po czterech transferach, nigdy nie widziałam drugiej kreski, nie było żadnego biochema, ale tak jak piszesz na ten moment nie umiem zrezygnować z leczenia. Kiedyś napisałam tutaj na forum, że „serce boli, ale bolało by mnie bardziej gdybyśmy odpuścili💔” i dopóki tak czujemy, to będziemy próbować.

Nie wiem jakiego masz lekarza w klinice, czy takiego z tych bardziej dociekliwych czy mniej, ale może porozmawiaj z nim, jaki ma dalej pomysł na Ciebie, bo mimo że masz dużo zarodków to bez sensu robić kolejne transfery bez przygotowania. USG w kierunku endometriozy czy histeroskopia wydają się być dobrym pomysłem. Histeroskopia realnie oceni jak wygląda macica i to moim zdaniem obowiązkowy zabieg przy wielokrotnych nieudanych transferach.

Dzięki ostatniej diagnozie mam w sobie więcej siły do walki. Mam nadzieję, że i Ty już niedługo poczujesz to samo❤️‍🩹
    Dziękuję Wam bardzo za wsparcie, ale nie pamiętam czy kiedyś miałam takiego doła. Muszę z niego wyjść żeby działać dalej 😢
    Właśnie mogłabym ewentualnie spróbować zrobić jeszcze jeden transfer bez dodatkowych badań ale to tyle, bo więcej marnować zarodków nie mam zamiaru.
    USG brzmi dobrze i poszłabym w to, do tego ew jakieś dalsze badania czy to immuno czy genetyczne i histeroskopia? - jej obawiam się najbardziej, bo do szpitali mam już duży uraz i może lepiej zrobić prywatnie?
    Muszę zrobić rozeznanie wśród lekarzy i ustalić sobie dalszy plan.

sylstaa, just_a_girl lubią tę wiadomość

🧔🏼‍♂️ 31 lat, wyniki ok
    👩🏽 30 lat AMH 3,94

Starania od 10.2021
    - 03.22 r. laparoskopia (lewy jajowód niedrożny)
    06.23 klinika.
    -01.24 r. I procedura: ❄️❄️
    🍀02.24 transfer ❄️ bl.6.2.2. beta 0 😢
    -04.24 r. wodniak. Usunięcie jajowodów.
    🍀07.24 r. transfer ❄️ bl.5.3.3 beta 0 😢
    -09.24 r. Biopsja endo ok.
    Immuno: Bx, Kiry nieobecne: 2DL5, 2DS1, 2DS3, 2DS5, 3DS1, NK 9%
    -10.24 r. II procedura ❄️❄️❄️❄️
    🍀11.24 r. transfer ❄️ beta 0😢 (Accofil, encorton)
    Cross Match: 54,4% ❌
    -01.25 r. Immunosupresja Equoral
    🍀02.25 r. transfer dwóch ❄️❄️ 2.1.1 i 2.1.2 beta 0 😢 (Accofil oraz encorton)
    Cross: 33% ❌, diphereline x2
    🍀 29.04.25 r. transfer 2.1.2 ❄️ (encorton, Accofil, Prograf) 5 tc 💔
    06.25 Cross: 58,7% ❌
    06.25 r. III procedura 9 x ❄️
    07.-08.25 immunosupresja i diphereline
    12.08 Cross: 28,2% 💪🏼
    🍀 10.09.25 r. Transfer 4.1.1 🙏🏼❤️
    (encorton, Accofil, Prograf)
  • Nina94 Autorytet

Wysłany: 17 września, 08:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Valletta wrote:
    Ja osobiście u Ciebie widzę kilka jeszcze opcji niezbadanych.
    Masz już kilka transferów za sobą, gdzieś musi tkwić problem.

Jarosz gada głupoty, owszem czasami przy Endo adeno cytokiny są wywalone w kosmos po 90-100tys, a czasami nie (przykład ja, potwierdzona endometrioza, cztery operacje, a tnf miałam 1500, po wyleczeniu stanu zapalnego endometrium jeszcze mniej). Gdyby ktoś chciał mnie diagnozować na podstawie cytokin to bym dalej chodziła z niepotwierdzona endometrioza.. Była ostra afera ostatnio, gdy diagnostyka weszła we współpracę z Ewą Chodakowska i wypuścili pakiet badań krwi "czy masz endometriozę" i dosłownie całe środowisko specjalistów się oburzyło i pakiet zniknął bo - zadne badanie z krwi nie diagnozuje Endo, adeno - to przebiegła choroba, u każdego wygląda inaczej, tylko USG w protokole endometriozy, z dalszym kroków rezonans magnetyczny/ histeroskopia/czy laparo.
    Przy tnf 1500 Sydor kazał nam zrobić histeroskopię, skoro nikt nigdy nie sprawdzał macicy od zewnątrz.. lekarz, który to robił powiedział, że widzi oznaki przewlekłego stanu zapalnego - mam zdjęcia a z wycinków nic nie wyszło więc i tak Sydor dał antybiotyk bo wtedy leczy się stan zapalny na podstawie obrazu.

Jak już kiedyś komuś "dzwoniło w kościele"o adeno to idź tym tropem zrób na start USG w protokole (strona fundacja pokonać endometriozę gdzie leczyć - może w Twojej okolicy masz polecanych lekarzy) i sprawdzenie przede wszystkim macicy - stan zapalny z obrazu/wycinki, czy nie ma zrostów, co powoduje że zarodki się nie przyjmują, co im przeszkadza bo już kilka miałaś ich podanych.. zamiast dawać na ślepo dipherline.

Ps. Nie jesteś beznadziejnym przypadkiem ❤️ są po prostu u Ciebie jeszcze niezbadane terytoria (np macica :D) a tym samym ogrom szans. A to taki standard, że po kilku nieudanych kierują na histeroskopię.
    Wiem,że ciężko jest znajdywać siłę, ale czasami trzeba tych lekarzy ostro przyciskać, czy nawet zmieniać jak nie ma efektów.
    Już zaczynam myśleć, że jestem takim przypadkiem… tak wam dziękuję za wsparcie i doradztwo, bo jak się już podniosę to wiem co robić dalej. ❤️

Valletta, just_a_girl lubią tę wiadomość

🧔🏼‍♂️ 31 lat, wyniki ok
    👩🏽 30 lat AMH 3,94

Starania od 10.2021
    06.23 klinika.
  • Nina94 Autorytet

Wysłany: 17 września, 08:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Woczekiwaniu wrote:
    Jestem w bardzo podobnym punkcie do Twojego. Bardzo rzadko jeździmy na wakacje, bo albo brakuje urlopu albo z tyłu głowy mam myśl, że odłożone pieniądze mogą się przydać na rozszerzenie diagnostyki. Na samą myśl o transferze dostaję skrętu. Mi siłę dają nowe pomysły rozszerzania diagnostyki o których czytam tutaj na forum, bo coś musi być przyczyną niepowodzenia.
    Odpocznij przez chwilę, zrób listę badań która chciałabyś zrobić i zapytaj lekarza co o tym myśli.
    Ja na swojej liście ma chwilę obecną mam: histerodkopia, diagnostyka w kierunku adeno i endo, lekarz też wspominał coś o badaniu mikrobiomu, ale wiem czy się na to zdecyduje, bo fundusze na to badanie mogłabym przeznaczyć na coś innego. Może u Ciebie też warto zrobić te badania.

Ciężko powiedzieć do czego to wszystko prowadzi, ale do póki są możliwości leczenia, pomysły rozszerzania diagnostyki to warto walczyć. Dodatkowo procedura in vitro jest refundowana, więc jest to spore odciążenie finansowe, które trzeba wykorzystać, ponieważ nie wiadomo jak długo będziemy mogli z tego korzystać.

A czy Wy badaliście kariotypy?
    Gdyby nie refundacja, to nie byłabym w tym miejscu nawet, bo nie byłoby nas stać na tyle prób. Tak więc faktycznie to jest ten plus.
    Jutro zrobię betę 8dpt i wyślę do Jarosz i jestem ciekawa co ona powie i jaki będzie miała pomysł. Nie badaliśmy kariotypów. Kariotypy badamy w dwójkę? I jak się np okaże że coś jest nie tak, to może być to powód niepowodzeń? Co się wtedy robi?

🧔🏼‍♂️ 31 lat, wyniki ok
    👩🏽 30 lat AMH 3,94

Starania od 10.2021
    06.23 klinika.
  • Valletta Autorytet

Wysłany: 17 września, 08:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nina94 wrote:
    Dziękuję Wam bardzo za wsparcie, ale nie pamiętam czy kiedyś miałam takiego doła. Muszę z niego wyjść żeby działać dalej 😢
    Właśnie mogłabym ewentualnie spróbować zrobić jeszcze jeden transfer bez dodatkowych badań ale to tyle, bo więcej marnować zarodków nie mam zamiaru.
    USG brzmi dobrze i poszłabym w to, do tego ew jakieś dalsze badania czy to immuno czy genetyczne i histeroskopia? - jej obawiam się najbardziej, bo do szpitali mam już duży uraz i może lepiej zrobić prywatnie?

Ja się dziwię, że po tylu transferach w klinice obowiązkowo nie wysłali Cię na histeroskopię, nawet nie mając podejrzeń o adeno to taki must have..to jakby nie sprawdzić sukni ślubnej idąc do ślubu, taka podstawa szczególnie,jak są problemy z implantacją. Szkoda transferów, szkoda ekspozycji na hormony.
    Ja robiłam prywatnie w klinice - zjawiłam się o 17.00, o 20 mąż odwiózł mnie do domu i kolejnego dnia pracowałam zdalnie. To nie jest zabieg po którym dwa tyg się dochodzi do siebie. Nie wiem w jakiej jesteś klinice, dziewczyny często łapią się na NFZ. Sprawdzić stan zapalny, jak wygląda endometrium, czy są jakieś zrosty czy polipy niewidoczne na USG..

Kolejna kwestia - kurde czemu lekarze przed in vitro nie każą badać kariotypow?! Kiedyś jak in vitro nie było w refundacji to było to pierwsze badanie przed procedurą.. mnie krew zalewa.

Nina jesteś mega waleczna i walcz o siebie, nawet kosztem zmiany immuno czy podejścia.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 września, 08:52

just_a_girl, Woczekiwaniu, Julia24, Puszkina, evcix84 lubią tę wiadomość

🩺 2021-2023 leczenie endometriozy (III laparoskopie, 6m sztucznej menopauzy 💉Zoladex).

☘️ I IVF 07/2023 ❄️
    08/2023 - histeroskopia diagnostyczna, NK, CD138, EndoBiome, próbny transfer. Leczenie stanu zapalnego endometrium 💊
    ☘️ II IVF 11/2024 ❄️ - ET <2.3 (accofil, encorton, neoparin, acard, intralipid).

☘️ KD -III IVF 02/2025 ❄️ - ET <2.3 (accofil, encorton, neoparin, acard, atosiban)
    🍀 KD - IV IVF 04/2025 ❄️❄️ - FET 22/04 ❄️- 6dpt - ⏸ 7dpt - 52 🥹, 10dpt - 236 🥹 13dpt - 1362, 16dpt - 5134 (acard, neoparin, prograf, accofil, 2x immunoglobuliny).

preg.png
  • Nina94 Autorytet

Wysłany: 17 września, 08:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Woczekiwaniu wrote:
    Z jakiej części Polski jesteś? Północnej?

My jechaliśmy do Tarnowa (500km). Dr Sydor mówił, że kolejna wizyta mogłaby się odbyć online, więc może warto poświęcić ten jeden dzień na wizytę.

Ewentualnie polecanym immunologiem też jest dr Paśnik, chociaż tutaj na forum też różne opinie o nim czytałam.
    Tak, północ. Jestem bardziej za Dr Sydorem niż Paśnikiem. Jeśli kolejne wizyty mogłyby być online to super. Myślę, że tak zrobimy, ale muszę się zorientować jak to wychodzi terminowo. Dziękuję 😍

🧔🏼‍♂️ 31 lat, wyniki ok
    👩🏽 30 lat AMH 3,94

Starania od 10.2021
    06.23 klinika.
  • LoliM Autorytet

Wysłany: 17 września, 08:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kiraaa wrote:
    Niestety 😞 pierwszy transfer na zaleceniach Jarosz i tym razem nawet nie było implantacji. Wprowadziliśmy małe modyfikacje i w niedzielę kolejny transfer…

Trzymam mocne kciuki 🤞❤️❤️

Kiraaa lubi tę wiadomość

✖️oligozoospermia ciężka ⭢ suplementacja ⭢ poprawa
    ✖️fragmentacja 30 % ⭢ 12%

✖️KIR Bx: ➕2DS2; ➖2DS1, 2DS3, 2DS5, 3DS1
    Allo 27,6%

☑️ AMH 2,38 (2023r.) ⭢ 1,54 (2025r.) /jajowody drożne / ANA 2, ANA3 / homocysteina 3,8 /białko S i C / gen V i gen II / cytokiny/ zapalenie endometrium wyleczone 5-10/ 10

05.24 r. IVF I mamy: ❄️5.1.1❄️5.1.1❄️5.1.1❄️6.2.1❄️4.1.1❄️4.1.1

✖️02.09.24 transfer pgta 5.1.1 beta 0 💔
    11.24 Cross match 38.3% ⭢ immunosupresja equroal + encorton
    ✖️02.01.25 transfer pgta 4.1.1 cb 4 + 6💔
    ✖️ 05.02.25 transfer pgta 5.1.1 cb 4+3 💔
    ✅ 03.25 Histeroskopia
    🆘 03.25 cross match 52%
    🆘03.25 ponowna biopsja: stan zapalny 5/10
    05.25 leczenie metronidazol + tarivid
    09.25r. IVF II mamy:
    ❄️ 5.1.1 ❄️ 4.2.2 ❄️ 2.1.1
  • just_a_girl Autorytet

Wysłany: 17 września, 09:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nina94 wrote:

Jeśli wyjdzie endo, adeno w USG u specjalisty, to histeroskopie też lepiej robić u specjalisty od Endo, adeno. Mi to było tłumaczone w barskiej tak, że to trochę inna usługa niż na NFZ, zorientowana bardziej na niepłodność i na to co może być pod tym kątem problemem. Na NFZ to bardziej na zasadzie, jak jest mięśniak do usunięcia, to go można usunąć na NFZ. W barskiej np. zaczęli usuwać już nawet mikropolipy z macicy, bo są jakieś pierwsze badania że to też może wpływać na potencjał do implantacji.

Druga kwestia to te cytokiny, a stan zapalny. Aż zerknęłam na swoje wyniki. Robiłam cytokiny w maju, tnf alfa miałam wynik 2,5 pg/ml, a domyślnie powinno być poniżej 3,8 pg/ml, czyli chyba wynik ok. W tym samym czasie odebrałam wynik biopsji, zapalenie 2/10, dostałam antybiotyk. Przy czym i tak będę jeszcze raz to sprawdzać w trakcie histeroskopii, bo tam można pobrać wycinek z miejsca które nieładnie wygląda, a nie na ślepo.

Podtrzymuje też temat chorego zarodka - nie wiem czy to Cię pociesza czy wręcz przeciwnie. Czytałam dużo statystyk i badań, i nawet u 30stolatki 30-40% zarodków w badaniach pgt-a przy in vitro może być wadliwych (tzn. mieć trisomie). Masz dużo zarodków, niestety raczej wszystkie zdrowe nie są, zastanowiła bym się czy nie zrobić jeszcze jednego transferu, póki jesteś przygotowana wyciszeniem i immunosupresja - po takich przygotowaniach raczej doradza się transfer za transferem, ale pytanie czy w tym momencie ewentualną dodatkowa porażka cię nie dojedzie na maksa, jak już lecisz na oparach😔 zwlaszcza jeśli to jednak w postępowaniu immuno, czy macicy mamy jakiś problem...

Wszystkie chcialybysmy Ci pomóc, i znaleźć odpowiedzi na trudne pytania... Ale najważniejsze jest Twoje zdrowie psychiczne i fizyczne i jak się czujesz.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 września, 09:05

Valletta, Woczekiwaniu, Nina94, Puszkina, evcix84, Monixma, north_node, Honorka, Karolaaas lubią tę wiadomość

starania od 04.2023
    03.2025 IVF nr 1
    14.03 punkcja: 8🥚, 2❄️: 3AB, 6BB
    19.03 I transfer ❄️3AB ❌
    18.04 biopsja endometrium:
    CD138 ❌, CD56 ✅, antybiotyk 2 tyg
    25.07 II transfer ❄️6BB ❌

09.2025 IVF nr 2
    🔜 punkcja
    🔜 PGT-A
    🔜 diphereline x3
    🔜 minihisteroskopia
    🔜 immunolog

👩🏻'95 (30)
    AMH = 1,6 (08.2025)
    hiperprolaktynemia (Dostinex) ✅
    1 niedrożny jajowód ❌
    adenomioza ❌

👨🏻'95 (30)
    morfologia 0% / 4% / 1% ❌
    MSOME 0% ❌
  • LoliM Autorytet

Wysłany: 17 września, 09:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nina ja jestem przypadkiem, gdzie cytokiny były okey, a podczas histeroskopii (po poronieniu zresztą) stan zapalny wrócił…i też nikt nie mówił, żeby ponownie to sprawdzić, sama uznałam, że warto, bo cross wywaliło w kosmos…
    Dziewczyny mają rację może warto zacząć od histeroskopii i biopsji.
    Masz moc, ja dalej mocno trzymam kciuki 🤞🤞❤️

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 września, 09:07

sylstaa, Woczekiwaniu, Valletta, just_a_girl, Nina94, evcix84, Honorka, Karolaaas lubią tę wiadomość

✖️oligozoospermia ciężka ⭢ suplementacja ⭢ poprawa
    ✖️fragmentacja 30 % ⭢ 12%

✖️KIR Bx: ➕2DS2; ➖2DS1, 2DS3, 2DS5, 3DS1
    Allo 27,6%

☑️ AMH 2,38 (2023r.) ⭢ 1,54 (2025r.) /jajowody drożne / ANA 2, ANA3 / homocysteina 3,8 /białko S i C / gen V i gen II / cytokiny/ zapalenie endometrium wyleczone 5-10/ 10

05.24 r. IVF I mamy: ❄️5.1.1❄️5.1.1❄️5.1.1❄️6.2.1❄️4.1.1❄️4.1.1

✖️02.09.24 transfer pgta 5.1.1 beta 0 💔
    11.24 Cross match 38.3% ⭢ immunosupresja equroal + encorton
    ✖️02.01.25 transfer pgta 4.1.1 cb 4 + 6💔
    ✖️ 05.02.25 transfer pgta 5.1.1 cb 4+3 💔
    ✅ 03.25 Histeroskopia
    🆘 03.25 cross match 52%
    🆘03.25 ponowna biopsja: stan zapalny 5/10
    05.25 leczenie metronidazol + tarivid
    09.25r. IVF II mamy:
    ❄️ 5.1.1 ❄️ 4.2.2 ❄️ 2.1.1
  • sylstaa Autorytet

Wysłany: 17 września, 09:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Valletta wrote:
    Ja się dziwię, że po tylu transferach w klinice obowiązkowo nie wysłali Cię na histeroskopię, nawet nie mając podejrzeń o adeno to taki must have..to jakby nie sprawdzić sukni ślubnej idąc do ślubu, taka podstawa szczególnie,jak są problemy z implantacją. Szkoda transferów, szkoda ekspozycji na hormony.
    Ja robiłam prywatnie w klinice - zjawiłam się o 17.00, o 20 mąż odwiózł mnie do domu i kolejnego dnia pracowałam zdalnie. To nie jest zabieg po którym dwa tyg się dochodzi do siebie. Nie wiem w jakiej jesteś klinice, dziewczyny często łapią się na NFZ. Sprawdzić stan zapalny, jak wygląda endometrium, czy są jakieś zrosty czy polipy niewidoczne na USG..

Kolejna kwestia - kurde czemu lekarze przed in vitro nie każą badać kariotypow?! Kiedyś jak in vitro nie było w refundacji to było to pierwsze badanie przed procedurą.. mnie krew zalewa.

Nina jesteś mega waleczna i walcz o siebie, nawet kosztem zmiany immuno czy podejścia.
    Ja pierwszą histeroskopię robiłam na NFZ, zabieg był w krótkim znieczuleniu ogólnym jak przy punkcji. Wtedy wszystko wyszło prawidłowo, opis zabiegu dosłownie na 3 zdania. Drugą zdecydowałam się zrobić prywatnie w Barskiej z polecenia Sydora, bo czułam że musi to zrobić ktoś kompetentny w tym temacie, szczególnie przy leczeniu niepłodności.

Co do kariotypów to prawda, to było jedno z pierwszych zleconych badań, gdy zaczynaliśmy pierwszą komercyjną procedurę.

Valletta, just_a_girl, Karolaaas lubią tę wiadomość

👩🏻‍🦰’92 + 🧔🏻‍♂️’90 | starania od 04.2022
    obniżona rezerwa jajnikowa, KIR AA
    teratozoospermia

11.2023 - 03.2025
    2x IMSI, 4 transfery zdrowych zarodków, 3x obstawa immunologiczna, nigdy b-hCG+

05.2025
    IMSI, ❄️4AB zdrowy po PGT-A
    IPLE: areceptywne endometrium
    Minihistero: adenomioza, przewlekłe zapalenie, przerost i polipowatość endometrium

➡️wyciszenie Diphereline x2, kontrolna histeroskopia 10.10
  • Woczekiwaniu Autorytet

Wysłany: 17 września, 09:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nina94 wrote:
    Gdyby nie refundacja, to nie byłabym w tym miejscu nawet, bo nie byłoby nas stać na tyle prób. Tak więc faktycznie to jest ten plus.
    Jutro zrobię betę 8dpt i wyślę do Jarosz i jestem ciekawa co ona powie i jaki będzie miała pomysł. Nie badaliśmy kariotypów. Kariotypy badamy w dwójkę? I jak się np okaże że coś jest nie tak, to może być to powód niepowodzeń? Co się wtedy robi?

Daj znać jak będziesz miała info od Jarosz, jestem ciekawa co Ci na to powie.

Kariotypy bada się u kobiety u mężczyzny. Nieprawidłowy kariotyp może zwiększać szanse na wady genetyczne u zarodków, a co za tym idzie mogą też występować problemy z implantacją. Gdyby okazało się, że kariotyp jest nieprawidłowy to macie wtedy wskazanie do badania zarodków.
    Oczywiście nie mówię, że to jest u Was przyczyną, ale dziwne że jeśli miałaś już tyle transferów to żaden z lekarzy przed kolejną stymulacja nie zalecił tego badania.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 września, 09:09

Valletta, Nina94 lubią tę wiadomość

Starania od 2019

• Valletta Autorytet

Wysłany: 17 września, 09:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sylstaa wrote:
    Ja pierwszą histeroskopię robiłam na NFZ, zabieg był w krótkim znieczuleniu ogólnym jak przy punkcji. Wtedy wszystko wyszło prawidłowo, opis zabiegu dosłownie na 3 zdania. Drugą zdecydowałam się zrobić prywatnie w Barskiej z polecenia Sydora, bo czułam że musi to zrobić ktoś kompetentny w tym temacie, szczególnie przy leczeniu niepłodności.

Co do kariotypów to prawda, to było jedno z pierwszych zleconych badań, gdy zaczynaliśmy pierwszą komercyjną procedurę.

Ja myślę,że Twoja historia to jest świetny przykład jak jedną wizyta , zmiana lekarza daje całkowicie nowy bieg.. i pokazuje, że Endo i adeno to tylko do specjalistów..

Nel_Krk, sylstaa lubią tę wiadomość

☘️ I IVF 07/2023 ❄️

preg.png
  • sylstaa Autorytet

Wysłany: 17 września, 09:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nina94 wrote:
    Jarosz po immunosupresji chciała, żebym robiła transfer jeden po drugim póki lek jeszcze działa. Daj sobie czas, żeby podjąć tą decyzję i się zregenerować🫂

Jesteśmy tutaj dla Ciebie, pytaj jak masz wątpliwości🙂

Nina94 lubi tę wiadomość

👩🏻‍🦰’92 + 🧔🏻‍♂️’90 | starania od 04.2022
    obniżona rezerwa jajnikowa, KIR AA
    teratozoospermia

11.2023 - 03.2025
    2x IMSI, 4 transfery zdrowych zarodków, 3x obstawa immunologiczna, nigdy b-hCG+

05.2025
    IMSI, ❄️4AB zdrowy po PGT-A
    IPLE: areceptywne endometrium
    Minihistero: adenomioza, przewlekłe zapalenie, przerost i polipowatość endometrium

➡️wyciszenie Diphereline x2, kontrolna histeroskopia 10.10
  • Honorka Autorytet

Wysłany: 17 września, 09:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nina94 wrote:

Powiem Ci moje odczucia odnośnie Sydora. Pierwszy raz usłyszałam o nim właśnie tutaj na forum, świetnie się składa bo przyjmuje u mnie w klinice. Poszłam do niego z wynikami biopsji, endobiome i cytokinami. Jedynie biopsja mu była potrzebna bo cytokiny stwierdził że najlepiej zaraz po transferze robić. Zlecił Kiry, igg, igm, anty-tpo, allo i Crossa. Miało to trwać co najmniej miesiąc więc wizyta wypadła mi następna 22.08. ale wyniki były już pod koniec lipca i pisałam maila do lekarza ale był na urlopie. Wrócił i 19.08 poprosił o rozmowę telefoniczną i omówiliśmy wszystkie wyniki, dał zalecenia i zielone światło na transfer i dobrze że z nim wtedy rozmawiałam bo dzień później przyszła 🐒 więc już mogłam brać estrofem. Oczywiście rozmowa płatna jak normalna wizyta. Następna miałam w poniedziałek jak przesłałam wyniki morfologii i bety. Też dał zalecenia co i jak. Nie musiałam nigdzie jeździć ale prawdopodobnie dzięki niemu moja beta rośnie:) więc rozumiem że daleko masz do niego ale coś ewidentnie jest na rzeczy a na prawdę on może znaleźć co się dzieje, to może być mała rzecz, po której machina ruszy. Rozumiem że jest Ci ciężko i jesteś zrezygnowana ale masz o tyle dobre stanowisko że masz kilka kolejnych zarodków które na Ciebie czekają i nie chcą patrzeć że się załamujesz... Chcą powiedzieć do Ciebie "mama" i nie możesz się poddać, dla nich... Trzymam kciuki kochana i ściskam!

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 września, 09:41

Valletta, sylstaa lubią tę wiadomość

🕴️83
    💃89
    02.25 kwalifikacja IFV
    12.03.25 punkcja -7 zarodków
    17.03.25 świeży transfer, zostało 6❄️ 2x 4AA i 4x AB
    Beta 2,8-->2,5-->2,3 ☹️
    05.25 biopsja endometrium z NK i CD 138, endobiome i cytologia z HPV oraz cytokiny
    06.25 wyniki za wysokie NK, za niskie cytokiny, umiarkowana dysbioza
    wg immuno cytokiny i NK są ok
    07.25 allo 17.90%, cross negatywny🤨 reszta wyników super
    KIR BX wszystkie implantacyjne są
    TSH 3,57-->1,88
    08.09.25 transfer 🤞✊
    5dpt 17,2 ; 8dpt 82 CUDZIE TRWAJ!
  • Nina94 Autorytet

Wysłany: 17 września, 10:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    just_a_girl wrote:
    Jeśli wyjdzie endo, adeno w USG u specjalisty, to histeroskopie też lepiej robić u specjalisty od Endo, adeno. Mi to było tłumaczone w barskiej tak, że to trochę inna usługa niż na NFZ, zorientowana bardziej na niepłodność i na to co może być pod tym kątem problemem. Na NFZ to bardziej na zasadzie, jak jest mięśniak do usunięcia, to go można usunąć na NFZ. W barskiej np. zaczęli usuwać już nawet mikropolipy z macicy, bo są jakieś pierwsze badania że to też może wpływać na potencjał do implantacji.

Druga kwestia to te cytokiny, a stan zapalny. Aż zerknęłam na swoje wyniki. Robiłam cytokiny w maju, tnf alfa miałam wynik 2,5 pg/ml, a domyślnie powinno być poniżej 3,8 pg/ml, czyli chyba wynik ok. W tym samym czasie odebrałam wynik biopsji, zapalenie 2/10, dostałam antybiotyk. Przy czym i tak będę jeszcze raz to sprawdzać w trakcie histeroskopii, bo tam można pobrać wycinek z miejsca które nieładnie wygląda, a nie na ślepo.

Podtrzymuje też temat chorego zarodka - nie wiem czy to Cię pociesza czy wręcz przeciwnie. Czytałam dużo statystyk i badań, i nawet u 30stolatki 30-40% zarodków w badaniach pgt-a przy in vitro może być wadliwych (tzn. mieć trisomie). Masz dużo zarodków, niestety raczej wszystkie zdrowe nie są, zastanowiła bym się czy nie zrobić jeszcze jednego transferu, póki jesteś przygotowana wyciszeniem i immunosupresja - po takich przygotowaniach raczej doradza się transfer za transferem, ale pytanie czy w tym momencie ewentualną dodatkowa porażka cię nie dojedzie na maksa, jak już lecisz na oparach😔 zwlaszcza jeśli to jednak w postępowaniu immuno, czy macicy mamy jakiś problem...

Wszystkie chcialybysmy Ci pomóc, i znaleźć odpowiedzi na trudne pytania... Ale najważniejsze jest Twoje zdrowie psychiczne i fizyczne i jak się czujesz.
    Dziękuję za cenną uwagę z tą histeroskopia. Czyli pierw warto zrobić usg i zobaczyć co wyjdzie a wtedy histeroskopia. Ciekawe jaka histero zrobiliby w Bocianie, czy dosyć dokładną i dobrą.
    Też myślę o następnym transferze, bo byłam dwa miesiące na immunosupresji i szkoda mi tego czasu jak i wpływu tych leków na organizm. Nigdy też nie miałam dwóch transferów pod rząd, więc raczej się skuszę, jak mnie to bardziej dojedzie to trudno. I tak wstanę.
    Co do zarodków. To bardzo podejrzewałam, że coś z nimi nie tak ze względu na ich słabe jakości poprzednich stymulacji. Dopiero w tej mamy fajne zarodki. Ale kto wie czy zdrowe.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 września, 10:14

Honorka, sylstaa lubią tę wiadomość

🧔🏼‍♂️ 31 lat, wyniki ok
    👩🏽 30 lat AMH 3,94

Starania od 10.2021
    06.23 klinika.
  • Nina94 Autorytet

Wysłany: 17 września, 10:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Valletta wrote:

Bo te podejrzenia to trochę tak „wymyślone”. Raz lekarz na USG stwierdził, że może to to, ale na jakiej podstawie to nie wiem. Nie znam się na obrazie USG. O kariotypach nie wspomniał nikt a miałam już trzech lekarzy w klinice i do tego dr Jarosz. Jakbym nawet miała nie zmieniać immuno, to i tak pojedziemy na wizytę zobaczyć inny punkt widzenia i spróbować. Chciałabym aby wyszło coś więcej niż sam cross, bo może on nie jest powodem niepowodzeń? Zaraz zaczynamy cztery lata starań i głowa już paruje a serce się łamie.

🧔🏼‍♂️ 31 lat, wyniki ok
    👩🏽 30 lat AMH 3,94

Starania od 10.2021
    06.23 klinika.
  • Nina94 Autorytet

Wysłany: 17 września, 10:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Honorka wrote:
    Powiem Ci moje odczucia odnośnie Sydora. Pierwszy raz usłyszałam o nim właśnie tutaj na forum, świetnie się składa bo przyjmuje u mnie w klinice. Poszłam do niego z wynikami biopsji, endobiome i cytokinami. Jedynie biopsja mu była potrzebna bo cytokiny stwierdził że najlepiej zaraz po transferze robić. Zlecił Kiry, igg, igm, anty-tpo, allo i Crossa. Miało to trwać co najmniej miesiąc więc wizyta wypadła mi następna 22.08. ale wyniki były już pod koniec lipca i pisałam maila do lekarza ale był na urlopie. Wrócił i 19.08 poprosił o rozmowę telefoniczną i omówiliśmy wszystkie wyniki, dał zalecenia i zielone światło na transfer i dobrze że z nim wtedy rozmawiałam bo dzień później przyszła 🐒 więc już mogłam brać estrofem. Oczywiście rozmowa płatna jak normalna wizyta. Następna miałam w poniedziałek jak przesłałam wyniki morfologii i bety. Też dał zalecenia co i jak. Nie musiałam nigdzie jeździć ale prawdopodobnie dzięki niemu moja beta rośnie:) więc rozumiem że daleko masz do niego ale coś ewidentnie jest na rzeczy a na prawdę on może znaleźć co się dzieje, to może być mała rzecz, po której machina ruszy. Rozumiem że jest Ci ciężko i jesteś zrezygnowana ale masz o tyle dobre stanowisko że masz kilka kolejnych zarodków które na Ciebie czekają i nie chcą patrzeć że się załamujesz... Chcą powiedzieć do Ciebie "mama" i nie możesz się poddać, dla nich... Trzymam kciuki kochana i ściskam!
    Aż się wzruszyłam po tych słowach 😢
    A jeśli mogę wiedzieć to jakie zlecił Ci leczenie? Coś zupełnie odmiennego?

sylstaa lubi tę wiadomość

🧔🏼‍♂️ 31 lat, wyniki ok
    👩🏽 30 lat AMH 3,94

Starania od 10.2021
    06.23 klinika.
  • MałaStokrotka Autorytet

Wysłany: 17 września, 10:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Valletta wrote:

U nas w klinice to była jedna z rzeczy, które doktor nam sugerowała na pierwszej wizycie - powiedziała, że oczywiście decyzja nasza, bo z refundacją na NFZ jest kłopot, więc pozostawiła decyzję o badaniu kariotypów nam. Tak samo sugerowała mężowi wykonanie rozszerzonego badania nasienia o fragmentację dna i wiązanie z kwasem hialuronowym. Ale znowu: sugerowała, bo są poza programem (tylko podstawowe badanie nasienia poszło na program i finalnie zmniejszyło nam cenę badania). My te sugerowane badania wykonaliśmy.

Valletta pisałaś też o badaniu endometriozy, mam to naprawdę na uwadze od jakiegoś czasu, chociaż trochę przyznam odpuściłam. Męczyło mnie uganianie się za terminem do polecanej specjalistki niesamowicie i odłożyłam to. Chciałam przed wybraniem się do kliniki mieć to "odhaczone". No a teraz toczy się wszystko tak szybko. Dodatkowo nikt nigdy u mnie nic nie widział, więc to mnie też trochę uśpiło.

Motywujecie mnie, żeby to w końcu sprawdzić 😅 ale chyba naprawdę odłożę na po pierwszej procedurze.

‹‹ 82 83 84 85 86 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Super produkty na okres ciąży, czyli 9 produktów szczególnie polecanych dla kobiet w ciąży

Zapoznaj się z produktami, które są wyjątkowo cenne dla rozwijającego się maleństwa i Twojego nadwyrężonego ciążą organizmu. Postaraj się, aby takie produkty jak kasze, żurawina i migdały w okresie ciąży na stałe zagościły w Twoim menu.

CZYTAJ WIĘCEJ

Metody leczenia endometriozy - techniki leczenia, skuteczność, koszty

Endometrioza jest w dalszym ciągu bardzo tajemniczą chorobą. Nic dziwnego, że zarówno diagnostyka, jak i leczenie nie należą do łatwych. Jakie metody stosuje się w zależności od postaci endometriozy? Na czym polegają? Czy są one skuteczne? Jakie czynniki zwiększają szanse na powodzenie leczenia operacyjnego? Czy leczenie endometriozy jest drogie? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak odróżnić w ciąży zdrowe symptomy od tych niepokojących?

Przeczytaj jakich objawów i dolegliwości możesz spodziewać się będąc w ciąży. Które z nich są normalnymi symptomami ciąży a których nigdy nie powinnaś ignorować i które powinny skłonić Cię do konsultacji z lekarzem.   

CZYTAJ WIĘCEJ