Jarosz Małgorzata immunolog opinie
-
WIADOMOŚĆ
-
Hannah wrote:I jeszcze takie pytanie , może któraś z Was będzie wiedzieć, chodzimy do Gamety w Gdynii dr S , i dr. na karcie z badaniami męża napisał tylko Genetyka , nie zaznaczając konkretnych badań tak jak u mnie Kariotyp , więc zastanawiam się czy mój ma zrobić wszystkie genetyczne czy tylko Kariotyp, gdyż wszystkie to raczej ogromny koszt 🙈
U mężczyzn badania genetyczne niepłodności to: kariotyp, CFTR i AZF oraz HLA-C. Przy tym, że CFTR i AZF robi się u mężczyzn ze złymi wynikami nasienia bo mutacje w tych genach powodują niepłodność. HLA-C zwykle się robi, gdy kobieta ma genotyp w KIR: AAWiadomość wyedytowana przez autora: 1 grudnia, 19:18
Hannah lubi tę wiadomość
Starania od marzec 2023; ręce pełne roboty z 4x 🐈
👩🏼 91’ (33)
Amh- 2.3 (01.2024) 1.6 (07.2024) - inne labo
hormony (dostinex - hiperprolaktynemia) ✅ tarczyca, insulina ✅ MUCHa ✅ Wit. D, B12, homocysteina, ferrytyna ✅ Kariotypy ✅ pasożyty - wyleczona glista ludzka; hipoglikemia reaktywna ❌ cytokiny ❌ przewlekłe EBV ❌ Czynnik V Leiden - hetero ❌ MTHFR ❌ PAI - hetero (4G/5G); 07.2024 histeroskopia usunięty polip; wynik CD138 ✅ Bx i 4/5 KIRów ✅
🧔🏻♂️ 89’ (35 lat)
usunięte żylaki powrózka nasiennego ✅ - brak poprawy; kariotyp ✅ CFTR, AZF ✅ hormony ✅ posiew ✅
ciężki czynnik męski oligoasthenoteratonecrozoospermia
I procedura IVF - Oviklinika Waw
08.2024 Gonal F, Mensinorm, Orgulatran - 3 🥚
Jeszcze 1 ❄️(3BB) czeka
27.11.2024 transfer, blastka 4.2.2 ❌ EG + AH + Neoparin + smoflipid
12/2024 kolejny transfer? -
Valie05 wrote:U mężczyzn badania genetyczne niepłodności to: kariotyp, CFTR i AZF oraz HLA-C. Przy tym, że CFTR i AZF robi się u mężczyzn ze złymi wynikami nasienia bo mutacje w tych genach powodują niepłodność. HLA-C zwykle się robi, gdy kobieta ma genotyp w KIR: AA
Dziękuję bardzo, bardzo to dla mnie pomocne ☺️ mąż ma dobre wyniki nasienia , morfologia 6%, jedynie ruch postepowy a+b słaby i ruch całkowity a+b+c także słaby, Androlog powiedział że ogólnie jest wszystko dobrze. I mój już ma dzieci z poprzedniego związku. , Kiry dopiero teraz wykonam , także zobaczymy jaki wynik będzie 🙂👱♀️40
Wszystkie badania wykonywane od Maja 2024
AMH 1.68, Kariotyp ✅
Bad. Nasienia 6% ✅
FSH 8.72
Wit B,D,C, Żelazo, Ferytyna, Magnez ✅
Homocysteina 4.40
Ureoplazma - wyleczone
10.2024 Histeroskopia - wycięto polipy
10.2024 Jajowody oba drożne ✅
CD138- stan zapalny poniżej 5/10
CD56 do 20% komórek NK w endometrium
Owulacja z prawego jajnika , lewy Torbiel
ASA - dodatni 1:10
Białko S Wolne 101
Białko C aktywne 124
ANA3 - Zerowe -
Valie05 wrote:U mężczyzn badania genetyczne niepłodności to: kariotyp, CFTR i AZF oraz HLA-C. Przy tym, że CFTR i AZF robi się u mężczyzn ze złymi wynikami nasienia bo mutacje w tych genach powodują niepłodność. HLA-C zwykle się robi, gdy kobieta ma genotyp w KIR: AA
A może wiesz, czy lekarze dają coś na złe wyniki CFTR i AZF ?♀ 35 lat
niedoczynność tarczycy
♂ 36 lat
oligospermia
🐕🦺 7 lat
pudel 🤪
📅 17.06.2024 wizyta kwalifikacyjna ✔️
📅 27.06 histeroskopia polipa (kolejna 🥲) ✔️
📅 09.07 początek stymulacji [Mensinorm 150+75, Ganirelix 0,25] ✔️
📅18.07 punkcja ✔️ ❄️❄️❄️
📅 23.07 transfer ❌
📅 18.09 transfer ❌ (ciążą biochemiczna)
📅 25.10 transfer ❌
📅18.11.2024 zmiana kliniki -
Dziewczyny może któraś doradzi , gdzie mogę wykonać wszystkie te badania w laboratorium w trójmieście , przylecę rano do Gdańska i muszę wykonać wszystkie badania na miejscu:
Cytokiny
Profil linfocytarny
Kiry
Trombofia
ANA1
Kariotyp
Dziękuję za pomoc 😊👱♀️40
AMH 1.68, Kariotyp ✅
Bad. Nasienia 6% ✅
FSH 8.72
Homocysteina 4.40
Ureoplazma - wyleczone
Białko S Wolne 101
Białko C aktywne 124
ANA3 - Zerowe -
Hannah wrote:Dziewczyny może któraś doradzi , gdzie mogę wykonać wszystkie te badania w laboratorium w trójmieście , przylecę rano do Gdańska i muszę wykonać wszystkie badania na miejscu:
Cytokiny
Profil linfocytarny
Kiry
Trombofia
ANA1
Kariotyp
Dziękuję za pomoc 😊
Wszystkie powyższe badania robiłam w diagnostyce [ w Białymstoku]. Zadzwoń na infolinię lub napisz maila jakie badania potrzebujesz. Powinni odpisać Ci,w którym punkcie można to zrobić i w jakich godzinach [jeśli będzie potrzeba godzinowa]Hannah lubi tę wiadomość
♀ 35 lat
niedoczynność tarczycy
♂ 36 lat
oligospermia
🐕🦺 7 lat
pudel 🤪
📅18.07 punkcja ✔️ ❄️❄️❄️
📅 23.07 transfer ❌
📅 25.10 transfer ❌
Miwka wrote:A może wiesz, czy lekarze dają coś na złe wyniki CFTR i AZF ?
Z tego, co wiem nic. Po prostu zna się wtedy przyczynę męskiej niepłodności i zaleca się badania genetyczne zarodków.Miwka lubi tę wiadomość
Starania od marzec 2023; ręce pełne roboty z 4x 🐈
👩🏼 91’ (33)
Amh- 2.3 (01.2024) 1.6 (07.2024) - inne labo
hormony (dostinex - hiperprolaktynemia) ✅ tarczyca, insulina ✅ MUCHa ✅ Wit. D, B12, homocysteina, ferrytyna ✅ Kariotypy ✅ pasożyty - wyleczona glista ludzka; hipoglikemia reaktywna ❌ cytokiny ❌ przewlekłe EBV ❌ Czynnik V Leiden - hetero ❌ MTHFR ❌ PAI - hetero (4G/5G); 07.2024 histeroskopia usunięty polip; wynik CD138 ✅ Bx i 4/5 KIRów ✅
🧔🏻♂️ 89’ (35 lat)
usunięte żylaki powrózka nasiennego ✅ - brak poprawy; kariotyp ✅ CFTR, AZF ✅ hormony ✅ posiew ✅
ciężki czynnik męski oligoasthenoteratonecrozoospermia
I procedura IVF - Oviklinika Waw
08.2024 Gonal F, Mensinorm, Orgulatran - 3 🥚
Jeszcze 1 ❄️(3BB) czeka
27.11.2024 transfer, blastka 4.2.2 ❌ EG + AH + Neoparin + smoflipid
12/2024 kolejny transfer? -
Miwka wrote:A może wiesz, czy lekarze dają coś na złe wyniki CFTR i AZF ?
Przy mutacjach CFTR zależy co wyjdzie, ale trzeba zrobić ten sam panel u kobiety.Miwka lubi tę wiadomość
96’ 👫 kryptozoospermia, adenomioza, PCOS, niedoczynność tarczycy, brak prawego jajowodu, cienkie endometrium, Allo mlr 0%.
11.2021 ICSI- 12❄️
(1 poronienie 8t, 1 ciąża pozamaciczna, 1 ciąża biochemiczna)
2024
Immunosupresja- Azathioprine i Encorton
Sztuczna menopauza- Diphereline
IX transfer 3BA (+AH, accofil, intralipid) ❤️🍀
I Prenatalne- niskie ryzyka, Nifty ok 🩵🩵🩵
6.12.24 synek na świecie ❤️🌈 -
Polin wrote:A czy mogę zapytać jak to zalecenie brzmiało? Albo konkretne nazwy badań.
Jestem umówiona na poniedziałek i niemam pewności czy na dobre badania się umówiłam 🙁.Ona :34 🧡Hashimoto,adenomioza, usunięty polip,biopsja endo CD 138 -(2 kom/1 d.p.w. według lekarza ok ) mthfr oraz pai, KIR AA NK 44%
Kariotyp ok On: 38 🧡obniżone parametry nasienia
Kariotypy ok AZF/CFTR ok
Starania od 2019 , 1 poronienie
grudzień 2023 I procedura , brak zarodków 😭
maj 2024 II procedura
2 ❄️❄️4AB ,4 BC
08/24 FET 4 AB ✊( Estrofem 3x1 Oestrogel 2x1 Duphaston 3x1 Cyclogest 400 2x1 Prolutex )
25.08 cień cienia beta 7,3 (6dpt) 14,4 (8dpt) 12 (10 dpt)😿💔
10.24 biopsja endometrium - poniżej5 komórek, obraz z cechami stanu zapalnego. Doksycyklina i Metronidazol
FET-luty 25??? ( z zaleceniami immuno) -
Miwka wrote:Wszystkie powyższe badania robiłam w diagnostyce [ w Białymstoku]. Zadzwoń na infolinię lub napisz maila jakie badania potrzebujesz. Powinni odpisać Ci,w którym punkcie można to zrobić i w jakich godzinach [jeśli będzie potrzeba godzinowa]
Dziękuję bardzo ☺️ a możesz jeszcze powiedzieć który profil cytokin? Bo tam są aż trzy w różnych cenach i nie wiem który zrobić 😉👱♀️40
AMH 1.68, Kariotyp ✅
Bad. Nasienia 6% ✅
FSH 8.72
Homocysteina 4.40
Ureoplazma - wyleczone
Białko S Wolne 101
Białko C aktywne 124
ANA3 - Zerowe -
Hej dziewczyny to znowu ja 🙈 dziewczyny moze ktoras bedzie wiedziała, odebrałam wynik Kariotypu i jest wynik prawidłowy 46,XX , i pytanie czy jeśli mam wynik prawidłowy, to czy jest sens aby mąż też badanie robił, badanie ma wykonać w środę, że względu że nie było go wczesniej w Polsce. Wspomnę że mąż ma już dzieci i wszystkie zdrowe. 🙂👱♀️40
AMH 1.68, Kariotyp ✅
Bad. Nasienia 6% ✅
FSH 8.72
Homocysteina 4.40
Ureoplazma - wyleczone
Białko S Wolne 101
Białko C aktywne 124
ANA3 - Zerowe -
Hannah wrote:Dziękuję bardzo ☺️ a możesz jeszcze powiedzieć który profil cytokin? Bo tam są aż trzy w różnych cenach i nie wiem który zrobić 😉
Mam nadzieję, że nie za późno - ocena cytokin krążacych kod badania 3458Hannah lubi tę wiadomość
♀ 35 lat
niedoczynność tarczycy
♂ 36 lat
oligospermia
🐕🦺 7 lat
pudel 🤪
📅18.07 punkcja ✔️ ❄️❄️❄️
📅 23.07 transfer ❌
📅 25.10 transfer ❌
Hannah wrote:Hej dziewczyny to znowu ja 🙈 dziewczyny moze ktoras bedzie wiedziała, odebrałam wynik Kariotypu i jest wynik prawidłowy 46,XX , i pytanie czy jeśli mam wynik prawidłowy, to czy jest sens aby mąż też badanie robił, badanie ma wykonać w środę, że względu że nie było go wczesniej w Polsce. Wspomnę że mąż ma już dzieci i wszystkie zdrowe. 🙂
Według mnie jest sens. Nawet niewłaściwy kariotyp może dać zdrowe dzieci Jeśli oboje będziecie mieć prawidłowy wynik są mniejsze wskazania, np. do badań zarodków.
Jednym słowem- niech robi i nie jęczy 🙃Hannah lubi tę wiadomość
♀ 35 lat
niedoczynność tarczycy
♂ 36 lat
oligospermia
🐕🦺 7 lat
pudel 🤪
📅18.07 punkcja ✔️ ❄️❄️❄️
📅 23.07 transfer ❌
📅 25.10 transfer ❌
Hannah wrote:Hej dziewczyny to znowu ja 🙈 dziewczyny moze ktoras bedzie wiedziała, odebrałam wynik Kariotypu i jest wynik prawidłowy 46,XX , i pytanie czy jeśli mam wynik prawidłowy, to czy jest sens aby mąż też badanie robił, badanie ma wykonać w środę, że względu że nie było go wczesniej w Polsce. Wspomnę że mąż ma już dzieci i wszystkie zdrowe. 🙂
Ciężko ocenić czy jest sens. Macie zalecenie badać? Jakieś choroby w jego rodzinie wcześniej występowały? Jak ma zdrowe dzieci no to wiadomo szansa większa że kariotyp ma ok.
Pamiętaj, że badanie kariotypów to rozdzielczość 550 i nawet jeśli kariotypy są dobre to zarodki i tak mogą być wadliwe na poziomie niższym, ale to już głębsze i kosztowniejsze diagnostyki niekoniecznie potrzebne na waszym etapie, samemu nie ma co ładować też w to kasy. To działa w 2 strony, bo niewłaściwe kariotypy to też nie jest pewniak że dzieci będą chore, tylko wtedy warto badać zarodki. U nas kariotypy prawidłowe i rozmawialiśmy z lekarzem, że przy drugiej procedurze jeśli tu się nie udają wszystkie transfery trzeba będzie i tak zbadać zarodki
Fajnie jakbyś uzupełniła stopkę, byłoby łatwiej coś podpowiadać znając bardziej historię 🙂
Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 grudnia, 18:36
Starania od 2018
Klinika od 2024
I procedura:
07/04 - punkcja, 5 blastocyst ❄️
❌07/31 - I FET (cykl sztuczny, EG) 9 dpt ⏸️, hcg 12dpt 14, cb 4+3
❌09/04 - II FET (cykl sztuczny, EG), 6 dpt ⏸️, hcg 7dpt 1,6
❌10/30 - III FET (cykl sztuczny, EG, encorton, acard, neoparin), 6 dpt ⏸️, hcg 9dpt 6,1, cb 4+2
❌12/04 - IV FET (cykl sztuczny, EG, AH, encorton, acard, neoparin, accofil wlew + zastrzyki), hcg 8dpt 2
❌KIR: Bx
+ 2DS2
- 2DS1, 2DS3, 2DS5, 3DS1
HLA-C C1/C2 oboje
PAI-1 homo
mthfr homo
IO? Hiperinsulinemia?
Kariotypy, cytokiny, immunofenotyp 🆗
"Tylko spokój może nas uratować" -
Muczylando wrote:Ciężko ocenić czy jest sens. Macie zalecenie badać? Jakieś choroby w jego rodzinie wcześniej występowały? Jak ma zdrowe dzieci no to wiadomo szansa większa że kariotyp ma ok.
Pamiętaj, że badanie kariotypów to rozdzielczość 550 i nawet jeśli kariotypy są dobre to zarodki i tak mogą być wadliwe na poziomie niższym, ale to już głębsze i kosztowniejsze diagnostyki niekoniecznie potrzebne na waszym etapie, samemu nie ma co ładować też w to kasy. To działa w 2 strony, bo niewłaściwe kariotypy to też nie jest pewniak że dzieci będą chore, tylko wtedy warto badać zarodki. U nas kariotypy prawidłowe i rozmawialiśmy z lekarzem, że przy drugiej procedurze jeśli tu się nie udają wszystkie transfery trzeba będzie i tak zbadać zarodki
Fajnie jakbyś uzupełniła stopkę, byłoby łatwiej coś podpowiadać znając bardziej historię 🙂
Dziewczyny bardzo dziękuję Wam za odpowiedzi 🥰 U mnie ani u męża nie ma żadnych poważnych chorób, zalecenia do zrobienia badań były tylko z tego względu że dr. Zapytał czy jakbyśmy podchodzili do IVF to czy będziemy badać zarodki , w sumie szczerze nawet nad tym nie myśleliśmy, i w szybkiej odpowiedzi powiedziałam że Tak , dlatego dr. Zalecił nam zrobić to badanie , czytałam również że w sumie badanie zarodków w 70% nie daje gwarancji że dziecko urodzi się zdrowe , bo nie jest badany każdy zarodek , tylko co któryś tam, i że nie każdy dr. zaleca badanie zarodków, więc sama już nie wiem 🙈
Dziękuję za podpowiedź, jestem tu mowa i naprawdę nie ogarniam jak wypełnić tą stopkę 🙈☺️👱♀️40
AMH 1.68, Kariotyp ✅
Bad. Nasienia 6% ✅
FSH 8.72
Homocysteina 4.40
Ureoplazma - wyleczone
Białko S Wolne 101
Białko C aktywne 124
ANA3 - Zerowe -
Hannah wrote:Dziewczyny może któraś doradzi , gdzie mogę wykonać wszystkie te badania w laboratorium w trójmieście , przylecę rano do Gdańska i muszę wykonać wszystkie badania na miejscu:
Cytokiny
Profil linfocytarny
Kiry
Trombofia
ANA1
Kariotyp
Dziękuję za pomoc 😊
Hej polecam laboratorium w UCK w Gdańsku, ale możesz zadzwonić i się upewnić czy zrobisz wszystkie badania, ceny mają niższe niż w diagnostyceHannah lubi tę wiadomość
👩 37 lat - NK 20% KIR AA 👦 38 lat -HLAC1C2
12.2021 i 01.2022 - 2x IUI 😞
trombofilia wrodzona
10.2022- I procedura IVF- 3 zarodki
01.2023 - I FET - 2 puste pęcherzyki ciazowe, poronienie 😭
06.2023 - II FET beta 0 😞
10.2023 - immunologiczna biopsja endometrium- brak stanu zapalnego
01.2024 -3 FET beta 0 😞
AMH - 6,98 - 08.2024 - II procedura IVF- 9 zarodków
02.11.2024 FET
Beta: 10dpt - 110, 12dpt - 302, 14dpt - 866, 18dpt - 2884
28dpt ❤️ -
Miwka wrote:Mam nadzieję, że nie za późno - ocena cytokin krążacych kod badania 3458
Dziękuję bardzo ☺️ nie jest za późno , siedzę i wlasnie szukam badan 😉 jeszcze nie wiem na trombofilie ktore to bafanie , bo rowniez widze w diagnostyce 2 rodzaje
- Genetyczne predyspozycje do zakrzepicy, podstawowy 285 zł
- ryzyko poronien rozszerzony, badania genetyczne 496 zł
👱♀️40
AMH 1.68, Kariotyp ✅
Bad. Nasienia 6% ✅
FSH 8.72
Homocysteina 4.40
Ureoplazma - wyleczone
Białko S Wolne 101
Białko C aktywne 124
ANA3 - Zerowe -
STOKROTKA87 wrote:Hej polecam laboratorium w UCK w Gdańsku, ale możesz zadzwonić i się upewnić czy zrobisz wszystkie badania, ceny mają niższe niż w diagnostyce
Dziękuję 😊 sprawdzałam już na stronie UCK , i niestety według strony to nie mają wszystkich badań z tych które muszę zrobić , ciężko jest znaleźć wszystko w jednym punkcie 😞👱♀️40
AMH 1.68, Kariotyp ✅
Bad. Nasienia 6% ✅
FSH 8.72
Homocysteina 4.40
Ureoplazma - wyleczone
Białko S Wolne 101
Białko C aktywne 124
ANA3 - Zerowe -
Hannah wrote:Dziękuję bardzo ☺️ nie jest za późno , siedzę i wlasnie szukam badan 😉 jeszcze nie wiem na trombofilie ktore to bafanie , bo rowniez widze w diagnostyce 2 rodzaje
- Genetyczne predyspozycje do zakrzepicy, podstawowy 285 zł
- ryzyko poronien rozszerzony, badania genetyczne 496 zł
No cóż, robiłam droższa wersje kod 3859, a potem przez resztę miesiąca jadłam chleb z wodą 😉
Wpadnij też na wątek grudniowy- jest tam dużo staraczek z wiedząHannah lubi tę wiadomość
♀ 35 lat
niedoczynność tarczycy
♂ 36 lat
oligospermia
🐕🦺 7 lat
pudel 🤪
📅18.07 punkcja ✔️ ❄️❄️❄️
📅 23.07 transfer ❌
📅 25.10 transfer ❌
Hannah wrote:Dziewczyny bardzo dziękuję Wam za odpowiedzi 🥰 U mnie ani u męża nie ma żadnych poważnych chorób, zalecenia do zrobienia badań były tylko z tego względu że dr. Zapytał czy jakbyśmy podchodzili do IVF to czy będziemy badać zarodki , w sumie szczerze nawet nad tym nie myśleliśmy, i w szybkiej odpowiedzi powiedziałam że Tak , dlatego dr. Zalecił nam zrobić to badanie , czytałam również że w sumie badanie zarodków w 70% nie daje gwarancji że dziecko urodzi się zdrowe , bo nie jest badany każdy zarodek , tylko co któryś tam, i że nie każdy dr. zaleca badanie zarodków, więc sama już nie wiem 🙈
Dziękuję za podpowiedź, jestem tu mowa i naprawdę nie ogarniam jak wypełnić tą stopkę 🙈☺️
Spokojnie, kazdy był nowy i świeży kiedyś, a też nie wiemy wszystkiego przecież
Stopka w ustawieniach "Twój podpis na forum"
Jest limit znaków więc najważniejsze info. Na pierwszej stronie wątku miesięcznego też jest opisane zapraszamyMiwka, Hannah lubią tę wiadomość
Starania od 2018
Klinika od 2024
I procedura:
07/04 - punkcja, 5 blastocyst ❄️
❌07/31 - I FET (cykl sztuczny, EG) 9 dpt ⏸️, hcg 12dpt 14, cb 4+3
❌09/04 - II FET (cykl sztuczny, EG), 6 dpt ⏸️, hcg 7dpt 1,6
❌10/30 - III FET (cykl sztuczny, EG, encorton, acard, neoparin), 6 dpt ⏸️, hcg 9dpt 6,1, cb 4+2
❌12/04 - IV FET (cykl sztuczny, EG, AH, encorton, acard, neoparin, accofil wlew + zastrzyki), hcg 8dpt 2
❌KIR: Bx
+ 2DS2
- 2DS1, 2DS3, 2DS5, 3DS1
HLA-C C1/C2 oboje
PAI-1 homo
mthfr homo
IO? Hiperinsulinemia?
Kariotypy, cytokiny, immunofenotyp 🆗
"Tylko spokój może nas uratować" -
Miwka wrote:No cóż, robiłam droższa wersje kod 3859, a potem przez resztę miesiąca jadłam chleb z wodą 😉
Wpadnij też na wątek grudniowy- jest tam dużo staraczek z wiedzą
Hej dziękuję ☺️ przyznam że jestem przerażona już kosztem tych badań, wszystkie drogie 🙈
A jeszcze takie pytanie mam , które badania z Imunomologi są stałe a które zmienne , tzn. Które wykonuje się tylko raz bo są ważne cały czas ? Zastanawia mnie czy wszystkie z tych badań jest sens robić od razu , naprawdę nie znam się na tym , a czytałam że niektóre robi się po poronieniu, u mnie z kolei nie dochodzi do zapłodnienia naturalnie, bo do IVF nie podchodzilismy. Badania które myślę aby wykonać to ;
Cytokiny CBA TH1 TH2
Profil limfocytarny
Kiry
Trombofilia
Białko S Wolne
Bialko C aktywne
AMA3
👱♀️40
AMH 1.68, Kariotyp ✅
Bad. Nasienia 6% ✅
FSH 8.72