X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się z pomocą medyczną MedArt Poznań
Odpowiedz

MedArt Poznań

Oceń ten wątek:
  • Kamellia30 Autorytet

Wysłany: 18 maja, 11:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Carolajn wrote:
    Za dużo się człowiek naczyta i później nie wie co myśleć 🫣
    Tak buscopan mam odstawiony po pozytywnej becie a teraz na te bóle podbrzusza właśnie relanium i no spe ale może faktycznie zamiast po 2 dziennie będę brać 1 🙈 trochę się boję bo to 2 transfer a 1 skończył się poronieniem w 6 tygodniu
    Skoro lekarz tak zaleca to wie co robi i zwyczajnie trzeba się go słuchać. To twoja decyzja co będziesz brała i jak ty to czujesz.Ja miałam potrzebę to bralam a jak czułam że jest ok to odpuszczałam 😉

mart_bart lubi tę wiadomość

Starania od 2019:
    👧🏼92’ 🧑🏽‍🦽92’
    ▪️KIR BX▪️Allo 31%▪️Cross-match 20%,
    ▪️Ana3 -▪️Pai homo◾️Amh 5,8(06.24)
    ▪️histeroskopia✅▪️Ureaplasma pokonana✅▪️cytokiny✅▪️endometriumScan✅▪️immunolog Paśnik i Jarosz
    ▫️2019 Vitrolive Szczecin
    1️⃣procedura 2❄️❄️
    2xFET nieudane beta 0❌❌
    ▫️2022 Bocian Szczecin
    2️⃣procedura 5❄️❄️❄️❄️❄️
    4xFET beta 0
    ▫️2024 MedArt Poznań
    3️⃣procedura 🔥🔥
    27.06.24 2❄️5.2.2 i ❄️6.2.2
    7-06.01.25 FET 7dpt 23 9dpt 16💔CB
    8- FET ⏳💖
    6dpt beta 53 8dpt 118 10dpt 269 15dpt 1690 19dpt 5640
    25dpt GS brak serduszka 💔
    7.04 poronienie puste jajo
    05-06.25 4️⃣ procedura 💪🏼
    Nie poddam się nigdy.
    „Najlepsze rzeczy przychodzą do tych,którzy potrafią czekać”💖
    Suple i leki: Euthyrox 50,Metformax 1500mg,Wit.D 4tys,Prenatal Uno,l-karnityna,FeMe complex,L-glutation,probiotyki,magnez.
  • XXX89 Autorytet

Wysłany: 18 maja, 11:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lili@ wrote:
    Ja uważam, że przyjętej praktyki ładowania antybiotyków po antybiotyku należy się bać. W MA nie mają totalnie innego pomysłu. Czas leci, tylko antybiotyki się zmieniają, jak organizm ma funkcjonować po takim spustoszeniu?

Wiem właśnie, nie jestem za tym, ale co zrobić 🥺 ja nigdy wcześniej nie brałam tylu tabletek, supli co teraz 🙈 boję się o żołądek i w ogóle 🥺

8 lat starań (od 2016)
    2018r. Ciąża naturalna - puste jajeczko :(

➡️MedArt - luty 22’
    👩🏽 33l. 2022’
    Mięśniaki macicy SS, polip
    Niedoczynność tarczycy,
    Hiperprolaktynemia,
    Pai1 4G - hetero,
    Mthfr 1298A>C - hetero,
    Amh - 2,60
    Niedrożny prawy jajowód.

➡️MedArt - czerwiec 24’ przygotowania do IVF🙏🏽
    👨🏽 42l.
    07.24’ - 15mln/17%RP/morf.0,5%/
    frag. 41%.

👩🏽 35l.
    Amh - 2,33
    Tsh ⬇️0,25 µlu/ml🙄
    10.06- Cytologia, posiewy✅
    12.07- Usg 3d, piersi ✅
    05.09 - Biopsja endo- stan zapalny (+3) 🙄🥺 Levox/Tinidazolum
    11.10 - tsh - 1,46 µlu/ml✅
    21.11 - powtórna biopsja.
    9.12 - Start stymulacja - protokół krótki - Gonal f/ Orgalutran /Ovitrelle
    19.12 - Punkcja -> pobrano 8🥚-> 5 prawidłowo zapłodnionych -> 2❄️❄️ 5AA, 3BB -> oba prawidłowe😍🥳
    21.12 - wynik biopsji - ponownie silny stan zapalny (+3)-Amoksiklav/Unidox
    28.04 - ponownie silny stan zapalny 😭 - Tarivid/ Metronidazol.
  • Carolajn Przyjaciółka

Wysłany: 18 maja, 18:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamellia30 wrote:
    Skoro lekarz tak zaleca to wie co robi i zwyczajnie trzeba się go słuchać. To twoja decyzja co będziesz brała i jak ty to czujesz.Ja miałam potrzebę to bralam a jak czułam że jest ok to odpuszczałam 😉

I tak chyba właśnie zrobię do pierwszej wizyty 🙂

• Milka🙂 Znajoma

Wysłany: 18 maja, 19:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamellia30 wrote:
    Napisałam wyżej że akurat ja po transferze brałam doraźnie bo nie miałam potrzeby.Bylam w 3 klinikach i wszędzie to relanium doraźnie dostawałam.Tak samo można poczytac o no-spie że jest nie wskazana. Cóż ja mogę wiedzieć po 8 transferach i 3 procedurach..

Jasne .Ja mam takie info od koleżanek i ich lekarzy aby odstawiać w max 4 dpt i później lepiej nie brać bo może mieć teratogenny wpływ na zarodek i lepiej nospa ,magnez to jest bezpieczne .

Patrząc teraz po sobie jakie mają podejście w klinice do leków gdzie wpadłam z deszczu pod rynnę przez minimalne ilości leków albo brak do stosowania wszystkiego co popadnie na full to już sama zaczynam się bać.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 maja, 19:54

• Carolajn Przyjaciółka

Wysłany: 18 maja, 20:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Milka🙂 wrote:
    Jasne .Ja mam takie info od koleżanek i ich lekarzy aby odstawiać w max 4 dpt i później lepiej nie brać bo może mieć teratogenny wpływ na zarodek i lepiej nospa ,magnez to jest bezpieczne .

Patrząc teraz po sobie jakie mają podejście w klinice do leków gdzie wpadłam z deszczu pod rynnę przez minimalne ilości leków albo brak do stosowania wszystkiego co popadnie na full to już sama zaczynam się bać.

Hmm ciężko powiedzieć ale chyba trzeba ufać lekarzowi ✊🏻

• Kamellia30 Autorytet

Wysłany: 18 maja, 22:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Milka🙂 wrote:

Wszystko spoko ale nerwy też nie sprzyjają,mogą doprowadzić nawet do odrzucenia zarodka.Trudno powiedzieć niech każda z nas robi jak uważa i słucha się swojego lekarza bo jemu też na sukcesie zależy.Ja mam takie wrażenie że dr K bardzo zależy na sukcesie i robi wszystko by się udało.Ja na ten moment ufam jej i jak mi każe tak robię.

Starania od 2019:
    👧🏼92’ 🧑🏽‍🦽92’
    ▪️histeroskopia✅▪️Ureaplasma pokonana✅▪️cytokiny✅▪️endometriumScan✅▪️immunolog Paśnik i Jarosz
    1️⃣procedura 2❄️❄️
    2xFET nieudane beta 0❌❌
    ▫️2022 Bocian Szczecin
    2️⃣procedura 5❄️❄️❄️❄️❄️
    4xFET beta 0
    ▫️2024 MedArt Poznań
    3️⃣procedura 🔥🔥
    8- FET ⏳💖
    Nie poddam się nigdy.
    Suple i leki: Euthyrox 50,Metformax 1500mg,Wit.D 4tys,Prenatal Uno,l-karnityna,FeMe complex,L-glutation,probiotyki,magnez.
  • Carolajn Przyjaciółka

Wysłany: 18 maja, 23:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamellia30 wrote:
    Wszystko spoko ale nerwy też nie sprzyjają,mogą doprowadzić nawet do odrzucenia zarodka.Trudno powiedzieć niech każda z nas robi jak uważa i słucha się swojego lekarza bo jemu też na sukcesie zależy.Ja mam takie wrażenie że dr K bardzo zależy na sukcesie i robi wszystko by się udało.Ja na ten moment ufam jej i jak mi każe tak robię.

Ja też u Doktor K , dla mnie to lekarz pełen serca chodź czasem kontakt jest ciężki ale rozumiem to przy takiej ilości pacjentów.
    A wiadomo nerwy nie skuszę ani nam ani dziecku ✊🏻

• Milka🙂 Znajoma

Wysłany: 19 maja, 06:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamellia30 wrote:

Jasne . Każda ma swoje zdanie dzięki tym wpisom wiem , że czas na zmianę kliniki kolejną ale szukam dalej to nic. Osobiście nie czuje się bezpiecznie po masie antybiotyków które ostatnio dostałam i grzybicy układowej .Tym bardziej po tym co mi powiedzieli lekarze w szpitalu .Życzę powodzenia każdej z Was ja już kończę . Zależy na sukcesie mi też ale nie moim kosztem ,zdrowiem czy nawet życiem.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 maja, 06:57

• Gaja123 Znajoma

Wysłany: 19 maja, 07:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Milka🙂 wrote:
    Jasne . Każda ma swoje zdanie dzięki tym wpisom wiem , że czas na zmianę kliniki kolejną ale szukam dalej to nic. Osobiście nie czuje się bezpiecznie po masie antybiotyków które ostatnio dostałam i grzybicy układowej .Tym bardziej po tym co mi powiedzieli lekarze w szpitalu .Życzę powodzenia każdej z Was ja już kończę . Zależy na sukcesie mi też ale nie moim kosztem ,zdrowiem czy nawet życiem.

Życzę powodzenia 🙂

Również odeszłam z Medart i to była dla mnie najlepsza decyzja .Sama w swoim leczeniu kieruje się zasadą wszystko z umiarem mając na uwadze , że wszystkie leki które bierzemy mogą mieć odległe skutki uboczne .Medart ma taki jeden główny problem tam ginekolodzy próbują być specjalistą od wszystkiego łącznie z leczeniem zaburzeń gastrologicznych co niestety może prowadzić do jeszcze większych powikłań to tak jak ginekolog stanął by przed stołem i miał operować wymianę protezy natomiast jak przedstawia się zdanie innych specjalistów w tym temacie to się poprostu nie zgadzają od taki paradoks. Co do relanium sama przyjmuje w ciąży doraźnie są badania włosów noworodków których matki przyjmowały relanium w ciąży i to stężenie jest dwukrotnie wyższe u noworodka niż mamy .Nie jestem przeciwnikiem relanium ale jest coraz więcej badań,doniesień o ich potencjalnym wpływie na ciążę i zaleceniach aby jednak brać doraźnie.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 maja, 07:34

• Nadzia123 Debiutantka

Wysłany: 19 maja, 12:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć, jestem pacjentką dr K, aktualnie w trakcie stymulacji.
    Rozmawialiśmy z Panią Doktor o transferach mrożonych zarodków, po ich wcześniejszym przebadaniu. Natomiast zaczęłam się zastanawiać, czy może nie spróbować jednego transferu ze świeżym zarodkiem, wcześniej miałam dwa na mrożonych, co prawda bez badań genetycznych, ale obydwa nieudane.
    Śledzę trochę forum i rzadko widzę informacje o świeżych transferach. To kwestia podejścia dr K? Że muszą być przebadane zarodki?

• Kamellia30 Autorytet

Wysłany: 19 maja, 13:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Każdy ma swoje zdanie i ja je szanuję,ja dopiero co klinikę zmieniłam i jak narazie mi odpowiada :)

Starania od 2019:
    👧🏼92’ 🧑🏽‍🦽92’
    1️⃣procedura 2❄️❄️
    2xFET nieudane beta 0❌❌
    ▫️2022 Bocian Szczecin
    2️⃣procedura 5❄️❄️❄️❄️❄️
    4xFET beta 0
    ▫️2024 MedArt Poznań
    3️⃣procedura 🔥🔥
    8- FET ⏳💖
    Nie poddam się nigdy.
  • Miśka00 Koleżanka

Wysłany: 19 maja, 14:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nadzia123 wrote:
    Rozmawialiśmy z Panią Doktor o transferach mrożonych zarodków, po ich wcześniejszym przebadaniu. Natomiast zaczęłam się zastanawiać, czy może nie spróbować jednego transferu ze świeżym zarodkiem, wcześniej miałam dwa na mrożonych, co prawda bez badań genetycznych, ale obydwa nieudane.
    Śledzę trochę forum i rzadko widzę informacje o świeżych transferach. To kwestia podejścia dr K? Że muszą być przebadane zarodki?

Jeśli chcesz badać to pozostaje Ci transfer mrożonego. Ja generalnie podeszłabym po przebadaniu bo jeśli miałaś już transfery i byly nie udane to warto zbadać te zarodki bo może tu jest problem

• Gaja123 Znajoma

Wysłany: 19 maja, 14:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nadzia123 wrote:

Na ten temat sporo dowiedziałam się w Krakowie również od embriologów w Medart nie ma rozmów szczegółowych ma ten temat jedynie , że jest taka możliwość.Najwazniejsze to szczegółowy wywiad zarodki można badać wieloma panelami również na choroby monogenowe i trzeba odpowiednio zaklasyfikować daną parę do metody badania.W Medart jest jedynie możliwość PGT A. Dwa mając prawidłowo genetycznie zarodek jest dalej możliwość poronienia że względu na wadę genetyczną a to dlatego , że już w momencie implantacji zarodek rozwija się dalej i tworzą się wady genetyczne od zarodka.Po trzecie kwestia sposobu i miejsca pobierania większość zarodków na początku to mozaiki i wiele zależy od miejsca pobrania materiału.Osobiście jeżeli chodzi o badanie zarodków nikomu nie doradzam jest to na tyle skomplikowana procedura warto zasięgnąć opinii genetyka w tej sprawie

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 maja, 14:44

• Carolajn Przyjaciółka

Wysłany: 19 maja, 14:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Trochę się denerwuje

5.05 transfer zarodka 3.1.1

4 dp beta 11,79
    6 dp beta 56,02
    7 dp beta 114,24
    9 dp 314,48
    14 dp beta 4556

Czy ta wartość w 14 dniu nie jest zbyt duża ? Miała któraś na takim etapie taka wartość ?

• Lili@ Autorytet

Wysłany: 19 maja, 17:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Milka, Gaja123 gdzie teraz jesteście lub jaką klinikę macie na uwadze?

• Lili@ Autorytet

Wysłany: 19 maja, 17:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Milka🙂 wrote:

Co Ci powiedzieli lekarze w szpitalu. Ilosc antybiotykow może doprowadzić do oplakanych skutków. Mi pewien lekarz powiedzial: dziewczyno, a jak Ty chcesz ciążę donosić skoro organizm taki wyjalowiony?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 maja, 17:37

• Kiraaa Autorytet

Wysłany: 19 maja, 21:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W kontekście biopsji moje doświadczenie w medart jest takie że wcale nie namawiają do tego na siłę. Miałam jedną biopsję gdzie wynik był graniczny i była decyzja o probiotykach a nie antybiotykach. Potem dr prowadzący powiedział że absolutnie u mnie już nie powtarzamy z uwagi na moje problemy z cienkim endometrium bo jednak każda biopsja to kolejne uszkodzenie błony. Więc myślę że podejście jest jednak też zindywidualizowane w zależności od sytuacji

starania od 06.2022
    👩🏼31 lat
    hashimoto; cienkie endo; MTHFR, PAI-1; cytokiny - ❌
    cross match 12% ➡️24,5 %➡️26,9% ❌
    AMH 4,1; kariotyp; hormony; Kir Bx , ANA i ANA 3 ; immunofenotyp; krzywa cukrowa i insulinowa; homocysteina; zespół antyfosfolipidowy✅
    ALLO - MLR 30,6 % ▶️ 46,8% ✅
    zespół ashermana ❌usunięte zrosty ✅

👦🏻 33 lata
    oligospermia❌podwyższona prolaktyna i tsh ❌HLA DQ2/DQ8 ❌
    Kariotyp; badanie urologiczne; genetyka; kariotyp; HLA-C1-C1- ✅

INVIMED POZNAŃ
    I IVF - ICSI -14 🥚▶️4 ❄️
    2 transfery ❌3 transfer - 2❄️ - 8+2 empty sac💔

MEDART
    II IVF -IMSI/MACS- 6.05.2024 - 20 🥚▶️3❄️po PGT-a 2❄️✅
    transfer ❄️5.1.1. - cb 💔
    transfer ❄️5.2.1. - 8+1 empty sac 💔
    III IVF IMSI / MACS / aktywacja oocytów - 9.05.2025 - 20 🥚-> 5❄️✅po PGT-A + 1❄️ wynik nieinformatywny
  • Milka🙂 Znajoma

Wysłany: 20 maja, 05:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lili wiadomo my same na to wyrażamy zgodę.Tak naprawdę przez pół roku brałam różne antybiotyki w ciemno i to jeszcze połowę bardzo silnych które stosuje się w zakażeniach ogólnoustrojowych .Co innego jak mamy zapalenie rzędu 10 a co innego 3 ,4 .Taki stan organizmu będzie zwiększał ryzyko poronień nie da się w kilka miesięcy odbudować tak wyjałowionego organizmu nawet najlepszymi prebiotykami i co mi jeszcze powiedzieli głównie lekarka która sama przeszła ivf , że najważniejsze to znaleźć przyczynę i leczyć razem z problemem który wywołuje zapalenie np endometrioza ładowanie antybiotyków w ciemno maskuje problem a nie go rozwiązuje .

Lili@ lubi tę wiadomość

• Miśka00 Koleżanka

Wysłany: 20 maja, 06:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Carolajn wrote:
    Trochę się denerwuje

5.05 transfer zarodka 3.1.1

4 dp beta 11,79
    6 dp beta 56,02
    7 dp beta 114,24
    9 dp 314,48
    14 dp beta 4556

Czy ta wartość w 14 dniu nie jest zbyt duża ? Miała któraś na takim etapie taka wartość ?
    Piękne wartości ja startowałam od niższej bety 🙂
    Gratulacje 😊

• Milka🙂 Znajoma

Wysłany: 20 maja, 08:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Coi jeszcze powiedzieli w szpitalu antybiotyki bardzo osłabiają naczynia krwionośne szczególnie trzeba uważać u osób które np mają żylaki wszystko później może mieć wpływ na przebieg i rozwój ciąży.

‹‹ 3183 3184 3185 3186 3187 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

TOP 5 gadżetów ułatwiających życie młodej mamy

Rynek produktów dla przyszłych rodziców i maluszków jest ogromny. O jakich gadżetach warto pomyśleć kompletując wyprawkę? Które produkty są warte uwagi i mogą ułatwiać codzienność świeżo upieczonych rodziców? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Pozytywny test ciążowy i co dalej?

A więc stało się! Zrobiłaś test ciążowy i wynik wyszedł pozytywny. Gratulacje! To co zapewne wiesz na pewno, to fakt, że przed Tobą wiele zmian. Jakie to będą zmiany, czego się teraz spodziewać? Przeczytaj na co powinnaś być gotowa, jak się do tego przygotować i co po kolei powinnaś  zrobić gdy już wiesz, że pod Twoim sercem zagościło nowe życie.

CZYTAJ WIĘCEJ

Śluz płodny a owulacja i dni płodne - jak prowadzić obserwacje?

Na rynku dostępnych jest wiele pomocy w wyznaczaniu dni płodnych. Większość z nich działa na podobnej zasadzie – rozpoznaje zmianę hormonów w ciele kobiety i na tej podstawie wskazuje dni płodne. Czy wiesz, że jedno z takich „narzędzi” masz już w sobie? Twój śluz płodny, który pojawia się w czasie dni płodnych, czyli przed wystąpieniem owulacji!

CZYTAJ WIĘCEJ