MedArt Poznań
-
WIADOMOŚĆ
-
Ruda2017 wrote:Mąż robił u siebie w zielonej górze w diagnostyce i na pierwszej wizycie jak dr Z to zobaczył, to stwierdził że jakoś dziwnie te wyniki piszą i ma powtórzyć w Medart jak najszybciej.
Na pierwszej wizycie nie miałam usg, tylko rozmowa i zlecił badania krwi dla mnie za 1500zl i mężowi też jakoś za 700zl. Wszystko w klinice.
To.co przyniosłam od swojego gina to też stwierdził, że bezużyteczne.
Dopiero na drugiej wizycie jak były wyniki męża i moje to robił usg i planowaliśmy stymulacje do invitro.
Czyli jeśli przyniosę wynik nasienia z innego laboratorium to nawet nie spojrzy doktor na te badania?
-
kinga25 wrote:Ktg w zdrowej ciazy robi sie dopiero w ostnich tygodniach ciazy ,nawet dopiero przed samym porodem ,wiec spokojnie .
Ja ze wzgledu na ta nieszczesna cukrzyce i blizniacza ciaze ,wczesniejsze skurcze doktor juz zalecil robic
Ale zawsze dla wlasnego bezpieczenstwa i spokoju mozna chyba zaczac troche wczesniej robic ,ale to dopytaj sie doktrora na wizycie
Masz rację Kinga teraz zapytam o to jak to wygląda? Czy u mnie w szpitalu też muszą mi zrobić? Czy muszę prywatnie na to pójść....będę pytać o wszystko bo to już ten moment żeby być pod większą obserwacja tak jak piszesz dla spokoju własnego chociażbyGrudzień 2018 transfer zarodka 5.1.1 przebadany genetycznie dr.Ż
31.12 B-HCG 122 ❤❤❤❤
Czekamy na Ciebie synku 😍😍
01.09.2019 17:17 nasz Filip jest już z nami 😍😍😍😍😍😍😍😍😍😍😍😍😍 -
Ja dopiero zaczęłam swoją ,,przygodę'' z medart i przyniosłam wszystkie wyniki badań z różnych laboratoriów i od różnych lekarzy, nawet badanie nasienia partnera od innego lekarza (nie z medartu) i nikt nie kazał mi żadnych badań powtarzać, tamte normalnie przyjęli do ,,wiadomości'' I zlecili oczywiscie jeszcze inne dodatkowe i dzięki Bogu bo w pierwszym zleconym badaniu okazało się, że jest coś nie tak i już musiałam to leczyc:)
Agadir wrote:Czyli jeśli przyniosę wynik nasienia z innego laboratorium to nawet nie spojrzy doktor na te badania?starania od maja 2018 r.
niedoczynność tarczycy
nietolerancja glutenu
Mutacja genu MTHFR_677C-T, MTHFR_1298A-C, PAI-1 4G w układach heterozygotycznych
AMH 2,19
Badanie nasienia-ok
obydwa jajowody drożne
Niepłodność idiopatyczna?
07.12.2019 r. -1 IUI 👎😞
03.02.2020 r. - 2 IUI - udana jest serduszko❤️✊😊
-
Agadir wrote:Czyli jeśli przyniosę wynik nasienia z innego laboratorium to nawet nie spojrzy doktor na te badania?
Mysle, ze po prostu wazne, zeby to bylo rozszerzone, komputerowe badanie nasienia (z morfologia plemnikow). MedArt takie robi. Kilka lat temu Ivita tez takie robila (obecnie Klinika Bocian). A Invimed mial manualne, tzn czlowiek patrzyl i oszacowywal te wszystkie parametry jakos. Ale nie mam pojecia jakie badania robi Diagnostyka.👧 2017 ❤ 👶 2021
-
Agadir wrote:Czyli jeśli przyniosę wynik nasienia z innego laboratorium to nawet nie spojrzy doktor na te badania?32 lata, 25 cykl szczęśliwy!
MTHFR_1298 A-C-homozygota,
amh 3,8
słabsze nasienie
3 IUI (październik, listopad, grudzień 2018)
...........................................................
styczeń 2019 MedArt
4 IUI: 06.03.2019 ))
Emilka 03.11.2019 )) -
niezapominajka12345 wrote:Hej dziewczyny.
Mam pytanko.
Wiecie może, czy jest jakaś zależność między badaniem sono HSG a owulacją??? Zaczynam się martwić, ponieważ w końcu udało mi się pozbyć bakterii, wyleczyłam ją, miałam badanie sono HSG- oby dwa jajowody drożne, więc teraz jak nawet sam lekarz powiedział szanse przez 3-4 cykle na ciążę są jeszcze więcej, a ja się martwię, że akurat w tym cyklu w ktorym miałam największe nadzieje nie było owulacji? Czy da radę to jakoś sprawdzić?? Tzn. byłam na monitoringu owulacji w 11 dc (pęcherzyk miał 17 mm), lekarz stwierdził, że owulacja będzie albo w 13 dc albo w 14 dc, natomiast badanie sono HSG miałam w 12 dc (teoretycznie pęcherzyk miał wtedy pewnie ok.19 mm- w każdej chwili mogł pęknąć), lecz to dopiero w 13 dc (tak jak lekarz przepuszczał) poczułam lekki ból, do tego w tym dniu szyjka była NAJWYŻEJ, CIĘŻKO BYŁO JĄ DOTKNĄĆ (bo badałam), najwięcej śluzu płodnego również było w 13 dc, a w 14 dc już szyjna niżej, śluzu prawie brak, więc wszystko wskazywałoby na owulację własnie w 13 dc, LECZ.....
teraz moje obawy się zaczęły, bo nie wiem czy mam jeszcze na cokolwiek czekać (w sensie na ciążę) czy nie, ponieważ ZAWSZE ALE TO ZAWSZE w II fazie cyklu po owu miałam temp. w granicach 37-37,2 a w I fazie cyklu 36,6-36,7. Teraz natomiast nie miałam czasu mierzyć temp w I fazie bo cały czas byłam w rozjazdach, i tak z ciekawości zmierzyłam sobie temp w 18 dc (czyli raczej na pewno już po owu ) i temp tylko 36,7 stopnia SZOOOK....zdołowałam się tym max, dzisiaj 19 dc również zmierzyłam i nadal 36,7 stopnia, czy to znaczy że owulacji nie było???
Dodam również, że byłam jeszcze na monitoringu wczoraj (18 dc) i lekarz stwierdził, że na 90% była bo już nie ma pęcherzyka, jest taki jakby zapadnięty czy coś, ale na 100% mi powiedzieć nie może bo już trochę za późno przyszłam...
Dziewczyny powiedzcie proszę, czy mam jeszcze na co czekać, czy już tylko na okres??? (jeszcze tydzien czekania chyba zwariuję()....
Jedyne czego nie wiem, to jakie tym razem miałam temp w I fazie cyklu (niestety nie mierzyłam), ale i tak obawiam się, że teraz w II fazie cyklu 36,7 stopnia to jak na mnie malutko:((
CZY BADANIE PROGESTERONU 7 DNIU PO OWULACJI (czyli u mnie w 20-21 dc) potwierdzi mi że owulacja się odbyła, czy raczej nie?? Jaki powinien być wtedy progesteron??
Liczę na wasze odpowiedzi kochane!
32 lata, 25 cykl szczęśliwy!
MTHFR_1298 A-C-homozygota,
amh 3,8
słabsze nasienie
3 IUI (październik, listopad, grudzień 2018)
...........................................................
styczeń 2019 MedArt
4 IUI: 06.03.2019 ))
Emilka 03.11.2019 )) -
kinga25 wrote:Jak pojedziesz na Izbe przyjec i powiesz ,ze cos Cie niepokoi,czy czujesz skurcze to na 99,9 % Ci zrobia ktg,i albo zdecyduja ,ze do domu albo ,ze zostajesz na obserwacji ,ja robie tylko w Medart wiec nawet sie nie orientuje czy bym mogla zrobic gdzies indziej i przyniesc doktorowi wynik ,ja tez mam tylko 7 minut do kliniki wiec to nie problem dla mnie podjechac ,ale to najlepiej zapytac sie doktora czy jakos by to widzial .Jak masz polozna to moze Ona bedzie wiedziala ,nie wiem czy czasem wlasnie nie maja takiego przenosnego swojego i w domu polozna podlacza ,ale to nie jestem pewna ns 100% i lepiej dopytac .
A proszę napisz mi jeszcze czy ty jedziesz do med Art tylko na ktg czy jest to przy okazji wizyty ?Grudzień 2018 transfer zarodka 5.1.1 przebadany genetycznie dr.Ż
31.12 B-HCG 122 ❤❤❤❤
nick nieaktualnyMarta12 wrote:A proszę napisz mi jeszcze czy ty jedziesz do med Art tylko na ktg czy jest to przy okazji wizyty ?
Marta, wg aktualnych standardów okołoporodowych, to KTG na NFZ przysługuje oficjalnie dopiero po skończonym 40tc
https://www.gov.pl/web/zdrowie/zmiany-w-organizacji-opieki-okoloporodowej-1-stycznia-2019-r-wchodzi-w-zycie-nowy-standard-organizacyjny
Jeśli jednak masz podpisaną deklarację na położną środowiskową i chodzisz do niej na edukację przedporodową, to wtedy można od 32tc. Ja mam właśnie taką sytuację, dlatego już od 2 tygodni robię sobie KTG. W Medarcie do tej pory żadnego nie miałam.
Wysłałam swój dzisiejszy zapis do Kru i odpisał, że wygląda OK, ale żebym jeszcze jutro powtórzyła. W tym tygodniu nie ma już miejsc w mojej SzR, więc bardzo możliwe, że przetestuję opcję przyjścia do Medartu na samo KTG, bo wizytę u Kru mam dopiero w przyszłym tygodniu. Trochę mi to nie pasuje, bo w SzR mam za darmo, a w Medarcie pewnie kasują za ten zapis miliony monet Zaniepokoiło mnie jednak to tętno na poziomie 170+ i dzika niechęć dziecka w stosunku do peloty. Lepiej chyba to sprawdzić
edit. Udało mi się dodzwonić do kliniki, KTG kosztuje 50 zł i można się umówić na jakikolwiek termin. Nie trzeba tego robić przed / po wizycie lekarskiej.Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 lipca 2019, 19:50
-
Dzięki kochana! dajesz choć troszkę nadziei, Twoja wiadomość mnie podbudowała:) Właśnie jutro wybieram się na badanie progesteronu, zawsze 7 dni po owu miałam ok.15 i zawsze niby owu była, mam nadzieję że teraz też tak będzie, chociaż naczytałam się już na necie różnych rzeczy, że niektóre dziewczyny miały nawet powyżej 20 a owu niby nie było, ehhh te nasze organizmy kobiece....ja już powoli mam tego dosyć Zaciążyć ciężko, a później kolejne 9 miesięcy stresów
Mam nadzieję, że temp tym razem jest inna właśnie ze względu na sono hsg- oby!! A owu jednak była, liczę na cud! Może tym razem się uda...Alu_87 wrote:cykl po hsg może wyglądać inaczej i nie przejmowałabym się niższą temperaturą jeśli nie mierzyłaś regularnie w tym cyklu. Wcale nie musi to znaczyć, że owulacji nie było. Dla ewentualnego potwierdzenia możesz iść zbadać progesteron 7 dni po owulacji czyli około 20 dc. Wartość progesteronu powyżej 10 świadczy już o owulacji, ale powinna być powyżej 15, najlepiej około 20. Oczywiście jeśli nie brałaś luteiny, bo wtedy wynik jest zafałszowany.starania od maja 2018 r.
niedoczynność tarczycy
nietolerancja glutenu
Mutacja genu MTHFR_677C-T, MTHFR_1298A-C, PAI-1 4G w układach heterozygotycznych
AMH 2,19
Badanie nasienia-ok
obydwa jajowody drożne
07.12.2019 r. -1 IUI 👎😞
-
baileys wrote:Marta, wg aktualnych standardów okołoporodowych, to KTG na NFZ przysługuje oficjalnie dopiero po skończonym 40tc
https://www.gov.pl/web/zdrowie/zmiany-w-organizacji-opieki-okoloporodowej-1-stycznia-2019-r-wchodzi-w-zycie-nowy-standard-organizacyjny
Jeśli jednak masz podpisaną deklarację na położną środowiskową i chodzisz do niej na edukację przedporodową, to wtedy można od 32tc. Ja mam właśnie taką sytuację, dlatego już od 2 tygodni robię sobie KTG. W Medarcie do tej pory żadnego nie miałam.
Wysłałam swój dzisiejszy zapis do Kru i odpisał, że wygląda OK, ale żebym jeszcze jutro powtórzyła. W tym tygodniu nie ma już miejsc w mojej SzR, więc bardzo możliwe, że przetestuję opcję przyjścia do Medartu na samo KTG, bo wizytę u Kru mam dopiero w przyszłym tygodniu. Trochę mi to nie pasuje, bo w SzR mam za darmo, a w Medarcie pewnie kasują za ten zapis miliony monet Zaniepokoiło mnie jednak to tętno na poziomie 170+ i dzika niechęć dziecka w stosunku do peloty. Lepiej chyba to sprawdzić
edit. Udało mi się dodzwonić do kliniki, KTG kosztuje 50 zł i można się umówić na jakikolwiek termin. Nie trzeba tego robić przed / po wizycie lekarskiej.
Bardzo ci dziękuję za informację tak więc u mnie za wcześnie bo mam 31 tydzień więc na pierwsze ktg umowie się w klinice 50 zł to jest jakiś koszt ale dla świętego spokoju warto ☺☺może w czwartej będę w Poznaniu to jutro bym zadzwoniła i się umówiła o ile idzie tak z dnia na dzień A jak nie to poczekam do wizyty u dr.Sz p.s jesteście naprawdę bardzo pomocne DziękujęGrudzień 2018 transfer zarodka 5.1.1 przebadany genetycznie dr.Ż
31.12 B-HCG 122 ❤❤❤❤
900 zł w medarcieAgadir wrote:A ile kosztuje sono hsg ?starania od maja 2018 r.
niedoczynność tarczycy
nietolerancja glutenu
AMH 2,19
Badanie nasienia-ok
obydwa jajowody drożne
07.12.2019 r. -1 IUI 👎😞
-
Ewelina185b wrote:Mi Dr. Z jak pamiętam mówił że jeśli będzie powyżej 20 progesteronu to wtedy robimy transfer.
Dziękuję Ewelina za odpowiedź, pewnie ten jeden dzień nic nie zmieni. To za mało brałam tego prolutex x1 i lutinus x3 ? Po transferze mialam brac dodatkowo jeden prolutex wiecej. Heh szkoda -
nick nieaktualnyżabcia wrote:Dziękuję Ewelina za odpowiedź, pewnie ten jeden dzień nic nie zmieni. To za mało brałam tego prolutex x1 i lutinus x3 ? Po transferze mialam brac dodatkowo jeden prolutex wiecej. Heh szkoda
Myśle, ze jeden dzień sporo zmieni...właściwie to dwa, bo czwartek dopiero pojutrze. Ja miałam podobna sytuacje, dosłownie uparłam się na ten transfer, bo prg był poniżej 20, a teraz odliczam dni do porodu 😊
Ostatnio nawet trafiłam na publikacje naukowa, w której było napisane, ze jest największa skuteczność IVF jest właśnie przy wartościach poniżej 20. -
mama-jaga wrote:Myśle, ze jeden dzień sporo zmieni...właściwie to dwa, bo czwartek dopiero pojutrze. Ja miałam podobna sytuacje, dosłownie uparłam się na ten transfer, bo prg był poniżej 20, a teraz odliczam dni do porodu 😊
Ostatnio nawet trafiłam na publikacje naukowa, w której było napisane, ze jest największa skuteczność IVF jest właśnie przy wartościach poniżej 20.
Dziękuję za pocieszenie napiszę rano do dr B co on na to, bo po nocach nie będę go straszyć. A kto Cię prowadził przez IVF?
Oj zazdroszczę Tobie tego odliczania do porodu! Powodzenia i dużo zdrówka dla Ciebie i maluszka -
nick nieaktualnyDziękuje, Tobie z pewnością niebawem tez się uda 😊 ✊🏻✊🏻✊🏻
Mnie prowadziła dr Kubiaczyk, kręciła trochę nosem na ten wynik poniżej 20, ale decyzja ostatecznie należała do mnie. Pani dr co prawda zasugerowała przesunięcie transferu o jeden dzień.
Wklejam link do artykułu, o którym wspomniałam:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4595397/#!po=1.11111
-
żabcia wrote:Dziewczyny jak mam progesteron 18,04 to transfer się nie odbędzie w czwartek? Bo endo mam prawie 10
Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 lipca 2019, 06:10
-
Mao a bralas przy tym jeszcze lutinus?
Kinga to mialas 3 razy prolutex?
A pamiętacie czy już przed transferem bralyscie duphaston? Bo nie wiem czy on ma tez jakiś wplyw a dr mi kazal brać po transferze.
No nic mam powtórzyć dziś badanie, dr mi odpisał.
W alabie na 28 czerwca długo czeka się na wynik? Czy lepiej przez klinikę?
Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 lipca 2019, 06:57