X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się z pomocą medyczną MedArt Poznań
Odpowiedz

MedArt Poznań

Oceń ten wątek:
  • antonna Autorytet

Wysłany: 22 maja 2017, 23:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tzn. jesteś teraz w 7 tc, a dokładniej w 6+4, więc i aplikacja i my mamy rację :D

gabrysia111 lubi tę wiadomość

👧 2017 ❤ 👶 2021
    3jgxflw10w63fzkn.png
  • Lena1 Przyjaciółka

Wysłany: 22 maja 2017, 23:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bella93 wrote:
    Ja tu tak sobie podgladam Myche i pozwole sie wtracic. Przy nieprawidłowościach w ciazy powinno sie oszczedzac a nie lezec. A po drugie, jesli na usg uwidoczni sie zarodek nie robi sie juz bety, teraz tylko obraz usg jest wazny.
    :*

Tak, racja - myślałam o swojej sytuacji sprzed kilku miesięcy, ale to jednak było wcześniejsze stadium. :)

• kiciakocia Autorytet

Wysłany: 23 maja 2017, 09:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    no ja używam pełnych tygodni tzn teraz jestem w 24 tygodniu, lekarze też operują tygodniami w ten sposób.
    Gabrysia u mnie transfer wypadł tak, że mogę liczyć wiek ciążowy od 1 dnia @.
    U mnie serduszko było widoczne dokładnie w 5+4, 3 tyg po transferze

• antonna Autorytet

Wysłany: 23 maja 2017, 09:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kiciakocia wrote:
    no ja używam pełnych tygodni tzn teraz jestem w 24 tygodniu, lekarze też operują tygodniami w ten sposób.

No a czy to w jaki sposób określamy wiek ciąży nie zależy od formy zdania, którego używamy? No bo jeśli mówię "Jestem w..." to chyba w języku polskim poprawnie będzie "...16 tc" (tak samo - jestem w 4 miesiącu ciąży, a nie w 3, ale skończyłam 3). No ale jak powiem "Skończyłam..." to muszę powiedzieć "...15 tc".

👧 2017 ❤ 👶 2021
    3jgxflw10w63fzkn.png
  • gabrysia111 Autorytet

Wysłany: 23 maja 2017, 09:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No to ja mam USG równo 4 tyg. po transferze, więc nie ma bata - serce musi być. Im bliżej czwartku, tym więcej niepokoju we mnie :/ Bo niestety to, że nie ma plamień czy niepokojących objawów wcale nie oznacza, że wszystko jest w porządku...

l22ntv73m8tqf2yc.png
  • kiciakocia Autorytet

Wysłany: 23 maja 2017, 09:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    w szpitalu, u lekarza czy na izbie mówisz, że jesteś w 15 tyg ciąży nawet jeśli jesteś w 15+6. Prawidłowo powinno się mówić o skończonych tygodniach, a aplikacje na telefon to taka średnia wyrocznia w tej sprawie ;)

• Bella93 Autorytet

Wysłany: 23 maja 2017, 09:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    antonna wrote:
    No a czy to w jaki sposób określamy wiek ciąży nie zależy od formy zdania, którego używamy? No bo jeśli mówię "Jestem w..." to chyba w języku polskim poprawnie będzie "...16 tc" (tak samo - jestem w 4 miesiącu ciąży, a nie w 3, ale skończyłam 3). No ale jak powiem "Skończyłam..." to muszę powiedzieć "...15 tc".
    https://mamaginekolog.pl/czy-ciaza-trwa-9-miesiecy/

Moja historia leczenia
    Kajetan 10tc & Eliza 11tc 🖤

Matylda 🩷11.08.2022

preg.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 23 maja 2017, 09:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, nadal mam 3 ;)
    Jutro akcja transfer :D :D :D <3 <3 <3

gabrysia111, kiciakocia, Bella93, MalaHD, antonna, MedA, dżdżownica, aura, Ainaa, AnnaNata. lubią tę wiadomość

• kiciakocia Autorytet

Wysłany: 23 maja 2017, 09:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ale fakt ciężarne głównie używają nazewnictwa z aplikacji,bo się lepiej czują będąc ten tydzień do przodu :) Jak móeię, że jestem w 24 tygodniu, jutro powiem, że jestem w 25 tygodniu.

• antonna Autorytet

Wysłany: 23 maja 2017, 09:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kiciakocia wrote:
    w szpitalu, u lekarza czy na izbie mówisz, że jesteś w 15 tyg ciąży nawet jeśli jesteś w 15+6. Prawidłowo powinno się mówić o skończonych tygodniach, a aplikacje na telefon to taka średnia wyrocznia w tej sprawie ;)

No ja wiem, że tak się mówi skrótowo, ale jednak poprawnie w języku polskim by było "Skończyłam 15 tc", a nie "Jestem w 15 tc". No ale najważniejsze, żeby obie strony wiedziały o co chodzi :D Ja na wszelki wypadek lekarzom zawsze mówię "Dziś jest 15+6", żeby nie było wątpliwości :D A oni sobie to zapiszą jak chcą hehe

Tak, tak, czytałam kiedyś ten artykuł i w sumie potwierdza on moje spostrzeżenia na temat odmiany w języku polskim.

👧 2017 ❤ 👶 2021
    3jgxflw10w63fzkn.png
  • kiciakocia Autorytet

Wysłany: 23 maja 2017, 09:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja aż takich rozważań lingwistycznych nie poczyniałam, w każdym razie wg lekarzy piprzednie dziecko urodziłam w 38 tygodniu, a urodziłam w 38+4 :) nie spotkałam się, aby ktos powiedział, że urodziłam w 39. Podobnie jak trafiłam donszpitala w 33+0 nikt nie mówił, że jestem w 34 :)

• antonna Autorytet

Wysłany: 23 maja 2017, 09:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a88 wrote:
    Dziewczyny, nadal mam 3 ;)
    Jutro akcja transfer :D :D :D <3 <3 <3

Super!! Ile zarodków transferujesz? :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 maja 2017, 09:55

👧 2017 ❤ 👶 2021
    3jgxflw10w63fzkn.png
  • kiciakocia Autorytet

Wysłany: 23 maja 2017, 10:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mysza przyjmij proszę zaproszenie do przyjaciółek. Wolałabym odp na priv o szczegółach :)

• Mysza1986 Autorytet

Wysłany: 23 maja 2017, 10:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    gabrysia111 wrote:
    No to ja mam USG równo 4 tyg. po transferze, więc nie ma bata - serce musi być. Im bliżej czwartku, tym więcej niepokoju we mnie :/ Bo niestety to, że nie ma plamień czy niepokojących objawów wcale nie oznacza, że wszystko jest w porządku...

Gabrysiu dobrze Cię rozumiem, ale wiesz że każda z nas jest inna i u każdej z nas może być inaczej. Beta pięknie u Ciebie przyrastała, więc nie ma powodów do niepokoju na zapas.

A88- super sprawa! czekam wraz z Tobą na transfer :) informuj na bieżąco :)

bv5tg9v.png
  • Campari Autorytet

Wysłany: 23 maja 2017, 10:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Że się wyrącę i potwierdzę-tak, lekarze operują pełnymi tygodniami. Paweł urodził się jakoś 36+4 czyli właściwie w 37tyg, a wszędzie jest odnotowane że w 36tyg.

r9bzabd.png
  • Mysza1986 Autorytet

Wysłany: 23 maja 2017, 11:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kicia - zaproszenie przyjęte, napisałam tez wiadomość, czekam na zwrotkę:)

kiciakocia lubi tę wiadomość

bv5tg9v.png
  • AgnieszkaN Znajoma

Wysłany: 23 maja 2017, 12:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny, tak Was tutaj po cichuteńku śledzę . Gratulacje dla mamusiek! ja jestem dopiero w środeczku tych wszystkich badań . Właśnie odebrałam wyniki badań na celiakię i czekam na informację zwrotną od Pani dr . Kończę również pomału antybiotyk na mojego paciorka ;P ech.. :/
    HLA-DQ2 Ujemny
    HLA-DQ8 Ujemny
    HLA-DRB1804 Dodatni
    Nie wiem co oznacza ten ostatni wynik ale mam nadzieję że nic złego.
    Czy możecie mi podpowiedzieć?

• Mysza1986 Autorytet

Wysłany: 23 maja 2017, 12:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AgnieszkaN wrote:
    Hej dziewczyny, tak Was tutaj po cichuteńku śledzę . Gratulacje dla mamusiek! ja jestem dopiero w środeczku tych wszystkich badań . Właśnie odehttps://ovufriend.pl/forum/starajac-sie-z-pomoca-medyczna/medart-poznan,7426,482.html#brałam wyniki badań na celiakię i czekam na informację zwrotną od Pani dr . Kończę również pomału antybiotyk na mojego paciorka ;P ech.. :/
    HLA-DQ2 Ujemny
    HLA-DQ8 Ujemny
    HLA-DRB1804 Dodatni
    Nie wiem co oznacza ten ostatni wynik ale mam nadzieję że nic złego.
    Czy możecie mi podpowiedzieć?

Hej Aga, prawdopodobnie dr poleci ci przejść na dietę bezglutenową.

Mi też wyszedł 1 z 4 dodatni i tak własnie było.

PS ktoś wie kiedy dr wracają do Kliniki?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 maja 2017, 12:15

bv5tg9v.png
  • gabrysia111 Autorytet

Wysłany: 23 maja 2017, 12:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mysza, ja mam usg w czwartek, więc wtedy już na pewno będzie pani dr

l22ntv73m8tqf2yc.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 23 maja 2017, 12:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    antonna wrote:
    Super!! Ile zarodków transferujesz? :)

Wjeżdżają dwa, jak szaleć, to szaleć :P

I gdzieś tam w środku tak mocno trzymam kciuki za tego mrozaka. W poprzedniej nie miałam żadnych do mrożenia i trochę myśl o tym, że jeśli się nie uda, to zaczynamy od zera, podcinała skrzydła.
    Mrozak, chociaż jeden (pomijając fakt, że to najmniej ekonomiczny czynnik z możliwych, trzeba będzie mu potrącić z kasy z 18tki, bo rekwirację kasy z komunii deklarowałam już dawno :P ), to zawsze kolejny miesiąc nadziei, że jesteśmy blisko celu.

Mysza1986, antonna, MalaHD lubią tę wiadomość

‹‹ 477 478 479 480 481 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Niepłodność u mężczyzn - najczęstsze przyczyny. Kiedy warto wykonać badanie nasienia?

Problem z poczęciem dziecka jest problemem obojga partnerów, dlatego jeśli już dłuższy czas czekasz na dziecko, to diagnostykę i ewentualne leczenie rozpocznij razem z partnerem. Niepłodność u mężczyzn występuje tak samo często, jak u kobiet. Przeczytaj jakie są najczęstsze przyczyny problemów z płodnością u mężczyzn, w jaki sposób można je wykryć i jakie są potencjalne rozwiązania na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ

Niepłodność a nietolerancja pokarmowa - czy istnieje związek?

Dlaczego coraz częściej przyszli rodzice nie mogą doczekać się upragnionego potomstwa? Czy nieodpowiedni styl odżywiania może przyczyniać się do powstawania zaburzeń płodności? Czy nietolerancja pokarmowa może wpływać na obniżenie płodności, a nawet powodować niepłodność? Jakie testy na nietolerancje pokarmowe warto wówczas wykonać?  

CZYTAJ WIĘCEJ

Płodność i zdrowie w posiłkach - co jeść w okresie przesilenia zimowego?

Wiadomo nie od dziś, że to co jemy ma ogromny wpływ na nasze zdrowie i płodność. Co jednak zrobić, kiedy dostępność świeżych i sezonowych produktów jest ograniczona? Po jakie produkty sięgać zimą, aby dostarczać organizmowi kluczowych składników dla zdrowia i płodności? 

CZYTAJ WIĘCEJ