X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się z pomocą medyczną 🦢 Klinika BOCIAN Gdańsk 🦢
Odpowiedz

🦢 Klinika BOCIAN Gdańsk 🦢

Oceń ten wątek:
  • rosanaliściu Koleżanka

Wysłany: 12 lipca, 19:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Biała_mewa wrote:
    Hej dziewczyny ♥️
    Też podczas stymulacji miałam okazję być u dr Hasik, bardzo konkretna. Podoba mi się jej podejście.
    Ja teraz nastawiam się już na transfer. W poniedziałek mam pierwszą wizytę po punkcji. Chciałabym transfer w sierpniu zobaczymy co powie dr Maria.
    Też mam niskie AMH, poniżej 1. Miałam 13 pęcherzyków tylko 7 komórek było dojrzałych. W ostateczności mam dwie blastki 6-dniowe 4BA.
    To piękny wynik 🤩
    Tak długo czeka się na transfer? myślałem, że im szybciej tym lepiej 😅

• Julia24 Autorytet

Wysłany: 12 lipca, 20:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    rosanaliściu wrote:
    To piękny wynik 🤩
    Tak długo czeka się na transfer? myślałem, że im szybciej tym lepiej 😅

Ja zaczynam stymulacje w przyszłym tygodniu, a transfer pewnie koniec listopada jakoś.
    Nie, niekoniecznie im szybciej tym lepiej.

💃'95🕴️'90
    2 IUI ❌️

Plan:
    🔜 07.25 Stymulacja IVF
    ➡️ 3 miesiące Dipherline i leczenia rozjechanych cytokin
    ➡️ 11/12.25 Pierwszy transfer?

Diagnostyka:
    ❌ Endometrioza 3st, liczne zrosty
    ❌ Adenomioza rozproszona
    ❌ Prawy jajnik przyklejony do macicy i za wysoko umiejscowiony. Prawy jajowód niesprawny.
    ❌ Immunologia: Brak wszystkich kirów implantacyjnych, kompletnie rozjechane cytokiny
    ➖ IO, BMI 22,9 📉
    ➖ U partnera seminogram w dolnej granicy normy. HBA 77%. Fragmentacja DNA 82% prawidłowych
    ➖ Dominacja estrogenowa
    ✔️ W miarę regularne cykle i naturalne owulacje. AMH 08.24 2,3ng/ml, 07.25 2,8ng/ml
    ✔️ Jajowody drożne, wymaz MUCHa czysty, Pasożyty+ lambia+ helicobacter- nie wykryto, kariotypy prawidłowe u obu
    ✔️ histerkoskopia z biopsją endometrium CD56 i Cd138 OK, białko C i S ok, ANA ok

Just because it's taking time,
    doesn't mean it's not happening.
  • rosanaliściu Koleżanka

Wysłany: 12 lipca, 22:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Julia24 wrote:
    Ja zaczynam stymulacje w przyszłym tygodniu, a transfer pewnie koniec listopada jakoś.
    Nie, niekoniecznie im szybciej tym lepiej.
    Rozumiem, to cenna informacja, jestem zupełnie świeża w temacie i dobrze, że o tym piszecie 👍

• Julia24 Autorytet

Wysłany: 12 lipca, 22:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    rosanaliściu wrote:
    Rozumiem, to cenna informacja, jestem zupełnie świeża w temacie i dobrze, że o tym piszecie 👍

To bardzo indywidualna kwestia. Generalnie wedle mojego lekarza odchodzi się od świeżych transferów, ale większość pacjentek może mieć transfer świeży albo w kolejnym cyklu. Niekiedy jednak lepiej jest wyciszyć organizm przed np. Przy endometriozie, jak u mnie albo po hiperstymulacji. Sytuacji może być wiele i wiele podejść lekarzy... niestety to nie jest łatwa droga i nie ma jednoznacznych odpowiedzi 🤷‍♂️

💃'95🕴️'90
    2 IUI ❌️

Plan:
    🔜 07.25 Stymulacja IVF

Diagnostyka:
    ❌ Adenomioza rozproszona
    ❌ Prawy jajnik przyklejony do macicy i za wysoko umiejscowiony. Prawy jajowód niesprawny.
    ❌ Immunologia: Brak wszystkich kirów implantacyjnych, kompletnie rozjechane cytokiny
    ➖ IO, BMI 22,9 📉
    ➖ U partnera seminogram w dolnej granicy normy. HBA 77%. Fragmentacja DNA 82% prawidłowych
    ➖ Dominacja estrogenowa
    ✔️ W miarę regularne cykle i naturalne owulacje. AMH 08.24 2,3ng/ml, 07.25 2,8ng/ml
    ✔️ Jajowody drożne, wymaz MUCHa czysty, Pasożyty+ lambia+ helicobacter- nie wykryto, kariotypy prawidłowe u obu
    ✔️ histerkoskopia z biopsją endometrium CD56 i Cd138 OK, białko C i S ok, ANA ok

• Biała_mewa Koleżanka

Wysłany: 13 lipca, 00:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja niestety mam nadczynność jajników i choć stymulację przeszłam bardzo gładko to zalecany był transfer odroczony. Teraz kontrola, jeden miesiąc odpoczynku. Długo wyczekiwany urlop i mam nadzieję, że dostanę pod koniec sierpnia pozwolenie na transfer 😊

• Maggie. Autorytet

Wysłany: 13 lipca, 04:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W moim przypadku w cyklu ze stymulacją i punkcją, progesteron podskoczył szybciej niż powinien, dlatego świeży transfer nie był możliwy, ponieważ proces przygotowywania się macicy nie zgrałby się z etapem rozwoju zarodka. Finalnie cieszyłam się, że tak wyszło, ponieważ po punkcji nie czułam się najlepiej. O hiperstymulacji nie było mowy, ale przez tydzień odczuwałam duży dyskomfort w brzuchu, więc mój organizm miał czas, żeby odpocząć.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 lipca, 04:53

02.2024 - IVF ❄️❄️❄️
    04.04.2024 - FET (4.1.2)
    11 dpt - betaHCG 1 058 😍

09.12.2024 (38+2) baby girl 🎀 3250 g / 57 cm (CC)

age.png
  • Thoruviel Autorytet

Wysłany: 15 lipca, 10:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    @rosanaliściu dzisiaj punkcja? Trzymam kciuki! ✊️✊️✊️🍀🍀🍀

Kariotypy ok; AMH 4,8 (IX 2024)
    - cross- match X 39% --> XII 61% --> 01.25: Equoral 50 + encorton--> V 45,5%
    - allo-MLR 38% X --> V 55,6% , komórki NK 9%, KIR AA

Naturals 🤗 24.06 β 60.9, 26.06 β 141, 28.06 β 360.9, 02.07 β 2108; 15.07 CRL 0,98 cm 141 ud/min <3 🤞
    encorton, acard, clexane, cyclogest

IVF 6 04/05.25 - 4❄️ po PGTA-A 1 ok i 1 mozaika
    IVF 5 10.2024 - 1 PGT-A ok, 1 niebadany
    - transfer VIII 04.03 ❄️ 5.2.1 - β 10dpt 0.156 💔cleaxane
    - transfer IX 05.04 ❄️ 5.2.3 💔encorton, accofil, clexane
    IVF 4 05.2024 - 1 zarodek 5.2.3 PGT-A 👍
    - transfer VII w lipcu❄️ Accofil - 🍀 - poronienie 6t 💔
    IVF 3 03.2023 - 3 ❄️, dwa PGT-A 👍
    - transfer ❄️ 5.1.1 czerwiec z Accofil- 🍀 09.2023 - poronienie, 12 t 5 dni 💔
    - 03.2024 ❄️ 5.2.3 z Accofil - 💔
    IVF 2: 06.2022 - 1 ❄️ 5.2.2 - PGT-A 👎
    IVF 1: 08.2021 - 4 ❄️bez PGT-A
    - 4 x ET 08.2021- 03.2022 ❌, raz cb
    - 02.2022 - receptywność endometrium ok
    IUI 05.2021 - 💔
  • Julia24 Autorytet

Wysłany: 15 lipca, 10:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny,
    Dr. AA stwierdził u nas brak wskazań do badań genetycznych. Ja jednak wciąż rozważam tą opcję...
    Czy robił ktoś PGT-A wbrew jego zaleceniom? 🫣

💃'95🕴️'90
    2 IUI ❌️

Plan:
    🔜 07.25 Stymulacja IVF

Diagnostyka:
    ❌ Adenomioza rozproszona
    ➖ IO, BMI 22,9 📉
    ➖ Dominacja estrogenowa

• Thoruviel Autorytet

Wysłany: 15 lipca, 11:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Julia24 wrote:
    Hej dziewczyny,
    Dr. AA stwierdził u nas brak wskazań do badań genetycznych. Ja jednak wciąż rozważam tą opcję...

Hejka,

My postawiliśmy go przed faktem, sami powiedzieliśmy, że chcemy i że tak wcześniej robiliśmy. Tylko u nas jest inna sytuacja, bo a) jestem starsza, powyżej 35 lat są wskazania b) mialam już sporo nieudanych transferów. Także nawet nie komentował tylko stwierdził, że ok.

Ciężka sprawa z tym PGT-A. Z jednej strony może to odrzucić te nieprawidłowe zarodki, z drugiej jesteście młodzi, pytanie jaki % prawidłowych vs. Nieprawidłowych zarodków może być. I też drogie badanie jest, min. 5500 zł przy 1-2 zarodków, 8 k przy 3-4. I kolejne pytanie czy za pierwszym razem nie podejść do transferu bez badań PGT-A dopiero potem rozszerzyć diagnostykę. Ciężko doradzić 🤷🏼‍♀️ my przy pierwszej punkcji nie robiliśmy genetyki, ale wtedy jakoś nie eksplorowaliśmy tego tematu i po prostu nie wiedzieliśmy. Podeszliśmy z założeniem "no przecież in vitro, za pierwszym, no max za drugim razem transfer się uda" 😉
    Teraz z perspektywy czasu widzę, że PGT-A jednak może zaoszczędzić czas no i jest większa szansa na zdrową ciążę. Ale tyle ile pieniędzy na to wydaliśmy... to już inna kwestia 🙈

Julia24 lubi tę wiadomość

Naturals 🤗 24.06 β 60.9, 26.06 β 141, 28.06 β 360.9, 02.07 β 2108; 15.07 CRL 0,98 cm 141 ud/min <3 🤞

IUI 05.2021 - 💔
  • rosanaliściu Koleżanka

Wysłany: 15 lipca, 13:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Thoruviel wrote:
    @rosanaliściu dzisiaj punkcja? Trzymam kciuki! ✊️✊️✊️🍀🍀🍀
    Dziękuję 🤗 Pobrali dwa pęcherzyki, większy z nich okazał się pusty, natomiast drugi, mniejszy, określiła Pani Doktor jako M1 czyli niedojrzała komórka, mam czekać na telefon od Embriologa.
    No to czekam 😊

• pyati Autorytet

Wysłany: 15 lipca, 13:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Julia24 wrote:
    Hej dziewczyny,
    U nas teoretycznie nie było wskazań. Bo 34 lata miałam w trakcie punkcji więc jeszcze się nie kwalifikowałam. Ale ja powiedziałam że albo badamy albo nie podchodzę. Zgodził się.

Julia24 lubi tę wiadomość

KIR AA 🙄
    Cross match 25,0 %
    ANA 1:320 SS-A silnie dodatnie
    APS
    Endometrioza
    i może 🍟do tego?
    Nasienie fragmentacja ✔ HBA ❌
    AMH 4,92 ✔

IVF styczeń 2025 Klinika Bocian
    1 stymulacja- menopur 200, orgalutran
    estradiol 1466 -> 3147-> 4688
    27.01 punkcja
    pobrane 15 🥚 13 dojrzałych, 10 zapłodnionych, 9 zapłodniło się prawidłowo PICSI
    finalnie ❄❄❄❄❄
    Po PGT-A tylko ❄❄ prawidłowe...
    27.02 FET 5.1.1 🍀
    3.03 beta 2,65; 4,19- 4dpt; 4.03 beta 7,49- 5 dpt
    5.03 beta 16,5- 6dpt; 6.03 beta 27,2- 7dpt
    7.03 beta 44,4- 8dpt; 8.03 beta 67,1- 9dpt
    10.03 beta 139- 11dpt; 11.03 beta 217- 12dpt
    13.03 beta 560- 14dpt 14.03 beta 985- 15dpt
    18.03 beta 3912- 19dpt; 20.03 beta 6530- 21dpt
    20dpt pęcherzyk ciążowy z pęcherzykiem żółtkowym 🤎🤎
    23dpt wizyta w klinice CRL 2,2 mm
    01.04 jest 🤎

preg.png
  • Julia24 Autorytet

Wysłany: 16 lipca, 17:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    @Thoruviel @Pyati dziękuję za odpowiedzi ❤️. Pogadam jeszcze z Doktorkiem.

@rosanaliściu mam nadzieję, że dojrzała ta komórka ✊️. Masz jakieś wieści z kliniki?

💃'95🕴️'90
    2 IUI ❌️

Plan:
    🔜 07.25 Stymulacja IVF

Diagnostyka:
    ❌ Adenomioza rozproszona
    ➖ IO, BMI 22,9 📉
    ➖ Dominacja estrogenowa

• rosanaliściu Koleżanka

Wysłany: 16 lipca, 18:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Julia24 wrote:
    @Thoruviel @Pyati dziękuję za odpowiedzi ❤️. Pogadam jeszcze z Doktorkiem.

@rosanaliściu mam nadzieję, że dojrzała ta komórka ✊️. Masz jakieś wieści z kliniki?
    Wczoraj dostałam telefon od embriolog, że komórka dojrzała i udało się zapłodnić ale niestety dzisiaj otrzymałam informację, że nie udało się uzyskać zarodka 🥺 czekam na okres i kolejna wizyta za ok 2 tygodnie. Zastanawiam się tylko jakie postępowanie będzie przy drugiej (ostatniej) stymulacji, przy moim marnym AMH nie wprowadzą raczej długiego protokołu 🧐

• Julia24 Autorytet

Wysłany: 16 lipca, 19:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    rosanaliściu wrote:
    Wczoraj dostałam telefon od embriolog, że komórka dojrzała i udało się zapłodnić ale niestety dzisiaj otrzymałam informację, że nie udało się uzyskać zarodka 🥺 czekam na okres i kolejna wizyta za ok 2 tygodnie. Zastanawiam się tylko jakie postępowanie będzie przy drugiej (ostatniej) stymulacji, przy moim marnym AMH nie wprowadzą raczej długiego protokołu 🧐

Przykro mi bardzo 🫂🫂. Okrutna jest ta procedura.

Niestety nie wiem, jak jest przy niskim AMH, ale może warto pogrzebać na forum.
    A jak z Waszą diagnostykę? Co macie zrobione?

💃'95🕴️'90
    2 IUI ❌️

Plan:
    🔜 07.25 Stymulacja IVF

Diagnostyka:
    ❌ Adenomioza rozproszona
    ➖ IO, BMI 22,9 📉
    ➖ Dominacja estrogenowa

• rosanaliściu Koleżanka

Wysłany: 16 lipca, 20:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Julia24 wrote:
    Przykro mi bardzo 🫂🫂. Okrutna jest ta procedura.

Niestety nie wiem, jak jest przy niskim AMH, ale może warto pogrzebać na forum.
    A jak z Waszą diagnostykę? Co macie zrobione?
    To była pierwsza stymulacja i na ten moment nie robiliśmy pogłębiającej diagnostyki.

• aleks.123 Autorytet

Wysłany: 17 lipca, 08:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    rosanaliściu wrote:
    To była pierwsza stymulacja i na ten moment nie robiliśmy pogłębiającej diagnostyki.

Przy niskim amh to zrozumiałe. Jeśli nie goni Cię czas to warto na 3 miesiące dać sobie czas na popracowanie nad komórkami jajowymi. Czyli suplementacja ale taka regularna czyli żeby faktycznie pilnować brania tych witamin. U mnie też dr Maria dała na 3 miesiące tabletki anty, ale ja mam pcos. Anty miały sprawić że te najsłabsze komórki nie wystartują podczas stymulacji i chyba tak było. Ale nie wiem czy tak samo postępuje się przy niskim amh.

👩 95 PCOS, niedrożny prawy jajowód, Hashimoto, mutacja PAI, brak 3 kirów implantacyjnych
    🧑🏻‍🦱 84 brak plemników w nasieniu, wada genetyczna

Starania od 2020

2023 - 4 IUI nasieniem dawcy, jedna ciąża biochemiczna 💔

styczeń 2024 - start 1. procedury - 8 dojrzałych komórek, zapłodnionych 6, 1 ❄️ transfer nieudany 💔

26.07. 2024 - start 2. procedury, 10 komórek- zarodków brak 💔

21.12.2024 - start 3. procedury, 10 komórek, mamy 5 ❄️

marzec 2025 - transfer nieudany ❌

9.06.25 - transfer, 7dpt ⏸️ 8dpt - 69, 9 dpt - 119, 11 dpt - 283

5.07.25 - jest ❤️
  • rosanaliściu Koleżanka

Wysłany: 17 lipca, 08:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aleks.123 wrote:
    Przy niskim amh to zrozumiałe. Jeśli nie goni Cię czas to warto na 3 miesiące dać sobie czas na popracowanie nad komórkami jajowymi. Czyli suplementacja ale taka regularna czyli żeby faktycznie pilnować brania tych witamin. U mnie też dr Maria dała na 3 miesiące tabletki anty, ale ja mam pcos. Anty miały sprawić że te najsłabsze komórki nie wystartują podczas stymulacji i chyba tak było. Ale nie wiem czy tak samo postępuje się przy niskim amh.
    Właśnie kłopot w tym, że ja tego czasu nie mam, lekarz powiedział, że w moim przypadku jest on ekstramalnie ważny. Suplementy zapisane przez lekarza biorę regularnie od 2 miesięcy w końskich dawkach a inne takie jak wit. D3, kwasy omega już od kilku lat. Liczę na to, że zmienią trochę protokół I zobaczymy jaka bedzie odpowiedź ze strony jajników. To jest moja druga i ostatnia stymulacja, do kolejnej w programie nie mogę podejść, zostają mi tylko komorki dawczyni. Zainteresuję się jeszcze tematem badań genetycznych i skąd u mnie tak niska rezerwa, podejrzewam, ze to genetyka moja Mama starała się o pierwszą pociechę 17 lat 🥺

• Julia24 Autorytet

Wysłany: 17 lipca, 09:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    rosanaliściu wrote:
    Właśnie kłopot w tym, że ja tego czasu nie mam, lekarz powiedział, że w moim przypadku jest on ekstramalnie ważny. Suplementy zapisane przez lekarza biorę regularnie od 2 miesięcy w końskich dawkach a inne takie jak wit. D3, kwasy omega już od kilku lat. Liczę na to, że zmienią trochę protokół I zobaczymy jaka bedzie odpowiedź ze strony jajników. To jest moja druga i ostatnia stymulacja, do kolejnej w programie nie mogę podejść, zostają mi tylko komorki dawczyni. Zainteresuję się jeszcze tematem badań genetycznych i skąd u mnie tak niska rezerwa, podejrzewam, ze to genetyka moja Mama starała się o pierwszą pociechę 17 lat 🥺

Może spróbuj na wątku "IN VITRO z niskim AMH". Jest bardzo rozbudowany, więc duzo historii można poczytac i poradzić się ☺️.

Ja jedynie z suplementacją w razie co mogę pomóc. Pamiętaj też, że w ramach refundacji wam obojgu przysługę dostęp do pomocy psychologicznej. Jest to ciężka droga i warto wcześniej zacząć terapię, niż czekać aż juz nie będzie się dawało rady. Ja zaczęłam chodzić przed IUI nawet i bardzo sobie chwalę.
    Ściskam 🫂🫂

A jak u Was dziewczyny? ☺️
    Ja dostałam rozpiskę od Jarosz. Czekam teraz na @ i start stymulacji. Na szczęście wraca trochę energii. Chyba odchorowałam już te cytokiny i nadzieja znowu jest. Walczymy! 💪

💃'95🕴️'90
    2 IUI ❌️

Plan:
    🔜 07.25 Stymulacja IVF

Diagnostyka:
    ❌ Adenomioza rozproszona
    ➖ IO, BMI 22,9 📉
    ➖ Dominacja estrogenowa

• Thoruviel Autorytet

Wysłany: 17 lipca, 09:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    rosanaliściu wrote:

Kurczę, bardzo mi przykro 🫂🫂🫂 o tyle mogę powiedzieć, że dr Arek kombinuje z lekami, pewnie zmieni Ci teraz, mi przy drugiej zmienił + dodał PISCI. Trzymam kciuki, żeby zastosował swoje "sztuczki" u Was i żeby były zarodki w kolejnej procedurze ✊️✊️✊️

IUI 05.2021 - 💔
  • aleks.123 Autorytet

Wysłany: 17 lipca, 12:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Thoruviel wrote:
    Kurczę, bardzo mi przykro 🫂🫂🫂 o tyle mogę powiedzieć, że dr Arek kombinuje z lekami, pewnie zmieni Ci teraz, mi przy drugiej zmienił + dodał PISCI. Trzymam kciuki, żeby zastosował swoje "sztuczki" u Was i żeby były zarodki w kolejnej procedurze ✊️✊️✊️

Widzę że serduszko już bije, ale cudownie 😍

Thoruviel lubi tę wiadomość

👩 95 PCOS, niedrożny prawy jajowód, Hashimoto, mutacja PAI, brak 3 kirów implantacyjnych
    🧑🏻‍🦱 84 brak plemników w nasieniu, wada genetyczna

Starania od 2020

2023 - 4 IUI nasieniem dawcy, jedna ciąża biochemiczna 💔

styczeń 2024 - start 1. procedury - 8 dojrzałych komórek, zapłodnionych 6, 1 ❄️ transfer nieudany 💔

26.07. 2024 - start 2. procedury, 10 komórek- zarodków brak 💔

21.12.2024 - start 3. procedury, 10 komórek, mamy 5 ❄️

marzec 2025 - transfer nieudany ❌

9.06.25 - transfer, 7dpt ⏸️ 8dpt - 69, 9 dpt - 119, 11 dpt - 283

5.07.25 - jest ❤️
‹‹ 54 55 56 57 58
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Mierzenie temperatury podczas starań o dziecko - kiedy owulacja i dni płodne?

Temperatura ciała jest reakcją naszego organizmu na to co się w nim dzieje. Prawie wszyscy wiedzą, że temperatura ciała informuje nas, o tym, że nasz organizm walczy z infekcją. Niewiele osób zaś wie, że temperatura ciała może również dawać zaskakująco dokładne informacje na temat płodności kobiety! Wystarczą zaledwie 3 minuty dziennie, a nie wydając ani grosza dowiesz się więcej niż możesz przypuszczać. Sprawdź, po co mierzyć temperaturę podczas starania o ciążę. Dowiedz się, jak prawidłowo mierzyć temperaturę i w jaki sposób OvuFriend Ci w tym pomoże! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Obrotowy fotelik tyłem - bezpieczeństwo i funkcjonalność

Fotelik obrotowy to wygoda i bezpieczeństwo w jednym – dzięki funkcji obracania ułatwia wkładanie i wyjmowanie dziecka z samochodu, a także pozwala na łatwe ustawienie tyłem do kierunku jazdy, co jest najbezpieczniejszą pozycją dla najmłodszych pasażerów. Jakie ma jeszcze korzyści?

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak zadbać o spokój i relaks w czasie ciąży. Praktyczne porady dla przyszłych mam.

Bycie matką to jedno z najważniejszych i najwspanialszych przeżyć, jakie doświadcza każda kobieta, która rodzi dziecko. Przyjemne i sielskie chwile spędzone z pociechą poprzedza czas nie zawsze spokojnego oczekiwania na poród. W czasie ciąży często jesteśmy tak samo szczęśliwe, jak i zestresowane, a to sprawia, że warto pomyśleć o sobie w kontekście relaksu i odpoczynku. W jaki sposób uprzyjemnić sobie czas oczekiwania na dziecko? Czy ciążowe dolegliwości można jakoś zminimalizować i poddać się domowemu SPA? Oczywiście, że tak. Za chwilę podpowiemy Ci, jak to zrobić skutecznie i bez wielkich przygotowań!

CZYTAJ WIĘCEJ