MTHFR - mutacje
-
WIADOMOŚĆ
-
Cześć dziewczyny, dołączam do wątku, dzisiaj odebrałam wyniki MTHFR i niestety homozygota tt, czyli to co zwiększa poziom homocysteiny, do tego jakby było mało to mutacja Leiden czynnik V i mutacja czynnik II. Piękny cały zestaw Czy przy homozygocie powinno się brać zwykły kwas foliowy? ja od kilku miesięcy biorę 5mg i do tego femibion, niestety w listopadzie ciąża biochemiczna. Na wizytę u lekarza muszę jeszcze trochę poczekać ale zastanawiam się co mogę zacząć robić już przed wizytą...
0202oliwcia lubi tę wiadomość
Aniołki 02.2015 8tc 02.2016 9tc 11.2016 -cb ;(
07.2016 bardzo złe wyniki u M - kuracja
MTHFR C677T homozygota, mutacja Leiden, mutacja w genie protrombiny i pai - taki mam piękny zestaw
-
Xaxa najlepiej tylko folian, czyli ta lepiej przyswajalna forma. Łatwo zamówić przez internet. Badałaś już homocysteine? Na wysoka łyka się również metylową formę b12 i b6.
Na jakim zestawie leków miałaś prowadzone ciąże?
Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 lutego 2017, 08:12
Tyna84 lubi tę wiadomość
-
Witajcie kobietki postanowiłam dodać swoje parę groszy:-)
Lenka dziękuje Ci bardzo za kciuki żadnymi nie pogardzę
Ppaauullaa co do diety to się z Tobą zgadzam w 100% sama zaczęłam ją stosować przyznam że nie do końca ale staram się ograniczać i unikać
Co Do Poziomu Homocysteiny To:
Przypomnę że ja mam mutację MTHFR C677T Heterozygota i jestem po 4 poronieniach mam zdiagnozowane Poronienia Nawykowe , moja Homocysteina na koniec listopada 14,50 natomiast ok 7 stycznia poziom 6,14 suplementacja jaką stosowałam to
Metafolina Swanson 800mcg 1 dziennie
Femibion Natal 1 również jedna dziennie
Acard 75 mg 1 dziennie
Witamina B12 Metylokobalamina Swanson 5000msg (pierwszy tydzień codziennie jedna potem 0,5 tabletki dziennie
Witamina B6 P-5-P Swanson 5000mcg jedna dziennie
Wszystkie tabletki brałam jednocześnie rano po śniadanku
Teraz jak widać rośnie fasolka jestem przed pierwszym usg 11 lutego od pozytywego testu do zestawu powyżej dołączył Clexan 0,6 i duphaston 3 *1 tabletka
Acard biorę rano, duphaston rano południe i wieczór i clexan wieczorem
Xaxa Przy naszych mutacjach powinno się unikać zwykłego kwasu foliowego i brać tylko zmetylowany , co do Femibionu jest w nim zwykły kwas ale ja sama również go bioręWiadomość wyedytowana przez autora: 3 lutego 2017, 12:10
Synek Piotruś 2019 Córeczka Oliwia 2013 . Małgosia 2017
Aniołki
Mutacja MTHFR, Poronienia Nawykowe -
lily 333 wrote:Lena jak szukasz dużych dawek kwasu to mogę Ci polecić firmę Life Extension, z której ja kupuję. Mają tam dawkę 1000 mcg (1 mg) i 5000 (5mg). Najlepiej u nich bezpośrednio na stronie firmy kupować, bo na allegro często nie ma.
Dzieki lily, bede miala to na uwadzeStarania od 2012 - 5iui, 4ivf - 8tc[*], 8tc[*]
7 FET 01.06.17 - 27.02.18 córka
8 FET 08.02.19 - 23.10.19 syn -
nick nieaktualnyCześć dziewczyny ja biorę identycznie ten sam zestaw co 0202oliwcia i mi również na tym bardzo ładnie spadła homocysteina z ok 10 na 6,9 więc polecam, z tym że ja zamiwnilam acard na proficar bo niby mówią że to samo a jednak czymś musi się różnić bo po tym drugim nie robią mi się siniaki jak po akardzie.
Starania ruszyły w tym cyklu obecnie czekam 7 dni na termin @, trzymajcie kciuki
Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 lutego 2017, 22:00
0202oliwcia lubi tę wiadomość
-
Cześć Dziewczyny,
mam obie mutacje MTHRF C677T(heterozygota)i MTHFR a1298c(heterozygota), jestem w 9 tc, to moja pierwsza ciąża, o którą starałam się ok. roku,
przed ciążą miałam badaną homocysteinę poziom 15,6; lekarz zlecił badanie mutacji i prevenit intensive (zwykłe formy wit. B6,B12,B9)po 3 tygodniach tej suplementacji zaszłam w ciążę (zbadałam homocysteinie na prevenicie w tak krótkim czasie spadła mi do 5,1 ),
moje obecne zalecenia od lekarza to:
- clexane 0,4
- Accard
- femibion natal 1 (mam wysokie żelazo 180 przy normie górnej 170, a femibion nie ma żelaza i metylowana dawkę kw. foliowego)
- kw. foliowy 5mg (odstawiłam 2 dni temu boję się brac)
- dużo ruchu, spanie na lewej stronie
biorę też wit. D3 (mam dobry poziom 50),dziką różę (wit C), myślę o kwasach omega EPA/DHA i probiotyku
1) czy macie może jakiegoś sprawdzonego ginekologa w Poznaniu, który zna się na mutacji MTHFR?
2)czy może, któraś z Was ma sprawdzoną suplementacje form metylowanych witamin B, która jest dla niej dobra i sprawdzony probiotyk
3)czy któraś z Was brała Nutivene D bądź Thorne, mają kompletne witaminy B metylowane
z góry dziękuję za pomoc
pozdrawiam,
LuuuWiadomość wyedytowana przez autora: 5 lutego 2017, 17:58
Luuu -
Przepraszam, dawno tu nie zaglądałam. TMG można brać w ciąży (genetyk i ginekolog). Jana początku brałam 500mg i to było zbyt mało. Teraz biorę 1000mg dziennie i jest to dla mnie dawka optymalna. Kilka dni temu mój poziom homocysteiny wynosił 5,2 więc jestem zadowolona a to już siódmy miesiąc ciąży Zamiast specjalistycznych preparatów dla ciężarnych dalej biorę jedną tabletkę "Two-per-day" i od jakiegoś czasu dodatkowo kwas foliowy z LifeExtension 1000mg, jodid 100, tardyferon, wit d3. Z suplementów cały czas biorę też q10, omega3forte i magnez. Oprócz tego leki. Trochę tego jest ale najważniejsze, że wyniki mam ok i do rozwiązania coraz bliżej
Czekamy na Mateusza
Clexane 0,8 Encorton 20mg, Utrogestan 3x1, globulki progesteron mikronizowany, (Prolutex 2x0,25 do 10tc)
10.1998 syn
7.2014 (*) 10 tydz.
4.2015 (*) 9 tydz.
2.2016 (*) 8 tydz. Amelia
homozygota CC A1298C MTHFR
-
Witaj stowtotka. Super, że to już 28 tyd. i super ,że dajesz znać co u Ciebie! Masz dużą dawkę clexane. Od początku była to taka dawka? Jak można wiedzieć to przy jakiej wadze?
Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 lutego 2017, 18:36
mutacja C677T homozygota -
Haana wrote:Xaxa najlepiej tylko folian, czyli ta lepiej przyswajalna forma. Łatwo zamówić przez internet. Badałaś już homocysteine? Na wysoka łyka się również metylową formę b12 i b6.
Na jakim zestawie leków miałaś prowadzone ciąże?
Do tej pory nie wiedziałam o mutacjach i lekarze też nie więc 2 pierwsze ciąże tylko na duphastonie bo nic nie wskazywało żeby miało być coś nie tak. 3 ciąża była na kwasie foliowym zwykłym 5mg, femibion i miały dojść zastrzyki z heparyny ale zdążyłam wziąć tylko jeden do kolejnej ciąży ma dojść już encorton.
Homocysteiny nie badałam. Myślę że łykać wit b6 i b12 i tak nie zaszkodzi kupiłam już metylowany kwas foliowy 400mg i biorę 2 tabletki, metylowaną b12 ale w dawce aż 5mg (czyli 5000mcg) i biorę na razie pół tabletki bo cała to chyba za duża dawka... do tego acard, wit d 2000j. B6 muszę jeszcze zakupić. Czy coś jeszcze polecacie?
Aniołki 02.2015 8tc 02.2016 9tc 11.2016 -cb ;(
07.2016 bardzo złe wyniki u M - kuracja
MTHFR C677T homozygota, mutacja Leiden, mutacja w genie protrombiny i pai - taki mam piękny zestaw
-
Tak...tez...tak mi dietetyk to powiedziala ze mozemy miec niedobory roznych rzeczy.I ogolnie dla plodu wazne sa te kwasy.
lily 333 lubi tę wiadomość
Nadzieja zawiera w sobie światło mocniejsze od ciemności jakie panują w naszych sercach...3 aniołki.
CORCIA 06.09.17r. -
A dziekuje:)bardzo dobrze,nie czuje ze jestem w ciazy...choc to tez powod do zmartwien jest...
Jak poczyalam o mthfr na roznych stronach to uwazam ze trafilam dobrze bo kobieta zna sie i ufam jej...choc mam cala garsc lekow;)Nadzieja zawiera w sobie światło mocniejsze od ciemności jakie panują w naszych sercach...3 aniołki.
CORCIA 06.09.17r. -
To super! Fajnie, ze udało CI się znaleźć dobrego lekarza i że mu ufasz. Kolejna wizyta kiedy
Jak możesz to podziel się z nami wiedzą, tzn. jaką masz mutację i co przyjmujesz? Będzie to pomocne dla nas wszystkichWiadomość wyedytowana przez autora: 8 lutego 2017, 18:06
mutacja C677T homozygota