X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się z pomocą medyczną MedArt Poznań
Odpowiedz

MedArt Poznań

Oceń ten wątek:
  • Flo85 Koleżanka

Wysłany: 9 stycznia 2019, 17:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    zosiaaaa wrote:
    Moja znajoma zaszła w ciążę naturalnie mając przeciwciała, brała 5mg Encortonu i zaskoczyła. U Ciebie wskazaniem do in vitro są właśnie te przeciwciała? Łudzę się, że dr będzie miał na to jakiś pomysł, a nie że tylko in vitro zostaje... Jesteś zadowolona z Kliniki, doktora?

My do kliniki poszliśmy już z nastawieniem że będzie trzeba zrobić in vitro. Staramy się już 3 lata między czasie 4 IUI, później szpital i histerolaparoskopia ma której wyszła też endometrioza ale chyba lekka.
    Po braniu dexamethasonu przeciwciał rzeczywiście w krwi jak narazie nie mam .
    Chodzimy do dr Ż. , jesteśmy zadowoleni, u poprzedniego lekarza niestety było chyba przeciąganie w czasie bezsensu i wiadomo strata pieniędzy.

Tu od razu było powiedziane że endometrioza i wrogość śluzu/ bo to niestety też się do mnie przyplatało / jest wskazaniem do in vitro .
    Możliwe że jeśli jeszcze nie podchodziliscie do IUI to jeszcze in vitro wam nie zaproponuja

Starania od 05.2016
    • 4 nieudane IUI
    • 04. 2018 hysterolaparoskopia -
    endometrioza
    • Medart od 12.2018
  • Mała8 Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2019, 22:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My przez 3 lata starań wydaliśmy już ponad 100 tys. Wizyt w ciąży już nie liczę, ale warto było.. Trzymam kciuki za wszystkie starające się, aby ten nowy rok był waszym rokiem

202312226851.png
  • LittleGirlBlue Autorytet

Wysłany: 10 stycznia 2019, 08:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, mam pytanie, słyszałam o badaniach genetycznych zarodków wykonywanych w Medart. Czy wiecie może komu takie badanie jest zalecane i kto potem analizuje te wyniki? Genetyk jakiś?
    Z góry dzięki za pomoc

• Lady_E Autorytet

Wysłany: 10 stycznia 2019, 10:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hmm ja nawet nigdy nie liczyłam ile wydaliśmy przez 5 lat starań. Wiadomo najwięcej w klinice. Ale myślę że nie mniej nić 50 tysięcy.Mimo że medycyna nam nie pomogła nie żałujemy przynajmniej nie siedzielismy w miejscu :)

U nas już 36tc. Powoli szykujemy sie do rozpakowania :) Jest mega ciężko no ale wiadomo dla niej zniosę wszystko <3

Trzymam kciuki dziewczynki nieustannie <3

Nowa38, Mada292, Kaya85, Imbirek91, anakonda, Moly, Tacia, kornelkornel, Mała8 lubią tę wiadomość

iv09df9h3jajy138.png
    04.2013 - Początek starań (5cs z clo :()
    2016-2018 3 IUI, 3 IVF żadnego zarodka
    Czekamy co los przyniesie...
    Los przyniósł nam monionka 18.06 beta 26609 mIU/ml <3
    21.06 - Serduszko pięknie bije <3
    04.02.2019 Jest Blanka <3
  • Nowa38 Autorytet

Wysłany: 10 stycznia 2019, 10:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    LittleGirlBlue wrote:
    Hej, mam pytanie, słyszałam o badaniach genetycznych zarodków wykonywanych w Medart. Czy wiecie może komu takie badanie jest zalecane i kto potem analizuje te wyniki? Genetyk jakiś?
    Z góry dzięki za pomoc
    Nie wiem komu jest zlecane, ale podejrzewam, że uzależnione jest to najbardziej od wieku i chorób w rodzinie. Nam w pierwszej procedurze dr Ż powiedział o tych badaniach, że mamy przemyśleć czy chcemy je robić. Nikt na nas nie naciskał, to miała być nasza decyzja. Co do wyników i ich interpretacji ja kontaktowałam się z Panią z Medartu, dr Ż kazał jej do mnie zadzwonić. Ona wszystko dokładnie omówiła. Chociaż jak później chciałam skonsultować wyniki z genetykiem to on nie potrafił odczytać oznaczeń z medartu.

Wysłany: 10 stycznia 2019, 10:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki za informację. Słyszałam właśnie sprzeczne informacje co do tych badań, że są bardzo trudne w interpretacji i mogą skutkować tym, że zarodki z których mogłyby być zdrowe dzieci nie zostaną dopuszczone do transferu. Wiem że w innych klinikach zlecają te badania bardzo rzadko a w Medarcie pozostawiają decyzję pacjentom.
    Czyli Nowa38 te wyniki Wam wydano? A czemu genetyk nie umiał zinterpretować, przecież to musiał być chyba jakiś standardowy zapis?

Wysłany: 10 stycznia 2019, 10:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeszcze spytam, jeśli mozna: dlaczego konsultowaliscie wyniki poza kliniką, skoro pani z Medart wszystko wyjaśniła? Mieliście jakieś wątpliwości?
    Nie jestem przekonana do tych badań, a równocześnie obawiam się poronienia, urodzenia chorego dziecka dlatego pytam.z góry dzięki za odp

• Nowa38 Autorytet

Wysłany: 10 stycznia 2019, 10:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    LittleGirlBlue wrote:
    Dzięki za informację. Słyszałam właśnie sprzeczne informacje co do tych badań, że są bardzo trudne w interpretacji i mogą skutkować tym, że zarodki z których mogłyby być zdrowe dzieci nie zostaną dopuszczone do transferu. Wiem że w innych klinikach zlecają te badania bardzo rzadko a w Medarcie pozostawiają decyzję pacjentom.
    Czyli Nowa38 te wyniki Wam wydano? A czemu genetyk nie umiał zinterpretować, przecież to musiał być chyba jakiś standardowy zapis?
    Tak, wyniki nam wydano, zinterpretowała Pani z Medartu. Ale tak jak wyżej pisałam genetyk, z którym rozmawiałam nie potrafił ich zinterpretować, nie umiał rozczytać zapisów medartu.

• Nowa38 Autorytet

Wysłany: 10 stycznia 2019, 10:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    LittleGirlBlue wrote:
    Jeszcze spytam, jeśli mozna: dlaczego konsultowaliscie wyniki poza kliniką, skoro pani z Medart wszystko wyjaśniła? Mieliście jakieś wątpliwości?
    Nie jestem przekonana do tych badań, a równocześnie obawiam się poronienia, urodzenia chorego dziecka dlatego pytam.z góry dzięki za odp
    Konsultowałam te wyniki tylko dlatego, że miałam darmową rozmowę z genetykiem w innej sprawie ale przy okazji przedstawiłam Pani wyniki i chciałam wiedzieć co ona powie. A ona powiedziała, że nie rozumie zapisów i niby tak się ich nie robi.
    Edit. My w pierwszej procedurze za bardzo nie myśleliśmy, nie czytaliśmy o tych badaniach, ot po prostu je zrobiliśmy. Przy drugiej procedurze już więcej wiedzieliśmy, bo dużo czytaliśmy o tym i też mieliśmy wątpliwości. Długo o tym rozmawialiśmy i tak jak piszesz wizja urodzenia chorego dziecka, gdzie w pewnym stopniu możemy temu zapobiec przerażała nas. Dlatego w drugiej procedurze też zdecydowaliśmy się na wykonanie badań i nie żałujemy :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 stycznia 2019, 11:00

Wysłany: 10 stycznia 2019, 11:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czyli mieliście zdrowe zarodki?
    Dziękuję bardzo za wyjaśnienie.

• Nowa38 Autorytet

Wysłany: 10 stycznia 2019, 11:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    LittleGirlBlue wrote:
    Czyli mieliście zdrowe zarodki?
    Dziękuję bardzo za wyjaśnienie.
    Tak, mieliśmy zdrowe zarodki:) W pierwszej procedurze na 3 badane 1 zdrowy, w drugiej procedurze na 2 badane 1 zdrowy, z którego mamy ciążę:)

Wysłany: 10 stycznia 2019, 11:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gratulacje:) czyli te 'zdrowe' to takie w których nie wykryto absolutnie nic, nawet małych zmian genetycznych?

Nowa38 lubi tę wiadomość

• anakonda Autorytet

Wysłany: 10 stycznia 2019, 13:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    LittleGirlBlue wrote:
    Gratulacje:) czyli te 'zdrowe' to takie w których nie wykryto absolutnie nic, nawet małych zmian genetycznych?
    Zgadza się. Ale mimo to że zarodek jest zdrowy genetycznie to nie znaczy że nie poroni się czy nie będzie ciąży biochemiczne . Może też b6c że genetyka jest ok a inne czynniki mogą wpłynąć na niepowodzenia .
    U nas niby wszyscy zwalało na genetyke poronienia i ciążę biochemiczne i po wynikach bardzo w to wątpię czy to oby na 100 % genetyka . Z 6 zarodków mamy 4 prawidlowe i ja jak i dr K takiego wyniku się nie spodziewaliśmy. Zresztą ja się bałam że nie będzie żadnego zdrowego zarodka .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 stycznia 2019, 13:24

Starania od 2008 roku 07.02.14 aniołek 13tc 💔
    3 IUI , 5IVF

Mrl 0% szczepienia -> 26,1 ( X)-> doszczepianie (I)
    17.08 2019 7tc :💔

24.11 2024 transfer + atosiban
    1.12. 82b : 192p
    5:12 547b: > 160p
    9.12 3313b > 160p
    14.12 15122b >125p
    16.12 ❤️
    3.02 prenatalne
    url=https://www.tickerfactory.com]s-preg.png[/url]

Wysłany: 10 stycznia 2019, 13:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    6 zarodków to świetny wynik a te 4 zdrowe to też bardzo dużo! Pozazdrościć!
    To teraz życzę zdrowych dzieciaczkow

Wysłany: 10 stycznia 2019, 13:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    :)

• Mysza1986 Autorytet

Wysłany: 10 stycznia 2019, 14:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej Dziewczyny, jestem (po Anakondzie?) najstarszą tu chyba weteranką staraniową.

Wróciłam do Med Artu na III procedurę tym razem z NGS.

Jak to nie wyjdzie to zostaje AZ.

Póki co przygotowuję się biorąc suple i lecząc infekcję zewn. narządów płciowych (posiew ok, ale zew coś nie swędzi) oczywiście kwas kaprylowy, dzikie oregano i vit E stosuję + sanprobi = czekam na efekty.

Pozdrawiam Was wszystkie :)

PS ktoś miał usg macicy 3D, i po co to ? naciągają czy to coś wnosi?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 stycznia 2019, 14:49

Bella93 lubi tę wiadomość

bv5tg9v.png
  • MalaHD Autorytet

Wysłany: 10 stycznia 2019, 15:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mysza <3 trzymam kciuki najmocniej jak się da. Startowałysmy razem a moja Ola ma już 13 miesięcy. Liczę na to, że do Ciebie również się los uśmiechnie w końcu. Dużo sił :*

Imbirek91 lubi tę wiadomość

klz9jw4z5xllyqdn.png
  • Flo85 Koleżanka

Wysłany: 10 stycznia 2019, 17:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny napiszcie mi proszę co najczęściej wypisują za leki do stymulacji przed in vitro . Chciałam posprawdzac finansowo na co muszę się uszykowac poza sama procedurą
    Gonal ? Czy coś innego i co jeszcze ?

Mada292 lubi tę wiadomość

Starania od 05.2016
    • 4 nieudane IUI
    • 04. 2018 hysterolaparoskopia -
    endometrioza
    • Medart od 12.2018
  • Imbirek91 Autorytet

Wysłany: 10 stycznia 2019, 17:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W klinice to najczęściej puregon, ewentualnie elonva ale raczej w pierwszej kolejności puregon. Dodatkowo gonapeptyl lub decapeptyl no i ovitrelle. A po transferze lutinus i prolutex z takich droższych.

M&K <3 2017
    M 😍 2020
  • Magdabg6 Ekspertka

Wysłany: 10 stycznia 2019, 17:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, ja miałam badanie usg 3D macicy i Szymański zdiagnozował u mnie wadę macicy - macica jednorożna. Sprawdzają też drożność jajowodów, endometrium itp. Ale jeżeli wiesz, że u Ciebie wszystko to jest ok, to nie wiem jaki jest sens.

‹‹ 1090 1091 1092 1093 1094 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Raport "Jak rodzą Polki?" - doświadczenia kobiet na temat opieki okołoporodowej w Polsce

Fundacja “Rodzić po ludzku” w czerwcu opublikowała najnowszy raport na temat opieki okołoporodowej w Polsce. Jak rodzą Polki? Jak wygląda opieka okołoporodowa w naszym kraju? Przeczytaj zaskakujące wnioski!   

CZYTAJ WIĘCEJ

Witaminy niezbędne podczas starań o dziecko, w czasie ciąży i podczas karmienia

Organizm podczas ciąży ma wyjątkowe potrzeby na składniki odżywcze, witaminy i minerały. Które są szczególnie istotne? Czego nie może zabraknąć w diecie przyszłej mamy? Jakie witaminy warto zażywać podczas starań o dziecko, w czasie ciąży i podczas karmienia? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Dieta Płodności w OvuFriend - jak otrzymać spersonalizowane zalecenia dietetyczne i przepisy na koktajle płodności?

Brak śluzu płodnego, endometrioza, nieregularne cykle, a może PCOS? Dieta Płodności w OvuFriend to spersonalizowane zalecenia dietetyczne i przepisy na koktajle płodności dopasowane idealnie do Ciebie i Twoich dolegliwości! Sprawdź instrukcję krok po kroku, jak otrzymać Dietę Płodności i zwiększyć szanse na zajście w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ