X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się z pomocą medyczną MedArt Poznań
Odpowiedz

MedArt Poznań

Oceń ten wątek:
  • gabrysia111 Autorytet

Wysłany: 29 czerwca 2017, 10:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja idę w 13+0 wg OM, 13+1 wg ostatniego USG. Dziewczyny tu wcześniej pisały, że lepiej iść później niż wcześniej. Zerknij na poprzednie USG z pomiarem CRL i podanym wiekiem ciąży i od tego policz. A najlepiej to faktycznie zapytaj Panią dr na wizycie :)

l22ntv73m8tqf2yc.png
  • Imbirek91 Autorytet

Wysłany: 29 czerwca 2017, 10:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a88 wstrzymaj się do tej swojej wizyty i pogadaj z dr ona na pewno ci powie co masz zrobić :) A skoro jutro masz wizytę to będziesz wszystko wiedziała :)

M&K <3 2017
    M 😍 2020
  • nick nieaktualny

Wysłany: 29 czerwca 2017, 11:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiem wiem, do jutra na pewno poczekam, tylko ja, jak to zwykle ja, lubie miec w razie W plan B ;)

Dzieki dziewczyny za porady ;)

Imbirek91 lubi tę wiadomość

• Jasiaaa Autorytet

Wysłany: 29 czerwca 2017, 14:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, dzisiaj miałam to badanie drożności jajowodów. Wszystko jest ok. W nastepnym cyklu prawdopodobnie będziemy podchodzić do IUI. Ile kosztuje IUI i co jest w cenie? I jak to wygląda?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 czerwca 2017, 14:08

l22nej28tcppkg68.png
  • Imbirek91 Autorytet

Wysłany: 29 czerwca 2017, 14:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jasia ja robiłam IUI 2 lata temu u dr K i wtedy to wyglądało tak, że płaciłam 1000 zł, ale wizyty były odciągane, a więc jeśli byłam na 3 ocenach za 150 zł to zostało mi w dniu IUI do zapłaty 550, aczkolwiek teraz nie wiem ile IUI kosztuje - jakiś czas temu ktoś chyba mówił, że 1200? Ale to może odezwie się ktoś kto niedawno robił :)
    A jak wygląda - to zależy, czy pójdziecie na naturalnym, czy sztucznym. Ja szłam cyklem stymulowanym (bo nie mam własnych owulacji) no i patrzyłyśmy jak rosną pęcherzyki, później dostawałam ovitrelle na ich pęknięcie (nie pękały u mnie) i bodajże po 36h od Ovitrelle przyjeżdżałam na IUI, tzn. musieliśmy być tak godzinę wcześniej, mąż oddawał nasienie, oni je przygotowywali i po pół godzinie - 40 minutach zapraszali na "zabieg", czyli włożą ci cewnik, wstrzykną nasienie i sobie leżysz chwilkę i do domu :) Nic nie boli. No i jako, że ja miałam problem z pęcherzykami to dr zapraszała mnie jeszcze na dzień po IUI, żeby sprawdzić, czy pęcherzyk pękł i czy będzie cokolwiek z tej inseminacji czy dupa :)
    Ale tak to wyglądało 2 lata temu, jeszcze w starym miejscu, może teraz mają inne schematy postępowania i odezwie się ktoś kto IUI robił niedawno :)

M&K <3 2017
    M 😍 2020
  • gabrysia111 Autorytet

Wysłany: 29 czerwca 2017, 15:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja miałam IUI w grudniu, płaciłam 1100 zł (w to wliczone oceny, poza pierwszą wizytą w 3dc normalnie płatną). Do tego leki jeśli masz być stymulowana.

Procedura generalnie taka, jak opisała Imbirek :)

l22ntv73m8tqf2yc.png
  • MalaHD Autorytet

Wysłany: 29 czerwca 2017, 15:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak ja robiłam prenatalne u swojego, do Sz. byłam zapisana ale stwierdziłam, że pójdę jak mi coś nie będzie pasowało. Z badania u mojego dr byłam zadowolona i mąż stwierdził, że bez sensu płacić 300 zł właściwie za to samo i nie poszłam ;) Robiłam 12+5

klz9jw4z5xllyqdn.png
  • Jasiaaa Autorytet

Wysłany: 29 czerwca 2017, 16:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki za odpowiedź. Będę na cyklu stymulowanym puregonem. Mamy refundację na 3 cykle. Ja owulacji sama z siebie raczej nie mam. Pecherzyki przeważnie rosną ale nie pękają. U wczesniejszego lekarza miałam kilka cykli na clo. I raz zastrzyk na pęknięcie pregnyl. Teraz możemy działać sami na puregonie albo IUI. Szkoda mi refundacji na wlasne starania. Lepiej IUI. A przy tym puregonie bierze się coś jeszcze na pęknięcie czy tylko ten lek i na nim jest owulacja?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 czerwca 2017, 16:25

l22nej28tcppkg68.png
  • Imbirek91 Autorytet

Wysłany: 29 czerwca 2017, 17:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jasia a myślicie o ivf jest IUI nie uda się czy odrzucacie ten temat? Bo niestety jeśli zdecydujecie się na ivf to tak jak teraz będziesz brała puregonu powiedzmy w dawce od 50-100 (zależy jak zareagujesz) to do ivf koło 300 jednostek dziennie - no inaczej chodzi mi o to, że przy IUI wykorzystasz 1 maksymalnie dwa opakowania puregonu a przy ivf możesz nawet i 6 wykorzystać więc warto to mieć na uwadze ;) dr mi mówiła że ludzie po prostu teraz decydują się płacić sami za lek do IUI a zostawić refundację na ivf dlatego o tym wspominam ;) bo jak ja pochodziłam to miałam 3 refundacje do IUI i 3 do ivf ale teraz to niestety ograniczyli tylko do 3 niezależnie na co wykorzystujesz.
    A kłujesz się tylko puregonem plus ewentualnie Ovitrelle na pęknięcie, ale to już niekoniecznie choć pewnie i tak dostaniesz ;)

M&K <3 2017
    M 😍 2020
  • MalaHD Autorytet

Wysłany: 29 czerwca 2017, 17:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jasia to prawda lepiej zapłacić 100% teraz za puregon żeby w razie niepowodzenia (tfu, tfu odpukać) refundacje zostawić na IVF.

Orientujecie się ile się w diagu czeka na posiew moczu?

klz9jw4z5xllyqdn.png
  • Jasiaaa Autorytet

Wysłany: 29 czerwca 2017, 17:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Macie racje. Jednak raczej nie dopuszczamy takich myśli. Pani dr. na pierwszej wizycie nie kazała nawet myśleć o IUI. Raz bylam w ciąży i to pewnie dlatego.

l22nej28tcppkg68.png
  • Imbirek91 Autorytet

Wysłany: 29 czerwca 2017, 17:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mała jak pytałam moich Pań w labie to od 2-5 dni ;) ja robiłam we wtorek a dziś już wynik mam, z tym, że u mnie nic nie wyhodowano.
    Jasia zawsze tę jedną IUI możecie zrobić refundowaną, a jakby nie wyszło, zastanawiać się co dalej, czy robić IUI na refundacje czy zapłacić w razie gdybyście jednak musieli do ivf przystąpić ;)

M&K <3 2017
    M 😍 2020
  • Jasiaaa Autorytet

Wysłany: 29 czerwca 2017, 18:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Imbirek, i pewnie tak zrobimy.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 czerwca 2017, 19:02

Imbirek91 lubi tę wiadomość

l22nej28tcppkg68.png
  • gabrysia111 Autorytet

Wysłany: 29 czerwca 2017, 20:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czy można podawać Clexane i Prolutex w brzuch nad pępkiem? Kurcze, dół brzucha mam już obolały i posiniaczony, do tego już nieco wypukły i skórę trudniej tam złapać. A nad pępkiem mam fajną oponkę, która by się idealnie nadała, tylko nie wiem, czy takie miejsce jest tak samo skuteczne...

l22ntv73m8tqf2yc.png
  • Campari Autorytet

Wysłany: 29 czerwca 2017, 20:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gabrysia clexane możesz robić w udo lub ramię. Ja robiłam w boczki jak już miałam brzuch i nie dało,rady złapać skory, nad pępkiem chyba ro złe miejsce jest.

gabrysia111 lubi tę wiadomość

r9bzabd.png
  • Lena1 Przyjaciółka

Wysłany: 29 czerwca 2017, 22:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    gabrysia111 wrote:
    Wy mnie z tym progesteronem nie stresujcie... Ja ostatni Prolutex podam w 12+5 - nie za wcześnie na odstawienie? Co prawda nadal mam Duphaston 2x2, ale Pani dr mnie nastraszyła, że może mnie brzuch boleć czy wystąpić plamienie/krwawienie :/

To znaczy, że Duphastonu lepiej nie brać za długo? Czy Prolutexu?

• MalaHD Autorytet

Wysłany: 30 czerwca 2017, 06:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja robilam prolutex nad pepkiem. Tak mnie najmniej bolało. Clexane za to daje pod pepkiem ;) w boczki mnie boli bardziej

klz9jw4z5xllyqdn.png
  • gabrysia111 Autorytet

Wysłany: 30 czerwca 2017, 07:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lena1 wrote:
    To znaczy, że Duphastonu lepiej nie brać za długo? Czy Prolutexu?
    Nie nie. Zbyt wczesne odstawienie progesteronu przy transferach na cyklu sztucznym może zaszkodzić (zanim łożysko zacznie progesteron produkować)

l22ntv73m8tqf2yc.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 30 czerwca 2017, 09:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny, wiecie może jak długo czeka się teraz na wizytę u genetyka na nfz?

• dżdżownica Autorytet

Wysłany: 30 czerwca 2017, 10:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej :) Byłam dziś u dr Ż, Antek rośnie, waży już 825 gramów :)
    Ale mam niskie aptt i dostałam clexane. Bardzo to boli? Lepiej rano czy wieczorem dawać? Już się odzwyczailam od zastrzyków :(

gabrysia111, a88, MalaHD, Imbirek91 lubią tę wiadomość

1JyDp2.png
‹‹ 517 518 519 520 521 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Ciąża bliźniacza – wszystko co musimy o niej wiedzieć

Ciąża bliźniacza to rodzaj ciąży wielopłodowej, podczas której w macicy kobiety rozwijają się jednocześnie dwa płody. Ciąże bliźniacze stanowią około 1,25% wszystkich ciąż, czyli średnio jeden na sto porodów kończy się przyjściem na świat nie jednego, a dwójki dzieci. Współcześnie coraz więcej ciąż to właśnie ciąże bliźniacze. Przeczytaj i dowiedz się m.in. jak powstaje ciąża bliźniacza, jakie są jej rodzaje i jakie może powodować ryzyka. 

CZYTAJ WIĘCEJ

10 najczęstszych obaw kobiet w ciąży, czyli czego boją się kobiety w ciąży

Lęk i różnego rodzaju obawy to naturalny towarzysz kobiety w ciąży. Czego boi się większość kobiet oczekujących dziecka? Bólu porodowego, urodzenia chorego dziecka, utraty atrakcyjności czy może zrujnowania życia seksualnego po porodzie? Czego obawiasz się Ty? Przeczytaj czy zasadne jest zamartwianie się i jak sobie radzić, aby nasze obawy nie sprawdziły się.

CZYTAJ WIĘCEJ

Starania o ciążę a badanie AMH - 6 rzeczy, o których warto wiedzieć

Badanie AMH może bardzo dużo powiedzieć o kobiecej płodności... Kiedy warto je wykonać? Jakich informacji może dostarczyć? Jakie są normy AMH i jak przebiega badanie? Poznaj 6 faktów o badaniu AMH!

CZYTAJ WIĘCEJ