MedArt Poznań
-
WIADOMOŚĆ
-
Wrócę jeszcze do diet bo mi to nie daje spokoju. Przeczytałam w tym wątku że dr Z zalecił dietę bezglutenowa dziewczynie z Hashimoto. Sama mam Hashimoto dr widział wyniki mojej tarczycy i zapytany o dietę powiedział że nic nie trzeba. Ze względu na jakie wyniki zalecał Wam dietę bezglutenowa lub bezlaktozowa?
-
Nie pamiętam w jakich okolicznościach dr kazał mi zrobić badania genetyczne, by wykluczyć alergię na gluten. Też mam niedoczynność tarczycy. Potem kazał zrobić przeciwciała. Powiedział, że diety nie muszę mieć bo celiaki nie mam. A po jakimś czasie zapytał czy dietę stosuje..Powiedziałam, że nie.Dr mówił, że nie muszę . Był zdziwiony i się wyparł,że nic takiego nie mówił.
-
Anulas wrote:Ale może warto. Ja tez nie czulam się za dobrze. Brzuch jak balon. Jajniki bolaly. Siku co godzine bo inaczej się ruszyc nie moglam. I to nie efekt produkcji jakiejsc wielkiej ilosci pęcherzyków ( zazwyczaj 1!!!😡) a efekt jak bym hiperke miala. Dr nowila, że niestety wiekszosc tak ma.
Jednak efekt byl u mnie 2 razy.
Zapomnialam dodac, że za kazdym razem to w sumie mialam miesiac po miesiacu stymulacje. Za pierwszym razem 0 zarodkow wiec od razu druga procedura i podawaliśmy zarodek niezbadany. Za drugim razem procedura ale endometrium do d*** wiec w kolejnym cyklu pelna stymulacja jeszcze raz. Poza bolem, zlym samopoczuciem nie wspomne o kosztach😢
Wiem o czym mówisz, brzuch jak balon.Ja to codziennie byłam na kroplowce z białkiem w Medart, każda 200 zł 🤦🏼♀️ Taki dodatkowy wydatek 🤦🏼♀️ Ale u mnie to jak to dr K podsumowała - klęska urodzaju, bo pobrali mi 25 komórek.
Ale Anulas, nie bardzo rozumiem... transfer od razu po stymulacji się udał? Byla ciąża ?
Tez walczyłam kilka miesięcy z endometrium. U mnie pierwszy transfer beta w 7dpt wynosiła 240... później spadła. Za drugim razem beta 0. I teraz dr K nie chce robić bo nie wiadomo co jedt grane. Nadal czekam na wyniki glutenu, ale jakiś w ten gluten nie zbyt wierze, można się tu naczytac różnych przypadków. -
Też mi się wydaje , że jeżeli jest celiakia to jest problem z zagnieżdżeniem zarodka , poronienia . Jeżeli oczywiście diety się nie stosuje , ale większość z nas jej nie ma. Lekarze na wyrost karza nam stosowac diete. Na diecie jestem drugi miesiąc, a już mam kryzys 🤦♀️ Ciągle sobie odmawiać 😝 Jeszcze teraz latem jak jest tyle pyszności 😊 Ciężki nasz los 😕
-
Miśka01 wrote:Też mi się wydaje , że jeżeli jest celiakia to jest problem z zagnieżdżeniem zarodka , poronienia . Jeżeli oczywiście diety się nie stosuje , ale większość z nas jej nie ma. Lekarze na wyrost karza nam stosowac diete. Na diecie jestem drugi miesiąc, a już mam kryzys 🤦♀️ Ciągle sobie odmawiać 😝 Jeszcze teraz latem jak jest tyle pyszności 😊 Ciężki nasz los 😕
Najgorzej ze słodkościami 🤦🏼♀️ Dzisiaj byłam aż po ciasto bezglutenowe, tak miałam ochotę 😜🙈
Pieczywa i tak nie jadłam za dużo to aż tak nie ubolewam, ale pizza, makarony to gorzej bo tak uwielbiam! -
Oj widzę dziewczyny ze temat glutenu ostatnio na topie:).
Ja powiem Wam z własnego doświadczenia, że na mnie po odstawieniu zadziałał super. Miałam zawsze nieregularne miesiączki, mówili ze mam pcos, cera nieładna.
Odkąd odstawiłam gluten powróciły mi naturalne owulacje!
Zbadałam nawet ostatnio amh j z 14.12 spadło do 8.75 a mam 27 lat czyli idealnie.
Tęsknie za glutenem wiadomo, ale jak już tyle wytrzymałam to i teraz będę się trzymać.
Od dzisiaj zaczynam puregon 225j. 🙈13 lipca 2020 transfer ☘️
6 dpt beta 43,51
8 dpt beta 128,8
15 dpt beta 2278
10.08.2020 jest ❤️😍
Na zimowisku :
❄️❄️❄️❄️❄️
Chłoniak hodgkina - remisja
01.2023 - naturals
Wygrałam z chłoniakiem i niepłodnością 👧👦 ♥️ -
Lilak1992 wrote:Wiem o czym mówisz, brzuch jak balon.Ja to codziennie byłam na kroplowce z białkiem w Medart, każda 200 zł 🤦🏼♀️ Taki dodatkowy wydatek 🤦🏼♀️ Ale u mnie to jak to dr K podsumowała - klęska urodzaju, bo pobrali mi 25 komórek.
Ale Anulas, nie bardzo rozumiem... transfer od razu po stymulacji się udał? Byla ciąża ?
Tez walczyłam kilka miesięcy z endometrium. U mnie pierwszy transfer beta w 7dpt wynosiła 240... później spadła. Za drugim razem beta 0. I teraz dr K nie chce robić bo nie wiadomo co jedt grane. Nadal czekam na wyniki glutenu, ale jakiś w ten gluten nie zbyt wierze, można się tu naczytac różnych przypadków.
Tak ciąża byla, ale serduszka nie bylo na pierwszej wizycie. Mialam już taka naturalna ciąże. Ta sama sytuacja.
Teraz po dwoch stymulacjach pod rzad skonczylam 12 tydzien.
To badanie genetyczne mialam na pierwszej lub 2 wizycie. Przecicial nie ma, ale K powiedziala, że dopóki się chce u niej leczyć to mam mieć tą dietę.
Przy każdym niepowodzeniu zaraz pytala czy czymam dietę.Lilak1992 lubi tę wiadomość
-
Anulas wrote:Tak ciąża byla, ale serduszka nie bylo na pierwszej wizycie. Mialam już taka naturalna ciąże. Ta sama sytuacja.
Teraz po dwoch stymulacjach pod rzad skonczylam 12 tydzien.
To badanie genetyczne mialam na pierwszej lub 2 wizycie. Przecicial nie ma, ale K powiedziala, że dopóki się chce u niej leczyć to mam mieć tą dietę.
Przy każdym niepowodzeniu zaraz pytala czy czymam dietę. -
Miśka01 wrote:Też mi się wydaje , że jeżeli jest celiakia to jest problem z zagnieżdżeniem zarodka , poronienia . Jeżeli oczywiście diety się nie stosuje , ale większość z nas jej nie ma. Lekarze na wyrost karza nam stosowac diete. Na diecie jestem drugi miesiąc, a już mam kryzys 🤦♀️ Ciągle sobie odmawiać 😝 Jeszcze teraz latem jak jest tyle pyszności 😊 Ciężki nasz los 😕
Dla mnie ta dieta nie jest jakaś tragedia. Makaro ryzowy, slodycze naprawdę pyszne bez glutenu mozna zrobic.
Większą tragedia byłoby dla mnie nie jesc nabialu. I nie tego tylko z laktoza ale w ogóle. Więc naprawde nie jest źle.
Co do diety w 2 trymestrze to będę faktycznie myslec co robic, ale mysle, że warto troche się przemeczuc jesli to daje cień nadziei na lepsze zarodki i lepsze zagnieżdżenie. U mnie poprzrdni lekarz (zupelny przeciwnik ivf) tez po poronieniu na dietę bezglutenu kazał mi przejść więc mysle, że jednak na jakiś badaniach się opierają.Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 czerwca 2020, 21:47
-
Każda z Was tez ma inne doswiadczenia i inny staż staran. Ja mam prawie 8 lat ciaglej walki. Tony leków, setki wizyt, zabiegi, operacje, znachorzy, wiele bólu fizycznego i psychicznego, o kasie to już nie ma co gadać. Więc dieta to naprawde żadne wyrzeczenie.
Lilak1992 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyAnka _o wrote:Wrócę jeszcze do diet bo mi to nie daje spokoju. Przeczytałam w tym wątku że dr Z zalecił dietę bezglutenowa dziewczynie z Hashimoto. Sama mam Hashimoto dr widział wyniki mojej tarczycy i zapytany o dietę powiedział że nic nie trzeba. Ze względu na jakie wyniki zalecał Wam dietę bezglutenowa lub bezlaktozowa?
Tez mam Hashimoto i mi dr B nie kazał trzymać diety, jeżeli nie mam potwierdzonej celiaki, nawet nie robiłam dokładnych badańWiadomość wyedytowana przez autora: 27 czerwca 2020, 22:03
-
Cześć, jestem tu nowa, do medartu trafiliśmy w październiku, dr Kru zachęcał do badań genetycznych na celiakie i laktoze, wydaliśmy na to kupę kasy, mi wykazalo obecność haplotypu HLA-DQ8 (??) mąż ma nietolerancja laktozy. Zrobiłam badanie na przeciwciała i wyszło czysto ale dr kazał tak czy siak zastosować dietę.. Ja nie czuję żadnej różnicy w wynikach, wyglądzie czy samopoczuciu ale się trzymam grzecznie 💪 Podobno jak ma się uszkodzone jelita od glutenu to wiele składników się może nie przyswajać, czyli wszystkie suple na marne, a odbudowa tych kosmków trwa ok rok.
-
Mrs.P wrote:Umotywował to jakoś?
Co do diety bezglutenowej, doktor nie kazał, mogłam trzymać sama dla siebie, ale po rozmowie z alergologami stwierdziłam, że jeżeli nie mam wskazań medycznych to nie będę stosowała, bo konsekwencje mogą być odwrotne do zamierzonych.Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 czerwca 2020, 22:22
2019 Medart ivf poronienie zatrzymane
2020 zmiana kliniki ivf
8 lipca 2021 urodził się Filipek 🐻
10. 01.2024 dwa ciałka żółtkowe
24.01.2024 - kolejna wizyta.
20.02.2024 prenatalne na 80 % dziewczynki ❤️ -
My po wizycie krwiak zniknął
Prenatalne mamy 14 lipca u dr Kru
Jaki on jest ? Tez bedzie nagranie?
Maluszek ma prawie 3 cm i wszystko jest w porządku:)Matilda19, Gaja88, Zoska, Nowa38, Monia88, Mrs.P, antonna, Panna Migotka, Mera lubią tę wiadomość