Dni dla Płodności   

Specjalnie dla Ciebie - wiosenny powiew nadziei 
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Zapisy do 22 marca   
Sprawdź!
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się z pomocą medyczną MedArt Poznań
Odpowiedz

MedArt Poznań

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 1 lutego 2020, 10:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mrs.P jeśli już do niego trafiłaś, to zostań bo na jakimś etapie znając podejście lekarza, możesz się lekko zniechęcić ale wtedy sobie przypomnij ten post, większość dziewczyn wie o czym mówię 😎
    Ja miałam kryzys kiedyś, ale po kilkunastej wizycie mogę powiedzieć ze jest bardzo dobrym ginekologiem i ma sporą wiedzę 💁🏻‍♀️❤️ No i najważniejsze udało się, a miało to być ostatnie podejście przed ivf 💁🏻‍♀️
    Życzę Ci dużo wytrwałości i oby szybko były efekty ☘️☘️☘️☘️☘️☘️☘️☘️

Kaach, Angel9306 lubią tę wiadomość

• Antonina Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2020, 10:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kinga25 wrote:
    Antonina - trzymaj się w tym szpitalu 💪Trzymam kciuki.

A co do bólu to ja też miałam bóle jednostronne najczęściej z prawej strony czasem promieniowaly w udo, gin mówił,że to mogą być bóle uciskowe albo nerwbole, bo nic niepokojącego innego nie znalazł i zalecal doraźnie relanium i przechodziło, nospe mogłam łyka garściami i w tym przypadku nie działało.

Dzięki Kinga!

Boli mnie nadal, zwłaszcza jak wstaje. No nie jest to najprzyjemniejszy ból 😉 Ciekawa jestem co to, jeszcze nie wiedzą więc pewnie troszkę czasu tu spędzę. Ale spoko pokój mam.2 osobowy więc luksus😉
    Wczoraj na sen podali mi Diphergan. Wzięłam i przynajmniej spałam i bol z lekka ustąpił.
    Ale oczywiście nie byłabym sobą gdybym nie analizowala co to za lek.
    Brała go moze któraś z Was? Wiadomym jest, że nie chciałabym zaszkodzić Małej.

• Imbirek91 Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2020, 10:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mrs.P wrote:
    Miałabym kilka technicznych pytań, może któreś z Was będzie chciało się odpowiedzieć.

Nie zapytałam doktora od czego zależy, że po badaniu w 2-3 cyklu, będziemy decydować, czy od razu stymulacja, czy w pierwszej kolejności tabletki anty.

Jak zniosłyście stymulacje? Czy odczuwałyście duże skutki uboczne? Brałyście na ten czas np. urlop żeby było Wam łatwiej?

Ile razy w tym czasie byłyście na wizytach?

Czy decydujecie/zdecydowałybyście się na badania zarodków i w którym momencie to najlepiej zrobić?

U mnie jeśli zostanie coś wyhodowane to i tak będzie mrożone, ponieważ konieczna jest histereskopia i może laparoskopia.

Doktor powiedział, że nie wiadomo jak zareaguje na stymulację, więc w pierwszej kolejności to, a potem ewentualna operacja.

Jakimś cudem jestem w stanie AB zaufać kompletnie, ale myślę, że warto być chociaż po części przygotowanym.

Jeśli chodzi o medyczne sprawy. Partner nasienie ok. Ja zdrowotnie też ok - posiewy i krew. Zastrzeżenia tylko do witaminy D poniżej normy. Głównym czynnikiem niepłodności są jajowody. Jeden po wodniaku i może w trakcie wodniaka, drugi po ciąży ektopowej.

Badanie w 2-3 dc polega na sprawdzeniu hormonów, endometrium i jajników , jeśli obie rzeczy będą w porządku to wtedy startujesz ze stymulacją - jeśli coś będzie nie w porządku dostajesz anty, żeby usunąć problem typu za duży estradiol, torbiel, za grube endometrium, itp.

To jak będziesz odczuwać skutki stymulacji jest sprawą indywidualną, zależną po części od dawki leku jaką dostaniesz - czym większa dawka tym więcej komórek rośnie a co za tym idzie bardziej jajniki 'puchną'. Będziesz właśnie czuła dolegliwości głównie od strony jajników, kłucia, takie wrażenie 'opuchnięcia'. Nie jest to jakiś wielki ból, raczej dyskomfort - urlop/l4 nie powinno być potrzebne, raczej ogarniesz choć to zależy jaką masz pracę :)

Co do badania zarodków to ja nie robiłam bo za moich czasów nie cisnęli na to jeszcze, niemniej materiał do badania musi być pobrany przed zamrożeniem - możecie zbadać od razu wszystkie zarodki lub część i wtedy prosicie, o to żeby przebadać na przykład 2 a z pozostałych pobrać materiał do pozniejszego badania.

M&K <3 2017
    M 😍 2020
  • nick nieaktualny

Wysłany: 1 lutego 2020, 11:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Antonina wrote:
    Dzięki Kinga!

Boli mnie nadal, zwłaszcza jak wstaje. No nie jest to najprzyjemniejszy ból 😉 Ciekawa jestem co to, jeszcze nie wiedzą więc pewnie troszkę czasu tu spędzę. Ale spoko pokój mam.2 osobowy więc luksus😉
    Wczoraj na sen podali mi Diphergan. Wzięłam i przynajmniej spałam i bol z lekka ustąpił.
    Ale oczywiście nie byłabym sobą gdybym nie analizowala co to za lek.
    Brała go moze któraś z Was? Wiadomym jest, że nie chciałabym zaszkodzić Małej.

Czysto teoretycznie dostałaś lek na uspokojenie, podobnie jak relanium, Diphergan też ma takie działanie np przed operacjami ja podają ma wyciszenie.

Będzie dobrze 💪

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 lutego 2020, 14:36

Antonina lubi tę wiadomość

• Paulina90 Ekspertka

Wysłany: 1 lutego 2020, 11:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My też mamy w przyszłym tygodniu pierwsze badanie genetyczne U doktora Sz... I też chciałam zapytać jak to przebiega, czy badanie jest przez brzuch i czy faktycznie musimy być grzeczni tak jak doktor Ż kazał :)

*Jajowody drożne
    * Nasienie męża ok
    * Moje wyniki też ok

19.11.2019 pierwsza IUI :-)w4squgpj6eja2r1h.png
  • Imbirek91 Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2020, 11:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paulina90 wrote:
    My też mamy w przyszłym tygodniu pierwsze badanie genetyczne U doktora Sz... I też chciałam zapytać jak to przebiega, czy badanie jest przez brzuch i czy faktycznie musimy być grzeczni tak jak doktor Ż kazał :)

Cofnij się o stronę, dwie to pisałam o 3 podstawowych zasadach u dr Sz :)
    Badanie będzie przez brzuch aczkolwiek może cię poprosić o rozebranie, mnie na pierwszym badaniu badał tylko przez brzuch ale teraz też idę to już pewnie będzie szyjkę sprawdzał 🤔
    U dr Sz zdecydowanie trzeba być grzecznym 🤷‍♀️

M&K <3 2017
    M 😍 2020
  • Paulina90 Ekspertka

Wysłany: 1 lutego 2020, 12:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Imbirek91 wrote:
    Cofnij się o stronę, dwie to pisałam o 3 podstawowych zasadach u dr Sz :)
    Badanie będzie przez brzuch aczkolwiek może cię poprosić o rozebranie, mnie na pierwszym badaniu badał tylko przez brzuch ale teraz też idę to już pewnie będzie szyjkę sprawdzał 🤔
    U dr Sz zdecydowanie trzeba być grzecznym 🤷‍♀️
    Czytałam zasady o których pisałaś wcześniej :) A długo trwa takie badanie ? I czy krew będzie też pobierana w ten dzień czy tylko usg??? :)

*Jajowody drożne
    * Nasienie męża ok
    * Moje wyniki też ok

• Imbirek91 Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2020, 12:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paulina90 wrote:
    Czytałam zasady o których pisałaś wcześniej :) A długo trwa takie badanie ? I czy krew będzie też pobierana w ten dzień czy tylko usg??? :)

W sumie nie wiem ile tam siedziałam ale wydaje mi się ze 20-30 min w ciąży pojedynczej 🤔 może tu dziewczyny będą bardziej pomocne, bo wizyty u dr Sz są takie emocjonujące, że nie spojrzałam ani o której wchodziłam ani o której wyszliśmy 🤣
    Chcesz pobierać krew na pappę/harmony? To nie jest tak, że dr Sz zleca wszystkim z automatu dodatkowe badania - w większości przypadków jednak nie ma zastrzeżeń i nie trzeba uzupełniać o badanie krwi :) mi dr K w ciąży z bliźniakami mówiła, że jeżeli dr Sz nie wspomni że trzeba by zrobić testy to nie ma sensu ich robić. Teraz, w ciąży pojedynczej z kolei zdecydowałam się zrobić ale to robiłam przed wizytą u Sz. Wyniki miałam kilka dni po wizycie u niego ale czekałam na totalnym luziku bo Sz powiedział że nie ma się do czego przyczepić więc już wiedziałam że będzie dobrze :)

M&K <3 2017
    M 😍 2020
  • nick nieaktualny

Wysłany: 1 lutego 2020, 12:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paulina90 wrote:
    Paulina a czy Ty prowadzisz ciaze u dr Ż? Jestem wlasnie po tranferze i tak sie zastanawiam co jesli sie uda, czy zostac u dr Ż czy szukac kogos innego. I co wtedy z samym porodem bo jest sie bez wsparcia.

Dziewczyny, ktore staraly się o ciaze u dr Ż czy mozecie sie podzielić swoim doświadczeń czy zostalyscie u dr Ż czy poszlyscie gdzies indziej? Zupelnie nie wiem co ewentualnie zrobic. Nie mam swojego ginekologa, moglabym zapisac sie do takiego ktory jest związany ze świętą rodziną, ale nie wiem czy potrafi prowadzić cieżę in vitro.

Kaach lubi tę wiadomość

• Paulina90 Ekspertka

Wysłany: 1 lutego 2020, 12:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hiacynta48 wrote:
    Paulina a czy Ty prowadzisz ciaze u dr Ż? Jestem wlasnie po tranferze i tak sie zastanawiam co jesli sie uda, czy zostac u dr Ż czy szukac kogos innego. I co wtedy z samym porodem bo jest sie bez wsparcia.

Dziewczyny, ktore staraly się o ciaze u dr Ż czy mozecie sie podzielić swoim doświadczeń czy zostalyscie u dr Ż czy poszlyscie gdzies indziej? Zupelnie nie wiem co ewentualnie zrobic. Nie mam swojego ginekologa, moglabym zapisac sie do takiego ktory jest związany ze świętą rodziną, ale nie wiem czy potrafi prowadzić cieżę in vitro.
    Tak ja prowadzę ciążę U doktora Ż. Mieliśmy wątpliwości czy zostać w medarcie czy iść do jakiegos ginekologa który pracuje chociażby w szpitalu, w którym będę rodzić .. Ale po rozmowach z mężem uznaliśmy ze na razie zostaniemy U doktora Ż. Nie wiem jak będzie do końca czy później nie zmienię lekarza prowadzącego na innego, bo nie mieszkamy w Poznaniu i obawiam się że na koniec wizyty będą bardziej czestsze niż teraz i może pójdziemy do lekarza którego mamy na miejscu. Ale na tą chwilę zaufalismy doktorowi Ż :)

*Jajowody drożne
    * Nasienie męża ok
    * Moje wyniki też ok

• Catlady Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2020, 13:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hiacynta48 wrote:

U nas in vitro robił dr Ż, ale po wizycie serduszkowej przeniosłam się z prowadzeniem ciąży do dr Kru.
    Do dr Ż na pewno wrócimy po rodzeństwo :)

Baby H. <3
    202205061770.png

Baby T. <3
    202005301770.png

🙋🏻‍♀️• MTHFR c.677C>T / MTHFR c.1298A>C układ heterozygotyczny; • Niedrożny prawy jajowód
    💁🏻‍♂️• Nekrospermia / brak ruchliwych plemników

07.05.2019 - punkcja: 16 komórek, 12 zapłodnionych, 4 zarodki
    12.05.2019 - ET 5.1.1 ☹️
    05.06.2019 - FET odwołany (endo 6,6mm)
    14.08.2019 - FET 4.1.1 ☹️
    11.09.2019 - FET 4.1.1 😊
    7dpt - bhcg 13,3mlU/ml prog 33,28ng/ml; 9dpt - bhcg 46,03mlU/ml prog 45,37ng/ml; 11dpt - bhcg 120,9mlU/ml prog 49,25ng/ml; 15dpt - bhcg 1052mlU/ml prog 36ng/ml
    27dpt - mamy ❤️

11.08.2021 - FET 3.2.1 😊
    5dpt - bhcg 12mlU/ml; 7dpt - bhcg 35mlU/ml prog 64ng/ml; 9dpt - bhcg 92mlU/ml prog 47ng/ml; 13dpt - bhcg 689mlU/ml; 15dpt - bhcg 1668 mlU/ml
    28dpt - mamy ❤️
  • nick nieaktualny

Wysłany: 1 lutego 2020, 13:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Możecie polecić jakieś żelazo w ciąży ? Jestem na pograniczu anemii, wizytę mam dopiero za 10 dni i wszystko pod kreską, w sumie zawsze miałam tak ale wtedy to tłumaczyłam obfitymi miesiączkami.. 💁🏻‍♀️

• Panna Migotka Koleżanka

Wysłany: 1 lutego 2020, 13:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hiacynta48 wrote:

My przenieśliśmy się od dr Z po usg w drugim trymestrze do lekarza bliżej mojego miejsca zamieszkania (miałam informację, że prowadził już ciążę po in vitro). Teraz jeszcze w lutym jedziemy na usg w 3 trymestrze i póki co pożegnamy się z kliniką na jakiś czas.

05.08.2019 transfer ❤
    f2wlp07wa54vtd0y.png
  • Mysza1986 Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2020, 13:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paulina90 wrote:
    Tak jak imbirek pisze jak się maluch ładnie ułoży to i w 20 min w pojedynczej ciąży się dr wyrobi. Czasem bada szyjke dopochowowo ale to ci powie że masz iść do łazienki się przygotować zazwyczaj zaczyna od badania przez brzuch. Po badaniu powie ci czy trzeba iść na pobranie krwi np. Na test pappa i wyjaśni dokładnie kiedy i jakie badania robimy tylko nie można go wyprzedzać z pytaniami on naprawdę wszytsko w swoim tempie wytłumaczy a na koniec zapyta o Wasze pytania więc spokojnie.

bv5tg9v.png
  • Kaach Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2020, 13:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hiacynta48 trzymam kciuki, żeby wszystko się udało :) którego będziesz mogła testować??

A gustu lubi tę wiadomość

HSG
    laparoskopia
    MedART 06.19
    06.19 IUI :(
    MTHFR C677T/A1298C hetero
    07.19 IUI :( 08.19 IUI :( 10.19 ostatnia IUI :(
    12.19 Punkcja
    28.02 Transfer❄️5.1.1
    7t2d ❤️
    13+1 💔
    27.08 transfer mamy kropka
    7t2d❤️
    ♀️
    05.05.2021 Pola 🌈😍
    3x CB 2023
    08.23 naturalny cud 🤰♂️
    25.04.2024 Franek 😍
  • nick nieaktualny

Wysłany: 1 lutego 2020, 14:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kaach wrote:
    Hiacynta48 trzymam kciuki, żeby wszystko się udało :) którego będziesz mogła testować??
    Za tydzień:) trzymaj trzymaj:)

Panna Migotka, iMonia, Anulas, diversik89, Starajacsieocud, kinga25 lubią tę wiadomość

• Iwa20 Ekspertka

Wysłany: 1 lutego 2020, 14:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Panna Migotka wrote:
    My przenieśliśmy się od dr Z po usg w drugim trymestrze do lekarza bliżej mojego miejsca zamieszkania (miałam informację, że prowadził już ciążę po in vitro). Teraz jeszcze w lutym jedziemy na usg w 3 trymestrze i póki co pożegnamy się z kliniką na jakiś czas.
    Ja od razu pi pozytywnej becie w 23 dpt przeszłam do dr Kru. Mysle, ze dr Z nie nadaje sie do prowadzenia ciazy.

• nick nieaktualny

Wysłany: 1 lutego 2020, 14:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iwa20 wrote:
    Ja od razu pi pozytywnej becie w 23 dpt przeszłam do dr Kru. Mysle, ze dr Z nie nadaje sie do prowadzenia ciazy.
    A czy moglabys napisac ciut wiecej o Twoich obawach zwiqzanych z tym ze sie nie nadaje? A nie czulas sie niezrecznie? Bo ja go polibilam i tak samo pomyslalam ze czulabym sie nielojalnie. A czy dr Kru ma ewentualnie jakies "wejscia"w szpitlach?

Wysłany: 1 lutego 2020, 14:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iwa20 wrote:

Nie sposób się z Tobą nie zgodzić :)

Aliglam lubi tę wiadomość

05.08.2019 transfer ❤
    f2wlp07wa54vtd0y.png

Wysłany: 1 lutego 2020, 14:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Luluiza wrote:
    Możecie polecić jakieś żelazo w ciąży ? Jestem na pograniczu anemii, wizytę mam dopiero za 10 dni i wszystko pod kreską, w sumie zawsze miałam tak ale wtedy to tłumaczyłam obfitymi miesiączkami.. 💁🏻‍♀️

Mi lekarz przepisał tabletki wydawane na receptę, więc nie wiem czy by coś Ci to pomogło..

Luluiza lubi tę wiadomość

05.08.2019 transfer ❤
    f2wlp07wa54vtd0y.png
‹‹ 1983 1984 1985 1986 1987 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Zagnieżdżenie zarodka - ile dni po stosunku? Jakie mogą być objawy zagnieżdżenia?

Czym jest i kiedy następuje zagnieżdżenie zarodka w macicy, ile dni po stosunku dochodzi do implantacji? Czy zagnieżdżenie zarodka można zaobserwować? Jakie objawy mogą towarzyszyć implantacji? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Mierzenie temperatury podczas starań o dziecko - kiedy owulacja i dni płodne?

Temperatura ciała jest reakcją naszego organizmu na to co się w nim dzieje. Prawie wszyscy wiedzą, że temperatura ciała informuje nas, o tym, że nasz organizm walczy z infekcją. Niewiele osób zaś wie, że temperatura ciała może również dawać zaskakująco dokładne informacje na temat płodności kobiety! Wystarczą zaledwie 3 minuty dziennie, a nie wydając ani grosza dowiesz się więcej niż możesz przypuszczać. Sprawdź, po co mierzyć temperaturę podczas starania o ciążę. Dowiedz się, jak prawidłowo mierzyć temperaturę i w jaki sposób OvuFriend Ci w tym pomoże! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Endometrioza – zagadkowa choroba powodująca niepłodność

Jeżeli dokuczają Ci silne bóle brzucha przed oraz w trakcie miesiączki, odczuwasz ból przy współżyciu, nie możesz zajść w ciążę - objawy te mogą wskazywać na endometriozę, tajemniczą chorobę, która może powodować niepłodność. Ale nie mając powyższych objawów, mając regularne, niebolesne miesiączki może okazać się, że ta sama choroba powoduje u ciebie problemy z płodnością. Dlaczego?

CZYTAJ WIĘCEJ