X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się z pomocą medyczną Kriobank Białystok
Odpowiedz

Kriobank Białystok

Oceń ten wątek:
  • mt30 Autorytet

Wysłany: 11 grudnia 2021, 22:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malinowa91 wrote:
    Mt30 czytasz ze zrozumieniem?
    Pani pisze, ze dostała odpowiedzi na wszystkie pytania, a Ty komemtujesz, ze doktor uwielbia tzw. pacjentki nie wnikające.

Mt30 sorry, ale mam wrazenie, ze Ty uwazasz, ze kazda kobieta powinna mieć idealne komórki, facet idealne nasienie i każdy transfer powinnien być udany za pierwszym razem.. a jak dzieje sie cos nie tak to bank to wina kliniki a nie kiepskich komorek, słabego nasienia lub zarodka który nie rokuje.
    Litości.

Skoro tak wszystko krytykujesz w Kriobanku powiedz jak jestes prowadzona w nowej klinice? Dlaczego kolejny transfer jest nieudany? Kogo to wina?
    Ja np nie dostałam odpowiedzi na wszystkie pytania. Cieżko to zrozumieć? Malinowa nie wcinaj się tu bo sprawa nie dotyczy Ciebie. Czy ja obwiniam gdzieś klinikę, że mi się nie udało? Piszę jak się zachwoują, jak leczą, itd.

Jak będziecie szczęśliwe to zakończyłam proces leczenia, nie udało mi się być w ciąży i nigdy nie będę mamą.

Proszę dopiszczie jeszcze"ze sobie zasłużyłam na to" spędzajęc kilka lat w kriobanku.

• gonia729 Autorytet

Wysłany: 11 grudnia 2021, 22:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mt30 wrote:
    Jak poczytasz posty paprotki, czy mojejnadziei to własnie dziewczyny namawiają na klinikę, piszą na pewno się uda, a jak nie to następnym razem itd. Malinowa koleżanko, naprawdę od urodzenia Twojej córeczki rzadko tu można Cię zobaczyć. Wcięłaś się w wątek jak sama napisałaś broniąc zdania dziewczyn nadziei, które twierdzą, że piszę nie prawdę. Zarzuciłaś mi, że niby skąd mam znać historię Natki. Że klinika masowo ma problem z zarodkami. Jak Ci przypomniałam to przyznałaś mi rację. Może przejrzyj posty jak pisałaś jej o współczuciu, że się nie odmroziły zarodki. Może wypadałoby napisać "przepraszam", że były takie wydarzenia, niemal pod rząd.

Ja tu nikogo nie atakuję. Dzielę się z Wami co się stało, jak zostałam potraktowana przez dr. Wy natomiast zamiast uszanować moją opinię, ciągle mnie atakujecie, że piszę nieprawdę wylewam flustrację. Myślę, że moje opinia też pomoże innym dziewczynom i unikną większego rozczarowania i traumy pobytu w klinice.

Dziękuję za uwagę. Miłej niedzieli
    Nie drąż już, napisałaś i wszyscy już tu znają Twoja opinie o klinice. Naprawdę nie masz nic innego do roboty niż przez 2 dni tu się wykłócać? Człowiek tu wchodzi poczytać coś ciekawego, może dowiedzieć się czegoś przydatnego a nie wysłuchiwać jakiś kłótni ciagle o to samo. Im dłużej to czytam tym bardziej odnoszę wrażenie ze przydałby Ci się inny specjalista 😉

Mojanadzieja, Paulik_30 lubią tę wiadomość

zem3h371z4hl4les.png
    37 lat,IV 2019 AMH - 1,31, 11.19 AMH - 0,87
    Kriobank, I ET - nieudany :(, jeden zarodek 7B
    II ET - 2AA :),7 dpt - beta 39, synek ❤️
    10.2021. - beta 6, cb 💔
    01.2022- 10 t.c puste 2 jaja 💔💔
    12.2022- 6t3d💔 brak ❤️
  • nick nieaktualny

Wysłany: 11 grudnia 2021, 22:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mt30 wrote:
    Jak poczytasz posty paprotki, czy mojejnadziei to własnie dziewczyny namawiają na klinikę, piszą na pewno się uda, a jak nie to następnym razem itd. Malinowa koleżanko, naprawdę od urodzenia Twojej córeczki rzadko tu można Cię zobaczyć. Wcięłaś się w wątek jak sama napisałaś broniąc zdania dziewczyn nadziei, które twierdzą, że piszę nie prawdę. Zarzuciłaś mi, że niby skąd mam znać historię Natki. Że klinika masowo ma problem z zarodkami. Jak Ci przypomniałam to przyznałaś mi rację. Może przejrzyj posty jak pisałaś jej o współczuciu, że się nie odmroziły zarodki. Może wypadałoby napisać "przepraszam", że były takie wydarzenia, niemal pod rząd.

Ja tu nikogo nie atakuję. Dzielę się z Wami co się stało, jak zostałam potraktowana przez dr. Wy natomiast zamiast uszanować moją opinię, ciągle mnie atakujecie, że piszę nieprawdę wylewam flustrację. Myślę, że moje opinia też pomoże innym dziewczynom i unikną większego rozczarowania i traumy pobytu w klinice.

Dokładnie, chodzi o to ze nie mozna na wątku tej kliniki pisac swojej opinii a tylko chwalic co jest ze szkodą dla nowych szukających kliniki. Niech znają opinie dobre i złe a potem same zdecydują. Nie rozumiem tez dlaczego osoby ktorym sie udało nadal non stop tu piszą, normalnie jak sie uda to chce się zapomniec o leczeniu.Nie dopuszczaja nowych osób do głosu, atakują jak ktos ma swoje zdanie.

• Malinowa91 Autorytet

Wysłany: 11 grudnia 2021, 22:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mt30 wrote:

Mt30 przytocz mi proszę moją wypowiedź gdzie napisałam, że bronię dziewczyn to po pierwsze. Po drugie każdy kto podchodzi do ivf powinien mieć świadomość tego, że dany zarodek ma prawo po odmrozeniu nie wykazywać prawidłowych cech. Doktor o tym informowała przed transferem. Sama miałam podane dwa zarodki przy jednym transferze gdzie jeden rokował słabo po rozmrożeniu i faktycznie powstała z tego pojedyńcza ciąża.
    Ty uważasz, że oni te zarodki biorą i nimi handlują? Czy oddają do adopcji? Myślisz, że nie ma par, które świadomie się na to decydują?
    Jak widać Natka ufała Pani doktor, która wymyśliła na Nią odpowiedni plan.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 grudnia 2021, 22:32

58cs szczęśliwy ❤
    Córcia👨‍👩‍👧

32 lata👫
    03.2019-pierwsza wizyta-Kriobank Białystok
    04.2019- start I procedura - 4❄
    04.2019 - ET 4/5AA cb 👎
    06.2019- FET (N) 2BB 👎
    09.2019- FET (S) 4AA i 4BB 👍
    21.09 - 6dpt - II kreski❤
    8dpt - beta 99,56😍; 10dpt 286,03😍; 14dpt 1584,58😍; 18dpt 6879,10😍; 28dpt 52066,17😍; 29dpt mamy❤

11.2022 start II procedura 👎
    04.2023 start III procedura - 6❄
    05.2023 start IV procedura - 11❄

Badanie genetyczne PGT-M pod kątem choroby jednogenowej.

12 zdrowych Słoneczek🌞

09.2023 - FET (S) 5.1.1
    22.10.2023 - 8tc 👼👼
    12.2023 - FET (S) 5.2.2 👎
    01.2024 - FET (S) 6.2.3 👎
    04.2024 - FET (S) 6.2.2 👍

“In vitro nie jest drogą prostą. Wiadomo jaki jest cel podróży, ale nie wiadomo, dokąd prowadzi droga”.
  • mt30 Autorytet

Wysłany: 11 grudnia 2021, 22:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    gonia729 wrote:
    Nie drąż już, napisałaś i wszyscy już tu znają Twoja opinie o klinice. Naprawdę nie masz nic innego do roboty niż przez 2 dni tu się wykłócać? Człowiek tu wchodzi poczytać coś ciekawego, może dowiedzieć się czegoś przydatnego a nie wysłuchiwać jakiś kłótni ciagle o to samo. Im dłużej to czytam tym bardziej odnoszę wrażenie ze przydałby Ci się inny specjalista 😉
    Wiesz gonia, może ja nie mam ochoty czytać o okresie mojejnadziei i jego ciągłego braku albo o planach od czerwca na transfer w lutym. Ciągle w kółko, to samo.

Ritka lubi tę wiadomość

• Malinowa91 Autorytet

Wysłany: 11 grudnia 2021, 22:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mt30 wrote:
    Ja np nie dostałam odpowiedzi na wszystkie pytania. Cieżko to zrozumieć? Malinowa nie wcinaj się tu bo sprawa nie dotyczy Ciebie. Czy ja obwiniam gdzieś klinikę, że mi się nie udało? Piszę jak się zachwoują, jak leczą, itd.

Jak będziecie szczęśliwe to zakończyłam proces leczenia, nie udało mi się być w ciąży i nigdy nie będę mamą.

Proszę dopiszczie jeszcze"ze sobie zasłużyłam na to" spędzajęc kilka lat w kriobanku.

Zabraniasz mi tu pisać?

I tak.. tak wlasnie brzmi to co piszesz... obwinianie.
    Zarzucasz tu dziewczyną, że namawiają na leczenie w Krio, a Ty znowu odpychasz od tego miejsca... ale pamiętaj, że każda z nas jest inna i u jednych zakonczy sie wszystko happy endem a u drugich nie.. i będą szukać pomocy gdzie indziej.

Mimo wszystko.. zycze Ci spokoju ducha i wszystkiego dobrego.

58cs szczęśliwy ❤
    Córcia👨‍👩‍👧

32 lata👫
    04.2019 - ET 4/5AA cb 👎
    06.2019- FET (N) 2BB 👎
    8dpt - beta 99,56😍; 10dpt 286,03😍; 14dpt 1584,58😍; 18dpt 6879,10😍; 28dpt 52066,17😍; 29dpt mamy❤

12 zdrowych Słoneczek🌞

09.2023 - FET (S) 5.1.1
    22.10.2023 - 8tc 👼👼

“In vitro nie jest drogą prostą. Wiadomo jaki jest cel podróży, ale nie wiadomo, dokąd prowadzi droga”.
  • ZielonaPaprotka Autorytet

Wysłany: 11 grudnia 2021, 22:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mt30 wrote:
    Wiesz gonia, może ja nie mam ochoty czytać o okresie mojejnadziei i jego ciągłego braku albo o planach od czerwca na transfer w lutym. Ciągle w kółko, to samo.
    A czy ktoś Ci każe to czytać ? Przecież nie musisz wchodzić, żeby to czytać lub czytać zachwyty nad klinika. Przykro, że jesteś w takiej sytuacji, szczerze współczuje. Dziewczyny, którym się udało są tutaj właśnie po to aby dawać wsparcie, tym które się starają. Jak ja się starałam to miałam duże wsparcie od dziewczyn z forum miedzy innymi od Mojanadzieja, która odpowiadała zawsze na moje pytania. Każdy jest inny, ale u mnie np historie z pozytywnym zakończeniem (jeżeli przypadek był trudny, lub podobny do mojego) bardzo budowały i dawały nowa chęć do walki.

beta 6dpt 70 7dpt 130 9dpt 461 11dpt 1414 16dpt 18 360 19dpt 33 750 25 dpt jest ❤️ 30 dpt są ❤️❤️
    Dwa ❄️❄️ czekają 8599xzkrxp12ener.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 11 grudnia 2021, 22:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mt30 wrote:
    Zgadzam sie.

• mt30 Autorytet

Wysłany: 11 grudnia 2021, 22:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malinowa91 wrote:
    Mt30 przytocz mi proszę moją wypowiedź gdzie napisałam, że bronię dziewczyn to po pierwsze. Po drugie każdy kto podchodzi do ivf powinien mieć świadomość tego, że dany zarodek ma prawo po odmrozeniu nie wykazywać prawidłowych cech. Doktor o tym informowała przed transferem. Sama miałam podane dwa zarodki przy jednym transferze gdzie jeden rokował słabo po rozmrożeniu i faktycznie powstała z tego pojedyńcza ciąża.
    Ty uważasz, że oni te zarodki biorą i nimi handlują? Czy oddają do adopcji? Myślisz, że nie ma par, które świadomie się na to decydują?
    Jak widać Natka ufała Pani doktor, która wymyśliła na Nią odpowiedni plan.
    No malinowa, nie przyszło mi to do głowy nawet co napisałaś. Nono. Tak jak pisałam wcześniej nie mrozi się złych zarodków, sama o tym wiesz. Jeżeli ci nie odmrażania raz, drugi, u innych dziewczyn jest tak samo, gdzie w innych laboratoriach to się zdarza sporadycznie 1-2 rocznie. Poprostu coś źle robią, może za szybko zamrażają, odmrażaja. Mi ani embriolog od nich ani dr nie odpowiedziała dlaczego. Za to nawrzeszczala, na zakończenie, że ze wszystkich procedor miałam slabe i mi żadnej dokumentacji nie wyda.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 grudnia 2021, 20:05

• mt30 Autorytet

Wysłany: 11 grudnia 2021, 22:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ZielonaPaprotka wrote:
    A czy ktoś Ci każe to czytać ? Przecież nie musisz wchodzić, żeby to czytać lub czytać zachwyty nad klinika. Przykro, że jesteś w takiej sytuacji, szczerze współczuje. Dziewczyny, którym się udało są tutaj właśnie po to aby dawać wsparcie, tym które się starają. Jak ja się starałam to miałam duże wsparcie od dziewczyn z forum miedzy innymi od Mojanadzieja, która odpowiadała zawsze na moje pytania. Każdy jest inny, ale u mnie np historie z pozytywnym zakończeniem (jeżeli przypadek był trudny, lub podobny do mojego) bardzo budowały i dawały nowa chęć do walki.
    Może dla równowagi goni wpis też skomentuj

Wysłany: 11 grudnia 2021, 22:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ritka wrote:
    Chodzi o to ze każdy kto wypowie sie niepochlebnie o klinice czy tej dr jest stąd wyrzucany i atakowany, mowi mu sie zeby opuscił forum. Tak nie jest na innych wątkach. Jak ktoś jest niezadowolony to ma prawo pisać tak samo jak ktos zadowolony bez bycia atakowanym i wyrzucanym. I nie pisze o nieudanym transferze tylko o sposobie dzialania kliniki, rozmrazania zarodków i potraktowania.Nigdzie nie napisala ze transfer musi sie udać.
    Ritka ale nikt nie jest wyrzucany, przytocz post gdzie tak było. Jak byłaś zielonaPaprotka to owszem, może nie byłyśmy zbyt miłe, ale sama wiesz dlaczego. Kłamanie, potem podszywanie się pod kogoś innego itp. Dziewczyny wszystko wiedziały bo im napisałam na priv co mi zrobiłaś. Pomyślałaś w jakiej sytuacji postawiłaś mnie? Oczywiście się będziesz wypierać, ale ja wiem, że to ty bo mam potwierdzenie 😊

Kamila88, Mojanadzieja lubią tę wiadomość

beta 6dpt 70 7dpt 130 9dpt 461 11dpt 1414 16dpt 18 360 19dpt 33 750 25 dpt jest ❤️ 30 dpt są ❤️❤️

Wysłany: 11 grudnia 2021, 22:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mt30 wrote:
    Może dla równowagi goni wpis też skomentuj
    Zgadzam się z nią, co mam więcej skomentować. Forum powinno pomagać, wspierać a jak ktoś wejdzie nowy na takie forum i przeczyta Twoje pełne agresji posty to wątpię czy będzie chciał się odezwać i dołączyć

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 grudnia 2021, 22:47

MalPog lubi tę wiadomość

• Malinowa91 Autorytet

Wysłany: 11 grudnia 2021, 22:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ritka wrote:
    Chodzi o to ze każdy kto wypowie sie niepochlebnie o klinice czy tej dr jest stąd wyrzucany i atakowany, mowi mu sie zeby opuscił forum. Tak nie jest na innych wątkach. Jak ktoś jest niezadowolony to ma prawo pisać tak samo jak ktos zadowolony bez bycia atakowanym i wyrzucanym. I nie pisze o nieudanym transferze tylko o sposobie dzialania kliniki, rozmrazania zarodków i potraktowania.Nigdzie nie napisala ze transfer musi sie udać.

Każdy ma prawo do własnego zdania i jest to zrozumiałe, ale trzeba umieć napisać opinie czy to pozytywną czy negatywną bez emocji, z szacunkiem. Mt30 pisała swoje wypowiedzi w taki sposób jakby każdy nieudany transfer był winą kliniki. Trzeba pomyśleć jakiej klasy miało się zarodki, bo to już nasuwa odpowiedz dlaczego sie nie rozmarzaly.. inaczej... dlaczego sie rozmrazaly a nie klasyfikowaly do transferu.

ZielonaPaprotka, MalPog lubią tę wiadomość

58cs szczęśliwy ❤
    Córcia👨‍👩‍👧

32 lata👫
    04.2019 - ET 4/5AA cb 👎
    06.2019- FET (N) 2BB 👎

12 zdrowych Słoneczek🌞

09.2023 - FET (S) 5.1.1
    22.10.2023 - 8tc 👼👼

• mt30 Autorytet

Wysłany: 11 grudnia 2021, 22:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malinowa91 wrote:
    Zabraniasz mi tu pisać?

I tak.. tak wlasnie brzmi to co piszesz... obwinianie.
    Zarzucasz tu dziewczyną, że namawiają na leczenie w Krio, a Ty znowu odpychasz od tego miejsca... ale pamiętaj, że każda z nas jest inna i u jednych zakonczy sie wszystko happy endem a u drugich nie.. i będą szukać pomocy gdzie indziej.

Mimo wszystko.. zycze Ci spokoju ducha i wszystkiego dobrego.
    Pisz ile ci dusza zapragnie. Ja nikogo nie odpycham, każdy ma swój rozumem. Był zarodek jak u Pauli, zarodka nie ma, jest za to kolejna procedura. Każdy jest zadowolony.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 grudnia 2021, 22:51

• Kamila88 Autorytet

Wysłany: 11 grudnia 2021, 22:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mt30 wrote:
    Nie jesteś tutaj również wzorem do porównania się ze mną masz 4 procedury w ciągu tego roku w kriobanku. Naprawdę to powód do dumy, super wydana kasa a może brak szukania przyczyny niepowodzeń ze strony lekarza. Takich klientów pani doktor uwielbia tzw. pacjentki nie wnikajace
    Jakbyś czytała forum od początku to byś znała moja historie. Akurat mnie już nie trzeba diagnozować, bo wiem jaki mam problem. Zresztą nie mam ochoty na gownoburze. Już znamy Twoje zdanie i możemy zakończyć ten temat, bo nic on nie wnosi

ZielonaPaprotka, MalPog lubią tę wiadomość

Ja 33 lata, amh 0.5, on 40 wyniki ok
    06.2020 IUI 👎
    07.2020 IUI 👎
    Klinika Bocian
    09.2020 ICSI 👍
    Poronienie w 9tc, puste jajo 😢
    01.2021 transfer 👎
    Kriobank pierwsza procedura 03.2021
    Transfer 05.2021👍
    Jest ❤️, poronienie w 12tc, trisomia 21
    08.2021 druga procedura, mamy 2 ❄️❄️
    Kolejna punkcja 11.2021, jest kolejna ❄️
  • mt30 Autorytet

Wysłany: 11 grudnia 2021, 22:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ZielonaPaprotka wrote:
    Zgadzam się z nią, co mam więcej skomentować. Forum powinno pomagać, wspierać a jak ktoś wejdzie nowy na takie forum i przeczyta Twoje pełne agresji posty to wątpię czy będzie chciał się odezwać i dołączyć
    No wątpię, kto się chce leczyć w klinice gdzie nie odmrażaja zarodków, dr ma fochy a za niepowodzenia obwinia pacjenta.

• Malinowa91 Autorytet

Wysłany: 11 grudnia 2021, 22:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mt30 wrote:
    No malinowa, nie przyszło mi to do głowy nawet, handel, uśmiercanie świadome. Nono. Tak jak pisałam wcześniej nie mrozi się złych zarodków, sama o tym wiesz. Jeżeli ci nie odmrażania raz, drugi, u innych dziewczyn jest tak samo, gdzie w innych laboratoriach to się zdarza sporadycznie 1-2 rocznie. Poprostu coś źle robią, może za szybko zamrażają, odmrażaja. Mi ani embriolog od nich ani dr nie odpowiedziała dlaczego. Za to nawrzeszczala, na zakończenie, że ze wszystkich procedor miałam slabe i mi żadnej dokumentacji nie wyda.

Powiem szczerze, że z naszych 5 zarodków 3 rozmrozily sie bez zadnych zastrzezen i 1 rozmrozil sie ale nie wykazywal odpowiednich cech. I każda dziewczyna z którą sie wtedy poznałam nie miała takiego problemu.. baa nawet jedna ma córkę z rozmrożonej moruli.
    Jakie są Twoje komorki? Jakie było nasienie? Jakie klasy zarodków? Przecież to wszystko ma znaczenie.

ZielonaPaprotka, Kamila88 lubią tę wiadomość

58cs szczęśliwy ❤
    Córcia👨‍👩‍👧

32 lata👫
    04.2019 - ET 4/5AA cb 👎
    06.2019- FET (N) 2BB 👎

12 zdrowych Słoneczek🌞

09.2023 - FET (S) 5.1.1
    22.10.2023 - 8tc 👼👼

Wysłany: 11 grudnia 2021, 22:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mt30 wrote:
    No wątpię, kto się chce leczyć w klinice gdzie nie odmrażaja zarodków, dr ma fochy a za niepowodzenia obwinia pacjenta.
    I w kółko to samo…

Malinowa91, MalPog lubią tę wiadomość

• mt30 Autorytet

Wysłany: 11 grudnia 2021, 22:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malinowa91 wrote:
    Każdy ma prawo do własnego zdania i jest to zrozumiałe, ale trzeba umieć napisać opinie czy to pozytywną czy negatywną bez emocji, z szacunkiem. Mt30 pisała swoje wypowiedzi w taki sposób jakby każdy nieudany transfer był winą kliniki. Trzeba pomyśleć jakiej klasy miało się zarodki, bo to już nasuwa odpowiedz dlaczego sie nie rozmarzaly.. inaczej... dlaczego sie rozmrazaly a nie klasyfikowaly do transferu.
    Każdy zarodek się odmraza, tylko niektóre nie wykazują oznak rozwoju po. Czyli umarły w etapie mrożenia... nic nie pisałam o nieudanych transferach, wg statystyk klinik to prawie każdy transfer miałam udany.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 grudnia 2021, 23:01

• Malinowa91 Autorytet

Wysłany: 11 grudnia 2021, 22:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mt30 wrote:

A co robią z tymi zarodkami?

58cs szczęśliwy ❤
    Córcia👨‍👩‍👧

32 lata👫
    04.2019 - ET 4/5AA cb 👎
    06.2019- FET (N) 2BB 👎

12 zdrowych Słoneczek🌞

09.2023 - FET (S) 5.1.1
    22.10.2023 - 8tc 👼👼

‹‹ 225 226 227 228 229 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Bolesne miesiączki - skąd się biorą bóle miesiączkowe? Przyczyny, objawy, leczenie.

Bolesne miesiączki mogą występować nawet u 75% kobiet w wieku rozrodczym! Jakie są najczęstsze przyczyny bólu miesiączkowego? Czym jest bolesne miesiączkowanie pierwotne, a czym wtórne? Kiedy bolesne miesiączkowanie wymaga konsultacji z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ

PMS, czyli zespół napięcia przedmiesiączkowego - przyczyny, objawy, leczenie

Zespół napięcia przedmiesiączkowego to ogólne określenie na objawy i dolegliwości, które odczuwają kobiety przed miesiączką. A jakie są najczęstsze objawy PMS? Co jest ich przyczyną? Czy i kiedy napięcie przedmiesiączkowe wymaga leczenia? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych a zajście w ciążę

Bierzesz tabletki antykoncepcyjne i czujesz, że przyszedł czas na odstawienie tabeletek, bo chciałabyś już zajść w ciążę? Podobnie jak w przypadku przyjmowania tabletek, odstawienie ich także musi być świadomym działaniem. Zanim podejmiesz taką decyzję, warto dowiedzieć się, jakie mogą być ewentualne objawy odstawienia tabletek antykoncepcyjnych. Jak cały proces wpływa na organizm kobiety? Czy przyczynia się ona do komplikacji związanych z zajściem w ciążę? Odpowiadamy!  

CZYTAJ WIĘCEJ