X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się z pomocą medyczną 🦢 Klinika BOCIAN Gdańsk 🦢
Odpowiedz

🦢 Klinika BOCIAN Gdańsk 🦢

Oceń ten wątek:
  • Thoruviel Autorytet

Wysłany: 12 czerwca, 21:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Julia24 wrote:
    Właśnie przede chwilą dzwonił. Kazał przyjść już po miesiączce najbliższej. Także dopiero 2-4 lipca będę nas umawiać.
    Cieszę się jednak nie zapomniał i zadzwonił ☺️.

Właśnie zastanawiałam się co U was, ale domyśliłam się, że przygotowanie wesela może pochłaniać Wasz czas ;)
    Teraz do Wam ekspresowo zleci.
    Mam nadzieję, że ślub i wesele pójdzie wg planu i że dacie radę też się trochę odstresować ;) życzę Wam niezapomnianych chwil 🥰🤗💃🕺

Julia24 lubi tę wiadomość

Kariotypy prawidłowe
    AMH 4,8 (IX 2024)
    - cross- match X 39% --> XII 61% --> I '25: Equoral 50 + encorton--> V 45,5%
    - allo-MLR 38% X --> V 55,6% , komórki NK 9%, KIR AA

IVF nr 6 kwiecień/maj - 4❄️ po PGTA-A 1 👍 i 1 mozaika
    IVF nr 5 październik 2024 - 1 PGT-A 👍, 1 nieprzebadany
    - transfer VIII 04.03 ❄️ 5.2.1 - beta 10dpt 0.156 💔cleaxane
    - transfer IX 05.04 ❄️ 5.2.3 beta 10dpt <0.2 💔encorton, accofil, clexane
    IVF nr 4 maj 2024 - 1 zarodek 5.2.3 PGT-A 👍
    - transfer VII ❄️ Accofil - implantacja 🍀sierpień - poronienie 6t 💔
    IVF nr 3 marzec 2023 - 3 ❄️, dwa PGT-A 👍
    - transfer ❄️ 5.1.1 czerwiec z Accofil- implantacja 🍀 wrzesień 2023 - poronienie, 12 t 5 dni 💔
    - marzec 2024 ❄️ 5.2.3 z Accofil - 💔
    IVF nr 2: czerwiec 2022 - 1 ❄️ 5.2.2 - PGT-A 👎
    IVF nr 1: sierpień 2021 - 4 ❄️bez PGT-A
    - 4 x ET sierpień 2021- marzec 2022 ❌, raz cb
    - luty 2022 - badanie receptywności endometrium 👍
    IUI 05.2021 - 💔
  • Thoruviel Autorytet

Wysłany: 12 czerwca, 21:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    rosanaliściu wrote:
    Nie wiem na ile wieści o kończących się środkach na refundację nie są celowo rozsiewane i czy nie ma to związku z minionymi wyborami, ponieważ też słyszałam taką plotkę i pytałam się doktora Arka, powiedział, że nie ma o tym mowy, że jeżeli ktoś dostanie kwalifikacje pod koniec roku to nie musi się martwić, że w styczniu go nie przyjmą.

Mam wrażenie, że u mnie jakoś to wszystko szybko idzie, byłam na kwalifikacji i od razu podpisaliśmy niezbędne dokumenty, w poniedziałek badania urzędowe i na poczatku lipca krótki protokół i pierwsza próba in vitro.

Może i dobrze, że ruszyło z kopyta ;) skoro zakwalifikowaliście się do programu i zdecydowaliście się na program - to nie ma co czekać. Jak będziesz miała jakieś pytania, to pisz śmiało ;)

Kariotypy prawidłowe
    AMH 4,8 (IX 2024)

- transfer ❄️ 5.1.1 czerwiec z Accofil- implantacja 🍀 wrzesień 2023 - poronienie, 12 t 5 dni 💔
    IUI 05.2021 - 💔
  • Katia86 Przyjaciółka

Wysłany: 13 czerwca, 06:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale miałam dzisiaj głupi sen śniło mi się że doktor Skweres z gamety napisał mi sms-a że wszystkie moje zarodki się nie rozwinęły normalnie obudziłam się przerażona liczę że sny są odwrotnością. Chciałabym już żeby była niedziela

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 czerwca, 06:14

• rosanaliściu Debiutantka

Wysłany: 13 czerwca, 13:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Thoruviel wrote:
    Może i dobrze, że ruszyło z kopyta ;) skoro zakwalifikowaliście się do programu i zdecydowaliście się na program - to nie ma co czekać. Jak będziesz miała jakieś pytania, to pisz śmiało ;)

Taaak ja bardzo się cieszę, że są konkrety i działamy. Najbardziej obawiam się jak odpowiem na stymulację w krótkim protokole ale jakoś tak z jednej strony jestem bardzo spokojna i podchodzę do tego zadaniowo. Jak czytam to chyba w podobnym czasie będziemy, ja troszkę późiej i jak wszystko będzie ok, podchodzić do transferu 😊
    A czy badania PGT-A są robione każdemu zarodkowi przed transferem czy jest to odpłatne?
    Bo rozumiem, że jakieś badania są przeprowadzana przed 😅
    I z doświadczenia jak czułyście się po stymulacji?

• aleks.123 Autorytet

Wysłany: 13 czerwca, 13:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    rosanaliściu wrote:
    Taaak ja bardzo się cieszę, że są konkrety i działamy. Najbardziej obawiam się jak odpowiem na stymulację w krótkim protokole ale jakoś tak z jednej strony jestem bardzo spokojna i podchodzę do tego zadaniowo. Jak czytam to chyba w podobnym czasie będziemy, ja troszkę późiej i jak wszystko będzie ok, podchodzić do transferu 😊
    A czy badania PGT-A są robione każdemu zarodkowi przed transferem czy jest to odpłatne?

Badania pgta są dodatkowo płatne i niestety to duże koszty. A tak innych badań zarodek nie ma, embriolog określa tylko klasę.

Ja stymulację za każdym razem przeszłam bardzo dobrze, po punkcji trochę gorzej. Tak ze 2 dni na dojście do siebie trzeba mieć.

👩 95 PCOS, niedrożny prawy jajowód, Hashimoto, mutacja PAI, brak 3 kirów implantacyjnych
    🧑🏻‍🦱 84 brak plemników w nasieniu, wada genetyczna

Starania od 2020

2023 - 4 IUI nasieniem dawcy, jedna ciąża biochemiczna 💔

styczeń 2024 - start 1. procedury - 8 dojrzałych komórek, zapłodnionych 6, 1 ❄️ transfer nieudany 💔

26.07. 2024 - start 2. procedury, 10 komórek- zarodków brak 💔

21.12.2024 - start 3. procedury, 10 komórek, mamy 5 ❄️

marzec 2025 - transfer nieudany

Wysłany: 13 czerwca, 13:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aleks.123 wrote:
    Badania pgta są dodatkowo płatne i niestety to duże koszty. A tak innych badań zarodek nie ma, embriolog określa tylko klasę.

Ja stymulację za każdym razem przeszłam bardzo dobrze, po punkcji trochę gorzej. Tak ze 2 dni na dojście do siebie trzeba mieć.

A ile trwają takie badania i czy ma to jakiś wpływ na zarodek? Ogólnie co myślicie o tych badaniach genetycznych, czy są jakieś wskazania do ich robienia?

• Julia24 Autorytet

Wysłany: 13 czerwca, 14:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    rosanaliściu wrote:
    A ile trwają takie badania i czy ma to jakiś wpływ na zarodek? Ogólnie co myślicie o tych badaniach genetycznych, czy są jakieś wskazania do ich robienia?

Zazwyczaj czeka się na wynik 4-6 tygodni. Jeśli się decydujesz to odpada świeży transfer. Przez to, że dłuższy czas, niż normalnie nie są mrożone to jest trochę zwiększone ryzyko, że przez ten czas jakiś jeszcze "padnie".
    Generalnie wskazaniem są nieprawidłowości genetyczne, czyli np. jak wam kariotypy wyszłyby nieprawidłowe. Częściej też zaleca się w wieku >35 lat i po kilku nieudanych transferach albo nawracających poronieniach.
    Jest to ciężka decyzja, bo koszt jest niemały, a wyniki nie dają ci wcale gwarancji, że dziecko urodzi się zdrowe. Oczywiście zwiększają szansę na to, ale ryzyko wciąż jest.

💃'95🕴️'90
    Starania od 04/2024.
    2 IUI ✖️

Plan:
    18/06 Wizyta Dr. Jarosz
    07/25 IVF: Stymulacja i punkcja

Diagnostyka:
    ❌ Endometrioza 3st, liczne zrosty
    ❌ Adenomioza rozproszona
    ❌ Prawy jajnik przyklejony do macicy i za wysoko umiejscowiony. Prawy jajowód niesprawny.
    ❌ Brak 3 kirów implantacyjnych, genotyp Bx
    ➖ IO, BMI 23,3 📉(Siofor 1000 XR + dieta przeciwzapalna)
    ➖ U partnera seminogram w dolnej granicy normy. HBA 77%. Fragmentacja DNA 82% prawidłowych
    ➖ Dominacja estrogenowa
    ✔️ W miarę regularne cykle i naturalne owulacje (progesteron 7DPO zawsze w zakresie 16-22 ng/ml). AMH (17.08.24) 2,29ng/ml
    ✔️ Jajowody drożne, wymaz MUCHa czysty, Pasożyty+ lambia+ helicobacter- nie wykryto, kariotypy prawidłowe u obu, przeciwciał ANA nie wykryto, biopsja endometrium CD56 i Cd138 OK

Just because it's taking time,
    doesn't mean it's not happening.
  • Julia24 Autorytet

Wysłany: 13 czerwca, 14:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Thoruviel wrote:
    Właśnie zastanawiałam się co U was, ale domyśliłam się, że przygotowanie wesela może pochłaniać Wasz czas ;)
    Teraz do Wam ekspresowo zleci.
    Mam nadzieję, że ślub i wesele pójdzie wg planu i że dacie radę też się trochę odstresować ;) życzę Wam niezapomnianych chwil 🥰🤗💃🕺

Dziękuję kochana!! ❤️🥹

💃'95🕴️'90
    Starania od 04/2024.
    2 IUI ✖️

Plan:
    18/06 Wizyta Dr. Jarosz

Diagnostyka:
    ❌ Adenomioza rozproszona
    ❌ Prawy jajnik przyklejony do macicy i za wysoko umiejscowiony. Prawy jajowód niesprawny.
    ➖ U partnera seminogram w dolnej granicy normy. HBA 77%. Fragmentacja DNA 82% prawidłowych
    ➖ Dominacja estrogenowa
    ✔️ W miarę regularne cykle i naturalne owulacje (progesteron 7DPO zawsze w zakresie 16-22 ng/ml). AMH (17.08.24) 2,29ng/ml
    ✔️ Jajowody drożne, wymaz MUCHa czysty, Pasożyty+ lambia+ helicobacter- nie wykryto, kariotypy prawidłowe u obu, przeciwciał ANA nie wykryto, biopsja endometrium CD56 i Cd138 OK

• aleks.123 Autorytet

Wysłany: 13 czerwca, 16:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    rosanaliściu wrote:

Wskazaniem jest głównie wiek pacjentki i choroby genetyczne w rodzinie ale to robi się inne rodzaje pgt żeby je wykluczyć. Tak jak Julia napisała, że koszt jest duży a gwarancji na zdrowe dziecko nie ma bo pgt bada tylko jakaś część nieprawidłowości. Instaembriolog dużo o tym pisze, warto wejść na jej profil na ig i poczytać.

👩 95 PCOS, niedrożny prawy jajowód, Hashimoto, mutacja PAI, brak 3 kirów implantacyjnych

Starania od 2020

styczeń 2024 - start 1. procedury - 8 dojrzałych komórek, zapłodnionych 6, 1 ❄️ transfer nieudany 💔

Wysłany: 13 czerwca, 16:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Julia24 wrote:
    Zazwyczaj czeka się na wynik 4-6 tygodni. Jeśli się decydujesz to odpada świeży transfer. Przez to, że dłuższy czas, niż normalnie nie są mrożone to jest trochę zwiększone ryzyko, że przez ten czas jakiś jeszcze "padnie".
    Generalnie wskazaniem są nieprawidłowości genetyczne, czyli np. jak wam kariotypy wyszłyby nieprawidłowe. Częściej też zaleca się w wieku >35 lat i po kilku nieudanych transferach albo nawracających poronieniach.
    Jest to ciężka decyzja, bo koszt jest niemały, a wyniki nie dają ci wcale gwarancji, że dziecko urodzi się zdrowe. Oczywiście zwiększają szansę na to, ale ryzyko wciąż jest.

A do badania kariotypu to chyba też muszą być jakieś wskazania, podobnie jak w przypadku tego badania. No właśnie ryzyko zawsze jest i pytanie czy robiąc te badania jestem w stanie go uniknąć. Ehhh jakoe to wszystko skomplikowane, głową mi puchnie jak o tym czytam 😅 a to dopiero początek. Podziwiam Was za determinację i upór 🤗

• aleks.123 Autorytet

Wysłany: 13 czerwca, 17:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    rosanaliściu wrote:
    A do badania kariotypu to chyba też muszą być jakieś wskazania, podobnie jak w przypadku tego badania. No właśnie ryzyko zawsze jest i pytanie czy robiąc te badania jestem w stanie go uniknąć. Ehhh jakoe to wszystko skomplikowane, głową mi puchnie jak o tym czytam 😅 a to dopiero początek. Podziwiam Was za determinację i upór 🤗

Kariotypy to raczej standardowe badanie. Choć mój lekarz z gamety kazał nam zrobić dopiero gdy 4 inseminacje się nie powiodły.

Starania od 2020

• Julia24 Autorytet

Wysłany: 13 czerwca, 17:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    rosanaliściu wrote:

Akurat kariotyp powinien zrobić każdy przed przystąpieniem do IVF. Zarówno kobieta, jak i mężczyzna. Jeśli lekarz nie skierował, to błąd 😓. Warto się samemu zainteresować i zrobić.
    Na Alabie mają często próbki -30%.

💃'95🕴️'90
    Starania od 04/2024.
    2 IUI ✖️

Plan:
    18/06 Wizyta Dr. Jarosz

Diagnostyka:
    ❌ Adenomioza rozproszona
    ➖ Dominacja estrogenowa

Wysłany: 13 czerwca, 18:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój lekarz nic o tym badaniu nie wspomniał ale czytam, że między innymi fakt, że moje jajniki wygaszają w tak młodym wieku to już jest wskazanie do badania.

• Julia24 Autorytet

Wysłany: 14 czerwca, 08:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    rosanaliściu wrote:
    Mój lekarz nic o tym badaniu nie wspomniał ale czytam, że między innymi fakt, że moje jajniki wygaszają w tak młodym wieku to już jest wskazanie do badania.

U kogo jesteś?

💃'95🕴️'90
    Starania od 04/2024.
    2 IUI ✖️

Plan:
    18/06 Wizyta Dr. Jarosz

Diagnostyka:
    ❌ Adenomioza rozproszona
    ➖ Dominacja estrogenowa

• Thoruviel Autorytet

Wysłany: 14 czerwca, 09:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    rosanaliściu wrote:

Chyba tak wychodzi, że mniej więcej ruszymy razem 😉

Już dziewczyny trochę napisały o PGT-A, to jeszcze dorzucę swoje: w rzeczywistości u nas czeka się ok. 2,5 tygodnia na wynik. I tak naprawdę można praktycznie w następnym cyklu po punkcji podchodzic do transferu. Dr Arek chciał tak u mnie zrobić, ale immunologia przeszkodziła.
    Co do wskazań - dziewczyny już napisały. U nas pierwszy raz robiliśmy PGT-A gdy miałam 34 lata - po 4 nieudanych transferach. No i cały czas robimy, rocznik '88 jestem, więc wolę badać mimo braku genetycznych obciążeń. Ze względu na większe ryzyko nieprawidłowości - każdy nieudany transfer to stracony czas, faszerowanie niepotrzebne lekami i duże obciążenie psychiczne.
    Jeśli to jest Wasze pierwsze podejście- to pytanie czy już chcecie robić. To do przegadania z lekarzem. Jak Dziewczyny pisały, jest to drogie badanie. Najpierw kariotypy - polecam w UCK, szybko i najtaniej. I nam wyszło ok. 400 zł/osobę. Teraz pewnie trochę drożej jest. Samo PGT-A: 1-2 zarodków to koszt 5500 zł. Nie będą pobierać materiału z zarodków, które później nie odmrożą sie prawidłowo, więc ryzyko jest tu bardzo niskie, że biopsja uszkodzi zarodki.

I też jak Dziewczyny wspomniały- niestety to badanie nie daje 100% pewności. U nas tak było. Zarodek 5.1.1, prawidlowy po PGT-A, a na prenatalnych wyszło, że nieprawidłowo się rozwinął. Genetyczka stwierdziła, że to wada rozwojowa była. I tak niestety się zdarza. Ale mimo wszystko, my wolimy badać, bo ryzyko chorób genetycznych po 35 roku życia jest wyższe. I podchodzimy do tego, że lepiej mieć jedno ryzyko (wada rozwojowa) niż dwa ryzyka (wada rozwojowa + genetyczna).

Kariotypy prawidłowe
    AMH 4,8 (IX 2024)

IUI 05.2021 - 💔

Wysłany: 14 czerwca, 10:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Julia24 wrote:
    U kogo jesteś?
    U Dr. Arka.

Wysłany: 14 czerwca, 10:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Thoruviel wrote:
    Chyba tak wychodzi, że mniej więcej ruszymy razem 😉

Już dziewczyny trochę napisały o PGT-A, to jeszcze dorzucę swoje: w rzeczywistości u nas czeka się ok. 2,5 tygodnia na wynik. I tak naprawdę można praktycznie w następnym cyklu po punkcji podchodzic do transferu. Dr Arek chciał tak u mnie zrobić, ale immunologia przeszkodziła.
    Co do wskazań - dziewczyny już napisały. U nas pierwszy raz robiliśmy PGT-A gdy miałam 34 lata - po 4 nieudanych transferach. No i cały czas robimy, rocznik '88 jestem, więc wolę badać mimo braku genetycznych obciążeń. Ze względu na większe ryzyko nieprawidłowości - każdy nieudany transfer to stracony czas, faszerowanie niepotrzebne lekami i duże obciążenie psychiczne.
    Jeśli to jest Wasze pierwsze podejście- to pytanie czy już chcecie robić. To do przegadania z lekarzem. Jak Dziewczyny pisały, jest to drogie badanie. Najpierw kariotypy - polecam w UCK, szybko i najtaniej. I nam wyszło ok. 400 zł/osobę. Teraz pewnie trochę drożej jest. Samo PGT-A: 1-2 zarodków to koszt 5500 zł. Nie będą pobierać materiału z zarodków, które później nie odmrożą sie prawidłowo, więc ryzyko jest tu bardzo niskie, że biopsja uszkodzi zarodki.

I też jak Dziewczyny wspomniały- niestety to badanie nie daje 100% pewności. U nas tak było. Zarodek 5.1.1, prawidlowy po PGT-A, a na prenatalnych wyszło, że nieprawidłowo się rozwinął. Genetyczka stwierdziła, że to wada rozwojowa była. I tak niestety się zdarza. Ale mimo wszystko, my wolimy badać, bo ryzyko chorób genetycznych po 35 roku życia jest wyższe. I podchodzimy do tego, że lepiej mieć jedno ryzyko (wada rozwojowa) niż dwa ryzyka (wada rozwojowa + genetyczna).
    Też jestem rocznik 88 😊 Jeszcze zainteresuję się tematem badania kariotypu i w poniedziałek mam badania ustawowe i jeżeli się zdecyduję to od razu to zrobię w Bocianie, koszt jest podobny i za jednym oddaniem krwi.

Thoruviel lubi tę wiadomość

• aleks.123 Autorytet

Wysłany: 14 czerwca, 11:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    rosanaliściu wrote:
    Też jestem rocznik 88 😊 Jeszcze zainteresuję się tematem badania kariotypu i w poniedziałek mam badania ustawowe i jeżeli się zdecyduję to od razu to zrobię w Bocianie, koszt jest podobny i za jednym oddaniem krwi.

Ja polecam bo np. mojemu mężowi kariotyp wyszedł nieprawidłowy i to nam dużo dało w jakim kierunku dalej iść.

Starania od 2020

‹‹ 42 43 44 45 46
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Diagnostyka problemów z płodnością - krok po kroku

Niepłodności nikt się nie spodziewa, a jednak dotyka ona około 1,5 miliona polskich par rocznie. To bardzo dużo! Jakie są najczęstsze przyczyny niepłodności? Kiedy warto rozpocząć diagnostykę i jakie badania zrobić na początek?

CZYTAJ WIĘCEJ

Masturbacja - 9 najczęstszych pytań o samozaspokojenie!

Masturbacja to jeden z największych tematów tabu - dlaczego tak się dzieje? Czy kobiety się masturbują? Czy masturbacja w związku jest normalna? Kiedy masturbacja może być niebezpieczna, a kiedy może przynosić korzyści? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Czego nie jeść  w ciąży - 7 produktów zabronionych

Ciąża to okres wzrostu apetytu i wielu zachcianek kulinarnych. Czy oznacza to zatem, że możesz pozwolić sobie na wszystko i jeść do woli? Niestety nie. Zapoznaj się czego nie jeść w ciąży, aby zachować bezpieczeństwo dla rozwijającego się płodu. 

CZYTAJ WIĘCEJ