MedArt Poznań
-
WIADOMOŚĆ
-
A ja jeszcze dopytam Kach, bo nie daje mi to spokoju, nawet nie chce myśleć co czujesz, boże to jest straszne:( Jakie to życie jest niesprawiedliwe... Ale...czytałam kiedyś wypowiedź jednej dziewczyny u której w badaniach prenatalnych wyszło coś nieprawidłowego, lekarz nalegał od razu na zabieg (chociaż wiem, ze Sz niby podobno taki dobry, ale to tylko człowiek, zawsze można się pomylić..), a dziewczyna zdecydowała się zrobić test nifty chociaż nie miała za bardzo pieniędzy, rodzina jej pomogła i na nifty wyszło, że wszystko jest OK z maleństwem i że to była pomyłka, dziecko finalnie urodziło się zdrowe....
Więc może powinnaś rozważyć test nifty pro?? czy to co mówił lekarz jest już jednoznaczne?/Boże....od kiedy to napisałaś to chodzę po domu ze łzami w oczach i nie wierzę, jakie to życie jest okrutne..
Trzymaj się dzielnie!! Jesteśmy z Tobą!!
Luluiza wrote:Boże Kaach, co to znaczy ? Miałaś zarodek badany przecież, to coś genetycznego? Na usg nic nie było widać wcześniej ? 😞😞 jak to przeczytałam, to mi serce tu stanęło ! 😞😞😞🙏🏻 Nie wiem co Ci napisać 😞starania od maja 2018 r.
niedoczynność tarczycy
nietolerancja glutenu
Mutacja genu MTHFR_677C-T, MTHFR_1298A-C, PAI-1 4G w układach heterozygotycznych
AMH 2,19
Badanie nasienia-ok
obydwa jajowody drożne
Niepłodność idiopatyczna?
07.12.2019 r. -1 IUI 👎😞
03.02.2020 r. - 2 IUI - udanajest serduszko❤️✊😊
-
Póki co to niech nie skacze za bardzo, bo narazie mam zakaz od dr Kru współżycia...
więc może taka jestem ,,spragniona'' że to jakoś tak automatycznie się dzieje, jak czasem u facetów;) ja nie wiem...heh, ale dziwna sprawa;) Super, że nie jestem sama. Trochę mnie uspokoiłaś. Dzięki.
Luluiza wrote:Niezapominajko, mam coś podobnego .. takie drgania, nie jest to nieprzyjemnie, nawet miłe 🙃 od ok 13/14 tyg libido Ci skoczy 💁🏻♀️❤️ U mnie to chyba był etap 2 try i teraz zdarza się czasem taki piorun w pochwie 3 sekundowy 😎Luluiza lubi tę wiadomość
starania od maja 2018 r.
niedoczynność tarczycy
nietolerancja glutenu
Mutacja genu MTHFR_677C-T, MTHFR_1298A-C, PAI-1 4G w układach heterozygotycznych
AMH 2,19
Badanie nasienia-ok
obydwa jajowody drożne
07.12.2019 r. -1 IUI 👎😞
-
Luluiza wrote:Boże Kaach, co to znaczy ? Miałaś zarodek badany przecież, to coś genetycznego? Na usg nic nie było widać wcześniej ? 😞😞 jak to przeczytałam, to mi serce tu stanęło ! 😞😞😞🙏🏻 Nie wiem co Ci napisać 😞
-
Kach dzisiaj miała miała prenatalne....Iwa20 wrote:Boże kiedy to wyszło na jakim etapie jesteś?starania od maja 2018 r.
niedoczynność tarczycy
nietolerancja glutenu
AMH 2,19
Badanie nasienia-ok
obydwa jajowody drożne
07.12.2019 r. -1 IUI 👎😞
-
Kaach wrote:Dziewczyny mam nadzieję, że żadna nigdy nie będzie tego przechodzić u mnie jest bardzo źle dziecko wszystko ma poza kością czaszki wada wrodzona ciążka bez szans czeka mnie zabieg....
Boże Kaach, strasznie mi przykro. Nie wiem co mam powiedzieć.
Zignoruj moją wiadomość, bo zdążyłam wysłać.
Matilda19 wrote:Dziewczyny , jak to jest z tym badanie zarodków na chwilę obecną tzn. podobno w Novum nie badają a u nas z tego co czytam wręcz hurtowo . Od czego to zależy ? Czy Wy badalyscie czy nie ? Są na to jakieś naukowe wskazania bądź przeciwskazania które mogą pomoc w podjęciu
decyzji ?
Ogólnie dla mnie juz samo IMSI i CSI które u nas wykonują to ogromny problem bioetyczny a ngs to już w ogóle wiec głowa mnie już boli od tego myślenia 😒
Ja zbadałam żeby się przekonać i mieć większy spokój psychiczny, chociaż lekarz mówił, że nie ma wskazań. Natomiast każdej ciąży nie mogłam sama poronić, do tego pierwsza się nie rozwinęła, więc chciałam zminimalizować ryzyko, tym bardziej, że czytałam o doświadczeniach dziewczyn i o tym właśnie, że niepowodzenia implantacji często są kojarzone z genetyką. -
Kaach bardzo mi przykro...
Wady letalne mogą ale nie muszą być spowodowane genetyką i tu badanie zarodka czy badanie niffty może wyjść całkowicie dobrze, ale jeśli lekarz nie widzi tej kości na usg to jej po prostu nie ma. Jedyne co można w tej sytuacji zrobić to ewentualnie skonsultować się z innym lekarzem czy rzeczywiście jej nie ma, żeby mieć spokojne sumienie...
Badanie zarodka czy badanie niffty/harmony/sanco nie gwarantuje że dziecko urodzi się zdrowe /ciąża będzie rozwijać się prawidłowo. Te testy badają tylko jakiś tam bardzo bardzo wąski wycinek najpopularniejszych chorób genetycznych ale może okazać się dziecko urodzi się z inną chorobą genetyczną, niedorozwiniętą nóżką/rączką/czymkolwiek innym, chorym serduszkiem albo nie urodzi z powodu wady letalnej niebędącej wynikiem choroby genetycznej tylko wady rozwojowej...
Badanie zarodka/testy genetyczne badają tylko malutki fragmencik ewentualnych problemów z płodem, usg 1,2,3 trymestru są w zasadzie najważniejsze bo pokazują czy dziecko rozwija się prawidłowo a i tak nie da się wszystkiego wychwycić na usg czy nawet robiąc usg plus testy, niestety 🤷♀️
Także dziewczyny, nie mylcie proszę pojęć - wady rozwojowe nie muszą równać się wadom genetycznym.Lenaa91, mika_do lubią tę wiadomość
M&K2017
M 😍 2020 -
nick nieaktualny
-
Kaach, trzymaj się! :*Data produkcji: 1984r.
Start: maj 2016
09.2016 - 6tc |'|
02.2018 - 10tc |'|
10.2018 - 9tc |'|
05.2019 - IUI
09.2019 - ICSI - 2 mrozaki
13.12.2019 - FET 5.1.2
14dpt - beta 1556
29dpt - jest serduszko ❤️
05.09.2020r. 40+6 - 3560g 56cm
❤️T. 👣
//AMH 5.6, niedoczynność tarczycy, hiperprolaktynemia, hiperinsulinemia, NK 16,6%, Pai-1 hetero, V (r2) hetero //
02.01.2024 FET 6.3.1
7dpt - beta 78
9dpt - beta 172
13dpt - beta 930
16dpt - beta 3349
30dpt - jest serduszko ❤️
04.04.24 - amniopunkcja - wynik prawidłowy
//niedoczynność tarczycy, prolaktyna ok, immunologia-nie powtarzałam badań, Pai-1 hetero, V(r2) hetero// -
nick nieaktualnyNo niestety z tymi badaniami tak jest, tutaj już nifty nic nie pomoże, bo one wykrywają duże trisomie, ale niestety wad rozwojowych nie. Ja wykonywałam je z racji wieku, żeby nie bawić się w pappy.
Sz podobno jest uznanym lekarzem sonografem, na pewno ją dalej pokieruje. 😞
Kaach trudno wyrazić smutek, po prostu bardzo Ci współczuje i trzymaj się 😞🙏🏻 -
A to sorry, tak tylko napisałam bo myślałam że jest jakaś szansa, nie znam się na tym za bardzo....😔starania od maja 2018 r.
niedoczynność tarczycy
nietolerancja glutenu
AMH 2,19
Badanie nasienia-ok
obydwa jajowody drożne
07.12.2019 r. -1 IUI 👎😞
-
Kaach, bardzo mi przykro
dużo siły dla Was...
starania od 2015 r. , PCOS, endometrioza II st, Hashimoto, IO, morfo 1-4 %, AMH- 3,6
2018-2019 - 2 IUI, 3 procedury, 3 transfery-laparoskopia i histeroskopia
zmiana kliniki
4 IMSI - 01.2020 r.
1 transfer - 5.05.2020 - blastka 5.1.1
beta 7dpt - 49,3 mlU/ml; 9dtp - 155,6 mlU/ml; 13dpt - 875,6 mlU/ml; 15dpt - 1450 mlU/ml, 30dpt
2 transfer - 25.02.2022 - blastka 5.1.1 -
3 transfer - 24.03.2022, 10 tc 💔😭
4 transfer -
5 IMSI - 06.2025- 3 ❄️ -
niezapominajka12345 wrote:A ja jeszcze dopytam Kach, bo nie daje mi to spokoju, nawet nie chce myśleć co czujesz, boże to jest straszne:( Jakie to życie jest niesprawiedliwe... Ale...czytałam kiedyś wypowiedź jednej dziewczyny u której w badaniach prenatalnych wyszło coś nieprawidłowego, lekarz nalegał od razu na zabieg (chociaż wiem, ze Sz niby podobno taki dobry, ale to tylko człowiek, zawsze można się pomylić..), a dziewczyna zdecydowała się zrobić test nifty chociaż nie miała za bardzo pieniędzy, rodzina jej pomogła i na nifty wyszło, że wszystko jest OK z maleństwem i że to była pomyłka, dziecko finalnie urodziło się zdrowe....
Więc może powinnaś rozważyć test nifty pro?? czy to co mówił lekarz jest już jednoznaczne?/Boże....od kiedy to napisałaś to chodzę po domu ze łzami w oczach i nie wierzę, jakie to życie jest okrutne..
Trzymaj się dzielnie!! Jesteśmy z Tobą!!
Ewelina185b -
Kaach wrote:Dziewczyny mam nadzieję, że żadna nigdy nie będzie tego przechodzić u mnie jest bardzo źle dziecko wszystko ma poza kością czaszki wada wrodzona ciążka bez szans czeka mnie zabieg....Ewelina185b
-
Marusia wrote:My badalismy, 1 raz z 6, 2 prawidłowe - mamy syna, teraz drugie podejście z 6, 3 prawidlowe, czekamy na transfer. Jestem spokojniejsza, sądzę że szanse są większe, co nie znaczy że się uda, bo to jest loteria niestety.
Według mnie dzięki badaniu mam mniej stresu.
Matilda19 lubi tę wiadomość
-
Dzięki dziewczyny muszę wam powiedzieć, że Sz okazał mi duże wsparcie muszę umówić się jutro u mnie do szpitala na wizytę, która potwierdzi już wiadome. Sz długo rozmawiał z profesorem z Polnej aby tam mnie przyjęli bo powiedziałam mu, że u siebie się boję szpitala, ale niestety jest regionalizacja i Polna bardzo utrudnia przyjęcia. Jutro mam mu pisać czy udało mi się umówić i jak rozmowa, bo jeśli coś nie będzie mi pasowac mam mu dać znać i będzie dalej próbował z Polna. Namawiał mnie do kontaktu z psycholog i chyba po wszystkich skorzystamy.... Mówił też że badanie Ngs chociaż bardzo dobre wyklucza 30% wad najbardziej popularnych. Mój mąż mówił mi, że w jego rodzinie był już taki przypadek tej wady, ale tu w sumie nikt się wcześniej nie pytał o choroby itd w rodzinie. Muszę poszukać jakieś forum tak jak Mysza pisała, żeby ktoś mi wytłumaczył jak to wszystko ma wyglądać. Wkurwia mnie to moje życie cały czas mi tylko dokłada i jak już myślę, że jest dobrze to jeszcze bardziej mi dopierdala.HSG
laparoskopia
MedART 06.19
06.19 IUI
MTHFR C677T/A1298C hetero
07.19 IUI08.19 IUI
10.19 ostatnia IUI
12.19 Punkcja
28.02 Transfer❄️5.1.1
7t2d ❤️
13+1 💔
27.08 transfer mamy kropka
7t2d❤️
♀️
05.05.2021 Pola 🌈😍
3x CB 2023
08.23 naturalny cud 🤰♂️
25.04.2024 Franek 😍 -
Kaach 😢 nie wierzę w to co czytam.. tak bardzo jest mi przykro, nawet sobie nie jestem w stanie wyobrazić co teraz czujecie 😢 😢 😢
Przytulam Cię wirtualnie i życzę dużo dużo siły. Wiem, że to marne pocieszenie, ale jesteśmy tutaj dla Ciebie.Baby H.
Baby T.
🙋🏻♀️• MTHFR c.677C>T / MTHFR c.1298A>C układ heterozygotyczny; • Niedrożny prawy jajowód
💁🏻♂️• Nekrospermia / brak ruchliwych plemników
07.05.2019 - punkcja: 16 komórek, 12 zapłodnionych, 4 zarodki
12.05.2019 - ET 5.1.1 ☹️
05.06.2019 - FET odwołany (endo 6,6mm)
14.08.2019 - FET 4.1.1 ☹️
11.09.2019 - FET 4.1.1 😊
7dpt - bhcg 13,3mlU/ml prog 33,28ng/ml; 9dpt - bhcg 46,03mlU/ml prog 45,37ng/ml; 11dpt - bhcg 120,9mlU/ml prog 49,25ng/ml; 15dpt - bhcg 1052mlU/ml prog 36ng/ml
27dpt - mamy ❤️
11.08.2021 - FET 3.2.1 😊
5dpt - bhcg 12mlU/ml; 7dpt - bhcg 35mlU/ml prog 64ng/ml; 9dpt - bhcg 92mlU/ml prog 47ng/ml; 13dpt - bhcg 689mlU/ml; 15dpt - bhcg 1668 mlU/ml
28dpt - mamy ❤️